Connect with us

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Εγκαίνια για την 3η δεξαμενή LNG στη Ρεβυθούσα – Αναβαθμίζεται ο ενεργειακός ρόλος της Ελλάδας στη ΝΑ Ευρώπη

bizness.gr

Published

on

Εγκαινιάστηκε χτες ένα από τα σημαντικότερα ενεργειακά έργα έργα της χώρας, η 3η δεξαμενή φυσικού αερίου στη Ρεβυθούσα, η οποία πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια της 2ης αναβάθμισης του Τερματικού Σταθμού που είναι εγκατεστημένος στο νησί.

Με τη νέα δεξαμενή, η επίσημη λειτουργία της οποίας θα ξεκινήσει εντός 20 ημερών, οπότε και θα πληρωθεί με φυσικό αέριο, η συνολική χωρητικότητα του Τερματικού Σταθμού, θα ανέλθει σε 225 χιλ. κ.μ., από 130 χιλ. κ.μ. σήμερα, θα αυξηθεί δηλαδή κατά 73%.

Η Ρεβυθούσα αποτελεί ένα στρατηγικής σημασίας σημείο εισόδου φυσικού αερίου στο εγχώριο σύστημα, το οποίο αφενός θα συμβάλλει καθοριστικά στη διαφοροποίηση των πηγών προμήθειας ενώ θα ενισχύσει την ασφάλεια εφοδιασμού στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης. Με την έναρξη της φάσης λειτουργίας, τις επόμενες ημέρες, η δεξαμενή θα καταστεί πλέον διαθέσιμη να συνδράμει τις ενεργειακές ανάγκες της χώρας, ήδη από το φετινό χειμώνα.

Ενδεικτικό της δυναμικότητας και κομβικότητας του έργου είναι ότι από τα 7 δισ. κ.μ φυσικού αερίου που εισάγονται ετησίως, τα  2 δισ.  προορίζονται για την ελληνική αγορά και τα υπόλοιπα 5 δισ. οδεύουν βόρεια, προς τις αγορές των Βαλκανίων και της Ρωσίας.

Είναι λοιπόν κατανοητό ότι το συγκεκριμένο έργο σε συνδυασμό με την ανάπτυξη κρίσιμων υποδομών όπως ο TAP, ο IGB -η οποίοι θα υποστηρίζουν αμφίδρομη ροή φυσικού αερίου-, η σχεδιαζόμενη διασύνδεση με την ΠΓΔΜ και άλλα υπό μελέτη projects, αναβαθμίζουν τον ρόλο της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή σε ένα «ενεργειακό κόμβο», καθώς αίρουν το μονοπώλιο των πηγών τροφοδοσίας περνώντας την εγχώρια αγορά (και κατ’ επέκταση πολλές ακόμα αγορές της ευρωπαϊκής ηπείρου) σε μία εποχή «πλουραλισμού» προμήθειας, κάτι το οποίο αποτελεί άλλωστε κεντρική στόχευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σε αυτό το πνεύμα, κατά τον χαιρετισμό που απηύθυνε, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ, κος Σωτήρης Νίκας, χαρακτήρισε το έργο «ένα μεγάλο ενεργειακό κεφάλαιο για την Ελλάδα και τη ΝΑ Ευρώπη», τονίζοντας ότι ο Τ.Σ. της Ρεβυθούσας είναι ένας από τους 13 στην ευρωπαϊκή ήπειρο και ο μοναδικός στα Βαλκάνια, κατασκευασμένος, κατά βάση, από ελληνικές εταιρείες. Εξήρε επίσης την συμβολή του ανθρώπινου παράγοντα στο έργο, για την αποπεράτωση του οποίου απαιτήθηκαν συνολικά 3,5 εκατ. ανθρωποώρες.

Αναφερόμενος στα πολλαπλά οφέλή του, υπογράμμισε τον καθοριστικό ρόλο της Ρεβυθούσας στην απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, προσθέτοντας ότι η αναβαθμισμένη υποδομή θα δημιουργήσει νέες, ποιοτικές θέσεις απασχόλησης.

