ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ
IOBE: Μικρή κάμψη των επιχειρηματικών προσδοκιών
Published
7 έτη agoon
By
NewsroomΟ Δείκτης Οικονομικού Κλίματος κατέγραψε μικρή υποχώρηση τον Οκτώβριο, στις 106,7 από 107,2 μονάδες τον Σεπτέμβριο, όπως αναφέρει σχετική έρευνα του ΙΟΒΕ. Η μεταβολή αυτή προήλθε κυρίως από το Λιανικό εμπόριο, τις Υπηρεσίες αλλά και την καταναλωτική εμπιστοσύνη που φαίνεται να διορθώνουν ελαφρά την έντονη ανοδική πορεία των τελευταίων μηνών. Οι προσδοκίες στη Βιομηχανία κατέγραψαν ήπια υποχώρηση, ενώ ο σχετικός δείκτης στις Κατασκευές σημείωσε έντονη ενίσχυση.
Η οριακή εξασθένιση του δείκτη ήταν αναμενόμενη, καθώς η μετεκλογική ευφορία μετριάστηκε σε κάποιο βαθμό, αν και ο δείκτης κινείται ακόμα σε υψηλά επίπεδα, όταν μάλιστα ο αντίστοιχος δείκτης στο σύνολο της Ευρώπης εξακολουθεί να υποχωρεί. Τα φορολογικά μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, τροφοδότησαν τις θετικές προσδοκίες κατόπιν των εκλογών. Πλέον, ο βαθμός υλοποίησης των προγραμματικών εξαγγελιών της κυβέρνησης και οι προτεραιότητες της οικονομικής πολιτικής θα διαμορφώσουν σε μεγάλο βαθμό το οικονομικό κλίμα.
Στην πλευρά των επιχειρήσεων, σημαντική προϋπόθεση για την περαιτέρω ενίσχυση της απασχόλησης και την τόνωση των επενδύσεων και της παραγωγής αποτελεί ο εξορθολογισμός της επιβάρυνσης της εργασίας από το φορολογικό και το ασφαλιστικό σύστημα, όπου εκκρεμούν νέες παρεμβάσεις της οικονομικής πολιτικής.
Μικρή κάμψη επιχειρηματικών προσδοκιών, κυρίως λόγω των χαμηλών προβλέψεων για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες
Ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στη Βιομηχανία κατέγραψε ήπια εξασθένιση τον Οκτώβριο, στις 105,3 (από 106,8 τον Σεπτέμβριο) μονάδες, επίπεδο ωστόσο υψηλότερο από το αντίστοιχο περυσινό (98,9 μον.). Η ήπια υποχώρηση των προσδοκιών στη βιομηχανία οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι μετριάστηκε η μετεκλογική ευφορία, αν και ο δείκτης είναι σε υψηλότερα επίπεδα από ότι το προηγούμενο έτος. Σε αυτό έχουν συμβάλλει η τόνωση των επενδύσεων των επιχειρήσεων, τόσο στην εγχώρια όσο και στην ξένη αγορά, καθώς και γενικότερα η αναπτυξιακή δυναμική που διαφαίνεται τους τελευταίους μήνες.
Σημαντικό ρόλο φαίνεται να έχουν παίξει, προς το παρόν, οι νομοθετικές παρεμβάσεις της νέας κυβέρνησης αν και ακόμα βρίσκονται σε αρχικό στάδιο, με τις φοροελαφρύνσεις, τις επερχόμενες μεταρρυθμίσεις στον τομέα της ενέργειας («νέο ενεργειακό νομοσχέδιο» του ΥΠΕΝ που βρίσκεται υπό διαβούλευση, το οποίο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων διατάξεις που αφορούν την προώθηση επενδύσεων ΑΠΕ και αποσυμφόρηση των αδειοδοτικών 3 διαδικασιών, τη στήριξη της παραγωγής από Ανανεώσιμες Πηγές και την εξοικονόμηση ενέργειας κτλ ) και το νέο αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο να δημιουργούν θετικές προοπτικές για την εγχώρια οικονομία.
Επιπρόσθετα, η ανάληψη μεγάλων επενδυτικών έργων εγχώριων μεταποιητικών επιχειρήσεων με κατασκευαστικά έργα σε ένα ευρύ πλήθος χωρών (κυρίως στη Μέση Ανατολή και στις χώρες της Βόρειας Αφρικής), αλλά και η ενισχυμένη εξαγωγική δραστηριότητα βιομηχανικών προϊόντων αναδεικνύει μια βελτιωμένη ανταγωνιστικότητα που δε φαίνεται να επηρεάζεται ακόμα από τα μέτρα εμπορικού προστατευτισμού σε μεγάλες αγορές.
Πράγματι η συμβολή του εξωτερικού εμπορίου της μεταποίησης στο σύνολο της εγχώριας οικονομίας παραμένει και το 2019 σημαντική. Αναλυτικά, οι εξαγωγές βιομηχανικών προϊόντων το διάστημα Ιανουαρίου – Αυγούστου του τρέχοντος έτους κατέγραψαν ενίσχυση 8,4% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2018, με την αξία τους να προσεγγίζει τα €9,8 δισεκ.
