Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στη σωστή κατεύθυνση τα μέτρα της κυβέρνησης εκτιμούν ΕΒΕΑ και ΒΕΑ

Newsroom

Published

on

«Το σχέδιο που ανακοίνωσε η κυβέρνηση υιοθετεί σε μεγάλο βαθμό τις προτάσεις των επιχειρηματικών φορέων και των εκπροσώπων της αγοράς. Η στήριξη της απασχόλησης και των επιχειρήσεων, με επιδότηση του μισθολογικού και μείωση του φορολογικού κόστους, καθώς και η παροχή ρευστότητας με επιδότηση επιτοκίου για κεφάλαιο κίνησης, είναι σαφώς μέτρα προς τη σωστή κατεύθυνση, δεδομένων των συνθηκών».

Αυτό δήλωσε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος, με αφορμή τις χθεσινές ανακοινώσεις της κυβέρνησης για το νέο πακέτο μέτρων στήριξης της οικονομίας και της εργασίας.

Ο πρόεδρος δήλωσε:

Κρίσιμο ζητούμενο τώρα είναι να υλοποιηθεί ο κυβερνητικός σχεδιασμός, χωρίς καθυστερήσεις και γραφειοκρατικές εμπλοκές, αλλά και ευελιξία, καθώς ενδέχεται να πρέπει να ληφθούν και πρόσθετα μέτρα ή να βελτιωθούν τα υπάρχοντα. Για παράδειγμα, σε ότι αφορά την εκ περιτροπής εργασία, οι επιχειρήσεις δε θα πρέπει να καταβάλουν το μέρος των ασφαλιστικών εισφορών για το χρονικό διάστημα που οι εργαζόμενοί τους δε βρίσκονται στην εργασία και αυτό θα πρέπει να καταβάλλεται από το Δημόσιο.

Εκτός, βέβαια, από τα μέτρα αυτά που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, εξίσου απαραίτητη για την επανεκκίνηση της οικονομίας είναι η επιτάχυνση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, καθώς και της υλοποίησης των έργων που χρηματοδοτούνται από κοινοτικούς πόρους. Όσο μεγαλύτερη κινητοποίηση υπάρξει στο θέμα αυτό, τόσο μικρότερες θα είναι οι επιπτώσεις για τη χώρα από το μεγάλο κύμα ύφεσης, που ήδη απειλεί όλες τις οικονομίες του πλανήτη.

Ωστόσο, πρέπει να επισημανθεί για μια ακόμη φορά, ότι προτεραιότητα για την ελληνική οικονομία παραμένει η αλλαγή παραγωγικού μοντέλου. Η κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και παρεμβάσεις για την ενίσχυση των κλάδων της οικονομίας που μπορούν να παράγουν διεθνώς εμπορεύσιμα και ανταγωνιστικά προϊόντα και υπηρεσίες.

Η προσπάθεια αυτή πρέπει να γίνει σήμερα, όχι αύριο. Αν θέλουμε στα επόμενα χρόνια πραγματική ανάπτυξη και ισχυρότερες αντοχές απέναντι στις κρίσεις και τις αναταράξεις του παγκόσμιου περιβάλλοντος, πρέπει τώρα να κάνουμε πράξη τον παραγωγικό μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας».

ΒΕΑ: Εκτός των θετικών μέτρων στήριξης της 3ης φάσης οι παραγωγικές επιχειρήσεις

«Σε θετική κατεύθυνση κινούνται τα μέτρα στήριξης της επόμενης φάσης που δρομολογεί η κυβέρνηση για την στήριξη της οικονομίας, ωστόσο εντοπίζονται σοβαροί αποκλεισμοί, για την μεγάλη πλειοψηφία μικρομεσαίων επιχειρήσεων των κατασκευαστικών – παραγωγικών κλάδων και παροχής τεχνικών υπηρεσιών», επισημαίνει σε δήλωσή του, ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθηνών Παύλος Ραβάνης.

Μέτρα όπως: η επέκταση της αναστολής των συμβάσεων εργασίας με κάλυψη των εισφορών, η συνέχιση της χορήγησης της επιστρεπτέας προκαταβολής με την ενίσχυση του αδιάθετου, η μερική μείωση ΦΠΑ, η έκπτωση από τα έσοδα των δαπανών έρευνας, αναντίρρητα συμβάλλουν στην διατήρηση ενός αναγκαίου επιπέδου ασφάλειας των επιχειρηματιών και στην στήριξη των εργαζομένων.

