REAL ESTATE

Ξεκίνησε το ομόλογο 300 εκ. ευρώ της Prodea – Ποιά 6 “πράσινα” κτίρια θα χρηματοδοτήσει

Published

on

Τα κεντρικά γραφεία της Prodea Investments - Πηγή: Prodea Investments

Ξεκίνησε σήμερα 14 Ιουλίου η δημόσια εγγραφή επενδυτών για το “πράσινο” κοινό ομολογιακό δάνειο έως 300 εκ. ευρώ της Prodea Investments, που θα χρηματοδοτήσει μεταξύ άλλων 6 μεγάλα κτιριακά έργα “πράσινων” προδιαγραφών.

Η δημόσια εγγραφή θα διαρκέσει έως και την Παρασκευή 16 Ιουλίου 2021 και η διάθεση των ομολογιών, αξίας 1.000 ευρώ η καθεμία, θα γίνει με ειδική ποσόστωση 30% σε ιδιώτες επενδυτές.

Το υπόλοιπο 70% των ομολογιών θα μοιραστεί ανάμεσα σε ιδιώτες και θεσμικούς επενδυτές.

Εφόσον έχουν ικανοποιηθεί οι εγγραφές των Ιδιωτών για το 30% των Ομολογιών για τον τελικό προσδιορισμό του ποσοστού κατανομής ανά κατηγορία επενδυτών, θα ληφθούν υπόψη: α) η ζήτηση από τους Ειδικούς Επενδυτές, β) η ζήτηση στο υπολειπόμενο του 30% τμήμα των Ιδιωτών Επενδυτών, γ) το πλήθος των Αιτήσεων Κάλυψης που αφορούν σε Ιδιώτες Επενδυτές, καθώς και δ) η ανάγκη δημιουργίας συνθηκών για την ομαλή διαπραγμάτευση των Ομολογιών στη δευτερογενή αγορά.

Το εύρος απόδοσης του 7ετούς ομολόγου έχει οριστεί σε 2,2% – 2,6%. Η τελική απόδοση θα διαμορφωθεί τελικά με βάση τις προσφορές που θα υποβληθούν από διεθνείς επενδυτές, σε συνάρτηση με τις συνθήκες αγοράς.

Σύμφωνα με την Prodea, από το σύνολο των νέων κεφαλαίων, τα 56 εκ. ευρώ θα διατεθούν για την αποπληρωμή κοινοπρακτικού ομολογιακού δανείου που αφορούσε το κτίριο γραφείων στην Παιανία, που σήμερα ενοικιάζει η Cosmote.

Το υπόλοιπο ποσό, λόγω του “πράσινου” χαρακτήρα του ομολόγου, θα διατεθεί  έως το τέλος του 2024 για αποπληρωμή δανείων για  επενδύσεις που σχετίζονται με “πράσινα” ακίνητα, είτε νέα είτε παλιά.

Οι 5 “πράσινες” επενδύσεις που θα χρηματοδοτηθούν

Ανάμεσα στις επενδύσεις που αναμένεται να χρηματοδοτηθούν μέσω του “πράσινου” ομολόγου της εταιρείας συγκαταλέγονται τα εξής 6 κτίρια σύγχρονων προδιαγραφών, που είτε είναι σε εξέλιξη ήδη είτε θα ξεκινήσουν να υλοποιούνται:

