ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Χ. Θεοχάρης: παρά την τάση για staycation, υπάρχει θέληση για ταξίδια
Published
6 έτη agoon
By
NewsroomΣτο πλαίσιο μιας εφ’ όλης της ύλης παρέμβασής του κατά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών, ο υπουργός Τουρισμού κ. Χάρης Θεοχάρης είχε την ευκαιρία να αναφερθεί σε μια σειρά από ιδιαιτέρως σημαντικά ζητήματα.
Ο κ. Θεοχάρης παρουσίασε συνοπτικά το στρατηγικό σχέδιο του υπουργείου Τουρισμού και της κυβέρνησης για την επανεκκίνηση της ελληνικής τουριστικής βιομηχανίας. Ο υπουργός αναφέρθηκε επίσης στα μέτρα που έλαβε η ελληνική κυβέρνηση για την προστασία της δημόσιας υγείας πολιτών και επισκεπτών, καθώς και για τη στήριξη των επιχειρήσεων και των εργαζόμενων του κλάδου.
Πιο συγκεκριμένα, ο Χάρης Θεοχάρης -ο οποίος, μάλιστα, παρέλαβε ενθύμιο από τον Πρόεδρο του ΕΒΕΑ, κ. Κωνσταντίνο Μίχαλο- ανέφερε: «Δεν θα πρέπει να παραγνωρίζουμε το γεγονός ότι βιώνουμε πρωτοφανείς καταστάσεις μετά από την έξαρση της πανδημίας. Είναι πρωτοφανής η επανεκκίνηση της ελληνικής τουριστικής βιομηχανίας, κατ’ αρχάς από υγειονομική άποψη.
Και, σε δεύτερη φάση, είναι εξίσου πρωτοφανής η επανεκκίνηση του τουρισμού από οικονομικής πλευράς. Οι προσπάθειες όλων μας είναι αντίστοιχες της σημασίας του τουρισμού για την Ελλάδα. Αντάξιες μιας εθνικής υπόθεσης, ενός εθνικού κεφαλαίου.
Μέσα σε αυτό το πολύ δύσκολο πλαίσιο, σε ένα αβέβαιο περιβάλλον, κάνουμε το καλύτερο δυνατό για την τουριστική μας βιομηχανία. Αυξήσαμε το όριο πληρότητας από 50% σε 65% και συνεχίζουμε. Ο τουρισμός, ειδικά στη χώρα μας, δεν είναι σημαντικός μόνο για οικονομικούς λόγους, αλλά γιατί σηματοδοτεί πραγματικά την επιστροφή στην κανονικότητα. Αντικατοπτρίζει την ψυχή του Έλληνα».
Ο υπουργός Τουρισμού εξήγησε στο ΔΣ του ΕΒΕΑ ότι «το νέο φαινόμενο σε σχέση με τις διακοπές που γεννήθηκε μέσα από την πανδημία, έχει βαφτιστεί ‘staycation’, δηλαδή διακοπές κατ’ οίκον, χωρίς μετάβαση σε κάποιον προορισμό. Παρόλ’ αυτά, εμείς διαπιστώνουμε ότι υπάρχει επιθυμία και θέληση των ανθρώπων από όλο τον κόσμο να ταξιδέψουν και πάλι, το συντομότερο δυνατόν».
Για το κρίσιμο ζήτημα της ανάδειξης της Ελλάδας ως ασφαλούς τουριστικού προορισμού, ο Χάρης Θεοχάρης παρουσίασε το πλάνο ενεργειών: «Η υγειονομική ασφάλεια στηρίζεται σε τέσσερις πυλώνες. Πρώτα προσέχεις σε ποιες χώρες ανοίγεις, δεύτερον κάνεις τεστ για να περιορίσεις τα κρούσματα, τρίτον, τηρείς τα πρωτόκολλα ώστε να μην υπάρξει διασπορά και, τέλος, έχεις έτοιμο επιχειρησιακό και υγειονομικό σχέδιο αντιμετώπισης κρούσματος.
Οφείλουμε να προστατέψουμε τόσο τους επισκέπτες μας, όσο και τους εργαζόμενους. Υπάρχει προετοιμασία για την αντιμετώπιση των κρουσμάτων, επιχειρησιακή και επικοινωνιακή. Εξετάσαμε τα καταλύματα με τους ειδικούς. Οι γιατροί αποδέχτηκαν το να υπάρχουν δωμάτια απομόνωσης και, μέρα με τη μέρα, θα προστίθενται και άλλα. Είναι κατανοητός ο φόβος που υπάρχει, αλλά τα πάντα γίνονται με απόλυτη ασφάλεια».