Σε αισθητά χαμηλότερα επίπεδα εντοπίζεται η άνοδος των εξαγωγών προϊόντων1 , μόλις κατά 1,7%, με την αξία αυτών να ανέρχεται στα €22,1 δισεκ το εν λόγω διάστημα. Σχετικά με τις εξαγωγές προϊόντων, εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών το πρώτο οκτάμηνο του 2019, ξεπέρασαν τα €14,8 δισεκ., σημειώνοντας ενίσχυση κατά 4,3% (από €14,2 δισεκ. το 2018).
Όσο αφορά στις εισαγωγές, η αξία αυτών στα βιομηχανικά προϊόντα διαμορφώνεται στα €20,1 δισεκ. στο διάστημα Ιανουαρίου – Αυγούστου του 2019, καταγράφοντας άνοδο 5,4%. Κατά συνέπεια, το εμπορικό έλλειμμα προσεγγίζει τα €10,4 δισεκ., σημειώνοντας ενίσχυση κατά 2,7% σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Σε υψηλότερα επίπεδα εντοπίζεται η άνοδος των εισαγωγών στο σύνολο των αγαθών (+3,7%), με την αξία αυτών να διαμορφώνεται στα €36 δισεκ. από €34,7 δισεκ. το πρώτο οκτάμηνο του προηγούμενου έτους. Αντίστοιχα, το ελλειμματικό ισοζύγιο το διάστημα Ιανουαρίου – Αυγούστου του 2019 διαμορφώθηκε στα €13,9 δισεκ., σημειώνοντας ενίσχυση της τάξης του 7,1% σε σχέση με ένα έτος πριν.
Εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, οι εισαγωγές προϊόντων το διάστημα Ιανουαρίου – Αυγούστου του 2019 άγγιξαν τα €25,8 δισεκ. (από €24,3 δισεκ.), σημειώνοντας άνοδο 5,8%, ενώ το εμπορικό έλλειμμα ξεπέρασε τα €10,9 δισεκ., (+7,9%, από το πρώτο οκτάμηνο του 2018). Από τις βασικές μεταβλητές του δείκτη, μικρή βελτίωση σημειώθηκε στο αρνητικό ισοζύγιο των εκτιμήσεων για τις παραγγελίες και τη ζήτηση, σε αντίθεση με το ισοζύγιο στις προβλέψεις για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες που υποχώρησε αισθητά, ενώ οι εκτιμήσεις για τα αποθέματα αποδυναμώθηκαν ελαφρώς.2 .
Αναλυτικότερα:
- Στις προβλέψεις για την εξέλιξη της παραγωγής τους προσεχείς 3-4 μήνες, το σχετικό ισοζύγιο εξασθένισε 8 μονάδες, με το δείκτη να διαμορφώνεται στις +21, και το 30% (από 38%) των επιχειρήσεων να προβλέπει άνοδο της παραγωγής του το επόμενο τρίμηνο και το 9% σταθερά μείωσή της.
You may like
-
Εντυπωσιακή η πορεία της BriQ στο 9μηνο – Συνεχίζει τις επενδύσεις εν μέσω πανδημίας
-
5.000 επιχειρήσεις επιδοτούνται από τα προγράμματα “Ψηφιακό Βήμα” και “Ποιοτικός Εκσυγχρονισμός”
-
3,2 δισ. ευρώ χάθηκαν από την αγορά μόνο στις επιχειρήσεις καταλυμάτων και εστίασης το Γ’ τρίμηνο
-
Διψήφια ύφεση για το 2020 τελικά λόγω του 2ου κύματος της πανδημίας
-
Πλησιάζει τα 9 δισ. ευρώ το έλλειμμα στο Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών στο 9μηνο
-
Κατατέθηκε στη Βουλή ο Προϋπολογισμός του 2021
Πώς θα χρηματοδοτηθεί η mega τουριστική επένδυση της ONYX στη Χαλκιδική
Ανοίγει τον Αύγουστο στη Σάμο το νέο 5άστερο ξενοδοχείο MGallery – Σε ποιά περιοχή του νησιού βρίσκεται
“Στα σκαριά” νέο έργο ανακαίνισης γνωστού ξενοδοχείου 4 αστέρων στη Ρόδο
Τρία δημόσια ακίνητα αναζητούν επενδυτή – Ποιοί είναι οι νέοι ενεργοί διαγωνισμοί έως το φθινόπωρο
Φοιτητική κατοικία: η ακτινογραφία της αγοράς ακινήτων σε 3 μεγάλες φοιτητουπόλεις – Ποιές οι τάσεις σε Πάτρα, Ιωάννινα και Λάρισα
H νέα γεωγραφία των επενδύσεων logistics στην Ελλάδα από το Θριάσιο έως τη Σίνδο – Ποιές νέες επενδυτικές κινήσεις βρίσκονται “στα σκαριά”
