REAL ESTATE
5 ακίνητα – φιλέτα στο Βοτανικό αναμένουν μεγάλες επενδύσεις με τη Διπλή Ανάπλαση
Published
4 έτη agoon
By
Παύλος Ρίζος
Πέντε είναι τα ακίνητα – φιλέτα στο Βοτανικό που αναμένουν πλέον την αξιοποίησή τους και σε θέση μάχης βρίσκονται μεταξύ άλλων “μεγάλοι” του χώρου, όπως DIMAND, PREMIA PROPERTIES και REDS.
Πρόσφατα παρουσιάστηκε από το Δήμαρχο Αθηναίων, Κ. Μπακογιάννη, αναλυτικά όλο το έργο της Διπλής Ανάπλασης σε Βοτανικό και Λ. Αλεξάνδρας. Εκτός όμως από το νέο γήπεδο του Παναθηναϊκού, τις λοιπές νέες αθλητικές εγκαταστάσεις του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού και τα έργα ανάπλασης στην περιοχή, άνοιξε ο δρόμος και για μεγάλες ιδιωτικές επενδύσεις real estate στην περιοχή.
Μπορεί να μη χρηματοδοτηθούν με δημόσιους πόρους καθώς είναι ιδιωτικά έργα (αν και μπορούν ενδεχομένως να ενταχθούν υπό όρους σε κάποιο πρόγραμμα του Ταμείου Ανάκαμψης, για κινητοποίηση ιδιωτικών επενδύσεων σε συγκεκριμένους τομείς) αλλά η Διπλή Ανάπλαση και κυρίως η έναρξη των διαδικασιών στο Βοτανικό και συγκεκριμένα στον Ελαιώνα ανοίγει διάπλατα το δρόμο για την υλοποίησή τους.
Ήδη στην περιοχή έχουν τοποθετηθεί στρατηγικά αρκετοί από τους “μεγάλους παίκτες” της εγχώριας αγοράς real estate και οι επενδύσεις σε νέες αναπτύξεις βρίσκονται στα σκαριά ήδη από καιρό.
Τα πλάνα ίσως χρειαστεί να επικαιροποιηθούν καθώς κάποια από αυτά υπήρχαν από πολλά χρόνια πριν και πλέον τα δεδομένα και οι ανάγκες έχουν αλλάξει. Ωστόσο, τον τόνο των ιδωτικών επενδύσεων έδωσε κατά την παρουσίαση της Διπλής Ανάπλασης ο Δήμαρχος Αθηναίων, τονίζοντας ότι θα κινητοποιηθούν κεφάλαια για επενδύσεις σχεδόν 470 εκατ. ευρώ.
1. Η επένδυση της Dimand στη Softex
Θέση μάχης… στο Βοτανικό και τη Διπλή Ανάπλαση παίρνει η Dimand με τη νέα επένδυση σε ακίνητο-φιλέτο, που βρίσκεται στα σκαριά.
Στο ακίνητο που ήκμασε μια από τις πιο γνωστές ελληνικές επιχειρήσεις των περασμένων δεκαετιών επιχειρείται να δοθεί νέα ζωή με την υλοποίηση μιας επένδυσης real estate από έναν από τους κορυφαίους παίκτες της αγοράς.
Ο λόγος για το ακίνητο με τις εγκαταστάσεις της Αθηναϊκής Χαρτοποιίας, στο Βοτανικό, πολύ κοντά στην Ιερά Οδό, τη Λεωφόρο Κηφισού και το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Οι εγκαταστάσεις της Αθηναϊκής Χαρτοποιίας στην Αθήνα βρίσκονται σε δύο ακίνητα στην περιοχή του Βοτανικού, στο οικοδομικό τετράγωνο 35 και 38.
Στον Ισολογισμό της εταιρείας καταγράφονται πάντως δύο μεγάλα ακίνητα: το ένα, με οικόπεδο 18 στρεμμάτων περίπου και κτίρια συνολικής επιφάνειας 18.954 τ.μ. και το άλλο με οικόπεδο 50 στρεμμάτων περίπου και κτίρια συνολικής επιφάνειας 51.000 τ.μ. (εκ των οποίων 11.000 τ.μ. αναφέρονται ως καμμένα από την πυρκαγιά που έλαβε χώρα στο παρελθόν δύο φορές, το 1994 και το 2015).
Σύμφωνα με δημοσιεύματα. έχουν ήδη ξεκινήσει οι κατεδαφίσεις κτιρίων στο ακίνητο.
Όπως προκύπτει, η έκταση μετά την κατεδάφιση των κτιρίων θα αποτελέσει ένα έτοιμο ακίνητο – φιλέτο για αξιοποίηση.
Οι επιτρεπόμενες χρήσεις στην περιοχή περιλαμβάνουν τόσο χρήσεις αναψυχής και ψυχαγωγίας όσο και εμπορικά καταστήματα και κατοικίες.
