Connect with us

REAL ESTATE

Ποιες επενδύσεις δρομολογεί o όμιλος Φουρλή για να αυξήσει την “προίκα” ακινήτων της Trade Estates

Avatar

Published

on

Φωτογραφία αρχείου - Πηγή: Canva
Φωτογραφία αρχείου - Πηγή: Canva

Τον εμπλουτισμό του χαρτοφυλακίου της Trade Estates ΑΕΕΑΠ με ακίνητα συνολικής αξίας άνω των 350 εκατ. ευρώ, δρομολογεί με ταχείς ρυθμούς ο  Όμιλος Fourlis, προτού προχωρήσει στην εισαγωγή των μετοχών της στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Αυτό αποκάλυψε ο πρόεδρος του ομίλου Βασίλης Φουρλής κατά τον σχολιασμό των αποτελεσμάτων του α’ εξαμήνου του Ομίλου, παραδεχόμενος ότι στόχος ήταν και παραμένει, η Trade Estates AEΕΑΠ να αποκτήσει ηγετικό ρόλο στην Ελλάδα και στις γειτονικές χώρες σε ό,τι αφορά τα ακίνητα της κατηγορίας big boxes και τα κέντρα εφοδιαστικής αλυσίδας.

Η απόφαση της Fourlis να εισέλθει στον κλάδο επενδύσεων σε real estate, μέσω νέας θυγατρικής εταιρείας, ελήφθη το 2018. Η νέα θυγατρική του Ομίλου με την επωνυμία Trade Estates ΑΕΕΑΠ, έλαβε τη σχετική άδεια λειτουργίας από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς στις 28 Φεβρουαρίου 2019, με ένα χαρτοφυλάκιο ακινήτων λιανικής αγοράς και υποδομών ηλεκτρονικού εμπορίου αξίας 185 εκατ. ευρώ. Για να εξασφαλίσει την υπογραφή του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων για τη σύσταση της, μόλις τον περασμένο Ιούλιο.

Το χαρτοφυλάκιο των 185 εκατ. ευρώ

Στο χαρτοφυλάκιο της Trade Estates ΑΕΕΑΠ ανήκουν 4 ακίνητα retail που φιλοξενούν ΙΚΕΑ, ένα εμπορικό κέντρο στον Ρέντη, ένα logistics center στο Σχηματάρι, αλλά και ένα logistic center στα Οινόφυτα. Πρόκειται για επτά ακίνητα, συνολικής έκτασης 177.450 τ.μ. Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε πρόσφατα ο Όμιλος, η πληρότητα προσεγγίζει το 100% (99,8%), η απόδοση (yield) το 7,3%, ενώ τα έσοδα από ενοίκια ανέρχονται σε 13,5 εκατ. ευρώ.

Οι εγκαταστάσεις logistics του ομίλου Φουρλή στα Οινόφυτα - Trade Logistics

Οι εγκαταστάσεις logistics του ομίλου Φουρλή στα Οινόφυτα – Trade Logistics

Ειδικότερα, στο χαρτοφυλάκιο ανήκουν 4 ακίνητα retail που φιλοξενούν ΙΚΕΑ  (ένα στη Θεσσαλονίκη 24.000 τ.μ. με αξία πάνω από 43 εκατ. ευρώ με έσοδα από ενοίκια 3,1 εκατ. ευρώ, ένα στα Ιωάννινα 29.000 τ.μ. αξίας 12,9 εκατ. ευρώ, ένα στην Κύπρο 20.750 τ.μ. αξίας 32,1 εκατ. ευρώ με έσοδα από ενοίκια 3,1 εκατ. ευρώ και ένα στη Σόφια 20.300 τ.μ. αξίας 44,4 εκατ. ευρώ με έσοδα από ενοίκια 3,4 εκατ. ευρώ).

