Connect with us

ΔΙΕΘΝΗ

Η Ευρώπη ανεβάζει ταχύτητα: 80 νέα δίκτυα 5G εντός του 2020

bizness.gr

Published

on

Σήμα 5G

Προς την εποχή του 5G κινείται ταχύτατα η Ευρώπη, αν και δεν είναι σε όλα τα κράτη ανάλογα ταχύς ο βηματισμός προς τα δίκτυα επόμενης γενιάς στις κινητές επικοινωνίες. Συνολικά, επί ευρωπαϊκού εδάφους, το 2019, 14 πάροχοι έθεσαν σε λειτουργία 20 δίκτυα τεχνολογίας 5G σε εννέα χώρες, καθιστώντας την Ευρώπη μία από τις πρωτοπόρες περιοχές του κόσμου για τη νέα τεχνολογία.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με όσα διαπιστώνει ο Οργανισμός ΕΤΝΟ (European Telecom Network Operators) σε σχετικό report του, μέχρι τα τέλη του 2020 αναμένεται να τεθούν σε λειτουργία άλλα 80 δίκτυα, φέρνοντας την τεχνολογία του 5G σε εκατομμύρια Ευρωπαίους. Στην προσπάθειά τους να εισέλθουν όσο το δυνατόν ταχύτερα στην εποχή του 5G, οι εταιρείες του κλάδου δείχνουν να κινητοποιούν όλες τις δυνάμεις τους. Για παράδειγμα, το network sharing (η κοινή χρήση δικτύων μεταξύ διαφορετικών παρόχων) έχει επισπεύσει τον βηματισμό της Ευρώπης προς το 5G. Οι αναλυτές σχολιάζουν ότι, ήδη, σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες υπάρχουν από μία έως και τρεις συμφωνίες network sharing μεταξύ των παρόχων.

Το εν λόγω report “The State of Digital Communications 2020”, που συντάχθηκε από την Analysys Mason για να χαρτογραφήσει τις επενδύσεις των τηλεπικοινωνιακών παρόχων στην Ευρώπη, διαπιστώνει ότι κρίσιμης σημασίας είναι η ταχύτητα, με την οποία θα προχωρήσει η διαδικασία δημοπράτησης φάσματος, που θα χρησιμοποιηθεί από το 5G.

Δημοπράτηση φάσματος

Η διαδικασία δημοπράτησης φάσματος για το 5G δεν προχωρά σε όλες τις χώρες με ταχείς ρυθμούς. “Μόνο λίγες ευρωπαϊκές χώρες έχουν ολοκληρώσει τις δημοπρασίες φάσματος: έξι ευρωπαϊκά κράτη έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία για τη ζώνη των 700MHz, τέσσερις για τα mmWave και μόνο τρεις για όλες τις φασματικές ζώνες 3,4, 3,5, 3,6 και 3,7 GHz”, αναφέρει μελέτη. Σύμφωνα με τις διαπιστώσεις της, από το 2000, οι ευρωπαϊκές τηλεπικοινωνίες έχουν δαπανήσει €110 δισ. μόνο για την απόκτηση φάσματος για το 3G, €37,6 δισ. σε φάσμα για το 4G, ενώ από την έλευση της τεχνολογίας 5G οι εταιρείες του κλάδου έχουν ήδη δαπανήσει €12,4 δισ.

Επενδύσεις

Σύμφωνα με τα ευρήματα της σχετικής έρευνας, οι ετήσιες επενδύσεις των εταιρειών του κλάδου σε τηλεπικοινωνιακά δίκτυα, το 2019, έφθασαν τα €48,6 δισ. Σε σύγκριση με τους διεθνείς ανταγωνιστές τους, οι Ευρωπαίοι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι έχουν την υψηλότερη αναλογία επενδύσεων ως προς τα έσοδα.

Ωστόσο, όπως προκύπτει από τη σχετική ανάλυση, οι επενδύσεις ανά χρήστη είναι χαμηλότερες στην Ευρώπη. Ειδικότερα, διαμορφώνονται σε €89 ανά χρήστη έναντι €213 ευρώ ανά χρήστη που είναι στις ΗΠΑ και €191 στην Ιαπωνία. Αυτή η διαφοροποίηση, σύμφωνα με τους αναλυτές, αντανακλά μια σειρά από εγγενείς παράγοντες που χαρακτηρίζουν την ευρωπαϊκή αγορά τηλεπικοινωνιών, όπως η πιο ασθενής ζήτηση, οι χαμηλότερες τιμές και ο κατακερματισμός της αγοράς.

 

Πηγή: sepe.gr

ΔΙΕΘΝΗ

Οδηγίες της Κομισιόν για τη δυνατότητα ευελιξίας στις δημόσιες συμβάσεις

bizness.gr

Published

on

Σημαία της Ε.Ε.

