ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Οι προτάσεις της ΠΕΔΜΕΔΕ για την ανόρθωση της οικονομίας μέσω των κατασκευών
Published
6 έτη agoon
Με μία ακόμα παρέμβαση της, η ΠΕΔΜΕΔΕ, προτείνει τρεις άξονες για την αντιμετώπιση των συνεπειών του lockdown και την ανάκαμψη της οικονομίας μέσω του κατασκευαστικού κλάδου. Είναι πλέον πασιφανές πως το θέμα των κατασκευών θα μονοπωλήσει το επόμενο διάστημα τον δημόσιο διάλογο για την εκ νέου προσπάθεια της χώρας να επιστρέψει σε ρυθμούς ανάπτυξης.
Ο πρόεδρος της ΠΕΔΜΕΔΕ, Μιχάλης Δακτυλίδης, μιλώντας στο ypodomes.com σημείωσε πως η κρίση άφησε τα σημάδια τις και στη βιομηχανία των κατασκευών πανευρωπαϊκά. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας της Κατασκευαστικής Βιομηχανίας (Fédération de l’ Industrie Européenne de la Construction – F.I.E.C.), η μείωση του τζίρου λόγω του lockdown στην Ευρώπη, υπολογίζεται από 20 μέχρι 25% για φέτος. Στο ποσοστό δεν έχει υπολογιστεί το κόστος επανεκκίνησης των εργοταξίων, που αποτελεί ακόμα ένα επιβαρυντικό στοιχείο της «κληρονομιάς» που αφήνει η πανδημία του κορωνοϊού.
Ο κ.Δακτυλίδης έκανε γνωστό ότι έχουν γίνει αλλεπάλληλες επαφές με αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και από αυτές, ένα σημαντικό νέο που βγαίνει είναι η προώθηση ενός πακέτου με την ονομασία «Rennovation Wave» και το οποίο φιλοδοξεί να δώσει ώθηση στις εργασίες ανακαινίσεων του κτιριακού δυναμικού της Ευρώπης.
«Χρειάζονται επενδύσεις στην μετά κορονοϊού εποχή και η κατασκευή διαχρονικά μετά από μεγάλες κρίσεις, είναι η απάντηση» υποστηρίζει ο πρόεδρος της ΠΕΔΜΕΔΕ. Μάλιστα πιστεύει πως η απάντηση στην έλλειψη ωριμότητας έργων μπορεί να λυθεί με τη δημοπράτηση έργων που έχουν ολοκληρώσει έστω τις προμελέτες. «Μπορεί να προβλεφθεί στο διαγωνισμό, ο ανάδοχος να αναλάβει μελέτες-κατασκευές και να έχουμε σημαντική παραγωγή έργων» τονίζει, ενώ όπως λέει το επίκαιρο σύνθημα της εποχής είναι το «construction is the solution industry». «Αυτό τα λέει όλα, οι κατασκευές με το καλημέρα παράγουν και επιστρέφουν χρήμα στην πραγματική οικονομία» λέει ολοκληρώνοντας.
ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΕΔΜΕΔΕ
Με χθεσινό δελτίο τύπου η ΠΕΔΜΕΔΕ απευθυνόμενη στους αρμόδιους Υπουργούς παραθέτει τις κάτωθι προτάσεις που κινούνται πάνω σε τρεις άξονες, α) τις επενδύσεις, β) τις νομοθετικές απλουστεύσεις χρονοβόρων διαδικασιών, γ) τις δίκαιες οικονομικές ρυθμίσεις, και είναι βασισμένες και στις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Κατασκευαστικής Βιομηχανίας στην Ε.Ε.
Α. ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
1. Επένδυση σε κατασκευαστικά έργα σημαίνει επένδυση στην Βιομηχανία, στο εμπόριο, στην απασχόληση, στο εργατικό δυναμικό
2. Αναζήτηση κονδυλίων Ε.Ε. για τομείς όπως Renovation, maintenance, circular economy, renovation wave, energy efficiency.
3. Σημαντική αύξηση του Π.Δ.Ε. (Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων) με αναμόρφωση του υφιστάμενου κρατικού προϋπολογισμού.
4. Άμεση προκήρυξη έργων ΣΔΙΤ με παράλληλη διευκόλυνση της πρόσβασης των ιδιωτών σε τραπεζικό δανεισμό με κρατική εγγύηση.
