ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ
“Πράσινο φως” για το νέο Δικαστικό Μέγαρο Πειραιά – Εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι του έργου της Dimand

Published
1 έτος agoon
By
Παύλος Ρίζος
“Πράσινο φως” δόθηκε από πλευράς περιβαλλοντικής νομοοθεσίας για το νέο Δικαστικό Μέγαρο Πειραιά καθώς εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όρου του έργου της Dimand.
Πλέον ανοίγει ο δρόμος για την ολοκλήρωση της αδειοδοτικής διαδικασίας με την έκδοση της σχετικής οικοδομικής άδειας για το πρώτο “πράσινο” δημόσιο κτίριο της Ελλάδας.
Μετά από διαγωνισμό του Ταμείου Χρηματοδότησης Δικαστικών Κτιρίων (ΤΑΧΔΙΚ), η Dimand “κέρδισε” το έργο και έχει ήδη ξεκινήσει τη διαδικασία για την αδειοδότησή του, προκειμένου να ξεκινήσουν τα έργα.
Το Δικαστικό Μέγαρο Πειραιά αναπτύσσεται, όσον αφορά στην αδειοδότηση και κατασκευή του, από την θυγατρική εταιρεία της Dimand, HUB 204 M.A.E., που αποτελεί και τον Φορέα υλοποίησης του Έργου.
Κατόπιν της ανέγερσης του υπό μελέτη έργου από τον Φορέα υλοποίησης, και της ολοκλήρωσης όλων των συμβατικών υποχρεώσεων που προκύπτουν από την κατακύρωση του σχετικού διαγωνισμού, το σύνολό του (ακίνητο & κτιριακές εγκαταστάσεις) θα μεταβιβαστούν στο Ελληνικό Δημόσιο / Υπουργείο Δικαιοσύνης, το οποίο θα αποτελεί τον Φορέα λειτουργίας του Έργου και θα αναλάβει πλήρως τις σχετικές υποχρεώσεις που προκύπτουν για την ορθή Περιβαλλοντική Διαχείριση του Έργου.
Τι προβλέπει η ΑΕΠΟ
Το Δικαστικό Μέγαρο Πειραιά βρίσκεται εντός σχεδίου πόλεως στον Δήμο Πειραιά της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά της Περιφέρειας Αττικής και συγκεκριμένα εντός της ζώνης ανάπλασης στην περιοχή του Αγίου Διονυσίου.
Χωροθετείται βόρεια του επιβατικού λιμένα και δυτικά των σιδηροδρομικών γραμμών του Προαστιακού και Ηλεκτρικού Σιδηροδρόμου του Πειραιά.
Ειδικότερα, το έργο, ιδιοκτησίας της εταιρείας HUB 5204 M.A.E., βρίσκεται στο Ο.Τ. 204/Τ.25 συνολικής επιφανείας 17.137,89 m2 και το οποίο περικλείεται από τις οδούς Χαϊδαρίου, Μεθώνης, Φωκίωνος και Παπαστράτου του Δήμου Πειραιά.
Το τμήμα του οικοπέδου του Ο.Τ. 204 όπου θα χωροθετηθεί το κτίριο χώρων γραφείων με ειδική χρήση την εξυπηρέτηση της λειτουργίας Δικαστικού Μεγάρου και αποτελεί την περιοχή του έργου ανέρχεται σε 12.350 m2.
Εντός του οικοπέδου του έργου, στην συμβολή των οδών Χαϊδαρίου και Παπαστράτου, βρίσκεται διώροφο κτίριο πρώην γραφείων κλωστοϋφαντουργίας, ιδιοκτησίας Δημ. Δασκαλάκη, επιφάνειας 375,17 m2 με υπόγειο 63,85 m2.
Το ως άνω κτίριο έχει χαρακτηριστεί ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο και ορίζεται εντός ζώνης προστασίας από την αρμόδια αρχή, σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. ΥΠΠΟ/ΔΙΛΑΠ/Γ/1168/26308/09.05.1994 Απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού (ΦΕΚ 473/Β’/1994).
Το διατηρητέο κτίριο, για το οποίο έχει ήδη εκπονηθεί Μελέτη Αποκατάστασης, εντάσσεται στο σύνολο της νέας εγκατάστασης του Δικαστικού Μεγάρου Πειραιά.
