ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ
Η τεχνολογία, αρωγός για την πληρωμή των φόρων από επιχειρήσεις

Published
5 έτη agoon
By
NewsroomΗ 14η ετήσια έκθεση «Paying Taxes 2020» της PwC και της Παγκόσμιας Τράπεζας για το 2020, αποτυπώνει τα σημαντικά πλεονεκτήματα που παρέχουν στους φορολογούμενους οι φορολογικές αρχές, ανά τον κόσμο, μέσω της υιοθέτησης των τεχνολογικών λύσεων.
Τόσο στη Βραζιλία όσο και στο Βιετνάμ, ο χρόνος που απαιτείται για τη συμμόρφωση με τις φορολογικές υποχρεώσεις ήταν κατά 23% συντομότερος το 2018 σε σύγκριση με το 2017 ενώ στην Ακτή του Ελεφαντοστού, την Κιργιζία και το Ισραήλ καταγράφηκαν μεγάλες μειώσεις στον αριθμό των φορολογικών πληρωμών, όπως υπολογίστηκαν από την έρευνα.
Σε γενικές γραμμές, το παγκόσμιο μέσο κόστος της φορολογικής συμμόρφωσης των επιχειρήσεων παρέμεινε σχετικά σταθερό με βάση τέσσερα βασικά κριτήρια που χρησιμοποιούνται για την αξιολόγηση της ευκολίας στην πληρωμή των φόρων από τις επιχειρήσεις: χρόνος συμμόρφωσης (234 ώρες), αριθμός πληρωμών (23,1), συνολικό συντελεστή φόρων και συνεισφορών (40,5%) και τις διαδικασίες που απαιτούνται σε συνέχεια της υποβολής φορολογικής δήλωσης (60,9 στα 100).
Ενώ ο παγκόσμιος μέσος όρος του συνολικού συντελεστή φόρων και συνεισφορών παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητος, υπήρξαν σημαντικές αλλαγές πολιτικών σε επιμέρους οικονομίες. Η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα καθιέρωσαν φόρο προστιθέμενης αξίας (ΦΠΑ), καθώς και οι δύο οικονομίες επιζητούν την διεύρυνση της φορολογικής τους βάσης και τη μείωση της στήριξής τους από τα έσοδα των φυσικών πόρων. Η Γκάνα έχει κάνει μερική στροφή από το ΦΠΑ σε φόρους πωλήσεων ενώ παράλληλα έγιναν σημαντικές μειώσεις στους φόρους επί των κερδών στην Γκάμπια, τις ΗΠΑ, την Κίνα και το Μαρόκο.
Επιπλέον, η αυξημένη πρόσβαση σε επιστροφές ΦΠΑ έπαιξε σημαντικό ρόλο στη βελτίωση των διαδικασιών που ακολουθούν την υποβολή δήλωσης στην Αρμενία και την Αίγυπτο.
Από το 2012, ο μέσος χρόνος συμμόρφωσης με τις φορολογικές υποχρεώσεις είναι κατά 27 ώρες συντομότερος ενώ ο αριθμός των πληρωμών έχει μειωθεί κατά 4,4 πληρωμές. Οι τεχνολογικές εξελίξεις είναι αυτές που οδήγησαν και στις δύο αυτές βελτιώσεις.Το συνολικό ποσοστό φόρων και συνεισφορών μειώθηκε ελαφρά στο 40,5%, από 41,9% κατά την ίδια περίοδο.
Ο μετά την υποβολή δήλωσης δείκτης, ο οποίος υπολογίζεται από το 2014, έχει ανέλθει στο 60,9 το 2018, από 58,9 πριν πέντε χρόνια. Η ήπια, σε γενικές γραμμές, αύξηση κρύβει σημαντικές βελτιώσεις σε αρκετές οικονομίες. Η πιο σημαντική είναι η εφαρμογή επιστροφής ΦΠΑ σε περιπτώσεις όπως της Αιγύπτου και της Αρμενίας, ενώ η Τουρκία έχει εξαιρέσει τις αγορές επενδυτικών αγαθών από τον ΦΠΑ. Οι διαδικασίες επιστροφής ΦΠΑ έχουν καταστεί πολύ πιο αποτελεσματικές στο Ισραήλ και την Ακτή Ελεφαντοστού. Η διόρθωση των δηλώσεων φόρου εισοδήματος εταιρειών έχει εξορθολογιστεί ουσιαστικά στο Ελ Σαλβαδόρ, την Ουγγαρία, την Ταϊλάνδη και την Τυνησία.
