Ένα βήμα πιο κοντά στη δημοπράτηση βρίσκεται η Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων Δυτικής Αχαΐας, η οποία έρχεται να λύσει το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων στην πόλη της Πάτρας, μετά την έκδοση της ΑΕΠΟ από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου, Δυτ. Ελλάδας και Ιονίου.
Η ωρίμανση του περιβαλλοντικού έργου εξελίσσεται με αρκετά γοργούς ρυθμούς δεδομένου ότι λιγότερο από ένα χρόνο πριν, την άνοιξη του 2019 είχε προηγηθεί η ομόφωνη έγκριση των τεχνικών μελετών και των τευχών δημοπράτησης ενώ στις 12 Νοεμβρίου του ίδιου έτους και το Δημοτικό Συμβούλιο της Πάτρας εξέδωσε θετική γνωμοδότηση για τις ΑΕΠΟ της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων και της Μονάδας Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων στου Φλόκα, η οποία αποτελεί βασική προϋπόθεση για τη χρηματοδότηση του έργου.
Μετά από τη σημαντική εξέλιξη έγκρισης της ΑΕΠΟ, το επόμενο βήμα είναι η υποβολή πρότασης, για χρηματοδότηση από το ΥΜΕΠΕΡΑΑ, διαδικασία που αν εξελιχθεί με τον αναμενόμενο ρυθμό θα μπορούσε να οδηγήσει στην ανάδειξη αναδόχου εντός του 2020, όπως άλλωστε ευαγγελίζονται τόσο οι παράγοντες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης όσο και το ΥΠΕΝ, το οποίο έχει εντάξει το εν λόγω περιβαλλοντικό έργο στο «κάδρο» των 17 μονάδων για τις οποίες υπάρχει δέσμευση ότι θα εισέλθουν σε διαγωνιστική διαδικασία μέσα στο έτος.
Το έργο με προϋπολογισμό περίπου 31 εκατ. ευρώ περιλαμβάνει την ανάπτυξη μιας Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) δυναμικότητας 53 χιλ. τόνων ετησίως και μιας Μονάδας Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων (ΜΕΒ) 8.113 τόνων/έτος, η οποία είναι χωροθετημένη στη θέση Φλόκα, στα διοικητικά όρια του Δήμου Δυτικής Αχαΐας.
Όπως περιγράφεται στις τεχνικές προδιαγραφές του έργου, η συνολική δυναμικότητα κομποστοποίησης των μηχανικά διαχωρισμένων οργανικών και ΜΕΒ θα ανέρχεται σε 35.913 τόνους/έτος ή 136 τόνοι/ημέρα.
Οι νέες μονάδες που σχεδιάζονται είναι ιδιαίτερα σημαντικές καθώς προορίζονται να εξυπηρετούν τους Δήμους Πατρέων -που περιλαμβάνει το μεγαλύτερο αστικό κέντρο της Περιφέρειας Δυτ. Ελλάδας και της Πελοποννήσου γενικότερα-, Δυτικής Αχαΐας και Ερυμάνθου, συνολικού πληθυσμού 248.777 μόνιμων κατοίκων.
Οι Μονάδες θα κατασκευαστούν στην παραχωρημένη για το σκοπό αυτό έκταση 50 στρεμμάτων εντός του χώρου του ΧΥΤΑ στη θέση «Κάτω Βάθρες» ή «Γκούντα» της Τοπικής Κοινότητας Φλόκα (Δημοτικής Ενότητας Ωλενίας, Δήμου Δυτικής Αχαΐας).
Σύμφωνα με τις προδιαγραφές της μονάδας, τα προδιαλεγμένα οργανικά των καφέ κάδων, καθώς και τα κλαδέματα θα οδηγούνται προς κομποστοποίηση στη ΜΕΒ. Τα αστικά απόβλητα των γκρι κάδων θα οδηγούνται στην μηχανική διαλογή, ενώ τα μηχανικά διαχωρισμένα οργανικά θα οδηγούνται προς κομποστοποίηση. Τα ανακτημένα ανακυκλώσιμα θα προωθούνται στην αγορά.
Πηγή: ypodomes.com