Connect with us

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Διεθνές ενδιαφέρον για το ελληνικό οικοσύστημα της καινοτόμου επιχειρηματικότητας

Newsroom

Published

on

Το ελληνικό οικοσύστημα της καινοτόμου επιχειρηματικότητας προκαλεί όλο και μεγαλύτερο ενδιαφέρον στη διεθνή επενδυτική αγορά» όπως σημειώνεται σε άρθρο που αναρτήθηκε στην ηλεκτρονική σελίδα του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία με τίτλο: «Μια σημαντική εξαγορά στο Ελληνικό Startup οικοσύστημα και η συμβολή του ΕΠΑνΕΚ».

Η στρατηγική του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ) και ο σχεδιασμός των προγραμμάτων του, υπογραμμίζεται στο άρθρο, θα συμβάλουν ώστε να συνεχίσουμε να λαμβάνουμε κι άλλα ευχάριστα νέα από το οικοσύστημα της ελληνικής νεοφυούς επιχειρηματικότητας.

Στοιχεία

Στο άρθρο αναφέρεται ακόμη ότι, σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία, έως την 31η Δεκεμβρίου 2019, έχουν διατεθεί πάνω από 96 εκατομμύρια ευρώ σε 89 επιχειρήσεις και στα τρία παράθυρα του EquiFund: καινοτομίας, νεοφυών επιχειρήσεων και ανάπτυξης.

Τα διαθέσιμα κεφάλαια του EquiFund είναι συνολικά 448 εκ. ευρώ και η σύνθεση των κεφαλαίων έχει ως εξής: 200 εκατ. ευρώ προέρχονται από εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους (ΕΤΠΑ) μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ), 60 εκατ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (European Investment Fund/EIF) και 31 εκατ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΤΣΕ).

Εκτός από τους δημόσιους πόρους, ο τρόπος λειτουργίας του EquiFund εξασφαλίζει τη μόχλευση και σημαντικών ιδιωτικών κεφαλαίων καθώς περισσότεροι από 150 ιδιώτες επενδυτές έχουν συνδράμει και αυτοί με πόρους ύψους περίπου 157 εκ ευρώ.

Το άρθρο

Αναλυτικά το άρθρο αναφέρει τα εξής:

Στις 27 Αυγούστου 2020 ανακοινώθηκε η μεγαλύτερη εξαγορά που έχει πραγματοποιηθεί ποτέ σε ελληνική startup. Συγκεκριμένα η εταιρία Instashop του Γιάννη Τσιώρη και της Ιωάννας Αγγελιδάκη εξαγοράσθηκε από την Γερμανική Delivery Hero για το ποσό των 360 εκ. δολαρίων.

H Instashop λειτουργεί στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και Βόρειας Αφρικής (Middle East & North Africa – ΜΕΝΑ) μέσω μίας εφαρμογής (App) και σε συνεργασία με ένα ιδιαίτερα διευρυμένο δίκτυο λιανοπωλητών, εξασφαλίζει στον πελάτη την παράδοση προϊόντων παντοπωλείου με ταχύτητα στο σπίτι του. Αν και η εταιρεία δραστηριοποιείται στις χώρες ΜΕΝΑ, το τεχνολογικό της «Hub» εδρεύει στην Θεσσαλονίκη, απασχολώντας 19 στελέχη.

Η επιχείρηση είχε αρχικά χρηματοδοτηθεί από το fund “Venture Friends” και από το Jabbar Internet Group, ένα επενδυτικό σχήμα της περιοχής της ΜΕΝΑ.

Η Venture Friends συμμετείχε και στο δεύτερο γύρο χρηματοδότησης του Instashop, με την συμβολή πόρων από το EquiFund (Ταμείο Επιχειρηματικών Συμμετοχών ΤΑΕΣΥΜ) το οποίο λειτουργεί με κεφάλαια του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ, ΕΣΠΑ 2014-2020).

Η Instashop αναπτύχθηκε πολύ γρήγορα και σε σύντομο χρονικό διάστημα κατέστη κερδοφόρα και ηγέτης του κλάδου στην περιοχή, ενώ η θέση της ενισχύθηκε ακόμη περισσότερο με την συγκυρία της πανδημικής κρίσης COVID-19 καθώς η ζήτηση για διανομή κατ οίκον τροφίμων και υγειονομικών εφοδίων, εκτινάχθηκε.