Επίσης, της ανήκει ένα εμπορικό κέντρο στον Ρέντη (6.600 τ.μ., αξίας 16 εκατ. ευρώ) και δύο logistic center, ένα στο Σχηματάρι (46.600 τ.μ., αξίας 25,3 εκατ. ευρώ, έσοδα από ενοίκια 2 εκατ. ευρώ) και ένα στα Οινόφυτα (30.200 τ.μ., αξίας 8,8 εκατ. ευρώ).

Στόχος ο διπλασιασμός του χαρτοφυλακίου

Ο Όμιλος FOURLIS μέσω της δραστηριοποίησης στον κλάδο αυτό, όπως αφ’ής στιγμής έκανε γνωστό, επιδιώκει

  • να αυξήσει την ευελιξία του στην πρόσβαση σε κεφάλαια,
  • να βελτιώσει τις συνολικές αποδόσεις των περιουσιακών του στοιχείων,
  • να κεντρικοποιήσει την ιδιοκτησία και τη διαχείριση των ακινήτων του, και
  • να βελτιώσει τον φορολογικό του σχεδιασμό.

Στόχος της διοίκησης είναι, σε βάθος διετίας, η νέα Ανώνυμη Εταιρεία Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας να έχει διπλασιάσει την αξία αποτίμησης των ακινήτων της και να ανέλθει στα επίπεδα των 350-400 εκατ. ευρώ.

Στο πλαίσιο αυτό, προχωράει τον σχεδιασμό για τον εμπλουτισμό του επενδυτικού χαρτοφυλακίου της με νέα ακίνητα, τα οποία θα προέλθουν είτε μέσω της ανάπτυξης νέων καταστημάτων του ομίλου, είτε μέσω της συνεργασίας με τρίτους.

Δηλαδή, δεν αποκλείεται το μοντέλο στρατηγικών επενδυτών που θα μπορούσαν δυνητικά να εισφέρουν ακίνητα εμπορικού χαρακτήρα, με αντάλλαγμα την απόκτηση μετοχών της Trade Estates.

Πάντως η νεότευκτη ΑΕΕΑΠ συνεχίζει το πρόγραμμα αγορών ακινήτων και συνεργασιών. Μετά την αγορά οικοπέδου στα Σπάτα από κοινού με την Ten Brinke Hellas και την εξαγορά της Recon AE, η Trade Estates απέκτησε και το ακίνητο που φιλοξενεί το μίνι ΙΚΕΑ στον Πειραιά. Μάλιστα, το πλαίσιο συνεργασίας με την Ten Brinke διευρύνεται και για την αξιοποίηση ακινήτων στην Πάτρα (στο ακίνητο της πρώην ΑΒΕΞ) και στο Ηράκλειο Κρήτης.

Άλλες επενδύσεις

Αναφορικά με το ακίνητο της Πάτρας, συνολικής έκτασης 21,5 στρεμμάτων, που αποκτήθηκε πέρυσι από την Ten Brinke, το τίμημα ανήλθε στα 3,3 εκατ. ευρώ. Ενώ, το νέο εμπορικό πάρκο που αναμένεται να δημιουργηθεί κοντά στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου στην Κρήτη, θα είναι έκτασης 42 στρεμμάτων.

Επίσης, η Trade Estates είχε πλειοδοτήσει για το εμπορικό Florida 1 στην Πυλαία της Θεσσαλονίκης στον σχετικό διαγωνισμό του fund Pradera, παρότι η πανδημία ματαίωσε τον σχεδιασμό. Πρόκειται για χώρο 30.000 τ.μ. για τον οποίο όταν επαναληφθεί ο πλειοδοτικός διαγωνισμός, θεωρείται βέβαιο ότι η Trade Estates θα επανέλθει με προσφορά πέριξ των 50 εκατ. ευρώ.