Η όψη του διατηρητέου κτίσματος επί της οδού Χαϊδαρίου, επεκτείνεται σε μήκος 84,80 m2 με πέτρινη τοιχοποιία, τμήμα υφιστάμενης αποθήκης, η οποία διατηρείται και επισκευάζεται ως τμήμα μνήμης της παλαιάς εγκατάστασης και συνέχειας της διατηρητέας όψης.
Η παλιά βιομηχανική εγκατάσταση καταλάμβανε το σύνολο του Ο.Τ. Τα παλιά βιομηχανικά κτίρια, με τις βοηθητικές τους λειτουργίες, όπως αποθηκευτικοί χώροι και χώροι φορτοεκφόρτωσης, εκτείνονταν σε όλη την έκταση του Ο.Τ. 204 περιμετρικά, η δε εξωτερική τους τοιχοποιία αποτελούσε και την περίφραξη του ακινήτου.
Στην παρούσα φάση, το σύνολο των εγκαταστάσεων πρόκειται να κατεδαφιστεί, εκτός του διατηρητέου μνημείου και της εξωτερικής τοιχοποιίας που παραμένει ως περίφραξη.
Στη θέση της κεντρικής μονάδας κατασκευάσθηκε μεταλλική αποθήκη (παλιό τελωνείο) που παραμένει έως σήμερα και η οποία πρόκειται επίσης να κατεδαφιστεί πλήρως.
Με βάση τον προτεινόμενο σχεδιασμό προβλέπεται:
• Η διατήρηση και ανάδειξη του διατηρητέου μνημείου και η επανάχρησή του ως κτίριο γραφείων.
• Η διατήρηση τμήματος του περιμετρικού τοίχους του παλαιού εργοστασίου επί της οδού Χαϊδαρίου για μήκος περίπου 80m από το διατηρητέο κτίριο.
• Η πλήρης κατεδάφιση της υπάρχουσας αποθήκης.
• Η κατασκευή του νέου πολυώροφου Δικαστικού Μεγάρου.
Πρόκειται για ένα πολυώροφο κτίριο σε διάταξη “Π” με βαθμιαία κλιμάκωση των ορόφων, τριγύρω από το διατηρητέο κτίριο. Ο σχηματισμός του συγκροτήματος δημιουργεί έναν εσωτερικό ακάλυπτο χώρο που ενοποιεί τις επί μέρους χρήσεις, ενώ ταυτόχρονα ενισχύει και το αίσθημα της ασφάλειας. Σε τμήματα του σώματος του κτιρίου δημιουργούνται διαμπερείς στοές για την εκτόνωση του εσωτερικού ακάλυπτου, μέσω των οπτικών φυγών προς τις περιμετρικές οδούς.
Οι τρείς πτέρυγες του κτιρίου, όπως αναφέρθηκε, έχουν κλιμακωτό ύψος και αριθμό επιπέδων και πλαισιώνουν αρμονικά τον χαμηλό όγκο του διατηρητέου κτιρίου. Ειδικότερα, ακριβώς πίσω από το διατηρητέο, παράλληλα με την οδό Χαϊδαρίου, αναπτύσσεται ο τριώροφος όγκος του Δικαστικού Μεγάρου, ακολουθεί ο πενταώροφος όγκος παράλληλα με το εσωτερικό όριο του οικοπέδου και συνεχίζει ο εξαώροφος όγκος επί της οδού Φωκίωνος.
Με βάση το κτιριολογικό πρόγραμμα, οι χώροι χωρίζονται σε δύο μεγάλες ενότητες,
(α) τις αίθουσες ακροατηρίων, δικαστών και αναμονής μαρτύρων και
(β) τους γραφειακούς χώρους.
Οι δύο ενότητες είναι διακριτές στο κτίριο με σκοπό να εξυπηρετούνται καλύτερα λειτουργικά, αλλά και να διατηρούν την αυτονομία τους σε περίπτωση ανάγκης. Για το λόγο αυτό όλες οι αίθουσες των ακροατηρίων τοποθετήθηκαν στο ισόγειο και τον 1ο όροφο του συγκροτήματος, με άμεση πρόσβαση του κοινού του ακροατηρίου από τον εσωτερικό αύλειο χώρο και πρόσβαση των δικαστών από ανεξάρτητη είσοδο στο πίσω μέρος των αιθουσών. Οι υπόλοιποι γραφειακοί χώροι τοποθετήθηκαν στους ορόφους, για μεγαλύτερη αυτονομία κινήσεων.
Στο κτίριο προβλέπεται η δημιουργία ενός (1) υπογείου συνολικής έκτασης 9.631,76m2 με χρήση χώρου θέσεων στάθμευσης, χωρητικότητας 303 θέσεων, και εντός αυτού πατάρι Η/Μ εγκαταστάσεων και Computer room.

