Έναν αναλυτικό οδικό χάρτη για την επόμενη ημέρα όσον αφορά τη διαχείριση απορριμμάτων στην Αττική, παρουσίασε προ ολίγου ο Γιώργος Πατούλης στο Ζάππειο.
Ο Περιφερειάρχης Αττικής εξήγησε αναλυτικά τη στρατηγική που θα ακολουθήσει η μεγαλύτερη Περιφέρεια της χώρας, όπου παράγεται το 40% των απορριμμάτων -σε πανελλαδικό επίπεδο- για να ανατραπεί η παρούσα αδιέξοδη κατάσταση.
Τονίζοντας ότι το 2020 θα είναι «Έτος Ανακύκλωσης» για την Αττική, προανήγγειλε εκτεταμένες δράσεις ανακύκλωσης και τη δρομολόγηση κομβικών, σύγχρονων υποδομών με 3 νέες μονάδες στην Αττική που θα προωθήσουν ουσιαστικά την ορθολογική διαχείριση αλλά και ενός προγράμματος «επιθετικής ανακύκλωσης» που θα εδράζεται στην ανάπτυξη «Πράσινων Γωνιών», «Πράσινων Σημείων» (συνολικά 1.000, σταθερών και κινητών), την εισαγωγή του καφέ κάδου (ήδη από το Α΄εξάμηνο) για τα βιοαπόβλητα, την επέκταση και αναβάθμιση του μπλε κάδου κ.ά.
Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, παίρνοντας αρχικά το λόγο, τόνισε ότι η σύγχρονη διαχείριση απορριμμάτων είναι πολύ ψηλά στην ατζέντα της Κυβέρνησης, μεταφέροντας την πλήρη στήριξή της στο νέο σχεδιασμό.
Ο κος Χατζηδάκης σχολίασε ότι η ανάπτυξη νέων υποδομών δεν εξαντλείται στην τιμωρητική λογική της επιβολής προστίμων αλλά είναι πρωτίστως θέμα ποιότητας ζωής και πολιτισμού. Με αφορμή την πρόσφατη επίσκεψή του στο Παρίσι, αντιπαρέβαλε την κατάσταση που επικρατεί στην Αττική με αυτή των ευρωπαϊκών χωρών, λέγοντας πως η ενεργειακή αξιοποίηση των απορριμμάτων τυγχάνει ευρείας αξιοποίησης.
«Ή θα γίνουμε Ευρώπη ή δεν θα γίνουμε Ευρώπη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Υπουργός, προτρέποντας τον Περιφερειάρχη να «κλείσει τα αυτιά του στους εραστές της ακινησίας» και να προχωρήσει στις απαραίτητες τομές.
Ο κος Χατζηδάκης εξέφρασε την στόχευση που υπάρχει για την ταχεία εφαρμογή οριζόντιων λύσεων στη διαχείριση απορριμμάτων, σε ολόκληρη τη χώρα, για τον εξορθολογισμό και εκσυγχρονισμό του συστήματος.
Στο ίδιο πνεύμα και ο Υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, επιβεβαίωσε την πλήρη στήριξή του στη νέα στρατηγική, σχολιάζοντας ότι πρόκειται για ένα σχέδιο ρεαλιστικό και καινοτόμο το οποίο θα φέρει μετρήσιμα αποτελέσματα έως το τέλος της επόμενης τετραετίας.
Οι βασικοί πυλώνες του σχεδίου
Πατούλης: Σήμερα η Αττική κάνει μία νέα «πράσινη» αρχή στη διαχείριση απορριμμάτων»
Ως έναυσμα για μία «πράσινη» αρχή στην Περιφέρεια, χαρακτήρισε ο Γιώργος Πατούλης τη σημερινή ημέρα λέγοντας ότι πλέον τίθενται οι βάσει για να εφαρμοστούν και στην Αττική οι κανόνες της Κυκλικής Οικονομίας
Ο κος Πατούλης έκανε έναν απολογισμό της υφιστάμενης κατάστασης εξηγώντας πως η ανακύκλωση στην Αττική κυμαίνεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα, της τάξης του 5%, με τα απορρίμματα που οδηγούνται προς ταφή στη Φυλή, χωρίς καμία επεξεργασία, να αγγίζουν τα 1,6 εκατ. τόνους σε ετήσια βάση, από σύνολο 1,8 εκατ. τόνων.
Με απώτερο στόχο την πρόληψη και την ελαχιστοποίηση παραγωγής στερεών αποβλήτων, ο Περιφερειάρχης Αττικής, παρέθεσε τους βασικούς πυλώνες με ορίζοντα το 2025, ευαγγελιζόμενος ότι στο μέσο της δεκαετίας που μόλις ξεκίνησε, η κατάσταση θα έχει αλλάξει άρδην, εφόσον ο στόχος είναι ο μηδενισμός της ταφής.
«Η Αττική εκπέμπει SOS», είπε χαρακτηριστικά ο κος Πατούλης αναφερόμενος μετέπειτα εκτενώς σε μία δέσμη δράσεων στην οποία φυσικλά δεν θα μπορούσε να λείπει και η αναγκαία ανάπτυξη νέων, σύγχρονων υποδομών.
Σε αυτή τη βάση προεξήγγειλε τη δρομολόγηση 3 νέων μονάδων: στο Γραμματικό, που θα δημοπρατηθεί τον Μάιο 2020 και 2 ΟΕΔΑ σε Φυλή και Σχιστό, μέσω ΣΔΙΤ, για τις οποίες οι σχετικοί φάκελοι θα κατατεθούν μέχρι τον Ιούνιο του 2020.
Πέραν αυτών, αναφέρθηκε στην αναβάθμιση του ΕΜΑΚ Άνω Λιοσίων καθώς και στη μετέπειτα μετατροπή του ΧΥΤΑ Φυλής, ο οποίος τελεί υπό επέκταση ως μεταβατική υποδομή, σε ΧΥΤΥ.
Ο ορίζοντας ολοκλήρωσης των έργων είναι το 2025, και αρχής γενομένης από φέτος, θα μπει σε πρώτη και απόλυτη προτεραιότητα η ανακύκλωση.
Η χρηματοδότηση του νέου σχεδιασμού θα μοχλεύσει επενδύσεις της τάξης των 900 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 500 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από ιδιωτικά κεφάλαια, και 400 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ (150 εκατ. για δράσεις Διαλογής στην Πηγή και 250 εκατ. ευρώ για τις νέες μονάδες επεξεργασίας), δημιουργώντας έτσι 2.000 νέες θέσεις εργασίας.
Στο πλαίσιο του νέου σχεδιασμού, ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε και στην κάλυψη του 100% των επιχειρήσεων που παράγουν βιοαπόβλητα, όπως ξενοδοχεία, επιχειρήσεις εστίασης κ.ά. παραθέτοντας 2 εναλλακτικά μοντέλα μιας δράσης που έρχεται να αποσυμφορήσει τους Δήμους όσον αφορά την αποκομιδή: είτε με παραχώρηση εξοπλισμού σε Δήμους (δυνατότητα έναρξης λειτουργίας σε 2 μήνες), είτε με τη λειτουργία του συστήματος από τον ΕΔΣΝΑ (με δυνατότητα έναρξης λειτουργίας σε 6 μήνες, καθότι θα απαιτηθούν πρόσθετες παραγγελίες εξοπλισμού).
Δείτε παρακάτω φωτογραφίες από το νέο εξοπλισμό του ΕΔΣΝΑ, για την υποστήριξη του νέου συστήματος:
Πηγή: ypodomes.com