Η επιτυχής αντιμετώπιση της πανδημίας έφερε την Ελλάδα σε πλεονεκτική θέση συγκριτικά με τον ανταγωνισμό από άλλες χώρες, της Μεσογείου και όχι μόνο. Στην τρέχουσα φάση, κατά την οποίαν ο ελληνικός τουρισμός διευρύνει ακόμη περισσότερο το άνοιγμά του σε ξένους επισκέπτες, τον πρώτο λόγο έχουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα.
Για το θέμα αυτό ο κ. Θεοχάρης διευκρίνισε ότι «τα πρωτόκολλα τα ορίζουν οι λοιμωξιολόγοι και το υπουργείο Υγείας, όχι εμείς. Εμείς είμαστε ο καταλύτης, ο ενδιάμεσος για να φέρουμε τουρίστες στη χώρα. Ωστόσο, ακολουθούμε πιστά τις οδηγίες των ειδικών».
Για τις κρίσιμες αποφάσεις της κυβέρνησης, ο υπουργός Τουρισμού είπε ότι «αυτήν τη στιγμή βρισκόμαστε στο σημείο μηδέν. Η κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έλαβαν γρήγορα πολύ δύσκολες αποφάσεις. Βλέπουμε πως άλλες χώρες οι οποίες δεν το έκαναν αυτό, δηλαδή δεν πήραν τις απαιτούμενες κρίσιμες αποφάσεις, τώρα δεν βρίσκονται σε καλύτερη κατάσταση από την Ελλάδα. Αυτές οι δύσκολες αποφάσεις ήταν μια ανεκτίμητη διαφημιστική εκστρατεία, ήταν το ίδιο το ‘rebranding‘ της χώρας μας. Και τα αποτελέσματα θα φανούν από την επόμενη χρονιά».
Ακολούθως ο Χάρης Θεοχάρης πρόσθεσε: «Οι δυσκολίες που έχουμε να αντιμετωπίσουμε, σε σημαντικό βαθμό δεν έχουν υποχωρήσει. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έδειξε γρήγορα αντανακλαστικά, λειτούργησε βάσει πολιτικών προτεραιοτήτων και όχι κοινωνικών. Εμείς, οι Έλληνες, με τους χειρισμούς του Κυριάκου Μητσοτάκη αναγκάσαμε την Ευρωπαϊκή Ένωση να πάρει θέση.
Δείξαμε άμεσα αντανακλαστικά και δώσαμε ευελιξία στις επιχειρήσεις. Οπωσδήποτε, σταδιακά ανοίγουν και οι υπόλοιπες χώρες κυρίως λόγω του ανταγωνισμού στον τομέα του τουρισμού.
Ως προς τις τρίτες χώρες, θα περιμένουμε να συνδιαμορφώσουμε τις αποφάσεις μας με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σε περίπτωση που δεν υπάρξει ομόφωνη συμφωνία, θα αποφασίσουμε μόνοι μας για το συμφέρον της χώρας μας».
Σχετικά με τα μέτρα στήριξης του εσωτερικού τουρισμού, ο κ. Θεοχάρης υπογράμμισε ότι «διεκδικήσαμε 70 εκατ. ευρώ για τον εσωτερικό τουρισμό, τον οποίον και στηρίζουμε έμπρακτα και πολύπλευρα, μέσω διαφόρων προγραμμάτων. Παρατηρούμε ήδη πολύ μεγάλη συμμετοχή ενδιαφερομένων για το πρόγραμμα ‘Τουρισμός για Όλους’ του υπουργείου Τουρισμού, το οποίο και αναβιώσαμε μετά από πολλά χρόνια.
Παράλληλα, υπάρχει το πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού του ΟΑΕΔ και ένα πρόγραμμα εταιρικών ‘voucher’, με το οποίο ο ιδιωτικός τομέας, οι επιχειρήσεις, στηρίζουν τον εσωτερικό τουρισμό παρέχοντας στους υπαλλήλους τους κουπόνια για τις διακοπές τους. Βεβαίως, με όρους οικονομίας είναι σημαντική η στήριξη του εσωτερικού τουρισμού, αλλά με όρους μακροοικονομίας έχει μικρότερη σημασία.
