ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Απορρίμματα Αττικής: Νέος σχεδιασμός με 3 Μονάδες Επεξεργασίας και καύση
Published
6 έτη agoon
By
NewsroomΈναν αναλυτικό οδικό χάρτη για την επόμενη ημέρα όσον αφορά τη διαχείριση απορριμμάτων στην Αττική, παρουσίασε προ ολίγου ο Γιώργος Πατούλης στο Ζάππειο.
Ο Περιφερειάρχης Αττικής εξήγησε αναλυτικά τη στρατηγική που θα ακολουθήσει η μεγαλύτερη Περιφέρεια της χώρας, όπου παράγεται το 40% των απορριμμάτων -σε πανελλαδικό επίπεδο- για να ανατραπεί η παρούσα αδιέξοδη κατάσταση.
Τονίζοντας ότι το 2020 θα είναι «Έτος Ανακύκλωσης» για την Αττική, προανήγγειλε εκτεταμένες δράσεις ανακύκλωσης και τη δρομολόγηση κομβικών, σύγχρονων υποδομών με 3 νέες μονάδες στην Αττική που θα προωθήσουν ουσιαστικά την ορθολογική διαχείριση αλλά και ενός προγράμματος «επιθετικής ανακύκλωσης» που θα εδράζεται στην ανάπτυξη «Πράσινων Γωνιών», «Πράσινων Σημείων» (συνολικά 1.000, σταθερών και κινητών), την εισαγωγή του καφέ κάδου (ήδη από το Α΄εξάμηνο) για τα βιοαπόβλητα, την επέκταση και αναβάθμιση του μπλε κάδου κ.ά.
Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, παίρνοντας αρχικά το λόγο, τόνισε ότι η σύγχρονη διαχείριση απορριμμάτων είναι πολύ ψηλά στην ατζέντα της Κυβέρνησης, μεταφέροντας την πλήρη στήριξή της στο νέο σχεδιασμό.
Ο κος Χατζηδάκης σχολίασε ότι η ανάπτυξη νέων υποδομών δεν εξαντλείται στην τιμωρητική λογική της επιβολής προστίμων αλλά είναι πρωτίστως θέμα ποιότητας ζωής και πολιτισμού. Με αφορμή την πρόσφατη επίσκεψή του στο Παρίσι, αντιπαρέβαλε την κατάσταση που επικρατεί στην Αττική με αυτή των ευρωπαϊκών χωρών, λέγοντας πως η ενεργειακή αξιοποίηση των απορριμμάτων τυγχάνει ευρείας αξιοποίησης.
«Ή θα γίνουμε Ευρώπη ή δεν θα γίνουμε Ευρώπη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Υπουργός, προτρέποντας τον Περιφερειάρχη να «κλείσει τα αυτιά του στους εραστές της ακινησίας» και να προχωρήσει στις απαραίτητες τομές.
Ο κος Χατζηδάκης εξέφρασε την στόχευση που υπάρχει για την ταχεία εφαρμογή οριζόντιων λύσεων στη διαχείριση απορριμμάτων, σε ολόκληρη τη χώρα, για τον εξορθολογισμό και εκσυγχρονισμό του συστήματος.
Στο ίδιο πνεύμα και ο Υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, επιβεβαίωσε την πλήρη στήριξή του στη νέα στρατηγική, σχολιάζοντας ότι πρόκειται για ένα σχέδιο ρεαλιστικό και καινοτόμο το οποίο θα φέρει μετρήσιμα αποτελέσματα έως το τέλος της επόμενης τετραετίας.
Οι βασικοί πυλώνες του σχεδίου
Πατούλης: Σήμερα η Αττική κάνει μία νέα «πράσινη» αρχή στη διαχείριση απορριμμάτων»
Ως έναυσμα για μία «πράσινη» αρχή στην Περιφέρεια, χαρακτήρισε ο Γιώργος Πατούλης τη σημερινή ημέρα λέγοντας ότι πλέον τίθενται οι βάσει για να εφαρμοστούν και στην Αττική οι κανόνες της Κυκλικής Οικονομίας
Ο κος Πατούλης έκανε έναν απολογισμό της υφιστάμενης κατάστασης εξηγώντας πως η ανακύκλωση στην Αττική κυμαίνεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα, της τάξης του 5%, με τα απορρίμματα που οδηγούνται προς ταφή στη Φυλή, χωρίς καμία επεξεργασία, να αγγίζουν τα 1,6 εκατ. τόνους σε ετήσια βάση, από σύνολο 1,8 εκατ. τόνων.
Με απώτερο στόχο την πρόληψη και την ελαχιστοποίηση παραγωγής στερεών αποβλήτων, ο Περιφερειάρχης Αττικής, παρέθεσε τους βασικούς πυλώνες με ορίζοντα το 2025, ευαγγελιζόμενος ότι στο μέσο της δεκαετίας που μόλις ξεκίνησε, η κατάσταση θα έχει αλλάξει άρδην, εφόσον ο στόχος είναι ο μηδενισμός της ταφής.