Το ζητούμενο για το Β.Ε.Α., όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση, είναι η λήψη οριζόντιων και τολμηρών μέτρων, που όχι απλά θα ανακουφίζουν, αλλά θα δημιουργούν και τις προϋποθέσεις επανεκκίνησης της επιχειρηματικής δραστηριότητας. «Επαναλαμβάνουμε την ανάγκη ενίσχυσης και ανάπτυξης των παραγωγικών κλάδων, με ταυτόχρονη δημιουργία κλίματος ανάληψης ευθύνης και ρίσκου από όλα τα μέρη, Πολιτεία, επιχειρηματικό κόσμο, τραπεζικό σύστημα, δημόσια διοίκηση και εν γένει κοινωνία», τονίζει ο πρόεδρος του ΒΕΑ, εκφράζοντας την παρατεταμένη αγωνία των χιλιάδων μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων που ανήκουν στους παραγωγικούς κλάδους, οι οποίοι δεν φαίνεται να ωφελούνται από τα επόμενα – προσωρινού έστω χαρακτήρα- μέτρα στήριξης.

Η αναστολή πληρωμής των δόσεων βεβαιωμένων οφειλών και η επέκταση της μείωσης ενοικίων και για τον μήνα Ιούνιο, εξαιρεί τους χιλιάδες βιοτέχνες και τεχνικά επαγγέλματα που αντιμετωπίζουν ακριβώς τους ίδιους κινδύνους επιβίωσης και έχουν δει τους τζίρους τους σε καθοδική πορεία, από τον Μάρτιο.

Όσον αφορά τα μέτρα για την παροχή ρευστότητας, στις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, το Β.Ε.Α. συμφωνεί με την κατεύθυνση του υπουργού Ανάπτυξης και επαναλαμβάνει για πολλοστή φορά, ότι αυτή είναι το «κλειδί» για την επόμενη ημέρα.

Οποιοδήποτε μέτρο και να παρθεί, οποιοδήποτε πρόγραμμα ή χρηματοδοτικό εργαλείο και να ανακοινωθεί, χωρίς την ευελιξία των Τραπεζών και την ανάλογη εποπτεία από το Κράτος στην ροή της χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις, δεν πρόκειται να αποφέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα για την επανάκαμψη της επόμενης ημέρας, στην οικονομία. Ουσιώδης και καθοριστικός στην κατεύθυνση αυτή, περιμένουμε να αποδειχτεί ο ρόλος του «Παρατηρητηρίου Ρευστότητας», καθώς στην προηγούμενη δέσμη μέτρων, το Β.Ε.Α. έγινε αποδέκτης έντονων διαμαρτυριών, από πληττόμενες επιχειρήσεις, σχετικά με τα προβλήματα που δημιουργούσαν οι τράπεζες, με όρους και προϋποθέσεις που απαιτούνταν πριν την υγειονομική κρίση. Γεγονός που από μόνο του, αποτέλεσε αποτρεπτικό παράγοντα.

«Ο στόχος «να μην μείνει καμία επιχείρηση πίσω», είναι κοινός και είμαστε σε αναμονή των αποφάσεων των συναρμόδιων υπουργείων, που θα αποδεικνύουν έμπρακτα την πρόθεση της κυβέρνησης», καταλήγει η ανακοίνωση του επιμελητηρίου.

Advertisement Macon
Advertisement
Advertisement QS Plan
Advertisement Omikron Kappa Consulting
Advertisement Ergon Tzanidakis
Advertisement TÜV Austria
Advertisement Aecom
Elounda Hills - Πηγή: Mirum Hellas
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ42 λεπτά ago

Ξεκινά τον Οκτώβριο η κατασκευή των branded κατοικιών στη mega τουριστική επένδυση Elounda Hills – Στη Δομική Κρήτης το έργο

Ρόδος - Φωτογραφία αρχείου - Φωτό: ΑΡΓΥΡΩ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ/EUROKINISSI
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ4 ώρες ago

Οικοδομική άδεια για νέο ξενοδοχείο 5 αστέρων στη Λίνδο

Σκύρος - Φωτογραφία αρχείου - Πηγή: ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ/EUROKINISSI
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ6 ώρες ago

