REAL ESTATE
Τα πάνω – κάτω στην αγορά ακινήτων φέρνει η νέα γραμμή 4 του Μετρό – Δείτε χάρτη με τους σταθμούς

Published
4 έτη agoon
By
Newsroom
Μετά από αρκετά χρόνια εργοταξιακής ησυχίας… στην Αθήνα λόγω των έργων Μετρό, η πρωτεύουσα αναμένεται σε λίγο καιρό να γεμίσει και πάλι με εργοτάξια που θα κατασκευάσουν τους 15 σταθμούς της νέας γραμμής 4 Άλσος Βεΐκου – Γουδή.
Αυτό το μεγάλο συγκοινωνιακό έργο έχει ήδη φέρει τα πάνω – κάτω στην αγορά ακινήτων της Αθήνας. Η ύπαρξη μέσων σταθερής τροχιάς (ειδικά μετρό) καθορίζει σε μεγάλο βαθμό την ελκυστικότητα των περιοχών για επενδύσεις σε ακίνητα. Η νέα γραμμή 4 έχει ήδη ξεκινήσει να επηρεάζει τις τιμές κατοικιών, γραφείων και καταστημάτων σε όλες τις περιοχές που θα περάσει.
Εν αναμονή της έναρξης των εργασιών, σας παρουσιάζουμε αναλυτικά σε ποιές περιοχές και δρόμους θα κατασκευαστούν οι νέοι σταθμοί αλλά και πού παρουσιάζονται επενδυτικές ευκαιρίες για ακίνητα.
Οι 15 νέοι σταθμοί της Γραμμής 4
Η γραμμή 4 θα έχει συνολικά 4 τμήματα και το πρώτο που θα κατασκευαστεί θα είναι το τμήμα Άλσος Βεΐκου – Γουδή, περνώντας ουσιαστικά από όλο το κέντρο της Αθήνας και ενώνοντας με μετρό πολυπληθείς περιοχές της Αθήνας και προαστίων της (όπως Ζωγράφου και Γαλάτσι).
Αναλυτικά οι σταθμοί θα κατασκευαστούν στις παρακάτω περιοχές. Πατήστε πάνω στους χάρτες για μεγαλύτερη ανάλυση, ώστε να δείτε ακριβώς τους δρόμους που έχουν χωροθετηθεί οι σταθμοί.
1. Ο Σταθμός Βεΐκου χωροθετείται στη συμβολή της Λεωφ. Ομορφοκκλησιάς (Βεΐκου) με την οδό Τράλλεων στον Δήμο Γαλατσίου.
2. Ο Σταθμός Γαλάτσι χωροθετείται στη συμβολή της Λεωφόρου Ομορφοκκλησιάς (Βεΐκου) και επί της συνέχειας αυτής, οδό Αγ. Γλυκερίας με την Λεωφόρο Γαλατσίου στον Δήμο Γαλατσίου.
3. Ο Σταθμός Ελικώνος χωροθετείται στη συμβολή των οδών Αγίας Γλυκερίας και Πάρνηθος στον Δήμο Αθήνας, παρά τον λόφο Ελικώνος.
4. Ο Σταθμός Κυψέλη χωροθετείται στη νοτιοανατολική πλευρά της πλατείας Κανάρη στον Δήμο Αθήνας, από την οδό Κυψέλης μέχρι την οδό Βελβενδού.
5. Ο Σταθμός Δικαστήρια χωροθετείται στα δυτικά του συμπλέγματος των πρώην κτιρίων της σχολής Ευελεπίδων (κτήρια) Δικαστηρίων στον Δήμο Αθήνας, στη συμβολή των οδών Ευελπίδων και Μουστοξύδη. χωροθετείται στα δυτικά του συμπλέγματος των πρώην κτιρίων της σχολής Ευελεπίδων (κτήρια) Δικαστηρίων στον Δήμο Αθήνας, στη συμβολή των οδών Ευελπίδων και Μουστοξύδη.
6. Ο Σταθμός Αλεξάνδρας χωροθετείται στη συμβολή της Λεωφ. Αλεξάνδρας με την οδό Μουστοξύδη στον Δήμο Αθήνας.
7. Ο Σταθμός Εξάρχεια χωροθετείται επί της πλατείας Εξαρχείων, στη συμβολή των οδών Στουρνάρη και Σπ. Τρικούπη στον Δήμο Αθήνας.
8. Ο Σταθμός Ακαδημίας χωροθετείται στην οδό Ακαδημίας, μεταξύ των οδών Ιπποκράτους και Σίνα στον Δήμο Αθήνας.
9. Ο Σταθμός Κολωνάκι χωροθετείται επί της πλατείας Φιλικής Εταιρείας (πλατεία Κολωνακίου) στον Δήμο Αθήνας, στη συμβολή των οδών Σκουφά, Πατριάρχου Ιωακείμ, Καψάλη, Κουμπάρη και Κανάρη.
