Connect with us

REAL ESTATE

Ποιες επενδύσεις δρομολογεί o όμιλος Φουρλή για να αυξήσει την “προίκα” ακινήτων της Trade Estates

Avatar

Published

on

Φωτογραφία αρχείου - Πηγή: Canva
Φωτογραφία αρχείου - Πηγή: Canva

Τον εμπλουτισμό του χαρτοφυλακίου της Trade Estates ΑΕΕΑΠ με ακίνητα συνολικής αξίας άνω των 350 εκατ. ευρώ, δρομολογεί με ταχείς ρυθμούς ο  Όμιλος Fourlis, προτού προχωρήσει στην εισαγωγή των μετοχών της στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Αυτό αποκάλυψε ο πρόεδρος του ομίλου Βασίλης Φουρλής κατά τον σχολιασμό των αποτελεσμάτων του α’ εξαμήνου του Ομίλου, παραδεχόμενος ότι στόχος ήταν και παραμένει, η Trade Estates AEΕΑΠ να αποκτήσει ηγετικό ρόλο στην Ελλάδα και στις γειτονικές χώρες σε ό,τι αφορά τα ακίνητα της κατηγορίας big boxes και τα κέντρα εφοδιαστικής αλυσίδας.

Η απόφαση της Fourlis να εισέλθει στον κλάδο επενδύσεων σε real estate, μέσω νέας θυγατρικής εταιρείας, ελήφθη το 2018. Η νέα θυγατρική του Ομίλου με την επωνυμία Trade Estates ΑΕΕΑΠ, έλαβε τη σχετική άδεια λειτουργίας από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς στις 28 Φεβρουαρίου 2019, με ένα χαρτοφυλάκιο ακινήτων λιανικής αγοράς και υποδομών ηλεκτρονικού εμπορίου αξίας 185 εκατ. ευρώ. Για να εξασφαλίσει την υπογραφή του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων για τη σύσταση της, μόλις τον περασμένο Ιούλιο.

Το χαρτοφυλάκιο των 185 εκατ. ευρώ

Στο χαρτοφυλάκιο της Trade Estates ΑΕΕΑΠ ανήκουν 4 ακίνητα retail που φιλοξενούν ΙΚΕΑ, ένα εμπορικό κέντρο στον Ρέντη, ένα logistics center στο Σχηματάρι, αλλά και ένα logistic center στα Οινόφυτα. Πρόκειται για επτά ακίνητα, συνολικής έκτασης 177.450 τ.μ. Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε πρόσφατα ο Όμιλος, η πληρότητα προσεγγίζει το 100% (99,8%), η απόδοση (yield) το 7,3%, ενώ τα έσοδα από ενοίκια ανέρχονται σε 13,5 εκατ. ευρώ.

Οι εγκαταστάσεις logistics του ομίλου Φουρλή στα Οινόφυτα - Trade Logistics

Οι εγκαταστάσεις logistics του ομίλου Φουρλή στα Οινόφυτα – Trade Logistics

Ειδικότερα, στο χαρτοφυλάκιο ανήκουν 4 ακίνητα retail που φιλοξενούν ΙΚΕΑ  (ένα στη Θεσσαλονίκη 24.000 τ.μ. με αξία πάνω από 43 εκατ. ευρώ με έσοδα από ενοίκια 3,1 εκατ. ευρώ, ένα στα Ιωάννινα 29.000 τ.μ. αξίας 12,9 εκατ. ευρώ, ένα στην Κύπρο 20.750 τ.μ. αξίας 32,1 εκατ. ευρώ με έσοδα από ενοίκια 3,1 εκατ. ευρώ και ένα στη Σόφια 20.300 τ.μ. αξίας 44,4 εκατ. ευρώ με έσοδα από ενοίκια 3,4 εκατ. ευρώ).

