Connect with us

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Αλέξανδρος Εξάρχου: Μονόδρομος η κερδοφόρος δραστηριότητα στο εξωτερικό

Newsroom

Published

on

Ηχηρή παρέμβαση πραγματοποίησε ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΑΚΤΩΡ, κ. Αλέξανδρου Εξάρχου, στην Τράπεζα των Κατασκευών, κατά τις εργασίας της πρώτης ημέρας του 3ου Συνεδρίου Υποδομών & Μεταφορών, που διοργανώθηκε με μεγάλη επιτυχία από τις ιστοσελίδες ypodomes.com και metaforespress.gr.

Ο κος Εξάρχου άνοιξε την ομιλία του διαπιστώνοντας τις καίριες παθογένειες της ελληνικής κατασκευαστικής αγοράς όπως η διαρκής συρρίκνωση της κατασκευαστικής δραστηριότητας, η απουσία στήριξης των ελληνικών εταιρειών από την Πολιτεία σε ό,τι αφορά τη δραστηριοποίησή τους στο εξωτερικό, η αδυναμία του ελληνικού τραπεζικού συστήματος να στηρίξει αποτελεσματικά την εξωστρέφεια και ο κίνδυνος αφελληνισμού του κλάδου.

Αναφερόμενος μάλιστα στη μετοχική σύνθεση των ελληνικών κατασκευαστικών ομίλων, είπε πως αυτοί δεν είναι πλέον «ελληνικές οικογενειακές και προσωποπαγείς εταιρειούλες» αλλά «διεθνοποιημένες επιχειρήσεις, με ξένους μετόχους, εισηγμένες σε οργανωμένες χρηματιστηριακές αγορές, και στο τέλος της ημέρας η απόδοση της μετοχής τους προσδιορίζει την αξία τους».

Σχολίασε πως η ελληνική Πολιτεία δεν αντιλαμβάνεται πόσο άμεσα είναι συνδεδεμένη η ανάπτυξη με την κατασκευαστική δραστηριότητα, εφόσον, όπως είπε, κατά τη διάρκεια της δεκαετούς οικονομικής κρίσης, οι κυβερνήσεις περικόπτουν διαρκώς το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Στον αντίποδα αυτής της λογικής, έφερε ως παράδειγμα τις ΗΠΑ, οι οποίες όταν βρέθηκαν αντιμέτωπες με την οικονομική ύφεση στα τέλη της προηγούμενης δεκαετίας, μία από τις πρώτες κινήσεις στις οποίες προχώρησε ο τότε νεοεκλεγείς Πρόεδρος Ομπάμα, ήταν να ανακοινώσει ένα πακέτο έργων υποδομής ύψους 50 δισ. δολαρίων για την τόνωση της οικονομίας.

Υπογράμμισε τη σημασία του ελληνικού κατασκευαστικού κλάδου στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας μιλώντας με αριθμούς: για κάθε ευρώ που δαπανάται για κατασκευαστικά έργα, αυξάνει το ΑΕΠ της χώρας κατά 1,8 ευρώ, για κάθε 1 εκατ. ευρώ δαπάνης για κατασκευαστικά έργα δημιουργεί ή διατηρεί 44,5 θέσεις εργασίας ενώ κάθε θέση εργασίας στις Κατασκευές συνδέεται με επιπλέον 1,5 θέσεις εργασίας σε άλλους κλάδους.

Όπως είπε, παρόλη την αρνητική συγκυρία στις ελληνικές Κατασκευές, στο κλάδο απασχολούνται άμεσα πάνω από 10.000 εργαζομένοι, εκ των οποίων μάλιστα οι 3.000 στην ΑΚΤΩΡ, πραγματοποιώντας τζίρο πάνω από 3 δισ. ευρώ, από τον οποίο, ο μισός προέρχεται και πάλι από την ΑΚΤΩΡ.

«Αυτός λοιπόν ο κατασκευαστικός κλάδος, με αυτή τη συνεισφορά, έχει πλέον να περιμένει 2-3 μεγάλα δημόσια έργα, εκ των οποίων πραγματικά ώριμο είναι μόνο η Γραμμή 4.
Το πότε θα ολοκληρωθεί αυτός ο διαγωνισμός κι άρα το έργο αυτό θα περάσει στην υλοποίηση, ας μας πει το Υπουργός», σχολίασε χαρακτηριστικά κατά την ομιλία του ο Δ/νων Σύμβουλος της εταιρείας.

Μίλησε επίσης για απουσία πολιτικής βούλησης στην υλοποίηση νέων έργων, δεδομένου ότι παρά τη δύσκολη οικονομική κατάσταση του ελληνικού Δημοσίου, «υποκρύπτονται τεχνηέντως» λύσεις για χρηματοδότηση από ιδιωτικά κεφάλαια και διεθνείς αναπτυξιακούς οργανισμούς, που θα μπορούσαν να άρουν τα αδιέξοδα που έχουν προκύψει.

