Connect with us

ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ

[ΦΩΤΟ] Ξαναπαίρνει σιγά σιγά “ζωή” το Μινιόν μετά από 26 χρόνια – Η ΔΕΗ, η Zara και ο κήπος με θέα την Ακρόπολη

Νίκος Καραγιάννης

Published

on

Τις προσεχείς εβδομάδες αναμένεται να πάρει ζωή το Μινιόν μετά από 26 και πλέον χρόνια αναμονής.

Όπως εξηγεί ο project manager του έργου, Λευτέρης Ελευθεριάδης στο bizness.gr που επισκέφθηκε το υπό ανακαίνιση κτίριο, ο 5ος όροφος του κτιρίου που φιλοξενούσε το ιστορικό πολυκατάστημα, θα ξεκινήσει να λειτουργεί με την πρώτη ομάδα εργαζομένων της ΔΕΗ να μεταφέρεται σε αυτό.

Η παράδοση στην ορόφου από την Dimand πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες ημέρες και είναι μόνο η αρχή της σταδιακής επαναλειτουργίας του κτιρίου που βρίσκεται επί της Λεωφόρου Πατησίων. Εκεί έχουν ήδη τοποθετηθεί παρατεταγμένα γραφεία έτοιμα να υποδεχθούν τους πρώτους εργαζόμενους.

Στα τέλη Ιουλίου εκτιμάται πως θα παραδοθούν ο 6ος και ο 7ος όροφος για να μεταφερθούν και νέα τμήματα της μεγάλης ενεργειακής εταιρείας της χώρας. Τις εργασίες διαμόρφωσης τις εκτελεί η Dimand και τελικά επελέγη ένας open plan σχεδιασμός σε βιομηχανικό στυλ καθώς τόσο οι εσωτερικές κολώνες όσο και τα ηλεκτρομηχανολογικά συστήματα είναι εμφανή, με το γκρι να κυριαρχεί στο εσωτερικό.

Εσωτερικό ορόφου του κτιρίου του Μινιόν – Πηγή: bizness.gr

Γραφεία όμως θα είναι και ο 3ος και ο 4ος όροφος καθώς εδώ και καιρό έχει κλείσει η συμφωνία για την μεταφορά των γραφείων της εταιρείας Zara. Εδώ βρισκόμαστε σε φάση οριστικοποίησης του layout του χώρου για να ξεκινήσει στη συνέχεια η επένδυση και τα αρχιτεκτονικά τελειώματα. Η μεταφορά των γραφείων της Zara υπολογίζεται όπως ενημερώνει ο κ.Ελευθεριάδης στα τέλη του έτους.

Στο ανακαινισμένο σύγχρονο κτίριο που φιλοξενούσε το Μινιόν, οι χώροι έχουν δύο διακριτές λειτουργίες. Η πρώτη αφορά την λειτουργία των γραφείων από τον 3ο μέχρι τον 7ο όροφο και έχει την δική της είσοδο στην συμβολή των οδών Σατωβριάνδου και Πατησίων.

Η γωνία αυτή έχει ένα ως κύριο χαρακτηριστικό, μια καμπυλωτή επιφάνεια από γυαλί που θα λειτουργεί ως σήμα κατατεθέν. Η είσοδος, το lobby, οι ανελκυστήρες και οι σκάλες είναι όλα έτοιμα για να υποδεχθούν τους νέους ενοίκους του κτιρίου. Αυτή την εποχή πραγματοποιούνται τα τελικά φινιρίσματα και κάποιες εργασίες στην οροφή.

Η δεύτερη λειτουργία του κτιρίου θα παραμείνει εμπορική και αυτή τη φορά αποκλειστικά από τη Zara. Η πολυεθνική εταιρεία έχει μισθώσει το υπόγειο, το ισόγειο, στον πρώτο και τον δεύτερο όροφο. Αυτή την χρονική στιγμή όπως σημειώνει ο project manager του έργου ολοκληρώνονται οι εργασίες στο εσωτερικό προκειμένου από τις αρχές Φθινοπώρου να έρθει ο retailer και να ξεκινήσει τις εσωτερικές επενδύσεις.

