Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Οι προτάσεις της ΠΕΔΜΕΔΕ για την ανόρθωση της οικονομίας μέσω των κατασκευών

Νίκος Καραγιάννης

Published

on

Με μία ακόμα παρέμβαση της, η ΠΕΔΜΕΔΕ, προτείνει τρεις άξονες για την αντιμετώπιση των συνεπειών του lockdown και την ανάκαμψη της οικονομίας μέσω του κατασκευαστικού κλάδου. Είναι πλέον πασιφανές πως το θέμα των κατασκευών θα μονοπωλήσει το επόμενο διάστημα τον δημόσιο διάλογο για την εκ νέου προσπάθεια της χώρας να επιστρέψει σε ρυθμούς ανάπτυξης.

Ο πρόεδρος της ΠΕΔΜΕΔΕ, Μιχάλης Δακτυλίδης, μιλώντας στο ypodomes.com σημείωσε πως η κρίση άφησε τα σημάδια τις και στη βιομηχανία των κατασκευών πανευρωπαϊκά. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας της Κατασκευαστικής Βιομηχανίας (Fédération de l’ Industrie Européenne de la Construction – F.I.E.C.), η μείωση του τζίρου λόγω του lockdown στην Ευρώπη, υπολογίζεται από 20 μέχρι 25% για φέτος. Στο ποσοστό δεν έχει υπολογιστεί το κόστος επανεκκίνησης των εργοταξίων, που αποτελεί ακόμα ένα επιβαρυντικό στοιχείο της «κληρονομιάς» που αφήνει η πανδημία του κορωνοϊού.

Ο κ.Δακτυλίδης έκανε γνωστό ότι έχουν γίνει αλλεπάλληλες επαφές με αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και από αυτές, ένα σημαντικό νέο που βγαίνει είναι η προώθηση ενός πακέτου με την ονομασία «Rennovation Wave» και το οποίο φιλοδοξεί να δώσει ώθηση στις εργασίες ανακαινίσεων του κτιριακού δυναμικού της Ευρώπης.

«Χρειάζονται επενδύσεις στην μετά κορονοϊού εποχή και η κατασκευή διαχρονικά μετά από μεγάλες κρίσεις, είναι η απάντηση» υποστηρίζει ο πρόεδρος της ΠΕΔΜΕΔΕ. Μάλιστα πιστεύει πως η απάντηση στην έλλειψη ωριμότητας έργων μπορεί να λυθεί με τη δημοπράτηση έργων που έχουν ολοκληρώσει έστω τις προμελέτες. «Μπορεί να προβλεφθεί στο διαγωνισμό, ο ανάδοχος να αναλάβει μελέτες-κατασκευές και να έχουμε σημαντική παραγωγή έργων» τονίζει, ενώ όπως λέει το επίκαιρο σύνθημα της εποχής είναι το «construction is the solution industry». «Αυτό τα λέει όλα, οι κατασκευές με το καλημέρα παράγουν και επιστρέφουν χρήμα στην πραγματική οικονομία» λέει ολοκληρώνοντας.

ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΕΔΜΕΔΕ

Με χθεσινό δελτίο τύπου η ΠΕΔΜΕΔΕ απευθυνόμενη στους αρμόδιους Υπουργούς παραθέτει τις κάτωθι προτάσεις που κινούνται πάνω σε τρεις άξονες, α) τις επενδύσεις, β) τις νομοθετικές απλουστεύσεις χρονοβόρων διαδικασιών, γ) τις δίκαιες οικονομικές ρυθμίσεις, και είναι βασισμένες και στις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Κατασκευαστικής Βιομηχανίας στην Ε.Ε.

