Ξεκινούν σύντομα τα έργα για το νέο ελληνικό Food Hall στη Στοά Αρσακείου στην οδό Πανεπιστημίου.
Πριν το Πάσχα εκδόθηκε η πολυπόθητη οικοδομική άδεια η οποία ανοίγει το δρόμο για την έναρξη των εργασιών, που αναμένεται να ολοκληρωθούν έως το καλοκαίρι του 2024.
Σύμφωνα με πληροφορίες, πρώτα θα γίνει η ανακαίνιση του ακινήτου σύμφωνα με τα όσα έχουν προβλεφθεί στην οικοδομική άδεια ενώ κατόπιν θα διαμορφωθεί ο χώρος για τη δημιουργία των καταστημάτων.
Την αρχιτεκτονική μελέτη έχει αναλάβει το γνωστό γραφείο BETAPLAN ενώ τα έργα η τεχνική εταιρεία Exinos.
Αρσάκειο Μέγαρο – Φωτό: Τατιάνα Μπόλαρη / Eurokinissi
Πώς θα γίνει το πρωτοποριακό Food Hall στην Πανεπιστημίου
Όταν το 2007, ο Ιταλός επιχειρηματίας Oscar Farinetti μετέτρεψε ένα κλειστό εργοστάσιο παραγωγής βερμούτ κοντά στο Τορίνο στο πρώτο Eataly, λίγοι φαντάζονταν την επιτυχία που θα είχε το εγχείρημα.
Πόσο μάλλον ότι το food hall μεσογειακής διατροφής με έμφαση στην ιταλική κουζίνα και παράδοση θα επεκτεινόταν σε όλες τις περιοχές της Ιταλίας και σε ακόμη 9 χώρες σε όλο τον κόσμο.
Σήμερα αριθμεί 8 food halls μόνο στις ΗΠΑ ενώ άνοιξε τα φτερά του μέχρι τη Ρωσία (Μόσχα), τη Σκανδιναβία (Στοκχόλμη), τη Λατινική Αμερική (Σάο Πάολο), τις Αραβικές χώρες και την Ασία.
Κάτι αντίστοιχο είναι και το όραμα της ομάδας που βρίσκεται πίσω από το πρωτοποριακό Food Hall που πρόκειται να δημιουργηθεί στο Αρσάκειο Μέγαρο.
Ανάμεσά τους και ο Άρης Κεφαλογιάννης, ο οποίος μιλώντας σε ραδιοφωνική εκπομπή το 2021 είχε παρουσιάσει το όραμα της Legendary Food, της οποίας ηγείται ως CEO: να δημιουργήσει έναν πρωτότυπο πολυχώρο μεσογειακής διατροφής και εφόσον το εγχείρημα στην Ελλάδα είναι επιτυχημένο, να μεταφερθεί και στο εξωτερικό, όπως το Eataly.
Αρσάκειο Μέγαρο – Φωτό: Τατιάνα Μπόλαρη / Eurokinissi
Τι περιλαμβάνει η Α’ φάση της επένδυσης
Στο χώρο του Αρσακείου Μεγάρου, στο ιστορικό τετράγωνο των οδών Σταδίου, Πανεπιστημίου, Πεσμαζόγλου και Αρσάκη, θα διαμορφωθεί ένας πολυχώρος με καταστήματα πώλησης ελληνικών μεσογειακών προϊόντων, χώρους εστίασης καθώς και μαγαζιά που θα διαθέτουν το λεγόμενο fine fast food, όπως είχε παρουσιαστεί το 2020.
Γρήγορο φαγητό, μεν, υγιεινό και προσαρμοσμένο στην ελληνική μεσογειακή διατροφή δε. Αυτός, άλλωστε, είναι και ο απώτερος σκοπός. Να προβληθούν τα ελληνικά προϊόντα και η ελληνική μεσογειακή δίαιτα σε μία ευρύτερη αγορά που θα δίνει τη δυνατότητα και του ηλεκτρονικού εμπορίου (σ.σ. πέραν της φυσικής παρουσίας κάθε πιθανού επισκέπτη ή καταναλωτή), ώστε τα προϊόντα της χώρας να ταξιδεύουν και να γίνονται διαθέσιμα σε όλο τον κόσμο.
Το Πρόγραμμα Αξιοποίησης περιλαμβάνει την αναδιαμόρφωση της Στοάς Βιβλίου, της Στοάς Ορφέως και του Αίθριου του Αρσακείου, συνολικής έκτασης 11.000 τ.μ., ενώ θα παραμείνουν ως έχουν οι χώροι που μισθώνει από το 1984 το Συμβούλιο της Επικρατείας.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το ύψος της επένδυσης για την πρώτη αυτή φάση υπολογιζόταν στα 12 εκατ. ευρώ ενώ αναμένεται να δημιουργηθούν 500 άμεσες θέσεις εργασίας.
Η Legendary Food, η οποία έχει μισθώσει το χώρο από την Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία για τα επόμενα 35+2 έτη για 1,2 εκ. ευρώ ετησίως, θα κρατήσει η ίδια ένα ποσοστό της τάξης του 30% της εμπορικής εκμετάλλευσης του χώρου, ενώ θα διαθέσει προς μίσθωση το υπόλοιπο 70% σε άλλες επιχειρήσεις. Με βασικό γνώμονα, πάντοτε, την προώθηση και ανάδειξη της ελληνικής μεσογειακής δίαιτας.
Σημειώνεται ότι τα παραπάνω προέβλεπαν τα αρχικά πλάνα που είχαν ανακοινωθεί κατά την παρουσίαση της επένδυσης.
Πλέον, το τοπίο είναι τελείως διαφορετικό οπότε αναμένονται διαφοροποιήσεις που θα αποτυπωθούν στα τελικά πλάνα δημιουργίας του Food Hall.