10. Ο Σταθμός Ευαγγελισμός χωροθετείται στο πάρκο της Ριζάρη στον Δήμο Αθήνας, παράλληλα με την οδό Ριζάρη και διαγώνια σε σχέση με τον υφιστάμενο σταθμό Ευαγγελισμό της Γραμμής 3.
11. Ο Σταθμός Καισαριανή χωροθετείται στη συμβολή της Λεωφόρου Εθνικής Αντιστάσεως με την Λεωφόρο Βασ. Αλεξάνδρου στον Δήμο Καισαριανής, μεταξύ των οδών Υμηττού και Τζων Κένεντυ.
12. Ο Σταθμός Πανεπιστημιούπολη χωροθετείται στον χώρο της Πανεπιστημιούπολης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθήνας στον Δήμο Καισαριανής, βόρεια της εσωτερικής οδικής αρτηρίας.
13. Ο Σταθμός Ιλίσια χωροθετείται στη οδό Ινδού και στις πλατείες Αόρνου και Κύπρου στον Δήμο Ζωγράφου.
14. Ο Σταθμός Ζωγράφου χωροθετείται επί της πλατείας Αλεξανδρή (πλατεία Γαρδένιας) στον Δήμο Ζωγράφου, στη συμβολή των οδών Γ. Ζωγράφου και Γ’ Ορεινής Ταξιαρχίας με τη λεωφόρο Στρ. Αλεξάνδρου Παπάγου.
15. Ο Σταθμός Γουδή χωροθετείται στην πλατεία Ελευθερίας και την οδό Λοχ. Σπηλιωπούλου στον Δήμο Ζωγράφου.
Πώς οι νέοι σταθμοί δημιουργούν επενδυτικές ευκαιρίες
Σε κάθε περιοχή που έχει ανοίξει στο παρελθόν νέος σταθμός του Μετρό έχει παρατηρηθεί μεγάλη κινητικότητα στα ακίνητα πέριξ του σταθμού αλλά και σημαντική αύξηση τιμών.
Τόσο οι τιμές αγοράς ακινήτων όσο και οι τιμές πώλησης αυξάνονται λόγω μεγάλης ζήτησης, ιδίως σε σταθμούς στο κέντρο της πόλης.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι τόσο το Ελληνικό όσο και το Αιγάλεω, όπου άνοιξαν τα τελευταία χρόνια νέοι σταθμοί και παρατηρήθηκε η ίδια τάση.
Σε περιοχές με νέους σταθμούς υπάρχει ενδιαφέρον τόσο για διαμερίσματα και σπίτια όσο και για εμπορικά καταστήματα.
Για τα πρώτα, οι ένοικοι ή ιδιοκτήτες τους προτιμούν να χρησιμοποιούν το μετρό για τις μετακινήσεις τους ενώ η ζήτηση είναι μεγάλη ακόμη και για σπίτια σε μεγαλύτερη απόσταση από τους σταθμούς. Και σε αυτή την περίπτωση, τους συμφέρει να χρησιμοποιούν το αυτοκίνητο για μικρή απόσταση μερικών χιλιομέτρων μέχρι να φτάσουν και να παρκάρουν κοντά στους σταθμούς.
Όσον αφορά τα εμπορικά καταστήματα, για τα ακίνητα εμπορικών χρήσεων γίνεται συνήθως “μάχη” πολλά χρόνια πριν την έναρξη των σταθμών. Σε περιοχές με μηδενικό εμπορικό ενδιαφέρον προηγουμένως, ένας σταθμός δημιουργεί ευκαιρίες για καταστήματα εμπορικά και εστίασης, σε πολύ κοντινή απόσταση από αυτόν.
Τέλος όσον αφορά τα γραφεία, οι σταθμοί μετρό αποτελούν δέλεαρ για τους εργαζομένους που βλέπουν τα έξοδα μετακίνησής τους να μειώνονται σημαντικά (όπως και ο χρόνος). Για αυτό το λόγο πολλές εταιρείες σπεύδουν να μετακομίσουν σε περιοχές με εύκολη πρόσβαση στο μετρό.
Οι 4 περιοχές – φιλέτα κατά μήκος της Γραμμής 4
Ιδιαίτερα σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες παρουσιάζονται σε κάποιες από τις περιοχές που θα περάσει η νέα γραμμή.
