Connect with us

ΔΙΕΘΝΗ

Κομισιόν: Οι τιμές στο ελαιόλαδο ανακάμπτουν – Ποιες οι ενέργειες της Επιτροπής

bizness.gr

Published

on

Ελληνικό ελαιόλαδο

Το καθεστώς ενίσχυσης της ιδιωτικής αποθεματοποίησης ελαιολάδου που εγκρίθηκε τον Νοέμβριο του 2019 ολοκληρώθηκε σήμερα με τον τελευταίο διαγωνισμό.

Το καθεστώς κάλυψε συνολική ποσότητα 213 500 τόνων ελαιολάδου, η οποία αντιστοιχεί περίπου στο 27 % των συνολικών αποθεμάτων της ΕΕ στις αρχές της περιόδου εμπορίας 2019/20. Ο τέταρτος και τελευταίος διαγωνισμός ολοκληρώθηκε με μέγιστη ενίσχυση ύψους 0,83 EUR ανά ημέρα ανά τόνο για το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, το παρθένο ελαιόλαδο και το ελαιόλαδο λαμπάντε, για ποσότητα 41 600 τόνων, η οποία θα αποθηκευτεί για διάστημα 180 ημερών.

Ο Επίτροπος Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιάνους Βοϊτσιεχόφσκι, δήλωσε σχετικά:

«Έπειτα από μήνες ανισορροπίας στην αγορά του ελαιολάδου, είμαι περήφανος για την θετική ολοκλήρωση του τελευταίου διαγωνισμού στο πλαίσιο του καθεστώτος ενίσχυσης της ιδιωτικής αποθεματοποίησης. Είναι πολύ νωρίς για να εκτιμήσουμε πλήρως τον αντίκτυπο του μέτρου στήριξης, αλλά είναι ήδη ορατά τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης των τιμών. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για μια ακόμη φορά, απέδειξε τη δέσμευσή της για τη στήριξη των Ευρωπαίων γεωργών, ιδίως όταν έρχονται αντιμέτωποι με διατάραξη της αγοράς».

ΔΙΕΘΝΗ

Φον ντερ Λάιεν-Κομισιόν: Να συνεργαστούμε για να υπερβούμε την κρίση

bizness.gr

Published

on

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Σήμερα, η Πρόεδρος της Κομισιόν κ. φον ντερ Λάιεν, προέβη στις εξής δηλώσεις σχετικά με τα μέτρα έκτακτης ανάγκης στα κράτη μέλη:

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση βασίζεται στις αξίες της ελευθερίας, της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αυτές είναι οι κοινές αξίες όλων μας. Πρέπει να τις διαφυλάξουμε και να τις υπερασπιστούμε ακόμη και σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς. Τις προηγούμενες εβδομάδες, διάφορες κυβερνήσεις στην ΕΕ έλαβαν μέτρα έκτακτης ανάγκης για να αντιμετωπίσουν την υγειονομική κρίση που προκάλεσε η έξαρση του κορονοϊού.

Είναι εξαιρετικά σημαντικό τα μέτρα έκτακτης ανάγκης να μην λαμβάνονται σε βάρος των θεμελιωδών αρχών και αξιών μας που ορίζονται στις Συνθήκες. Η δημοκρατία δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης.

Την περίοδο αυτή, είναι σημαντικότερο από ποτέ οι δημοσιογράφοι να μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους με ελευθερία και ακρίβεια, ώστε να καταπολεμήσουν την παραπληροφόρηση και να διασφαλίσουν την πρόσβαση των πολιτών σε πληροφορίες ζωτικής σημασίας. Τα μέτρα έκτακτης ανάγκης πρέπει να μην ξεπερνούν το αναγκαίο μέτρο και να είναι αυστηρά αναλογικά. Δεν μπορούν να διαρκούν επ’ αόριστον.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρακολουθεί από κοντά, σε πνεύμα συνεργασίας, την εφαρμογή των μέτρων έκτακτης ανάγκης σε όλα τα κράτη μέλη. Όλοι μας πρέπει να συνεργαστούμε για να υπερβούμε την κρίση αυτή».