Μακέτες με τα νέα Δικαστήρια Πειραιά στο ακίνητο της Dimand στον Άγιο Διονύσιο – Πηγή: Δήμος Πειραιά
Συνολικά εντός του μεγάρου χωροθετούνται 27 χώροι ακροατηρίων και ολομέλειας με τους αντίστοιχους χώρους αναμονής τους, 24 αίθουσες συσκέψεων δικαστών, 8 χώροι αναμονής μαρτύρων, 2 αίθουσες πολλαπλών χρήσεων, 2 βιβλιοθήκες, 319 γραφεία, γραφεία συνάντησης δικαστών και κατηγορουμένων, χώροι κλιμακίων μεταγωγών και βοηθητικοί χώροι αποθηκών, αρχείων, computer room, κυλικείων, μικρών κουζινών εξυπηρέτησης εργαζομένων, χώροι υγιεινής, με πρόβλεψη για ΑΜΕΑ ανά επίπεδο και ανά τμήμα κτιρίου, χώροι στάθμευσης συνολικά 365 ΙΧ οχημάτων, τόσο εντός υπογείου (303 θέσεις) όσο και στον περιβάλλοντα χώρο (62 θέσεις).
Όσον αφορά στο διατηρητέο κτίριο, αυτό θα ανακαινισθεί στην κατάσταση και τη μορφή που είχε, χωρίς καμία αλλαγή, προσθήκη ή μεταβολή στη μορφή και το χαρακτήρα του, για την τοποθέτηση γραφείων δικηγόρων, ώστε να έχουν μεγαλύτερη ιδιωτικότητα, ασφάλεια, αλλά και αισθητική. Παράλληλα, θα αναπλασθεί ο σημερινός υποβαθμισμένος περιβάλλοντας χώρος του διατηρητέου μνημείου, προκειμένου αυτό να αναβαθμιστεί και να αναδειχθεί.
Επιπλέον, το υπό εξέταση έργο περιλαμβάνει την διατήρηση και αποκατάσταση του παλαιού τοίχους του εργοστασίου σε όλο το μήκος των 84,80 m από την οικοδομική γραμμή, καθώς αυτό αποτελεί ενδιαφέρον δείγμα της όψης του παλαιού εργοστασίου και ίχνος της ιστορικής συνέχειας της περιοχής.
Το διατηρητέο μνημείο σε συνδυασμό με τον τοίχο αποτελούν σημείο αναφοράς και διαχρονικό δείγμα βιομηχανικής αρχιτεκτονικής, τα οποία πλέον καθίστανται ορατά στον εξωτερικό χώρο δεδομένου ότι κατεδαφίζονται οι περιμετρικοί τοίχοι και επιτρέπεται η ελεύθερη κίνηση εντός του Ο.Τ..

