Connect with us

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Εντός του 2020 η λειτουγία του Εθνικού Μητρώου Υποδομών

Newsroom

Published

on

Συνάντηση εργασίας εφ’ όλης της ύλης των θεμάτων που απασχολούν το τεχνικό κόσμο της χώρας πραγματοποίησαν σήμερα ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Κώστας Καραμανλής με τον Πρόεδρο του ΤΕΕ κ. Γιώργο Στασινό, παρουσία του Γενικού Γραμματέα Υποδομών κ. Γιώργου Καραγιάννη.

Στη συνάντηση συζητήθηκαν, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι τεχνικές εταιρείες και γενικότερα οι εργοληπτικές επιχειρήσεις της χώρας, αλλά και οι μελετητικές εταιρείες, παράλληλα με τους στόχους της αναθέρμανσης της οικονομίας και της ανάπτυξης που επιδιώκει η κυβέρνηση.

Ταυτόχρονα, έγινε αναλυτική συζήτηση για τις μεταρρυθμίσεις που ήδη προωθούνται και περιλαμβάνονται στο υπό συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο.

Συγκεκριμένα, ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Καραμανλής τόνισε ότι με το νομοσχέδιο που συζητείται στη Βουλή θεσμοθετείται το Εθνικό Μητρώο Υποδομών, που αφενός θα βοηθήσει τόσο στον σχεδιασμό των έργων όσο, κυρίως, στην ορθή και προγραμματισμένη συντήρησή τους και αφετέρου αποτελούσε προγραμματική δέσμευση της Νέας Δημοκρατίας που υλοποιείται μέσα σε λίγους μήνες. Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ κ. Γιώργος Στασινός σημείωσε ότι η δημιουργία του ηλεκτρονικού Εθνικού Μητρώου Υποδομών αποτελεί αίτημα του ΤΕΕ που μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης με τη νομοθέτησή του, σημείωσε ότι η Πολιτεία οφείλει να τρέξει γρήγορα τις διαδικασίες για την υλοποίησή του και εξέφρασε τη διαθεσιμότητα και την τεχνογνωσία του ΤΕΕ για τον σχεδιασμό και λειτουργία του.

Ο Γενικός Γραμματέας Υποδομών κ. Καραγιάννης τόνισε ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου είναι έτοιμες να προχωρήσουν τάχιστα τις διαδικασίες που προβλέπει το νομοσχέδιο ώστε το έργο δημιουργίας του Μητρώου να ξεκινήσει άμεσα και να αρχίσει να υλοποιείται μέσα στο 2020. Όλοι οι συμμετέχοντες σημείωσαν ότι πρόκειται για μια μεταρρύθμιση που έχει αργήσει και πρέπει, αμέσως μετά τη ψήφιση του νόμου, να ενημερωθούν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς της διοίκησης που θα κληθούν να συμβάλλουν στην υλοποίησή του.

Επιπλέον, ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών και ο Πρόεδρος του ΤΕΕ συζήτησαν αναλυτικά για τους τρόπους αντιμετώπισης των ασυνήθιστα χαμηλών προσφορών στους διαγωνισμούς του δημοσίου για έργα και μελέτες. Και οι δύο πλευρές σημείωσαν ότι η πρακτική αυτή, ενώ φαίνεται καθόλα νόμιμη, στην πράξη νοθεύει τον ανταγωνισμό και οδηγεί εν τέλει σε κακή ποιότητα έργων και πιθανότατα μεγαλύτερο τελικό κόστος για τους πολίτες. Συζητήθηκαν συγκεκριμένοι τρόποι που μπορεί να αντιμετωπιστεί, με θεσμικές παρεμβάσεις τόσο στο λεκτικό της νομοθεσίας όσο κυρίως στον τρόπο εφαρμογής της, μέσα από τις σχετικές υπουργικές αποφάσεις και εγκυκλίους του Υπουργείου. Ο κ. Γιώργος Στασινός μετέφερε αναλυτικά τους προβληματισμούς των φορέων του τεχνικού κόσμου, ενώ ο κ. Κώστας Καραμανλής δεσμεύτηκε ότι το Υπουργείο θα συζητήσει με όλους τους εμπλεκομένους τις τελικές ρυθμίσεις και δεν θα σταματήσει μπροστά σε επιμέρους επιδιώξεις για να διασφαλίσει το δημόσιο συμφέρον.

