ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Αναρριχητικός τουρισμός: μεγάλη ευκαιρία για τουρισμό σχεδόν όλο το χρόνο
Published
6 έτη agoon
By
NewsroomΣε σταθερή πηγή εισοδήματος για τις τοπικές κοινωνίες εξελίσσεται ο αναρριχητικός τουρισμός, ίσως αντιπροσωπευτικότερη μορφή εναλλακτικού τουρισμού στην Ελλάδα και σίγουρα η ταχύτερη αναπτυσσόμενη, που στηρίζει την αειφορία και τις βιώσιμες πρακτικές σε κάθε περιοχή που συναντάται.
«Το μοντέλο του μαζικού τουρισμού, στο οποίο στηριχτήκαμε ως χώρα, αποδείχθηκε εξαιρετικά ευάλωτο. Πρέπει να διαμορφώσουμε ένα νέο και ανταγωνιστικό μοντέλο που να υπηρετεί την ιδέα της αειφορίας και πολυκεντρικής τουριστικής ανάπτυξης, με την ανάπτυξη νέων μορφών τουρισμού όπως είναι ο αναρριχητικός τουρισμός», σημειώνει σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υφυπουργός Τουρισμού Μάνος Κόνσολας και προσθέτει:
«Το προφίλ αυτών των επισκεπτών αναδεικνύει μια νέα αγορά που “σπάει” τα χαρακτηριστικά της εποχικότητας στον τουρισμό μας. Οι αναρριχητές είναι επισκέπτες υψηλού μορφωτικού επιπέδου, δεν περιορίζουν τις διακοπές τους την περίοδο αιχμής, ταξιδεύουν όλο το χρόνο.
Η Ελλάδα, όπως τονίζει ο κ. Κόνσολας, έχει όλες τις προϋποθέσεις για να αναπτύξει τον αναρριχητικό τουρισμό, και στόχος από την πλευρά του υπουργείου είναι να διαμορφωθεί ένα ελκυστικό θεσμικό πλαίσιο, αλλά και να προχωρήσει στην καταγραφή, ψηφιοποίηση και προβολή των αναρριχητικών πεδίων σε όλη τη χώρα».
Εστιάζοντας στις προοπτικές ανάπτυξης, ο κ. Κόνσολας σημείωσε ότι «υπάρχουν μεγάλες προοπτικές, αν σκεφτούμε ότι η αναρρίχηση, πέρα από όσους ασχολούνται με αυτή ως τουρισμό περιπέτειας, εντάχθηκε και στα Ολυμπιακά αθλήματα και τα αναρριχητικά πεδία στην Ελλάδα μπορούν να χρησιμοποιηθούν, όχι μόνο για τη διεξαγωγή αγώνων, αλλά και για την προετοιμασία αθλητών», υπογραμμίζει ο κ. Κόνσολας.
Μάλιστα, προσθέτει ότι υπάρχουν ήδη περιοχές, όπως η Κάλυμνος, που έχουν κάνει σημαντικά βήματα προκειμένου να καταστούν σημείο αναφοράς για τον αναρριχητικό τουρισμό σε παγκόσμιο επίπεδο.
Ο κ. Κόνσολας εκφράζει την ευχή να υποχωρήσει σύντομα η πανδημία για να διοργανωθεί και πάλι το Αναρριχητικό Φεστιβάλ στο νησί της Καλύμνου, που θα τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Τουρισμού και θα μετατραπεί σε μέσο προβολής και προώθησης αυτής της εναλλακτικής μορφής τουρισμού.
Η Ελλάδα είναι ιδανική χώρα για αναρρίχηση
«Η Ελλάδα μάλιστα είναι μια χώρα που λες και έχει στηθεί για αυτό το σπορ» σημειώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Άρης Θεοδωρόπουλος, ο πρώτος επαγγελματίας εκπαιδευτής ορειβασίας/αναρρίχησης στην Ελλάδα, με τεράστια συμβολή στην ανάπτυξη και διάδοση της ορειβασίας και εκτεταμένη δράση στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Τις επόμενες ημέρες εξάλλου, θα έχει και συνάντηση με τον υφυπουργό Τουρισμού Μάνο Κόνσολα, προκειμένου να συζητηθεί διεξοδικά η περαιτέρω ανάπτυξη αυτής της μορφής τουρισμού. Προς την κατεύθυνση αυτή, ο κ. Θεοδωρόπουλος επισήμανε ότι γίνονται προσπάθειες ώστε η Κάλυμνος να γίνει Εθνικό Αναρριχητικό Πάρκο.