Επίσης, της ανήκει ένα εμπορικό κέντρο στον Ρέντη (6.600 τ.μ., αξίας 16 εκατ. ευρώ) και δύο logistic center, ένα στο Σχηματάρι (46.600 τ.μ., αξίας 25,3 εκατ. ευρώ, έσοδα από ενοίκια 2 εκατ. ευρώ) και ένα στα Οινόφυτα (30.200 τ.μ., αξίας 8,8 εκατ. ευρώ).

Στόχος ο διπλασιασμός του χαρτοφυλακίου

Ο Όμιλος FOURLIS μέσω της δραστηριοποίησης στον κλάδο αυτό, όπως αφ’ής στιγμής έκανε γνωστό, επιδιώκει

  • να αυξήσει την ευελιξία του στην πρόσβαση σε κεφάλαια,
  • να βελτιώσει τις συνολικές αποδόσεις των περιουσιακών του στοιχείων,
  • να κεντρικοποιήσει την ιδιοκτησία και τη διαχείριση των ακινήτων του, και
  • να βελτιώσει τον φορολογικό του σχεδιασμό.

Στόχος της διοίκησης είναι, σε βάθος διετίας, η νέα Ανώνυμη Εταιρεία Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας να έχει διπλασιάσει την αξία αποτίμησης των ακινήτων της και να ανέλθει στα επίπεδα των 350-400 εκατ. ευρώ.

Στο πλαίσιο αυτό, προχωράει τον σχεδιασμό για τον εμπλουτισμό του επενδυτικού χαρτοφυλακίου της με νέα ακίνητα, τα οποία θα προέλθουν είτε μέσω της ανάπτυξης νέων καταστημάτων του ομίλου, είτε μέσω της συνεργασίας με τρίτους.

Δηλαδή, δεν αποκλείεται το μοντέλο στρατηγικών επενδυτών που θα μπορούσαν δυνητικά να εισφέρουν ακίνητα εμπορικού χαρακτήρα, με αντάλλαγμα την απόκτηση μετοχών της Trade Estates.

Πάντως η νεότευκτη ΑΕΕΑΠ συνεχίζει το πρόγραμμα αγορών ακινήτων και συνεργασιών. Μετά την αγορά οικοπέδου στα Σπάτα από κοινού με την Ten Brinke Hellas και την εξαγορά της Recon AE, η Trade Estates απέκτησε και το ακίνητο που φιλοξενεί το μίνι ΙΚΕΑ στον Πειραιά. Μάλιστα, το πλαίσιο συνεργασίας με την Ten Brinke διευρύνεται και για την αξιοποίηση ακινήτων στην Πάτρα (στο ακίνητο της πρώην ΑΒΕΞ) και στο Ηράκλειο Κρήτης.

Άλλες επενδύσεις

Αναφορικά με το ακίνητο της Πάτρας, συνολικής έκτασης 21,5 στρεμμάτων, που αποκτήθηκε πέρυσι από την Ten Brinke, το τίμημα ανήλθε στα 3,3 εκατ. ευρώ. Ενώ, το νέο εμπορικό πάρκο που αναμένεται να δημιουργηθεί κοντά στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου στην Κρήτη, θα είναι έκτασης 42 στρεμμάτων.

Επίσης, η Trade Estates είχε πλειοδοτήσει για το εμπορικό Florida 1 στην Πυλαία της Θεσσαλονίκης στον σχετικό διαγωνισμό του fund Pradera, παρότι η πανδημία ματαίωσε τον σχεδιασμό. Πρόκειται για χώρο 30.000 τ.μ. για τον οποίο όταν επαναληφθεί ο πλειοδοτικός διαγωνισμός, θεωρείται βέβαιο ότι η Trade Estates θα επανέλθει με προσφορά πέριξ των 50 εκατ. ευρώ.