Ο κος Νίκας στάθηκε επίσης στις υψηλές προδιαγραφές ασφάλειας και προστασίας του περιβάλλοντος σε ένα ιδιαίτερα απαιτητικό περιβάλλον κρυογενικών συνθηκών λειτουργίας (στους -160ο Κελσίου). Απηύθυνε επίσης ευχαριστήρια στις Κυβερνήσεις που υποστήριξαν το έργο διαχρονικά σε επίπεδο χρηματοδότησης, τη ΡΑΕ αλλά και τη JP ΑΒΑΞ για την οποία εξέφρασε την ικανοποίησή του σχετικά με την κατασκευαστική εξέλιξη του έργου.

Κατά την ομιλία του, ο Υπουργός Ενέργειας, κος Γιώργος Σταθάκης, είπε πως η παράδοση της 3ης δεξαμενής είναι ένα «εμβληματικό έργο» το οποίο συμπίπτει χρονικά με μια κρίσιμη καμπή στην ιστορία του ΔΕΣΦΑ, την άφιξη των 3 στρατηγικών εταίρων Snam, Fluxys και Enagas, από τους κορυφαίους διαχειριστές στην Ευρώπη, η οποία θα επισημοποιηθεί τις επόμενες εβδομάδες, μία εξέλιξη που χαρακτήρισε ως «ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία», εκφράζοντας την αισιοδοξία του ότι ο ΔΕΣΦΑ θα μπει στο «κλαμπ» των μεγάλων διαχειριστών, σε ευρωπαϊκό επίπεδο. 

Μάλιστα, ο Υπουργός, υπενθυμίζοντας την κρητική του καταγωγή είπε ότι από τις 22 Νοεμβρίου, το 2ο σημαντικότερο νησί για τον ίδιο θα είναι πλέον η Ρεβυθούσα, δίνοντας το στίγμα του για τη βαρύτητα του έργου, το οποίο εν συνεχεία χαρακτήρισε ως «πολύτιμο πετράδι στο στέμμα του εθνικού συστήματος φυσικού αερίου».

Στο βήμα ανέβηκε και ο επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, κος Γιώργος Μαρκοπουλιώτης. Τόνισε τη χρηματοδοτική συμβολή της ΕΕ σε κρίσιμα ενεργειακά έργα στη χώρα, λέγοντας πως μόνο για τη Ρεβυθούσα και τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις των Κυκλάδων η συμμετοχή των ευρωπαϊκών πόρων αγγίζει τα 210 εκατ. ευρώ, υπογραμμίζοντας ότι η η Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν, είναι και θα είναι αρωγός σε τέτοιου είδους έργα. 

Η 2η Αναβάθμιση

Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανήλθε σε 143 εκατ. ευρώ περίπου, και πηγές χρηματοδότησής του είναι επιχορηγήσεις ΕΣΠΑ σε ποσοστό 35%, 2 δάνεια από την Ε.Τ.Επ., ύψους 72 εκατ. ευρώ, καθώς και ίδια κεφάλαια που κάλυψαν το υπολειπόμενο ποσό.

Η 2η αναβάθμιση του Τερματικού Σταθμού Ρεβυθούσας περιλαμβάνει συνολικά 4 υποέργα:

– Την αύξηση του αποθηκευτικού χώρου του Σταθμού με την εγκατάσταση 3ης δεξαμενής χωρητικότητας 95.000 κ.μ.,

– Την αναβάθμιση των λιμενικών εγκαταστάσεων για την υποδοχή μεγαλύτερων πλοίων,

– Την περαιτέρω αύξηση του ρυθμού αεριοποίησης και

– Την αναβάθμιση του Μετρητικού Σταθμού Αγίας Τριάδας.

