REAL ESTATE
Πώς το The Ellinikon οδηγεί τις εξελίξεις στην Αθηναϊκή Ριβιέρα – Ποιές οι τιμές κατοικιών σε σχέση με Ισπανία και Γαλλία

Published
5 μήνες agoon
By
Newsroom
Στο επίκεντρο του διεθνούς real estate κυρίως από το εξωτερικό, την ομογένεια αλλά και από την εγχώρια αγορά βρίσκεται η Αθηναϊκή Ριβιέρα, με το ενδιαφέρον να αυξάνεται ολοένα και περισσότερο λόγω των μεγάλων έργων τουριστικών αναπτύξεων που είναι σε πλήρη εξέλιξη αλλά κυρίως της μεγαλύτερης αστικής ανάπλασης που είναι σε εξέλιξη στο Ελληνικό την τελευταία διετία.
Σύμφωνα με συγκλίνουσες εκτιμήσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας ένας βασικός λόγος που η Αθηναϊκή Ριβιέρα είναι ελκυστική όσον αφορά τους ξένους αγοραστές είναι ότι παρά το γεγονός της μεγάλης αύξησης των τιμών τα τελευταία χρόνια, εξακολουθούν να υπολείπονται κατά πολύ από τις τιμές στην Γαλλική, την Ισπανική και μέρος της Ιταλικής Ριβιέρας.
‘Αλλα σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα όπως αναφέρει στο ΑΠΕ/ΜΠΕ η Κορίνα Σαΐα, διευθύνουσα σύμβουλος της Premier Realty είναι η τοποθεσία και η προσβασιμότητας της, καθώς ξεκινά από μόλις 20 λεπτά από το κέντρο της πρωτεύουσας και 40 λεπτά από το αεροδρόμιο. Σε ένα μοναδικό φυσικό περιβάλλον με καταπληκτικές παραλίες με καθαρά νερά, με 10 παραλίες με γαλάζια σημαία από το 2024. Επίσης όπως αναφέρει η κ.Σαΐα στα πλεονεκτήματα της Αθηναϊκής Ριβιέρας είναι η συνεχής αναβάθμιση των υποδομών της με υψηλού επιπέδου μαρίνες, εστιατόρια και ξενοδοχεία.
Ενδεικτικά είναι τα αφιερώματα στην Αθηναϊκή Ριβιέρα από την εφημερίδα Guardian στον τρόπο που οι παραλίες κατά μήκος της έγιναν πεντακάθαρες, κερδίζοντας γαλάζιες σημαίες. Καθώς και στην επισήμανση μεταξύ άλλων ότι λίγοι επισκέπτες από και την Ελλάδα αντιλαμβάνονται ότι λιγότερο από 10 μίλια νότια του κέντρου της πόλης βρίσκεται αυτό το φωτογενές τμήμα βουνών, παραθαλάσσιων θέρετρων και αμμωδών παραλιών με καθαρά νερά πιστοποιημένα με γαλάζια σημαία.
Αναφορικά με τις προέλευση της ζήτησης σύμφωνα με την διευθύνουσα σύμβουλο της Premier Realty προέρχεται μεταξύ άλλων από Βρετανούς οι οποίοι αναζητούν κυρίως εξοχικές κατοικίες και πολυτελή ακίνητα κοντά στη θάλασσα, όπως στη Γλυφάδα και την Βουλιαγμένη. Οι Γερμανοί, επίσης δείχνουν ενδιαφέροντος τα τελευταία χρόνια, κυρίως για πολυτελή διαμερίσματα και βίλες, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον δείχνουν Κινέζοι, Αμερικανοί και επενδυτές από τις Αραβικές Χώρες.
Οι τιμές στην Αθηναϊκή Ριβιέρα σε σχέση με την Γαλλική και την Ισπανική
Από 30.000 έως 60.000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο σε τοποθεσίες της Γαλλικής Ριβιέρας κυμαίνονται οι τιμές αγοράς για πολυτελείς κατοικίες αλλά και για βίλλες και επαύλεις σε πόλεις όπως η Νίκαια και οι Κάννες. Ειδικότερα, ανατρέχοντας σε μεγάλα διεθνή γραφεία πώλησης πολυτελών ακινήτων διαπιστώνει κανείς ότι υπάρχουν προς πώληση από διαμερίσματα 50 τμ στην τιμή του 1.000.000 ευρώ μέχρι και επαύλεων 1.000 και άνω τετραγωνικών μέτρων στα 50.000.000 εκατ. ευρώ και άνω. Η μέση πάντως τιμή κατοικίας κυμαίνεται σε χαμηλότερα επίπεδα.
Οι τιμές στην Ισπανική Ριβιέρα σύμφωνα πάντα με δημοσιευμένες αγγελίες σε διεθνή real estate γραφεία κυμαίνονται σε λίγο χαμηλότερα επίπεδα μεταξύ 15.000 και 45.000 το τ.μ με σημαντικές διακυμάνσεις ανά τ. μ μεταξύ πολυτελών κατοικιών και απλών διαμερισμάτων, ενώ η Ιταλική Ριβιέρια σε γενικές γραμμές υπολείπεται της Ισπανικής, εκτός από συγκεκριμένες τοποθεσίες όπου οι τιμές είναι οι ίδιες με ισπανική και γαλλική ριβιέρα.