To μεγάλο deal για την Trade Estates ΑΕΕΑΠ, εν όψει μάλιστα και της εισαγωγής της στο Χρηματιστήριο, είναι η συμφωνία με τη Lamda Development και η συμμετοχή της στη μεγαλύτερη επένδυση που πρόκειται να υλοποιηθεί τα επόμενα χρόνια στη χώρα μας. Πρόκειται για το επενδυτικό πλάνο του Vouliagmenis Mall των 72.000 τ.μ. στο Ελληνικό που η εταιρεία θα επενδύσει 55 εκατ. ευρώ.

Το προφίλ του στρατηγικού εταίρου

Ο σχεδιασμός για την εξεύρεση στρατηγικού εταίρου χρονολογείται από τον Οκτώβριο του 2019, αλλά πλέον, σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην οικονομική έκθεση εξαμήνου, εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί περί τα τέλη της άνοιξης του 2022.

Επαγγελματίες σύμβουλοι εξεύρεσης επενδυτών, βρίσκονται σε προχωρημένες συζητήσεις με ενδιαφερόμενους, έχοντας μάλιστα ανταλλάξει και προσχέδια συμβατικών κειμένων και προϋπολογιστικών μεγεθών.

Μέσω της έλευσης ενός στρατηγικού επενδυτή, ο οποίος ενδεχομένως να εισφέρει και σε είδος (δηλαδή ακίνητα, με αντάλλαγμα μετοχές της Trade Estates), θα περιοριστεί σημαντικά και το ρίσκο για τους μελλοντικούς επενδυτές, άμα τη δημόσια εγγραφή της στο Χρηματιστήριο. Ο περιορισμός του ρίσκου θα προέλθει από την προσθήκη και άλλων μισθώσεων πέραν των εταιρειών του ομίλου Φουρλή, από τις οποίες προέρχονται σήμερα σχεδόν όλα τα έσοδα της Trade Estates.

Χρονιά εγγραφών των ΑΕΕΑΠ στο Χρηματιστήριο

Το χαρτοφυλάκιο της εταιρείας, που είναι προς πώληση, περιλαμβάνει τα καταστήματα ΙΚΕΑ σε Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Λευκωσία, Σόφια Βουλγαρίας, η εταιρεία διαχείρισης ακίνητων ΡΕΝΤΗΣ, τα logistics center σε Σχηματάρι και Οινόφυτα και οι συμμετοχές στις εταιρείες διαχείρισης ακινήτων MANTENKO, POLIKENCO και Sevas Ten με ακίνητα σε Ηράκλειο, Πάτρα και Σπάτα.

Στόχος της Trade Estates είναι να ενισχύσει σημαντικά το χαρτοφυλάκιό της κατά τη διάρκεια του 2021 και του 2022, ώστε να εξασφαλίσει μια επιτυχημένη εγγραφή των μετοχών της στο Χρηματιστήριο Αθηνών, πιθανότατα κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022.

Πρόκειται για ένα έτος ορόσημο για τις εταιρείες του κλάδου, καθώς πέραν των τεσσάρων Ανώνυμων Εταιρειών Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας (ΑΕΕΑΠ) Prodea, Trastor, Intercontinental-International και BriQ Properties που ήδη διαπραγματεύονται στο ΧΑ, μέσα στο 2022 αναμένεται μια σειρά δημοσίων εγγραφών μετοχών εταιρειών ακινήτων.

Συγκεκριμένα, η Lamda Development σχεδιάζει να εισάγει τις μετοχές της Lamda Malls κατά το πρώτο εξάμηνο του νέου έτους, όπως επίσης η Noval και η Orilina Properties. Ενώ, πιθανή είναι και η αύξηση κεφαλαίου της Prodea Investments.