«Η Αττική εκπέμπει SOS», είπε χαρακτηριστικά ο κος Πατούλης αναφερόμενος μετέπειτα εκτενώς σε μία δέσμη δράσεων στην οποία φυσικλά δεν θα μπορούσε να λείπει και η αναγκαία ανάπτυξη νέων, σύγχρονων υποδομών.
Σε αυτή τη βάση προεξήγγειλε τη δρομολόγηση 3 νέων μονάδων: στο Γραμματικό, που θα δημοπρατηθεί τον Μάιο 2020 και 2 ΟΕΔΑ σε Φυλή και Σχιστό, μέσω ΣΔΙΤ, για τις οποίες οι σχετικοί φάκελοι θα κατατεθούν μέχρι τον Ιούνιο του 2020.
Πέραν αυτών, αναφέρθηκε στην αναβάθμιση του ΕΜΑΚ Άνω Λιοσίων καθώς και στη μετέπειτα μετατροπή του ΧΥΤΑ Φυλής, ο οποίος τελεί υπό επέκταση ως μεταβατική υποδομή, σε ΧΥΤΥ.
Ο ορίζοντας ολοκλήρωσης των έργων είναι το 2025, και αρχής γενομένης από φέτος, θα μπει σε πρώτη και απόλυτη προτεραιότητα η ανακύκλωση.
Η χρηματοδότηση του νέου σχεδιασμού θα μοχλεύσει επενδύσεις της τάξης των 900 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 500 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από ιδιωτικά κεφάλαια, και 400 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ (150 εκατ. για δράσεις Διαλογής στην Πηγή και 250 εκατ. ευρώ για τις νέες μονάδες επεξεργασίας), δημιουργώντας έτσι 2.000 νέες θέσεις εργασίας.
Στο πλαίσιο του νέου σχεδιασμού, ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε και στην κάλυψη του 100% των επιχειρήσεων που παράγουν βιοαπόβλητα, όπως ξενοδοχεία, επιχειρήσεις εστίασης κ.ά. παραθέτοντας 2 εναλλακτικά μοντέλα μιας δράσης που έρχεται να αποσυμφορήσει τους Δήμους όσον αφορά την αποκομιδή: είτε με παραχώρηση εξοπλισμού σε Δήμους (δυνατότητα έναρξης λειτουργίας σε 2 μήνες), είτε με τη λειτουργία του συστήματος από τον ΕΔΣΝΑ (με δυνατότητα έναρξης λειτουργίας σε 6 μήνες, καθότι θα απαιτηθούν πρόσθετες παραγγελίες εξοπλισμού).
Δείτε παρακάτω φωτογραφίες από το νέο εξοπλισμό του ΕΔΣΝΑ, για την υποστήριξη του νέου συστήματος:

Πηγή: ypodomes.com
You may like
-
Προχωρά η επένδυση για το νέο ξενοδοχείο των Electra Hotels & Resorts στη Θεσσαλονίκη – Ποιές άλλες επενδύσεις σχεδιάζονται σε Αττική και Ρόδο
-
Στα “σκαριά” και το δεύτερο κτίριο “πράσινων” γραφείων MOB2 της Hellenic Properties στο Μαρούσι – Προχωρά και το MOB1
-
Προς ολοκλήρωση η μεγάλη εμπορική επένδυση στη Στοά Αρσακείου – Ποιοί χώροι έχουν ήδη ξεκινήσει να λειτουργούν
-
Παρουσιάστηκε η νέα εποχή του ξενοδοχείου Electra Rhythm στην Ερμού – Ολοκληρώθηκε η επένδυση ανακαίνισης 8 εκατ. ευρώ
-
Προχωρούν τα έργα real estate της OTE Estate σε όλη την Ελλάδα – Σε εξέλιξη το mega project στην Πατησίων
-
Ξεκίνησε η νέα μεγάλη οικιστική επένδυση της Ten Brinke στα Μελίσσια – Πού κατασκευάζεται και τι περιλαμβάνει
Εγκρίθηκε έργο για νέο ξενοδοχείο στο Πήλιο – Σε ποιά περιοχή θα γίνει
“Πράσινο φως” για νέα τουριστική επένδυση στο Ρέθυμνο
Το δικό της πλήρες IKEA αποκτά η Ρόδος – Ποιά εταιρεία ανέλαβε το έργο
Προχωρά η επένδυση για το νέο ξενοδοχείο των Electra Hotels & Resorts στη Θεσσαλονίκη – Ποιές άλλες επενδύσεις σχεδιάζονται σε Αττική και Ρόδο
Στα “σκαριά” και το δεύτερο κτίριο “πράσινων” γραφείων MOB2 της Hellenic Properties στο Μαρούσι – Προχωρά και το MOB1
Προς ολοκλήρωση η μεγάλη εμπορική επένδυση στη Στοά Αρσακείου – Ποιοί χώροι έχουν ήδη ξεκινήσει να λειτουργούν
Βρέθηκε επενδυτής για το ακίνητο της ΕΤΑΔ στον Άγιο Νικόλαο
