Connect with us

ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ & ΠΑΡΚΑ

Τα 7 εμπορικά κέντρα που αλλάζουν την εικόνα της Αθήνας – Ποιά νέα θα γίνουν και ποιά αλλάζουν

Newsroom

Published

on

Αμείωτη παραμένει η κινητικότητα στον κλάδο των εμπορικών κέντρων στην Αθήνα, παρά την επέλαση της πανδημίας. Τα ενεργά projects προχωρούν, κάποια μάλιστα με πολύ γρήγορους ρυθμούς, ενώ νέα malls είτε βρίσκονται σε στάδιο σχεδιασμού είτε ήδη σε στάδιο εκκίνησης.

Η εικόνα αυτή δικαιολογείται από το γεγονός ότι η Ελλάδα βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις στην Ευρώπη, όσον αφορά τον αριθμό και μέγεθος των εμπορικών κέντρων. Η αναλογία τετραγωνικών μέτρων ανά κάτοικο στη χώρα μας είναι πολύ χαμηλή, μόλις στα 61 τ.μ. / κάτοικο, σύμφωνα με τα στοιχεία του 2019.

Αν αναλογιστεί κανείς ότι η αναλογία αυτή στην Αθήνα έχει φτάσει πλέον σχεδόν τα 100 τ.μ. / κάτοικο, γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι εκτός Αθήνας, η κάλυψη του πληθυσμού με εμπορικά κέντρα είναι ακόμη χαμηλότερη έως ανύπαρκτη.

Η Αθήνα πάντως ως μεγαλούπολη (πληθυσμιακά και οικονομικά) παρουσιάζει αρκετές εξελίξεις σε σχέση με τα εμπορικά κέντρα. Δρομολογούνται νέα σε περιοχές με μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης ενώ αρκετά υφιστάμενα είτε μεγαλώνουν είτε προσαρμόζονται σε νέα δεδομένα.

Τα 3 νέα εμπορικά κέντρα

Το Ελληνικό έχει την πρωτοκαθεδρία όσον αφορά τα εμπορικά κέντρα στην Αττική. Στο χώρο του πρώην αεροδρομίου δρομολογούνται μέσα από την μεγάλη επένδυση του Ελληνικού όχι ένα αλλά τρία νέα εμπορικά κέντρα. Ένα εξ αυτών θα βρίσκεται στην πάνω πλευρά της έκτασης, στη Λεωφόρο Βουλιαγμένης, και είναι από τα πρώτα έργα που δρομολογεί η Lamda Development, καθώς από αυτό αναμένει άμεσα σημαντικά έσοδα. Προβλέπεται να έχει ολοκληρωθεί το 2024-2025. Σημειώνεται ότι η Lamda προετοιμάζεται για σημαντική ανάπτυξη των εμπορικών κέντρων με πληροφορίες να θέλουν την είσοδο της Lamda Malls (που έχει ήδη το Golden Hall και το Mediterranean Cosmos στη Θεσσαλονίκη) στο Χρηματιστήριο εντός των επομένων ετών, και προφανώς όταν θα έχει διευθετηθεί και το θέμα με το The Mall Athens στο Μαρούσι.

Στην έτερη μεγάλη επένδυση της πόλης, τη Διπλή Ανάπλαση σε Αλεξάνδρας και Βοτανικό, εντάσσεται και το θέμα αξιοποίησης του ημιτελούς mall του Βωβού στον Βοτανικό. Το κτίριο, 52.000 τ.μ., αν ολοκληρωνόταν και λειτουργούσε ως mall θα αποτελούσε το μεγαλύτερο στην Ελλάδα, ξεπερνώντας κατά 25% σε μέγεθος το The Mall Athens στο Μαρούσι. Το κουφάρι σήμερα, εδώ και χρόνια εγκαταλελειμένο, φιλοδοξεί μέσω της Διπλής Ανάπλασης να πάρει επιτέλους ζωή. Στο τραπέζι έχει πέσει τόσο η ολοκλήρωση του εμπορικού κέντρου όσο και η δημιουργία κτιρίου σύγχρονων γραφείων υψηλών προδιαγραφών, που παρουσιάζουν ιδιαίτερα αυξημένη ζήτηση τελευταία.