Την ίδια στιγμή οι τιμές πωλήσεων στην Αθηναϊκή Ριβιέρα, σύμφωνα με την Premier Realty, φτάνουν μέχρι και τις 13.000 ευρώ το τ.μ στις νεόδμητες κατοικίες. Οι τιμές όμως μπορεί να διαφέρουν σημαντικά ανάλογα με παράγοντες όπως ο τύπος του ακινήτου, η τοποθεσία και οι παροχές. Η μέση τιμή αγοράς είναι ανάμεσα στις 6.500 ευρώ και στις 7.500 ευρώ ανά τμ.
Όπως αναφέρουν πάντως ειδικοί της αγοράς οι τιμές αυξάνονται σημαντικά όταν πρόκειται για βίλλες ή πολυτελείς κατοικίες με μοναδικά ποιοτικά χαρακτηριστικά και σε περιοχές με σύγχρονες υποδομές.
Η Αθηναϊκή Ριβιέρα έχει σημειώσει σημαντική αύξηση της ζήτησης ακινήτων τα τελευταία χρόνια, με αξιοσημείωτες διακυμάνσεις το 2023 και το 2024, και ελπιδοφόρες προοπτικές για το 2025. Συγκεκριμένα οι τιμές αυξήθηκαν το 2023 γύρω στα 7,5% ενώ το 2004 η αύξηση κυμάνθηκε γύρω στο 7,9% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Εκτιμάται ότι οι τιμές θα έχουν αυξητική πορεία και στο 2025 αλλά ωστόσο με χαμηλότερους ρυθμούς τις τάξεως του 3%.
Τo Ελληνικό οδηγεί τις εξελίξεις στην αγορά ακινήτων στην Αθηναϊκή Ριβιέρα
Βασικός πρωταγωνιστής στις εξελίξεις και στην αναβάθμιση της Αθηναϊκής Ριβιέρας αποτελεί η ανάπλαση του Ελληνικού που είναι σε πλήρη εξέλιξη, με τις οικιστικές αναπλάσεις να βρίσκονται στο επίκεντρο της ζήτησης αγοραστών αρχικά από την Ελλάδα, την Ομογένεια και πρόσφατα όπως έχει ανακοινώσει η LAMDA Development από κάθε γωνιά του κόσμου. Το αρχικό μάλιστα ενδιαφέρον για ενημέρωση για την πρώτη έξυπνη πράσινη πόλη που δημιουργείται από τα θεμέλια στην Ευρώπη μετουσιώθηκε σε πράξη.
Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με στοιχεία της LAMDA Development oι συνολικές ταμειακές εισπράξεις από πωλήσεις ακινήτων πλησιάζουν ήδη το 1 δις, έχοντας ήδη ξεπεράσει τον στόχο των 900 εκατ. ευρώ και μάλιστα δύο μήνες πιο νωρίς, από τον στόχο που ήταν το τέλος της χρονιάς. Από την έναρξη του έργου έως την 31.10.2024 ανήλθαν σε 967 εκατ. ευρώ, Την στιγμή που οι κρατήσεις στη νέα γειτονία Little Athens, όπως έχει αναφέρει η εταιρεία ξεπερνούν κάθε προσδοκία.
Καθοριστικό ρόλο της προβολής της Αθηναϊκής Ριβιέρας στις διεθνές αγορές έχει η διεθνής καμπάνια που ξεκίνησε τον περασμένο Μάιο από την LAMDA Development με πρώτο σταθμό το αεροδρόμιο της Νίκαιας στη Γαλλία. Ακολούθησαν δεκατρείς προορισμοί και δεκαεπτά αεροδρόμια στην Ευρώπη, την Ασία και τις ΗΠΑ, με το ενδιαφέρον να είναι ιδιαίτερα μεγάλο. Εκτός από τα μεγάλα αεροδρόμια η Αθηναϊκή Ριβιέρα μέσω του Ελληνικού βρέθηκε στο επίκεντρο εκτενών αφιερωμάτων σε μεγάλα διεθνή μέσα ενημέρωσης όπως Financial Times, Wall Street Journal, The Economist, New York Times, ΝΖΖ am Sonntag και Neue Züricher Zeitung. Το 2025 η διεθνής καμπάνια του The Ellinikon θα συνεχιστεί, σε ακόμα περισσότερους προορισμούς.
Σε εξέλιξη μεγάλες τουριστικές επενδύσεις και έργα υποδομών
Καθοριστικό ρόλο στη διεθνή αναβάθμιση της Αθηναϊκής Ριβιέρας έχουν και σημαντικές επενδύσεις από εγχώριους και ξένους ομίλους που ολοκληρώνονται και δίνονται στο κοινό, ενώ άλλες βαίνουν προ ολοκλήρωση. Το 2024 υπογράφηκε η σύμβαση του έργου «Αθηναϊκή Ριβιέρα, Αστικός Περίπατος» από τον περιφερειάρχη Αττικής Νίκο Χαρδαλιά παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Στο πλαίσιο της σύμβασης υλοποιείται ένα από τα πιο εμβληματικά έργα στο παραλιακό μέτωπο της Αττικής, ο ενοποιημένος ποδηλατόδρομος και πεζοδρόμος συνολικού μήκους 18 χιλιομέτρων, που θα ενώνει την Αθηναϊκή Ριβιέρα από το Μοσχάτο μέχρι τη Βουλιαγμένη. Το έργο έχει ενταχθεί στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας θα περατωθεί το 2025. Πρόκειται για μια ολοκληρωμένη παρέμβαση πράσινης και βιώσιμης ανάπτυξη και αποτελεί ένα μόνο τμήμα του συνολικού σχεδιασμού της Περιφέρειας για το άνοιγμα της Αθήνας προς τη θάλασσα.