Η ραγδαία ανάπτυξη της Ιnstashop ήταν αναμενόμενο να προκαλέσει την προσοχή του Γερμανικού κολοσσού στον τομέα της διανομής, Delivery Hero, οδηγώντας την στην πραγματοποίηση της ιστορικής αυτής εξαγοράς για τα ελληνικά δεδομένα.

Με την σημαντική αυτή επένδυση από μια εταιρεία παγκόσμιο ηγέτη, αναμένεται να αυξηθούν εντυπωσιακά τα μεγέθη και οι δυνατότητες της Ιnstashop με προφανή οφέλη και για την ελληνική αγορά, καθώς οι ιδρυτές είναι Έλληνες και το τεχνολογικό της Hub βρίσκεται στην χώρα μας.

Η συγκεκριμένη εξαγορά, αποτελεί τη μεγαλύτερη σε μια ακολουθία άλλων αντιστοίχων εξαγορών που έχουν πραγματοποιηθεί το τελευταίο διάστημα στη χώρα μας, κάτι που υποδηλώνει ότι το ελληνικό οικοσύστημα της καινοτόμου επιχειρηματικότητας προκαλεί όλο και μεγαλύτερο ενδιαφέρον στη διεθνή επενδυτική αγορά. Οι ευνοϊκές προοπτικές που σταδιακά διαμορφώνονται στην ελληνική καινοτόμο επιχειρηματικότητα, δημιουργούν τις προϋποθέσεις για την εμπλοκή όλο και περισσότερων ταλαντούχων επιχειρηματιών, ανακόπτοντας κατ΄ αυτόν τον τρόπο το brain drain, συγκροτώντας στέρεες αναπτυξιακές βάσεις για την οικονομία της χώρας.

Αναμφίβολα, σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του οικοσυστήματος των ελληνικών νεοφυών επιχειρήσεων που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα, διαδραμάτισε ο σχεδιασμός και η λειτουργία του EquiFund. Η διάθεση των σημαντικών κεφαλαίων του EquiFund μέσω των επενδυτικών Funds, τα οποία λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, έδωσαν πρωτοφανή πρόσβαση σε χρηματοδότηση στις ελληνικές καινοτόμες επιχειρήσεις, προσφέροντας τους με αυτό το τρόπο την δυνατότητα να αναπτύξουν περαιτέρω τα επιχειρηματικά τους πλάνα, βελτιώνοντας έτσι τις πιθανότητες επιτυχίας τους. Σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία, έως την 31η Δεκεμβρίου 2019, έχουν διατεθεί πάνω από 96 εκατομμύρια ευρώ σε 89 επιχειρήσεις και στα τρία παράθυρα του EquiFund: καινοτομίας, νεοφυών επιχειρήσεων και ανάπτυξης!

Τα διαθέσιμα κεφάλαια του EquiFund είναι συνολικά 448 εκ. ευρώ και η σύνθεση των κεφαλαίων έχει ως εξής: 200 εκατ. ευρώ προέρχονται από εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους (ΕΤΠΑ) μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ), 60 εκατ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (European Investment Fund/EIF) και 31 εκατ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΤΣΕ). Εκτός από τους δημόσιους πόρους, ο τρόπος λειτουργίας του EquiFund εξασφαλίζει τη μόχλευση και σημαντικών ιδιωτικών κεφαλαίων καθώς περισσότεροι από 150 ιδιώτες επενδυτές έχουν συνδράμει και αυτοί με πόρους ύψους περίπου 157 εκ ευρώ.
Η πεποίθηση μας είναι ότι η στρατηγική του ΕΠΑνΕΚ και ο σχεδιασμός των προγραμμάτων του, θα συμβάλουν ώστε να συνεχίσουμε να λαμβάνουμε κι άλλα ευχάριστα νέα από το οικοσύστημα της ελληνικής νεοφυούς επιχειρηματικότητας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Advertisement Macon
Advertisement
Advertisement Ergon Tzanidakis
Advertisement TÜV Austria
Advertisement Aecom
Design by Canva
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ19 ώρες ago

“Στα σκαριά” έργο ανακαίνισης και αναβάθμισης ξενοδοχείου στην Κω

Filoxenia Kalamata - Πηγή: Grecotel
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ19 ώρες ago

Με επενδυτικό πλάνο 1 δισ. ευρώ και νέα ξενοδοχεία σε 6 προορισμούς σε όλη την Ελλάδα επεκτείνεται η Grecotel

Φωτογραφία αρχείου - Designed by Canva
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ20 ώρες ago