5. Συμμετοχή της Ελλάδας στο Renovation Wave.
Β. ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΕΣ ΑΠΛΟΥΣΤΕΥΣΕΙΣ
1. Αναμόρφωση θεσμικού πλαισίου για τις Επιτροπές (από Αναθέτουσες Αρχές) – δικαιολογητικά – ενστάσεις
2. Απλούστευση διαδικασιών ανάδειξης Αναδόχων Δημοσίων συμβάσεων, με αναμόρφωση υφιστάμενων συστημάτων ανάθεσης
3. Ωρίμανση – επιτάχυνση μελετών σε συγκεκριμένα έργα
4. Θεσμοθέτηση διαδικασιών συντόμευσης έγκρισης περιβαλλοντικών όρων
5. Άμεση προτυποποίηση προδιαγραφών για τα Δημόσια Έργα όλων των κατηγοριών ώστε να επιταχυνθεί η σύνταξη προμελετών.
6. Διαγωνιστική διαδικασία με προμελέτες, με υποχρέωση του Αναδόχου για σύνταξη μελέτης εφαρμογής (όπως πχ. δημοπρατήθηκαν πρόσφατα στην κρίση της πανδημίας τα έργα για ανέγερση Μ.Ε.Θ.).
7. Συντόμευση και απλούστευση στις διαδικασίες ανάθεσης Δημοσίων συμβάσεων Έργων, με ειδικό καθεστώς, τουλάχιστον για τα έργα κάτω από την Κοινοτική Οδηγία.
Γ. ΔΙΚΑΙΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ
1. Ρύθμιση των επιπτώσεων από τις καθυστερήσεις εκτέλεσης των συμβάσεων λόγω Covid-19 (ανωτέρα βία)
2. Ειδική αποζημίωση για τα συμβατικά ζητήματα που έχουν δημιουργηθεί στις εκτελούμενες Δημόσιες συμβάσεις εκ του αυξημένου κόστους εκτέλεσης λόγω των αυστηρών μέτρων υγιεινής και ασφάλειας και του κόστους επανεκκίνησης και αναδιοργάνωσης των εργοταξίων.
Σημειώνεται ότι οι προτάσεις αυτές, που έχουν προκύψει και από δεδομένα που συγκεντρώθηκαν σε ευρωπαϊκό επίπεδο, μπορούν να αποτελέσουν τη βάση της άμεσης ενίσχυσης του Κατασκευαστικού τομέα, που είναι ένας από τους βασικούς μοχλούς της οικονομικής ανάπτυξης της Χώρας.
Υπενθυμίζεται ότι η ΠΕΔΜΕΔΕ, διαθέτει και την ευρωπαϊκή εμπειρία καθώς είναι η μοναδική Ελληνική Εργοληπτική Οργάνωση που εκπροσωπεί την Ελλάδα διεθνώς, ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας της Κατασκευαστικής Βιομηχανίας (Fédération de l’ Industrie Européenne de la Construction – F.I.E.C.), κοινωνικό εταίρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μέλος των Ευρωπαίων Διεθνών Κατασκευαστών (European International Contractors – E.I.C), και μέλος της EDA (European Demolition Association) και ως εκ τούτου έχει το προνόμιο της πρωτογενούς πληροφόρησης και διαβούλευσης για τα ευρωπαϊκά δρώμενα.
RECOVERY FUND
Στην από 30/4/2020 κοινή δήλωση των FIEC – EBC – Construction Products Europe σχετικά με τη διαβούλευση που γίνεται με την Ε.Ε. για τη διάθεση κονδυλίων και χρηματοδοτικών εργαλείων μέσω του «Recovery Fund», ύψους 320 δις, για την επίσπευση της ανάκαμψης του Κατασκευαστικού κλάδου, που αποτελεί το 20% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ και με πολλαπλασιαστή απασχόλησης τρία (3) δημιουργεί άμεσες θέσεις απασχόλησης.