Επιτάχυνση των διαδικασιών ωρίμανσης έργων και μελετών

Παράλληλα, οι συμμετέχοντες συζήτησαν διεξοδικά τους τρόπους για την επιτάχυνση των διαδικασιών ωρίμανσης έργων και μελετών τόσο από φορείς της κεντρικής κυβέρνησης, όσο και από εποπτευόμενους φορείς και την αυτοδιοίκηση. Ειδικά για το τελευταίο, έγινε αναλυτική συζήτηση για τις αναγκαίες προσαρμογές που χρειάζονται στη νομοθεσία ώστε να προχωρούν πιο γρήγορα οι αναθέσεις από δήμους για την ωρίμανση μελετών, ιδίως ενόψει της ολοκλήρωσης του τρέχοντος ΕΣΠΑ και της απορρόφησης που υπάρχει μέχρι σήμερα. Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ κ. Γιώργος Στασινός πρότεινε στον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών κ. Κώστα Καραμανλή τη δημιουργία ειδικού μητρώου πιστοποιημένων μηχανικών, με εχέγγυα ανεξαρτησίας, οι οποίοι θα μπορούν να αναλαμβάνουν την επίβλεψη έργων και μελετών για λογαριασμό δήμων (ή/και φορέων – υπηρεσιών του δημοσίου) που δεν έχουν το αναγκαίο προσωπικό στις τεχνικές τους υπηρεσίες, στα πρότυπα του πετυχημένου θεσμού των ελεγκτών δόμησης. Επιπλέον, συζητήθηκαν συγκεκριμένοι τρόποι για τη μείωση της γραφειοκρατίας στις αναθέσεις έργων και μελετών, για τις οποίες το Υπουργείο εξετάζει προσαρμογές στη νομοθεσία.

Τέλος, συζητήθηκαν αναλυτικά οι δυνατότητες που υπάρχουν μέσα από τη ψηφιοποίηση του κράτους, που προωθεί η κυβέρνηση, για καλύτερο συντονισμό αλλά και προστιθέμενη αξία τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα. Στο πλαίσιο αυτό συζητήθηκε όχι μόνο η λειτουργία του Εθνικού Μητρώου Υποδομών, αλλά και η λειτουργία των υφιστάμενων τεχνικών Μητρώων του Υπουργείου Υποδομών. Κοινή επιδίωξη όλων είναι όλα τα μητρώα να περάσουν σε πλήρη ηλεκτρονική λειτουργία. Επιπλέον, αναλύθηκε η χρησιμότητα, τα προβλήματα αλλά και οι ευκαιρίες που δημιουργούνται από τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου ηλεκτρονικού πλαισίου για ολόκληρο τον τεχνικό κόσμο, με τη δημιουργία ενιαίου μητρώου των συντελεστών παραγωγής δημοσίων και ιδιωτικών έργων, με διαβάθμιση τεχνικής ευθύνης και αντίστοιχα με τα επαγγελματικά δικαιώματα και προσόντα κάθε κλάδου.

Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Κώστας Καραμανλής αμέσως μετά τη συνάντηση δήλωσε:

«Η κυβέρνησή μας προσπαθεί με πράξεις και χωρίς πολλά λόγια να προχωρήσει τομές και μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η χώρα και η οικονομία για να επιστρέψουμε γρήγορα σε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, ώστε η κοινωνία να δει να βελτιώνεται η ζωή των πολιτών. Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών έχει σημαντικό ρόλο να παίξει στη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών. Ίσως πολλά από όσα κάνουμε να αργούν να φανούν στην καθημερινότητα του πολίτη, αλλά όταν μιλάμε για υποδομές και έργα αυτό είναι αναμενόμενο.

