Connect with us

ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ

Γεράσιμος Θωμάς: Οι πράσινες επενδύσεις κεντρικός άξονας της επανεκκίνησης της οικονομίας

Newsroom

Published

on

«Πολύτιμο εργαλείο για την ενεργειακή μετάβαση της χώρας όπως έχει αποτυπωθεί στο ΕΣΕΚ. Ακολουθεί καλές ευρωπαϊκές πρακτικές, με το βλέμμα στην μετα-κορονοϊό εποχή. Η πανδημία όχι απλώς δεν καθυστερεί τις πολιτικές, αλλά καθιστά πιο επιτακτική από ποτέ την προώθησή τους την επόμενη ημέρα της πανδημίας», δήλωσε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γεράσιμος Θωμάς κατά την ομιλία του στη δεύτερη ημέρα συζήτησης του περιβαλλοντικού νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής «Είναι συνειδητή επιλογή της κυβέρνησης η περιβαλλοντική και ενεργειακή πολιτική της κυβέρνησης να είναι μεταξύ των πιο φιλόδοξων στην ΕΕ και αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία τώρα που ξεδιπλώνουμε το σχέδιο της επανεκκίνησης της οικονομίας μετά την άρση του lockdown».

Απαντώντας στην κριτική βουλευτών της αντιπολίτευσης «Γιατί κατατίθεται τώρα το νομοσχέδιο;», ο κ. Θωμάς απάντησε ότι «Όσοι παρακολουθούν στοιχειωδώς τον δημόσιο διάλογο στην Ευρώπη, θα αντιληφθεί ότι οι πράσινες επενδύσεις θα έχουν κεντρικό ρόλο στην ανάταξη της οικονομίας μετά την κρίση του κορονοϊού. Το νομοσχέδιο δίνει ισχυρή ώθηση σε δυο από τους πυλώνες της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, την ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και την ενεργειακή αποδοτικότητα. Εμείς αντιλαμβανόμαστε τις ΑΠΕ ως μέρος του εθνικού μας πλούτου και γι’ αυτό επιταχύνουμε την αδειοδοτική διαδικασία δημιουργώντας τις κατάλληλες συνθήκες για ισχυρότερη ανάπτυξη του τομέα. Θέλουμε έναν κλάδο ΑΠΕ εξωστρεφή, φιλικό προς τις επενδύσεις, μέσα από διαδικασίες που δεν αποτελούν εμπόδιο, αλλά συγκριτικό πλεονέκτημα στην προσέλκυση κεφαλαίων. Θέλουμε επίσης ενέργεια από ΑΠΕ φθηνή, χωρίς επιδοτήσεις, καθώς είναι μέριμνά μας να διαμορφωθούν χαμηλότερες τιμές ενέργειας για τον καταναλωτή».

«Θέλουμε από ουραγοί να γίνουμε πρωτοπόροι στις ΑΠΕ», είπε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας. «Δεν μπορούμε να μιλάμε σοβαρά για ανάπτυξη έργων ΑΠΕ χωρίς να λύσουμε τα αδειοδοτικά ζητήματα. Πέρα από την παρέμβαση στο πρώτο στάδιο της αδειοδότησης με αυτό το νομοσχέδιο, έχουμε ξεκινήσει και επεξεργαζόμαστε προτάσεις για την απλοποίηση των διαδικασιών για τα επόμενα στάδια έως την Άδεια Εγκατάστασης. Προχωράμε και με άλλα θέματα για την επιτάχυνση της διείσδυσης των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα. Ενδεικτικά παραδείγματα είναι η εγκατάσταση μικρών ανεμογεννητριών και η τιμολόγηση των υβριδικών σταθμών ΑΠΕ».

Ο κ. Θωμάς αναφέρθηκε στη συνέχεια στην αντικατάσταση της Άδειας Παραγωγής από τη Βεβαίωση Παραγωγού που αποτελεί την κεντρική αλλαγή που φέρνει στην αδειοδότηση των ΑΠΕ το νομοσχέδιο, καθώς και σε μια σειρά βελτιωτικών ρυθμίσεων για την αγορά ΑΠΕ.

«Επιδιώκουμε μέχρι το 2021 -μαζί με μια σειρά άλλες αλλαγές που θα γίνουν το καλοκαίρι- να συμμορφωθούμε με την κοινοτική υποχρέωση που προβλέπει οι επενδύσεις ΑΠΕ να αδειοδοτούνται σε δυο χρόνια συνολικά. Ο κρατικός μηχανισμός επιταχύνει με αυτό το νομοσχέδιο. αλλά και ο επενδυτής πρέπει να αποδείξει τη δέσμευση και την υπευθυνότητά του σε όλα τα στάδια της διαδικασίας.Σκοπός είναι να ξεκαθαρίσει το αδειοδοτικό περιβάλλον και να διασφαλιστεί η αποτελεσματική εκμετάλλευση του φυσικού και ηλεκτρικού χώρου της χώρας. Όποια επένδυση προχωρά, την βοηθάμε για να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας σε αυτή τη δύσκολη στιγμή», σημείωσε.

