Connect with us

ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΑ ΚΤΙΡΙΑ

Ξεκίνησε η μεγάλη επένδυση της DATA4 για data center στην Παιανία – Πού θα γίνει το Campus Athens

Newsroom

Published

on

Η Data4, κορυφαίος ευρωπαϊκός πάροχος κέντρων δεδομένων, τοποθέτησε τον θεμέλιο λίθο για το νέο της data center campus στην Παιανία, στην Ανατολική Αττική, σε τελετή θεμελίωσης που πραγματοποιήθηκε χθες.

Την τελετή τίμησαν με την παρουσία τους ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, η Πρέσβειρα της Γαλλίας στην Ελλάδα κα.Laurence Auer, ο Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής Νικόλαος, οι Υπουργοί Ανάπτυξης και Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ.κ. Τάκης Θεοδωρικάκος και Δημήτρης Παπαστεργίου, ο Περιφερειάρχης Αττικής κ. Νίκος Χαρδαλιάς και ο Δήμαρχος Παιανίας κ. Ισίδωρος Μάδης.

Η τελετή θεμελίωσης, η οποία διοργανώθηκε με την υποστήριξη του Ελληνο-γαλλικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, πραγματοποιήθηκε στον χώρο κατασκευής του νέου data center campus στην Παιανία, δύο μήνες μετά την ανακοίνωση της Data4 για αυτή τη σημαντική επένδυση ύψους άνω των 300 εκατομμυρίων ευρώ στο συνέδριο Platform Global 2024. Αυτή η επένδυση αποτελεί μέρος του ευρωπαϊκού επενδυτικού σχεδίου της εταιρείας ύψους 7 δισεκατομμυρίων ευρώ έως το 2030, το οποίο στοχεύει να την καταστήσει τον κορυφαίο πάροχο κέντρων δεδομένων στην Ευρώπη.

Η Data4 Group διαθέτει πανευρωπαϊκή παρουσία και δραστηριοποιείται σε αρκετές αγορές, όπως η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία, η Πολωνία και η Γερμανία, ενώ πλέον εισήλθε και στην ελληνική αγορά, έναν πολλά υποσχόμενο κόμβο συνδεσιμότητας στη Μεσόγειο.

«Είμαι ενθουσιασμένος που ξεκινάμε αυτή τη νέα συναρπαστική ελληνική περιπέτεια της Data4. Η ελληνική αγορά έχει απίστευτες δυνατότητες. Όσον αφορά την ψηφιοποίηση των υπηρεσιών, η χώρα βρίσκεται πολύ μπροστά από άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Σήμερα, η Data4 επενδύει 300 εκατομμύρια ευρώ στην τοπική οικονομία, δημιουργώντας το μεγαλύτερο ψηφιακό campus στην Ελλάδα με δύο data centers, και θέλουμε να αναπτύξουμε επιπλέον υποδομές και να επενδύσουμε ακόμη περισσότερο», δήλωσε ο Olivier Micheli, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Data4.

Η χωρητικότητα και οι θέσεις εργασίας του νέου data center campus

Το νέο campus βρίσκεται σε βιομηχανική ζώνη, εξασφαλίζοντας εγγύτητα σε σημαντικούς ενεργειακούς πόρους. Το ATH1 κατασκευάζεται σε έκταση 7,5 εκταρίων στην Παιανία και θα τροφοδοτείται με ισχύ έως και 90 MW. Το πρώτο κέντρο δεδομένων του campus εκτιμάται ότι θα τεθεί σε λειτουργία στα τέλη του 2026, αρχές του 2027.

Το ATH1 της Data4 θα περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα δεξιοτήτων: διευθυντές, μηχανικούς, τεχνικούς, εργαζόμενους κ.λπ. Ο Όμιλος εκτιμά ότι έως το 2030 θα έχει δημιουργήσει περισσότερες από 7.000 μόνιμες θέσεις εργασίας στα campus του στην Ευρώπη και πάνω από 500 μόνιμες θέσεις εργασίας στο ελληνικό campus.

Συνεργάτες για το ελληνικό έργο

Η ελληνική δικηγορική εταιρεία Ζέπος & Γιαννόπουλος, μαζί με την κατασκευαστική εταιρεία Cap Ingelec, διαδραμάτισαν καίριο ρόλο στην καθοδήγηση των νομικών και τεχνικών πτυχών της κατασκευής του νέου campus κέντρων δεδομένων. Η Knight Frank συνέβαλε στην εξασφάλιση της συναλλαγής, καθώς και η Hill International, που βοήθησε την Data4 με συμβουλές και με τις διαδικασίες αδειοδότησης.