To ανάγλυφο σήμα του Μινιόν στην πρόσοψη του κτιρίου – Πηγή: bizness.gr

Ο χώρος του καταστήματος έχει επί της Πατησίων τις δικές του εισόδους, σκάλες και ανελκυστήρες και δεν έρχεται σε επαφή με τους γραφειακούς χώρους. Αυτό που θα ξυπνήσει μνήμες στους περαστικούς και τους επισκέπτες του καταστήματος είναι η εξωτερική επένδυση η οποία έχει πρακτικά ολοκληρωθεί.

Όλη η εξωτερική επιφάνεια η οποία είναι καλυμμένη σε χρώμα ώχρας και όψη πέτρας, έχει ως ανάγλυφο το σήμα του Μινιόν, μια αναγνώριση της ιστορίας και της φήμης που είχε για δεκαετίες στην Αθήνα.

Η λειτουργία του καταστήματος αν δεν υπάρξουν κάποιες αλλαγές στο χρονοδιάγραμμα του έργου, αναμένεται να εγκαινιαστεί προς τα τέλη του έτους, λίγο πριν από τις γιορτές. Τότε όλα θα είναι έτοιμα για να λάμψει ξανά, ύστερα από δεκαετίες όλο το ιστορικό τετράγωνο του Μινιόν, με νέα λειτουργία και εμφάνιση.

Τα εγκαίνια του συνολικά ανακαινισμένου κτιρίου εκτιμάται πως θα πραγματοποιηθούν στο τέλος του έτους.

Ένας κήπος με θέα την Ακρόπολη

Κάτι που δεν θα μπορέσει να δει ο επισκέπτης των καταστημάτων αλλά θα έχουν την δυνατότητα οι χρήστες των γραφείων είναι στην ταράτσα του κτιρίου η παρουσία πρασίνου.

Όταν λέμε παρουσία, δεν εννοούμε γλάστρες ή πράσινα σημεία. Η μεγαλύτερη επιφάνεια καλύπτεται από έναν μεσογειακό κήπο με φυτά, θάμνους και δέντρα που πρασινίζει το κτίριο και που οι τυχεροί ένοικοι θα μπορούν να το επισκέπτονται. Tην φυτοτεχνική μελέτη την έχει πραγματοποιήσει η εταιρεία ΑΓΡΟΠΟΛΙΣ.

Αυτός ο κήπος έχει μια προνομιακή θέα στην Ακρόπολη και στον Λυκαβηττό και προσθέτει ένα πράσινο χρώμα στο γκρίζο που περιβάλλει το κτίριο. Πράσινο όμως θα είναι στο σύνολό του το κτίριο καθώς εντάσσεται στον σχεδιασμό για να αποκτήσει πιστοποίηση κατά LEED Gold ενώ θα είναι ενεργειακής κλάσης Α καθώς θα έχει ιδιαίτερα χαμηλό ενεργειακό αποτύπωμα. Το Μινιόν επιστρέφει λοιπόν “πράσινο” και με νέα ταυτότητα.

O κήπος στο δώμα του Μινιόν με θέα την Ακρόπολη – Πηγή: bizness.gr

Το κτίριο

Το τετράγωνο του Μινιόν το οποίο βρίσκεται μια ανάσα από την Ομόνοια, περικλείεται από τις οδούς Πατησίων και Βερανζέρου και τους πεζόδρομους της Σατωβριάνδου και Δώρου.

Τα χρώματα που έχουν τοποθετηθεί ως περίβλημα του κτιρίου είναι συμβολικά: το ιστορικό πορτοκαλί του εμβληματικού πολυκαταστήματος των περασμένων δεκαετιών, το πράσινο της ελιάς και το λευκό επί της οδού Βερανζέρου.