Για την ενεργειακή αποδοτικότητα, όπως είπε, «Προχωράμε με νομοθετήματα που μας επιτρέπουν να εναρμονιστούμε με τις κοινοτικές οδηγίες και να προχωρήσουμε σε έργα ανακαίνισης κτιρίων για λόγους βελτίωσης της ενεργειακής τους απόδοσης, έργα που βοηθούν πολλαπλά τους πολίτες. Έχουμε διαβουλευθεί με τους μηχανικούς και ρυθμίζουμε εκκρεμή θέματα για να προχωρήσουν αυτά τα έργα. Ενσωματώνουμε τις ευρωπαϊκές οδηγίες με τρόπο συνετό που ταιριάζει στην ελληνική πραγματικότητα».

«Δεν πρωτοτυπούμε δίνοντας τη δυνατότητα να μειωθεί το ποσοστό του Δημοσίου στον ΑΔΜΗΕ κάτω από 51%», είπε ο κ. Θωμάς, αναφερόμενος στην ιδιωτικοποίηση του 66% του ΔΕΣΦΑ από την προηγούμενη κυβέρνηση. «Το υφιστάμενο εταιρικό σχήμα του ΑΔΜΗΕ έχει επιτρέψει να δρομολογηθούν μεγάλες επενδύσεις, ωστόσο η μετοχική σύσταση του Διαχειριστή επιδέχεται βελτίωσης», σημείωσε, προσθέτοντας ότι και ο ΑΔΜΗΕ όπως και όλες οι επιχειρήσεις του ενεργειακού κλάδου θα χρειαστούν κεφάλαια μετά την πανδημία για να υλοποιήσουν τα επενδυτικά τους προγράμματα. Εξήρε επίσης τον ρόλο και την κοινωνική ευθύνη όλων των εταιρειών του ενεργειακού κλάδου – δημόσιων και ιδιωτικών – κατά την διάρκεια της κρίσης του κορονοϊού.

Αναφορικά με την τροπολογία για την ενσωμάτωση της ΔΕΠΑ Διεθνών Έργον στην ΕΔΕΥ και τις αιτιάσεις περί «σύγκρουσης συμφερόντων», ο ίδιος τόνισε ότι εξασφαλίζεται ότι το ποσοστό που ανήκει στο Δημόσιο από την ΔΕΠΑ Διεθνών Έργων που διαχειρίζεται έργα γεωστρατηγικής σημασίας (όπως οι αγωγοί φυσικού αερίου TAP, IGB, East Med) θα παραμείνει στα χέρια του Δημοσίου. Ο ρόλος του Δημοσίου θα αναβαθμιστεί και με την εξαγορά του μεριδίου των ΕΛΠΕ. Η ΔΕΠΑ Διεθνών Έργων στην ουσία σημαίνει το 50% της IGI Poseidon με το υπόλοιπο 50% να ελέγχεται από την ιταλική Edison. Έχει ουσιαστικά 2 έργα, τον IGB και τον East Med. «Δεν τίθεται κανένα θέμα σύγκρουσης συμφερόντων διότι η ΕΔΕΥ δεν κάνει εξορύξεις, ελέγχει και παρακολουθεί τις συμβάσεις που έχει συνάψει το ίδιο το Δημόσιο με τις εταιρίες. Επίσης προβλέπουμε η ΔΕΠΑ Διεθνών να είναι θυγατρική της ΕΔΕΥ».

Τέλος, αναφερόμενος στα σχόλια περί «ειδικών ρυθμίσεων για τον Ελληνικό Χρυσό» ο κ. Θωμάς υπογράμμισε ότι πρόκειται για ρυθμίσεις που αφορούν όλο τον μεταλλευτικό κλάδο που έχει σημαντική συνεισφορά στο ελληνικό ΑΕΠ και προσθέτουν δυο ακόμα συνοδά έργα στον κατάλογο των έργων για τα οποία απαιτείται γνωστοποίηση και όχι αδειοδότηση. «Αυτή η αλλαγή δεν επηρεάζει τις ισχύουσες η απαιτούμενες ΑΕΠΟ, τεχνικές μελέτες η άδειες εγκατάστασης», κατέληξε.

