Connect with us

REAL ESTATE

Εντυπωσιακή η ανάκαμψη της ελληνικής αγοράς real estate – Τι τροφοδοτεί τη ζήτηση για ακίνητα

Newsroom

Published

on

Φωτό: Γιώργος Κονταρίνης / Eurokinissi
Φωτό: Γιώργος Κονταρίνης / Eurokinissi

Εντυπωσιακή είναι η ανάκαμψη της ελληνικής αγοράς real estate, σύμφωνα με ανάλυση της εταιρείας DKG Development.

Εκτός από την εξέλιξη της αγοράς ακινήτων, παρουσιάζονται και τα φορολογικά κίνητρα που παρέχει η ελληνική κυβέρνηση για τους υποψήφιους αγοραστές ακινήτων τα επόμενα χρόνια.

Από την κρίση του 2008-2009, η ελληνική αγορά ακινήτων έχει εμφανίσει μια εντυπωσιακή ανάκαμψη. Σύμφωνα με δεδομένα της Τράπεζας της Ελλάδας, το 2022 παρατηρήθηκε μια σταθερή αύξηση των τιμών των ακινήτων συνοδευόμενη από ισχυρή ζήτηση.

Η αρχή του 2023 επιβεβαίωσε και ενίσχυσε αυτήν τη θετική τάση. Οι ειδικοί είναι ομόφωνοι ότι η ελληνική αγορά ακινήτων έχει σημαντικό δυναμικό για περαιτέρω ανάπτυξη και ότι δεν υπάρχουν παράγοντες που θα μπορούσαν να προκαλέσουν μείωση του ενδιαφέροντος στον συγκεκριμένο τομέα. Οι οικονομικές και δομικές αλλαγές ενισχύουν την εμπιστοσύνη στην αγορά ακινήτων, καθιστώντας την ελκυστική τόσο για τους ντόπιους όσο και για τους ξένους επενδυτές.

Τιμές ακινήτων στην Ελλάδα το 2023

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία από την Τράπεζα της Ελλάδας, οι ξένες επενδύσεις στην ελληνική αγορά ακινήτων σπάνε ρεκόρ το πρώτο τρίμηνο του 2023. Σε σύγκριση με την ίδια περίοδο το 2022, υπήρξε αύξηση κατά 33%, από 374 εκατομμύρια ευρώ σε 497 εκατομμύρια ευρώ. Το 2022, οι ξένες επενδύσεις στην ελληνική αγορά ακινήτων έφτασαν τα εντυπωσιακά 2 δισεκατομμύρια ευρώ, εμφανίζοντας εντυπωσιακή αύξηση 68%. Αυτή η ανάπτυξη επιβεβαιώνει όχι μόνο την ανάκαμψη και τη σταθερότητα της ελληνικής οικονομίας μετά την κρίση, αλλά και καθιστά νέο ιστορικό υψηλό για τον τομέα ακινήτων. Αυτό το ρεκόρ ξένων επενδύσεων μιλά για τον ελκυστικό χαρακτήρα και την αξιοπιστία της ελληνικής αγοράς ακινήτων για τους επενδυτές από όλο τον κόσμο, καθώς και για την πίστη στο μακροπρόθεσμο δυναμικό της για περαιτέρω ανάπτυξη και εξέλιξη.

Η αυξημένη ενασχόληση των ξένων επενδυτών είχε σημαντική επίδραση στη δυναμική των τιμών των ακινήτων στην Ελλάδα. Συνολικά στη χώρα, η τιμή του τετραγωνικού μέτρου αυξήθηκε κατά 14,5% στην αρχή του 2023, αντικατοπτρίζοντας την επίδραση της αυξημένης ζήτησης. Στην ελληνική πρωτεύουσα, την Αθήνα, καθώς και στη Θεσσαλονίκη, οι τιμές των ακινήτων αυξήθηκαν ακόμη περισσότερο, κατά 16,5% και 16,1% αντίστοιχα. Αυτά τα δεδομένα, που παρέχονται από την Τράπεζα της Ελλάδας, υποδεικνύουν ότι οι επενδυτές και οι αγοραστές συνεχίζουν να ενδιαφέρονται ενεργά για την ελληνική αγορά ακινήτων, η οποία, αντίστοιχα, έχει σημαντική επίδραση στην αύξηση των τιμών σε κορυφαίες περιοχές της χώρας.

Είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι ο ανάπτυξη στις τιμές των ακινήτων ποικίλει ανάλογα με τον τύπο της κατοικίας στη χώρα συνολικά. Ο τομέας των νέων κατασκευών είχε μια σημαντική αύξηση των τιμών κατά 12,8%, υποδεικνύοντας ισχυρή ζήτηση για νέες κατοικίες.

Από την άλλη πλευρά, η δευτερογενής αγορά ακινήτων είχε μια ακόμη σημαντικότερη αύξηση των τιμών κατά 15,6% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο το 2022. Αυτό υποδηλώνει συνεχόμενο ενδιαφέρον των αγοραστών για υπάρχουσες κατοικίες, ίσως λόγω του συνδυασμού προσιτότητας και σταθερότητας τέτοιων επενδύσεων.

Σύμφωνα με αναλυτική έρευνα των τιμών εξοχικών κατοικιών που διενεργήθηκε από την εταιρεία αξιολόγησης Geoaxis, το 2023 αποτελεί τον πέμπτο συνεχόμενο χρόνο αύξησης των τιμών για πολυτελείς εξοχικές κατοικίες στα δημοφιλή ελληνικά νησιά. Η μέση αύξηση ήταν 3,4%. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι οι πιο σημαντικές αυξήσεις τιμών καταγράφηκαν σε υπερπολυτελείς ιδιοκτησίες, ειδικά στο νησί της Μυκόνου. Σε αυτήν την κατηγορία ακινήτων, οι τιμές αυξήθηκαν έως και 35.850 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, που αντιστοιχεί περίπου σε αύξηση 42% σε σχέση με πριν από οκτώ χρόνια.

Η ελληνική “Χρυσή Βίζα” τροφοδοτεί τη ζήτηση για ακίνητα

Από την 1η Αυγούστου 2023, οι όροι και οι προϋποθέσεις του προγράμματος Χρυσής Βίζας της Ελλάδας έχουν αλλάξει. Το υποχρεωτικό ποσό επενδυτικής συμμετοχής που απαιτείται για να αποκτηθεί άδεια παραμονής έχει αυξηθεί από 250.000 ευρώ σε 500.000 ευρώ σε ορισμένες περιοχές της χώρας. Όσοι κατάφεραν να υπογράψουν το συμβόλαιο και να καταθέσουν το 10% του κόστους της κατοικίας μέχρι την 31η Ιουλίου 2023, έχουν τη δυνατότητα να ολοκληρώσουν τη συναλλαγή μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2023 και να λάβουν άδεια παραμονής με τις ίδιες προϋποθέσεις. Ως αποτέλεσμα, τον Ιανουάριο-Απρίλιο 2023, υποβλήθηκαν 155% περισσότερες αιτήσεις για την πλαστική κάρτα κατοίκου της χώρας σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022.

Τους πρώτους 5 μήνες του 2023, το πρόγραμμα Χρυσής Βίζας της Ελλάδας έφερε στη χώρα σχεδόν 1 δισεκατομμύριο ευρώ σε έσοδα και 8.351 αιτήσεις για άδειες παραμονής. Το ενδιαφέρον των επενδυτών ενισχύθηκε από την απόρριψη παρόμοιου προγράμματος από την Πορτογαλία. Ως αποτέλεσμα, πλούσιοι επενδυτές από τρίτες χώρες στράφηκαν περισσότερο προς την Ελλάδα, με ιδιαίτερη προσοχή από τους Αμερικανούς.

Κίνητρα φόρου ακινήτων στην Ελλάδα

Η αύξηση στις πωλήσεις διαμερισμάτων, σπιτιών και γραφείων έχει επιτρέψει στην ελληνική κυβέρνηση να εισάγει φορολογικά κίνητρα για να διευκολύνει την αγορά ακινήτων και τον τομέα της κατασκευής.

Ένα προσωρινό μέτρο τέθηκε σε ισχύ μέχρι το τέλος του 2024, αναστέλλοντας τον 24% φόρο προστιθέμενης αξίας (ΦΠΑ) σε νέα κτίρια. Αυτός ο κανόνας ισχύει για κατοικίες για τις οποίες η άδεια κατασκευής έχει εκδοθεί μετά την 1η Ιανουαρίου 2006. Αυτό σημαίνει ότι οι επενδυτές που αποφασίζουν να αγοράσουν ακίνητα θα μπορούν να εξοικονομήσουν σημαντικά χρηματικά ποσά, καθώς θα απαλλαγούν από την υποχρέωση να πληρώσουν αυτόν τον φόρο. Αυτό το μέτρο μπορεί να αποτελέσει επιπλέον κίνητρο για τους επενδυτές και τους αγοραστές, αυξάνοντας την ελκυστικότητα των επενδύσεων σε νέα κτίρια και συντελώντας στην περαιτέρω ανάπτυξη της αγοράς ακινήτων στην Ελλάδα.