Παρουσιάστηκε η νέα εποχή του ξενοδοχείου Electra Rhythm στην Ερμού – Ολοκληρώθηκε η επένδυση ανακαίνισης 8 εκατ. ευρώ
Προχωρούν τα έργα real estate της OTE Estate σε όλη την Ελλάδα – Σε εξέλιξη το mega project στην Πατησίων
“Στα σκαριά” η νέα 5άστερη ξενοδοχειακή επένδυση FODELE HILLS στην Κρήτη – Σε ποιά περιοχή θα γίνει
Ξεκίνησε η νέα μεγάλη οικιστική επένδυση της Ten Brinke στα Μελίσσια – Πού κατασκευάζεται και τι περιλαμβάνει
Ολοκληρώνεται έως τέλος του 2025 το νέο ξενοδοχείο Wyndham με serviced apartments στον Πειραιά – Πού θα γίνει
“Στα σκαριά” νέο ξενοδοχείο στην Πανεπιστημίου – Τι περιλαμβάνει ο διαγωνισμός αξιοποίησης του γνωστού ακινήτου
Ντεμπούτο στην Ελλάδα για το ξενοδοχειακό brand Destination by Hyatt – Σε ποιό νησί θα ανοίξει το πρώτο το 2026
Προς ολοκλήρωση η μεγάλη εμπορική επένδυση στη Στοά Αρσακείου – Ποιοί χώροι έχουν ήδη ξεκινήσει να λειτουργούν
“Πράσινο φως” για το νέο ξενοδοχείο 4 αστέρων στη Λεωφόρο Συγγρού – Σε ποιό ύψος του δρόμου θα γίνει
Με 18 νέα ξενοδοχεία επεκτείνεται στην Ελλάδα η Hilton – Τα νέα openings και η “επιστροφή” του brand Hilton
Ψήφος εμπιστοσύνης στην Ελλάδα από 3 ξενοδοχειακές αλυσίδες – κολοσσούς – Πού και πότε θα ανοίξουν 34 νέα ξενοδοχεία από Hilton, Wyndham και Fattal
Από το Μαρούσι έως την Πειραιώς: πότε ολοκληρώνονται 3 μεγάλα έργα της Noval Property
“Κτίζει” χαρτοφυλάκιο ακινήτων η Alpha Bank – Ποιά γνωστά ακίνητα απέκτησε και ποιά μεγάλα κτιριακά έργα υλοποιεί στη Σταδίου
Τους πρώτους μήνες του 2026 θα ξεκινήσει τη λειτουργία του το νέο 5άστερο Conrad Athens The Ilisian
[VIDEO] Δείτε πώς θα γίνουν τα νέα “πράσινα” κτίρια κατοικιών και γραφείων στο Piraeus Gate Project
[VIDEO] Προχωρούν από την Dimand τα έργα κατασκευής του νέου Δικαστικού Μεγάρου Πειραιά
[VIDEO] Το όραμα της Dimand για τις πόλεις του σήμερα και του αύριο μέσα από 20 εμβληματικά έργα
[VIDEO] The Ellinikon: προχωρούν τα κτιριακά έργα για τις μεγάλες οικιστικές, εμπορικές και τουριστικές επενδύσεις στο Ελληνικό
[VIDEO] Προχωρά η mega επένδυση logistics της ΙΚΕΑ στον Ασπρόπυργο
[VIDEO] Δείτε πώς μεταμορφώθηκε παλιό κτίριο γραφείων στην Πλατεία Μαβίλη
[VIDEO] Πώς θα γίνει το νέο έργο logistics Eleusis Project στον Ασπρόπυργο – Ποιά εταιρεία επενδύει
Ξεκινούν από τη ΜΕΤΚΑ τα έργα για τη μεγάλη επένδυση VORIA στο Μαρούσι – Εκδόθηκαν οι οικοδομικές άδειες
[VIDEO] Προχωρά η νέα οικιστική επένδυση στη Νέα Σμύρνη – Σε ποιά περιοχή κατασκευάζεται
TRENDING
-
RESIDENTIAL4 ημέρες agoΞεκίνησε η νέα μεγάλη οικιστική επένδυση της Ten Brinke στα Μελίσσια – Πού κατασκευάζεται και τι περιλαμβάνει
-
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ3 εβδομάδες agoΟλοκληρώνεται έως τέλος του 2025 το νέο ξενοδοχείο Wyndham με serviced apartments στον Πειραιά – Πού θα γίνει
-
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ3 εβδομάδες ago“Στα σκαριά” νέο ξενοδοχείο στην Πανεπιστημίου – Τι περιλαμβάνει ο διαγωνισμός αξιοποίησης του γνωστού ακινήτου
-
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 εβδομάδες agoΝτεμπούτο στην Ελλάδα για το ξενοδοχειακό brand Destination by Hyatt – Σε ποιό νησί θα ανοίξει το πρώτο το 2026
-
ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ & ΠΑΡΚΑ5 ώρες agoΠρος ολοκλήρωση η μεγάλη εμπορική επένδυση στη Στοά Αρσακείου – Ποιοί χώροι έχουν ήδη ξεκινήσει να λειτουργούν