Στάθηκε επίσης στην έλλειψη στήριξης, από μέρους της ελληνικής Πολιτείας, στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών κατασκευαστικών εκτός συνόρων σημειώνοντας πως «όταν Γάλλοι, Γερμανοί και Ιταλοί έχουν τους εμπορικούς ακολούθους των πρεσβειών τους να ανοίγουν το δρόμο για δραστηριοποίηση των κατασκευαστικών τους εκτός συνόρων, εμείς πασχίζουμε, η κάθε εταιρεία χωριστά, να συστηθούμε σε ένα άγνωστο και πολλές φορές αφιλόξενο τοπίο».

Έθιξε επίσης το γεγονός ότι εκτός συνόρων οι εγγυητικές των ελληνικών τραπεζών δεν γίνονται συνήθως δεκτές, εξωθώντας τελικά τις εταιρείες να καταβάλουν διπλό κόστος, προκειμένου αλλοδαπή τράπεζα να εκδώσει εγγυητική με αντεγγύηση της ελληνικής, με σαφείς επιπτώσεις στην ανταγωνιστικότητα.

Παρόλα αυτά, όπως εξήγησε το υψηλόβαθμο στέλεχος της ΑΚΤΩΡ, η ιστορία έχει δείξει πως οι ελληνικές κατασκευαστικές έχουν καταφέρει να εξασφαλίσουν μεγάλα έργα στο εξωτερικό και να τα εκτελέσουν άρτια, χάρη στους εξαιρετικούς Έλληνες μηχανικούς, χωρίς ωστόσο την επιθυμητή κερδοφορία.

Θέλοντας να φέρει στην επιφάνεια περισσότερες πτυχές του «ανταγωνιστικού μειονεκτήματος», αναφέρθηκε στην έλλειψη επαρκούς προσαρμοστικότητας στις συνθήκες του εξωτερικού λέγοντας χαρακτηριστικά πως «προσπαθούμε να μεταφέρουμε την Ελλάδα στο εξωτερικό. Οι ελληνικοί κατασκευαστικοί όμιλοι βγήκαν στο εξωτερικό νομίζοντας ότι τα στοιχεία που τους είχαν καταστήσει εθνικούς πρωταθλητές θα επαρκούσαν για να τους κάνουν και διεθνείς πρωταθλητές. Μεγάλη και πολύ ακριβή πλάνη. Αν θες να προκόψεις στο εξωτερικό, χρειάζεται να προσαρμοστείς στις δομές της διεθνούς κατασκευαστικής δραστηριότητας, δηλαδή σε πράγματα που δεν έχεις συνηθίσει στη χώρα σου όπως η ύπαρξη ανεξάρτητου μηχανικού, η διαφορετική κατανομή ρίσκου, άλλες διαδικασίες επίλυσης διαφορών».

Ο Δ/νων Σύμβουλος της ΑΚΤΩΡ ανέδειξε την ευθύνη του κλάδου για αλλαγή και στροφή σε κερδοφόρα έργα σε οποιαδήποτε χώρα δραστηριοποίησης, συνοψίζοντας τις απαραίτητες δράσεις στην αναγκαιότητα στήριξης των κατασκευαστικών από το ελληνικό Δήμόσιο, τη σημαντική ενίσχυση του ΠΔΕ και την πρόσβαση σε φθηνότερη χρηματοδότηση.

Κλείνοντας την τοποθέτησή του, ο κος Εξάρχου επιχείρησε μία αυτοκριτική, στα πλαίσια της οποίας τόνισε πως πρέπει να σταματήσει η επίρριψη ευθυνών για την απόδοση των εταιρειών αποκλειστικά σε εξωγενείς παράγοντες. «Αν μαζί με αυτό έρθουν και δημόσιες επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις και καλύτερες προοπτικές, καλοδεχούμενες. Αλλά δεν μπορούμε στο μεταξύ να παραμένουμε αδρανείς, και με γκρίνια και μιζέρια να προσδοκούμε η ελληνική πολιτεία να μας σώσει, γιατί είναι αμφίβολο αν μπορεί να το κάνει. Οι επιχειρήσεις είτε εξελίσσονται είτε συρρικνώνονται και τελικά πεθαίνουν», πρόσθεσε με νόημα περνώντας το μήνυμα ότι απαιτούνται εκατέρωθεν προσπάθειες για την αναστροφή του παρόντος κλίματος επί τα βελτίω.