Επιπλέον, η Ελλάδα έχει ένα κλιμακούμενο φορολογικό σύστημα στο εισόδημα, το οποίο επηρεάζει και το εισόδημα από την ενοικίαση ακινήτων. Σύμφωνα με αυτήν την κλίμακα, αν ο ιδιοκτήτης ακινήτου κερδίζει έως και 12.000 ευρώ το χρόνο από την ενοικίαση ενός ακινήτου, υποχρεούται να καταβάλει φόρο 15% από αυτό το εισόδημα. Συγκρίνοντας αυτό με άλλες χώρες όπως η Πορτογαλία (σε εισόδημα από 7.113 έως 20.322 ευρώ ο φόρος από 23% έως 28,5%) και η Ισπανία (από 19%), υπάρχουν διαφορές στα φορολογικά καθεστώτα.

Αυτή η φορολογική ελάφρυνση μπορεί να αποτελέσει σημαντικό παράγοντα για πολλούς ιδιοκτήτες ακινήτων στην Ελλάδα, προωθώντας τις ενοικιάσεις και δημιουργώντας επιπλέον ευκαιρίες εισοδήματος. Η συνδυασμένη επιρροή της μείωσης του ΦΠΑ σε νέες κατασκευές και το ελκυστικό φορολογικό καθεστώς στις ενοικιάσεις μπορεί να συμβάλει στη διατήρηση του ενδιαφέροντος για επενδύσεις στην ελληνική αγορά ακινήτων.

Η ελληνική κυβέρνηση έχει επίσης μειώσει τον ετήσιο φόρο ακινήτων (ΕΝΦΙΑ). Υπολογίζεται σε φορολογική κλίμακα και κυμαίνεται από 2 έως 13 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, ανάλογα με την κτηματολογική αξία, την περιοχή και την ημερομηνία κατασκευής. Οι ιδιοκτήτες σπιτιών και διαμερισμάτων αξίας έως και 2500 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο έλαβαν πολλά οφέλη, με έκπτωση έως και 30%.

Η προσωρινή φύση των πλεονεκτημάτων και οι ευνοϊκοί όροι συμβάλλουν σε αισθητή αύξηση του αριθμού των επενδύσεων στην ελληνική αγορά ακινήτων. Οι μελλοντικοί ιδιοκτήτες είναι ενθουσιασμένοι να εκμεταλλευτούν τις ελκυστικές προσφορές.

Το χρονικό διάστημα από το 2023 έως το 2025 είναι μια ευνοϊκή περίοδος για όσους σχεδιάζουν να αγοράσουν ακίνητο στην Ελλάδα. Οι επενδυτές πρέπει να βιαστούν για να εκμεταλλευτούν τις καλύτερες ευκαιρίες στην αγορά. Δεδομένων των τρεχουσών τάσεων στις τιμές των ακινήτων και της ενεργού ανάκαμψης του τομέα μετά από προηγούμενες περιόδους αστάθειας, αυτή η περίοδος μπορεί να αποτελέσει την καλύτερη στιγμή για να εκμεταλλευτεί κανείς την κατάσταση. Η απόφαση για αγορά ενός σπιτιού ή διαμερίσματος πρέπει να αξιολογηθεί με βάση τα μακροπρόθεσμα σχέδια και τη χρηματική δυνατότητα, αλλά αυτό το χρονικό πλαίσιο μπορεί να προσφέρει στους επενδυτές καλές προοπτικές για μια επιτυχημένη επένδυση.