Σύμφωνα επίσης με δημοσιεύματα, οι περισσότεροι νέοι χώροι θα αφορούν κτίρια σύγχρονων γραφείων ενώ δεν έχει αποκλειστεί και το ενδεχόμενο κατασκευής οικιστικών συγκροτημάτων.
Πάντως, το πρότζεκτ αφορά μια ακόμη περίπτωση αστικής ανάπλασης και όπως έχει δηλώσει κατ’ επανάληψιν ο πρόεδρος και CEO της Dimand, Δημήτρης Ανδριόπουλος, η εταιρεία πιστεύει στις αστικές αναπλάσει καθώς μπορούν να αλλάξουν τελείως τις περιοχές στις οποίες λαμβάνουν χώρα.
Τρανταχτό παράδειγμα αποτελεί το Piraeus Port Plaza, τμήμα της μεγάλης αστικής ανάπλασης που συνεχίζεται ακόμη στην περιοχή Παπαστράτου του Πειραιά.
2. Το ημιτελές mall του Βωβού της ΑΕΠ Ελαιώνα
Το κατά 70% ημιτελές mall του πρώην κραταιού ομίλου real estate του Μπάμπη Βωβού αποτελεί σίγουρα ένα από τα πλέον τρανταχτά παραδείγματα της επίπτωσης που είχε η φούσκα ακινήτων μαζί με την οικονομική κατάρρευση που ακολούθησε στην Ελλάδα στις δυναμικά αναπτυσσόμενες εταιρείες real estate.
Είναι εξάλλου γνωστή η μεγάλη ταχύτητα με την οποία ο Μπάμπης Βωβός επιθυμούσε να ολοκληρώνει τα νέα projects ώστε να προχωρά στα επόμενα. Μόνο που στην περίπτωση του mall στο Βοτανικό, η κολοσσιαία επένδυση 250 εκ ευρώ “σκόνταψε” στις αντιδράσεις και προσφυγές των κατοίκων της περιοχής και τελικά ακυρώθηκε από το ΣτΕ.
Το νέο mall φιλοδοξούσε να γίνει το μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο στην Αθήνα και την Ελλάδα, ξεπερνώντας κατά 25% σε μέγεθος το The Mall Athens στο Μαρούσι.
Είχε προβλεπόμενη επιφάνεια 70.000 τ.μ. και θα περιλάμβανε και 3.000 θέσεις στάθμευσης.
Αποτελούσε τμήμα του project της Διπλής Ανάπλασης (που τελικά ακυρώθηκε από το ΣτΕ) και είχε ξεκινήσει το 2008, ακριβώς πάνω στην αρχή της μεγάλης χρηματοοικονομικής κρίσης.
Επρόκειτο μάλιστα να ολοκληρωθεί μέσα σε ένα μόλις χρόνο, το 2009, με τους κατασκευαστικούς ρυθμούς ρεκόρ της Διεθνούς Τεχνικής. Τελικά οι κατασκευές σταμάτησαν στο 70%, με το μπλόκο του ΣτΕ, μετά από τις συνεχείς προσφυγές των κατοίκων της περιοχής.
Από το πάγωμα των εργασιών και μετά, και φυσικά με τις οικονομικές εξελίξεις γύρω από το Μπάμπη Βωβό και τη Διεθνή Τεχνική να τρέχουν, το mall ουσιαστικά αφέθηκε στην τύχη του.
Ο όμιλος κατέρρευσε και το σχέδιο εξυγίανσης του, που εγκρίθηκε πριν 5 έτη, έφερε το mall στα χέρια των νέων του ιδιοκτητών: τις τράπεζες Alpha Bank και Τράπεζα Πειραιώς.
Οι τελευταίες μάλιστα συνέστησαν την εταιρεία “ΑΕΠ Ελαιώνα” για να διαχειριστεί το project του Mall ενώ είχε γίνει και μια διετής συμφωνία με την Hines, προκειμένου η τελευταία να αναλάβει την ολοκλήρωση του έργου. Ωστόσο, και αυτή η συμφωνία εξέπνευσε πλέον με αποτέλεσμα να τεθεί πάλι το πρότζεκτ επί μηδενικής βάσης.
Η Διπλή Ανάπλαση όπως τελικά θα υλοποιηθεί ανοίγει το δρόμο για την εκ νέου αξιοποίηση του ακινήτου – φιλέτου της ΑΕΠ Ελαιώνα.
3. Το νέο κτίριο γραφείων της REDS
Στα σκαριά βρίσκεται από χρόνια και μια μεγάλη επένδυση για νέα κτίρια γραφείων στην ευρύτερη περιοχή του Βοτανικού και συγκεκριμένα στην Ακαδημία Πλάτωνος. Το ακίνητο αφορά οικόπεδο επιφάνειας 8.094 τετραγωνικά μέτρων.
