ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
Γεράσιμος Θωμάς: Οι πράσινες επενδύσεις κεντρικός άξονας της επανεκκίνησης της οικονομίας

Published
5 έτη agoon
By
Newsroom«Πολύτιμο εργαλείο για την ενεργειακή μετάβαση της χώρας όπως έχει αποτυπωθεί στο ΕΣΕΚ. Ακολουθεί καλές ευρωπαϊκές πρακτικές, με το βλέμμα στην μετα-κορονοϊό εποχή. Η πανδημία όχι απλώς δεν καθυστερεί τις πολιτικές, αλλά καθιστά πιο επιτακτική από ποτέ την προώθησή τους την επόμενη ημέρα της πανδημίας», δήλωσε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γεράσιμος Θωμάς κατά την ομιλία του στη δεύτερη ημέρα συζήτησης του περιβαλλοντικού νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής «Είναι συνειδητή επιλογή της κυβέρνησης η περιβαλλοντική και ενεργειακή πολιτική της κυβέρνησης να είναι μεταξύ των πιο φιλόδοξων στην ΕΕ και αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία τώρα που ξεδιπλώνουμε το σχέδιο της επανεκκίνησης της οικονομίας μετά την άρση του lockdown».
Απαντώντας στην κριτική βουλευτών της αντιπολίτευσης «Γιατί κατατίθεται τώρα το νομοσχέδιο;», ο κ. Θωμάς απάντησε ότι «Όσοι παρακολουθούν στοιχειωδώς τον δημόσιο διάλογο στην Ευρώπη, θα αντιληφθεί ότι οι πράσινες επενδύσεις θα έχουν κεντρικό ρόλο στην ανάταξη της οικονομίας μετά την κρίση του κορονοϊού. Το νομοσχέδιο δίνει ισχυρή ώθηση σε δυο από τους πυλώνες της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, την ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και την ενεργειακή αποδοτικότητα. Εμείς αντιλαμβανόμαστε τις ΑΠΕ ως μέρος του εθνικού μας πλούτου και γι’ αυτό επιταχύνουμε την αδειοδοτική διαδικασία δημιουργώντας τις κατάλληλες συνθήκες για ισχυρότερη ανάπτυξη του τομέα. Θέλουμε έναν κλάδο ΑΠΕ εξωστρεφή, φιλικό προς τις επενδύσεις, μέσα από διαδικασίες που δεν αποτελούν εμπόδιο, αλλά συγκριτικό πλεονέκτημα στην προσέλκυση κεφαλαίων. Θέλουμε επίσης ενέργεια από ΑΠΕ φθηνή, χωρίς επιδοτήσεις, καθώς είναι μέριμνά μας να διαμορφωθούν χαμηλότερες τιμές ενέργειας για τον καταναλωτή».
«Θέλουμε από ουραγοί να γίνουμε πρωτοπόροι στις ΑΠΕ», είπε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας. «Δεν μπορούμε να μιλάμε σοβαρά για ανάπτυξη έργων ΑΠΕ χωρίς να λύσουμε τα αδειοδοτικά ζητήματα. Πέρα από την παρέμβαση στο πρώτο στάδιο της αδειοδότησης με αυτό το νομοσχέδιο, έχουμε ξεκινήσει και επεξεργαζόμαστε προτάσεις για την απλοποίηση των διαδικασιών για τα επόμενα στάδια έως την Άδεια Εγκατάστασης. Προχωράμε και με άλλα θέματα για την επιτάχυνση της διείσδυσης των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα. Ενδεικτικά παραδείγματα είναι η εγκατάσταση μικρών ανεμογεννητριών και η τιμολόγηση των υβριδικών σταθμών ΑΠΕ».
Ο κ. Θωμάς αναφέρθηκε στη συνέχεια στην αντικατάσταση της Άδειας Παραγωγής από τη Βεβαίωση Παραγωγού που αποτελεί την κεντρική αλλαγή που φέρνει στην αδειοδότηση των ΑΠΕ το νομοσχέδιο, καθώς και σε μια σειρά βελτιωτικών ρυθμίσεων για την αγορά ΑΠΕ.
«Επιδιώκουμε μέχρι το 2021 -μαζί με μια σειρά άλλες αλλαγές που θα γίνουν το καλοκαίρι- να συμμορφωθούμε με την κοινοτική υποχρέωση που προβλέπει οι επενδύσεις ΑΠΕ να αδειοδοτούνται σε δυο χρόνια συνολικά. Ο κρατικός μηχανισμός επιταχύνει με αυτό το νομοσχέδιο. αλλά και ο επενδυτής πρέπει να αποδείξει τη δέσμευση και την υπευθυνότητά του σε όλα τα στάδια της διαδικασίας.Σκοπός είναι να ξεκαθαρίσει το αδειοδοτικό περιβάλλον και να διασφαλιστεί η αποτελεσματική εκμετάλλευση του φυσικού και ηλεκτρικού χώρου της χώρας. Όποια επένδυση προχωρά, την βοηθάμε για να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας σε αυτή τη δύσκολη στιγμή», σημείωσε.