Η Επιτροπή εξέδωσε οδηγίες σχετικά με τον τρόπο χρήσης των δυνατοτήτων ευελιξίας που παρέχει το πλαίσιο της ΕΕ για τις δημόσιες συμβάσεις στην κατάσταση έκτακτης ανάγκης που έχει προκαλέσει η έξαρση του κορονοϊού.

Η νομοθεσία της ΕΕ παρέχει ήδη στους αγοραστές του δημόσιου τομέα στα κράτη μέλη ευέλικτες λύσεις για την ταχεία κάλυψη επειγουσών αναγκών, όπως η αγορά μέσων ατομικής προστασίας, φαρμάκων και αναπνευστήρων, ώστε όσοι τα έχουν ανάγκη να μπορούν να τα προμηθευτούν το συντομότερο δυνατόν.

Ο Επίτροπος κ. Μπρετόν, αρμόδιος για την εσωτερική αγορά, δήλωσε σχετικά:

«Στην τρέχουσα κατάσταση έκτακτης ανάγκης, οι αγοραστές του δημόσιου τομέα υφίστανται τεράστιες πιέσεις για να εξασφαλίσουν σε όσους εργάζονται αδιάκοπα για την αντιμετώπιση της κρίσης μέσα ατομικής προστασίας, όπως μάσκες και προστατευτικά γάντια, αναπνευστήρες ζωτικής σημασίας και άλλα ιατρικά εφόδια. Θέλω να τους βοηθήσω, εξηγώντας όλες τις δυνατότητες ευελιξίας και τις λύσεις που παρέχει το πλαίσιο της ΕΕ για τις δημόσιες συμβάσεις για την ταχεία αγορά τέτοιων υλικών. Η κρίση του κορονοϊού αποτελεί μια εξαιρετικά επείγουσα και απρόβλεπτη κατάσταση. Ακριβώς για τέτοιες καταστάσεις, οι ευρωπαϊκοί κανόνες επιτρέπουν στους αγοραστές του δημόσιου τομέα να πραγματοποιούν αγορές εντός λίγων ημερών, ακόμη και ωρών, εάν είναι απαραίτητο. Απευθύνω έκκληση σε όλους τους αγοραστές του δημόσιου τομέα να αξιοποιήσουν πλήρως αυτές τις δυνατότητες ευελιξίας και να μην διστάσουν να ζητήσουν περαιτέρω οδηγίες από την Επιτροπή».

Οι οδηγίες εξηγούν τις επιλογές και τις δυνατότητες ευελιξίας που παρέχει η ενωσιακή νομοθεσία. Παρέχουν μια επισκόπηση των διάφορων διαδικασιών διαγωνισμού που έχουν στη διάθεσή τους οι αγοραστές του δημόσιου τομέα, και των προθεσμιών που ισχύουν.

Οι οδηγίες επισημαίνουν διάφορες δυνατότητες, από τη σημαντική σύντμηση των προθεσμιών που ισχύουν γενικά, ως την προμήθεια χωρίς προηγούμενη δημοσίευση προκηρύξεων διαγωνισμού, σε εξαιρετικές περιστάσεις, όπως η εξαιρετικά επείγουσα κατάσταση που συνδέεται με τη μάχη κατά του κορονοϊού.

Παρέχουν επίσης διευκρινίσεις, π.χ. για το πώς οι αγοραστές του δημόσιου τομέα μπορούν να βρουν εναλλακτικές λύσεις και τρόπους συνεργασίας με την αγορά στην παρούσα κατάσταση έλλειψης βασικών εφοδίων.

Continue Reading

ΔΙΕΘΝΗ

Φον ντερ Λάιεν-Κομισιόν: Να συνεργαστούμε για να υπερβούμε την κρίση

bizness.gr

Published

on

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Σήμερα, η Πρόεδρος της Κομισιόν κ. φον ντερ Λάιεν, προέβη στις εξής δηλώσεις σχετικά με τα μέτρα έκτακτης ανάγκης στα κράτη μέλη:

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση βασίζεται στις αξίες της ελευθερίας, της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αυτές είναι οι κοινές αξίες όλων μας. Πρέπει να τις διαφυλάξουμε και να τις υπερασπιστούμε ακόμη και σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς. Τις προηγούμενες εβδομάδες, διάφορες κυβερνήσεις στην ΕΕ έλαβαν μέτρα έκτακτης ανάγκης για να αντιμετωπίσουν την υγειονομική κρίση που προκάλεσε η έξαρση του κορονοϊού.

Είναι εξαιρετικά σημαντικό τα μέτρα έκτακτης ανάγκης να μην λαμβάνονται σε βάρος των θεμελιωδών αρχών και αξιών μας που ορίζονται στις Συνθήκες. Η δημοκρατία δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης.