Α. ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ

1. Επένδυση σε κατασκευαστικά έργα σημαίνει επένδυση στην Βιομηχανία, στο εμπόριο, στην απασχόληση, στο εργατικό δυναμικό
2. Αναζήτηση κονδυλίων Ε.Ε. για τομείς όπως Renovation, maintenance, circular economy, renovation wave, energy efficiency.
3. Σημαντική αύξηση του Π.Δ.Ε. (Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων) με αναμόρφωση του υφιστάμενου κρατικού προϋπολογισμού.
4. Άμεση προκήρυξη έργων ΣΔΙΤ με παράλληλη διευκόλυνση της πρόσβασης των ιδιωτών σε τραπεζικό δανεισμό με κρατική εγγύηση.
5. Συμμετοχή της Ελλάδας στο Renovation Wave.

Β. ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΕΣ ΑΠΛΟΥΣΤΕΥΣΕΙΣ

1. Αναμόρφωση θεσμικού πλαισίου για τις Επιτροπές (από Αναθέτουσες Αρχές) – δικαιολογητικά – ενστάσεις
2. Απλούστευση διαδικασιών ανάδειξης Αναδόχων Δημοσίων συμβάσεων, με αναμόρφωση υφιστάμενων συστημάτων ανάθεσης
3. Ωρίμανση – επιτάχυνση μελετών σε συγκεκριμένα έργα
4. Θεσμοθέτηση διαδικασιών συντόμευσης έγκρισης περιβαλλοντικών όρων
5. Άμεση προτυποποίηση προδιαγραφών για τα Δημόσια Έργα όλων των κατηγοριών ώστε να επιταχυνθεί η σύνταξη προμελετών.
6. Διαγωνιστική διαδικασία με προμελέτες, με υποχρέωση του Αναδόχου για σύνταξη μελέτης εφαρμογής (όπως πχ. δημοπρατήθηκαν πρόσφατα στην κρίση της πανδημίας τα έργα για ανέγερση Μ.Ε.Θ.).
7. Συντόμευση και απλούστευση στις διαδικασίες ανάθεσης Δημοσίων συμβάσεων Έργων, με ειδικό καθεστώς, τουλάχιστον για τα έργα κάτω από την Κοινοτική Οδηγία.

Γ. ΔΙΚΑΙΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ

1. Ρύθμιση των επιπτώσεων από τις καθυστερήσεις εκτέλεσης των συμβάσεων λόγω Covid-19 (ανωτέρα βία)
2. Ειδική αποζημίωση για τα συμβατικά ζητήματα που έχουν δημιουργηθεί στις εκτελούμενες Δημόσιες συμβάσεις εκ του αυξημένου κόστους εκτέλεσης λόγω των αυστηρών μέτρων υγιεινής και ασφάλειας και του κόστους επανεκκίνησης και αναδιοργάνωσης των εργοταξίων.

Σημειώνεται ότι οι προτάσεις αυτές, που έχουν προκύψει και από δεδομένα που συγκεντρώθηκαν σε ευρωπαϊκό επίπεδο, μπορούν να αποτελέσουν τη βάση της άμεσης ενίσχυσης του Κατασκευαστικού τομέα, που είναι ένας από τους βασικούς μοχλούς της οικονομικής ανάπτυξης της Χώρας.

Υπενθυμίζεται ότι η ΠΕΔΜΕΔΕ, διαθέτει και την ευρωπαϊκή εμπειρία καθώς είναι η μοναδική Ελληνική Εργοληπτική Οργάνωση που εκπροσωπεί την Ελλάδα διεθνώς, ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας της Κατασκευαστικής Βιομηχανίας (Fédération de l’ Industrie Européenne de la Construction – F.I.E.C.), κοινωνικό εταίρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μέλος των Ευρωπαίων Διεθνών Κατασκευαστών (European International Contractors – E.I.C), και μέλος της EDA (European Demolition Association) και ως εκ τούτου έχει το προνόμιο της πρωτογενούς πληροφόρησης και διαβούλευσης για τα ευρωπαϊκά δρώμενα.