Συνολικά μιλάμε για 6.000 τ.μ. εμπορικής χρήσης και 8.000 τ.μ. γραφειακών χώρων. Ένα ενδιαφέρον στοιχείο, είναι πως στο δώμα του κτιρίου θα γίνει φύτευση και θα λειτουργεί ως χώρος ανάδειξης πρασίνου. Τις εργασίες του κτιρίου έχει αναλάβει για λογαριασμό της Dimand η εταιρεία Vitael.

Αρχιτέκτονας του όλου εγχειρήματος είναι ο Μίνως Διγενής. Η επένδυση εκτιμάται σε περίπου 15 εκατ. ευρώ ενώ η συνολική ακαθάριστη αξία ανάπτυξης (GDV) του έργου κατά την ολοκλήρωσή του, εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε περίπου 70 εκατ. ευρώ.

Μια ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια είναι πως το κτίριο θα έχει μια οικοδομική συνάφεια με τα υπόλοιπα κτίρια της περιοχής. Το κοινό τους σημείο είναι οι κολώνες που λειτουργούν ως στεγασμένα πεζοδρόμια και ως εκ τούτου η είσοδος είναι πιο μέσα δίνοντας την ευκαιρία στους πεζούς να περιδιαβαίνουν πριν μπουν μέσα στο κτίριο.

Οι κατοικίες

Η δεύτερη φάση των κατασκευών περιλαμβάνει την ανακατασκευή κτιρίου οκτώ ορόφων 4.500 τ.μ. που συμπεριλαμβάνεται στο τετράγωνο του Μινιόν, αλλά θα λειτουργεί τελείως αυτόνομα χωρίς να έχει επαφή με το υπόλοιπο συγκρότημα.

Οι εργασίες έχουν προγραμματιστεί να ξεκινήσουν στις αρχές του 2025 και να ολοκληρωθούν δύο χρόνια αργότερα, το 2027. Αυτό θα αφορά ένα κτίριο κατοικιών, που εντάσσεται στη φιλοσοφία της επιστροφής του κατοίκου στο κέντρο της πόλης.

Αυτή η τάση είναι σε εξέλιξη στην Αθήνα (ζωντανό παράδειγμα είναι το Γκάζι) αλλά παρατηρείται επίσης ως φαινόμενο στα μεγάλα αστικά κέντρα τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Αμερική.

Εσωτερική διαμόρφωση ορόφου – Πηγή: bizness.gr

Συνολικά θα δημιουργηθούν 30 διαμερίσματα και 5 μεζονέτες από 70 έως 125 τετραγωνικά. Στόχος είναι η προσέλκυση μόνιμων κατοίκων και όχι η δημιουργία ενός κτιρίου που πρακτικά θα λειτουργεί ως ένα airbnb. Όπως σημειώθηκε στο ypodomes.com το ενδιαφέρον είναι ιδιαίτερα μεγάλο για τις κατοικίες και είναι πιθανόν να έχουμε ήδη από το 2024 και προπωλήσεις.

Ήδη υπάρχει μια λίστα αναμονή 150 ατόμων όπου έχουν επιδείξει ενδιαφέρον για την αγορά κατοικίας. Το επόμενο διάστημα θα γίνουν συναντήσεις για τη διερεύνηση των αναγκών και να γίνει προτεραιοποίηση αυτών που έχουν αποφασίσει να προχωρήσουν στην αγορά.

