Connect with us

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Συμβούλιο ΣΕΒ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη: Συμπλήρωσε 10 χρόνια δράσης

Newsroom

Published

on

Σε επετειακή εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του ΣΕΒ, την Τρίτη 11 Ιουνίου, με τη συμμετοχή εκπροσώπων του πολιτικού, επιχειρηματικού και ακαδημαϊκού κόσμου και κεντρικό ομιλητή τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας κ. Ιωάννη Στουρνάρα, το Συμβούλιο ΣΕΒ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη κατέγραψε τις σημαντικότερες στιγμές στην πορεία του, αναδεικνύοντας παράλληλα τις αναγκαίες προϋποθέσεις για την επίτευξη της Βιώσιμης Ανάπτυξης στη χώρα μας.

Το Συμβούλιο ΣΕΒ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη ιδρύθηκε στις 11 Νοεμβρίου 2008 με στόχο τη διάδοση της Βιώσιμης Ανάπτυξης ως το σύγχρονο πλαίσιο που στοχεύει σε ταυτόχρονη οικονομική, περιβαλλοντική και κοινωνική ανάπτυξη και την εκπροσώπηση των επιχειρήσεων στον απαραίτητο διάλογο με την πολιτεία και γενικότερα την κοινωνία. Διαχρονικά, επιδίωξη του Συμβουλίου αποτελεί η ανάδειξη του ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος που αποκτούν οι επιχειρήσεις με την ένταξη της Βιώσιμης Ανάπτυξης στην στρατηγική τους.

Από την αρχή της πορείας του το Συμβούλιο ΣΕΒ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη υπήρξε πρωτοπόρος φορέας, εισάγοντας έγκαιρα στο δημόσιο διάλογο της χώρας θέματα όπως, η Κλιματική Αλλαγή, η Περιβαλλοντική Νομοθεσία, η Κυκλική Οικονομία, οι 17 Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης του Ο.Η.Ε., και ενημερώνοντας υπεύθυνα τις επιχειρήσεις για τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που διαμορφώνονται. Η πρόοδος των ελληνικών επιχειρήσεων τα τελευταία χρόνια υπήρξε σημαντική. Συμβάλλοντας στη μείωση των εκπομπών Αερίων Θερμοκηπίου, στην δημιουργία υποδομών για την Κυκλική Οικονομία, στην ανακύκλωση και ανάκτηση πρώτων υλών, οι επιχειρήσεις έδειξαν ότι και μπορούν και πρέπει να λειτουργήσουν ως μοχλός στη Βιώσιμη Ανάπτυξη. Σήμερα, θέματα όπως τα παραπάνω κερδίζουν συνεχώς το ενδιαφέρον των κυβερνήσεων και της κοινωνίας αλλά και ως παράμετρος αξιολόγησης επενδύσεων από χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, δημιουργώντας νέα δυναμική αλλά και προσδοκία για επίτευξη των μακροπρόθεσμων δεσμεύσεων που απαιτούνται.

Ο κ. Ιωάννης Στουρνάρας, ο οποίος στο πλαίσιο της εκδήλωσης τοποθετήθηκε για τα παραπάνω κρίσιμα ζητήματα ανέφερε: «Η παρούσα συγκυρία είναι ιδιαιτέρως σημαντική υπό το πρίσμα της Κλιματικής Αλλαγής, καθώς οι πολιτικές αντιμετώπισης καθυστερούν, με αποτέλεσμα να γίνεται πλέον λόγος για κλιματική κρίση. Σε αυτό το πλαίσιο, τέσσερις πτυχές αναδεικνύονται ως βασικές προϋποθέσεις για την επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης: η Κυκλική Οικονομία, ο ενεργειακός μετασχηματισμός, η περιβαλλοντική προστασία και η δημιουργία αξίας για την κοινωνία».

Ο κ. Σωκράτης Φάμελλος Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής τόνισε «Σε μόλις 4,5 χρόνια καταφέραμε πολύ σημαντικές μεταρρυθμίσεις, αποδεικνύοντας μάλιστα ότι η αντίθεση ανάμεσα στην προστασία του περιβάλλοντος και στην προσέλκυση επενδύσεων είναι ψευδεπίγραφη. Η Ελλάδα δεν είναι πλέον το μαύρο πρόβατο της Ευρώπης στα περιβαλλοντικά. Η κυκλική οικονομία είναι πλέον στο επίκεντρο της Αναπτυξιακής στρατηγικής της χώρας μας και έχουν δημιουργηθεί οι προϋποθέσεις να έχει η χώρα μας περισσότερους βαθμούς ελευθερίας και ουσιαστικές προϋποθέσεις ευημερίας και προόδου.»