Αυτές είναι κατά κύριο λόγο είτε περιοχές που παρουσίαζαν μέχρι πρότινος πολύ μικρή ζήτηση είτε περιοχές που η προσφορά ακινήτων είναι μεγάλη (πυκνοκατοικημένες με παλαιά επί τω πλείστω κτίρια).
Οι τέσσερις περιοχές που προβλέπεται να αναπτυχθούν περισσότερο είναι:
1. Γαλάτσι, κοντά στον ομώνυμο σταθμό
2. Κυψέλη, κοντά στο σταθμό Ελικώνος, που βρίσκεται στο Λόφο της Κυψέλης
3. Γκύζη, κοντά στους σταθμούς Δικαστήρια και Αλεξάνδρας
4. Εξάρχεια, πλησίον του σταθμού Εξάρχεια
Στις δύο πρώτες περιοχές (Γαλάτσι και Κυψέλη) θα υπάρξει κυρίως ενδιαφέρον για οικιστικούς σκοπούς (κατοικία) με τις τιμές πώλησης και ενοικίασης να πάρουν την ανηφόρα. Αυτή τη στιγμή οι τιμές είναι ιδιαίτερα χαμηλές, τόσο για πώληση (ξεκινούν από 650 ευρώ / τ.μ. για παλιό κτίριο) όσο και για ενοικίαση παλαιών διαμερισμάτων (από 4 ευρώ / τ.μ.) που μπορούν όμως να ανακαινισθούν, με υψηλές αποδόσεις στο μέλλον.
Αντίστοιχη έκρηξη τιμών αναμένεται και στην πλέον δημοφιλή περιοχή των Εξαρχείων, που αναμένεται να συνεχίσει με αυξανόμενο ρυθμό να προσελκύει ζήτηση για κατοικίες.
Όσον αφορά τέλος την περιοχή του Γκύζη, η ζήτηση αναμένεται να συγκεντρωθεί γύρω από τα κτίρια γραφείων. Αυτή τη στιγμή πάντως οι τιμές είναι χαμηλές ακόμη καθώς υπάρχει στοκ γραφειακών χώρων αλλά και διαθέσιμα αυτοτελή κτίρια γραφείων, όπως εκτιμά ο Πρόεδρος του Πανελλαδικού Δικτύου E-real estates, Θ. Μπάκας.
Πηγή: Πανελλαδικό Δίκτυο E-real estates
3 ακόμη τμήματα της Γραμμής 4 στα σκαριά
Παρότι η νέα γραμμή 4 και το πρώτο της τμήμα Άλσος Βεΐκου – Γουδή δεν έχει ακόμη ξεκινήσει, ωστόσο στο σχεδιασμό βρίσκονται ακόμη 3 νέα τμήματά της, που θα συνδέσουν το κέντρο της Αθήνας με τα Δυτικά, Βορειοδυτικά και Νότια Προάστια της πόλης.
Τα τμήματα αυτά θα είναι τα εξής:
– Άλσος Βεΐκου – Πετρούπολη
– Ευαγγελισμός – Άνω Ηλιούπολη
– Γουδή – Μαρούσι – Εθνική Οδός (μέσω της Λεωφόρου Κηφισίας)
Τα νέα αυτά τμήματα θα δώσουν και αυτά νέα πνοή στο real estate πολλών περιοχών, αν και το χρονοδιάγραμμα δείχνει την επόμενη δεκαετία. Ωστόσο, αναμένονται με αγωνία οι τελικοί σχεδιασμοί και η χωροθέτηση των σταθμών.
You may like
-
Τα 3 έργα “πράσινων” γραφείων που ολοκληρώνει η Noval Property το 2025 – Πώς στοχεύει σε χαρτοφυλάκιο ακινήτων 1 δισ. ευρώ έως το 2030
-
Ανοδικά κινήθηκε το 2024 η αγορά ακινήτων στη Χαλκιδική – Ποιά ακίνητα προτίμησαν οι επενδυτές και από ποιές χώρες προέρχονται
-
Μειώνονται οι αυξήσεις στις τιμές διαμερισμάτων στην Ελλάδα το 2025 – Ποιές οι τάσεις για Αθήνα και Θεσσαλονίκη
-
Τα 5+1 σε εξέλιξη μεγάλα έργα real estate της Premia Properties – Σε ποιές περιοχές επενδύει
-
Προκηρύχθηκε διαγωνισμός για την αξιοποίηση ακινήτου – φιλέτου του ΕΦΚΑ στο Σύνταγμα – Στις επιλογές και η ανέγερση ξενοδοχείου
-
“Στα σκαριά” νέο μεγάλο έργο ξενοδοχείου και γραφείων στο κέντρο του Πειραιά – Πού θα γίνει