RECOVERY FUND

Στην από 30/4/2020 κοινή δήλωση των FIEC – EBC – Construction Products Europe σχετικά με τη διαβούλευση που γίνεται με την Ε.Ε. για τη διάθεση κονδυλίων και χρηματοδοτικών εργαλείων μέσω του «Recovery Fund», ύψους 320 δις, για την επίσπευση της ανάκαμψης του Κατασκευαστικού κλάδου, που αποτελεί το 20% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ και με πολλαπλασιαστή απασχόλησης τρία (3) δημιουργεί άμεσες θέσεις απασχόλησης.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι από τα δεδομένα που κατέγραψε η FIEC προκύπτει ότι κατά τη διάρκεια αυτής της κρίσης, το κατασκευαστικό οικοσύστημα αντιμετώπισε σημαντική πτώση τζίρου και μείωση ζήτησης τόσο για Ιδιωτικά όσο και για Δημόσια Έργα σε όλους τους τομείς που το απαρτίζουν, όπως ενδεικτικά αναφέρουμε την κατασκευή, ανακαίνιση, συντήρηση κτιρίων και έργων υποδομής.

Ο αντίκτυπος αυτής της κατάστασης αναμένεται να είναι τεράστιος, καθώς η Κατασκευαστική Βιομηχανία απασχολεί περισσότερους από 16 εκατομμύρια Ευρωπαίους (επίσημα στοιχεία των κρατών μελών). Μια πρόσφατη έρευνα που πραγματοποιήθηκε για τις Κατασκευαστικές Επιχειρήσεις ανέδειξε ότι η μέση αναμενόμενη απώλεια στην κατασκευαστική δραστηριότητα θα κυμανθεί μεταξύ του 20% με 25% τόσο για το 2020 όσο και για το 2021, σε σύγκριση με τα αντίστοιχα ποσοστά του 2019.

Η Δ.Ε. της FIEC, στην οποία συμμετέχει και ο Πρόεδρος της Ένωσης, κ. Μιχαήλ Δακτυλίδης, βρίσκεται σε επάλληλες διαβουλεύσεις με τους Επιτρόπους κ.κ. Thierry Breton, Kadri Simson, Johannes Hahn, για την οριστικοποίηση αυτών των χρηματοδοτικών εργαλείων των μέτρων στήριξης.

 

Πηγή: ypodomes.com

Advertisement Macon
Advertisement
Advertisement TÜV Austria
Advertisement Aecom
Sunwing Makrigialos & Ocean Beach Club - Πηγή: Premia Properties
REAL ESTATE1 ημέρα ago

“Στα σκαριά” νέα mega αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 40 εκατ. ευρώ της Premia Properties – Σε ποιούς 5 τομείς θα επενδυθούν τα κεφάλαια

Rocca a Mare Heraklion - Πηγή: Accor
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 ημέρες ago

Ανοίγει το 2025 στην Κρήτη το πρώτο ξενοδοχείο Handwritten Collection της Accor στην Ελλάδα – Πού θα βρίσκεται

Premia Properties
REAL ESTATE2 ημέρες ago

Σε μικρή αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με διανομή δωρεάν μετοχών προχώρησε η PREMIA Properties

Ρόδος - Φωτογραφία αρχείου - Φωτό: ΑΡΓΥΡΩ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ/EUROKINISSI
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 ημέρες ago

“Πράσινο φως” για έργο ανακαίνισης ξενοδοχείου στη Ρόδο

Νάξος - Φωτογραφία αρχείου - Φωτό: EUROKINISSI / ΧΑΣΙΑΛΗΣ ΒΑΪΟΣ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ3 ημέρες ago

“Στα σκαριά” έργο για νέο ξενοδοχείο 4 αστέρων στη Νάξο

Piraeus Retail Park - Φωτό: Trade Estates
ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ & ΠΑΡΚΑ3 ημέρες ago

Ανοίγει το νέο εμπορικό πάρκο της Trade Estates στο Ηράκλειο – Και δεύτερο retail park “στα σκαριά” στην πόλη

Golden Milos Beach House by Domotel - Πηγή: Domotel
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ3 ημέρες ago

Ξεκινά το Μάιο το νέο ξενοδοχείο Golden Milos Beach House από την Domotel – Πού βρίσκεται