Νέο ξενοδοχείο 5 αστέρων δρομολογείται στη Χερσόνησο

Φωτογραφία αρχείου - Πηγή: Canva
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ21 ώρες ago

“Στα σκαριά” 4 νέες επενδύσεις σε ξενοδοχεία στην Κρήτη – Σε ποιές περιοχές θα γίνουν

Φωτογραφία αρχείου - Designed by Canva
REAL ESTATE21 ώρες ago

Στεγαστική κρίση και δημογραφικό – Γιατί αποτελούν ενιαία πρόκληση για την Ελλάδα

Σαντορίνη - Φωτογραφία αρχείου - Φωτό: Γιώργος Κονταρίνης / Eurokinissi
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 ημέρες ago

Προχωρά έργο για νέο ξενοδοχείο στη Σαντορίνη

Μεσσηνία - Φωτογραφία αρχείου - Φωτό: ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 ημέρες ago

“Στα σκαριά” έργο για νέο ξενοδοχείο στη Μεσσηνία – Σε ποιά περιοχή θα γίνει

Πηγή: Enterprise Greece
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 ημέρες ago

Πρώτο “πράσινο φως” για το νέο mega IKOS Kassandra στη Χαλκιδική – Σε ποιό στάδιο περνά η μεγάλη τουριστική επένδυση

INNSiDE Elounda - Πηγή: Melia International
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 ημέρες ago

Ντεμπούτο στην Κρήτη από το 2026 για το νέο 5άστερο lifestyle resort INNSiDE – Πού θα ανοίξει το νέο ξενοδοχείo των ZEUS Hotels και Meliá

Πηγή: Canva
LOGISTICS2 ημέρες ago

Οι επενδυτικές κινήσεις 4 αλυσίδων supermarket για νέες εγκαταστάσεις logistics – Σε ποιά περιοχή επικεντρώνονται

Green Haven Melissia - Πηγή: Ten Brinke
RESIDENTIAL1 εβδομάδα ago

Ξεκίνησε η νέα μεγάλη οικιστική επένδυση της Ten Brinke στα Μελίσσια – Πού κατασκευάζεται και τι περιλαμβάνει

Το πρώτο ξενοδοχείο Destination by Hyatt στην Ελλάδα ανοίγει στην Πάρο - Πηγή: SWOT
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 εβδομάδες ago

Ντεμπούτο στην Ελλάδα για το ξενοδοχειακό brand Destination by Hyatt – Σε ποιό νησί θα ανοίξει το πρώτο το 2026

Η ανανεωμένη Στοά Αρσακείου - Πηγή: Legendary Food
ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ & ΠΑΡΚΑ5 ημέρες ago

Προς ολοκλήρωση η μεγάλη εμπορική επένδυση στη Στοά Αρσακείου – Ποιοί χώροι έχουν ήδη ξεκινήσει να λειτουργούν

Φωτογραφία αρχείου - Designed by Canva
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ3 εβδομάδες ago

“Πράσινο φως” για το νέο ξενοδοχείο 4 αστέρων στη Λεωφόρο Συγγρού – Σε ποιό ύψος του δρόμου θα γίνει

Sound of the Sea Karpathos, Tapestry Collection by Hilton - Πηγή: Hilton
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ1 εβδομάδα ago

Ψήφος εμπιστοσύνης στην Ελλάδα από 3 ξενοδοχειακές αλυσίδες – κολοσσούς – Πού και πότε θα ανοίξουν 34 νέα ξενοδοχεία από Hilton, Wyndham και Fattal

The Ilisian - Πηγή: Ionian Hotel Enterprises
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 εβδομάδες ago

Με 18 νέα ξενοδοχεία επεκτείνεται στην Ελλάδα η Hilton – Τα νέα openings και η “επιστροφή” του brand Hilton

Το νέο "πράσινο" κτίριο γραφείων στη Λεωφόρο Κηφισίας 199 στο Μαρούσι - Πηγή: Noval Property
REAL ESTATE2 εβδομάδες ago

Από το Μαρούσι έως την Πειραιώς: πότε ολοκληρώνονται 3 μεγάλα έργα της Noval Property

ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ5 ημέρες ago

Στα “σκαριά” και το δεύτερο κτίριο “πράσινων” γραφείων MOB2 της Hellenic Properties στο Μαρούσι – Προχωρά και το MOB1

Sokio Piraeus, BW Premier Collection - Πηγή: Sokio Hotels
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ1 εβδομάδα ago