To μεγάλο deal για την Trade Estates ΑΕΕΑΠ, εν όψει μάλιστα και της εισαγωγής της στο Χρηματιστήριο, είναι η συμφωνία με τη Lamda Development και η συμμετοχή της στη μεγαλύτερη επένδυση που πρόκειται να υλοποιηθεί τα επόμενα χρόνια στη χώρα μας. Πρόκειται για το επενδυτικό πλάνο του Vouliagmenis Mall των 72.000 τ.μ. στο Ελληνικό που η εταιρεία θα επενδύσει 55 εκατ. ευρώ.

Το προφίλ του στρατηγικού εταίρου

Ο σχεδιασμός για την εξεύρεση στρατηγικού εταίρου χρονολογείται από τον Οκτώβριο του 2019, αλλά πλέον, σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην οικονομική έκθεση εξαμήνου, εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί περί τα τέλη της άνοιξης του 2022.

Επαγγελματίες σύμβουλοι εξεύρεσης επενδυτών, βρίσκονται σε προχωρημένες συζητήσεις με ενδιαφερόμενους, έχοντας μάλιστα ανταλλάξει και προσχέδια συμβατικών κειμένων και προϋπολογιστικών μεγεθών.

Μέσω της έλευσης ενός στρατηγικού επενδυτή, ο οποίος ενδεχομένως να εισφέρει και σε είδος (δηλαδή ακίνητα, με αντάλλαγμα μετοχές της Trade Estates), θα περιοριστεί σημαντικά και το ρίσκο για τους μελλοντικούς επενδυτές, άμα τη δημόσια εγγραφή της στο Χρηματιστήριο. Ο περιορισμός του ρίσκου θα προέλθει από την προσθήκη και άλλων μισθώσεων πέραν των εταιρειών του ομίλου Φουρλή, από τις οποίες προέρχονται σήμερα σχεδόν όλα τα έσοδα της Trade Estates.

Χρονιά εγγραφών των ΑΕΕΑΠ στο Χρηματιστήριο

Το χαρτοφυλάκιο της εταιρείας, που είναι προς πώληση, περιλαμβάνει τα καταστήματα ΙΚΕΑ σε Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Λευκωσία, Σόφια Βουλγαρίας, η εταιρεία διαχείρισης ακίνητων ΡΕΝΤΗΣ, τα logistics center σε Σχηματάρι και Οινόφυτα και οι συμμετοχές στις εταιρείες διαχείρισης ακινήτων MANTENKO, POLIKENCO και Sevas Ten με ακίνητα σε Ηράκλειο, Πάτρα και Σπάτα.

Στόχος της Trade Estates είναι να ενισχύσει σημαντικά το χαρτοφυλάκιό της κατά τη διάρκεια του 2021 και του 2022, ώστε να εξασφαλίσει μια επιτυχημένη εγγραφή των μετοχών της στο Χρηματιστήριο Αθηνών, πιθανότατα κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022.

Πρόκειται για ένα έτος ορόσημο για τις εταιρείες του κλάδου, καθώς πέραν των τεσσάρων Ανώνυμων Εταιρειών Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας (ΑΕΕΑΠ) Prodea, Trastor, Intercontinental-International και BriQ Properties που ήδη διαπραγματεύονται στο ΧΑ, μέσα στο 2022 αναμένεται μια σειρά δημοσίων εγγραφών μετοχών εταιρειών ακινήτων.

Συγκεκριμένα, η Lamda Development σχεδιάζει να εισάγει τις μετοχές της Lamda Malls κατά το πρώτο εξάμηνο του νέου έτους, όπως επίσης η Noval και η Orilina Properties. Ενώ, πιθανή είναι και η αύξηση κεφαλαίου της Prodea Investments.

