ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
Έπεσαν οι υπογραφές με ΕΤΕπ – Στήριξη σε επενδύσεις ύψους 18,6 δισ. ευρώ

Published
5 έτη agoon
By
NewsroomΗ Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) συμφώνησε σήμερα να συνεχίσει να στηρίζει νέες επενδύσεις προτεραιότητας στην Ελλάδα, με στόχο την αύξηση της ενεργειακής απόδοσης και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των μικρών επιχειρήσεων, την επιτάχυνση της έρευνας και καινοτομίας και τη στήριξη πρωτοβουλιών στους τομείς της υγείας, της παιδείας, του πολιτισμού και της ανάπλασης αστικών περιοχών στη χώρα.
Στο πλαίσιο του επενδυτικού προγράμματος ύψους 18,6 δισ. ευρώ υπό το ΕΣΠΑ 2014-2020 έχουν στηριχθεί με επιτυχία από το 2014 έργα προτεραιότητας μικρής και μεσαίας κλίμακας ανά την Ελλάδα και έχουν αποφευχθεί καθυστερήσεις στην υλοποίηση έργων με υψηλό αντίκτυπο, τα οποία είναι σημαντικά για τη βιώσιμη ανάπτυξη και την ανάκαμψη της οικονομίας.
Το νέο δάνειο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων για επενδύσεις προτεραιότητας στην Ελλάδα υπεγράφη στο Υπουργείο Οικονομικών στην Αθήνα από τον κ. Andrew McDowell, Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, τον κ. Χρήστο Σταϊκούρα, Υπουργό Οικονομικών και Διοικητή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, και τον κ. Γιάννη Τσακίρη, Υφυπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Στην υπογραφή παρίσταντο οι Υπουργοί Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, Υποδομών και Μεταφορών, κ. Κώστας Καραμανλής και ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, κ. Γιάννης Κεφαλογιάννης.
Ο κ. Χρήστος Σταϊκούρας, Υπουργός Οικονομικών και Διοικητής της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, δήλωσε σχετικά:
«Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) συμφώνησε σήμερα να συνεχίσει να στηρίζει νέες επενδύσεις προτεραιότητας στην Ελλάδα, με στόχο την αύξηση της ενεργειακής απόδοσης και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των μικρών επιχειρήσεων, την επιτάχυνση της έρευνας και καινοτομίας και τη στήριξη πρωτοβουλιών στους τομείς της υγείας, της παιδείας, του πολιτισμού και της ανάπλασης αστικών περιοχών στη χώρα. Αυτές οι επενδύσεις είναι απαραίτητες για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της χώρας, τη στήριξη των επιχειρήσεων ώστε να μπορούν να δημιουργούν θέσεις απασχόλησης και να αναπτύσσονται, και τη διασφάλιση της ελκυστικότητας της Ελλάδας για ξένες επενδύσεις.
Η παροχή νέας στήριξης από την ΕΤΕπ, που συμφωνήθηκε σήμερα, αποτελεί συνέχεια επιτυχών επενδύσεων σε έργα που μεταμορφώνουν τη χώρα και αποδεικνύει τη θέληση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων να στηρίξει μακροπρόθεσμα την Ελλάδα. Χωρίς την εξαίρετη συνεργασία μεταξύ της Ελλάδας και της ΕΤΕπ, η υλοποίηση του επενδυτικού προγράμματος ύψους 18,6 δισ. ευρώ δεν θα ήταν εφικτή και πολλά έργα στη χώρα δεν θα μπορούσαν να έχουν πρόσβαση στα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία».
Ο κ. Γιάννης Τσακίρης, Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, δήλωσε σχετικά:
«H συμβολή της ΕΤΕπ στη συγχρηματοδότηση της εθνικής συμμετοχής στο ΕΣΠΑ έχει ξεκινήσει από την προηγούμενη προγραμματική περίοδο 2007-2013 και συγκεκριμένα το 2010. Συνεχίζουμε και σε αυτή την προγραμματική περίοδο του ΕΣΠΑ καταδεικνύοντας την εμπιστοσύνη της ΕΤΕπ στην αναπτυξιακή πορεία της χώρας. Το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, έχοντας και τον ρόλο του συντονιστή σε θέματα επενδύσεων, χρηματοδοτήσεων και ανάπτυξης, θα παίξει ακόμη σημαντικότερο ρόλο σε αυτή την προσπάθεια».
Ο κ. Andrew McDowell, Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, δήλωσε:
«Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων είναι ευτυχής που στηρίζει αυτό το εθνικό πρόγραμμα με τη σημερινή υπογραφή νέου δανείου, ύψους 150 εκατ. ευρώ, το οποίο θα εξασφαλίσει νέους χρηματοδοτικούς πόρους για τα πιο πρόσφατα έργα, εκ των οποίων σχεδόν το 1/5 έχει σχέση με το κλίμα».
Η δανειακή σύμβαση ύψους 150 εκατ. ευρώ που υπεγράφη σήμερα αποτελεί την πιο πρόσφατη στήριξη που παρέχει η ΕΤΕπ στο Σύμφωνο Εταιρικής Σχέσης με την Ελλάδα. Η ΕΤΕπ παρέχει συνολικά 1,7 δισ. ευρώ για την εθνική συμμετοχή της Ελλάδας στο επενδυτικό πρόγραμμα, το οποίο συγχρηματοδοτείται από τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία.
Ενίσχυση της δράσης για το κλίμα στην Ελλάδα
Το επενδυτικό πρόγραμμα αναμένεται να συμβάλει στην υλοποίηση νέων έργων στους τομείς της έξυπνης ενέργειας, της ενεργειακής απόδοσης και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στη χώρα και στη βελτίωση της διαχείρισης υδάτων και αποβλήτων. Θα στηρίξει σημαντικά τη δράση για το κλίμα μειώνοντας τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και βοηθώντας τα έργα να προσαρμοστούν στις μεταβαλλόμενες και πιο ακραίες κλιματικές συνθήκες.
Βελτίωση της παιδείας, της υγείας και της ανάπλασης αστικών περιοχών
Τα τελευταία χρόνια το επενδυτικό πρόγραμμα έχει στηρίξει έργα μικρής κλίμακας σε σχολεία, νοσοκομεία και κέντρα υγείας ανά την Ελλάδα, καθώς και την αναζωογόνηση και οικονομική ανάπτυξη κοινοτήτων στο σύνολο της χώρας.
Βοηθώντας επιχειρήσεις να επεκταθούν και να αναπτύξουν επιχειρηματικές δεξιότητες
Το νέο δάνειο της ΕΤΕπ που υπεγράφη σήμερα θα επιτρέψει στο επενδυτικό πρόγραμμα να παρέχει αυξημένη στήριξη προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Ελλάδα, βοηθώντας, μεταξύ άλλων, επιχειρήσεις να αναπτύξουν νέες αγορές και να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητά τους. Θα συμβάλει επίσης στη βελτίωση των δεξιοτήτων και στη ενίσχυση των ικανοτήτων των επιχειρήσεων.
Μην ξεχάσετε
You may like
-
Νέες συμβάσεις με τράπεζες υπέγραψε η Lamda Development για τη μεγάλη επένδυση στο Ελληνικό
-
Στα σκαριά 4 νέα εμπορικά πάρκα σε Αττική, Κρήτη & Πάτρα – Πότε ανοίγει το πρώτο
-
To 2022 θα ανοίξει το 2o μεγαλύτερο ξενοδοχείο της Αθήνας στη Λ. Συγγρού
-
Οι 3 νέοι εμπορικοί πόλοι που θα αλλάξουν τη Λεωφόρο Κηφισού
-
Οι 3 μεγάλες real estate επενδύσεις που θα αλλάξουν την εικόνα της Πειραιώς
-
Οι 3 νέες επενδύσεις σε κτίρια γραφείων στο Μαρούσι