 

Πηγή: ypodomes.com

Advertisement Omikron Kappa Consulting
Advertisement Macon
Advertisement
Advertisement Omikron Kappa Consulting
Advertisement Ergon Tzanidakis
Advertisement TÜV Austria
Advertisement Aecom
Φωτογραφία αρχείου - Πηγή: Canva
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ16 ώρες ago

Νέο ξενοδοχείο 5 αστέρων δρομολογείται στη Μήλο – Σε ποιά περιοχή θα γίνει

Σύρος - Φωτογραφία αρχείου - Φωτό: ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ/EUROKINISSI
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ18 ώρες ago

Νέο ξενοδοχείο δρομολογείται στη Σύρο – Σε ποιά περιοχή θα αναπτυχθεί

Πηγή: Premia Properties
REAL ESTATE18 ώρες ago

Πώς θα αξιοποιηθούν τα 34 ακίνητα 49 εκατ. ευρώ που θα αποκτήσει η Premia Properties από την Τράπεζα Πειραιώς

Μύκονος - Φωτογραφία αρχείου - Φωτό: Χρήστος Μπόνης / Eurokinissi
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ18 ώρες ago

Σε νέο κύκλο ξενοδοχειακών επενδύσεων εισέρχεται η Intracom – Ποιά είναι τα 3 έργα που δρομολογεί σε Αττική και Κυκλάδες

Φωτό: Γιώργος Κονταρίνης / Eurokinissi
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ19 ώρες ago

Οι 3 νέες ξενοδοχειακές επενδύσεις που δρομολογούνται σε κέντρο Αθήνας και Γλυφάδα

Φωτογραφία αρχείου - Design by Canva Pro
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ19 ώρες ago

“Στα σκαριά” νέο 5άστερο ξενοδοχείο στα Χανιά – Σε δημόσια διαβούλευση το έργο

Μήλος - Φωτογραφία αρχείου - Φωτό: Χρήστος Μπόνης / Eurokinissi
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 ημέρες ago

“Πράσινο φως” για νέο ξενοδοχείο 5 αστέρων στη Μήλο

Πηγή: Elatos Resort & Health Spa
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 ημέρες ago

Από το Σύνταγμα… στον ορεινό τουρισμό και την ψυχαγωγία – Ποιές είναι οι νέες επενδυτικές προτεραιότητες του Ομίλου Λάμψα

Κως - Φωτογραφία αρχείου - Πηγή: EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΠΟΣΤΟΛΟΥ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 ημέρες ago

7 νέες επενδύσεις σε ξενοδοχεία 5 αστέρων σε όλη την Ελλάδα – Σε ποιές περιοχές θα γίνουν

Φωτογραφία αρχείου - Πηγή: Canva
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 ημέρες ago

Στα “σκαριά” νέο 5άστερο ξενοδοχείο στην Ελούντα – Ποιό γνωστό ξενοδοχείο θα αναβαθμιστεί

Design by Canva
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ1 εβδομάδα ago

Εγκρίθηκε το νέο έργο ανακαίνισης γνωστού ξενοδοχείου στη Γλυφάδα

Φωτορεαλιστική απεικόνιση του νέου έργου γραφείων της Hellenic Properties στον Ταύρο - Πηγή: Hellenic Properties
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ3 εβδομάδες ago

“Στα σκαριά” νέα επένδυση γραφείων της Hellenic Properties στον Ταύρο – Ποιό γνωστό ακίνητο θα αξιοποιηθεί

Το ακίνητο στη συμβολή της Λεωφόρου Συγγρού με την οδό Πετμεζά - Πηγή: Google Maps
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 εβδομάδες ago

“Στα σκαριά” νέο ξενοδοχείο στη Λεωφόρο Συγγρού – Ποιό ακίνητο θα αξιοποιηθεί και ποιά εταιρεία επενδύει

Η επένδυση της Dimand στο Βοτανικό - Πηγή: Dimand
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ2 εβδομάδες ago

Νέο “πράσινο φως” για κτιριακό έργο γραφείων στο Votanikos Business Park της Dimand

Το κτίριο στην οδό Ερμού 61 - Πηγή: Google Maps
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ1 εβδομάδα ago

“Πράσινο φως” για νέο ξενοδοχείο στην Ερμού – Ποιό κτίριο θα αξιοποιηθεί

Φωτογραφία αρχείου - Πηγή: Canva
ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ & ΠΑΡΚΑ3 εβδομάδες ago

Πώς προχωρά η επέκταση της ΙΚΕΑ στην Ελλάδα – Σε ποιού είδους εμπορικά ακίνητα θα επενδύσει και σε τι στάδιο βρίσκεται το project στο The Ellinikon

Nautilus Project - Πηγή: ΣΜΠΕ/ΕΣΧΑΣΕ/Υπουργείο Ανάπτυξης
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ3 εβδομάδες ago

Ξανά “στα σκαριά” η mega τουριστική επένδυση στον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας – Τι θα περιλαμβάνει και ποιοί επενδύουν

To νέο Bob W Stadiou 54 - Πηγή: BLEND Development
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 εβδομάδες ago