Για την ενεργειακή αποδοτικότητα, όπως είπε, «Προχωράμε με νομοθετήματα που μας επιτρέπουν να εναρμονιστούμε με τις κοινοτικές οδηγίες και να προχωρήσουμε σε έργα ανακαίνισης κτιρίων για λόγους βελτίωσης της ενεργειακής τους απόδοσης, έργα που βοηθούν πολλαπλά τους πολίτες. Έχουμε διαβουλευθεί με τους μηχανικούς και ρυθμίζουμε εκκρεμή θέματα για να προχωρήσουν αυτά τα έργα. Ενσωματώνουμε τις ευρωπαϊκές οδηγίες με τρόπο συνετό που ταιριάζει στην ελληνική πραγματικότητα».
«Δεν πρωτοτυπούμε δίνοντας τη δυνατότητα να μειωθεί το ποσοστό του Δημοσίου στον ΑΔΜΗΕ κάτω από 51%», είπε ο κ. Θωμάς, αναφερόμενος στην ιδιωτικοποίηση του 66% του ΔΕΣΦΑ από την προηγούμενη κυβέρνηση. «Το υφιστάμενο εταιρικό σχήμα του ΑΔΜΗΕ έχει επιτρέψει να δρομολογηθούν μεγάλες επενδύσεις, ωστόσο η μετοχική σύσταση του Διαχειριστή επιδέχεται βελτίωσης», σημείωσε, προσθέτοντας ότι και ο ΑΔΜΗΕ όπως και όλες οι επιχειρήσεις του ενεργειακού κλάδου θα χρειαστούν κεφάλαια μετά την πανδημία για να υλοποιήσουν τα επενδυτικά τους προγράμματα. Εξήρε επίσης τον ρόλο και την κοινωνική ευθύνη όλων των εταιρειών του ενεργειακού κλάδου – δημόσιων και ιδιωτικών – κατά την διάρκεια της κρίσης του κορονοϊού.
Αναφορικά με την τροπολογία για την ενσωμάτωση της ΔΕΠΑ Διεθνών Έργον στην ΕΔΕΥ και τις αιτιάσεις περί «σύγκρουσης συμφερόντων», ο ίδιος τόνισε ότι εξασφαλίζεται ότι το ποσοστό που ανήκει στο Δημόσιο από την ΔΕΠΑ Διεθνών Έργων που διαχειρίζεται έργα γεωστρατηγικής σημασίας (όπως οι αγωγοί φυσικού αερίου TAP, IGB, East Med) θα παραμείνει στα χέρια του Δημοσίου. Ο ρόλος του Δημοσίου θα αναβαθμιστεί και με την εξαγορά του μεριδίου των ΕΛΠΕ. Η ΔΕΠΑ Διεθνών Έργων στην ουσία σημαίνει το 50% της IGI Poseidon με το υπόλοιπο 50% να ελέγχεται από την ιταλική Edison. Έχει ουσιαστικά 2 έργα, τον IGB και τον East Med. «Δεν τίθεται κανένα θέμα σύγκρουσης συμφερόντων διότι η ΕΔΕΥ δεν κάνει εξορύξεις, ελέγχει και παρακολουθεί τις συμβάσεις που έχει συνάψει το ίδιο το Δημόσιο με τις εταιρίες. Επίσης προβλέπουμε η ΔΕΠΑ Διεθνών να είναι θυγατρική της ΕΔΕΥ».
Τέλος, αναφερόμενος στα σχόλια περί «ειδικών ρυθμίσεων για τον Ελληνικό Χρυσό» ο κ. Θωμάς υπογράμμισε ότι πρόκειται για ρυθμίσεις που αφορούν όλο τον μεταλλευτικό κλάδο που έχει σημαντική συνεισφορά στο ελληνικό ΑΕΠ και προσθέτουν δυο ακόμα συνοδά έργα στον κατάλογο των έργων για τα οποία απαιτείται γνωστοποίηση και όχι αδειοδότηση. «Αυτή η αλλαγή δεν επηρεάζει τις ισχύουσες η απαιτούμενες ΑΕΠΟ, τεχνικές μελέτες η άδειες εγκατάστασης», κατέληξε.
You may like
-
Νέες συμβάσεις με τράπεζες υπέγραψε η Lamda Development για τη μεγάλη επένδυση στο Ελληνικό
-
Στα σκαριά 4 νέα εμπορικά πάρκα σε Αττική, Κρήτη & Πάτρα – Πότε ανοίγει το πρώτο
-
To 2022 θα ανοίξει το 2o μεγαλύτερο ξενοδοχείο της Αθήνας στη Λ. Συγγρού
-
Οι 3 νέοι εμπορικοί πόλοι που θα αλλάξουν τη Λεωφόρο Κηφισού
-
Οι 3 μεγάλες real estate επενδύσεις που θα αλλάξουν την εικόνα της Πειραιώς
-
Οι 3 νέες επενδύσεις σε κτίρια γραφείων στο Μαρούσι