Ο κ. Κώστας Σκρέκας Βουλευτής ΝΔ, πρώην Υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας και υπεύθυνος στη ΝΔ για θέματα ενέργειας, ανέφερε «Στη χώρα μας απαιτείται να προχωρήσουμε με έναν σχεδιασμό που θα περιλαμβάνει και πρόνοια αλλά και υποδομές. Οι κατευθύνσεις στις οποίες πρέπει να κινηθούμε είναι δύο: Αφενός πρέπει να προχωρήσουμε σε ακύρωση των αιτιών της Κλιματικής Αλλαγής με μέτρα περιορισμού των εκπομπών του διοξειδίου του Άνθρακα στην παραγωγική διαδικασία και στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, στην οικιακή χρήση αλλά και στις μεταφορές. Παράλληλα, πρέπει να προχωρήσουμε σε μετριασμό των συνεπειών της Κλιματικής Αλλαγής όπως για παράδειγμα μέσω αντιπλημμυρικών μέτρων. Η χώρα μας έχει όλες τις δυνατότητες όμως απαιτούνται τολμηρές μεταρρυθμίσεις και επιτάχυνση των κινήσεων προς τη Βιώσιμη Ανάπτυξη»

Ο κ. Γιάννης Μανιάτης Βουλευτής ΚΙΝΑΛ, πρώην Υφυπουργός Περιβάλλοντος δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι «Η πορεία προς τη Βιώσιμη Ανάπτυξη απαιτεί εμπιστοσύνη προς τους πολίτες αλλά και στους επενδυτές. Απαιτεί επίσης διαφάνεια, λογοδοσία και υγιή ανταγωνισμό με αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών. Η περιβαλλοντική νομοθεσία πρέπει να διασφαλίζει την ισορρόπηση μεταξύ της επιτάχυνσης και απλούστευσης της αδειοδοτικής διαδικασίας, αλλά παράλληλα και της περιβαλλοντικής προστασίας. Τέλος, χρειάζεται επίσης ένα μη φοβικό κράτος το οποίο θα συνεργάζεται στενά με τον ιδιωτικό τομέα μέσα από μητρώα πιστοποιημένων ιδιωτών επιστημόνων».

Κατά την εκδήλωση, ο Ιδρυτικός Πρόεδρος του Συμβουλίου ΣΕΒ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη κ. Ευθύμιος Ο. Βιδάλης, τιμήθηκε για την προσφορά του και ανακηρύχθηκε σε Επίτιμο Πρόεδρο, ενώ δήλωσε σχετικά: «Θα ήθελα να ευχαριστήσω τη Γενική Συνέλευση για την τιμή που μου κάνατε να με ανακηρύξετε Επίτιμο Πρόεδρο του Συμβουλίου μας. Θεωρώ αυτή την τιμητική αναγνώριση σαν μια επιβράβευση της συλλογικής προσπάθειας που ξεκινήσαμε το φθινόπωρο του 2008, με στόχο την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση, τόσο των επιχειρήσεων όσο και της κοινωνίας, για την προσέγγιση και επίλυση των κρίσιμων προκλήσεων της Βιώσιμης Ανάπτυξης. Είμαι πραγματικά πολύ ευτυχής που το Συμβούλιο συνεχίζει σε αυτό το δρόμο και βελτιώνει τη διαδικασία του κοινωνικού διαλόγου, σε μια εποχή που η κοινωνία και οι επιχειρήσεις κατανοούν την ανάγκη για Βιώσιμη Ανάπτυξη, δημιουργώντας καλύτερες προοπτικές για τις επόμενες γενιές».

Στην τοποθέτηση του, ο Γιάννης Πανιάρας, Πρόεδρος του Συμβούλιου ΣΕΒ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη τόνισε: «Βιώσιμη Ανάπτυξη, σημαίνει ισόρροπη ανάπτυξη με βάση τρεις πυλώνες: Την οικονομία, το περιβάλλον και την κοινωνία. Μακροπρόθεσμα, κάθε προσπάθεια ανάπτυξης που αγνοεί έναν από τους τρεις αυτούς πυλώνες είναι καταδικασμένη να αποτύχει. Από την πλευρά μας, θα συνεχίσουμε να ενθαρρύνουμε και να εκπροσωπούμε στον δημόσιο διάλογο τις επιχειρήσεις που θέλουν, μπορούν και πρέπει να στηρίζουν την προσπάθεια για την επίτευξη του στόχου της Βιώσιμης Ανάπτυξης στη χώρα μας. Το χρειαζόμαστε σαν γενιά του σήμερα και το οφείλουμε στις γενιές του αύριο».