Πιο βόρεια στην Αθήνα και πάλι κοντά στην κομβική Λεωφόρο Κηφισού, στη Μεταμόρφωση (στον κόμβο της Λυκόβρυσης), στα σκαριά βρίσκεται ένα ακόμη νέο εμπορικό κέντρο. Η μεγάλη επένδυση άνω των 93 εκ. ευρώ δρομολογείται από τον Όμιλο Κωνσταντίνου, συμφερόντων του γνωστού ομογενή επιχειρηματία Παν. Κωνσταντίνου από την Βενεζουέλα, που άνοιξε με μεγάλη ομολογουμένως επιτυχία και το πρώτο μεγάλο εμπορικό κέντρο των Νοτίων Προαστίων, το Athens Metro Mall στον Άγιο Δημήτριο. Το πλάνο αφορά την κατασκευή σύνθετου εμπορικού και ψυχαγωγικού κέντρου στην έκταση 85 στρεμμάτων, με πρόσοψη στη Λ. Κηφισού (Ε.Ο. Αθηνών – Λαμίας). Φορέας της επένδυσης είναι η εταιρεία Panita Ltd. Η επένδυση έχει ήδη ενταχθεί στο καθεστώς των Στρατηγικών Επενδύσεων από το 2019.

Αλλαγές σε 4 υφιστάμενα εμπορικά κέντρα

Προσαρμογή σε νέα δεδομένα επιχειρούν ακόμη τέσσερα εμπορικά κέντρα στην Αττική. Κάποια αναζητούν νέα κατεύθυνση, σύμφωνα με τα δεδομένα της εποχής (και λόγω πανδημίας) ενώ άλλα επεκτείνονται για να πάρουν ακόμη μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς.

Ένα από αυτά είναι και το River West, στη Λεωφόρο Κηφισού, του ομίλου Viohalco. Η επέκταση του εμπορικού κέντρου, επιφάνειας 25.000 τ.μ., που θα έχει τόσο εμπορικούς χώρους όσο και χώρος ψυχαγωγίας, αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του 2021.

Το άλλο μεγάλο εμπορικό κέντρο της Πειραιώς, το Athens Heart, αναμένεται και αυτό κάποια στιγμή να αλλάξει. Τα σχέδια μιλούσαν για ριζική ανακαίνιση και αλλαγή στόχευσης, με μετονομασία του σε Gazi Outlets, premium εκπτωτικό εμπορικό προορισμό, με προσθήκη και χώρων φυχαγωγίοας (κινηματογράφου μεταξύ άλλων) για να προσελκύσει ακόμη περισσότερο κοινό. Το έργο ανακαίνισης του εμπορικού κέντρου, το οποίο όμως ανήκει στην Premia Properties (πρώην Pasal Development), συμφερόντων του Ελληνοσουηδού επιχειρηματία Ηλία Γεωργιάδη, είχε αναλάβει κοινοπραξία μεταξύ της Hines και της Εθνικής Τράπεζας. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, η Hines δε συμμετέχει πλέον στο εγχείρημα και η Εθνική Τράπεζα αναζητά αγοραστή.

Δύο ακόμη γνωστά εμπορικά κέντρα στο κέντρο και στα Νότια Προάστια αλλάζουν προσανατολισμό, προσαρμοζόμενα στις νέες συνθήκες.

Εντός των προσεχών εβδομάδων ή και ημερών πρόκειται να λειτουργήσει το νέο πολύγλωσσο hub της αμερικανικής Sitel στο νέο σύγχρονο κτίριο γραφείων που έχει μετατραπεί το πάλαι ποτέ εμπορικό κέντρο Athenian Capitol του Ομίλου Χαραγκιώνη.

Αντίστοιχα, οι κενοί χώροι στο South Polis στο Παλαιό Φάληρο θα διατεθούν και αυτοί για χρήση γραφείων, αλλάζοντας το χαρακτήρα του συγκροτήματος. Υπενθυμίζεται ότι το South Polis βρισκόταν σε διαδικασία πώλησης από την Alpha Bank, στην οποία περιήλθε, και σε σχετικό διαγωνισμό σύμφωνα με πληροφορίες είχε πλειοδοτήσει η Brook Lane. Στο κέντρο λειτουργούν κατάστημα Jumbo αλλά και ο μεγάλος πολυχώρος κινηματογράφων Village Φάληρο.

Advertisement Macon
Advertisement
Advertisement Ergon Tzanidakis
Advertisement TÜV Austria
Advertisement Aecom
Ξενία Ηγουμενίτσας - Πηγή: ΕΤΑΔ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ21 ώρες ago

Ξεκίνησε από την ΕΤΑΔ η διαδικασία για την αξιοποίηση του Ξενία Ηγουμενίτσας – Τι περιλαμβάνει η πρόσκληση προς επενδυτές

Πηγή: Premia Properties
REAL ESTATE1 ημέρα ago

Άγγιξε τα 630 εκατ. ευρώ η αξία επενδύσεων της Premia Properties το 2025 – Συνεχίζει τις επενδύσεις σε ξενοδοχεία και φοιτητικές κατοικίες

Αμοργός - Φωτογραφία αρχείου - Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΙΤΣΑΡΑΣ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ1 ημέρα ago

Εγκρίθηκε έργο για νέο ξενοδοχείο στην Αμοργό

Το ιστορικό ακίνητο του ΦΙΞ στη Δυτική Θεσσαλονίκη - Φωτό: ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ
RESIDENTIAL1 ημέρα ago