Προσπαθούμε με τη βοήθεια του ΤΕΕ, του επίσημου τεχνικού συμβούλου της Πολιτείας, να επισπεύσουμε αναγκαίες αλλαγές και να δώσουμε λύσεις σε πρακτικά προβλήματα προς όφελος όλων. Ευχαριστώ ιδιαίτερα τον Πρόεδρο του ΤΕΕ Γιώργο Στασινό για τη συμβολή του, με ουσιαστικές προτάσεις και έγκυρες παρατηρήσεις, και ευελπιστώ να συνεχίσουμε τη συνεργασία αυτή για πολλά χρόνια, ώστε να φέρουμε αποτελέσματα.»

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του ΤΕΕ κ. Γιώργος Στασινός τόνισε:

«Ο ρόλος των μηχανικών σήμερα είναι πολύ σημαντικός καθώς είναι ο κλάδος εκείνος πάνω στον οποίο θα βασιστούν η οικονομία και η κοινωνία για το απαραίτητο αναπτυξιακό άλμα και τις σχετικές πολιτικές που δρομολογεί η κυβέρνηση. Το ΤΕΕ, με συγκεκριμένες προτάσεις, με επιστημοσύνη, με τεχνογνωσία και εμπειρία, ανοίγει δρόμους, δείχνοντας στην Πολιτεία συγκεκριμένους τρόπους που μπορούν να επιλυθούν προβλήματα και να υπάρξει τόσο νέα παραγωγή όσο και προστιθέμενη αξία στην εγχώρια αγορά. Συζητήσαμε πολλά σήμερα και είμαι βέβαιος ότι δρομολογούμε πλέον συγκεκριμένες δράσεις, επιλύουμε προβλήματα του τεχνικού κόσμου και σχεδιάζουμε πολλά περισσότερα για τα επόμενα χρόνια. Η προσπάθεια αυτή, ειδικά στον τομέα των Υποδομών, που θα δημιουργήσει νέες δουλειές και θα βελτιώσει τη ζωή των πολιτών, μπορεί και πρέπει να φέρει γρήγορα αποτελέσματα.»

Ο Γενικός Γραμματέας Υποδομών κ. Γιώργος Καραγιάννης δήλωσε:

«Οι υπηρεσίες του Υπουργείου Υποδομών μπορούν και θέλουν να στηρίξουν το αναπτυξιακό άλμα που επιδιώκει η κυβέρνηση. Με συγκεκριμένους στόχους και χρονοδιάγραμμα, μπορούμε να βελτιώσουμε ολόκληρο το σύστημα παραγωγής δημοσίων έργων στη χώρα. Πολύτιμος αρωγός και σύμβουλος σε αυτή την προσπάθεια είναι το ΤΕΕ και ο Πρόεδρος του. Ευελπιστούμε σε μια μακρόχρονη και αποδοτική συνεργασία σε όλο το εύρος των θεμάτων που συζητήσαμε και απασχολούν τον τεχνικό κόσμο.»

 

Πηγή: ypodomes.com

Advertisement Macon
Advertisement
Advertisement QS Plan
Advertisement Omikron Kappa Consulting
Advertisement Omikron Kappa Consulting
Advertisement Ergon Tzanidakis
Advertisement TÜV Austria
Advertisement Aecom
REAL ESTATE9 ώρες ago

Ολοκλήρωσε την πώληση εμπορικού ακινήτου στη Γλυφάδα η TRASTOR – Ποιό το τίμημα της συναλλαγής

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΝΕΑ10 ώρες ago

Χρυσό βραβείο για την Trade Estates στα Sustainability Best Practices Recommendations Awards 2026

Design by Canva
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ12 ώρες ago

Στα σκαριά νέα ξενοδοχειακή μονάδα 4 αστέρων στη Βυτίνα

Μύκονος - Φωτογραφία αρχείου - Φωτό: Χρήστος Μπόνης / Eurokinissi
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ13 ώρες ago

Εκδόθηκε οικοδομική άδεια για νέο ξενοδοχείο στη Μύκονο – Σε ποιά περιοχή θα γίνει