Ανοίγει νέα ξενοδοχεία σε Αττική και Μύκονο η Best Western – Στόχος ο διπλασιασμός των ξενοδοχείων της στην Ελλάδα έως το 2030

Φωτογραφία αρχείου - Πηγή: Canva
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ1 εβδομάδα ago

“Πράσινο φως” για το έργο για νέο ξενοδοχείο 5 αστέρων στην Αιτωλοακαρνανία – Με ποιές αλλαγές προχωρά η επένδυση

Conrad Athens The Ilisian - Πηγή: Hilton
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 εβδομάδες ago

Τους πρώτους μήνες του 2026 θα ξεκινήσει τη λειτουργία του το νέο 5άστερο Conrad Athens The Ilisian

Piraeús Gate - Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
RESIDENTIAL4 εβδομάδες ago

[VIDEO] Δείτε πώς θα γίνουν τα νέα “πράσινα” κτίρια κατοικιών και γραφείων στο Piraeus Gate Project

Το νέο Δικαστικό Μέγαρο Πειραιά όταν ολοκληρωθεί - Πηγή: Dimand Real Estate
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ4 εβδομάδες ago

[VIDEO] Προχωρούν από την Dimand τα έργα κατασκευής του νέου Δικαστικού Μεγάρου Πειραιά

Το νέο Μινιόν, φωταγωγημένο - Πηγή: DIMAND - Φωτογραφίες: ΝΙΚΟΣ ΔΑΝΙΗΛΙΔΗΣ
VIDEOS1 μήνα ago

[VIDEO] Το όραμα της Dimand για τις πόλεις του σήμερα και του αύριο μέσα από 20 εμβληματικά έργα

Τα έργα σε εξέλιξη στον νέο Riviera Tower στο The Ellinikon - Πηγή: Bizness.gr
VIDEOS2 μήνες ago

[VIDEO] The Ellinikon: προχωρούν τα κτιριακά έργα για τις μεγάλες οικιστικές, εμπορικές και τουριστικές επενδύσεις στο Ελληνικό

Φωτογραφία αρχείου - Πηγή: Canva
LOGISTICS2 μήνες ago

[VIDEO] Προχωρά η mega επένδυση logistics της ΙΚΕΑ στον Ασπρόπυργο

Το νέο κτίριο γραφείων στην Πλατεία Μαβίλη - Πηγή: Ten Brinke
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ2 μήνες ago

[VIDEO] Δείτε πώς μεταμορφώθηκε παλιό κτίριο γραφείων στην Πλατεία Μαβίλη

Eleusis Project - Πηγή: Karpathios Development
LOGISTICS3 μήνες ago

[VIDEO] Πώς θα γίνει το νέο έργο logistics Eleusis Project στον Ασπρόπυργο – Ποιά εταιρεία επενδύει

Voria Project - Πηγή: North Star Entertainment
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ3 μήνες ago

Ξεκινούν από τη ΜΕΤΚΑ τα έργα για τη μεγάλη επένδυση VORIA στο Μαρούσι – Εκδόθηκαν οι οικοδομικές άδειες

Η οικιστική επένδυση της Vita Estate Development στην οδό Ιάσονος 42 στη Νέα Σμύρνη - Πηγή: Vita Estate Development
RESIDENTIAL3 μήνες ago

[VIDEO] Προχωρά η νέα οικιστική επένδυση στη Νέα Σμύρνη – Σε ποιά περιοχή κατασκευάζεται

TRENDING

Επικοινωνία

Copyright © 2019-2024 Bizness.gr

Bizness.gr - Ταυτότητα
Ιδιοκτήτρια εταιρεία: «INFRA MEDIA M.I.K.E.» Διακριτικός τίτλος: «INFRA MEDIA» - Έδρα: Δήμος Αθηναίων, Αριστείδου αρ. 10-12, Τ.Κ. 10559 - ΑΦΜ: 801478591 Δ.Ο.Υ.: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ. - Τηλ. επικοινωνίας: 2130405600 - E-mail: contact@ypodomes.com Νόμιμος Εκπρόσωπος: Καραγιάννης Νικόλαος, Νόμιμος Εκπρόσωπος - Δικαιούχος του ονόματος τομέα (bizness.gr): INFRA MEDIA M.I.K.E. - Διευθυντής/Διαχειριστής: Καραγιάννης Νικόλαος - Διευθυντής Σύνταξης: Κατερίνα Παναγέα
Η Εταιρεία δηλώνει ότι έχει συμμορφωθεί με τη Σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της Επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L 63).