Ξεκινούν σύντομα τα έργα για τη μεγάλη επένδυση της Dimand με κατοικίες και ξενοδοχείο στο πρώην ΦΙΞ στη Θεσσαλονίκη

Το αεροδρόμιο "Νίκος Καζαντζάκης" στο Ηράκλειο Κρήτης - Πηγή: EUROKINISSI/ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΡΑΠΑΝΗΣ
REAL ESTATE1 ημέρα ago

Mega real estate project φέρνει η ολοκλήρωση του νέου διεθνούς αεροδρομίου στο Καστέλι Ηρακλείου – Πώς θα αξιοποιηθεί το πρώην αεροδρόμιο μετά την “μετακόμιση”

Φωτογραφία αρχείου - Designed by Canva
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 ημέρες ago

Νέο ξενοδοχείο βρίσκεται στα “σκαριά” στην Εύβοια – Σε ποιά περιοχή θα γίνει

Skyline Havens - Hellenic Estates / Lamda Development
RESIDENTIAL2 ημέρες ago

Ξεκινούν έως τέλος Νοέμβρη τα έργα για το νέο οικιστικό έργο Skyline Havens στο Ελληνικό – Ποιά εταιρεία επενδύει

Το ιστορικό ακίνητο του ΦΙΞ στη Δυτική Θεσσαλονίκη - Φωτό: ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ
RESIDENTIAL2 ημέρες ago

Νέο έργο με κατοικίες και γραφεία στη Δυτική Είσοδο της Θεσσαλονίκης συζητά η Dimand – Πώς προχωρά η μεγάλη επένδυση στο ακίνητο ΦΙΞ

Φωτογραφία αρχείου - Φωτό: Βερβερίδης Βασίλης / Motionteam
RESIDENTIAL2 ημέρες ago

Ποιά νέα έργα κατοικιών σχεδιάζονται στη Θεσσαλονίκη – Πώς επιλέγουν οι επενδυτές τις τοποθεσίες

Φωτό: Γιώργος Κονταρίνης / Eurokinissi
REAL ESTATE3 ημέρες ago

Αυξάνουν τελικά ή όχι οι βραχυχρόνιες μισθώσεις τα ενοίκια και τις τιμές πώλησης κατοικιών στην Ελλάδα; Τι λένε 4 ειδικοί της αγοράς

Τα νέα κτίρια γραφείων στο ακίνητο του ΤΕΕ στο Δαχτυλίδι στο Μαρούσι - Πηγή: ΤΕΕ
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ2 εβδομάδες ago

Τέλος του 2026 ολοκληρώνεται από Dimand – ΤΕΡΝΑ το νέο “πράσινο” συγκρότημα γραφείων του ΤΕΕ στο Μαρούσι

Wyndham Residences Piraeus Marina Zeas - Πηγή: Wyndham / DKG Development
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 εβδομάδες ago

Ολοκληρώνεται έως τέλος του 2025 το νέο ξενοδοχείο Wyndham με serviced apartments στον Πειραιά – Πού θα γίνει

Το νέο κτίριο γραφείων MOB1 της Hellenic Properties στο Μαρούσι - Πηγή: Hellenic Properties
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ2 εβδομάδες ago

Προχωρά η κατασκευή του νέου “πράσινου” κτιρίου γραφείων MOB1 στο Μαρούσι – Που βρίσκεται το ακίνητο

Piraeús Gate - Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
RESIDENTIAL2 εβδομάδες ago

[VIDEO] Δείτε πώς θα γίνουν τα νέα “πράσινα” κτίρια κατοικιών και γραφείων στο Piraeus Gate Project

Το ακίνητο στην οδό Πανεπιστημίου 53 και Σανταρόζα - Πηγή: Google Maps
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 εβδομάδες ago

“Στα σκαριά” νέο ξενοδοχείο στην Πανεπιστημίου – Τι περιλαμβάνει ο διαγωνισμός αξιοποίησης του γνωστού ακινήτου

To Sokio Central στην οδό Πραξιτέλους - Πηγή: Oikos Developments
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ3 εβδομάδες ago

Επεκτείνει τις ξενοδοχειακές επενδύσεις στην Αθήνα η Sokio Hotels – “Στα σκαριά” και νέο ξενοδοχείο μαζί με τη Wyndham στο κέντρο της Αθήνας

Το πρώτο ξενοδοχείο Destination by Hyatt στην Ελλάδα ανοίγει στην Πάρο - Πηγή: SWOT
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ5 ημέρες ago

Ντεμπούτο στην Ελλάδα για το ξενοδοχειακό brand Destination by Hyatt – Σε ποιό νησί θα ανοίξει το πρώτο το 2026

To Ξενία Κύθνου - Πηγή: ΕΤΑΔ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 εβδομάδες ago