Σε καμία περίπτωση ο εσωτερικός τουρισμός δεν μπορεί να αντικαταστήσει τον εξωτερικό, καθώς δεν φέρνει συνάλλαγμα και δεν δημιουργεί αύξηση του ΑΕΠ. Από την άλλ, το άνοιγμα μιας επιχείρησης υπό τις σημερινές συνθήκες είναι μια στρατηγική απόφαση, η οποία μπορεί να στηριχθεί με κίνητρα, όπως ο ανταγωνισμός και η χορήγηση ‘voucher’. Στόχος μας είναι να ανοίξουν όσο το δυνατόν περισσότερες επιχειρήσεις και να προσλάβουν όσο το δυνατόν περισσότερους εργαζομένους».
Τέλος, για τον παραδοσιακό πρωταγωνιστή της καλοκαιρινής τουριστικής περιόδου στην Ελλάδα, ο Χάρης Θεοχάρης ανέφερε ότι «οι μαρίνες και γενικά ο θαλάσσιος τουρισμός αποτελούν πολύ σημαντικό παράγοντα για εμάς. Έχει γίνει πολύ μεγάλη μάχη όλο αυτό το διάστημα. Μάλιστα, πέρασα στο τελευταίο νομοσχέδιο τοπογραφικό διάγραμμα, ενώ έχουμε προχωρήσει και ιδιωτικοποιήσεις, όπως στον Άλιμο που είναι η πιο σημαντική, συνεχίζουμε με το Μονόλιθο Σαντορίνης και ακολουθούν και άλλες μαρίνες. Όσο ενισχύουμε τις μαρίνες, τόσο αυτές δημιουργούν δικές τους αγορές και ανεβάζουν η μία την άλλη οικονομικά».
You may like
-
Σε τροχιά εκκίνησης το νέο ξενοδοχείο της Μπλε Κέδρος στο Κουκάκι
-
Mega deal στον τουρισμό – Στην Goldman Sachs περνούν τα ξενοδοχεία Casa Cook και Cook’s Club της Fosun
-
“Πράσινο φως” για τη μαρίνα στη μεγάλη τουριστική επένδυση στη Σητεία
-
Το mega deal στον Αστακό – Ποιά μεγάλη τουριστική επένδυση με άρωμα Αραβίας… βρίσκεται στα σκαριά
-
Πρόσω ολοταχώς για τη μεγάλη τουριστική επένδυση 5 αστέρων στην Αιτωλοακαρνανία
-
Σε εξέλιξη τα έργα στο πρώτο One&Only πολυτελές ξενοδοχείο της Ευρώπης στην Κέα
Κερδίζει “έδαφος” και στην Ελλάδα το νέο μοντέλο συνιδιοκτησίας για εξοχικές κατοικίες
Προχωρά έργο για νέο ξενοδοχείο στη Λήμνο – Πού θα γίνει
“Στα σκαριά” νέο ξενοδοχείο στην Πάρο – Σε ποιά περιοχή θα γίνει
Προχωρά η δημιουργία του Alpha Bank Campus σε 7 γνωστά κτίρια γραφείων μεταξύ Σταδίου και Πανεπιστημίου
Συνεχίζει την αναπτυξιακή της δυναμική και το 2026 η Dimand – Ποιοί οι 5+1 επενδυτικές προτεραιότητες, ποιά μεγάλα έργα προχωρούν
Πρόσω ολοταχώς για την επέκταση του 5άστερου Domes Zeen στα Χανιά – Τι σημαίνει η κοινή επένδυση με την Brookfield
“Πράσινο φως” για τα έργα ανακαίνισης στο 5άστερο ξενοδοχείο Rodos Village του Ομίλου Μήτση
Με 13 επενδυτικά ακίνητα και χαρτοφυλάκιο 1,36 δισ. ευρώ έκλεισε το 2025 η Dimand
Εγκρίθηκε νέο έργο ανακαίνισης ξενοδοχείου στο Φαληράκι της Ρόδου
“Πράσινο φως” για νέα επένδυση 5 αστέρων στην Ζάκυνθο – Πού θα γίνει
[ΦΩΤΟ] Ξεκίνησε η κατασκευή της νέας επένδυσης κατοικιών και γραφείων Skyway στον Πειραιά – Πώς εντάσσεται στο mega project PIRAEUS GATE
“Στα σκαριά” νέο ξενοδοχείο 5 αστέρων στο Κολωνάκι – Ποιό κτίριο θα αξιοποιηθεί