Η Ελλάδα, ένας στρατηγικός κόμβος συνδεσιμότητας

Η πλεονεκτική θέση της Ελλάδας ως κόμβος μεταξύ Ευρώπης, Ασίας και Αφρικής την καθιστά ιδανική τοποθεσία για διεθνή έργα συνδεσιμότητας. Η ενσωμάτωση της χώρας στο παγκόσμιο δίκτυο ενισχύεται περαιτέρω από την άφιξη αρκετών σημαντικών υποθαλάσσιων καλωδίων, όπως το σύστημα καλωδίων AAE-1, που συνδέει την Ελλάδα με βασικές αγορές στην Άπω Ανατολή, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική. Εκτιμάται ότι έως το τέλος του 2024, 20 υποθαλάσσια καλώδια θα συνδέουν την Ελλάδα με τη Μέση Ανατολή, τη Βόρεια Αφρική (MENA) και την Ασία. Παράλληλα, η ελληνική αγορά κέντρων δεδομένων αναπτύσσεται ραγδαία, με τη συνολική χωρητικότητα της αγοράς να αναμένεται να υπερδιπλασιαστεί έως το 2030.

Μέχρι το 2030, ο αριθμός των κέντρων δεδομένων στην Ευρώπη αναμένεται να αυξηθεί κατά 3,5 φορές, φτάνοντας περίπου τα 23 GW εγκατεστημένης χωρητικότητας. Σχεδόν το ήμισυ αυτής της χωρητικότητας (11 GW) θα είναι αφιερωμένο στην τεχνητή νοημοσύνη, σύμφωνα με μελέτες της Data4. Η Ελλάδα δεν θα αποτελέσει εξαίρεση σε αυτή τη θεμελιώδη τάση.

Καινοτομία, βιωσιμότητα και ανάπτυξη τεχνητής νοημοσύνης

Σε μια εποχή όπου οι αποφάσεις που βασίζονται σε δεδομένα είναι κρίσιμες, οι υποδομές των κέντρων δεδομένων, υποστηριζόμενες από την τεχνητή νοημοσύνη, αποτελούν τους πυλώνες πάνω στους οποίους οικοδομείται η βιώσιμη ψηφιακή ανάπτυξη. Όλες οι ψηφιακές υπηρεσίες των διοικήσεών μας, η ηλεκτρονική μάθηση, το ηλεκτρονικό εμπόριο, η ροή δεδομένων (streaming) ή ακόμη και τα κοινωνικά δίκτυα βασίζονται σε αυτές.

Για να εξασφαλίσει τη βιώσιμη ψηφιακή ανάπτυξη, ο Όμιλος Data4 έχει εισαγάγει μια σειρά καινοτομιών σε όλα τα campus του σε όλη την Ευρώπη, με στόχο τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος, όπως η χρήση μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης και την επέκταση της διάρκειας ζωής του εξοπλισμού μέσω προληπτικής συντήρησης.

Επιπλέον, ο στόχος της Data4 είναι να επιτύχει την πιστοποίηση BREEAM με βαθμολογία “Εξαιρετική” για τα κέντρα δεδομένων της στην Ελλάδα. Αυτή η πιστοποίηση καλύπτει βασικά κριτήρια, όπως η ενεργειακή απόδοση, η διαχείριση υδάτων, τα βιώσιμα υλικά όπως το σκυρόδεμα χαμηλού άνθρακα και η διατήρηση της βιοποικιλότητας. Με την επίτευξη αυτών των αυστηρών προτύπων, η Data4 θα είναι από τις πρώτες στην Ευρώπη και η πρώτη στην Ελλάδα που θα διαθέτει κέντρα δεδομένων με πιστοποίηση BREEAM, θέτοντας ένα νέο σημείο αναφοράς για τη βιωσιμότητα στον κλάδο.

Advertisement Macon
Advertisement
Advertisement Ergon Tzanidakis
Advertisement TÜV Austria
Advertisement Aecom
Το ιστορικό κτίριο γραφείων στην οδό Καραγιώργη Σερβίας 6-8 στο Σύνταγμα - Πηγή: Google Maps
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ3 ώρες ago

Ξεκινά ριζική ανακαίνιση σε ιστορικό κτίριο γραφείων στο Σύνταγμα – Ποιά εταιρεία ανέλαβε το έργο

ViOS Autograph Psychiko - - Πηγή: ViOS
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ3 ώρες ago

Σε εξέλιξη έργο για νέο κτίριο σύγχρονων γραφείων στο Ψυχικό – Ποιό γνωστό κτίριο στη Λεωφόρο Κηφισίας μεταμορφώνεται

Luura Cliff - Πηγή: Ennismore
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ4 ώρες ago

