Connect with us

ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ

Περιστέρης: Πάνω από 8 δισ. ευρώ οι απαραίτητες επενδύσεις σε ΑΠΕ και αποθήκευση ενέργειας την επόμενη πενταετία

Newsroom

Published

on

Το στίγμα για το που πρέπει να επικεντρωθεί η μεγάλη εθνική προσπάθεια για τη διείσδυση της αιολικής ενέργειας και εν γένει των ΑΠΕ αλλά και τις προσδοκίες που γεννιούνται στον ταχέως εξελισσόμενο κλάδο της Ενέργειας, έδωσαν ο Πρόεδρος της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Γιώργος Περιστέρης -υπό την ιδιότητα του Προέδρου του Ελληνικού Συνδέσμου Παραγωγών από ΑΠΕ- και η Διοίκηση της ΕΛΕΤΑΕΝ στα πλαίσια εκδήλωσης που συνδιοργάνωσαν για τους δημοσιογράφους, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αιολικής Ενέργειας, η οποία εορτάζεται στις 15 Ιουνίου.

Κοινός παρονομαστής των όσων ακούστηκαν ήταν η απλοποίηση των αδειοδοτικών διαδικασιών και η πάταξη της γραφειοκρατίας, παράγοντες που λειτουργούν αποτρεπτικά στις νέες επενδύσεις και προκαλούν σημαντική βραδυπορία στη σύγκλιση των στόχων της χώρας όσον αφορά τη συμμετοχή των ΑΠΕ στην ηλεκτροπαραγωγή.

Οι αριθμοί άλλωστε μιλούν από μόνοι τους: ο στόχος για το 2020 σχετικά με την εγκατεστημένη ισχύ των αιολικών έχει χαθεί εδώ και καιρό, δεδομένου ότι ανέρχεται σε 7,5 GW έναντι της τρέχουσας ισχύος που δεν ξεπερνά τα 3 GW.

Η απόκλιση από τους εθνικούς στόχους αντανακλάται ευκρινώς και σε επίπεδο ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ και υδροηλεκτρικά· ενώ το 2020 πρέπει ως χώρα να καλύπτουμε το 40% της ηλεκτροπαραγωγής από Ανανεώσιμες, το 2018 η συμμετοχή τους δεν ξεπέρασε το 27%.

Αυτό βέβαια εξηγείται αν σκεφτεί κανείς πόσο αργός είναι ο ρυθμός ένταξης των νέων πάρκων στο σύστημα, με δεδομένο πως η ολοκλήρωση των ατελείωτων αδειοδοτήσεων από δεκάδες εμπλεκόμενες υπηρεσίες, απαιτεί 8-12 χρόνια, ενώ κατά περιπτώσεις έχει πλησιάσει τις δύο δεκαετίες(!). Επακόλουθο αυτής της ανορθολογικής κατάστασης είναι η συσσώρευση αιτήσεων χιλιάδων MW.

Ο κος Περιστέρης κατά την τοποθέτησή του ανέφερε πως αν και τα πράγματα βελτιώνονται χρόνο με το χρόνο για τις ΑΠΕ, μένουν να γίνουν ακόμη πολλά. Όπως εξήγησε, η γραφειοκρατία και η δεισιδαιμονία είναι ακόμη «τερατώδεις» και οι αδειοδοτήσεις υπερβολικά χρονοβόρες, λειτουργώντας τελικά εξόχως επιβαρυντικά σε επενδύσεις με ισχυρά κοινωνικο-οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα στοχοποίησης είναι τα αιολικά πάρκα στα οποία αποδίδεται πληθώρα κινδύνων, από επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία μέχρι τη διατάραξη των τοπικών οικοσυστημάτων, η οποία ωστόσο όχι μόνο δεν ευσταθεί αλλά τελικά προωθεί μια λογική η οποία συμπαρατάσσεται με τη διατήρηση του ενεργειακού status quo με τα ορυκτά καύσιμα στην ηλεκτροπαραγωγή, όπως το ακριβό, εισαγόμενο μαζούτ.

Σχολίασε πως για την ώρα, η αιολική ενέργεια αποτελεί την «ατμομηχανή» της διείσδυσης των ΑΠΕ στο εγχώριο ενεργειακό σύστημα, υπογραμμίζοντας ότι το ύψος των απαραίτητων επενδύσεων σε Ανανεώσιμες και Αποθήκευση την επόμενη πενταετία ξεπερνά τα 8 δισ. ευρώ, δημιουργώντας προοπτικές αύξησης του ΑΕΠ κατά 1,5% σε ετήσια βάση.