Ολοκληρώνεται η επένδυση για το νέο boutique ξενοδοχείο σε ιστορικό ακίνητο κοντά στην Παλιά Βουλή – Ποιά εταιρεία επενδύει
Νέα ακίνητα στην Αττική αναζητά η Σκλαβενίτης – Σε ποιές περιοχές εστιάζει και ποιές οι προδιαγραφές
“Στα σκαριά” το νέο ξενοδοχείο THE MODERNIST στον Πειραιά – Πώς προχωρά η νέα ξενοδοχειακή επένδυση
[ΦΩΤΟ] Ανοίγει τον Απρίλιο το νέο IKOS Kissamos – Τι περιλαμβάνει το mega ξενοδοχειακό project
Ξεκινά από το 2028 η μεγάλη real estate επένδυση της Noval στο ακίνητο της Πειραιώς – Πότε αναμένεται να ολοκληρωθεί το έργο
Δύο νέα ξενοδοχεία στο κέντρο της Αθήνας σχεδιάζει η Fattal – Σε ποιό γνωστό δρόμο θα γίνουν
“Πρόσω ολοταχώς” για το νέο Data Center Olive στα Σπάτα – Ποιά εταιρεία επενδύει και πώς προχωρά το έργο
Ξεκινά ριζική ανακαίνιση σε ιστορικό κτίριο γραφείων στο Σύνταγμα – Ποιά εταιρεία ανέλαβε το έργο
[VIDEO] Ολοκληρώνεται έως τέλος του 2026 από την Dimand το νέο Δικαστικό Μέγαρο του Πειραιά
[VIDEO] Λίγο πριν την ολοκλήρωση το μεγάλο έργο γραφείων Syndesis Hub στο Ελληνικό
[VIDEO] Ανοίγει την 1η Μαρτίου το νέο The Fiction Athens στο Μαρούσι – Πώς μεταμορφώθηκε το γνωστό ξενοδοχείο Civitel
[VIDEO] The Ellinikon: προχωρούν τα έργα κατασκευής του εμπορικού κέντρου Riviera Galleria στο Ελληνικό
[VIDEO] Πώς προχωρούν τα έργα για το νέο data center στα Σπάτα
Προς αξιοποίηση το ακίνητο του πρώην ξενοδοχείου “Βέρμιον” στη Νάουσα – Τι αφορά ο διαγωνισμός παραχώρησης 48 εκατ. ευρώ
Δύο νέες οικιστικές επενδύσεις από την MIBS στον Πειραιά – Ποιό πρώην βιομηχανικό κτίριο με ιστορία θα μεταμορφωθεί σε κατοικίες
[VIDEO] Ξεκίνησε η νέα οικιστική επένδυση της Ten Brinke στη Γλυφάδα
[VIDEO] Δείτε πώς προχωρούν τα έργα για το Project VORIA στο Μαρούσι
[VIDEO] Προχωρά το mega project 30 εκατ. ευρώ με κατοικίες και εμπορικό κατάστημα της Μασούτης στις Τρεις Γέφυρες – Πότε θα ολοκληρωθεί
TRENDING
-
RESIDENTIAL2 εβδομάδες ago[ΦΩΤΟ] Ξεκίνησε η κατασκευή της νέας επένδυσης κατοικιών και γραφείων Skyway στον Πειραιά – Πώς εντάσσεται στο mega project PIRAEUS GATE
-
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 εβδομάδες ago“Στα σκαριά” νέο ξενοδοχείο 5 αστέρων στο Κολωνάκι – Ποιό κτίριο θα αξιοποιηθεί
-
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 εβδομάδες agoΟλοκληρώνεται η επένδυση για το νέο boutique ξενοδοχείο σε ιστορικό ακίνητο κοντά στην Παλιά Βουλή – Ποιά εταιρεία επενδύει
-
LOGISTICS1 εβδομάδα agoΝέα ακίνητα στην Αττική αναζητά η Σκλαβενίτης – Σε ποιές περιοχές εστιάζει και ποιές οι προδιαγραφές
-
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ3 εβδομάδες ago“Στα σκαριά” το νέο ξενοδοχείο THE MODERNIST στον Πειραιά – Πώς προχωρά η νέα ξενοδοχειακή επένδυση