“Στα σκαριά” νέα mega αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 40 εκατ. ευρώ της Premia Properties – Σε ποιούς 5 τομείς θα επενδυθούν τα κεφάλαια

Ανοίγει το 2025 στην Κρήτη το πρώτο ξενοδοχείο Handwritten Collection της Accor στην Ελλάδα – Πού θα βρίσκεται

Σε μικρή αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με διανομή δωρεάν μετοχών προχώρησε η PREMIA Properties

“Πράσινο φως” για έργο ανακαίνισης ξενοδοχείου στη Ρόδο

“Στα σκαριά” έργο για νέο ξενοδοχείο 4 αστέρων στη Νάξο

Ανοίγει το νέο εμπορικό πάρκο της Trade Estates στο Ηράκλειο – Και δεύτερο retail park “στα σκαριά” στην πόλη

Ξεκινά το Μάιο το νέο ξενοδοχείο Golden Milos Beach House από την Domotel – Πού βρίσκεται

To 25% της Prosperty απέκτησε η Eurobank – Πώς θα προωθήσει άμεσα μέσω της πλατφόρμας 800 ακίνητα στην αγορά

Εκτινάχθηκαν ο κύκλος εργασιών και τα κέρδη της Prodea το 2024 – Σε ποιά στρατηγική κίνηση οφείλονται