Advertisement Macon
Advertisement
Advertisement Ergon Tzanidakis
Advertisement TÜV Austria
Advertisement Aecom
The Ilisian - Πηγή: Ionian Hotel Enterprises
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ14 ώρες ago

Άνοιξε σήμερα το εμβληματικό Conrad Athens The Ilisian στο ιστορικό κτίριο του πρώην Hilton της Αθήνας

Χίος - Φωτογραφία αρχείου - Φωτό: ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ/EUROKINISSI
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ21 ώρες ago

Εγκρίθηκε νέο ξενοδοχείο στην πόλη της Χίου

Νάξος - Φωτογραφία αρχείου - Φωτό: EUROKINISSI / ΧΑΣΙΑΛΗΣ ΒΑΪΟΣ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ22 ώρες ago

“Στα σκαριά” έργο για νέο ξενοδοχείο στη Νάξο

Η επένδυση της Dimand στο Βοτανικό - Πηγή: Dimand
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ23 ώρες ago

Νέο “πράσινο φως” για κτιριακό έργο γραφείων στο Votanikos Business Park της Dimand

OROSEA Paros, Παλιόπυργος Πάρου - Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ23 ώρες ago

Ανοίγει το καλοκαίρι το νέο 5άστερο OROSEA Paros υπό την ομπρέλα της Marriott – Σε ποιά περιοχή βρίσκεται

Design by Canva
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ24 ώρες ago

Εγκρίθηκε το νέο έργο ανακαίνισης γνωστού ξενοδοχείου στη Γλυφάδα

VIONE Paros, Αμπελάς Πάρου - Πηγή: SWOT Hospitality
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ24 ώρες ago

Στη SWOT Hospitality το 5άστερο ξενοδοχείο VIONE Paros

Σαντορίνη - Φωτογραφία αρχείου - Φωτό: Γιώργος Κονταρίνης / Eurokinissi
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 ημέρες ago

“Στα σκαριά” έργο για νέο ξενοδοχείο 5 αστέρων στη Σαντορίνη

To νέο Bob W Stadiou 54 - Πηγή: BLEND Development
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 ημέρες ago

“Πράσινο φως” για το νέο ξενοδοχείο Bob W στη Σταδίου – Τι θα περιλαμβάνει και ποιά εταιρεία επενδύει

Μήλος - Φωτογραφία αρχείου - Φωτό: Χρήστος Μπόνης / Eurokinissi
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 ημέρες ago

Nέο ξενοδοχείο 4 αστέρων δρομολογείται στη Μήλο

Φωτορεαλιστική απεικόνιση του νέου έργου γραφείων της Hellenic Properties στον Ταύρο - Πηγή: Hellenic Properties
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ7 ημέρες ago

“Στα σκαριά” νέα επένδυση γραφείων της Hellenic Properties στον Ταύρο – Ποιό γνωστό ακίνητο θα αξιοποιηθεί

Ξενοδοχείο Sandblu Santorini - Πηγή: LXR Hotels & Resorts
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 εβδομάδες ago

Άνοιξε στη Σαντορίνη το πρώτο ξενοδοχείο της LXR Hotels & Resorts στην Ελλάδα

Το ακίνητο στη συμβολή της Λεωφόρου Συγγρού με την οδό Πετμεζά - Πηγή: Google Maps
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ4 ημέρες ago

“Στα σκαριά” νέο ξενοδοχείο στη Λεωφόρο Συγγρού – Ποιό ακίνητο θα αξιοποιηθεί και ποιά εταιρεία επενδύει

ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ2 εβδομάδες ago

[ΦΩΤΟ] Προχωρά η επένδυση για το νέο κτίριο “πράσινων” γραφείων MOB2 στο Μαρούσι – Ποιά εταιρεία επενδύει

Φωτογραφία αρχείου - Πηγή: Canva
ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ & ΠΑΡΚΑ7 ημέρες ago

Πώς προχωρά η επέκταση της ΙΚΕΑ στην Ελλάδα – Σε ποιού είδους εμπορικά ακίνητα θα επενδύσει και σε τι στάδιο βρίσκεται το project στο The Ellinikon

Φωτογραφία αρχείου - Designed by Canva
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ1 εβδομάδα ago

Προχωρά η επένδυση της Hellenic Properties στο κτίριο γραφείων LK119 – Πού βρίσκεται και ποιός είναι ο μισθωτής

Nautilus Project - Πηγή: ΣΜΠΕ/ΕΣΧΑΣΕ/Υπουργείο Ανάπτυξης
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ7 ημέρες ago

Ξανά “στα σκαριά” η mega τουριστική επένδυση στον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας – Τι θα περιλαμβάνει και ποιοί επενδύουν

Η επένδυση της Dimand στο Βοτανικό - Πηγή: Dimand
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ23 ώρες ago

Νέο “πράσινο φως” για κτιριακό έργο γραφείων στο Votanikos Business Park της Dimand

Conrad Athens The Ilisian - Πηγή: Hilton
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ3 ημέρες ago