Advertisement Macon
Advertisement TÜV Austria
Advertisement
Τα Δικαστήρια στην οδό Ευελπίδων - Πηγή: Eurokinissi
REAL ESTATE4 ώρες ago

Πώς 2 νέα μεγάλα έργα ΣΔΙΤ αλλάζουν το real estate των περιοχών που θα γίνουν

Η Αθήνα από ψηλά - Design by Canva Pro
REAL ESTATE6 ώρες ago

Η Αθήνα παραμένει η φθηνότερη ανά τετραγωνικό ευρωπαϊκή πρωτεύουσα στα ακίνητα

Το ακίνητο logistics της Premia Properties στη θέση Ψάρι στον Ασπρόπυργο - Πηγή: Premia Properties
REAL ESTATE1 ημέρα ago

Αυξάνει κέρδη & χαρτοφυλάκιο ακινήτων η Premia Properties το 2022

Άποψη της Αράχωβας - Πηγή: Canva Pro
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ1 ημέρα ago

Νέο ακίνητο στην Αράχωβα απέκτησε η Centric – Ποιό ξενοδοχείο απέκτησε σε πλειστηριασμό

Το Golden Hall - Πηγή: Eurokinissi / Παναγοπούλου Γεωργία
ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ & ΠΑΡΚΑ2 ημέρες ago

Ολοκληρώθηκε η αποεπένδυση της Värde Partners από τη Lamda Malls – Στη Lamda πλέον το 100% των 2 malls

To Commercial Hub στο Ελληνικό - Πηγή: Lamda Development
ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ & ΠΑΡΚΑ2 ημέρες ago

Πρόσω ολοταχώς για τα νέα malls στο Ελληνικό με τη νέα εταιρεία ειδικού σκοπού της Lamda

Μακέτα για το Ερασίνειο Ογκολογικό Νοσοκομείο στο Κορωπί - Πηγή: Parthenios Architects & Associates
REAL ESTATE2 ημέρες ago

Ξανά στο σφυρί το ακίνητο – φιλέτο στο Κορωπί – Πότε πλειστηριάζεται

Design by Canva Pro
REAL ESTATE2 ημέρες ago

Οι 3 κλάδοι real estate στην Ελλάδα που προσελκύουν επενδύσεις

Φωτογραφία αρχείου - Πηγή: Canva
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ5 ημέρες ago

Ντεμπούτο το 2023 στην Κρήτη για την Intercontinental – Πού ανοίγει 5άστερο resort

Το σύγχρονο κτίριο γραφείων της Noval στο Χαλάνδρι - Φωτό: Redex
REAL ESTATE5 ημέρες ago

Οι 5 τομείς που θα επενδύσει στο μέλλον η Noval Property

REAL ESTATE8 μήνες ago

Τα πάνω – κάτω στην αγορά ακινήτων φέρνει η νέα γραμμή 4 του Μετρό – Δείτε χάρτη με τους σταθμούς

To Grand Hyatt Athens στη Συγγρού - Πηγή: Grand Hyatt Athens
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ1 έτος ago

To 2022 θα ανοίξει το 2o μεγαλύτερο ξενοδοχείο της Αθήνας στη Λ. Συγγρού

ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ3 έτη ago

Επενδύσεις 1,1 δισ. ευρώ ετοιμάζει η EBRD στα Βαλκάνια

REAL ESTATE4 μήνες ago

Οι 2 εμβληματικές επενδύσεις real estate που μεταμορφώνουν την Πατησίων

ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ & ΠΑΡΚΑ1 έτος ago

Τα 7 εμπορικά κέντρα που αλλάζουν την εικόνα της Αθήνας – Ποιά νέα θα γίνουν και ποιά αλλάζουν

Το νέο ξενοδοχείο NYX Athens, στο πρώην Esperia στη Σταδίου - Πηγή: Tsolakis Architects
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ1 έτος ago

Τα 9 νέα ξενοδοχεία που ετοιμάζονται στην Αθήνα το 2021

Τα Μεσόγεια από ψηλά - Design by Canva Pro
REAL ESTATE8 μήνες ago

Σε ποιά περιοχή “κλείδωσε” η μεγάλη επένδυση της Microsoft στην Ελλάδα – Άνοδος στο τοπικό real estate