Advertisement Omikron Kappa Consulting
Advertisement Macon
Advertisement
Advertisement QS Plan
Advertisement Omikron Kappa Consulting
Advertisement Ergon Tzanidakis
Advertisement TÜV Austria
Advertisement Aecom
Πηγή: ΝΕΚΤΑΡΙΑ ΜΠΑΛΩΜΑΤΙΝΗ/EUROKINISSI
REAL ESTATE12 λεπτά ago

5 μέτρα – προτάσεις για τη μείωση του κόστους κατοικίας στην Ελλάδα

Αρκαδία - Φωτογραφία αρχείου - Φωτό: ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ/EUROKINISSI
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ21 ώρες ago

Στα “σκαριά” νέο ξενοδοχείο 5 αστέρων στην Αρκαδία – Σε ποιά περιοχή θα γίνει

Φωτογραφία αρχείου - Design by Canva Pro
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ22 ώρες ago

“Πράσινο φως” σε έργο επέκτασης ξενοδοχείου στην Κάρπαθο

Φωτό: Γιώργος Κονταρίνης / Eurokinissi
REAL ESTATE23 ώρες ago

4 προτάσεις της ΠΟΜΙΔΑ για να αυξηθεί η προσφορά κατοικιών προς ενοικίαση με στόχο τη μείωση των ενοικίων

Saladi Project - Πηγή: Gnosis Investments
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ24 ώρες ago

Και επίσημα Στρατηγική Επένδυση το Saladi Project των 266 εκατ. ευρώ στην Αργολίδα

Silversands Mykonos - Πηγή: ORA Developers
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ24 ώρες ago

Ολοκληρώνεται το 2027 το νέο luxury ξενοδοχειακό project της ORA Developers στη Μύκονο

Χίος - Πηγή: Canva Pro
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ24 ώρες ago

Με αλλαγές προχωρά η mega τουριστική Στρατηγική Επένδυση στα Κεραμεία Χίου – Τι θα περιλαμβάνει

Φωτό: Γιώργος Κονταρίνης / Eurokinissi
REAL ESTATE1 ημέρα ago

Με δύο “ταχύτητες” κινείται η αγορά κατοικίας στα Βόρεια Προάστια της Αθήνας το 2026

Ρόδος - Φωτογραφία αρχείου - Φωτό: ΑΡΓΥΡΩ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ/EUROKINISSI
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 ημέρες ago

Επεκτείνεται στο τουριστικό real estate η Premia – Σύμπραξη με τον Όμιλο AKTI HOTELS για 3 ξενοδοχεία σε Ρόδο και Κω

Σχοινούσα - Φωτογραφία αρχείου - Φωτό: EUROKINISSI
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 ημέρες ago

Εγκρίθηκε έργο για νέο ξενοδοχείο στη Σχοινούσα

Το ακίνητο στη συμβολή των οδών Αιόλου και Σταδίου - Πηγή: Google Maps
REAL ESTATE3 εβδομάδες ago

Ανοίγει ο “δρόμος” για την ανάπλαση του ακινήτου του Notos στη Σταδίου – Τα σχέδια Dimand – Τράπεζας Πειραιώς

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ7 ημέρες ago

Εκδόθηκε η οικοδομική άδεια για το νέο ξενοδοχείο στο κέντρο του Πειραιά – Ποιό κτίριο θα αξιοποιηθεί

Το Μέγαρο ΤΑΝΠΥ στην Ακτή Μιαούλη στον Πειραιά - Πηγή: Google Maps
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ3 εβδομάδες ago

Ποιό ακίνητο – φιλέτο του ΕΦΚΑ στην Ακτή Μιαούλη στον Πειραιά θα αξιοποιηθεί – Στον “αέρα” ο διαγωνισμός για την μακροχρόνια εκμίσθωσή του

Η επένδυση στην Β' Ακτή Βούλας - Πηγή: Athens Beach Club / PILA Studio
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ3 εβδομάδες ago

Ολοκληρώνεται έως αρχές του 2027 η τουριστική επένδυση Athens Beach Club στη Βούλα

Τα νέα "πράσινα" κτίρια της ΔΕΗ στη Λεωφόρο Μεσογείων - Πηγή: ΜΠE
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ1 εβδομάδα ago

Μαζί DIMAND – ΔΕΗ για το μεγάλο έργο νέων “πράσινων” γραφείων στη Λεωφόρο Μεσογείων

Φωτογραφία αρχείου - Designed by Canva
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ5 ημέρες ago

Προχωρά η επένδυση της Hellenic Properties στο κτίριο γραφείων LK119 – Πού βρίσκεται και ποιός είναι ο μισθωτής

Άποψη της πλατείας Μητροπόλεως - Design by Canva Pro
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 εβδομάδες ago