Την περίοδο αυτή, είναι σημαντικότερο από ποτέ οι δημοσιογράφοι να μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους με ελευθερία και ακρίβεια, ώστε να καταπολεμήσουν την παραπληροφόρηση και να διασφαλίσουν την πρόσβαση των πολιτών σε πληροφορίες ζωτικής σημασίας. Τα μέτρα έκτακτης ανάγκης πρέπει να μην ξεπερνούν το αναγκαίο μέτρο και να είναι αυστηρά αναλογικά. Δεν μπορούν να διαρκούν επ’ αόριστον.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρακολουθεί από κοντά, σε πνεύμα συνεργασίας, την εφαρμογή των μέτρων έκτακτης ανάγκης σε όλα τα κράτη μέλη. Όλοι μας πρέπει να συνεργαστούμε για να υπερβούμε την κρίση αυτή».

Continue Reading

ΔΙΕΘΝΗ

Η Κομισιόν ασχολείται με την παραπληροφόρηση γύρω από τον κορονοϊό

bizness.gr

Published

on

Fake News

Σε συνέχεια της πρώτης σύσκεψής της με τις διαδικτυακές πλατφόρμες στις αρχές Μαρτίου, την Παρασκευή η κ. Βιέρα Γιούροβα, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής για θέματα αξιών και διαφάνειας, πραγματοποίησε τηλεδιάσκεψη με τις εταιρείες Google, Facebook, Twitter, Microsoft, Mozilla και την επαγγελματική ένωση EdiMA, για να ενημερωθεί σχετικά με την εξάπλωση της παραπληροφόρησης σχετικά με την πανδημία του κορονοϊού.

Όλες οι πλατφόρμες, οι οποίες έχουν συνυπογράψει τον Κώδικα Δεοντολογίας για την Παραπληροφόρηση, ενημέρωσαν ότι τα μέτρα που έλαβαν τις τελευταίες εβδομάδες συνέβαλαν στην αύξηση της πρόσβασης σε αξιόπιστες πηγές (όπως ο ΠΟΥ και οι εθνικές υγειονομικές αρχές) και στον υποβιβασμό και την αφαίρεση επιβλαβούς περιεχομένου. Οι πλατφόρμες επιβεβαίωσαν ότι παρατηρείται σταθερή ροή ψευδών και επιβλαβών πληροφοριών που σχετίζονται κυρίως με την υγεία, τις οποίες αφαιρούν μαζικά. Ομοίως, έχουν θέσει σε εφαρμογή μέτρα για την αφαίρεση διαφημίσεων που σχετίζονται με εξοπλισμό προστασίας, όπως μάσκες. Ωστόσο, η εφαρμογή αυτών των νέων πολιτικών εξακολουθεί να παρουσιάζει κενά.

Η Αντιπρόεδρος κάλεσε τις εταιρείες να ανταλλάσσουν τα σχετικά στοιχεία με τους ερευνητές και τους ελεγκτές γεγονότων, να συνεργάζονται με τις αρχές όλων των κρατών μελών και να ανταλλάσσουν δείγματα αφαιρεθέντος περιεχομένου, μεταξύ άλλων και με την Επιτροπή.

Κατόπιν της συζήτησης, η Αντιπρόεδρος της Επιτροπής, κ. Γιούροβα, δήλωσε:

«Χαιρετίζω τα αποφασιστικά μέτρα που έλαβαν οι πλατφόρμες και στηρίζω την ακολουθούμενη προσέγγιση, με εστίαση στη διευκόλυνση της πρόσβασης σε έγκυρες πηγές και παράλληλη καταπολέμηση του επιβλαβούς περιεχομένου και των εκμεταλλευτικών ή παραπλανητικών διαφημίσεων. Όμως, τόσο οι πλατφόρμες όσο και οι αρχές πρέπει να κάνουν περισσότερα. Οι πλατφόρμες πρέπει να εντείνουν τις προσπάθειες να εφαρμόσουν πλήρως τις νέες πολιτικές τους και να παράσχουν περισσότερες αποδείξεις ότι τα μέτρα τους λειτουργούν. Επίσης, είναι σημαντικό να επιταχύνουμε την αναλυτική μας ικανότητα και να συντονίσουμε καλύτερα την αντίδραση στις επιβλαβείς πληροφορίες».

Οι πλατφόρμες παρατήρησαν αύξηση της κίνησης προς έγκυρες πηγές, ιδίως σε θέματα υγείας, γεγονός που υπογραμμίζει την ανάγκη διατήρησης της υψηλής ποιότητας του σχετικού περιεχομένου σε όλες τις γλώσσες.

Από την έναρξη της κρίσης, η Επιτροπή έχει δημιουργήσει έναν ειδικό ιστότοπο αντιμετώπισης του κορονοϊού. Σήμερα, εγκαινιάζει μια ειδική ενότητα για την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης σχετικά με την πανδημία του κορονοϊού, η οποία παρέχει υλικό για την κατάρριψη μυθευμάτων και τον έλεγχο γεγονότων.

Παράλληλα, και η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης ασχολείται με την ανάλυση και την αποκάλυψη της εξάπλωσης της παραπληροφόρησης σχετικά με την πανδημία από εξωτερικές πηγές και φορείς.

Continue Reading
Advertisement

Trending