Advertisement Macon
Advertisement TÜV Austria
Advertisement
Advertisement
Το σύγχρονο κτίριο γραφείων της Noval στο Χαλάνδρι - Φωτό: Redex
REAL ESTATE20 ώρες ago

Επένδυσε και η EBRD στο νέο “πράσινο” ομόλογο της Noval Property

Το κάμπινγκ Κουρούτας στην Ηλεία - Πηγή: ΕΤΑΔ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ1 ημέρα ago

Προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός της ΕΤΑΔ για το κάμπινγκ στην Ηλεία

Το σύγχρονο κτίριο γραφείων της Noval στο Χαλάνδρι - Φωτό: Redex
REAL ESTATE2 ημέρες ago

Υπερκαλύφθηκε κατά 3 φορές η έκδοση για το “πράσινο” ομόλογο της Noval Property

Commercial Hub Ελληνικού - Πηγή: Lamda Development
ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ & ΠΑΡΚΑ2 ημέρες ago

Παρουσιάζεται την Τρίτη το νέο Commercial Hub του Ελληνικού από τη Lamda

Το Fresh Hotel στη Σοφοκλέους - Πηγή: Fresh Hotel
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ3 ημέρες ago

Προχωρά το επενδυτικό σχέδιο για την επέκταση του Fresh Hotel στη Σοφοκλέους

Το Μέγαρο Σλήμαν, ιδιοκτησίας ΕΦΚΑ, στην Πανεπιστημίου
REAL ESTATE3 ημέρες ago

Σε νέα εποχή στη διαχείριση των ακινήτων του μπαίνει ο ΕΦΚΑ – Στα σκαριά ο νέος φορέας

Πηγή: Pepco
ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ & ΠΑΡΚΑ3 ημέρες ago

Επεκτείνεται και στην Ελλάδα η πολωνική Pepco – Σε ποιές περιοχές αναζητά ακίνητα για νέα καταστήματα

Το νέο Piraeus Retail Park της Ten Brinke στο Νέο Φάληρο - Πηγή: Ten Brinke Hellas
ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ & ΠΑΡΚΑ4 ημέρες ago

Ανοίγει έως τον Απρίλιο το Piraeus Retail Park – Πρόταση και για νέο σταθμό μετρό στην περιοχή

Οι πρώην αποθήκες του ΕΟΜΜΕΧ στον Ταύρο - Πηγή: ΤΑΙΠΕΔ
REAL ESTATE5 ημέρες ago

Προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός για την αξιοποίηση του ακινήτου – φιλέτου του ΤΑΙΠΕΔ στον Ταύρο

Μύκονος - Φωτογραφία αρχείου - Πηγή: Canva
REAL ESTATE5 ημέρες ago

Μεγάλη ευκαιρία για το ελληνικό real estate οι εύποροι Γερμανοί συνταξιούχοι – Πού κοιτάζουν για εξοχικές κατοικίες

REAL ESTATE2 μήνες ago

Τα πάνω – κάτω στην αγορά ακινήτων φέρνει η νέα γραμμή 4 του Μετρό – Δείτε χάρτη με τους σταθμούς

To Grand Hyatt Athens στη Συγγρού - Πηγή: Grand Hyatt Athens
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ7 μήνες ago

To 2022 θα ανοίξει το 2o μεγαλύτερο ξενοδοχείο της Αθήνας στη Λ. Συγγρού

ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ & ΠΑΡΚΑ7 μήνες ago

Τα 7 εμπορικά κέντρα που αλλάζουν την εικόνα της Αθήνας – Ποιά νέα θα γίνουν και ποιά αλλάζουν

ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ3 έτη ago

Επενδύσεις 1,1 δισ. ευρώ ετοιμάζει η EBRD στα Βαλκάνια

Το νέο ξενοδοχείο NYX Athens, στο πρώην Esperia στη Σταδίου - Πηγή: Tsolakis Architects
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ9 μήνες ago

Τα 9 νέα ξενοδοχεία που ετοιμάζονται στην Αθήνα το 2021

Μύκονος - Φωτογραφία αρχείου - Πηγή: Canva
REAL ESTATE4 μήνες ago

Οι 5 hot περιοχές της Ελλάδας με τη μεγαλύτερη ζήτηση για ακίνητα από το εξωτερικό