White Coast Pool Suites - Φωτό: Prodea Investments
REAL ESTATE14 ώρες ago

Ποιά έργα δρομολογεί η PRODEA στην Ελλάδα – Logistics, ξενοδοχεία αλλά και data center

Elyra - Πηγή: Ella Resorts
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ14 ώρες ago

Ανοίγει το 2027 το νέο Elýra των Ella Resorts στην Κέρκυρα – Τι περιλαμβάνει η μεταμόρφωση του Pelekas Monastery

FIX Thessaloniki - Πηγή: Dimand Real Estate Foster + Partners
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ14 ώρες ago

Ποιά νέα ξενοδοχεία σχεδιάζονται στη Θεσσαλονίκη – Οι 4 ξενοδοχειακές αφίξεις στην πόλη τα επόμενα χρόνια

Το "δαχτυλίδι" της Αττικής Οδού στο Μαρούσι - Πηγή: Αντώνης Νικολόπουλος / Eurokinissi
REAL ESTATE14 ώρες ago

Βόρεια VS Νότια Προάστια: πού κινούνται οι τιμές ενοικίασης και πώλησης κατοικιών το 2026

Φωτογραφία αρχείου - Designed by Canva Pro
REAL ESTATE1 ημέρα ago

Φοιτητική κατοικία: που κινούνται τα ενοίκια στις μεγάλες φοιτητουπόλεις το 2026 – Ποιές οι οικονομικότερες περιοχές

Πηγή: Google Maps
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ1 ημέρα ago

“Πράσινο φως” για τη μετατροπή διατηρητέου κτιρίου σε ξενοδοχείο στο κέντρο της Αθήνας

Σύβοτα - Φωτογραφία αρχείου - Φωτό: EUROKINISSI
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ6 ημέρες ago

“Στα σκαριά” νέο ξενοδοχείο 4 αστέρων στα Σύβοτα

Φωτογραφία αρχείου - Designed by Canva
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ5 ημέρες ago

Νέα τουριστική επένδυση στην Καλλιθέα – Τι αφορά το νέο ξενοδοχειακό έργο στα Νότια Προάστια της Αθήνας

Piraeus Gate - Πηγή: DKG Development
RESIDENTIAL7 ημέρες ago

Πώς θα μεταμορφωθεί το πρώην βιομηχανικό ακίνητο της ΑΖΕΛ στον Πειραιά σε Urban Oasis Piraeus με 387 κατοικίες – Ποιά εταιρεία επενδύει

Voria Project - Πηγή: North Star Entertainment
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 εβδομάδες ago

Με νέο σχεδιασμό προχωρά το Project VORIA στο Μαρούσι – Τι αλλάζει στο ξενοδοχειακό κομμάτι

Το νέο IKEA στο εμπορικό πάρκο Top Parks Ηρακλείου - Πηγή: Όμιλος Φουρλή
ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ & ΠΑΡΚΑ3 εβδομάδες ago

Από το 2027 ο επόμενος κύκλος ανάπτυξης νέων IKEA στην Ελλάδα – Σε ποιές περιοχές εστιάζει ο Όμιλος Φουρλή

Design by Canva
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ7 ημέρες ago

Σε τροχιά επέκτασης και εκσυγχρονισμού ξενοδοχειακή μονάδα στη Φωκίδα

Άνδρος - Φωτογραφία αρχείου - EUROKINISSI/ΛΥΔΙΑ ΣΙΩΡΗ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ1 εβδομάδα ago

“Πράσινο φως” για επέκταση ξενοδοχείου στην Άνδρο

Cambas Gardens - Πηγή: Dimand Real Estate
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ3 εβδομάδες ago

[ΦΩΤΟ] Δείτε πώς θα γίνει το Cambas Gardens στην Κάντζα – Τι θα περιλαμβάνει τελικά η mega επένδυση της Dimand

Πηγή: AMMOA Resort
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ1 εβδομάδα ago

