Αν θα ήθελε κάποιος να μιλήσει για ένα αυθεντικό success story, το Αεροδρόμιο Ιωαννίνων είναι ένας βασικός υποψήφιος. Αν γυρίσουμε λίγο τον χρόνο πίσω και πάμε τότε που μαζεύονταν τα αεροδρόμια προς παραχώρηση, το αεροδρόμιο της Ηπείρου αποκλειόταν λόγω έλλειψης ενδιαφέροντος.
Ένας ακόμη σημαντικός λόγος ήταν ότι σε μικρή σχετικά ακτίνα, υπήρχαν δύο άλλα αεροδρόμια, της Κέρκυρας και του Ακτίου και τα δύο με μεγαλύτερες προοπτικές. Εξυπηρετούν νησιά με μεγάλη επισκεψιμότητα το καλοκαίρι και είναι περισσότερο συνδεδεμένα με γνωστά τουριστικά γραφεία και με πτήσεις τσάρτερ. Κάπως έτσι, το αεροδρόμιο Ιωαννίνων, έμεινε στην τύχη του.
Εκτός από τον αποκλεισμό του, είχε όμως να αντιμετωπίσει και ένα έργο αναβάθμισης το οποίο είχε ξεκινήσει από το 2008 αλλά σερνόταν από χρονιά σε χρονιά και το οποίο έχοντας χρηματοδότηση, εντός κρίσης, μόνο από το ΠΔΕ, έδειχνε φανερή αδυναμία να ολοκληρωθεί. Το μείγμα λοιπόν που είχε κάποιος να αντιμετωπίσει, ήταν ένα κατά κάποιο τρόπο αποκλεισμένο αεροδρόμιο, σε μία γωνιά της χώρας, χωρίς ουσιαστική κίνηση και με έργα που δεν τέλειωναν.
Επιπρόσθετα είχε να αντιμετωπίσει και το φόβητρο της Ιόνιας Οδού που θα έκοβε ακόμα περισσότερο την εσωτερική του έστω κίνηση. Ήταν ένα αεροδρόμιο χωρίς προοπτικές.
Η ΑΛΛΑΓΗ ΠΟΡΕΙΑΣ
Η αλλαγή πορείας για το αεροδρόμιο της Ηπείρου, άλλαξε χάρις στις προσπάθειες της Περιφέρειας, των φορέων και της διοίκησης του αεροδρομίου. Σχεδόν με μηδενική κίνηση, κατάφεραν να προσελκύσουν έναν από τους μεγαλύτερους τουριστικούς ομίλους της Ευρώπης, την Apollo, η οποία έψαχνε νέους προορισμούς, πείστηκε να ξεκινήσει, δοκιμαστικά αρχικά, δρομολόγια από περιοχές της Σκανδιναβίας οπως η Στοκχόλμη και η Κοπεγχάγη.
Σημαντικός παράγοντας στην προσέλκυση της Apollo ήταν και η Ένωση Ξενοδόχων Ηπείρου που δημιούργησε ειδικά πακέτα όχι μόνο για τα Ιωάννινα αλλά και για τις γύρω περιοχές, δηλαδή το Μέτσοβο, τα Ζαγοροχώρια κ.α. To σημείο κλειδί όπως επισημαίνει στο ypodomes.com ο αερολιμενάρχης κ.Βασίλης Μητσιμάρης, ήταν το φθηνό ελκυστικό τιμολόγιο και οι αρετές της περιοχής, που παρέμενε μέχρι τότε ένας παρθένος τουριστικά προορισμός. Ταυτόχρονα παρέμεινε σταθερό το εσωτερικό δρομολόγιο Αθήνα-Ιωάννινα από την Aegean.
“Το πείραμα πέτυχε” επισημαίνει ο αερολιμενάρχης το αεροδρομίου, και συνεχίζει “η Aegean μας κράτησε ζωντανούς και η Apollo μας απογείωσε, βοήθησε στο να ανοίξει ο προορισμός λόγω και των προσπαθειών που έγιναν από τους τοπικούς παράγοντες και τώρα οι προοπτικές του αεροδρομίου θεωρώ πως είναι θετικές”.
Στη συνέχεια προστέθηκαν και άλλες πτήσεις και μέχρι τον Μάρτιο που η πανδημία πάγωσε όλα τα αεροδρόμια παγκοσμίως, η επιβατική άνοδος του αεροδρομίου ήταν σημαντική, δημιουργώντας τις συνθήκες για ένα προορισμό που έχει τη δυνατότητα να παρέχει τουριστικές υπηρεσίες όλο το χρόνο.
Η αναβάθμιση του αεροδρομίου (κουτσουρεμένη σε σχέση με το αρχικό πλάνο) ολοκληρώθηκε πέρυσι. Πλέον υπάρχει ένας νέος τερματικός σταθμός που καλύπτει κατά βάση τις ανάγκες της επιβατικής κίνησης. Ένα πρόβλημα που δημιουργείται κατά τους θερινούς μήνες όπου αυξάνεται γεωμετρικά η κίνηση, είναι η έλλειψη ικανού χώρου στο χώρο των αφίξεων.
Οι νέοι στόχοι
Έχοντας υπόψη ότι μπορεί τα σχέδια να πάνε πίσω χρονικά λόγω της πανδημίας, άλλα με δεδομένη την δυναμική που έχει αναπτύξει ο προορισμός, το αεροδρόμιο Ιωαννίνων είναι το επίκεντρο των σχεδιασμών των φορέων και της Περιφέρειας. Πλέον το αεροδρόμιο εξυπηρετεί όλη την Ήπειρο αλλά και μέχρι την Νότια Αλβανία.
Ένα από τα στοιχήματα είναι η σύνδεση με τη Γερμανία καθώς όπως λέει ο κ.Μητσιμάρης, τα Ιωάννινα δεν είναι μόνο ένας τουριστικός προορισμός αλλά μία πόλη με πανεπιστήμιο και δύο νοσοκομεία, πράγμα που μπορεί να προσελκύσει και κόσμο που θα δει την περιοχή ως τόπο διαμονής.
Πηγή: ypodomes.com