Advertisement Macon
Advertisement
Advertisement Ergon Tzanidakis
Advertisement TÜV Austria
Advertisement Aecom
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ12 ώρες ago

Στην πώληση κτιρίου γραφείων στο Μαρούσι προχώρησε η Trastor

Πηγή: Prodea Investments
LOGISTICS13 ώρες ago

Prodea Investments: Πώς εξελίσσεται η απόσχιση του κλάδου logistics

Μήλος - Φωτογραφία αρχείου - Φωτό: Χρήστος Μπόνης / Eurokinissi
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ23 ώρες ago

“Πράσινο φως” για νέο ξενοδοχείο 5 αστέρων στη Μήλο

To νέο "πράσινο" κτίριο γραφείων της BriQ Properties στη Λ. Ποσειδώνος - Πηγή: mtarchitects
REAL ESTATE1 ημέρα ago

Ολοκληρώνεται η επένδυση γραφείων της BriQ στη Λεωφόρο Ποσειδώνος – Ποιά άλλα έργα real estate δρομολογεί

The Ilisian - Πηγή: Ionian Hotel Enterprises
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ1 ημέρα ago

Conrad Athens The Ilisian: πώς το ιστορικό Hilton επανατοποθετήθηκε στην αγορά της Αθήνας με φιλοξενία, branded residences και λέσχες

Ανάφη - Φωτογραφία αρχείου - Φωτό: EUROKINISSI
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ1 ημέρα ago

“Στα σκαριά” 9 νέες ξενοδοχειακές επενδύσεις στις Κυκλάδες – Σε ποιά νησιά θα γίνουν

REAL ESTATE1 ημέρα ago

Πώς επηρέασαν τα ξενοδοχεία και εμπορικά ακίνητα τα μεγέθη του Ομίλου Centric το 2025

Φωτογραφία αρχείου - Designed by Canva
ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΝΕΑ2 ημέρες ago

Συμφωνία για ενσωμάτωση της Hotel Insider με την IDeaS – Ποιά τα οφέλη για τους ξενοδόχους

Πηγή: Premia Properties
REAL ESTATE2 ημέρες ago

Χαρτοφυλάκιο 39 ακινήτων 49 εκατ. ευρώ από την Πειραιώς θα αποκτήσει η Premia Properties

Φωτό: Γιώργος Κονταρίνης / Eurokinissi
REAL ESTATE2 ημέρες ago

Γιατί παραμένει αναξιοποίητο το 32% των ακινήτων στην Ελλάδα – Μόλις 1 στα 10 κλειστά ακίνητα άμεσα αξιοποιήσιμο

Φωτορεαλιστική απεικόνιση του νέου έργου γραφείων της Hellenic Properties στον Ταύρο - Πηγή: Hellenic Properties
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ2 εβδομάδες ago

“Στα σκαριά” νέα επένδυση γραφείων της Hellenic Properties στον Ταύρο – Ποιό γνωστό ακίνητο θα αξιοποιηθεί

Design by Canva
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ4 ημέρες ago

Εγκρίθηκε το νέο έργο ανακαίνισης γνωστού ξενοδοχείου στη Γλυφάδα

Το ακίνητο στη συμβολή της Λεωφόρου Συγγρού με την οδό Πετμεζά - Πηγή: Google Maps
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 εβδομάδες ago

“Στα σκαριά” νέο ξενοδοχείο στη Λεωφόρο Συγγρού – Ποιό ακίνητο θα αξιοποιηθεί και ποιά εταιρεία επενδύει

Η επένδυση της Dimand στο Βοτανικό - Πηγή: Dimand
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ1 εβδομάδα ago

Νέο “πράσινο φως” για κτιριακό έργο γραφείων στο Votanikos Business Park της Dimand

Το κτίριο στην οδό Ερμού 61 - Πηγή: Google Maps
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ4 ημέρες ago

“Πράσινο φως” για νέο ξενοδοχείο στην Ερμού – Ποιό κτίριο θα αξιοποιηθεί

Φωτογραφία αρχείου - Designed by Canva
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ2 εβδομάδες ago

Προχωρά η επένδυση της Hellenic Properties στο κτίριο γραφείων LK119 – Πού βρίσκεται και ποιός είναι ο μισθωτής

Φωτογραφία αρχείου - Πηγή: Canva
ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ & ΠΑΡΚΑ2 εβδομάδες ago

Πώς προχωρά η επέκταση της ΙΚΕΑ στην Ελλάδα – Σε ποιού είδους εμπορικά ακίνητα θα επενδύσει και σε τι στάδιο βρίσκεται το project στο The Ellinikon

Nautilus Project - Πηγή: ΣΜΠΕ/ΕΣΧΑΣΕ/Υπουργείο Ανάπτυξης
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 εβδομάδες ago

Ξανά “στα σκαριά” η mega τουριστική επένδυση στον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας – Τι θα περιλαμβάνει και ποιοί επενδύουν