Ταυτόχρονα και αλλά έργα υλοποιούνται στην περιοχή όπως η ανάπλαση του Φαληρικού Όρμου, η αξιοποίηση των ολυμπιακών εγκαταστάσεων του γηπέδου Tae Κwon Do, η παραχώρηση της Ακτής Βουλιαγμένης και Βάρκιζας, η ανάπλαση της Μαρίνας Φλοίσβου και η ανάδειξη της παραλίας στη Γλυφάδα. Επίσης έχοντας λάβει τον Ιούνιο του 2024 την ΚΥΑ από τα υπουργεία Περιβάλλοντος – Ενέργειας και Τουρισμού για την έγκριση της χωροθέτησης και των περιβαλλοντικών όρων, μια ακόμη μεγάλη επένδυση, το έργο της ανάπτυξης της Νέας Μαρίνας Αλίμου, εταιρεία της REDS μέλος του Ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ, μπαίνει σε φάση ανάπτυξης. Εντός του προβλεπόμενου χρονοδιαγράμματος από τη Σύμβαση Παραχώρησης η εταιρεία κατέθεσε στις αρμόδιες υπηρεσίες τις μελέτες και αναμένει την έκδοση των οικοδομικών αδειών.
Η Μαρίνα Αλίμου είναι η μεγαλύτερη μαρίνα των Βαλκανίων και μία από τις ιστορικότερες και εμβληματικότερες μαρίνες της Ελλάδας. Σύμφωνα με το σχεδιασμό, η κτιριακή ανάπτυξη περίπου 18.500μ² θα αναδείξει την δυναμική της μαρίνας καθώς θα φιλοξενήσει χρήσεις τουριστικές, εμπορικές και ψυχαγωγικές που θα την αναβαθμίσουν σε προορισμό για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της πρωτεύουσας. Ιδιαίτερη έμφαση έχει δοθεί σε μια σύγχρονη, «πράσινη» ανάπτυξη, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι δεν θα επηρεαστεί η χρήση του κολυμβητηρίου, το οποίο παραμένει ενταγμένο στην περιοχή.
Η παραχώρηση της Μαρίνας Αλίμου προβλέπει, μεταξύ άλλων, τη δυνατότητα αξιοποίησης της χερσαίας ζώνης συνολικής επιφάνειας 210.000 τ.μ. για ευρείες χρήσης τουρισμού, πολιτισμού και αναψυχής, γεγονός που επιτρέπει την υλοποίηση μιας ολοκληρωμένης τουριστικής επένδυσης συνολικής αξίας περίπου 100 εκατ. ευρώ στο ταχέως αναπτυσσόμενο παράκτιο μέτωπο της ελληνικής πρωτεύουσας, με πολλαπλάσια προστιθέμενη αξία, τόσο σε τοπικό όσο και σε εθνικό επίπεδο.
‘Αλλες μεγάλες τουριστικές επενδύσεις που ολοκληρώθηκαν είναι το One & Only Aesthesis (εντός του 2024) που αποτελεί ένα από μόλις 35 περίπου που θα αναπτύξει η διεθνής αλυσίδας υπερπολυτελών θέρετρων σ’ όλο τον κόσμο. Καθώς και μια ακόμη τουριστική επένδυση της Grivalia Hospitality που παραδόθηκε στην Αθηναϊκή Ριβιέρα και συγκεκριμένα στην Α’ Πλαζ Βούλας. Την ίδια στιγμή το εμβληματικό σημείο αναφοράς για την Αθηναϊκή Ριβιέρα που ξεκίνησε την λειτουργία του το 2017, το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, στο Δέλτα Φαλήρου αυξάνει συνεχώς την διεθνή του εμβέλεια με την επισκεψιμότητα του να προσεγγίζει τα 30.000.000 άτομα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
You may like
-
Οι 7 νέες ξενοδοχειακές επενδύσεις που προχωρούν στον Πειραιά – Σε ποιά σημεία θα γίνουν και ποιές εταιρείες επενδύουν
-
Τα 3 έργα “πράσινων” γραφείων που ολοκληρώνει η Noval Property το 2025 – Πώς στοχεύει σε χαρτοφυλάκιο ακινήτων 1 δισ. ευρώ έως το 2030
-
Ανοδικά κινήθηκε το 2024 η αγορά ακινήτων στη Χαλκιδική – Ποιά ακίνητα προτίμησαν οι επενδυτές και από ποιές χώρες προέρχονται
-
Μειώνονται οι αυξήσεις στις τιμές διαμερισμάτων στην Ελλάδα το 2025 – Ποιές οι τάσεις για Αθήνα και Θεσσαλονίκη
-
The Ellinikon: πώς προχωρούν τα μεγάλα οικιστικά έργα και malls – Πού σημειώνονται καθυστερήσεις και γιατί
-
Προκηρύχθηκε διαγωνισμός για την αξιοποίηση ακινήτου – φιλέτου του ΕΦΚΑ στο Σύνταγμα – Στις επιλογές και η ανέγερση ξενοδοχείου