Παράλληλα, η αναβάθμιση των λιμενικών εγκαταστάσεων θα επιτρέψει τον ελλιμενισμό πλοίων ακόμη μεγαλύτερης χωρητικότητας (από 180.000 σε 260.000 κ.μ.). Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι πλέον η Ρεβυθούσα θα μπορεί να υποδέχεται όλους τους τύπους πλοίων μεταφοράς ΥΦΑ, συμπεριλαμβανομένων των Qatar Flex και Qatar Max.

Ο ρυθμός αεριοποίησης αναμένεται να αυξηθεί από τα 1.000 κ.μ./ώρα σήμερα στα 1.400 κ.μ./ώρα, ενισχυμένος κατά 40% και… πενταπλάσιος σε σχέση με τις αρχικές δυνατότητες του Σταθμού 17 χρόνια πριν (μόλις 271 κ.μ./ώρα).

Τα τεχνικά χαρακτηριστικά του έργου της κατασκευής της 3ης δεξαμενής εντυπωσιάζουν: Με ύψος 40 μ., πλάτος 80 μ. και βάρος στεγάστρου που αγγίζει τους 902 τόνους, η 3η δεξαμενή, εκτός από ένα στρατηγικό έργο είναι επίσης και ένα σπουδαίο τεχνικό επίτευγμα.

Η περαιτέρω αύξηση του ρυθμού αεριοποίησης θα προκύψει μέσα από μια σειρά τεχνικών βελτιώσεων τόσο στον Σταθμό της Ρεβυθούσας όσο και στον Μετρητικό Σταθμό της Αγίας Τριάδας.

Το ιστορικό

Η Ρεβυθούσα είναι ένα μικρό, ακατοίκητο νησί, με έκταση μόλις 1,8 τετραγωνικών χιλιομέτρων στο Σαρωνικό Κόλπο, κοντά στη Σαλαμίνα. Ένα τόσο μικρό, ωστόσο πολύ σημαντικό νησάκι εφόσον φιλοξενεί μια από τις πλέον κομβικές ενεργειακές υποδομές της χώρας: τον Τερματικό Σταθμό Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου, που αποτελεί και μία από τις βασικές πηγές τροφοδοσίας του Εθνικού Συστήματος Μεταφοράς Φυσικού Αερίου.

Ο Τερματικός Σταθμός άνοιξε τις πύλες του τον Νοέμβριο του 1999 μετά από 12 χρόνια έργων και επενδύσεις ύψους 100 δις δραχμών, εξασφαλίζοντας τότε στη ΔΕΠΑ μια «μόνιμη» εφεδρεία 84 εκατ. κ.μ. φυσικού αερίου για τις ώρες αιχμής. Με την πάροδο των χρόνων φυσικά, οι ενεργειακές απαιτήσεις της χώρας πολλαπλασιάστηκαν επιτάσσοντας την αναβάθμιση των εγκαταστάσεων.

Η πρώτη «γενιά» αναβαθμίσεων ολοκληρώθηκε από τον ΔΕΣΦΑ τον Οκτώβριο του 2007, τριπλασιάζοντας την ποσότητα φυσικού αερίου που ο Σταθμός μπορούσε να παραλαμβάνει και να επεξεργάζεται, αυξάνοντας τη δυνατότητα τροφοδοσίας του συστήματος στα 5,2 με 5,3 δις κ.μ. σε ετήσια βάση.  

Το έργο της 1ης αναβάθμισης υλοποιήθηκε στα πλαίσια του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα» (ΕΠΑΝ), του Υπουργείου Ανάπτυξης, με πόρους από το Γ’ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης. Ο προϋπολογισμός του έργου ανήλθε στα 55,9 εκατ. ευρώ, με εγκεκριμένη δημόσια δαπάνη ύψους 21,5 εκατ. ευρώ.