Πρώτο “πράσινο φως” στη μεγάλη επένδυση για τη μεταμόρφωση του πρώην Ξενία Κύθνου

Φωτογραφία αρχείου - Designed by Canva
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ1 εβδομάδα ago

“Πράσινο φως” για το νέο ξενοδοχείο 4 αστέρων στη Λεωφόρο Συγγρού – Σε ποιό ύψος του δρόμου θα γίνει

Μεσσηνία - Φωτογραφία αρχείου - Φωτό: ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 εβδομάδες ago

“Πράσινο φως” για 4 νέες επενδύσεις σε ξενοδοχεία στην Πελοπόννησο – Ποιές δύο περιοχές μονοπωλούν το επενδυτικό ενδιαφέρον

Conrad Athens The Ilisian - Πηγή: Hilton
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ3 ημέρες ago

Τους πρώτους μήνες του 2026 θα ξεκινήσει τη λειτουργία του το νέο 5άστερο Conrad Athens The Ilisian

Piraeús Gate - Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
RESIDENTIAL2 εβδομάδες ago

[VIDEO] Δείτε πώς θα γίνουν τα νέα “πράσινα” κτίρια κατοικιών και γραφείων στο Piraeus Gate Project

Το νέο Δικαστικό Μέγαρο Πειραιά όταν ολοκληρωθεί - Πηγή: Dimand Real Estate
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ3 εβδομάδες ago

[VIDEO] Προχωρούν από την Dimand τα έργα κατασκευής του νέου Δικαστικού Μεγάρου Πειραιά

Το νέο Μινιόν, φωταγωγημένο - Πηγή: DIMAND - Φωτογραφίες: ΝΙΚΟΣ ΔΑΝΙΗΛΙΔΗΣ
VIDEOS1 μήνα ago

[VIDEO] Το όραμα της Dimand για τις πόλεις του σήμερα και του αύριο μέσα από 20 εμβληματικά έργα

Τα έργα σε εξέλιξη στον νέο Riviera Tower στο The Ellinikon - Πηγή: Bizness.gr
VIDEOS1 μήνα ago

[VIDEO] The Ellinikon: προχωρούν τα κτιριακά έργα για τις μεγάλες οικιστικές, εμπορικές και τουριστικές επενδύσεις στο Ελληνικό

Φωτογραφία αρχείου - Πηγή: Canva
LOGISTICS2 μήνες ago

[VIDEO] Προχωρά η mega επένδυση logistics της ΙΚΕΑ στον Ασπρόπυργο

Το νέο κτίριο γραφείων στην Πλατεία Μαβίλη - Πηγή: Ten Brinke
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ2 μήνες ago

[VIDEO] Δείτε πώς μεταμορφώθηκε παλιό κτίριο γραφείων στην Πλατεία Μαβίλη

Eleusis Project - Πηγή: Karpathios Development
LOGISTICS2 μήνες ago

[VIDEO] Πώς θα γίνει το νέο έργο logistics Eleusis Project στον Ασπρόπυργο – Ποιά εταιρεία επενδύει

Voria Project - Πηγή: North Star Entertainment
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 μήνες ago

Ξεκινούν από τη ΜΕΤΚΑ τα έργα για τη μεγάλη επένδυση VORIA στο Μαρούσι – Εκδόθηκαν οι οικοδομικές άδειες

Η οικιστική επένδυση της Vita Estate Development στην οδό Ιάσονος 42 στη Νέα Σμύρνη - Πηγή: Vita Estate Development
RESIDENTIAL3 μήνες ago

[VIDEO] Προχωρά η νέα οικιστική επένδυση στη Νέα Σμύρνη – Σε ποιά περιοχή κατασκευάζεται

TRENDING

Επικοινωνία

Copyright © 2019-2024 Bizness.gr

Bizness.gr - Ταυτότητα
Ιδιοκτήτρια εταιρεία: «INFRA MEDIA M.I.K.E.» Διακριτικός τίτλος: «INFRA MEDIA» - Έδρα: Δήμος Αθηναίων, Αριστείδου αρ. 10-12, Τ.Κ. 10559 - ΑΦΜ: 801478591 Δ.Ο.Υ.: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ. - Τηλ. επικοινωνίας: 2130405600 - E-mail: contact@ypodomes.com Νόμιμος Εκπρόσωπος: Καραγιάννης Νικόλαος, Νόμιμος Εκπρόσωπος - Δικαιούχος του ονόματος τομέα (bizness.gr): INFRA MEDIA M.I.K.E. - Διευθυντής/Διαχειριστής: Καραγιάννης Νικόλαος - Διευθυντής Σύνταξης: Κατερίνα Παναγέα
Η Εταιρεία δηλώνει ότι έχει συμμορφωθεί με τη Σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της Επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L 63).