Χαρακτήρισε ανεξήγητη τη στάση της Πολιτείας όσον αφορά την αποθήκευση ενέργειας ενώ αναφορικά με τα θαλάσσια αιολικά πάρκα, είπε ότι πλέον η τεχνολογία έχει προοδεύσει πολύ δίνοντας νέες και πολύ οικονομικότερες λύσεις όσον αφορά την ανάπτυξή τους. Σε αυτή τη βάση, εξέφρασε την προσδοκία να μην υπάρξουν μεγάλες καθυστερήσεις στη διαμόρφωση του σχετικού θεσμικού πλαισίου.

Ο Πρόεδρος της ΕΛΕΤΑΕΝ, κος Λαδακάκος κωδικοποίησε τις θέσεις της Ένωσης σε δύο ενθαρρυντικά και δύο ανησυχητικά σημεία. Ως πρώτο ενθαρρυντικό δεδομένο ανέφερε ότι σε παγκόσμιο επίπεδο η συζήτηση για τον τρόπο ηλεκτροπαραγωγής έχει πλέον λήξει με τις ΑΠΕ να έχουν επικρατήσει αδιαμφισβήτητα ενώ ως δεύτερο πρόσθεσε τη δραματική υποχώρηση των κοστών που καθιστούν τις ΑΠΕ ευθέως ανταγωνιστικές με τα ορυκτά καύσιμα, λόγω των τεχνολογικών εξελίξεων που το επιτρέπουν.

Στον αντίποδα, επισήμανε πως παρά τους φιλόδοξους στόχους που περιγράφονται και στο ΕΣΕΚ, εξακολουθεί να υπάρχει εφησυχασμός από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για το πώς αυτοί θα υλοποιηθούν ενώ ως δεύτερη ανησυχία ανέδειξε τη χαμηλή προσφορά έργων, απόρροια του αδειοδοτικού «λαβυρίνθου» ο οποίος αποθαρρύνει τους υποψήφιους επενδυτές.

Σε αυτό το πλαίσιο, έφερε ως παράδειγμα τον επερχόμενο διαγωνισμό της ΡΑΕ τον Ιούλιο, λέγοντας πως για 12 έργα που αντιστοιχούν σε 261 MW (σε διαγωνισμό 300 MW), θα αποδοθούν εν τέλει 181 MW, ελλείψει ικανού όγκου προσφοράς έργων.

Συνολικά, αυτό που τονίστηκε τόσο από μεριάς ΕΛΕΤΑΕΝ, όσο και ΕΣΗΑΠΕ, είναι η επιδίωξη μιας στενότερης και ουσιαστικότερης συνεργασίας με τις κυβερνήσεις, η οποία να συνοδεύεται με διάθεση για ευελιξία στην αντιμετώπιση των προκλήσεων ενός κλάδου που εξελίσσεται ραγδαία και δημιουργεί την ανάγκη για οξυμένα θεσμικά αντανακλαστικά. Ειδική αναφορά έγινε και στην πρόνοια που πρέπει να ληφθεί για τα πολύ μεγάλα έργα που δεν «χωράνε» στους διαγωνισμούς της ΡΑΕ, προτείνοντας μία κατά περίπτωση τιμολογιακή αντιμετώπιση σε συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού.

 

Πηγή: Φίλιππος Παναγόπουλος-ypodomes.com

Advertisement Omikron Kappa Consulting
Advertisement Macon
Advertisement
Advertisement QS Plan
Advertisement Omikron Kappa Consulting
Advertisement Ergon Tzanidakis
Advertisement TÜV Austria
Advertisement Aecom
Φωτογραφία αρχείου - Design by Canva Pro
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ1 ημέρα ago

“Στα σκαριά” νέο έργο αναβάθμισης ξενοδοχείου σε 5 αστέρων στη Λέσβο

Το νέο συγκρότημα "πράσινων" γραφείων της ΔΕΗ στη Λεωφόρο Μεσογείων - Πηγή: ΔΕΗ
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ1 ημέρα ago

