ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ
ΔΕΗ: Κέρδη προ φόρων 51,2 εκατ. στο Α’ εξάμηνο
Published
5 έτη agoon
By
NewsroomΚέρδη προ φόρων ύψους 51,2 εκατ. ευρώ πραγματοποίησε η ΔΕΗ κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, έναντι ζημιών 318,4 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο του 2019.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν την Πέμπτη, τα επαναλαμβανόμενα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) αυξήθηκαν στα 457,3 εκατ. από 9,3 εκατ. το α’ εξάμηνο του 2019.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση, τα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) του α΄ εξαμήνου 2020 για το σύνολο του Ομίλου ενισχύθηκαν από την επιστροφή 44,8 εκατ. ευρώ λόγω αναθεώρησης του κόστους προμήθειας φυσικού αερίου της ΔΕΠΑ από την BOTAS για τα έτη 2012-2019, μετά την απόφαση του Διεθνούς Διαιτητικού Δικαστηρίου σχετικά με τη διαφορά μεταξύ των δύο εταιρειών.
Επιπλέον, τα αποτελέσματα του α΄ εξαμήνου 2020 έχουν επηρεαστεί αρνητικά από την πρόβλεψη για αποζημιώσεις προσωπικού ύψους 16,3 εκατ. ευρώ. Χωρίς τα ποσά αυτά, το EBITDA σε επαναλαμβανόμενη βάση διαμορφώνεται σε 457,3 εκατ. ευρώ.
Αντίστοιχα και για λόγους συγκρισιμότητας, το EBITDA του α΄ εξαμήνου 2019 προσαρμόζεται σε 9,3 εκατ. ευρώ για την θετική επίπτωση από την επιστροφή 99,3 εκατ. ευρώ έναντι του πλεονάσματος του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ-ΕΛΑΠΕ.
Ως αποτέλεσμα των παραπάνω, το περιθώριο EBITDA σε επαναλαμβανόμενη βάση διαμορφώθηκε σε 20,3% από 0,4% πέρυσι. Το EBITDA σε επαναλαμβανόμενη βάση για το α΄ εξάμηνο του 2020 επηρεάστηκε θετικά από την χαμηλότερη Οριακή Τιμή Συστήματος (ΟΤΣ), τη μείωση των τιμών φυσικού αερίου καθώς και τον χαμηλότερο όγκο εκπομπών CO2.
Τα αποτελέσματα προ φόρων σε προσαρμοσμένη βάση διαμορφώθηκαν σε κέρδη 28,9 ευρώ εκατ. έναντι ζημιών 352,8 εκατ. ευρώ το α΄ εξάμηνο 2019, ενώ χωρίς την προσαρμογή τακέρδη ανέρχονται σε 51,2 εκατ. ευρώ.
Αντίστοιχα, το α΄ εξάμηνο 2019 οι ζημίες προ φόρων σε προσαρμοσμένη βάση ανήλθαν σε 352,8 εκατ. ευρώ ή 318,4 εκατ. ευρώ χωρίς τις σχετικές προσαρμογές για την προαναφερθείσα θετική επίπτωση από τον ΕΛΑΠΕ και για την αρνητική επίπτωση από την απομείωση αξίας των θυγατρικών «ΛΙΓΝΙΤΙΚΗ ΜΕΛΙΤΗΣ Α.Ε.» και «ΛΙΓΝΙΤΙΚΗ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ Α.Ε.» κατά 64,9 εκατ. ευρώ.
Σημειώνεται ότι, το β΄ τρίμηνο 2020 το EBITDA σε επαναλαμβανόμενη βάση διαμορφώθηκε σε 275,3 εκατ. ευρώ έναντι 75,6 εκατ. ευρώ το β΄ τρίμηνο του 2019, ενώ σε επίπεδο αποτελεσμάτων προ φόρων σε προσαρμοσμένη βάση καταγράφηκαν κέρδη 65,6 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 104,3 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.
Γιώργος Στάσσης: δεν υπάρχει περιθώριο εφησυχασμού
Σχολιάζοντας τα οικονομικά αποτελέσματα του α΄ εξαμήνου 2020, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Α.Ε. κ. Γιώργος Στάσσης δήλωσε: «Το β΄ τρίμηνο του 2020 ήταν το τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο θετικής λειτουργικής κερδοφορίας με το EBITDA σε επαναλαμβανόμενη βάση να ανέρχεται σε 275,3 εκατ. ευρώ ενισχύοντας την θετική τάση των δύο προηγούμενων τριμήνων. Για το σύνολο της περιόδου, το EBITDA διαμορφώθηκε σε 457,3 εκατ. ευρώ, απόδοση η οποία μας κάνει να πιστεύουμε ότι θα υπερβούμε τον στόχο που έχουμε θέσει για το σύνολο του έτους με την λειτουργική κερδοφορία να διαμορφώνεται στην περιοχή των 850 – 900 εκατ. ευρώ.