Μακέτες με τα νέα Δικαστήρια Πειραιά στο ακίνητο της Dimand στον Άγιο Διονύσιο – Πηγή: Δήμος Πειραιά
Στον περιβάλλοντα χώρο του κτιριακού συγκροτήματος, συνολικής έκτασης περίπου 6.295 m2, δημιουργούνται:
• Περιοχές πρασίνου επιφάνειας 3.300,00 m2 στο ισόγειο επίπεδο και επιπλέον 200,00 m2 σε δώμα, για την διασφάλιση του μικροκλίματος του συγκροτήματος.
• Περιοχές ειδικά διαμορφωμένες με καθιστικά για στάση των χρηστών, που αποτελούν προέκταση των χώρων αναμονής του κτιρίου.
• Περιοχές καθιστικών με αντίστοιχο εξοπλισμό, κατάλληλα ενταγμένους στον περιβάλλοντα χώρο και στεγασμένους πλήρως ή με πέργκολα, ώστε να εξυπηρετούνται και από το κυλικείο.
• Περιοχές με σκληρή επιφάνεια για τη διέλευση των επισκεπτών και για την είσοδο στους χώρους του Δικαστικού Μεγάρου.
• Περιοχές με υπαίθριες θέσεις στάθμευσης προς την οδό Παπαστράτου, με είσοδο και έξοδο από την οδό Φωκίωνος, χωρητικότητας 62 θέσεων, με υπόβαση φυτεμένου κυβόλιθου και φύτευση ψηλών δέντρων περιμετρικά.
You may like
-
Κτίριο γραφείων στην Αργυρούπολη πούλησε η Trastor – Πού βρίσκεται το ακίνητο
-
[VIDEO] Προχωρά η κατασκευή του νέου “πράσινου” συγκροτήματος γραφείων The Grid στο Μαρούσι – Πότε θα ολοκληρώσει την επένδυση η Noval Property
-
Πρώτο launch στο νέο The Ilisian στην καρδιά της Αθήνας – Τι περιλαμβάνει το House of NYNN
-
Οι 7 νέες ξενοδοχειακές επενδύσεις που προχωρούν στον Πειραιά – Σε ποιά σημεία θα γίνουν και ποιές εταιρείες επενδύουν
-
The Ellinikon: δείτε που ακριβώς θα γίνουν όλα τα μεγάλα έργα – Σε ποιά σημεία θα γίνουν τα ξενοδοχεία και malls
-
[VIDEO] Τα 4+2 μεγάλα συγκροτήματα γραφείων στο Μαρούσι – Ποιά βρίσκονται υπό κατασκευή και πώς προχωρούν

Μέσω Αναπτυξιακού προχωρούν 3 νέες ξενοδοχειακές επενδύσεις σε Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική

Κτίριο γραφείων στην Αργυρούπολη πούλησε η Trastor – Πού βρίσκεται το ακίνητο

[VIDEO] Προχωρά η κατασκευή του νέου “πράσινου” συγκροτήματος γραφείων The Grid στο Μαρούσι – Πότε θα ολοκληρώσει την επένδυση η Noval Property

Πρώτο launch στο νέο The Ilisian στην καρδιά της Αθήνας – Τι περιλαμβάνει το House of NYNN

Το “πράσινο φως” αναμένουν 3 μεγάλες τουριστικές επενδύσεις σε Ρόδο, Κω και Ίο

Εγκρίθηκε νέο έργο ανακαίνισης ξενοδοχείου στο Ηράκλειο

Οι 7 νέες ξενοδοχειακές επενδύσεις που προχωρούν στον Πειραιά – Σε ποιά σημεία θα γίνουν και ποιές εταιρείες επενδύουν

Σε νέα “εποχή” περνά σύντομα το πιό εμβληματικό ξενοδοχείο στην πόλη της Ρόδου

Προς χρηματοδότηση από τον Αναπτυξιακό Νόμο 3 νέες ξενοδοχειακές επενδύσεις στα νησιά του Αιγαίου

“Πράσινο φως” για νέο έργο ανακαίνισης και αναβάθμισης ξενοδοχείου στην Κω

Σε νέο εμπορικό πόλο θα μεταμορφωθεί από το Σκλαβενίτη το πρώην εργοστάσιο της ΠΙΤΣΟΣ στο Ρέντη

Οι 7 νέες ξενοδοχειακές επενδύσεις που προχωρούν στον Πειραιά – Σε ποιά σημεία θα γίνουν και ποιές εταιρείες επενδύουν

5 νέες επενδύσεις δεκάδων εκατομμυρίων σε ακίνητα στην οδό Σταδίου – Ποιές εταιρείες επενδύουν και ποιά κτίρια αξιοποιούνται

The Ellinikon: δείτε που ακριβώς θα γίνουν όλα τα μεγάλα έργα – Σε ποιά σημεία θα γίνουν τα ξενοδοχεία και malls