[VIDEO] Δείτε πώς θα γίνουν τα νέα “πράσινα” κτίρια κατοικιών και γραφείων στο Piraeus Gate Project

Σε hot spot για εξοχικές κατοικίες μετατρέπεται η Κρήτη – Ποιά νέα projects κατοικιών υλοποιούνται σήμερα

Εγκρίθηκε έργο για νέο ξενοδοχείο στην Άνδρο – Σε ποιά περιοχή θα γίνει

Ανοίγει στις αρχές του 2026 από τη Hilton το νέο ÉRA Hotel Heraklion – Ποιό γνωστό ξενοδοχείο θα “μεταμορφωθεί”

Μετακόμισαν και επίσημα στο ανακαινισμένο ακίνητο γραφείων της Dimand στα Πατήσια τα ΕΛΤΑ

“Πράσινο φως” για νέο ξενοδοχείο 5 αστέρων στην Κω – Σε ποιά περιοχή θα γίνει

“Πράσινο φως” για το νέο mega ξενοδοχείο 5 αστέρων στη Ρόδο – Σε ποιά περιοχή θα γίνει και ποιά εταιρεία επενδύει

“Στα σκαριά” νέα Στρατηγική Τουριστική Επένδυση 100 εκατ. ευρώ στην Ζάκυνθο – Σε ποιά περιοχή θα γίνει

“Στα σκαριά” νέο ξενοδοχείο σε διατηρητέο κτίριο στο Κουκάκι – Πού βρίσκεται το ακίνητο που θα αξιοποιηθεί

Στο ΣτΕ το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για τη μεγάλη τουριστική επένδυση της ΕΚΤΕΡ στην Πάρο – Σε ποιά γνωστή περιοχή του νησιού θα γίνει

“Πράσινο φως” για το νέο 5άστερο ξενοδοχείο της Aldemar στην Ηλεία – Σε ποιά περιοχή θα γίνει

[ΦΩΤΟ] Σε “τροχιά” αδειοδότησης το νέο mega retail park στο Ηράκλειο – Ποιά εταιρεία επενδύει

Οι 7 νέες ξενοδοχειακές επενδύσεις που προχωρούν στον Πειραιά – Σε ποιά σημεία θα γίνουν και ποιές εταιρείες επενδύουν