Advertisement Macon
Advertisement
Advertisement
Advertisement TÜV Austria
Advertisement Aecom
Advertisement Δέλτα Τεχνική
Φωτογραφία αρχείου - Designed by Canva
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ4 ώρες ago

“Εκτοξεύεται” το χαρτοφυλάκιο ξενοδοχείων της Hilton στην Ελλάδα – Ποιά γνωστά ξενοδοχεία εντάσσονται

Φωτογραφία αρχείου - Design by Canva Pro
REAL ESTATE3 ημέρες ago

Σε ποιά ακίνητα στρέφονται πλέον οι Έλληνες αγοραστές – Ποιό είναι το κριτήριο επιλογής

Design by Canva
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ3 ημέρες ago

“Στα σκαριά” έργο ανακαίνισης και επέκτασης ξενοδοχείου στην Αρκαδία

Πάρος - Φωτογραφία αρχείου - Design by Canva Pro
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ3 ημέρες ago

“Πράσινο φως” σε επένδυση για νέο ξενοδοχείο στην Πάρο – Σε ποιά περιοχή θα γίνει

Στο εργοτάξιο του έργου για τα νέα "πράσινα" γραφεία του ΤΕΕ στο Μαρούσι - Πηγή: ΤΕΕ
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ4 ημέρες ago

Σε εξέλιξη τα έργα για το νέο project γραφείων του ΤΕΕ στο Μαρούσι – Ο ρόλος των Dimand & ΤΕΡΝΑ

Olvos Porto Heli - Πηγή: SWOT Hospitality
ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΝΕΑ4 ημέρες ago

Βραβεύθηκε στα Interior Awards 2024 το εντυπωσιακό Olvos Porto Heli

Άποψη της Θεσσαλονίκης - Πηγή: Canva
REAL ESTATE4 ημέρες ago

Ποιές περιοχές της Θεσσαλονίκης παραμένουν δημοφιλείς για αγορά και ενοικίαση κατοικίας – Οι περιοχές – έκπληξη με αυξανόμενη ζήτηση

Σαντορίνη - Φωτό: Γιώργος Κονταρίνης / Eurokinissi
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ4 ημέρες ago

Εγκρίθηκε επένδυση για νέο ξενοδοχείο στη Σαντορίνη

Φωτογραφία αρχείου - Designed by Canva
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ5 ημέρες ago

Δρομολογείται νέο ξενοδοχείο 5 αστέρων στα Μετέωρα

Χαλκιδική - Πηγή: Unsplash
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ5 ημέρες ago

“Στα σκαριά” νέο ξενοδοχείο στη Χαλκιδική – Δείτε πού θα γίνει

Το ημιτελές ξενοδοχείο στην Αγία Μαρίνα
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ3 εβδομάδες ago

Στα σκαριά η νέα 5άστερη επένδυση στην Αθηναϊκή Ριβιέρα – Πότε θα επαναλειτουργήσει το εγκαταλελειμένο ξενοδοχείο στην Αγία Μαρίνα

Άποψη της Σαρωνίδας - Πηγή: Canva Pro
RESIDENTIAL3 εβδομάδες ago

Προχωρά η mega τουριστική επένδυση με ξενοδοχεία, κατοικίες και γκολφ στη Σαρωνίδα – Τι περιλαμβάνει το Saronida Olympos Golf Project

Φωτογραφία αρχείου - Designed by Canva
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ1 εβδομάδα ago

“Πράσινο φως” για δύο νέα ξενοδοχεία πολυτελείας στην Ηγουμενίτσα – Ποιά εταιρεία επενδύει

Πηγή: DKG Development
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ2 εβδομάδες ago

Ολοκληρώνεται το 2025 η νέα επένδυση γραφείων σε πρώην εμπορικό κέντρο στη Λεωφόρο Βουλιαγμένης

Φωτογραφία αρχείου - Designed by Canva
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 εβδομάδες ago

“Πράσινο φως” για 5 νέες ξενοδοχειακές επενδύσεις 5 αστέρων – Σε ποιές περιοχές θα γίνουν

Ikos Kissamos - Πηγή: Sani / Ikos
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ3 εβδομάδες ago