REAL ESTATE4 ημέρες ago

To 25% της Prosperty απέκτησε η Eurobank – Πώς θα προωθήσει άμεσα μέσω της πλατφόρμας 800 ακίνητα στην αγορά

Τα κεντρικά γραφεία της Prodea Investments - Πηγή: Prodea Investments
REAL ESTATE4 ημέρες ago

Εκτινάχθηκαν ο κύκλος εργασιών και τα κέρδη της Prodea το 2024 – Σε ποιά στρατηγική κίνηση οφείλονται

Ζάκυνθος - Φωτογραφία αρχείου - Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Διονύσης Παπαντώνης
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ4 ημέρες ago

“Στα σκαριά” 4 νέα έργα για ξενοδοχεία στην Ζάκυνθο

Τα έργα στο Μινιόν - Φωτό: POOL / ΝΙΚΟΣ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ / EUROKINISSI
RESIDENTIAL2 εβδομάδες ago

Σε φάση ολοκλήρωσης το νέο Μινιόν – Ποιοί είναι οι ένοικοι των γραφείων και καταστημάτων

Το ακίνητο της οδού Κοραή που θα ανακαινίσει η Dimand για την Piraeus Bank - Πηγή: Dimand Real Estate
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ2 εβδομάδες ago

Ξεκίνησαν τα έργα για το νέο κτίριο της Πειραιώς στην Κοραή – Ποιά εταιρεία ανέλαβε το έργο της Dimand

Νάξος - Φωτογραφία αρχείου - Φωτό: EUROKINISSI / ΧΑΣΙΑΛΗΣ ΒΑΪΟΣ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ1 εβδομάδα ago

“Στα σκαριά” 5 νέα ξενοδοχεία στις Κυκλάδες – Σε ποιά νησιά θα γίνουν

Πηγή: Google Maps
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ3 εβδομάδες ago

Μέσω Αναπτυξιακού προχωρά η νέα ξενοδοχειακή επένδυση στο κέντρο του Πειραιά – Ποιά εταιρεία επενδύει

Λήμνος - Φωτογραφία αρχείου - Φωτό: Βασίλης Πρωτόπαπας / Eurokinissi
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 εβδομάδες ago

Νέα μεγάλη τουριστική επένδυση “στα σκαριά” στη Λήμνο – Τι περιλαμβάνει το Master Plan του Limnos Resort

The Ilisian - Πηγή: Ionian Hotel Enterprises
RESIDENTIAL5 ημέρες ago

[VIDEO] The Ilisian: πώς προχωρά το μεγάλο έργο μεταμόρφωσης του πρώην Hilton της Αθήνας

Πηγή: Blend Development
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ3 εβδομάδες ago

“Στα σκαριά” νέο ξενοδοχείο 4 αστέρων στη Λεωφόρο Συγγρού – Ποιά άλλα έργα υλοποιεί στην Αθήνα η Blend Development

Η νέα 5άστερη ξενοδοχειακή μονάδα στην Κύμη Ευβοίας - Πηγή: ΥΠΕΝ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 εβδομάδες ago

“Πράσινο φως” για νέο 5άστερο ξενοδοχείο στην Εύβοια – Σε ποιά περιοχή θα γίνει

The Syndesis Hub - Πηγή: Ten Brinke
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ3 εβδομάδες ago

[VIDEO] Σε πλήρη εξέλιξη τα έργα για το νέο κτίριο γραφείων The Syndesis Hub στο Ελληνικό – Ποιός όμιλος επενδύει στο ακίνητο

Athens Riviera Falirikon - QG Investments / 314 Architecture Studio
RESIDENTIAL3 εβδομάδες ago

[VIDEO] Ξεκίνησαν τα έργα για τη νέα οικιστική επένδυση Athens Sansiveria στο Παλαιό Φάληρο – Πώς θα γίνει και ποιά εταιρεία επενδύει