Ανοίγει τον Απρίλιο στην Πάρο το πρώτο ξενοδοχείο Luura στην Ελλάδα – Πού θα ανοίξει το δεύτερο το 2027

Φωτογραφία αρχείου - Design by Canva Pro
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ4 ώρες ago

“Πράσινο” φως για το νέο ξενοδοχείο της Atali Hotels στο Ρέθυμνο – Τι θα περιλαμβάνει

Φωτογραφία αρχείου - Design by Canva Pro
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 ημέρες ago

“Πράσινο φως” για τη νέα ξενοδοχειακή επένδυση στα Φαλάσαρνα

To νέο 5άστερο smart ONOMA Hotel στη Θεσσαλονίκη - Φωτό: onomahotel.com
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 ημέρες ago

“Κατεβαίνει” Αθήνα η Anatolia Hospitality – Ποιό γνωστό κτίριο στο Σύνταγμα θα μετατρέψει σε 5άστερο ξενοδοχείο

Η νέα 5άστερη τουριστική επένδυση της Μπλε Κέδρος στη Μονεμβασιά - Πηγή: Μπλε Κέδρος
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 ημέρες ago

“Πράσινο φως” για τις τουριστικές κατοικίες στη νέα 5άστερη τουριστική επένδυση της Μπλε Κέδρος στη Μονεμβασιά

LOGISTICS4 ημέρες ago

Ολοκλήρωσε την απόκτηση της Μίλητος η Trastor – Γιατί εστιάζει σε επενδύσεις logistics

Φωτογραφία αρχείου - Designed by Canva
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ5 ημέρες ago

“Στα σκαριά” η νέα ξενοδοχειακή επένδυση στη Γεωργιούπολη Χανίων – Ποιός μεγάλος όμιλος επενδύει

Εικόνα αρχείου - Design by Canva Pro
REAL ESTATE1 εβδομάδα ago

Αμείωτη η επενδυτική δραστηριότητα για νέες κατοικίες, γραφεία και ξενοδοχεία στην Ελλάδα και το 2025 – Τι δείχνουν οι τάσεις της αγοράς

Το νέο ξενοδοχείο της ΜΠΛΕ ΚΕΔΡΟΣ στην οδό Ζεύξιδος στη Θεσσαλονίκη - Πηγή: ΜΠΛΕ ΚΕΔΡΟΣ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ1 εβδομάδα ago

Σε αδειοδοτική διαδικασία το νέο ξενοδοχείο της Μπλε Κέδρος στη Θεσσαλονίκη – Σε ποιά περιοχή θα γίνει

Φωτορεαλιστική απεικόνιση του νέου έργου γραφείων της Hellenic Properties στον Ταύρο - Πηγή: Hellenic Properties
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ3 εβδομάδες ago

“Στα σκαριά” νέα επένδυση γραφείων σε γνωστό ακίνητο στον Ταύρο – Ποιά εταιρεία επενδύει

ViOS Autograph Psychiko - - Πηγή: ViOS
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ3 ώρες ago

Σε εξέλιξη έργο για νέο κτίριο σύγχρονων γραφείων στο Ψυχικό – Ποιό γνωστό κτίριο στη Λεωφόρο Κηφισίας μεταμορφώνεται

Το ιστορικό κτίριο γραφείων στην οδό Καραγιώργη Σερβίας 6-8 στο Σύνταγμα - Πηγή: Google Maps
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ3 ώρες ago

Ξεκινά ριζική ανακαίνιση σε ιστορικό κτίριο γραφείων στο Σύνταγμα – Ποιά εταιρεία ανέλαβε το έργο

Skyline Havens - Hellenic Estates / Lamda Development
RESIDENTIAL3 εβδομάδες ago

Ξεκινούν τα έργα για το νέο οικιστικό έργο Skyline Havens στο Ελληνικό – Ποιά εταιρεία επενδύει

To νέο 5άστερο smart ONOMA Hotel στη Θεσσαλονίκη - Φωτό: onomahotel.com
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 ημέρες ago

“Κατεβαίνει” Αθήνα η Anatolia Hospitality – Ποιό γνωστό κτίριο στο Σύνταγμα θα μετατρέψει σε 5άστερο ξενοδοχείο

Τo Διοικητικό Μέγαρο του ΟΤΕ στο Μαρούσι - Πηγή: COSMOTE
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ3 εβδομάδες ago

Προχωρούν τα έργα real estate της OTE Estate σε όλη την Ελλάδα – Σε εξέλιξη το mega project στην Πατησίων

To ακίνητο προς αξιοποίηση στην Ιερά Οδό 61 - Πηγή: Ten Brinke
ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ & ΠΑΡΚΑ3 εβδομάδες ago

“Στα σκαριά” νέα εμπορική επένδυση της Ten Brinke στο Ηράκλειο – Σε ποιά περιοχή θα γίνει