Conrad Athens The Ilisian - Πηγή: Hilton
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ1 εβδομάδα ago

Νέα εποχή για το ιστορικό Hilton της Αθήνας – Ανοίγει στις 23 Απριλίου το νέο 5άστερο Conrad Athens The Ilisian

To νέο Bob W Stadiou 54 - Πηγή: BLEND Development
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ1 εβδομάδα ago

“Πράσινο φως” για το νέο ξενοδοχείο Bob W στη Σταδίου – Τι θα περιλαμβάνει και ποιά εταιρεία επενδύει

Η Riviera Galleria στο The Ellinikon - Πηγή: Lamda Development
Χωρίς κατηγορία1 εβδομάδα ago

[VIDEO] The Ellinikon: προχωρούν τα έργα κατασκευής της Riviera Galleria στο Ελληνικό

To logistics hub της INTERIKEA στον Ασπρόπυργο - Πηγή: Ten Brinke
LOGISTICS1 μήνα ago

[VIDEO] Ολοκληρώθηκε η mega επένδυση logistics για την IKEA στον Ασπρόπυργο

Promenade Heights - Πηγή: 314 Architecture Studio / Lamda Development
RESIDENTIAL2 μήνες ago

[VIDEO] Προχωρά η κατασκευή της οικιστικής επένδυσης Promenade Heights στο The Ellinikon

Το νέο Δικαστικό Μέγαρο Πειραιά όταν ολοκληρωθεί - Πηγή: Dimand Real Estate
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ2 μήνες ago

[VIDEO] Ολοκληρώνεται έως τέλος του 2026 από την Dimand το νέο Δικαστικό Μέγαρο του Πειραιά

The Syndesis Hub - Πηγή: Ten Brinke
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ2 μήνες ago

[VIDEO] Λίγο πριν την ολοκλήρωση το μεγάλο έργο γραφείων Syndesis Hub στο Ελληνικό

To πρώην ξενοδοχείο Civitel Olympic στο Μαρούσι - Πηγή: Google Maps
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 μήνες ago

[VIDEO] Ανοίγει την 1η Μαρτίου το νέο The Fiction Athens στο Μαρούσι – Πώς μεταμορφώθηκε το γνωστό ξενοδοχείο Civitel

Η Riviera Galleria στο The Ellinikon - Πηγή: Lamda Development
ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ & ΠΑΡΚΑ2 μήνες ago

[VIDEO] The Ellinikon: προχωρούν τα έργα κατασκευής του εμπορικού κέντρου Riviera Galleria στο Ελληνικό

To νέο data center στα Σπάτα - Πηγή: Ten Brinke
ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΑ ΚΤΙΡΙΑ3 μήνες ago

[VIDEO] Πώς προχωρούν τα έργα για το νέο data center στα Σπάτα

To πρώην ξενοδοχείο Βέρμιον στη Νάουσα - Πηγή: Δήμος Ηρωικής Πόλης Νάουσας
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ3 μήνες ago

Προς αξιοποίηση το ακίνητο του πρώην ξενοδοχείου “Βέρμιον” στη Νάουσα – Τι αφορά ο διαγωνισμός παραχώρησης 48 εκατ. ευρώ

Etolikou 11- Πηγή: MIBS Group
RESIDENTIAL3 μήνες ago

Δύο νέες οικιστικές επενδύσεις από την MIBS στον Πειραιά – Ποιό πρώην βιομηχανικό κτίριο με ιστορία θα μεταμορφωθεί σε κατοικίες

TRENDING

Επικοινωνία

Copyright © 2019-2024 Bizness.gr

Bizness.gr - Ταυτότητα
Ιδιοκτήτρια εταιρεία: «INFRA MEDIA M.I.K.E.» Διακριτικός τίτλος: «INFRA MEDIA» - Έδρα: Δήμος Αθηναίων, Αριστείδου αρ. 10-12, Τ.Κ. 10559 - ΑΦΜ: 801478591 Δ.Ο.Υ.: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ. - Τηλ. επικοινωνίας: 2130405600 - E-mail: contact@ypodomes.com Νόμιμος Εκπρόσωπος: Καραγιάννης Νικόλαος, Νόμιμος Εκπρόσωπος - Δικαιούχος του ονόματος τομέα (bizness.gr): INFRA MEDIA M.I.K.E. - Διευθυντής/Διαχειριστής: Καραγιάννης Νικόλαος - Διευθυντής Σύνταξης: Κατερίνα Παναγέα
Η Εταιρεία δηλώνει ότι έχει συμμορφωθεί με τη Σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της Επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L 63).
Μ.Η.Τ.
Αριθμός Μ.Η.Τ. 242890