“Πράσινο φως” για το νέο ξενοδοχείο Bob W στη Σταδίου – Τι θα περιλαμβάνει και ποιά εταιρεία επενδύει

Conrad Athens The Ilisian - Πηγή: Hilton
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 εβδομάδες ago

Νέα εποχή για το ιστορικό Hilton της Αθήνας – Ανοίγει στις 23 Απριλίου το νέο 5άστερο Conrad Athens The Ilisian

Project VORIA - Πηγή: North Star Entertainment
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ1 εβδομάδα ago

Επεκτείνεται στα ακίνητα και τα ξενοδοχεία η Intracom – Ποιά μεγάλα έργα real estate δρομολογεί εντός και εκτός Αττικής

Η Riviera Galleria στο The Ellinikon - Πηγή: Lamda Development
Χωρίς κατηγορία2 εβδομάδες ago

[VIDEO] The Ellinikon: προχωρούν τα έργα κατασκευής της Riviera Galleria στο Ελληνικό

To logistics hub της INTERIKEA στον Ασπρόπυργο - Πηγή: Ten Brinke
LOGISTICS2 μήνες ago

[VIDEO] Ολοκληρώθηκε η mega επένδυση logistics για την IKEA στον Ασπρόπυργο

Promenade Heights - Πηγή: 314 Architecture Studio / Lamda Development
RESIDENTIAL2 μήνες ago

[VIDEO] Προχωρά η κατασκευή της οικιστικής επένδυσης Promenade Heights στο The Ellinikon

Το νέο Δικαστικό Μέγαρο Πειραιά όταν ολοκληρωθεί - Πηγή: Dimand Real Estate
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ2 μήνες ago

[VIDEO] Ολοκληρώνεται έως τέλος του 2026 από την Dimand το νέο Δικαστικό Μέγαρο του Πειραιά

The Syndesis Hub - Πηγή: Ten Brinke
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ2 μήνες ago

[VIDEO] Λίγο πριν την ολοκλήρωση το μεγάλο έργο γραφείων Syndesis Hub στο Ελληνικό

To πρώην ξενοδοχείο Civitel Olympic στο Μαρούσι - Πηγή: Google Maps
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ3 μήνες ago

[VIDEO] Ανοίγει την 1η Μαρτίου το νέο The Fiction Athens στο Μαρούσι – Πώς μεταμορφώθηκε το γνωστό ξενοδοχείο Civitel

Η Riviera Galleria στο The Ellinikon - Πηγή: Lamda Development
ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ & ΠΑΡΚΑ3 μήνες ago

[VIDEO] The Ellinikon: προχωρούν τα έργα κατασκευής του εμπορικού κέντρου Riviera Galleria στο Ελληνικό

To νέο data center στα Σπάτα - Πηγή: Ten Brinke
ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΑ ΚΤΙΡΙΑ3 μήνες ago

[VIDEO] Πώς προχωρούν τα έργα για το νέο data center στα Σπάτα

To πρώην ξενοδοχείο Βέρμιον στη Νάουσα - Πηγή: Δήμος Ηρωικής Πόλης Νάουσας
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ3 μήνες ago

Προς αξιοποίηση το ακίνητο του πρώην ξενοδοχείου “Βέρμιον” στη Νάουσα – Τι αφορά ο διαγωνισμός παραχώρησης 48 εκατ. ευρώ

Etolikou 11- Πηγή: MIBS Group
RESIDENTIAL3 μήνες ago

Δύο νέες οικιστικές επενδύσεις από την MIBS στον Πειραιά – Ποιό πρώην βιομηχανικό κτίριο με ιστορία θα μεταμορφωθεί σε κατοικίες

TRENDING

Επικοινωνία

Copyright © 2019-2024 Bizness.gr

Bizness.gr - Ταυτότητα
Ιδιοκτήτρια εταιρεία: «INFRA MEDIA M.I.K.E.» Διακριτικός τίτλος: «INFRA MEDIA» - Έδρα: Δήμος Αθηναίων, Αριστείδου αρ. 10-12, Τ.Κ. 10559 - ΑΦΜ: 801478591 Δ.Ο.Υ.: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ. - Τηλ. επικοινωνίας: 2130405600 - E-mail: contact@ypodomes.com Νόμιμος Εκπρόσωπος: Καραγιάννης Νικόλαος, Νόμιμος Εκπρόσωπος - Δικαιούχος του ονόματος τομέα (bizness.gr): INFRA MEDIA M.I.K.E. - Διευθυντής/Διαχειριστής: Καραγιάννης Νικόλαος - Διευθυντής Σύνταξης: Κατερίνα Παναγέα
Η Εταιρεία δηλώνει ότι έχει συμμορφωθεί με τη Σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της Επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L 63).
Μ.Η.Τ.
Αριθμός Μ.Η.Τ. 242890