Οι νέοι πόλοι “πράσινων” γραφείων στην Αττική εκτός του παραδοσιακού άξονα της Λεωφόρου Κηφισίας

Φωτογραφία αρχείου - Πηγή: Canva
ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ & ΠΑΡΚΑ2 ημέρες ago

Πώς χτίζει χαρτοφυλάκιο στην Ελλάδα ο ουγγρικός όμιλος Indotek – Από το Oscar Hotel στα τρία εμπορικά κέντρα

Ρόδος - Φωτό: ΑΡΓΥΡΩ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ/EUROKINISSI
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 ημέρες ago

Προέγκριση για νέα 5άστερη ξενοδοχειακή μονάδα στο Κιοτάρι της Ρόδου

Φωτογραφία αρχείου - Designed by Canva
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 ημέρες ago

Προχωρά έργο μετατροπής κτιρίου σε ξενοδοχείο στην Καλαμάτα

Φωτογραφία αρχείου - Designed by Canva
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 ημέρες ago

Ενοποιούνται τρία ξενοδοχεία στην Κέρκυρα – Δημιουργείται το νέο 5άστερο Mythos Resort

Πηγή: Premia Properties
ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ & ΠΑΡΚΑ3 ημέρες ago

“Στα σκαριά” νέο big-box ακίνητο στο Κορωπί από την Premia Properties για τα γραφεία και το dealership της Tesla

Πάρος - Φωτογραφία αρχείου - Φωτό: EUROKINISSI/PANORAMAPRESS/ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ3 ημέρες ago

Νέο 5άστερο ξενοδοχείο 75 κλινών “στα σκαριά” στην Πάρο – Σε ποιά περιοχή θα γίνει

Χίος - Πηγή: Canva Pro
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ3 ημέρες ago

Επενδύσεις 22 εκατ. ευρώ αλλάζουν τον ξενοδοχειακό χάρτη τεσσάρων νησιών του Αιγαίου

Φωτογραφία αρχείου - Designed by Canva
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ3 ημέρες ago

Νέα ξενοδοχειακή επένδυση στα “σκαριά” στο Ρέθυμνο

Εικόνα αρχείου - Design by Canva Pro
RESIDENTIAL3 εβδομάδες ago

Ποιά 3 ανενεργά στρατόπεδα σε Αττική, Θεσσαλονίκη και Αχαΐα θα αξιοποιηθούν για νέες κατοικίες

Πηγή: Elxis – At Home in Greece
REAL ESTATE1 εβδομάδα ago

“Άλμα” 50% στην ζήτηση ακινήτων για εξοχική κατοικία στην Ελλάδα από ΗΠΑ και Καναδά το 2026

To masterplan της ανάπλασης στο Βοτανικό - Πηγή: Δήμος Αθηναίων
REAL ESTATE1 εβδομάδα ago

Νέο masterplan για 5.000 στρέμματα στον Ελαιώνα “στα σκαριά” – Τι θα αλλάξει γύρω από τον Βοτανικό και τι προβλέπεται για οικιστικές αναπτύξεις

Πάρος - Φωτογραφία αρχείου - Φωτό: EUROKINISSI/PANORAMAPRESS/ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ5 ημέρες ago

Ποιες είναι οι 11 νέες ξενοδοχειακές επενδύσεις που δρομολογούνται στις Κυκλάδες – Σε ποιά νησιά θα γίνουν

Sartimare Resort - Πηγή: Happy Holidays
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 εβδομάδες ago

Σε στάδιο ωρίμανσης 4 από τις μεγαλύτερες ξενοδοχειακές επενδύσεις που δρομολογούνται αυτή την περίοδο σε όλη την Ελλάδα

Electra Palace Rhodes - Πηγή: Electra Hotels & Resorts
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 εβδομάδες ago

Νέος κύκλος ξενοδοχειακών deals και αναβαθμίσεων στη Ρόδο – Ποιοι όμιλοι επενδύουν στο νησί

Φωτό: Γιώργος Κονταρίνης / Eurokinissi
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ4 ημέρες ago

Νέο 6ώροφο ξενοδοχείο δρομολογείται στο Κουκάκι – Πού θα γίνει και ποια εταιρεία επενδύει

Φωτογραφία αρχείου - Designed by Canva
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 ημέρες ago

Προχωρά έργο μετατροπής κτιρίου σε ξενοδοχείο στην Καλαμάτα

Το νέο "πράσινο" συγκρότημα γραφείων NEXIS στο πρώην ΕΚΕΠ στη Μεταμόρφωση - Πηγή: Hill International
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ5 ημέρες ago

Ολοκληρώθηκε το NEXIS στη Μεταμόρφωση – Πώς το πρώην ΕΚΕΠ έγινε “πράσινο” συγκρότημα γραφείων 21.000 τ.μ.