Οι νέες τεχνολογίες προσφέρουν πολλαπλές ευκαιρίες στις φορολογικές διοικήσεις για να καταστήσουν τη διαδικασία πληρωμής φόρων πιο αποδοτική, ενώ εξελίσσονται συνεχώς. Είναι σημαντικό για τις φορολογικές διοικήσεις να παραμένουν ενήμερες σχετικά με τις τεχνολογικές εξελίξεις και να τις εκμεταλλεύονται προς όφελος δικό τους αλλά και των φορολογούμενων.
Οι επιχειρήσεις, από την πλευρά τους, θα έπρεπε να ενσωματώσουν τις νέες φορολογικές τεχνολογίες στις λειτουργίες τους για να καταφέρουν να ανταποκριθούν στην αυξανόμενη ζήτηση των φορολογικών διοικήσεων για δεδομένα.
Η Κατερίνα Γριβάκη, Tax Director της PwC Ελλάδας σχολιάζει:
«Τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν οτι η μεταστροφή στη τεχνολογία και η χρήση τεχνολογικών εργαλείων έχουν αρχίσει να δείχνουν θετικά αποτελέσματα στην Ελλάδα όσον αφορά στο χρόνο και στο διαχειριστικό κόστος που απαιτείται τόσο για τις εταιρείες που θέλουν να συμμορφώνονται με τις φορολογικές τους υποχρεώσεις όσο και για το ελληνικό κράτος που επιθυμεί να αλληλεπιδρά αποτελεσματικά με τους φορολογούμενους. Η απλοποίηση και ο αυτοματισμός των συναλλαγών μεταξύ κράτους και φορολογούμενου, παρόλο που δεν αποτελούν το μόνο κίνητρο, μπορεί να αποτελέσουν κινητήριο δύναμη προς την κατεύθυνση της συμμόρφωσης των φορολογούμενων αλλά και να δημιουργήσουν ένα περιβάλλον εμπιστοσύνης και συνεργασίας. Αυτό, θα έχει ως αποτέλεσμα την αυξημένη αποτελεσματικότητα στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας, την παροχή κινήτρων για επενδύσεις και συνολικά θα οδηγήσει σε ένα πιο αποτελεσματικό φορολογικό σύστημα για όλα τα εμπλεκόμενα μέρη»
Η Rita Ramalho, Senior Manager του Global Indicators Group της Παγκόσμιας Τράπεζας αναφέρει σχετικά:
«Για το σύνολο των κυβερνήσεων, η αποτελεσματική φορολογική διοίκηση αποτελεί προτεραιότητα. Η αποτελεσματικότητα της λειτουργίας της φορολογικής διοίκησης μπορεί να επηρεάσει την αντίληψη περί διακυβέρνησης γενικότερα. Η αντίληψη της διαδικασίας πληρωμής φόρων ως εύκολη, άμεση και δίκαιη, θα δημιουργήσει μια θετική εικόνα και θα διασφαλίσει την υποστήριξη στην είσπραξη των εσόδων που είναι απαραίτητα για την παροχή κρίσιμων υπηρεσιών».
Ο Andrew Packman, επικεφαλής του τομέα Φορολογικής Διαφάνειας και Συνολικής Φορολογικής Συνεισφοράς της PwC προσθέτει: «Τα αποτελέσματα της έρευνας αποτυπώνουν τη ζωτική σημασία που έχει για τις κυβερνήσεις και τις φορολογικές αρχές η συνέχιση των επενδύσεων στον εκσυγχρονισμό των συστημάτων φορολογικής διοίκησης. Ταυτόχρονα, όλες οι κυβερνήσεις θα χρειαστεί να αντιληφθούν τις επιπτώσεις που ενδέχεται να προκύψουν από τυχόν νέα συναίνεση στο πλαίσιο των τρεχουσών εργασιών του ΟOΣΑ και των G20 σχετικά με τη φορολόγηση στην ψηφιακή οικονομία».
Μην ξεχάσετε
You may like
-
Επεκτείνεται στο real estate consulting η PwC στην Ελλάδα
-
Εντυπωσιακή η πορεία της BriQ στο 9μηνο – Συνεχίζει τις επενδύσεις εν μέσω πανδημίας
-
Από τις ΑΠΕ στη βιώσιμη γεωργία – Νέα επένδυση 6 εκ. ευρώ από τον όμιλο ΕΝΤΕΚΑ
-
40 εκ. ευρώ από το Marathon Fund για χρηματοδότηση ελληνικών startups τεχνολογίας
-
Super 9μηνο για τα Πλαστικά Θράκης – Θεαματική αύξηση τζίρου και κερδών
-
Στόχο πωλήσεων 1 δισ. δολαρίων για τα φυτικά υποκατάστατα κρέατος και γαλακτομικών ανακοίνωσε η Unilever