Πηγή: Φίλιππος Παναγόπουλος-ypodomes.com

 

Advertisement Macon
Advertisement TÜV Austria
Advertisement
Advertisement
To Piraeus Port Plaza στον Πειραιά - Πηγή: Dimand
RESIDENTIAL37 λεπτά ago

Και επίσημα στην Premia Properties το κτίριο διαμερισμάτων της Dimand στον Πειραιά

Η έκταση της πρώην Αμερικανικής Βάσης στις Γούρνες Ηρακλείου - Φωτό: ΤΑΙΠΕΔ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ1 ώρα ago

Dimand και REDS “μονομαχούν” για το ακίνητο – φιλέτο στις Γούρνες – Πότε θα βγει ο πλειοδότης

Το σύγχρονο κτίριο γραφείων της Noval στο Χαλάνδρι - Φωτό: Redex
REAL ESTATE21 ώρες ago

Επένδυσε και η EBRD στο νέο “πράσινο” ομόλογο της Noval Property

Το κάμπινγκ Κουρούτας στην Ηλεία - Πηγή: ΕΤΑΔ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ1 ημέρα ago

Προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός της ΕΤΑΔ για το κάμπινγκ στην Ηλεία

Το σύγχρονο κτίριο γραφείων της Noval στο Χαλάνδρι - Φωτό: Redex
REAL ESTATE2 ημέρες ago

Υπερκαλύφθηκε κατά 3 φορές η έκδοση για το “πράσινο” ομόλογο της Noval Property

Commercial Hub Ελληνικού - Πηγή: Lamda Development
ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ & ΠΑΡΚΑ2 ημέρες ago

Παρουσιάζεται την Τρίτη το νέο Commercial Hub του Ελληνικού από τη Lamda

Το Fresh Hotel στη Σοφοκλέους - Πηγή: Fresh Hotel
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ3 ημέρες ago

Προχωρά το επενδυτικό σχέδιο για την επέκταση του Fresh Hotel στη Σοφοκλέους

Το Μέγαρο Σλήμαν, ιδιοκτησίας ΕΦΚΑ, στην Πανεπιστημίου
REAL ESTATE3 ημέρες ago

Σε νέα εποχή στη διαχείριση των ακινήτων του μπαίνει ο ΕΦΚΑ – Στα σκαριά ο νέος φορέας

Πηγή: Pepco
ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ & ΠΑΡΚΑ3 ημέρες ago

Επεκτείνεται και στην Ελλάδα η πολωνική Pepco – Σε ποιές περιοχές αναζητά ακίνητα για νέα καταστήματα

Το νέο Piraeus Retail Park της Ten Brinke στο Νέο Φάληρο - Πηγή: Ten Brinke Hellas
ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ & ΠΑΡΚΑ4 ημέρες ago

Ανοίγει έως τον Απρίλιο το Piraeus Retail Park – Πρόταση και για νέο σταθμό μετρό στην περιοχή

REAL ESTATE2 μήνες ago

Τα πάνω – κάτω στην αγορά ακινήτων φέρνει η νέα γραμμή 4 του Μετρό – Δείτε χάρτη με τους σταθμούς

To Grand Hyatt Athens στη Συγγρού - Πηγή: Grand Hyatt Athens
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ7 μήνες ago

To 2022 θα ανοίξει το 2o μεγαλύτερο ξενοδοχείο της Αθήνας στη Λ. Συγγρού

ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ & ΠΑΡΚΑ7 μήνες ago

Τα 7 εμπορικά κέντρα που αλλάζουν την εικόνα της Αθήνας – Ποιά νέα θα γίνουν και ποιά αλλάζουν

ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ3 έτη ago

Επενδύσεις 1,1 δισ. ευρώ ετοιμάζει η EBRD στα Βαλκάνια

Το νέο ξενοδοχείο NYX Athens, στο πρώην Esperia στη Σταδίου - Πηγή: Tsolakis Architects
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ9 μήνες ago

Τα 9 νέα ξενοδοχεία που ετοιμάζονται στην Αθήνα το 2021

Μύκονος - Φωτογραφία αρχείου - Πηγή: Canva
REAL ESTATE4 μήνες ago

Οι 5 hot περιοχές της Ελλάδας με τη μεγαλύτερη ζήτηση για ακίνητα από το εξωτερικό