Φωτογραφία αρχείου - Design by Canva Pro
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 εβδομάδες ago

11 νέες ξενοδοχειακές επενδύσεις 5 αστέρων σε νησιά αλλά και ηπειρωτική Ελλάδα

Ο οικιστικός πύργος Marina Tower στο Ελληνικό - Πηγή: Lamda Development
RESIDENTIAL6 ημέρες ago

[VIDEO] Δείτε πώς παρουσιάζει η Bouygues τον πύργο κατοικιών Riviera Tower στο Ελληνικό

RESIDENTIAL2 εβδομάδες ago

[VIDEO] Σε εξέλιξη η νέα οικιστική επένδυση Almyra Complex στις Σέρρες – Ποιός γνωστός όμιλος επενδύει

To νέο "πράσινο" κτίριο γραφείων της BriQ Properties στη Λ. Ποσειδώνος - Πηγή: mtarchitects
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ3 εβδομάδες ago

[VIDEO] Δείτε το νέο “πράσινο” κτίριο γραφείων AENORA στη Λεωφόρο Ποσειδώνος

Pinēa Living II - Πηγή: Ten Brinke
RESIDENTIAL1 μήνα ago

[VIDEO] Προχωρούν τα έργα για την επέκταση της οικιστικής επένδυσης Pinea Living στο Νέο Ηράκλειο

Ilissos Suites - Pafilia / block722
RESIDENTIAL2 μήνες ago

[VIDEO] Ολοκληρώθηκε η οικιστική επένδυση Ilissos Suites στο Μοσχάτο – Ποιά εταιρεία επένδυσε στο έργο

Voria Project - Πηγή: North Star Entertainment
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ3 μήνες ago

[VIDEO] Προχωρούν τα έργα για τη μεγάλη τουριστική επένδυση VORIA στο Μαρούσι

Πηγή: Canva
LOGISTICS3 μήνες ago

[VIDEO] Σε λειτουργία το νέο υπερσύγχρονο κέντρο logistics της Skroutz στην Ελευσίνα

Green Haven Melissia - Πηγή: Ten Brinke
RESIDENTIAL3 μήνες ago

[VIDEO] Green Haven: προχωρά η μεγάλη οικιστική επένδυση της Ten Brinke στα Μελίσσια

Etolikou 11- Πηγή: MIBS Group
RESIDENTIAL3 μήνες ago

20 οικιστικά έργα στα “σκαριά” για την MIBS – Σε ποιές περιοχές της Αττικής επενδύει

Το οικισιτκό έργο της στην οδό Καραμανλή 5 στην Γλυφάδα - Πηγή: Ten Brinke
RESIDENTIAL3 μήνες ago

[VIDEO] Ξεκίνησε το νέο οικιστικό έργο της Ten Brinke στη Γλυφάδα

TRENDING

Επικοινωνία

Copyright © 2019-2024 Bizness.gr

Bizness.gr - Ταυτότητα
Ιδιοκτήτρια εταιρεία: «INFRA MEDIA M.I.K.E.» Διακριτικός τίτλος: «INFRA MEDIA» - Έδρα: Δήμος Αθηναίων, Αριστείδου αρ. 10-12, Τ.Κ. 10559 - ΑΦΜ: 801478591 Δ.Ο.Υ.: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ. - Τηλ. επικοινωνίας: 2130405600 - E-mail: contact@ypodomes.com Νόμιμος Εκπρόσωπος: Καραγιάννης Νικόλαος, Νόμιμος Εκπρόσωπος - Δικαιούχος του ονόματος τομέα (bizness.gr): INFRA MEDIA M.I.K.E. - Διευθυντής/Διαχειριστής: Καραγιάννης Νικόλαος - Διευθυντής Σύνταξης: Κατερίνα Παναγέα
Η Εταιρεία δηλώνει ότι έχει συμμορφωθεί με τη Σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της Επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L 63).
Μ.Η.Τ.
Αριθμός Μ.Η.Τ. 242890