Η μείωση των λειτουργικών δαπανών λόγω της μείωσης της τιμής χονδρεμπορικής αγοράς και του φυσικού αερίου συνεχίστηκε, ενώ το καθαρό χρέος μειώθηκε κατά 234 εκατ. ευρώ λόγω των αυξημένων ταμειακών διαθεσίμων. Παρά τις θετικές οικονομικές επιδόσεις, δεν υπάρχει περιθώριο εφησυχασμού, ειδικά στο τρέχον πρωτόγνωρο περιβάλλον.
Συνεχίζουμε τις δράσεις μας για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του Covid-19 λαμβάνοντας μέτρα για την προστασία του προσωπικού μας, αλλάζουμε και εκσυγχρονίζουμε το μοντέλο εξυπηρέτησης των πελατών μας εισάγοντας νέες υπηρεσίες και προϊόντα, ενώ θωρακίζουμε παράλληλα την Εταιρεία επιταχύνοντας το πλάνο ψηφιακού μετασχηματισμού και εξασφαλίζοντας νέες πηγές ρευστότητας.
Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η πρόσφατη υπογραφή νέας γραμμής χρηματοδότησης 160 εκατ. ευρώ με την EBRD, καθώς και η προώθηση των συναλλαγών τιτλοποίησης απαιτήσεων, οι οποίες αθροιστικά αναμένεται να ενισχύσουν την ρευστότητα κατά 500 εκατ. ευρώ τους επόμενους μήνες, συναλλαγές οι οποίες αποτελούν ψήφο εμπιστοσύνης στη ΔΕΗ από διεθνώς αναγνωρισμένους επενδυτές για την στρατηγική που έχουμε επιλέξει και ακολουθούμε.
Συνεχίζουμε την υλοποίηση των στρατηγικών προτεραιοτήτων μας με την προώθηση της κατασκευής των φωτοβολταϊκών πάρκων στην Πτολεμαΐδα και την Μεγαλόπολη, την απόσυρση των μονάδων στο Αμύνταιο εντός του Σεπτεμβρίου, την υλοποίηση του προγράμματος οικειοθελούς αποχώρησης των εργαζομένων και τον διαγωνισμό για την προμήθεια 1.000 σταθμών φόρτισης για ηλεκτρικά αυτοκίνητα.»
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
You may like
-
Νέο προϊόν ηλεκτρικής ενέργειας ειδικά για ξενοδοχεία από τη ΔΕΗ
-
“Στα σκαριά” το νέο data center από ΔΕΗ – EDGNEX στα Σπάτα – Πού θα γίνει και ποιός ο ρόλος της Ten Brinke
-
Νέα επένδυση 2,3 δισ. ευρώ για mega data center έως 1 GW στη Δυτική Μακεδονία – Ποιό ακίνητο θα αξιοποιηθεί
-
Νέα επένδυση 150 εκατ. ευρώ από ΔΕΗ και DAMAC για data center στα Μεσόγεια – Σε ποιά περιοχή θα γίνει
-
Εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι για τη μεγάλη επένδυση real estate της ΔΕΗ στη Λεωφόρο Μεσογείων
-
[ΦΩΤΟ] Ξαναπαίρνει σιγά σιγά “ζωή” το Μινιόν μετά από 26 χρόνια – Η ΔΕΗ, η Zara και ο κήπος με θέα την Ακρόπολη
Προχωρά έργο για νέο ξενοδοχείο στη Μύκονο – Σε ποιά περιοχή του νησιού θα γίνει
“Πράσινο φως” για νέο ξενοδοχείο στην Ζάκυνθο – Πού θα γίνει
Ολοκληρώνεται το έργο γραφείων της Hellenic Properties στη Λεωφόρο Κηφισίας στο Μαρούσι – Ποιές ακόμη επενδύσεις σε γραφεία υλοποιεί
Ποιά αλυσίδα supermarket αναζητά ακίνητα για νέα καταστήματα λιανικής σε όλη την Ελλάδα
Δύο νέα ξενοδοχεία στο κέντρο της Αθήνας σχεδιάζει η Fattal – Σε ποιό γνωστό δρόμο θα γίνουν
Φοιτητική κατοικία: τα διλήμματα που αντιμετωπίζουν οι νέοι για την εύρεση στέγης – Ενοίκια και διαθεσιμότητα τα μεγαλύτερα προβλήματα
Δύο νέα διατηρητέα κτίρια σε Πατησίων και Πειραιά απέκτησε η Μπλε Κέδρος
Εγκρίθηκε έργο για νέο ξενοδοχείο 4 αστέρων στη Μάνη
“Στα σκαριά” έργο για νέο ξενοδοχείο στην Ζάκυνθο – Δείτε πού θα γίνει
Πώς επεκτείνεται στο real estate η Lyktos – Στο “ραντάρ” ξενοδοχεία και εμπορικά ακίνητα