[VIDEO] Ξεκίνησαν τα έργα για τη νέα οικιστική επένδυση Athens Sansiveria στην Λεωφόρο Ποσειδώνος

Ολοκληρώνεται το 2026 η επένδυση στο ιστορικό Μέγαρο Αθηνογένους στη Σταδίου

Στην Ομόνοια το πρώτο ξενοδοχείο του ομίλου Ruby στην Ελλάδα – Πώς θα ενταχθεί στο χαρτοφυλάκιο της Intercontinental

[VIDEO] Τα 4+2 μεγάλα συγκροτήματα γραφείων στο Μαρούσι – Ποιά βρίσκονται υπό κατασκευή και πώς προχωρούν

Ολοκληρώνονται 3 έργα “πράσινων” γραφείων της Noval στο Μαρούσι το 2025 – Δείτε ποιά κτίρια “μεταμορφώνονται”

Άνοιξε ο δρόμος για την mega τουριστική επένδυση Costa Nopia στην Κρήτη

[VIDEO] Προχωρά η κατασκευή του νέου “πράσινου” συγκροτήματος γραφείων The Grid στο Μαρούσι – Πότε θα ολοκληρώσει την επένδυση η Noval Property

[VIDEO] Τα 4+2 μεγάλα συγκροτήματα γραφείων στο Μαρούσι – Ποιά βρίσκονται υπό κατασκευή και πώς προχωρούν

[VIDEO] The Ellinikon: και επίσημα το νέο υψηλότερο κτίριο στην Ελλάδα ο ουρανοξύστης κατοικιών Riviera Tower στο Ελληνικό

[VIDEO] Ξεκίνησαν τα έργα για τη νέα οικιστική επένδυση Athens Sansiveria στην Λεωφόρο Ποσειδώνος

[VIDEO] The Ellinikon: προχωρούν τα έργα στον “πράσινο” ουρανοξύστη κατοικιών Riviera Tower στο Ελληνικό

[VIDEO] Σε εξέλιξη η μεγάλη οικιστική επένδυση Nea Polis στην Καβάλα – Πώς θα αναβαθμίσει την περιοχή με 7 νέους σύγχρονους οικισμούς με κατοικίες

[VIDEO] Πώς θα γίνει το νέο έργο logistics Eleusis Project στον Ασπρόπυργο – Ποιά εταιρεία επενδύει

[VIDEO] Δείτε πώς θα γίνουν τα νέα “πράσινα” κτίρια κατοικιών και γραφείων στο Piraeus Gate Project

[VIDEO] The Ellinikon: “ψήλωσε” και άλλο ο “πράσινος” ουρανοξύστης κατοικιών Riviera Tower στο Ελληνικό

[VIDEO] Piraeus Gate: πώς θα μεταμορφωθεί μια ολόκληρη περιοχή στο κέντρο του Πειραιά – Ποιά κτίρια θα αξιοποιηθούν
TRENDING
-
ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ & ΠΑΡΚΑ2 εβδομάδες ago
Σε νέο εμπορικό πόλο θα μεταμορφωθεί από το Σκλαβενίτη το πρώην εργοστάσιο της ΠΙΤΣΟΣ στο Ρέντη
-
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ3 ημέρες ago
Οι 7 νέες ξενοδοχειακές επενδύσεις που προχωρούν στον Πειραιά – Σε ποιά σημεία θα γίνουν και ποιές εταιρείες επενδύουν
-
ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ & ΠΑΡΚΑ2 εβδομάδες ago
5 νέες επενδύσεις δεκάδων εκατομμυρίων σε ακίνητα στην οδό Σταδίου – Ποιές εταιρείες επενδύουν και ποιά κτίρια αξιοποιούνται
-
VIDEOS5 ημέρες ago
The Ellinikon: δείτε που ακριβώς θα γίνουν όλα τα μεγάλα έργα – Σε ποιά σημεία θα γίνουν τα ξενοδοχεία και malls
-
RESIDENTIAL2 εβδομάδες ago
[VIDEO] Ξεκίνησαν τα έργα για τη νέα οικιστική επένδυση Athens Sansiveria στην Λεωφόρο Ποσειδώνος