Εγκρίθηκε έργο για νέο ξενοδοχείο στη Μύκονο – Σε ποιά περιοχή θα γίνει

Οι 7 νέες ξενοδοχειακές επενδύσεις που προχωρούν στον Πειραιά – Σε ποιά σημεία θα γίνουν και ποιές εταιρείες επενδύουν

Τα 3 έργα “πράσινων” γραφείων που ολοκληρώνει η Noval Property το 2025 – Πώς στοχεύει σε χαρτοφυλάκιο ακινήτων 1 δισ. ευρώ έως το 2030

“Πράσινο φως” για τη νέα Στρατηγική Τουριστική Επένδυση στην Πρέβεζα – Πώς εμπλέκεται ο Δήμος

Ανοδικά κινήθηκε το 2024 η αγορά ακινήτων στη Χαλκιδική – Ποιά ακίνητα προτίμησαν οι επενδυτές και από ποιές χώρες προέρχονται

Μειώνονται οι αυξήσεις στις τιμές διαμερισμάτων στην Ελλάδα το 2025 – Ποιές οι τάσεις για Αθήνα και Θεσσαλονίκη

“Πράσινο φως” για έργο επέκτασης ξενοδοχείου 4 αστέρων στην Κέρκυρα

Στον Αναπτυξιακό προς χρηματοδότηση η νέα ξενοδοχειακή επένδυση στη Φολέγανδρο

Τα 5+1 σε εξέλιξη μεγάλα έργα real estate της Premia Properties – Σε ποιές περιοχές επενδύει

The Ellinikon: πώς προχωρούν τα μεγάλα οικιστικά έργα και malls – Πού σημειώνονται καθυστερήσεις και γιατί

“Στα σκαριά” νέο μεγάλο έργο ξενοδοχείου και γραφείων στο κέντρο του Πειραιά – Πού θα γίνει