“Στα σκαριά” 4 νέα έργα για ξενοδοχεία στην Ζάκυνθο

Σε φάση ολοκλήρωσης το νέο Μινιόν – Ποιοί είναι οι ένοικοι των γραφείων και καταστημάτων

Ξεκίνησαν τα έργα για το νέο κτίριο της Πειραιώς στην Κοραή – Ποιά εταιρεία ανέλαβε το έργο της Dimand

“Στα σκαριά” 5 νέα ξενοδοχεία στις Κυκλάδες – Σε ποιά νησιά θα γίνουν

Μέσω Αναπτυξιακού προχωρά η νέα ξενοδοχειακή επένδυση στο κέντρο του Πειραιά – Ποιά εταιρεία επενδύει

Νέα μεγάλη τουριστική επένδυση “στα σκαριά” στη Λήμνο – Τι περιλαμβάνει το Master Plan του Limnos Resort

[VIDEO] The Ilisian: πώς προχωρά το μεγάλο έργο μεταμόρφωσης του πρώην Hilton της Αθήνας

“Στα σκαριά” νέο ξενοδοχείο 4 αστέρων στη Λεωφόρο Συγγρού – Ποιά άλλα έργα υλοποιεί στην Αθήνα η Blend Development

“Πράσινο φως” για νέο 5άστερο ξενοδοχείο στην Εύβοια – Σε ποιά περιοχή θα γίνει

[VIDEO] Σε πλήρη εξέλιξη τα έργα για το νέο κτίριο γραφείων The Syndesis Hub στο Ελληνικό – Ποιός όμιλος επενδύει στο ακίνητο

[VIDEO] Ξεκίνησαν τα έργα για τη νέα οικιστική επένδυση Athens Sansiveria στο Παλαιό Φάληρο – Πώς θα γίνει και ποιά εταιρεία επενδύει

[VIDEO] The Ilisian: πώς προχωρά το μεγάλο έργο μεταμόρφωσης του πρώην Hilton της Αθήνας

[VIDEO] The Ellinikon: “ψηλώνει” και άλλο ο “πράσινος” ουρανοξύστης κατοικιών Riviera Tower στο Ελληνικό

[VIDEO] Ξεκίνησαν τα έργα για τη νέα οικιστική επένδυση Athens Sansiveria στο Παλαιό Φάληρο – Πώς θα γίνει και ποιά εταιρεία επενδύει

[VIDEO] Ποιά είναι τα 4 μεγάλα έργα για νέα “πράσινα” κτίρια γραφείων στο Μαρούσι που έχει αναλάβει η ΤΕΡΝΑ

[VIDEO] Ξεκίνησε νέα οικιστική επένδυση στη Γλυφάδα η Ten Brinke

[VIDEO] Piraeus Gate: πώς θα μεταμορφωθεί μια ολόκληρη περιοχή στο κέντρο του Πειραιά – Ποιά κτίρια θα αξιοποιηθούν

[VIDEO] The Ellinikon: πώς προχωρούν τα μεγάλα έργα real estate στο Ελληνικό – “Σηκώθηκε” και άλλο ο Riviera Tower

[VIDEO] Σε εξέλιξη τα έργα για μια ακόμη οικιστική επένδυση της Ten Brinke στη Γλυφάδα

[VIDEO] The Ellinikon: προχωρούν τα μεγάλα έργα στο Ελληνικό

[VIDEO] Προχωρά η νέα οικιστική επένδυση της Ten Brinke στη Γλυφάδα
TRENDING
-
RESIDENTIAL2 εβδομάδες ago
Σε φάση ολοκλήρωσης το νέο Μινιόν – Ποιοί είναι οι ένοικοι των γραφείων και καταστημάτων
-
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ2 εβδομάδες ago
Ξεκίνησαν τα έργα για το νέο κτίριο της Πειραιώς στην Κοραή – Ποιά εταιρεία ανέλαβε το έργο της Dimand
-
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ1 εβδομάδα ago
“Στα σκαριά” 5 νέα ξενοδοχεία στις Κυκλάδες – Σε ποιά νησιά θα γίνουν
-
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ3 εβδομάδες ago
Μέσω Αναπτυξιακού προχωρά η νέα ξενοδοχειακή επένδυση στο κέντρο του Πειραιά – Ποιά εταιρεία επενδύει
-
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 εβδομάδες ago
Νέα μεγάλη τουριστική επένδυση “στα σκαριά” στη Λήμνο – Τι περιλαμβάνει το Master Plan του Limnos Resort