Τα Μεσόγεια από ψηλά - Design by Canva Pro
REAL ESTATE3 μήνες ago

Σε ποιά περιοχή “κλείδωσε” η μεγάλη επένδυση της Microsoft στην Ελλάδα – Άνοδος στο τοπικό real estate

Το ακίνητο που θα γίνει η επένδυση της G4 BZPW στο Παλαιό Φάληρο - Πηγή: G4 BZPW
REAL ESTATE12 μήνες ago

Στα σκαριά νέα εντυπωσιακή Ισραηλινή επένδυση στο Παλαιό Φάληρο

REAL ESTATE9 μήνες ago

Ξαναπαίρνουν ζωή 5 πρώην βιομηχανικά ακίνητα-φιλέτα στον Πειραιά

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ3 έτη ago

Διεθνή διαγωνισμό προκηρύσσει το ΥΠΕΝ για την κατεδάφιση αυθαιρέτων στην Αττική

Το σύγχρονο κτίριο γραφείων της Noval στο Χαλάνδρι - Φωτό: Redex
REAL ESTATE2 ημέρες ago

Υπερκαλύφθηκε κατά 3 φορές η έκδοση για το “πράσινο” ομόλογο της Noval Property

Το Fresh Hotel στη Σοφοκλέους - Πηγή: Fresh Hotel
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ3 ημέρες ago

Προχωρά το επενδυτικό σχέδιο για την επέκταση του Fresh Hotel στη Σοφοκλέους

Το νέο Piraeus Retail Park της Ten Brinke στο Νέο Φάληρο - Πηγή: Ten Brinke Hellas
ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ & ΠΑΡΚΑ4 ημέρες ago

Ανοίγει έως τον Απρίλιο το Piraeus Retail Park – Πρόταση και για νέο σταθμό μετρό στην περιοχή

Το σύγχρονο κτίριο γραφείων της Noval στο Χαλάνδρι - Φωτό: Redex
REAL ESTATE2 εβδομάδες ago

[VIDEO] Πώς βλέπει η 2η μεγαλύτερη εταιρεία real estate στην Ελλάδα την πόλη μας

Η νέα τουριστική επένδυση Alexandrou Chora Project στο Costa Ofrynio - Φωτό: Kourtidis Group
VIDEOS3 εβδομάδες ago

[VIDEO] Δείτε πώς θα γίνει το mega τουριστικό project Alexandrou Chora στο Costa Ofrynio

Η νέα μεγάλη τουριστική επένδυση με 5άστερο ξενοδοχείο στα Αστέρια της Γλυφάδας
VIDEOS3 εβδομάδες ago

[VIDEO] Πετάξτε… πάνω από την 5άστερη επένδυση στα Αστέρια της Γλυφάδας

REAL ESTATE4 εβδομάδες ago

[LIVE] Δείτε ζωντανά την παρουσίαση της Lamda για το masterplan του Ελληνικού

Το νέο 5άστερο Dusit Suites Athens - Πηγή: VITAEL
VIDEOS4 εβδομάδες ago

[VIDEO] Δείτε την πρόοδο των εργασιών στο νέο 5άστερο ξενοδοχείο στη Γλυφάδα

Άποψη της Βουλιαγμένης από ψηλά - Πηγή: Canva
RESIDENTIAL1 μήνα ago

[VIDEO] Δείτε το νέο εντυπωσιακό συγκρότημα κατοικιών Butterfly Residences στη Βουλιαγμένη

Το νέο κτίριο κατοικιών της Ten Brinke στην Εθνάρχου Μακαρίου στο Ελληνικό - Πηγή: Ten Brinke
RESIDENTIAL2 μήνες ago

[VIDEO] Σε πλήρη εξέλιξη μεγάλη οικιστική επένδυση στο Ελληνικό – Ποιά γνωστή εταιρεία το κατασκευάζει

Advertisement Aecom

Trending