Από το AMMOA στη Χαλκιδική στο νέο project €95 εκατ. στην Πυλαία – Ποιά μεγάλη εταιρεία επενδύει στο real estate στη Βόρεια Ελλάδα

Φωτογραφία αρχείου - Designed by Canva
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 εβδομάδες ago

Σε ποιά περιοχή του Ηρακλείου δρομολογείται νέο ξενοδοχείο 4 αστέρων – Τι θα περιλαμβάνει το έργο

The Syndesis Hub - Πηγή: Ten Brinke
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ6 ημέρες ago

[VIDEO] The Syndesis Hub: ολοκληρώθηκε η μεγάλη επένδυση “πράσινων” γραφείων της Ten Brinke στο Ελληνικό

Ο οικιστικός πύργος Marina Tower στο Ελληνικό - Πηγή: Lamda Development
RESIDENTIAL2 μήνες ago

[VIDEO] Δείτε πώς παρουσιάζει η Bouygues τον πύργο κατοικιών Riviera Tower στο Ελληνικό

RESIDENTIAL2 μήνες ago

[VIDEO] Σε εξέλιξη η νέα οικιστική επένδυση Almyra Complex στις Σέρρες – Ποιός γνωστός όμιλος επενδύει

To νέο "πράσινο" κτίριο γραφείων της BriQ Properties στη Λ. Ποσειδώνος - Πηγή: mtarchitects
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ2 μήνες ago

[VIDEO] Δείτε το νέο “πράσινο” κτίριο γραφείων AENORA στη Λεωφόρο Ποσειδώνος

Pinēa Living II - Πηγή: Ten Brinke
RESIDENTIAL3 μήνες ago

[VIDEO] Προχωρούν τα έργα για την επέκταση της οικιστικής επένδυσης Pinea Living στο Νέο Ηράκλειο

Ilissos Suites - Pafilia / block722
RESIDENTIAL3 μήνες ago

[VIDEO] Ολοκληρώθηκε η οικιστική επένδυση Ilissos Suites στο Μοσχάτο – Ποιά εταιρεία επένδυσε στο έργο

Voria Project - Πηγή: North Star Entertainment
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ4 μήνες ago

[VIDEO] Προχωρούν τα έργα για τη μεγάλη τουριστική επένδυση VORIA στο Μαρούσι

Πηγή: Canva
LOGISTICS5 μήνες ago

[VIDEO] Σε λειτουργία το νέο υπερσύγχρονο κέντρο logistics της Skroutz στην Ελευσίνα

Green Haven Melissia - Πηγή: Ten Brinke
RESIDENTIAL5 μήνες ago

[VIDEO] Green Haven: προχωρά η μεγάλη οικιστική επένδυση της Ten Brinke στα Μελίσσια

Etolikou 11- Πηγή: MIBS Group
RESIDENTIAL5 μήνες ago

20 οικιστικά έργα στα “σκαριά” για την MIBS – Σε ποιές περιοχές της Αττικής επενδύει

TRENDING

Επικοινωνία

Copyright © 2019-2024 Bizness.gr

Bizness.gr - Ταυτότητα
Ιδιοκτήτρια εταιρεία: «INFRA MEDIA M.I.K.E.» Διακριτικός τίτλος: «INFRA MEDIA» - Έδρα: Δήμος Αθηναίων, Αριστείδου αρ. 10-12, Τ.Κ. 10559 - ΑΦΜ: 801478591 Δ.Ο.Υ.: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ. - Τηλ. επικοινωνίας: 2130405600 - E-mail: contact@ypodomes.com Νόμιμος Εκπρόσωπος: Καραγιάννης Νικόλαος, Νόμιμος Εκπρόσωπος - Δικαιούχος του ονόματος τομέα (bizness.gr): INFRA MEDIA M.I.K.E. - Διευθυντής/Διαχειριστής: Καραγιάννης Νικόλαος - Διευθυντής Σύνταξης: Κατερίνα Παναγέα
Η Εταιρεία δηλώνει ότι έχει συμμορφωθεί με τη Σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της Επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L 63).
Μ.Η.Τ.
Αριθμός Μ.Η.Τ. 242890