Άνοιξε στη Χαλκιδική το νέο ξενοδοχείο της Hyatt – Τι περιλαμβάνει το Zélia Halkidiki

Σε νέα “εποχή” περνά σύντομα το Mitsis Grand Hotel στη Ρόδο – Δείτε πώς θα μεταμορφωθεί

Στον Αναπτυξιακό προς χρηματοδότηση έργο ανακαίνισης ξενοδοχείου στη Φθιώτιδα

Εγκρίθηκε έργο για νέο ξενοδοχείο στη Μύκονο – Σε ποιά περιοχή θα γίνει

Οι 7 νέες ξενοδοχειακές επενδύσεις που προχωρούν στον Πειραιά – Σε ποιά σημεία θα γίνουν και ποιές εταιρείες επενδύουν

Τα 3 έργα “πράσινων” γραφείων που ολοκληρώνει η Noval Property το 2025 – Πώς στοχεύει σε χαρτοφυλάκιο ακινήτων 1 δισ. ευρώ έως το 2030

“Πράσινο φως” για τη νέα Στρατηγική Τουριστική Επένδυση στην Πρέβεζα – Πώς εμπλέκεται ο Δήμος

Ανοδικά κινήθηκε το 2024 η αγορά ακινήτων στη Χαλκιδική – Ποιά ακίνητα προτίμησαν οι επενδυτές και από ποιές χώρες προέρχονται

Μειώνονται οι αυξήσεις στις τιμές διαμερισμάτων στην Ελλάδα το 2025 – Ποιές οι τάσεις για Αθήνα και Θεσσαλονίκη

“Πράσινο φως” για έργο επέκτασης ξενοδοχείου 4 αστέρων στην Κέρκυρα

“Στα σκαριά” νέο μεγάλο έργο ξενοδοχείου και γραφείων στο κέντρο του Πειραιά – Πού θα γίνει

Σε ποιό νησί των Κυκλάδων “μετακομίζει” ο επενδυτικός “πυρετός” για νέα ξενοδοχεία – Ποιά 4 νέα έργα προχωρούν

Οι 7 νέες ξενοδοχειακές επενδύσεις που προχωρούν στον Πειραιά – Σε ποιά σημεία θα γίνουν και ποιές εταιρείες επενδύουν