Όπως αναφέρει η REDS, οι χρήσεις γης του οικοπέδου επιτρέπουν την κατασκευή γραφειακών χώρων. H επένδυση αρχικά είχε σχεδιαστεί για γραφεία συνολικής επιφάνειας 19.000 τ.μ. ενώ το κόστος της επένδυσης θα άγγιζε τα 50 εκατ. ευρώ.
4. Το ακίνητο του πρώην εργοστασίου Soulis της Premia Properties
Στην περιοχή του Ελαιώνα, η Premia Properties έχει στην κατοχή της (από εποχής Pasal Development) ένα μεγάλο ακίνητο που αφορά το πρώην εργοστάσιο της εταιρείας Soulis ΑΕΒΕ.
Το κτίριο αποθηκευτικών και βιομηχανικών χώρων βρίσκεται στην πάροδο της οδού Ορφέως 166. Πάντως, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει συγκεκριμένο πλάνο αξιοποίησης του ακινήτου (ακόμη).
5. Οι νέοι αποθηκευτικοί χώροι στο πρώην εργοστάσιο Λιβάνη
Μια ακόμη λιγότερο γνωστή επένδυση στην ευρύτερη περιοχή του Βοτανικού αφορούσε τη δημιουργία αποθηκευτικών χώρων στο πρώην εργοστάσιο Λιβάνη. Η επένδυση είχε αρχικά σχεδιαστεί για δημιουργία χώρων συνολικής επιφάνειας 2.000 τ.μ. ενώ το κόστος της επένδυσης θα ξεπερνούσε τα 3 εκατ. ευρώ.
Πλέον, η επένδυση έχει ακυρωθεί αλλά το ακίνητο βρίσκεται σε στρατηγικά καλό σημείο το οποίο πιθανόν να κινήσει το ενδιαφέρον νέων επενδυτών.
You may like
-
5 “μνηστήρες” για το έργο παραχώρησης στο πρώην βασιλικό κτήμα στο Τατόι – Ποιά μεγάλα ονόματα εκδήλωσαν ενδιαφέρον
-
H ακτινογραφία της αγοράς real estate στη Θεσσαλονίκη – Ποιές περιοχές είναι δημοφιλείς για ακίνητα κατοικίας, αγορά γης και logistics
-
Ξεκινά ριζική ανακαίνιση σε ιστορικό κτίριο γραφείων στο Σύνταγμα – Ποιά εταιρεία ανέλαβε το έργο
-
Οινοποιεία ως real estate destination – Πώς μεταμορφώνονται από οικογενειακά κτήματα σε επενδυτικά assets
-
Στη γραμμή εκκίνησης η μεγάλη επένδυση logistics της Dimand στη Θεσσαλονίκη – Πώς θα αξιοποιηθεί το πρώην ακίνητο της ΒΑΛΚΑΝ ΕΞΠΟΡΤ στη δυτική πλευρά της πόλης
-
Νέα ακίνητα στην Αττική αναζητά η Σκλαβενίτης – Σε ποιές περιοχές εστιάζει και ποιές οι προδιαγραφές
5 “μνηστήρες” για το έργο παραχώρησης στο πρώην βασιλικό κτήμα στο Τατόι – Ποιά μεγάλα ονόματα εκδήλωσαν ενδιαφέρον
H ακτινογραφία της αγοράς real estate στη Θεσσαλονίκη – Ποιές περιοχές είναι δημοφιλείς για ακίνητα κατοικίας, αγορά γης και logistics
Ξεκινά ριζική ανακαίνιση σε ιστορικό κτίριο γραφείων στο Σύνταγμα – Ποιά εταιρεία ανέλαβε το έργο
Οινοποιεία ως real estate destination – Πώς μεταμορφώνονται από οικογενειακά κτήματα σε επενδυτικά assets
Στη γραμμή εκκίνησης η μεγάλη επένδυση logistics της Dimand στη Θεσσαλονίκη – Πώς θα αξιοποιηθεί το πρώην ακίνητο της ΒΑΛΚΑΝ ΕΞΠΟΡΤ στη δυτική πλευρά της πόλης
Νέα ακίνητα στην Αττική αναζητά η Σκλαβενίτης – Σε ποιές περιοχές εστιάζει και ποιές οι προδιαγραφές
Με χαρτοφυλάκιο 822 εκατ. ευρώ έκλεισε το 2025 για την Trastor – Στα “σκαριά” νέες επενδύσεις και Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου το 2026
Άγγιξε τα 700 εκατ. ευρώ η αξία των επενδύσεων της Premia Properties το 2025 – Ποιά ακίνητα απέκτησε
Νέα τουριστική επένδυση 5 αστέρων δρομολογείται στη Χαλκιδική – Ποιό ξενοδοχείο αναβαθμίζεται σε 5άστερο