“Πράσινο φως” για νέο ξενοδοχειακό συγκρότημα 4 αστέρων στη Σκύρο – Πού θα γίνει

Η κάτοψη της μεγάλης επένδυσης του Ομίλου Μεντεκίδη στην Πυλαία - Πηγή: Enterprise Greece
ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ & ΠΑΡΚΑ6 ώρες ago

Πώς το παλιό εργοστάσιο της Siemens της Θεσσαλονίκης θα μεταμορφωθεί σε πύργο γραφείων και εμπορικό πάρκο

Mystique Rock - Πηγή: Southrock Asset Management
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ6 ώρες ago

Στη Μύκονο επενδύει η Southrock – Σε ποιές περιοχές σχεδιάζει 5άστερο ξενοδοχείο και πολυτελείς κατοικίες

NEXIS Metamorphosis - Πηγή: A&M Architects
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ7 ώρες ago

Από Μαρούσι έως Ελαιώνα και Καλλιθέα, πέντε νέες επενδύσεις σε “πράσινα γραφεία” αλλάζουν το χάρτη ακινήτων της Αθήνας

Aθηναϊκή Ριβιέρα - Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ
REAL ESTATE7 ώρες ago

Τι δείχνουν οι τάσεις για τα ενοίκια και τις τιμές πώλησης κατοικιών στα Νότια Προάστια της Αθήνας το 2026

Μήλος - Φωτογραφία αρχείου - Φωτό: Χρήστος Μπόνης / Eurokinissi
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ1 ημέρα ago

Προέγκριση για νέο ξενοδοχείο 5 αστέρων στη Μήλο – Σε ποιά περιοχή θα γίνει

Φωτογραφία αρχείου - Designed by Canva
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ1 ημέρα ago

“Πράσινο φως” για νέο ξενοδοχείο 4 αστέρων στην Καλλιθέα της Ρόδου

The Modernist στο Κολωνάκι - Πηγή: BriQ Properties
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ1 ημέρα ago

Προχωρά το έργο για το The Modernist Piraeus – Πότε ανοίγει το νέο 4άστερο ξενοδοχείο του Πειραιά

Πηγή: Mural Piraeus Hotel
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ6 ημέρες ago

Άνοιξε το νέο ξενοδοχείο 4 αστέρων Mural στον Πειραιά – Ποιό γνωστό πρώην κτίριο γραφείων μεταμορφώθηκε

Φωτογραφία αρχείου - Designed by Canva
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ4 ημέρες ago

Στα “σκαριά” νέο ξενοδοχείο στην Αρκαδία – Σε ποιά περιοχή θα γίνει

Zeus Piraeus Grand - Πηγή: Zeus International
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ1 εβδομάδα ago

Ολοκληρώθηκε η μεγάλη επένδυση serviced residences της ZEUS στον Πειραιά – Πώς το γνωστό PHAROS μεταμορφώθηκε σε ZEUS Piraeus Grand

Sartimare Resort - Πηγή: Happy Holidays
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 ημέρες ago

Σε στάδιο ωρίμανσης 4 από τις μεγαλύτερες ξενοδοχειακές επενδύσεις που δρομολογούνται αυτή την περίοδο σε όλη την Ελλάδα

Το ακίνητο στη συμβολή των οδών Σακελλαρίου και Τεώ - Πηγή: Europe Holdings
REAL ESTATE2 εβδομάδες ago

Δεύτερη ζωή για τέσσερα μεγάλα ακίνητα στην Αττική – Πώς αλλάζουν χρήση και επιστρέφουν στην αγορά

Πώς θα μεταμορφωθεί το πρώην εργοστάσιο ΠΙΤΣΟΣ στον Άγιο Ιωάννη Ρέντη - Πηγή: ΜΠΕ
LOGISTICS2 εβδομάδες ago

Οι 5 άξονες των επενδύσεων real estate του Σκλαβενίτη – Από το Food Hall στο Ρέντη έως τα νέα έργα logistics

NEXIS Metamorphosis - Πηγή: A&M Architects
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ7 ώρες ago

Από Μαρούσι έως Ελαιώνα και Καλλιθέα, πέντε νέες επενδύσεις σε “πράσινα γραφεία” αλλάζουν το χάρτη ακινήτων της Αθήνας

Το ακίνητο της οδού Κοραή που θα ανακαινίσει η Dimand για την Piraeus Bank - Πηγή: Dimand Real Estate
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ2 εβδομάδες ago