Σε ποιό νησί των Κυκλάδων “μετακομίζει” ο επενδυτικός “πυρετός” για νέα ξενοδοχεία – Ποιά 4 νέα έργα προχωρούν

“Στα σκαριά” νέα τουριστική επένδυση στο Κουκάκι – Ποιό ακίνητο θα αξιοποιηθεί

Πώς ένα μικρό νησί του Ιονίου προσελκύει μια μεγάλη αλλά ήπια τουριστική επένδυση – Τι θα περιλαμβάνει το Project Anemos στο Μεγανήσι

Ολοκληρώνεται έως τέλος του 2025 το ήμισυ του “πράσινου” συγκροτήματος γραφείων The Grid στο Μαρούσι – Ποιός θα είναι ο μισθωτής

Piraeus Gate: από το 2026 οι πρώτες παραδόσεις στη μεγάλη επένδυση real estate στην καρδιά του Πειραιά – Ποιές 10 αναπτύξεις περιλαμβάνει

Ανοίγει το καλοκαίρι το νέο ξενοδοχείο Nyx του Ομίλου Fattal στη Θεσσαλονίκη

“Πράσινο φως” σε 3 νέες επενδύσεις για ξενοδοχεία 5 αστέρων – Σε ποιές περιοχές θα γίνουν

4 νέες ξενοδοχειακές επενδύσεις “στα σκαριά” στα Ιόνια Νησιά – Πού θα γίνουν και ποιοί επενδύουν

Από το 2028 ξεκινά η μεγάλη επένδυση της Noval στο ακίνητο – φιλέτο στην Πειραιώς – Ξενοδοχείο, γραφεία και κατοικίες στα πλάνα

[VIDEO] Σε εξέλιξη η μεγάλη οικιστική επένδυση Nea Polis στην Καβάλα – Πώς θα αναβαθμίσει την περιοχή με 7 νέους σύγχρονους οικισμούς με κατοικίες

[VIDEO] Πώς θα γίνει το νέο έργο logistics Eleusis Project στον Ασπρόπυργο – Ποιά εταιρεία επενδύει

[VIDEO] Δείτε πώς θα γίνουν τα νέα “πράσινα” κτίρια κατοικιών και γραφείων στο Piraeus Gate Project

[VIDEO] The Ellinikon: “ψήλωσε” και άλλο ο “πράσινος” ουρανοξύστης κατοικιών Riviera Tower στο Ελληνικό

[VIDEO] Piraeus Gate: πώς θα μεταμορφωθεί μια ολόκληρη περιοχή στο κέντρο του Πειραιά – Ποιά κτίρια θα αξιοποιηθούν

[VIDEO] Ποιά είναι τα 4 μεγάλα έργα για νέα “πράσινα” κτίρια γραφείων στο Μαρούσι που έχει αναλάβει η ΤΕΡΝΑ

[VIDEO] Ξεκίνησαν τα έργα για τη νέα οικιστική επένδυση Athens Sansiveria στην Λεωφόρο Ποσειδώνος

[VIDEO] The Ilisian: πώς προχωρά το μεγάλο έργο μεταμόρφωσης του πρώην Hilton της Αθήνας

[VIDEO] The Ellinikon: “ψηλώνει” και άλλο ο “πράσινος” ουρανοξύστης κατοικιών Riviera Tower στο Ελληνικό

[VIDEO] Ξεκίνησε νέα οικιστική επένδυση στη Γλυφάδα η Ten Brinke
TRENDING
-
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ2 ημέρες ago
“Στα σκαριά” νέο μεγάλο έργο ξενοδοχείου και γραφείων στο κέντρο του Πειραιά – Πού θα γίνει
-
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ1 εβδομάδα ago
Σε ποιό νησί των Κυκλάδων “μετακομίζει” ο επενδυτικός “πυρετός” για νέα ξενοδοχεία – Ποιά 4 νέα έργα προχωρούν
-
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ5 ημέρες ago
“Στα σκαριά” νέα τουριστική επένδυση στο Κουκάκι – Ποιό ακίνητο θα αξιοποιηθεί
-
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ3 εβδομάδες ago
Πώς ένα μικρό νησί του Ιονίου προσελκύει μια μεγάλη αλλά ήπια τουριστική επένδυση – Τι θα περιλαμβάνει το Project Anemos στο Μεγανήσι
-
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ1 εβδομάδα ago
Ολοκληρώνεται έως τέλος του 2025 το ήμισυ του “πράσινου” συγκροτήματος γραφείων The Grid στο Μαρούσι – Ποιός θα είναι ο μισθωτής