“Στα σκαριά” νέο ξενοδοχείο 5 αστέρων στο Κολωνάκι – Ποιό κτίριο θα αξιοποιηθεί
[ΦΩΤΟ] Ξεκίνησε η κατασκευή της νέας επένδυσης κατοικιών και γραφείων Skyway στον Πειραιά – Πώς εντάσσεται στο mega project PIRAEUS GATE
“Στα σκαριά” νέο ξενοδοχείο 5 αστέρων στο Κολωνάκι – Ποιό κτίριο θα αξιοποιηθεί
Παραδίδεται από το Μάρτιο το νέο σύγχρονο κτίριο γραφείων Syndesis Hub στο Ελληνικό
Ολοκληρώνεται η επένδυση για το νέο boutique ξενοδοχείο σε ιστορικό ακίνητο κοντά στην Παλιά Βουλή – Ποιά εταιρεία επενδύει
Νέα ακίνητα στην Αττική αναζητά η Σκλαβενίτης – Σε ποιές περιοχές εστιάζει και ποιές οι προδιαγραφές
“Στα σκαριά” το νέο ξενοδοχείο THE MODERNIST στον Πειραιά – Πώς προχωρά η νέα ξενοδοχειακή επένδυση
[ΦΩΤΟ] Ανοίγει τον Απρίλιο το νέο IKOS Kissamos – Τι περιλαμβάνει το mega ξενοδοχειακό project
Προς ολοκλήρωση η μεγάλη επένδυση της ZEUS στον Πειραιά – Ποιό εμβληματικό κτίριο κοντά στο λιμάνι “μεταμορφώνεται”
[ΦΩΤΟ] Ολοκληρώνονται τον Απρίλιο τα έργα ανανέωσης του ξενοδοχείου President στη Λεωφόρο Κηφισίας
Δύο νέα ξενοδοχεία στο κέντρο της Αθήνας σχεδιάζει η Fattal – Σε ποιό γνωστό δρόμο θα γίνουν
[VIDEO] Ανοίγει την 1η Μαρτίου το νέο The Fiction Athens στο Μαρούσι – Πώς μεταμορφώθηκε το γνωστό ξενοδοχείο Civitel
[VIDEO] The Ellinikon: προχωρούν τα έργα κατασκευής του εμπορικού κέντρου Riviera Galleria στο Ελληνικό
[VIDEO] Πώς προχωρούν τα έργα για το νέο data center στα Σπάτα
Προς αξιοποίηση το ακίνητο του πρώην ξενοδοχείου “Βέρμιον” στη Νάουσα – Τι αφορά ο διαγωνισμός παραχώρησης 48 εκατ. ευρώ
Δύο νέες οικιστικές επενδύσεις από την MIBS στον Πειραιά – Ποιό πρώην βιομηχανικό κτίριο με ιστορία θα μεταμορφωθεί σε κατοικίες
[VIDEO] Ξεκίνησε η νέα οικιστική επένδυση της Ten Brinke στη Γλυφάδα
[VIDEO] Δείτε πώς προχωρούν τα έργα για το Project VORIA στο Μαρούσι
[VIDEO] Προχωρά το mega project 30 εκατ. ευρώ με κατοικίες και εμπορικό κατάστημα της Μασούτης στις Τρεις Γέφυρες – Πότε θα ολοκληρωθεί
[VIDEO] The Ellinikon: προχωρούν τα μεγάλα κτιριακά έργα – “Ψήλωσαν” και άλλο Riviera Tower, IRC και τα κτίρια κατοικιών
[VIDEO] Σε εξέλιξη η νέα μεγάλη οικιστική επένδυση Green Haven στα Μελίσσια
TRENDING
-
RESIDENTIAL4 ημέρες ago[ΦΩΤΟ] Ξεκίνησε η κατασκευή της νέας επένδυσης κατοικιών και γραφείων Skyway στον Πειραιά – Πώς εντάσσεται στο mega project PIRAEUS GATE
-
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ4 ημέρες ago“Στα σκαριά” νέο ξενοδοχείο 5 αστέρων στο Κολωνάκι – Ποιό κτίριο θα αξιοποιηθεί
-
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ3 εβδομάδες agoΠαραδίδεται από το Μάρτιο το νέο σύγχρονο κτίριο γραφείων Syndesis Hub στο Ελληνικό
-
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ5 ημέρες agoΟλοκληρώνεται η επένδυση για το νέο boutique ξενοδοχείο σε ιστορικό ακίνητο κοντά στην Παλιά Βουλή – Ποιά εταιρεία επενδύει
-
LOGISTICS18 ώρες agoΝέα ακίνητα στην Αττική αναζητά η Σκλαβενίτης – Σε ποιές περιοχές εστιάζει και ποιές οι προδιαγραφές