Ποιό ακίνητο θα μετατραπεί σε νέο ξενοδοχείο 5 αστέρων στο Κολωνάκι
Νέο ξενοδοχείο δρομολογείται στο κέντρο του Πειραιά – Σε ποιόν κεντρικό δρόμο θα γίνει
Ολοκληρώθηκε το νέο κτίριο serviced apartments της Blend Development στην Ομόνοια – Ποιό γνωστό κτίριο μεταμορφώθηκε σε κατοικίες
“Στα σκαριά” νέα επένδυση γραφείων της Hellenic Properties στον Ταύρο – Ποιό γνωστό ακίνητο θα αξιοποιηθεί
Σε αδειοδοτική διαδικασία η μεγάλη οικιστική επένδυση Aura Residential στο The Ellinikon – Τι θα περιλαμβάνει και ποιές εταιρείες επενδύουν
Παράταση για το μεγάλο διαγωνισμό για το πρώην βασιλικό κτήμα στο Τατόι – Ποιά γνωστή εταιρεία real estate θα δηλώσει “παρών”
Σε εξέλιξη το mega οικιστικό έργο της Hellenic Properties στη Συγγρού – Ποιά άλλα έργα για κτίρια γραφείων και ξενοδοχεία σχεδιάζει
Από την Ella Resorts το νέο resort της Αττικής – Ποιό γνωστό εγκαταλελειμένο ακίνητο στην Αθηναϊκή Ριβιέρα με ιστορία θα μετατραπεί σε 5άστερο ξενοδοχείο
Σε τροχιά αναβάθμισης το Χιονοδρομικό Κέντρο Βελουχίου στην Ευρυτανία με τη δημιουργία ξενοδοχείου
Νέο “κύμα” ξενοδοχειακών συναλλαγών στην Ελλάδα – Οι 6 σημαντικότερες αγοραπωλησίες ξενοδοχείων το τελευταίο 3μηνο
[VIDEO] Ανοίγει την 1η Μαρτίου το νέο The Fiction Athens στο Μαρούσι – Πώς μεταμορφώθηκε το γνωστό ξενοδοχείο Civitel
Προς αξιοποίηση το ακίνητο του πρώην ξενοδοχείου “Βέρμιον” στη Νάουσα – Τι αφορά ο διαγωνισμός παραχώρησης 48 εκατ. ευρώ
Δύο νέες οικιστικές επενδύσεις από την MIBS στον Πειραιά – Ποιό πρώην βιομηχανικό κτίριο με ιστορία θα μεταμορφωθεί σε κατοικίες
[VIDEO] Ξεκίνησε η νέα οικιστική επένδυση της Ten Brinke στη Γλυφάδα
[VIDEO] Δείτε πώς προχωρούν τα έργα για το Project VORIA στο Μαρούσι
[VIDEO] Προχωρά το mega project 30 εκατ. ευρώ με κατοικίες και εμπορικό κατάστημα της Μασούτης στις Τρεις Γέφυρες – Πότε θα ολοκληρωθεί
[VIDEO] The Ellinikon: προχωρούν τα μεγάλα κτιριακά έργα – “Ψήλωσαν” και άλλο Riviera Tower, IRC και τα κτίρια κατοικιών
[VIDEO] Σε εξέλιξη η νέα μεγάλη οικιστική επένδυση Green Haven στα Μελίσσια
[VIDEO] Παρουσιάστηκε το masterplan για τη μεγάλη επένδυση της Dimand στο ΦΙΞ στη Θεσσαλονίκη – Τι θα περιλαμβάνει
Τους πρώτους μήνες του 2026 θα ξεκινήσει τη λειτουργία του το νέο 5άστερο Conrad Athens The Ilisian
TRENDING
-
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ3 εβδομάδες agoΠοιό ακίνητο θα μετατραπεί σε νέο ξενοδοχείο 5 αστέρων στο Κολωνάκι
-
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ6 ημέρες agoΝέο ξενοδοχείο δρομολογείται στο κέντρο του Πειραιά – Σε ποιόν κεντρικό δρόμο θα γίνει
-
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 εβδομάδες agoΟλοκληρώθηκε το νέο κτίριο serviced apartments της Blend Development στην Ομόνοια – Ποιό γνωστό κτίριο μεταμορφώθηκε σε κατοικίες
-
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ3 εβδομάδες ago“Στα σκαριά” νέα επένδυση γραφείων της Hellenic Properties στον Ταύρο – Ποιό γνωστό ακίνητο θα αξιοποιηθεί
-
RESIDENTIAL2 εβδομάδες agoΣε αδειοδοτική διαδικασία η μεγάλη οικιστική επένδυση Aura Residential στο The Ellinikon – Τι θα περιλαμβάνει και ποιές εταιρείες επενδύουν





