ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ
Αύξηση 7,5% στις προσεγγίσεις κρουαζιεροπλοίων στα ελληνικά λιμάνια το 2019
Published
7 έτη agoon
By
Newsroom«Όλο αυτό το διάστημα, το υπουργείο Ναυτιλίας έχει επιλύσει προβλήματα στον κλάδο της κρουαζιέρας και θέλουμε να χαράξουμε μία καλύτερη και βελτιωμένη στρατηγική, προκειμένου να προσελκύσουμε εταιρείες του κλάδου στη χώρας μας» τόνισε ο γενικός γραμματέας Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων, Χρήστος Λαμπρίδης, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
Αφορμή για την συνέντευξη αποτέλεσε το 5ο Posidonia Sea Tourism Forum, που θα πραγματοποιηθεί 28-29 Μαΐου στο συνεδριακό κέντρο του ξενοδοχείου Domotel Kastri, όπου θα συζητηθεί η ανάπτυξη της κρουαζιέρας στην ανατολική Μεσόγειο, με τη συμμετοχή περισσότερων από 600 συνέδρων και εκθετών από τουλάχιστον 20 χώρες του κόσμου.
Ο κ. Λαμπρίδης τόνισε ότι στόχος του υπουργείου Ναυτιλίας είναι να αυξηθούν τα οφέλη από την ανάπτυξη του κλάδου, για όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, ενώ αναφέρθηκε στον νέο νόμο για τις παραχωρήσεις δραστηριοτήτων στα 10 λιμάνια που διαχειρίζεται το ΤΑΙΠΕΔ, που όπως τόνισε, ανοίγει το δρόμο για επενδύσεις στον τομέα του θαλάσσιου τουρισμού.
Σχετικά, ο κ. Λαμπρίδης σημείωσε ότι ο νέος νόμος για τις παραχωρήσεις δραστηριοτήτων στα λιμάνια ακολουθεί το ευρωπαϊκό μοντέλο που εξασφαλίσει το δημόσιο συμφέρον, ενώ δίνει τη δυνατότητα σε επενδυτές με συγκεκριμένη γνώση και εμπειρία να επενδύσουν. Ήδη υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για επενδύσεις στον τομέα του γιώτινγκ και των μαρινών, πρόσθεσε.
Ο γ.γ. Λιμένων, στη διάρκεια της συνέντευξης, μετέφερε χαιρετισμό του υπουργού Ναυτιλίας, Φώτη Κουβέλη, στον οποίο τονίστηκε ότι «η Ελλάδα είναι μία χώρα που εξασφαλίζει την απόλυτη ασφάλεια για τους επισκέπτες της – συμπεριλαμβανομένων όσων την επισκέπτονται με κρουαζιερόπλοια – ενώ ταυτόχρονα παρέχει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες λόγω των υποδομών της, που είναι από τις καλύτερες και ποιοτικότερες στην Ευρώπη».
Στο μήνυμά του, ο υπουργός προσέθεσε επίσης ότι «ο θαλάσσιος τουρισμός αποτελεί έναν από τους πλέον δυναμικά εξελισσόμενους κλάδους του τουρισμού στην Ελλάδα, συμβάλλοντας και αυτός με έναν ιδιαίτερα δυναμικό τρόπο, στην ανάπτυξη της ελληνικής τουριστικής βιομηχανίας».
«To 2018, o ελληνικός τουρισμός, κατέγραψε για ακόμα μια χρονιά νέο ρεκόρ στις ροές τουριστών και στις ταξιδιωτικές εισπράξεις, ξεπερνώντας τις 33 εκατ. αφίξεις και τα 16 δισ. ευρώ εισπράξεις» τόνισε από την πλευρά του ο γ.γ. Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης, Γιώργος Τζιάλλας.