Νέα εποχή για το ιστορικό Hilton της Αθήνας – Ανοίγει στις 23 Απριλίου το νέο 5άστερο Conrad Athens The Ilisian

Το κτίριο στην οδό Ερμού 61 - Πηγή: Google Maps
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 ημέρες ago

“Πράσινο φως” για νέο ξενοδοχείο στην οδό Ερμού – Σε ποιό σημείο θα γίνει το νέο κατάλυμα

Η Riviera Galleria στο The Ellinikon - Πηγή: Lamda Development
Χωρίς κατηγορία3 ημέρες ago

[VIDEO] The Ellinikon: προχωρούν τα έργα κατασκευής της Riviera Galleria στο Ελληνικό

To logistics hub της INTERIKEA στον Ασπρόπυργο - Πηγή: Ten Brinke
LOGISTICS1 μήνα ago

[VIDEO] Ολοκληρώθηκε η mega επένδυση logistics για την IKEA στον Ασπρόπυργο

Promenade Heights - Πηγή: 314 Architecture Studio / Lamda Development
RESIDENTIAL1 μήνα ago

[VIDEO] Προχωρά η κατασκευή της οικιστικής επένδυσης Promenade Heights στο The Ellinikon

Το νέο Δικαστικό Μέγαρο Πειραιά όταν ολοκληρωθεί - Πηγή: Dimand Real Estate
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ2 μήνες ago

[VIDEO] Ολοκληρώνεται έως τέλος του 2026 από την Dimand το νέο Δικαστικό Μέγαρο του Πειραιά

The Syndesis Hub - Πηγή: Ten Brinke
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ2 μήνες ago

[VIDEO] Λίγο πριν την ολοκλήρωση το μεγάλο έργο γραφείων Syndesis Hub στο Ελληνικό

To πρώην ξενοδοχείο Civitel Olympic στο Μαρούσι - Πηγή: Google Maps
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 μήνες ago

[VIDEO] Ανοίγει την 1η Μαρτίου το νέο The Fiction Athens στο Μαρούσι – Πώς μεταμορφώθηκε το γνωστό ξενοδοχείο Civitel

Η Riviera Galleria στο The Ellinikon - Πηγή: Lamda Development
ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ & ΠΑΡΚΑ2 μήνες ago

[VIDEO] The Ellinikon: προχωρούν τα έργα κατασκευής του εμπορικού κέντρου Riviera Galleria στο Ελληνικό

To νέο data center στα Σπάτα - Πηγή: Ten Brinke
ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΑ ΚΤΙΡΙΑ2 μήνες ago

[VIDEO] Πώς προχωρούν τα έργα για το νέο data center στα Σπάτα

To πρώην ξενοδοχείο Βέρμιον στη Νάουσα - Πηγή: Δήμος Ηρωικής Πόλης Νάουσας
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ3 μήνες ago

Προς αξιοποίηση το ακίνητο του πρώην ξενοδοχείου “Βέρμιον” στη Νάουσα – Τι αφορά ο διαγωνισμός παραχώρησης 48 εκατ. ευρώ

Etolikou 11- Πηγή: MIBS Group
RESIDENTIAL3 μήνες ago

Δύο νέες οικιστικές επενδύσεις από την MIBS στον Πειραιά – Ποιό πρώην βιομηχανικό κτίριο με ιστορία θα μεταμορφωθεί σε κατοικίες

TRENDING

Επικοινωνία

Copyright © 2019-2024 Bizness.gr

Bizness.gr - Ταυτότητα
Ιδιοκτήτρια εταιρεία: «INFRA MEDIA M.I.K.E.» Διακριτικός τίτλος: «INFRA MEDIA» - Έδρα: Δήμος Αθηναίων, Αριστείδου αρ. 10-12, Τ.Κ. 10559 - ΑΦΜ: 801478591 Δ.Ο.Υ.: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ. - Τηλ. επικοινωνίας: 2130405600 - E-mail: contact@ypodomes.com Νόμιμος Εκπρόσωπος: Καραγιάννης Νικόλαος, Νόμιμος Εκπρόσωπος - Δικαιούχος του ονόματος τομέα (bizness.gr): INFRA MEDIA M.I.K.E. - Διευθυντής/Διαχειριστής: Καραγιάννης Νικόλαος - Διευθυντής Σύνταξης: Κατερίνα Παναγέα
Η Εταιρεία δηλώνει ότι έχει συμμορφωθεί με τη Σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της Επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L 63).
Μ.Η.Τ.
Αριθμός Μ.Η.Τ. 242890