“Στα σκαριά” νέα τουριστική επένδυση στο Κουκάκι – Ποιό ακίνητο θα αξιοποιηθεί

Ολοκληρώνεται έως τέλος του 2025 το ήμισυ του “πράσινου” συγκροτήματος γραφείων The Grid στο Μαρούσι – Ποιός θα είναι ο μισθωτής

Ανοίγει το καλοκαίρι το νέο ξενοδοχείο Nyx του Ομίλου Fattal στη Θεσσαλονίκη

Piraeus Gate: από το 2026 οι πρώτες παραδόσεις στη μεγάλη επένδυση real estate στην καρδιά του Πειραιά – Ποιές 10 αναπτύξεις περιλαμβάνει

Από το 2028 ξεκινά η μεγάλη επένδυση της Noval στο ακίνητο – φιλέτο στην Πειραιώς – Ξενοδοχείο, γραφεία και κατοικίες στα πλάνα

Έρχονται στην Ελλάδα τα νέα ξενοδοχεία Luura – Σε ποιό νησί θα ανοίξει το πρώτο το 2026

Εγκαινιάστηκε το νέο ξενοδοχείο Hilton Garden Inn στη Λεωφόρο Συγγρού

[VIDEO] Σε εξέλιξη η μεγάλη οικιστική επένδυση Nea Polis στην Καβάλα – Πώς θα αναβαθμίσει την περιοχή με 7 νέους σύγχρονους οικισμούς με κατοικίες

[VIDEO] Πώς θα γίνει το νέο έργο logistics Eleusis Project στον Ασπρόπυργο – Ποιά εταιρεία επενδύει

[VIDEO] Δείτε πώς θα γίνουν τα νέα “πράσινα” κτίρια κατοικιών και γραφείων στο Piraeus Gate Project

[VIDEO] The Ellinikon: “ψήλωσε” και άλλο ο “πράσινος” ουρανοξύστης κατοικιών Riviera Tower στο Ελληνικό

[VIDEO] Piraeus Gate: πώς θα μεταμορφωθεί μια ολόκληρη περιοχή στο κέντρο του Πειραιά – Ποιά κτίρια θα αξιοποιηθούν

[VIDEO] Ποιά είναι τα 4 μεγάλα έργα για νέα “πράσινα” κτίρια γραφείων στο Μαρούσι που έχει αναλάβει η ΤΕΡΝΑ

[VIDEO] Ξεκίνησαν τα έργα για τη νέα οικιστική επένδυση Athens Sansiveria στην Λεωφόρο Ποσειδώνος

[VIDEO] The Ilisian: πώς προχωρά το μεγάλο έργο μεταμόρφωσης του πρώην Hilton της Αθήνας

[VIDEO] The Ellinikon: “ψηλώνει” και άλλο ο “πράσινος” ουρανοξύστης κατοικιών Riviera Tower στο Ελληνικό

[VIDEO] Ξεκίνησε νέα οικιστική επένδυση στη Γλυφάδα η Ten Brinke
TRENDING
-
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ4 ημέρες ago
“Στα σκαριά” νέο μεγάλο έργο ξενοδοχείου και γραφείων στο κέντρο του Πειραιά – Πού θα γίνει
-
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 εβδομάδες ago
Σε ποιό νησί των Κυκλάδων “μετακομίζει” ο επενδυτικός “πυρετός” για νέα ξενοδοχεία – Ποιά 4 νέα έργα προχωρούν
-
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ3 ημέρες ago
Οι 7 νέες ξενοδοχειακές επενδύσεις που προχωρούν στον Πειραιά – Σε ποιά σημεία θα γίνουν και ποιές εταιρείες επενδύουν
-
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ7 ημέρες ago
“Στα σκαριά” νέα τουριστική επένδυση στο Κουκάκι – Ποιό ακίνητο θα αξιοποιηθεί
-
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ2 εβδομάδες ago
Ολοκληρώνεται έως τέλος του 2025 το ήμισυ του “πράσινου” συγκροτήματος γραφείων The Grid στο Μαρούσι – Ποιός θα είναι ο μισθωτής