The Ilisian - Πηγή: Ionian Hotel Enterprises
RESIDENTIAL5 ημέρες ago

[VIDEO] The Ilisian: πώς προχωρά το μεγάλο έργο μεταμόρφωσης του πρώην Hilton της Αθήνας

Ο οικιστικός πύργος Marina Tower στο Ελληνικό - Πηγή: Lamda Development
RESIDENTIAL1 εβδομάδα ago

[VIDEO] The Ellinikon: “ψηλώνει” και άλλο ο “πράσινος” ουρανοξύστης κατοικιών Riviera Tower στο Ελληνικό

Athens Riviera Falirikon - QG Investments / 314 Architecture Studio
RESIDENTIAL3 εβδομάδες ago

[VIDEO] Ξεκίνησαν τα έργα για τη νέα οικιστική επένδυση Athens Sansiveria στο Παλαιό Φάληρο – Πώς θα γίνει και ποιά εταιρεία επενδύει

The Grid - Πηγή: ΤΕΡΝΑ
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ3 εβδομάδες ago

[VIDEO] Ποιά είναι τα 4 μεγάλα έργα για νέα “πράσινα” κτίρια γραφείων στο Μαρούσι που έχει αναλάβει η ΤΕΡΝΑ

Το νέο οικιστικό έργο στην οδό Λόντου 42, στη Γλυφάδα - Πηγή: Ten Brinke
RESIDENTIAL1 μήνα ago

[VIDEO] Ξεκίνησε νέα οικιστική επένδυση στη Γλυφάδα η Ten Brinke

Piraeus Gate - Πηγή: DKG Development
RESIDENTIAL1 μήνα ago

[VIDEO] Piraeus Gate: πώς θα μεταμορφωθεί μια ολόκληρη περιοχή στο κέντρο του Πειραιά – Ποιά κτίρια θα αξιοποιηθούν

Πηγή: LAMDA Development
RESIDENTIAL1 μήνα ago

[VIDEO] The Ellinikon: πώς προχωρούν τα μεγάλα έργα real estate στο Ελληνικό – “Σηκώθηκε” και άλλο ο Riviera Tower

To οικιστικό έργο της Ten Brinke στην οδό Γορτυνίας 7 στη Γλυφάδα - Πηγή: Ten Brinke
RESIDENTIAL2 μήνες ago

[VIDEO] Σε εξέλιξη τα έργα για μια ακόμη οικιστική επένδυση της Ten Brinke στη Γλυφάδα

Πηγή: LAMDA Development
RESIDENTIAL2 μήνες ago

[VIDEO] The Ellinikon: προχωρούν τα μεγάλα έργα στο Ελληνικό

To οικιστικό έργο της Ten Brinke στην οδό Άρτης 13 στη Γλυφάδα - Πηγή: Ten Brinke
RESIDENTIAL2 μήνες ago

[VIDEO] Προχωρά η νέα οικιστική επένδυση της Ten Brinke στη Γλυφάδα

TRENDING

Επικοινωνία

Copyright © 2019-2024 Bizness.gr

Bizness.gr - Ταυτότητα
Ιδιοκτήτρια εταιρεία: «INFRA MEDIA M.I.K.E.» Διακριτικός τίτλος: «INFRA MEDIA» - Έδρα: Δήμος Αθηναίων, Αριστείδου αρ. 10-12, Τ.Κ. 10559 - ΑΦΜ: 801478591 Δ.Ο.Υ.: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ. - Τηλ. επικοινωνίας: 2130405600 - E-mail: contact@ypodomes.com Νόμιμος Εκπρόσωπος: Καραγιάννης Νικόλαος, Νόμιμος Εκπρόσωπος - Δικαιούχος του ονόματος τομέα (bizness.gr): INFRA MEDIA M.I.K.E. - Διευθυντής/Διαχειριστής: Καραγιάννης Νικόλαος - Διευθυντής Σύνταξης: Κατερίνα Παναγέα
Η Εταιρεία δηλώνει ότι έχει συμμορφωθεί με τη Σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της Επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L 63).