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ3 έτη ago

Διεθνή διαγωνισμό προκηρύσσει το ΥΠΕΝ για την κατεδάφιση αυθαιρέτων στην Αττική

Το νέο 5άστερο ξενοδοχείο Brown Beach Corinthia στους Αγίους Θεοδώρους - Πηγή: Brown Hotels
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ3 μήνες ago

[ΦΩΤΟ] 3 τουριστικές επενδύσεις που μεταμορφώνουν την Κορινθία – Πού και πότε ανοίγουν τα νέα ξενοδοχεία

Μύκονος - Φωτογραφία αρχείου - Πηγή: Canva
REAL ESTATE9 μήνες ago

Οι 5 hot περιοχές της Ελλάδας με τη μεγαλύτερη ζήτηση για ακίνητα από το εξωτερικό

Η οικιστική επένδυση της Ten Brinke στην οδό Καλλιπόλεως στο Ελληνικό - Πηγή: Ten Brinke
RESIDENTIAL1 εβδομάδα ago

Προχωρά η οικιστική επένδυση της Ten Brinke στο Ελληνικό

Η νέα μικτή επένδυση της Ten Brinke στο Χαλάνδρι - Πηγή: Ten Brinke
RESIDENTIAL1 εβδομάδα ago

[VIDEO] Σε εξέλιξη η τριπλή επένδυση της Ten Brinke στο Χαλάνδρι

Το Piraeus Tower στο λιμάνι του Πειραιά όταν ολοκληρωθεί - Φωτό: ΤΕΡΝΑ / PILA Studio
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ3 εβδομάδες ago

[VIDEO] Piraeus Tower: δείτε πώς θα γίνει ο νέος Πύργος του Πειραιά

Η νέα μεγάλη τουριστική επένδυση με 5άστερο ξενοδοχείο στα Αστέρια της Γλυφάδας
VIDEOS1 μήνα ago

[VIDEO] Πώς θα γίνουν τα bungalows στο νέο Οne & Only Aesthesis στα Αστέρια Γλυφάδας

Φωτογραφία αρχείου - Πηγή: Canva Pro
ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ & ΠΑΡΚΑ1 μήνα ago

[VIDEO] Ξεκίνησε η νέα εμπορική επένδυση της Ten Brinke στο Αγρίνιο

Το πρώην ακίνητο της ΑΒΕΞ στην Πάτρα
ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ & ΠΑΡΚΑ1 μήνα ago

[VIDEO] Πρόσω ολοταχώς για τη μεγάλη επένδυση του νέου retail park στην Πάτρα

Το Piraeus Tower στο λιμάνι του Πειραιά όταν ολοκληρωθεί - Φωτό: ΤΕΡΝΑ / PILA Studio
VIDEOS2 μήνες ago

[VIDEO] Ποιά είναι τα 5 νέα “πράσινα” κτίρια της Dimand

Η νέα Αγορά Μοδιάνο στη Θεσσαλονίκη - Πηγή: Όμιλος Fais
ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ & ΠΑΡΚΑ2 μήνες ago

Ανοίγει το καλοκαίρι η νέα Αγορά Μοδιάνο στη Θεσσαλονίκη

Πάρος - Πηγή: Unsplash
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 μήνες ago

[VIDEO] Δείτε τη νέα ξενοδοχειακή επένδυση της Grivalia στην Πάρο – Πώς θα μεταμορφωθεί το Piperi

Το νέο κτίριο γραφείων της ehret + klein στο πρώην κτίριο του ΔΟΛ στη Χρήστου Λαδά 1-3 - Πηγή: ehret + klein
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ3 μήνες ago

Ξεκίνησε η επένδυση των Γερμανών στο πρώτην κτίριο του ΔΟΛ στη Χρήστου Λαδά

Advertisement Aecom

Trending