900 φοιτητικές κατοικίες έως το 2026 για την Premia Properties – Σε ποιές πόλεις θα γίνουν νέες

Βρέθηκε ο νέος επενδυτής για το ακίνητο – φιλέτο του ΕΦΚΑ στην Κολοκοτρώνη – “Οδεύει” προς νέο ξενοδοχείο

[VIDEO] Δείτε πώς θα γίνουν τα νέα “πράσινα” κτίρια κατοικιών και γραφείων στο Piraeus Gate Project

“Πράσινο φως” για νέο ξενοδοχείο σε γνωστό κτίριο γραφείων στη Μητροπόλεως

Πρώτο “πράσινο φως” για τη νέα τουριστική επένδυση Project Anemos στο Μεγανήσι

Μέσω Ταμείου Ανάκαμψης η νέα ξενοδοχειακή επένδυση στην Τήνο – Πού θα γίνει

[VIDEO] Σε εξέλιξη η μεγάλη οικιστική επένδυση Nea Polis στην Καβάλα – Πώς θα αναβαθμίσει την περιοχή με 7 νέους σύγχρονους οικισμούς με κατοικίες

[VIDEO] Δείτε πώς θα γίνουν τα νέα “πράσινα” κτίρια κατοικιών και γραφείων στο Piraeus Gate Project

[VIDEO] Σε εξέλιξη η μεγάλη οικιστική επένδυση Nea Polis στην Καβάλα – Πώς θα αναβαθμίσει την περιοχή με 7 νέους σύγχρονους οικισμούς με κατοικίες

[VIDEO] Στη “γραμμή εκκίνησης” το Keranis Residences με κατοικίες, γραφεία και καταστήματα στον Πειραιά – Ποιά εταιρεία επενδύει στο ιστορικό ακίνητο

[VIDEO] Προχωρά η νέα οικιστική επένδυση στη Νέα Σμύρνη – Σε ποιά περιοχή κατασκευάζεται

[VIDEO] Προχωρά η κατασκευή του νέου “πράσινου” συγκροτήματος γραφείων The Grid στο Μαρούσι – Πότε θα ολοκληρώσει την επένδυση η Noval Property

The Ellinikon: έφτασε ήδη στα μισά ο “πράσινος” ουρανοξύστης κατοικιών Riviera Tower – Ξεπέρασε τα 113 μέτρα ύψος

[VIDEO] Τα 4+2 μεγάλα συγκροτήματα γραφείων στο Μαρούσι – Ποιά βρίσκονται υπό κατασκευή και πώς προχωρούν

[VIDEO] The Ellinikon: και επίσημα το νέο υψηλότερο κτίριο στην Ελλάδα ο ουρανοξύστης κατοικιών Riviera Tower στο Ελληνικό

[VIDEO] Ξεκίνησαν τα έργα για τη νέα οικιστική επένδυση Athens Sansiveria στην Λεωφόρο Ποσειδώνος

[VIDEO] The Ellinikon: προχωρούν τα έργα στον “πράσινο” ουρανοξύστη κατοικιών Riviera Tower στο Ελληνικό
TRENDING
-
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ3 εβδομάδες ago
“Πράσινο φως” για το νέο 5άστερο ξενοδοχείο της Aldemar στην Ηλεία – Σε ποιά περιοχή θα γίνει
-
ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ & ΠΑΡΚΑ2 εβδομάδες ago
[ΦΩΤΟ] Σε “τροχιά” αδειοδότησης το νέο mega retail park στο Ηράκλειο – Ποιά εταιρεία επενδύει
-
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ3 εβδομάδες ago
Οι 7 νέες ξενοδοχειακές επενδύσεις που προχωρούν στον Πειραιά – Σε ποιά σημεία θα γίνουν και ποιές εταιρείες επενδύουν
-
RESIDENTIAL2 εβδομάδες ago
900 φοιτητικές κατοικίες έως το 2026 για την Premia Properties – Σε ποιές πόλεις θα γίνουν νέες
-
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 εβδομάδες ago
Βρέθηκε ο νέος επενδυτής για το ακίνητο – φιλέτο του ΕΦΚΑ στην Κολοκοτρώνη – “Οδεύει” προς νέο ξενοδοχείο