«Αυτή τη στιγμή η Κάλυμνος θεωρείται ο νούμερο “ένα” αναρριχητικός προορισμός στον κόσμο», επισημαίνει ο κ. Θεοδωρόπουλος, προσελκύοντας κάθε χρόνο πάνω από 15.00 αναρριχητές-επισκέπτες στο νησί. «Η αναρρίχηση με φόντο το γαλάζιο του Αιγαίου είναι εντυπωσιακή, γεγονός που την καθιστά μοναδική στον κόσμο», σημειώνει.
Τον κ. Θεοδωρόπουλο, τον “πετύχαμε” εν ώρα δράσης στον Άγιο Ανδρέα, κοντά στο Λεωνίδιο, όπου χάρασσε νέες αναρριχητικές διαδρομές, μιας και αυτό βοηθάει καταλυτικά στην διάδοση της αναρρίχησης. Η Ελλάδα, εξηγεί, έχει μοναδικά αναρριχητικά πεδία σε όλη την έκταση της και κάθε χάραξη μιας νέας διαδρομής αποτελεί ένα ελκυστικό πεδίο για κάθε αναρριχητή.
Ο αναρριχητικός τουρισμός “απλώνεται” σε 8 μήνες το χρόνο (εξαιρούνται οι θερινοί μήνες λόγω της ζέστης) κάνοντας πράξη την επιμήκυνση της περιόδου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις τοπικές κοινωνίες.
Ακόμα και εν μέσω Covid-19, οι επισκέπτες-αναρριχητές στην Κάλυμνο εφέτος θα ξεπεράσουν τις 4.000 σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων του νησιού, Νικόλαο Τσαγκάρη, δίνοντας σημαντική ανάσα στην τοπική κοινωνία.
Όπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Τσαγκάρης, πρόκειται για επισκέπτες που μένουν για 15 ημέρες και οι κρατήσεις φτάνουν και μέχρι αρχές Νοεμβρίου. Κύριες αγορές για την Ελλάδα είναι οι επισκέπτες που προέρχονται κυρίως από τις χώρες γύρω από τις Άλπεις, όπως Γερμανία, Ιταλία, Γαλλία, Ελβετία και Αυστρία, ενώ δεν είναι αμελητέα τα νούμερα επισκεπτών από την Αγγλία, την Πολωνία, ΗΠΑ κ.λπ.
Μπορεί η Κάλυμνος να ξεχωρίζει στο καλεντάρι των αναρριχητών, αλλά τα τελευταία χρόνια, το Κυπαρίσι στη Λακωνία, το Λεωνίδιο στην Κυνουρία, η Νεάπολη στον Κάβο Μαλιά, αλλά και τα Μετέωρα, διεκδικούν σημαντικά μερίδια επισκεψιμότητας.
Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Λακωνίας Δημήτρης Πολλάλης, κάνει λόγο για μια σημαντική μορφή εναλλακτικού τουρισμού, που ενισχύει τις τοπικές οικονομίες και εν μέσω της πανδημίας.
Από την πλευρά του, ο κ. Θεοδωρόπουλος σημειώνει ότι τα τελευταία δυο χρόνια στο Λεωνίδιο έχουν προστεθεί 250 “σπίτια” στο Airbnb προκειμένου να ανταποκριθούν στην αυξημένη ζήτηση, ελέω της αναρρίχησης.
Οι αναρριχητές είναι υψηλού μορφωτικού επιπέδου επισκέπτες και τα κίνητρα που τους ωθούν στην αναρρίχηση είναι να βρίσκονται στην αγκαλιά της φύσης, όπως εξηγούν, να απολαύσουν στιγμές ελευθερίας και παράλληλα να ελέγξουν τις σωματικές τους ικανότητες.