“Στα σκαριά” νέα mega αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 40 εκατ. ευρώ της Premia Properties – Σε ποιούς 5 τομείς θα επενδυθούν τα κεφάλαια

Ανοίγει το 2025 στην Κρήτη το πρώτο ξενοδοχείο Handwritten Collection της Accor στην Ελλάδα – Πού θα βρίσκεται

Σε μικρή αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με διανομή δωρεάν μετοχών προχώρησε η PREMIA Properties

“Πράσινο φως” για έργο ανακαίνισης ξενοδοχείου στη Ρόδο

“Στα σκαριά” έργο για νέο ξενοδοχείο 4 αστέρων στη Νάξο

Ανοίγει το νέο εμπορικό πάρκο της Trade Estates στο Ηράκλειο – Και δεύτερο retail park “στα σκαριά” στην πόλη

Ξεκινά το Μάιο το νέο ξενοδοχείο Golden Milos Beach House από την Domotel – Πού βρίσκεται

To 25% της Prosperty απέκτησε η Eurobank – Πώς θα προωθήσει άμεσα μέσω της πλατφόρμας 800 ακίνητα στην αγορά

Εκτινάχθηκαν ο κύκλος εργασιών και τα κέρδη της Prodea το 2024 – Σε ποιά στρατηγική κίνηση οφείλονται

“Στα σκαριά” 4 νέα έργα για ξενοδοχεία στην Ζάκυνθο

Σε φάση ολοκλήρωσης το νέο Μινιόν – Ποιοί είναι οι ένοικοι των γραφείων και καταστημάτων

Ξεκίνησαν τα έργα για το νέο κτίριο της Πειραιώς στην Κοραή – Ποιά εταιρεία ανέλαβε το έργο της Dimand

“Στα σκαριά” 5 νέα ξενοδοχεία στις Κυκλάδες – Σε ποιά νησιά θα γίνουν

Μέσω Αναπτυξιακού προχωρά η νέα ξενοδοχειακή επένδυση στο κέντρο του Πειραιά – Ποιά εταιρεία επενδύει

Νέα μεγάλη τουριστική επένδυση “στα σκαριά” στη Λήμνο – Τι περιλαμβάνει το Master Plan του Limnos Resort

[VIDEO] The Ilisian: πώς προχωρά το μεγάλο έργο μεταμόρφωσης του πρώην Hilton της Αθήνας

“Στα σκαριά” νέο ξενοδοχείο 4 αστέρων στη Λεωφόρο Συγγρού – Ποιά άλλα έργα υλοποιεί στην Αθήνα η Blend Development

“Πράσινο φως” για νέο 5άστερο ξενοδοχείο στην Εύβοια – Σε ποιά περιοχή θα γίνει

[VIDEO] Σε πλήρη εξέλιξη τα έργα για το νέο κτίριο γραφείων The Syndesis Hub στο Ελληνικό – Ποιός όμιλος επενδύει στο ακίνητο

[VIDEO] Ξεκίνησαν τα έργα για τη νέα οικιστική επένδυση Athens Sansiveria στο Παλαιό Φάληρο – Πώς θα γίνει και ποιά εταιρεία επενδύει

[VIDEO] The Ilisian: πώς προχωρά το μεγάλο έργο μεταμόρφωσης του πρώην Hilton της Αθήνας

[VIDEO] The Ellinikon: “ψηλώνει” και άλλο ο “πράσινος” ουρανοξύστης κατοικιών Riviera Tower στο Ελληνικό

[VIDEO] Ξεκίνησαν τα έργα για τη νέα οικιστική επένδυση Athens Sansiveria στο Παλαιό Φάληρο – Πώς θα γίνει και ποιά εταιρεία επενδύει

[VIDEO] Ποιά είναι τα 4 μεγάλα έργα για νέα “πράσινα” κτίρια γραφείων στο Μαρούσι που έχει αναλάβει η ΤΕΡΝΑ

[VIDEO] Ξεκίνησε νέα οικιστική επένδυση στη Γλυφάδα η Ten Brinke

[VIDEO] Piraeus Gate: πώς θα μεταμορφωθεί μια ολόκληρη περιοχή στο κέντρο του Πειραιά – Ποιά κτίρια θα αξιοποιηθούν

[VIDEO] The Ellinikon: πώς προχωρούν τα μεγάλα έργα real estate στο Ελληνικό – “Σηκώθηκε” και άλλο ο Riviera Tower

[VIDEO] Σε εξέλιξη τα έργα για μια ακόμη οικιστική επένδυση της Ten Brinke στη Γλυφάδα

[VIDEO] The Ellinikon: προχωρούν τα μεγάλα έργα στο Ελληνικό

[VIDEO] Προχωρά η νέα οικιστική επένδυση της Ten Brinke στη Γλυφάδα
TRENDING
-
RESIDENTIAL2 εβδομάδες ago
Σε φάση ολοκλήρωσης το νέο Μινιόν – Ποιοί είναι οι ένοικοι των γραφείων και καταστημάτων
-
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ2 εβδομάδες ago
Ξεκίνησαν τα έργα για το νέο κτίριο της Πειραιώς στην Κοραή – Ποιά εταιρεία ανέλαβε το έργο της Dimand
-
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ1 εβδομάδα ago
“Στα σκαριά” 5 νέα ξενοδοχεία στις Κυκλάδες – Σε ποιά νησιά θα γίνουν
-
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ3 εβδομάδες ago
Μέσω Αναπτυξιακού προχωρά η νέα ξενοδοχειακή επένδυση στο κέντρο του Πειραιά – Ποιά εταιρεία επενδύει
-
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 εβδομάδες ago
Νέα μεγάλη τουριστική επένδυση “στα σκαριά” στη Λήμνο – Τι περιλαμβάνει το Master Plan του Limnos Resort