Continue Reading

ΔΙΕΘΝΗ

Η Κομισιόν ασχολείται με την παραπληροφόρηση γύρω από τον κορονοϊό

bizness.gr

Published

on

Fake News

Σε συνέχεια της πρώτης σύσκεψής της με τις διαδικτυακές πλατφόρμες στις αρχές Μαρτίου, την Παρασκευή η κ. Βιέρα Γιούροβα, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής για θέματα αξιών και διαφάνειας, πραγματοποίησε τηλεδιάσκεψη με τις εταιρείες Google, Facebook, Twitter, Microsoft, Mozilla και την επαγγελματική ένωση EdiMA, για να ενημερωθεί σχετικά με την εξάπλωση της παραπληροφόρησης σχετικά με την πανδημία του κορονοϊού.

Όλες οι πλατφόρμες, οι οποίες έχουν συνυπογράψει τον Κώδικα Δεοντολογίας για την Παραπληροφόρηση, ενημέρωσαν ότι τα μέτρα που έλαβαν τις τελευταίες εβδομάδες συνέβαλαν στην αύξηση της πρόσβασης σε αξιόπιστες πηγές (όπως ο ΠΟΥ και οι εθνικές υγειονομικές αρχές) και στον υποβιβασμό και την αφαίρεση επιβλαβούς περιεχομένου. Οι πλατφόρμες επιβεβαίωσαν ότι παρατηρείται σταθερή ροή ψευδών και επιβλαβών πληροφοριών που σχετίζονται κυρίως με την υγεία, τις οποίες αφαιρούν μαζικά. Ομοίως, έχουν θέσει σε εφαρμογή μέτρα για την αφαίρεση διαφημίσεων που σχετίζονται με εξοπλισμό προστασίας, όπως μάσκες. Ωστόσο, η εφαρμογή αυτών των νέων πολιτικών εξακολουθεί να παρουσιάζει κενά.

Η Αντιπρόεδρος κάλεσε τις εταιρείες να ανταλλάσσουν τα σχετικά στοιχεία με τους ερευνητές και τους ελεγκτές γεγονότων, να συνεργάζονται με τις αρχές όλων των κρατών μελών και να ανταλλάσσουν δείγματα αφαιρεθέντος περιεχομένου, μεταξύ άλλων και με την Επιτροπή.

Κατόπιν της συζήτησης, η Αντιπρόεδρος της Επιτροπής, κ. Γιούροβα, δήλωσε:

«Χαιρετίζω τα αποφασιστικά μέτρα που έλαβαν οι πλατφόρμες και στηρίζω την ακολουθούμενη προσέγγιση, με εστίαση στη διευκόλυνση της πρόσβασης σε έγκυρες πηγές και παράλληλη καταπολέμηση του επιβλαβούς περιεχομένου και των εκμεταλλευτικών ή παραπλανητικών διαφημίσεων. Όμως, τόσο οι πλατφόρμες όσο και οι αρχές πρέπει να κάνουν περισσότερα. Οι πλατφόρμες πρέπει να εντείνουν τις προσπάθειες να εφαρμόσουν πλήρως τις νέες πολιτικές τους και να παράσχουν περισσότερες αποδείξεις ότι τα μέτρα τους λειτουργούν. Επίσης, είναι σημαντικό να επιταχύνουμε την αναλυτική μας ικανότητα και να συντονίσουμε καλύτερα την αντίδραση στις επιβλαβείς πληροφορίες».

Οι πλατφόρμες παρατήρησαν αύξηση της κίνησης προς έγκυρες πηγές, ιδίως σε θέματα υγείας, γεγονός που υπογραμμίζει την ανάγκη διατήρησης της υψηλής ποιότητας του σχετικού περιεχομένου σε όλες τις γλώσσες.

Από την έναρξη της κρίσης, η Επιτροπή έχει δημιουργήσει έναν ειδικό ιστότοπο αντιμετώπισης του κορονοϊού. Σήμερα, εγκαινιάζει μια ειδική ενότητα για την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης σχετικά με την πανδημία του κορονοϊού, η οποία παρέχει υλικό για την κατάρριψη μυθευμάτων και τον έλεγχο γεγονότων.