Αξίζει να αναφέρουμε ότι από τα δεδομένα που κατέγραψε η FIEC προκύπτει ότι κατά τη διάρκεια αυτής της κρίσης, το κατασκευαστικό οικοσύστημα αντιμετώπισε σημαντική πτώση τζίρου και μείωση ζήτησης τόσο για Ιδιωτικά όσο και για Δημόσια Έργα σε όλους τους τομείς που το απαρτίζουν, όπως ενδεικτικά αναφέρουμε την κατασκευή, ανακαίνιση, συντήρηση κτιρίων και έργων υποδομής.
Ο αντίκτυπος αυτής της κατάστασης αναμένεται να είναι τεράστιος, καθώς η Κατασκευαστική Βιομηχανία απασχολεί περισσότερους από 16 εκατομμύρια Ευρωπαίους (επίσημα στοιχεία των κρατών μελών). Μια πρόσφατη έρευνα που πραγματοποιήθηκε για τις Κατασκευαστικές Επιχειρήσεις ανέδειξε ότι η μέση αναμενόμενη απώλεια στην κατασκευαστική δραστηριότητα θα κυμανθεί μεταξύ του 20% με 25% τόσο για το 2020 όσο και για το 2021, σε σύγκριση με τα αντίστοιχα ποσοστά του 2019.
Η Δ.Ε. της FIEC, στην οποία συμμετέχει και ο Πρόεδρος της Ένωσης, κ. Μιχαήλ Δακτυλίδης, βρίσκεται σε επάλληλες διαβουλεύσεις με τους Επιτρόπους κ.κ. Thierry Breton, Kadri Simson, Johannes Hahn, για την οριστικοποίηση αυτών των χρηματοδοτικών εργαλείων των μέτρων στήριξης.
Πηγή: ypodomes.com
You may like
-
Ισχυρή ανάπτυξη για την οικονομία της Ολλανδίας το Γ’ τρίμηνο
-
Πίσω στην ανάπτυξη η οικονομία της Νότιας Κορέας
-
Ισχυρή ανάπτυξη στην Ελλάδα το 2021 – Τα σενάρια και οι παράγοντες ανάκαμψης
-
Ποιά χώρα – έκπληξη της Βόρειας Αφρικής θα κλείσει το 2020 με σημαντική ανάπτυξη
-
ΕΛΣΤΑΤ: στα 183 δισ. ευρώ το ελληνικό ΑΕΠ το 2019 με ανάπτυξη 1,9%
-
ΔΝΤ: κίνδυνος σοβαρής ζημιάς αν τραβηχτεί πολύ νωρίς η πρίζα
Ανοίγει το 2028 στη Σαντορίνη το νέο Radisson Collection Resort – Τι θα περιλαμβάνει
Προχωρά έργο για νέο ξενοδοχείο στην Πάρο – Πού θα γίνει
Νέο ξενοδοχείο στα “σκαριά” στην Ίο – Σε ποιά περιοχή του νησιού θα γίνει
Με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2028 ξεκίνησαν τα έργα για τη μεγάλη τουριστική επένδυση Project Voria στο Μαρούσι
Η επόμενη ημέρα της Prodea μετά τα mega deals – Γιατί στοχεύει σε ξενοδοχεία και logistics και ποιές νέες επενδύσεις δρομολογεί
Νέα “εποχή” για τη mega τουριστική επένδυση Sitia Bay Resort – Τι θα περιλαμβάνει το έργο και πώς θα προχωρήσει
Υπεγράφη η συμφωνία ΙΚΤΙΝΟΣ – CBE CAPITAL για την αξιοποίηση του ακινήτου στη Σητεία
Ποιά κατηγορία ακινήτων στην Ελλάδα παραμένει “ευκαιρία” με 50% χαμηλότερες τιμές από τα επίπεδα ρεκόρ του 2008
Έτος δημιουργίας νέας αξίας το 2026 για τη Dimand – Από ποιά μεγάλα έργα real estate θα κάνει exit φέτος και το 2026
Νέο ξενοδοχείο “στα σκαριά” στο κέντρο του Πειραιά – Ποιά εταιρεία επενδύει
Νέο ξενοδοχείο “στα σκαριά” στο κέντρο του Πειραιά – Ποιά εταιρεία επενδύει
Στα “σκαριά” 4 νέες ξενοδοχειακές επενδύσεις στο Ιόνιο – Σε ποια νησιά θα γίνουν