Ο κ. Τζιάλλας πρόσθεσε ότι ο τουρισμός αναπτύχθηκε το 2018 με ρυθμό 6,9%, τρεισήμισι φορές υψηλότερο από την ελληνική οικονομία και από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, ενώ απέφερε 37,5 δισ. ευρώ συνολικά στην ελληνική οικονομία (άμεσα και έμμεσα). Τόνισε δε, ότι η αύξηση της τουριστικής ζήτησης και της επισκεψιμότητας, δημιουργεί νέες πηγές εσόδων, νέα επιχειρηματικότητα, και κυρίως νέες θέσεις εργασίας.
«Με 1 εκατομμύριο θέσεις εργασίας, ο τουρισμός αποτελεί βασικό εργοδότη των Ελλήνων. Οδηγεί στην ανάπτυξη και άνθιση των τοπικών αγορών, σε επενδύσεις και νέα αναπτυξιακά έργα. Η επιτυχημένη στρατηγική μας στον τουρισμό έδωσε πνοή σε όλη την Ελλάδα και έχει αναγνωριστεί ως επιτυχημένο παράδειγμα και πρότυπο βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης για άλλες χώρες από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού και άλλους διεθνείς φορείς» πρόσθεσε.
Ανέφερε ότι ο θαλάσσιος τουρισμός αποτέλεσε στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης και ο αναπτυξιακός σχεδιασμός για τα επόμενα χρόνια στοχεύει στη βελτίωση και ενίσχυση των υποδομών σε μαρίνες, στην κρουαζιέρα και στο home-porting.
«Οι γεωπολιτικές συνθήκες σε μερικούς προορισμούς της ανατολικής Μεσογείου, μας έχουν προβληματίσει στο παρελθόν. Οι προβλέψεις μας όμως, είναι ότι η ηρεμία που επικρατεί τελευταίως και τα μέτρα ασφαλείας που εφαρμόζονται, θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη του κλάδου» δήλωσε ο πρόεδρος της Ενώσεως Εφοπλιστών Κρουαζιεροπλοίων και Φορέων Ναυτιλίας, Θ.Κόντες.
Ο κ. Κόντες τόνισε ότι στόχος στη χώρα μας τώρα είναι η επέκταση της περιόδου κρουαζιέρας, που ήδη έχει αρχίσει, με σκοπό να φτάσει στο full year operation – πρόσθεσε ωστόσο, ότι γι’ αυτό χρειάζεται η βοήθεια λιμένων και κράτους, όχι μόνο για να βελτιωθούν οι υποδομές για ασφαλείς προσεγγίσεις αλλά και για να υπάρξει και μία ανταγωνιστική πολιτική σε κόστος και υπηρεσίες.
Η εκπρόσωπος κυβερνητικών και δημοσίων υποθέσεων της ανατολικής Μεσογείου της Διεθνούς Ένωσης Κρουαζιέρας, CLIA Europe, Μαρία Δεληγιάννη, είπε ότι ο κλάδος της κρουαζιέρας δεν έχει υπάρξει πιο δημοφιλής απ’ ότι είναι σήμερα, καθώς εκτιμάται ότι 30 εκατομμύρια τουρίστες θα ταξιδέψουν με κρουαζιερόπλοιο το 2019, το οποίο αποτελεί 5% αύξηση συγκριτικά με το 2018.
Πρόσθεσε ότι το 2018 σημειώθηκε σημαντική αύξηση των επιβατών κρουαζιέρας που ταξίδεψαν στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, η όποια άγγιξε το 8,5%, με 746,000 επιβάτες, σηματοδοτώντας την απαρχή της επιστροφής της εμπιστοσύνης στην περιοχή.
Στο διήμερο φόρουμ, που θα πραγματοποιηθεί στις 28-29 Μαΐου στο συνεδριακό κέντρο του ξενοδοχείου Domotel Kastri, εκπρόσωποι από τις μεγαλύτερες εταιρείες κρουαζιέρας στον κόσμο (MSC Cruises, Carnival Group, Royal Caribbean Cruises, Holland America Group, Silversea Cruises, Disney Cruise Line, Fred Olsen Cruise Line και Celestyal Cruises) θα παρουσιάσουν τα σχέδιά τους και θα συναντηθούν με εκπροσώπους περιφερειακών λιμανιών και προορισμών.