Σχεδόν 94.000 τ.μ. γραφείων αλλάζουν τον τραπεζικό χάρτη στο κέντρο της Αθήνας – Τι ετοιμάζουν Alpha Bank, Πειραιώς και Eurobank

Saladi Project - Πηγή: Gnosis Investments
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ1 εβδομάδα ago

Πρώτο “πράσινο φως” με όρους για το νέο resort στο Σαλάντι – Τι θα περιλαμβάνει η τουριστική επένδυση

ERGON House Ermou - Πηγή: ERGON
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 εβδομάδες ago

Ολοκληρώθηκε η νέα μικτή επένδυση της ERGON στην Ερμού – Ξενοδοχείο, εστίαση και retail σε τέσσερα διατηρητέα

Ο οικιστικός πύργος Marina Tower στο Ελληνικό - Πηγή: Lamda Development
RESIDENTIAL1 μήνα ago

[VIDEO] Δείτε πώς παρουσιάζει η Bouygues τον πύργο κατοικιών Riviera Tower στο Ελληνικό

RESIDENTIAL1 μήνα ago

[VIDEO] Σε εξέλιξη η νέα οικιστική επένδυση Almyra Complex στις Σέρρες – Ποιός γνωστός όμιλος επενδύει

To νέο "πράσινο" κτίριο γραφείων της BriQ Properties στη Λ. Ποσειδώνος - Πηγή: mtarchitects
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ2 μήνες ago

[VIDEO] Δείτε το νέο “πράσινο” κτίριο γραφείων AENORA στη Λεωφόρο Ποσειδώνος

Pinēa Living II - Πηγή: Ten Brinke
RESIDENTIAL2 μήνες ago

[VIDEO] Προχωρούν τα έργα για την επέκταση της οικιστικής επένδυσης Pinea Living στο Νέο Ηράκλειο

Ilissos Suites - Pafilia / block722
RESIDENTIAL3 μήνες ago

[VIDEO] Ολοκληρώθηκε η οικιστική επένδυση Ilissos Suites στο Μοσχάτο – Ποιά εταιρεία επένδυσε στο έργο

Voria Project - Πηγή: North Star Entertainment
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ4 μήνες ago

[VIDEO] Προχωρούν τα έργα για τη μεγάλη τουριστική επένδυση VORIA στο Μαρούσι

Πηγή: Canva
LOGISTICS4 μήνες ago

[VIDEO] Σε λειτουργία το νέο υπερσύγχρονο κέντρο logistics της Skroutz στην Ελευσίνα

Green Haven Melissia - Πηγή: Ten Brinke
RESIDENTIAL4 μήνες ago

[VIDEO] Green Haven: προχωρά η μεγάλη οικιστική επένδυση της Ten Brinke στα Μελίσσια

Etolikou 11- Πηγή: MIBS Group
RESIDENTIAL4 μήνες ago

20 οικιστικά έργα στα “σκαριά” για την MIBS – Σε ποιές περιοχές της Αττικής επενδύει

Το οικισιτκό έργο της στην οδό Καραμανλή 5 στην Γλυφάδα - Πηγή: Ten Brinke
RESIDENTIAL4 μήνες ago

[VIDEO] Ξεκίνησε το νέο οικιστικό έργο της Ten Brinke στη Γλυφάδα

TRENDING

Επικοινωνία

Copyright © 2019-2024 Bizness.gr

Bizness.gr - Ταυτότητα
Ιδιοκτήτρια εταιρεία: «INFRA MEDIA M.I.K.E.» Διακριτικός τίτλος: «INFRA MEDIA» - Έδρα: Δήμος Αθηναίων, Αριστείδου αρ. 10-12, Τ.Κ. 10559 - ΑΦΜ: 801478591 Δ.Ο.Υ.: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ. - Τηλ. επικοινωνίας: 2130405600 - E-mail: contact@ypodomes.com Νόμιμος Εκπρόσωπος: Καραγιάννης Νικόλαος, Νόμιμος Εκπρόσωπος - Δικαιούχος του ονόματος τομέα (bizness.gr): INFRA MEDIA M.I.K.E. - Διευθυντής/Διαχειριστής: Καραγιάννης Νικόλαος - Διευθυντής Σύνταξης: Κατερίνα Παναγέα
Η Εταιρεία δηλώνει ότι έχει συμμορφωθεί με τη Σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της Επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L 63).
Μ.Η.Τ.
Αριθμός Μ.Η.Τ. 242890