Τα Μεσόγεια από ψηλά - Design by Canva Pro
REAL ESTATE3 μήνες ago

Σε ποιά περιοχή “κλείδωσε” η μεγάλη επένδυση της Microsoft στην Ελλάδα – Άνοδος στο τοπικό real estate

Το ακίνητο που θα γίνει η επένδυση της G4 BZPW στο Παλαιό Φάληρο - Πηγή: G4 BZPW
REAL ESTATE12 μήνες ago

Στα σκαριά νέα εντυπωσιακή Ισραηλινή επένδυση στο Παλαιό Φάληρο

REAL ESTATE9 μήνες ago

Ξαναπαίρνουν ζωή 5 πρώην βιομηχανικά ακίνητα-φιλέτα στον Πειραιά

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ3 έτη ago

Διεθνή διαγωνισμό προκηρύσσει το ΥΠΕΝ για την κατεδάφιση αυθαιρέτων στην Αττική

Το σύγχρονο κτίριο γραφείων της Noval στο Χαλάνδρι - Φωτό: Redex
REAL ESTATE2 ημέρες ago

Υπερκαλύφθηκε κατά 3 φορές η έκδοση για το “πράσινο” ομόλογο της Noval Property

Το Fresh Hotel στη Σοφοκλέους - Πηγή: Fresh Hotel
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ3 ημέρες ago

Προχωρά το επενδυτικό σχέδιο για την επέκταση του Fresh Hotel στη Σοφοκλέους

Το νέο Piraeus Retail Park της Ten Brinke στο Νέο Φάληρο - Πηγή: Ten Brinke Hellas
ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ & ΠΑΡΚΑ4 ημέρες ago

Ανοίγει έως τον Απρίλιο το Piraeus Retail Park – Πρόταση και για νέο σταθμό μετρό στην περιοχή

Το σύγχρονο κτίριο γραφείων της Noval στο Χαλάνδρι - Φωτό: Redex
REAL ESTATE2 εβδομάδες ago

[VIDEO] Πώς βλέπει η 2η μεγαλύτερη εταιρεία real estate στην Ελλάδα την πόλη μας

Η νέα τουριστική επένδυση Alexandrou Chora Project στο Costa Ofrynio - Φωτό: Kourtidis Group
VIDEOS3 εβδομάδες ago

[VIDEO] Δείτε πώς θα γίνει το mega τουριστικό project Alexandrou Chora στο Costa Ofrynio

Η νέα μεγάλη τουριστική επένδυση με 5άστερο ξενοδοχείο στα Αστέρια της Γλυφάδας
VIDEOS3 εβδομάδες ago

[VIDEO] Πετάξτε… πάνω από την 5άστερη επένδυση στα Αστέρια της Γλυφάδας

REAL ESTATE4 εβδομάδες ago

[LIVE] Δείτε ζωντανά την παρουσίαση της Lamda για το masterplan του Ελληνικού

Το νέο 5άστερο Dusit Suites Athens - Πηγή: VITAEL
VIDEOS4 εβδομάδες ago

[VIDEO] Δείτε την πρόοδο των εργασιών στο νέο 5άστερο ξενοδοχείο στη Γλυφάδα

Άποψη της Βουλιαγμένης από ψηλά - Πηγή: Canva
RESIDENTIAL1 μήνα ago

[VIDEO] Δείτε το νέο εντυπωσιακό συγκρότημα κατοικιών Butterfly Residences στη Βουλιαγμένη

Το νέο κτίριο κατοικιών της Ten Brinke στην Εθνάρχου Μακαρίου στο Ελληνικό - Πηγή: Ten Brinke
RESIDENTIAL2 μήνες ago

[VIDEO] Σε πλήρη εξέλιξη μεγάλη οικιστική επένδυση στο Ελληνικό – Ποιά γνωστή εταιρεία το κατασκευάζει

Advertisement Aecom

Trending