Riviera Tower - Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
RESIDENTIAL1 εβδομάδα ago

The Ellinikon: στα 150 μέτρα ύψος “σκαρφαλώνει” ο Riviera Tower – Στα 200 μέτρα το 2026, σε λειτουργία από το 2027

Νάξος - Φωτογραφία αρχείου - Φωτό: EUROKINISSI / ΧΑΣΙΑΛΗΣ ΒΑΪΟΣ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 εβδομάδες ago

9 νέες ξενοδοχειακές επενδύσεις δρομολογούνται στις Κυκλάδες – Σε ποιά νησιά θα γίνουν

Τα έργα σε εξέλιξη στον νέο Riviera Tower στο The Ellinikon - Πηγή: Bizness.gr
RESIDENTIAL3 εβδομάδες ago

[VIDEO] The Ellinikon: προχωρούν τα μεγάλα κτιριακά έργα – “Ψήλωσαν” και άλλο Riviera Tower, IRC και τα κτίρια κατοικιών

Green Haven Melissia - Πηγή: Ten Brinke
RESIDENTIAL1 μήνα ago

[VIDEO] Σε εξέλιξη η νέα μεγάλη οικιστική επένδυση Green Haven στα Μελίσσια

Πηγή: Dimand Real Estate
REAL ESTATE1 μήνα ago

[VIDEO] Παρουσιάστηκε το masterplan για τη μεγάλη επένδυση της Dimand στο ΦΙΞ στη Θεσσαλονίκη – Τι θα περιλαμβάνει

Conrad Athens The Ilisian - Πηγή: Hilton
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 μήνες ago

Τους πρώτους μήνες του 2026 θα ξεκινήσει τη λειτουργία του το νέο 5άστερο Conrad Athens The Ilisian

Piraeús Gate - Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
RESIDENTIAL2 μήνες ago

[VIDEO] Δείτε πώς θα γίνουν τα νέα “πράσινα” κτίρια κατοικιών και γραφείων στο Piraeus Gate Project

Το νέο Δικαστικό Μέγαρο Πειραιά όταν ολοκληρωθεί - Πηγή: Dimand Real Estate
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ2 μήνες ago

[VIDEO] Προχωρούν από την Dimand τα έργα κατασκευής του νέου Δικαστικού Μεγάρου Πειραιά

Το νέο Μινιόν, φωταγωγημένο - Πηγή: DIMAND - Φωτογραφίες: ΝΙΚΟΣ ΔΑΝΙΗΛΙΔΗΣ
VIDEOS3 μήνες ago

[VIDEO] Το όραμα της Dimand για τις πόλεις του σήμερα και του αύριο μέσα από 20 εμβληματικά έργα

Τα έργα σε εξέλιξη στον νέο Riviera Tower στο The Ellinikon - Πηγή: Bizness.gr
VIDEOS3 μήνες ago

[VIDEO] The Ellinikon: προχωρούν τα κτιριακά έργα για τις μεγάλες οικιστικές, εμπορικές και τουριστικές επενδύσεις στο Ελληνικό

Φωτογραφία αρχείου - Πηγή: Canva
LOGISTICS3 μήνες ago

[VIDEO] Προχωρά η mega επένδυση logistics της ΙΚΕΑ στον Ασπρόπυργο

Το νέο κτίριο γραφείων στην Πλατεία Μαβίλη - Πηγή: Ten Brinke
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ3 μήνες ago

[VIDEO] Δείτε πώς μεταμορφώθηκε παλιό κτίριο γραφείων στην Πλατεία Μαβίλη

TRENDING

Επικοινωνία

Copyright © 2019-2024 Bizness.gr

Bizness.gr - Ταυτότητα
Ιδιοκτήτρια εταιρεία: «INFRA MEDIA M.I.K.E.» Διακριτικός τίτλος: «INFRA MEDIA» - Έδρα: Δήμος Αθηναίων, Αριστείδου αρ. 10-12, Τ.Κ. 10559 - ΑΦΜ: 801478591 Δ.Ο.Υ.: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ. - Τηλ. επικοινωνίας: 2130405600 - E-mail: contact@ypodomes.com Νόμιμος Εκπρόσωπος: Καραγιάννης Νικόλαος, Νόμιμος Εκπρόσωπος - Δικαιούχος του ονόματος τομέα (bizness.gr): INFRA MEDIA M.I.K.E. - Διευθυντής/Διαχειριστής: Καραγιάννης Νικόλαος - Διευθυντής Σύνταξης: Κατερίνα Παναγέα
Η Εταιρεία δηλώνει ότι έχει συμμορφωθεί με τη Σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της Επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L 63).