Στη συνάντηση, θα συζητηθεί το κύμα των πρόσφατων εξελίξεων για την κρουαζιέρα στην ανατολική Μεσόγειο, και μερικά από τα βασικά θέματα που θα συζητηθούν, είναι η επιστροφή των τουρκικών λιμανιών στα δρομολόγια των μεγάλων εταιρειών και η διαθεσιμότητα κλινών.
Σύμφωνα με στοιχεία της Ένωσης Εφοπλιστών και Κρουαζιεροπλοίων και Φορέων Ναυτιλίας (ΕΕΚΦΝ) φέτος στη χώρα μας αναμένεται αύξηση 7,5% στις προσεγγίσεις κρουαζιεροπλοίων στα ελληνικά λιμάνια.
Επιπλέον, σεμινάριο διοργανώνουν οι Έλληνες κατασκευαστές ναυτιλιακού εξοπλισμού (HEMEXPO), διευθυντές αγορών και τεχνικοί διευθυντές από τη Royal Caribbean Cruises και τη Silversea Cruises, όπου θα συζητήσουν διεξοδικά οι διαδικασίες προμηθειών του κλάδου, με τους Έλληνες κατασκευαστές ναυτιλιακού εξοπλισμού που ενδιαφέρονται να προμηθεύσουν τη βιομηχανία κρουαζιέρας με τα προϊόντα τους.
Tη σημασία της ανάπτυξης της αγοράς κρουαζιέρας στην Ελλάδα θα αναλύσει η MSC Cruises, στο πλαίσιο των σεμιναρίων για ταξιδιωτικούς πράκτορες που θα πραγματοποιηθούν υπό την αιγίδα της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων (fedHATTA).
Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ
Με LEED Platinum πιστοποιήθηκε το νέο κτίριο γραφείων της Παρευξείνιας Τράπεζας στη Θεσσαλονίκη – Ποιός ο ρόλος της Dimand
Συνεχίζουν να αγοράζουν ακίνητα στην Ελλάδα οι ξένοι επενδυτές – Από ποιές χώρες προέρχονται και ποιά ακίνητα προτιμούν
Σε εξέλιξη το επενδυτικό πλάνο της Μπλε Κέδρος – Πώς προχωρούν τα 3 έργα σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Μονεμβασιά
“Στα σκαριά” νέα εμπορική επένδυση της Ten Brinke στο Ηράκλειο – Σε ποιά περιοχή θα γίνει
Σε νέα ιστορικά υψηλά οι επιδόσεις των εμπορικών κέντρων της Lamda Development το 2025 – Προχωρούν και τα δύο νέα malls στο The Ellinikon
Έκλεισε το deal Lamda – Ιατρικού Αθηνών για τη δημιουργία υπερσύγχρονου Healthcare Park στο The Ellinikon
Ανέβηκε κατηγορία στη βιωσιμότητα το εμπορικό πάρκο Mare West της Noval Property στην Κόρινθο
Νέο κτίριο σύγχρονων γραφείων για την ΕΚΤΕΡ στην Αγία Παρασκευή – Σε ποιά περιοχή θα γίνει
Νέα οικιστική επένδυση από την Τεχνική Ολυμπιακή στη Βουλιαγμένη
Στροφή σε ακριβότερες εξοχικές κατοικίες στην Ελλάδα από τους ξένους επενδυτές – Από ποιές χώρες προέρχονται και τι αναζητούν
Νέο ξενοδοχείο “στα σκαριά” στο κέντρο του Πειραιά – Ποιά εταιρεία επενδύει
Στα “σκαριά” 4 νέες ξενοδοχειακές επενδύσεις στο Ιόνιο – Σε ποια νησιά θα γίνουν
Με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2028 ξεκίνησαν τα έργα για τη μεγάλη τουριστική επένδυση Project Voria στο Μαρούσι