Παράλληλα, και η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης ασχολείται με την ανάλυση και την αποκάλυψη της εξάπλωσης της παραπληροφόρησης σχετικά με την πανδημία από εξωτερικές πηγές και φορείς.

Continue Reading

ΔΙΕΘΝΗ

Κομισιόν: Να διατηρηθούν οι εμπορικές ροές και οι αλυσίδες εφοδιασμού

bizness.gr

Published

on

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Σαρλ Μισέλ συμμετείχαν στην έκτακτη τηλεδιάσκεψη των ηγετών της G20, την οποία ζήτησε η Σαουδική Αραβία που ασκεί την προεδρία της G20.

Τη στιγμή που η Ευρώπη αποτελεί το επίκεντρο της πανδημίας COVID-19, οι δύο Πρόεδροι ευχαρίστησαν τους ηγέτες της G20 για την αλληλεγγύη που επιδεικνύουν προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη μέλη της που πλήττονται περισσότερο από την κρίση.

Τόνισαν επίσης ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι προσηλωμένη στη διεθνή συνεργασία για την αντιμετώπιση της πανδημίας και ότι θα συνεχίσει να βοηθά τις ευάλωτες χώρες και κοινότητες σε όλο τον κόσμο και ιδίως στην Αφρική.

Οι Πρόεδροι της Επιτροπής και του Συμβουλίου τόνισαν ότι τα πρωτοφανή αυτά γεγονότα απαιτούν πρωτοφανή δράση και ότι είναι αναγκαία μια ταχεία, μαζική και συντονισμένη παγκόσμια δράση στα μέτωπα της υγείας και της οικονομίας προκειμένου να σωθούν ανθρώπινες ζωές και να αποφευχθεί μια νέα οικονομική κρίση.

Η G20 διαδραματίζει κεντρικό ρόλο σε αυτόν τον παγκόσμιο συντονισμό.

Οι Πρόεδροι επέμειναν ότι οι χώρες της G20 θα πρέπει να συντονίσουν τις μακροοικονομικές πολιτικές τους, να κινητοποιήσουν όλα τα διαθέσιμα μέσα, να μετριάσουν την κάμψη της οικονομικής δραστηριότητας, να στηρίξουν τους εργαζομένους και τις επιχειρήσεις που πλήττονται περισσότερο.

Η Πρόεδρος φον ντερ Λάιεν και ο Πρόεδρος Μισέλ τόνισαν επίσης ότι, για να περιοριστούν οι οικονομικές επιπτώσεις στις οικονομίες μας και για να διατηρηθεί η ικανότητα παραγωγής και παροχής του αναγκαίου προστατευτικού και ιατρικού εξοπλισμού, είναι επιτακτική ανάγκη να διατηρηθούν απρόσκοπτες οι εμπορικές ροές και οι αλυσίδες εφοδιασμού.

Η ΕΕ κάλεσε τα μέλη της G20 να βοηθήσουν το ένα το άλλο για τον επαναπατρισμό των πολιτών τους που είναι αποκλεισμένοι στο εξωτερικό και επιθυμούν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ευχαρίστησε την Προεδρία της G20 που εστιάζει στον παγκόσμιο συντονισμό για την ενίσχυση της συλλογικής μας ετοιμότητας απέναντι στην πανδημία και εξέφρασε ικανοποίηση για το γεγονός ότι η G20 ζήτησε από τον ΠΟΥ, σε στενή συνεργασία με συναφείς οργανώσεις, να παρουσιάσει γρήγορα μια παγκόσμια πρωτοβουλία για την ετοιμότητα και την αντίδραση στην πανδημία.

Στο πλαίσιο αυτό, η Ευρώπη είναι έτοιμη να οργανώσει μια διεθνή διαδικτυακή εκδήλωση για συγκέντρωση πόρων, ώστε να εξασφαλιστεί επαρκής χρηματοδότηση για την ανάπτυξη και τη χρήση ενός εμβολίου κατά της νόσου COVID-19.

Continue Reading
Advertisement

Trending