Η αναρρίχηση απευθύνεται κυρίως σε νεώτερους τουρίστες οι οποίοι βρίσκονται σε καλή φυσική κατάσταση, που απολαμβάνουν τη περιπέτεια στην φύση, ενώ θεωρούν τις δυσκολίες πρόσβασης στο φυσικό τοπίο ως προκλήσεις.
Οι τουρίστες αυτού του τύπου είναι παθιασμένοι και ριψοκίνδυνοι και επίσης είναι πρόθυμοι να πληρώσουν επιπλέον για αυθεντικές και συναρπαστικές εμπειρίες.
Εκτιμάται ότι οι αναρριχητές είναι μια αόρατη πελατεία που δημιουργεί μια σταθερή πηγή εσόδων στην περιοχή, ενώ απαιτεί ελάχιστη οικονομική υποστήριξη.
Ενδεικτικό της δυναμικής της αναρρίχησης σε παγκόσμια κλίμακα είναι και το γεγονός ότι κάθε μέρα στις ΗΠΑ 1.000 άτομα εγγράφονται σε λέσχες για εσωτερική αναρρίχηση, αναφέρει ο κ. Θεοδωρόπουλος, μεταφέροντας διαπιστώσεις της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αναρρίχησης. Πρόκειται για μια κρίσιμη μάζα αναρριχητών που διαμορφώνεται, με το επόμενο βήμα να είναι και η αναρρίχηση τους στη φύση.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
You may like
-
Σε τροχιά εκκίνησης το νέο ξενοδοχείο της Μπλε Κέδρος στο Κουκάκι
-
Mega deal στον τουρισμό – Στην Goldman Sachs περνούν τα ξενοδοχεία Casa Cook και Cook’s Club της Fosun
-
Σε εξέλιξη τα έργα στο πρώτο One&Only πολυτελές ξενοδοχείο της Ευρώπης στην Κέα
-
Κάλεσμα στην Αυστραλία για τουριστικές επενδύσεις στην Ελλάδα
-
Κάλεσμα στη Σαουδική Αραβία για τουρισμό και επενδύσεις στην Ελλάδα
-
5.000 επιχειρήσεις επιδοτούνται από τα προγράμματα “Ψηφιακό Βήμα” και “Ποιοτικός Εκσυγχρονισμός”
Ξεκινά τον Οκτώβριο η κατασκευή των branded κατοικιών στη mega τουριστική επένδυση Elounda Hills – Στη Δομική Κρήτης το έργο
Οικοδομική άδεια για νέο ξενοδοχείο 5 αστέρων στη Λίνδο
“Πράσινο φως” για νέο ξενοδοχειακό συγκρότημα 4 αστέρων στη Σκύρο – Πού θα γίνει
Πώς το παλιό εργοστάσιο της Siemens της Θεσσαλονίκης θα μεταμορφωθεί σε πύργο γραφείων και εμπορικό πάρκο
Στη Μύκονο επενδύει η Southrock – Σε ποιές περιοχές σχεδιάζει 5άστερο ξενοδοχείο και πολυτελείς κατοικίες
Από Μαρούσι έως Ελαιώνα και Καλλιθέα, πέντε νέες επενδύσεις σε “πράσινα γραφεία” αλλάζουν το χάρτη ακινήτων της Αθήνας
Τι δείχνουν οι τάσεις για τα ενοίκια και τις τιμές πώλησης κατοικιών στα Νότια Προάστια της Αθήνας το 2026
Προέγκριση για νέο ξενοδοχείο 5 αστέρων στη Μήλο – Σε ποιά περιοχή θα γίνει
“Πράσινο φως” για νέο ξενοδοχείο 4 αστέρων στην Καλλιθέα της Ρόδου
Προχωρά το έργο για το The Modernist Piraeus – Πότε ανοίγει το νέο 4άστερο ξενοδοχείο του Πειραιά
Άνοιξε το νέο ξενοδοχείο 4 αστέρων Mural στον Πειραιά – Ποιό γνωστό πρώην κτίριο γραφείων μεταμορφώθηκε
Στα “σκαριά” νέο ξενοδοχείο στην Αρκαδία – Σε ποιά περιοχή θα γίνει