Πώς τα μεγάλα έργα υποδομών στην Αθηναϊκή Ριβιέρα ξεκλειδώνουν την υπεραξία των ακινήτων
Νέα κοινή επένδυση Sirec Energy – Blend Development για “πράσινο” κτίριο γραφείων στη Λεωφόρο Μεσογείων
Πόσο κοστίζει η αγορά ακινήτου κατοικίας στο κέντρο της Αθήνας το 2026 – Τι δείχνουν οι τάσεις στις τιμές πώλησης
Ten Brinke: νέα resort-inspired φιλοσοφία στις κατοικίες και επέκταση στην Κρήτη με νέα οικιστική επένδυση στα Χανιά
Ποιά 3 ανενεργά στρατόπεδα σε Αττική, Θεσσαλονίκη και Αχαΐα θα αξιοποιηθούν για νέες κατοικίες
Στην ΕΚΤΕΡ το mega έργο 101 εκατ. ευρώ για την κατασκευή του 5άστερου Infinity Six Senses Porto Heli
Σε φάση επανασχεδιασμού η οικιστική επένδυση της Ten Brinke στο The Ellinikon – Τι αλλάζει με την αποχώρηση της Centric
Στα “σκαριά” το νέο 5άστερο Radisson Blu Resort στη Μάνη – Τι θα περιλαμβάνει η αναβίωση του ιστορικού “Λακωνίς”
Σε διαφορετικές κατασκευαστικές ταχύτητες τα δύο νέα premium malls στο The Ellinikon
Σε στάδιο ωρίμανσης 4 από τις μεγαλύτερες ξενοδοχειακές επενδύσεις που δρομολογούνται αυτή την περίοδο σε όλη την Ελλάδα
Πέρα από την κλασική πολυκατοικία: 4 νέα οικιστικά μοντέλα που αναπτύσσονται στην Ελλάδα
Ποιες είναι οι 11 νέες ξενοδοχειακές επενδύσεις που δρομολογούνται στις Κυκλάδες – Σε ποιά νησιά θα γίνουν
Άνοιξε το νέο Leonardo Hotel Athens City Center δίπλα στο νέο ΜΙΝΙΟΝ – Πώς επεκτείνεται η αλυσίδα στην Ελλάδα
Πώς χτίζει το νέο οικιστικό χαρτοφυλάκιό της η Ten Brinke – Από τα μεγάλα συγκροτήματα στο remodeling κατοικιών
[VIDEO] Σε εξέλιξη η νέα οικιστική επένδυση Almyra Complex στα Νέα Κερδύλια Σερρών – Ποιός γνωστός όμιλος επενδύει
[VIDEO] Δείτε το νέο “πράσινο” κτίριο γραφείων AENORA στη Λεωφόρο Ποσειδώνος
[VIDEO] Προχωρούν τα έργα για την επέκταση της οικιστικής επένδυσης Pinea Living στο Νέο Ηράκλειο
[VIDEO] Ολοκληρώθηκε η οικιστική επένδυση Ilissos Suites στο Μοσχάτο – Ποιά εταιρεία επένδυσε στο έργο
[VIDEO] Προχωρούν τα έργα για τη μεγάλη τουριστική επένδυση VORIA στο Μαρούσι
[VIDEO] Σε λειτουργία το νέο υπερσύγχρονο κέντρο logistics της Skroutz στην Ελευσίνα
[VIDEO] Green Haven: προχωρά η μεγάλη οικιστική επένδυση της Ten Brinke στα Μελίσσια
20 οικιστικά έργα στα “σκαριά” για την MIBS – Σε ποιές περιοχές της Αττικής επενδύει
[VIDEO] Ξεκίνησε το νέο οικιστικό έργο της Ten Brinke στη Γλυφάδα
[VIDEO] Προχωρούν τα έργα για την επέκταση της επένδυσης logistics της BriQ στον Ασπρόπυργο
TRENDING
-
RESIDENTIAL3 ημέρες agoΠοιά 3 ανενεργά στρατόπεδα σε Αττική, Θεσσαλονίκη και Αχαΐα θα αξιοποιηθούν για νέες κατοικίες
-
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ1 εβδομάδα agoΣτην ΕΚΤΕΡ το mega έργο 101 εκατ. ευρώ για την κατασκευή του 5άστερου Infinity Six Senses Porto Heli
-
RESIDENTIAL3 εβδομάδες agoΣε φάση επανασχεδιασμού η οικιστική επένδυση της Ten Brinke στο The Ellinikon – Τι αλλάζει με την αποχώρηση της Centric
-
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 εβδομάδες agoΣτα “σκαριά” το νέο 5άστερο Radisson Blu Resort στη Μάνη – Τι θα περιλαμβάνει η αναβίωση του ιστορικού “Λακωνίς”
-
ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ & ΠΑΡΚΑ3 εβδομάδες agoΣε διαφορετικές κατασκευαστικές ταχύτητες τα δύο νέα premium malls στο The Ellinikon