Άνοιγμα και στην ξενοδοχειακή αγορά της Αθήνας για την Domes Resorts – Προχωρά μαζί με την Prodea το νέο 5άστερο στην Πλατεία Μητροπόλεως

Πρόσω ολοταχώς για την επέκταση του 5άστερου Domes Zeen στα Χανιά – Τι σημαίνει η κοινή επένδυση με την Brookfield
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ6 ημέρες ago

Επεκτείνεται στην Κρήτη η Domes Resorts – “Στα σκαριά” δύο νέα 5άστερα ξενοδοχεία σε Χανιά και Ρέθυμνο

Saladi Project - Πηγή: Gnosis Investments
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ24 ώρες ago

Και επίσημα Στρατηγική Επένδυση το Saladi Project των 266 εκατ. ευρώ στην Αργολίδα

Το ακίνητο στη συμβολή των οδών Σακελλαρίου και Τεώ - Πηγή: Europe Holdings
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ3 εβδομάδες ago

Δύο νέες επενδύσεις γραφείων στον Ταύρο δρομολογεί η Intracom – Ποιά κτίρια θα αξιοποιηθούν

Ilissos Suites - Pafilia / block722
RESIDENTIAL5 ημέρες ago

[VIDEO] Ολοκληρώθηκε η οικιστική επένδυση Ilissos Suites στο Μοσχάτο – Ποιά εταιρεία επένδυσε στο έργο

Voria Project - Πηγή: North Star Entertainment
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ4 εβδομάδες ago

[VIDEO] Προχωρούν τα έργα για τη μεγάλη τουριστική επένδυση VORIA στο Μαρούσι

Πηγή: Canva
LOGISTICS1 μήνα ago

[VIDEO] Σε λειτουργία το νέο υπερσύγχρονο κέντρο logistics της Skroutz στην Ελευσίνα

Green Haven Melissia - Πηγή: Ten Brinke
RESIDENTIAL1 μήνα ago

[VIDEO] Green Haven: προχωρά η μεγάλη οικιστική επένδυση της Ten Brinke στα Μελίσσια

Etolikou 11- Πηγή: MIBS Group
RESIDENTIAL1 μήνα ago

20 οικιστικά έργα στα “σκαριά” για την MIBS – Σε ποιές περιοχές της Αττικής επενδύει

Το οικισιτκό έργο της στην οδό Καραμανλή 5 στην Γλυφάδα - Πηγή: Ten Brinke
RESIDENTIAL1 μήνα ago

[VIDEO] Ξεκίνησε το νέο οικιστικό έργο της Ten Brinke στη Γλυφάδα

Το logistics center BriQ στον Ασπρόπυργο - Πηγή: BriQ Properties
LOGISTICS1 μήνα ago

[VIDEO] Προχωρούν τα έργα για την επέκταση της επένδυσης logistics της BriQ στον Ασπρόπυργο

Η Riviera Galleria στο The Ellinikon - Πηγή: Lamda Development
Χωρίς κατηγορία2 μήνες ago

[VIDEO] The Ellinikon: προχωρούν τα έργα κατασκευής της Riviera Galleria στο Ελληνικό

To logistics hub της INTERIKEA στον Ασπρόπυργο - Πηγή: Ten Brinke
LOGISTICS3 μήνες ago

[VIDEO] Ολοκληρώθηκε η mega επένδυση logistics για την IKEA στον Ασπρόπυργο

Promenade Heights - Πηγή: 314 Architecture Studio / Lamda Development
RESIDENTIAL3 μήνες ago

[VIDEO] Προχωρά η κατασκευή της οικιστικής επένδυσης Promenade Heights στο The Ellinikon

TRENDING

Επικοινωνία

Copyright © 2019-2024 Bizness.gr

Bizness.gr - Ταυτότητα
Ιδιοκτήτρια εταιρεία: «INFRA MEDIA M.I.K.E.» Διακριτικός τίτλος: «INFRA MEDIA» - Έδρα: Δήμος Αθηναίων, Αριστείδου αρ. 10-12, Τ.Κ. 10559 - ΑΦΜ: 801478591 Δ.Ο.Υ.: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ. - Τηλ. επικοινωνίας: 2130405600 - E-mail: contact@ypodomes.com Νόμιμος Εκπρόσωπος: Καραγιάννης Νικόλαος, Νόμιμος Εκπρόσωπος - Δικαιούχος του ονόματος τομέα (bizness.gr): INFRA MEDIA M.I.K.E. - Διευθυντής/Διαχειριστής: Καραγιάννης Νικόλαος - Διευθυντής Σύνταξης: Κατερίνα Παναγέα
Η Εταιρεία δηλώνει ότι έχει συμμορφωθεί με τη Σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της Επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L 63).
Μ.Η.Τ.
Αριθμός Μ.Η.Τ. 242890