The Ellinikon: πώς προχωρούν όλα τα μεγάλα κτιριακά έργα – Πότε ολοκληρώνονται τα κτίρια κατοικιών, τα ξενοδοχεία και τα malls
“Στα σκαριά” νέα επένδυση γραφείων σε γνωστό ακίνητο στον Ταύρο – Ποιά εταιρεία επενδύει
Σε εξέλιξη έργο για νέο κτίριο σύγχρονων γραφείων στο Ψυχικό – Ποιό γνωστό κτίριο στη Λεωφόρο Κηφισίας μεταμορφώνεται
Αλλαγή “σελίδας” για την ιστορική Αγορά Μοδιάνο στη Θεσσαλονίκη – Πώς θα ανοίξει εκ νέου το 2026 ανανεωμένη
Αλλάζει “χέρια” το ιστορικό βιομηχανικό ακίνητο Τεγόπουλου στη Νέα Φιλαδέλφεια – Ποιά εταιρεία από την Κύπρο θα υλοποιήσει την μεγάλη επένδυση με κατοικίες και μουσείο
Τα νέα 5άστερα ξενοδοχεία της Ελλάδας – Σε ποιές περιοχές δρομολογούνται 6 νέες επενδύσεις 5 αστέρων
Σε πλήρη εξέλιξη έργα για νέες κατοικίες, γραφεία και ξενοδοχεία εντός και εκτός Αττικής – Ποιοί βρίσκονται πίσω από το σχεδιασμό τους
[VIDEO] The Ellinikon: προχωρούν τα μεγάλα κτιριακά έργα – “Ψήλωσαν” και άλλο Riviera Tower, IRC και τα κτίρια κατοικιών
[VIDEO] Σε εξέλιξη η νέα μεγάλη οικιστική επένδυση Green Haven στα Μελίσσια
[VIDEO] Παρουσιάστηκε το masterplan για τη μεγάλη επένδυση της Dimand στο ΦΙΞ στη Θεσσαλονίκη – Τι θα περιλαμβάνει
Τους πρώτους μήνες του 2026 θα ξεκινήσει τη λειτουργία του το νέο 5άστερο Conrad Athens The Ilisian
[VIDEO] Δείτε πώς θα γίνουν τα νέα “πράσινα” κτίρια κατοικιών και γραφείων στο Piraeus Gate Project
[VIDEO] Προχωρούν από την Dimand τα έργα κατασκευής του νέου Δικαστικού Μεγάρου Πειραιά
[VIDEO] Το όραμα της Dimand για τις πόλεις του σήμερα και του αύριο μέσα από 20 εμβληματικά έργα
[VIDEO] The Ellinikon: προχωρούν τα κτιριακά έργα για τις μεγάλες οικιστικές, εμπορικές και τουριστικές επενδύσεις στο Ελληνικό
[VIDEO] Προχωρά η mega επένδυση logistics της ΙΚΕΑ στον Ασπρόπυργο
[VIDEO] Δείτε πώς μεταμορφώθηκε παλιό κτίριο γραφείων στην Πλατεία Μαβίλη
TRENDING
-
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ6 ημέρες agoΝέο ξενοδοχείο “στα σκαριά” στο κέντρο του Πειραιά – Ποιά εταιρεία επενδύει
-
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 εβδομάδες agoΣτα “σκαριά” 4 νέες ξενοδοχειακές επενδύσεις στο Ιόνιο – Σε ποια νησιά θα γίνουν
-
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ5 ημέρες agoΜε ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2028 ξεκίνησαν τα έργα για τη μεγάλη τουριστική επένδυση Project Voria στο Μαρούσι
-
REAL ESTATE2 εβδομάδες agoThe Ellinikon: πώς προχωρούν όλα τα μεγάλα κτιριακά έργα – Πότε ολοκληρώνονται τα κτίρια κατοικιών, τα ξενοδοχεία και τα malls
-
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ3 ημέρες ago“Στα σκαριά” νέα επένδυση γραφείων σε γνωστό ακίνητο στον Ταύρο – Ποιά εταιρεία επενδύει