Στη ΜΕΤΚΑ το έργο κατασκευής του νέου πολυτελούς IKOS Kissamos στην Κρήτη

Φωτογραφία αρχείου - Designed by Canva
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ3 εβδομάδες ago

Ολοκληρώνεται το 2026 η επένδυση για το πρώτο Ramada Residences της Wyndham στην Ελλάδα στη Χαλκιδική – Σε ποιά περιοχή θα γίνει

Νάξος - Design by Canva Pro
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 εβδομάδες ago

9 νέες επενδύσεις σε ξενοδοχεία στις Κυκλάδες – Σε ποιά νησιά θα γίνουν

SEAFOS Luxury Resort & Spa Nafplio - Πηγή: Fattal / Leonardo Hotels
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ1 εβδομάδα ago

Άνοιξε το νέο 5άστερο ξενοδoχείο της Fattal στο Ναύπλιο

The Syndesis Hub - Πηγή: Ten Brinke
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ2 εβδομάδες ago

[VIDEO] Ξεκίνησαν τα έργα για το νέο κτίριο γραφείων The Syndesis Hub στο Ελληνικό

Στο εργοτάξιο του έργου για τα νέα "πράσινα" γραφεία του ΤΕΕ στο Μαρούσι - Πηγή: ΤΕΕ
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ4 ημέρες ago

Σε εξέλιξη τα έργα για το νέο project γραφείων του ΤΕΕ στο Μαρούσι – Ο ρόλος των Dimand & ΤΕΡΝΑ

The Syndesis Hub - Πηγή: Ten Brinke
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ2 εβδομάδες ago

[VIDEO] Ξεκίνησαν τα έργα για το νέο κτίριο γραφείων The Syndesis Hub στο Ελληνικό

Το ιστορικό ακίνητο του ΦΙΞ στη Δυτική Θεσσαλονίκη - Φωτό: ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ
REAL ESTATE3 εβδομάδες ago

Με 4 μεγάλα real estate έργα η στρατηγική συνεργασία Dimand – Τράπεζας Πειραιώς – Ποιά ακίνητα θα αξιοποιηθούν και πώς

To ανάγλυφο σήμα του Μινιόν στην πρόσοψη του κτιρίου - Πηγή: bizness.gr
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ3 εβδομάδες ago

[ΦΩΤΟ] Ξαναπαίρνει σιγά σιγά “ζωή” το Μινιόν μετά από 26 χρόνια – Η ΔΕΗ, η Zara και ο κήπος με θέα την Ακρόπολη

The Ilisian - Πηγή: Ionian Hotel Enterprises
RESIDENTIAL4 εβδομάδες ago

[ΦΩΤΟ – VIDEO] Δείτε πώς θα γίνει το The Ilisian, η μεγάλη επένδυση στο πρώην Hilton της Αθήνας

Πηγή: Ten Brinke
ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ & ΠΑΡΚΑ1 μήνα ago

[VIDEO] Δείτε πώς προχωρά η εμπορική επένδυση της Ten Brinke στους Αγίους Αναργύρους

The Grid - Πηγή: ΤΕΡΝΑ
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ1 μήνα ago

[VIDEO] Στο νέο “πράσινο” κτίριο γραφείων The Grid στο Μαρούσι θα μετακομίσει η EY το 2026

Πηγή: Piraeus Tower
ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ & ΠΑΡΚΑ1 μήνα ago

Piraeus Tower: μετά από 50 χρόνια αναμονής και 4 χρόνια έργων έγινε σύγχρονος και “πράσινος”

REAL ESTATE1 μήνα ago

Και επίσημα στο Χρηματιστήριο από σήμερα η Noval Property

Το σύγχρονο κτίριο γραφείων της Noval στο Χαλάνδρι - Πηγή: Noval Property
REAL ESTATE2 μήνες ago

Ξεκινά 29/5 η Δημόσια Εγγραφή για την εισαγωγή της Noval Property στο Χρηματιστήριο

Advertisement

TRENDING