Ολοκληρώθηκε η μεγάλη επένδυση serviced residences της ZEUS στον Πειραιά – Πώς το γνωστό PHAROS μεταμορφώθηκε σε ZEUS Piraeus Grand
“Πράσινο φως” για νέο ξενοδοχειακό συγκρότημα 4 αστέρων στη Σκύρο – Πού θα γίνει
Σε στάδιο ωρίμανσης 4 από τις μεγαλύτερες ξενοδοχειακές επενδύσεις που δρομολογούνται αυτή την περίοδο σε όλη την Ελλάδα
Από Μαρούσι έως Ελαιώνα και Καλλιθέα, πέντε νέες επενδύσεις σε “πράσινα γραφεία” αλλάζουν το χάρτη ακινήτων της Αθήνας
Δεύτερη ζωή για τέσσερα μεγάλα ακίνητα στην Αττική – Πώς αλλάζουν χρήση και επιστρέφουν στην αγορά
Οι 5 άξονες των επενδύσεων real estate του Σκλαβενίτη – Από το Food Hall στο Ρέντη έως τα νέα έργα logistics
Σχεδόν 94.000 τ.μ. γραφείων αλλάζουν τον τραπεζικό χάρτη στο κέντρο της Αθήνας – Τι ετοιμάζουν Alpha Bank, Πειραιώς και Eurobank
Πρώτο “πράσινο φως” με όρους για το νέο resort στο Σαλάντι – Τι θα περιλαμβάνει η τουριστική επένδυση
[VIDEO] Δείτε πώς παρουσιάζει η Bouygues τον πύργο κατοικιών Riviera Tower στο Ελληνικό
[VIDEO] Σε εξέλιξη η νέα οικιστική επένδυση Almyra Complex στις Σέρρες – Ποιός γνωστός όμιλος επενδύει
[VIDEO] Δείτε το νέο “πράσινο” κτίριο γραφείων AENORA στη Λεωφόρο Ποσειδώνος
[VIDEO] Προχωρούν τα έργα για την επέκταση της οικιστικής επένδυσης Pinea Living στο Νέο Ηράκλειο
[VIDEO] Ολοκληρώθηκε η οικιστική επένδυση Ilissos Suites στο Μοσχάτο – Ποιά εταιρεία επένδυσε στο έργο
[VIDEO] Προχωρούν τα έργα για τη μεγάλη τουριστική επένδυση VORIA στο Μαρούσι
[VIDEO] Σε λειτουργία το νέο υπερσύγχρονο κέντρο logistics της Skroutz στην Ελευσίνα
[VIDEO] Green Haven: προχωρά η μεγάλη οικιστική επένδυση της Ten Brinke στα Μελίσσια
20 οικιστικά έργα στα “σκαριά” για την MIBS – Σε ποιές περιοχές της Αττικής επενδύει
[VIDEO] Ξεκίνησε το νέο οικιστικό έργο της Ten Brinke στη Γλυφάδα
TRENDING
-
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ1 εβδομάδα agoΆνοιξε το νέο ξενοδοχείο 4 αστέρων Mural στον Πειραιά – Ποιό γνωστό πρώην κτίριο γραφείων μεταμορφώθηκε
-
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ7 ημέρες agoΣτα “σκαριά” νέο ξενοδοχείο στην Αρκαδία – Σε ποιά περιοχή θα γίνει
-
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ1 εβδομάδα agoΟλοκληρώθηκε η μεγάλη επένδυση serviced residences της ZEUS στον Πειραιά – Πώς το γνωστό PHAROS μεταμορφώθηκε σε ZEUS Piraeus Grand
-
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ3 ημέρες ago“Πράσινο φως” για νέο ξενοδοχειακό συγκρότημα 4 αστέρων στη Σκύρο – Πού θα γίνει
-
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ5 ημέρες agoΣε στάδιο ωρίμανσης 4 από τις μεγαλύτερες ξενοδοχειακές επενδύσεις που δρομολογούνται αυτή την περίοδο σε όλη την Ελλάδα