  1. Piraeus Tower στον Πειραιά. Μέσω της κοινοπραξίας “PIRAEUS TOWER A.E.” (ποσοστά συμμετοχής: 30% Prodea και 70% Cante Holdings, η οποία αποτελείκοινό επενδυτικό φορέα του ομίλου Dimand κατά 65% και της EBRD κατά 35%) συμμετέχει στην ανακατασκευή του Πύργου Πειραιά (Piraeus Tower) με στόχο να μετατραπεί σε ένα σύγχρονο βιοκλιματικό κτήριο γραφείων και καταστημάτων συνολικής επιφάνειας 34.518 τ.μ. Το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του α’ εξαμήνου του 2023. Ο συνολικός προϋπολογισμός της επένδυσης ανέρχεται σε περίπου 50 εκατ. ευρώ. Η Prodea αναμένεται να εισφέρει 4,3 εκατ. ευρώ για τις απαραίτητες εργασίες. Μέχρι τώρα έχει καταβληθεί συνολικό ποσό 1,2 εκατ. ευρώ το οποίο έχει χρηματοδοτηθεί από δανειακά κεφάλαια.
  2. Importex Project στη Συγγρού. Μέσω της κοινοπραξίας “PANTERRA Α.Ε” (ποσοστά συμμετοχής: 49% Prodea και 51% “STIVALEOUS HOLDINGS” του ομίλου Dimand) συμμετέχει στην ανάπτυξη κτιρίου γραφείων σύγχρονων προδιαγραφών βάσει των αρχών της αειφόρου ανάπτυξης, με την ονομασία Importex Project, εκτιμώμενης συνολικής επιφάνειας άνω των 30 χιλ. τ.μ. επί των οδών Λεωφόρου Συγγρού και Λαγουμιτζή στην Αθήνα. To έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του πρώτου εξαμήνου του 2022. Η εταιρεία είναι σε διαδικασία εξαγοράς του 51% και αποπεράτωσης των κατασκευαστικών εργασιών. Ήδη έχει καταβληθεί συνολικό ποσό 11,7 εκατ. ευρώ το οποίο έχει χρηματοδοτηθεί από δανειακά και ίδια κεφάλαια, ενώ οι συνολικές μελλοντικές εκροές υπολογίζονται σε 38,9 εκατ. ευρώ.
  3. Νέο 5άστερο ξενοδοχείο Moxy στο Σαρόγλειο Μέγαρο στην Ομόνοια. Μέσω της κοινοπραξίας “RINASCITA Α.Ε.”, συμμετέχει κατά 35% στη μίσθωση πολυώροφου κτηρίου επί της οδού Σταδίου 65 και Πλατεία Ομονοίας, στην Αθήνα, το οποίο ανακατασκευάζεται ώστε να λειτουργήσει ως ξενοδοχειακή μονάδα Moxy Athens, την οποία η εταιρεία θα εξαγοράσει πλήρως, ενώ έχει ήδη εισφέρει 1,9 εκατ. ευρώ (χρηματοδότηση μέσω ιδίων και δανειακών κεφαλαίων) και τα συνολικά μελλοντικά κεφάλαια για την συμμετοχή στην ολοκλήρωση της ανακατασκευής του ακινήτου και εξαγοράς του 65% υπολογίζονται σε 9,4 εκατ. ευρώ.
  4. Απόκτηση του 100% εταιρειών – ιδιοκτητριών οικοπέδων για εγκαταστάσεις logistics. Και για τις δύο επενδύσεις, η Prodea έχει ήδη υπογράψει προσύμφωνο αγοράς του 100% των μετοχών των εταιρειών που κατέχουν τα οικόπεδα αυτά. Για το πρώτο, όπου ήδη βρίσκονται σε φάση κατασκευής δύο κτίρια αποθηκών, η εταιρεία έχει ήδη καταβάλει προκαταβολή 7 εκ. ευρώ ενώ αναμένεται να καταβάλλει περίπου 7,8 εκ. ευρώ για την ολοκλήρωση της συναλλαγής. Για το δεύτερο, όπου πρόκειται να ανεγερθεί κτίριο logistics, έχει επίσης υπογραφεί προσύμφωνο με προκαταβολή ποσού 12,9 εκ. ευρώ ενώ για την ολοκλήρωση της συναλλαγής θα καταβληθούν ακόμη περίπου 12,5 εκ. ευρώ.
  5. Οικιστική επένδυση. Πρόσφατα η εταιρεία απέκτηση οικόπεδο 2,6 στρεμμάτων με σκοπό την κατασκευή κτιρίου κατοικιών σύγχρονων προδιαγραφών. Για την αγορά του κατέβαλε 4,4 εκ. ευρώ ενώ για την ανάπτυξη του κτιρίου αναμένεται να δαπανηθούν 7,2 εκ. ευρώ.

Advertisement

TRENDING