Προς ολοκλήρωση η μεγάλη εμπορική επένδυση στη Στοά Αρσακείου – Ποιοί χώροι έχουν ήδη ξεκινήσει να λειτουργούν
The Ellinikon: πώς προχωρούν όλα τα μεγάλα κτιριακά έργα – Πότε ολοκληρώνονται τα κτίρια κατοικιών, τα ξενοδοχεία και τα malls
Σε εξέλιξη έργο για νέο κτίριο σύγχρονων γραφείων στο Ψυχικό – Ποιό γνωστό κτίριο στη Λεωφόρο Κηφισίας μεταμορφώνεται
“Στα σκαριά” νέα επένδυση γραφείων της Hellenic Properties στον Ταύρο – Ποιό γνωστό ακίνητο θα αξιοποιηθεί
Αλλαγή “σελίδας” για την ιστορική Αγορά Μοδιάνο στη Θεσσαλονίκη – Πώς θα ανοίξει εκ νέου το 2026 ανανεωμένη
Στα “σκαριά” και το δεύτερο κτίριο “πράσινων” γραφείων MOB2 της Hellenic Properties στο Μαρούσι – Προχωρά και το MOB1
Αλλάζει “χέρια” το ιστορικό βιομηχανικό ακίνητο Τεγόπουλου στη Νέα Φιλαδέλφεια – Ποιά εταιρεία από την Κύπρο θα υλοποιήσει την μεγάλη επένδυση με κατοικίες και μουσείο
Το δικό της πλήρες IKEA αποκτά η Ρόδος – Ποιά εταιρεία ανέλαβε το έργο
[VIDEO] Σε εξέλιξη η νέα μεγάλη οικιστική επένδυση Green Haven στα Μελίσσια
[VIDEO] Παρουσιάστηκε το masterplan για τη μεγάλη επένδυση της Dimand στο ΦΙΞ στη Θεσσαλονίκη – Τι θα περιλαμβάνει
Τους πρώτους μήνες του 2026 θα ξεκινήσει τη λειτουργία του το νέο 5άστερο Conrad Athens The Ilisian
[VIDEO] Δείτε πώς θα γίνουν τα νέα “πράσινα” κτίρια κατοικιών και γραφείων στο Piraeus Gate Project
[VIDEO] Προχωρούν από την Dimand τα έργα κατασκευής του νέου Δικαστικού Μεγάρου Πειραιά
[VIDEO] Το όραμα της Dimand για τις πόλεις του σήμερα και του αύριο μέσα από 20 εμβληματικά έργα
[VIDEO] The Ellinikon: προχωρούν τα κτιριακά έργα για τις μεγάλες οικιστικές, εμπορικές και τουριστικές επενδύσεις στο Ελληνικό
[VIDEO] Προχωρά η mega επένδυση logistics της ΙΚΕΑ στον Ασπρόπυργο
[VIDEO] Δείτε πώς μεταμορφώθηκε παλιό κτίριο γραφείων στην Πλατεία Μαβίλη
[VIDEO] Πώς θα γίνει το νέο έργο logistics Eleusis Project στον Ασπρόπυργο – Ποιά εταιρεία επενδύει
TRENDING
-
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 ημέρες agoΝέο ξενοδοχείο “στα σκαριά” στο κέντρο του Πειραιά – Ποιά εταιρεία επενδύει
-
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 εβδομάδες agoΣτα “σκαριά” 4 νέες ξενοδοχειακές επενδύσεις στο Ιόνιο – Σε ποια νησιά θα γίνουν
-
ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ & ΠΑΡΚΑ3 εβδομάδες agoΠρος ολοκλήρωση η μεγάλη εμπορική επένδυση στη Στοά Αρσακείου – Ποιοί χώροι έχουν ήδη ξεκινήσει να λειτουργούν
-
REAL ESTATE1 εβδομάδα agoThe Ellinikon: πώς προχωρούν όλα τα μεγάλα κτιριακά έργα – Πότε ολοκληρώνονται τα κτίρια κατοικιών, τα ξενοδοχεία και τα malls
-
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ6 ημέρες agoΣε εξέλιξη έργο για νέο κτίριο σύγχρονων γραφείων στο Ψυχικό – Ποιό γνωστό κτίριο στη Λεωφόρο Κηφισίας μεταμορφώνεται





