Connect with us

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Κ. Μαραγκός: Βελτιώνεται το επενδυτικό περιβάλλον στην Ελλάδα

Newsroom

Published

on

«Η Ελλάδα δέχεται το μεγαλύτερο βάρος έναντι άλλων χωρών ως τόπος άφιξης μεταναστών. Η αλληλεγγύη στην Ευρώπη επιβάλλει χώρες όπως η Ελλάδα, η Ιταλία και η Ισπανία που έχουν μεγάλα και δύσκολα, λόγω της θάλασσας, σύνορα, να μην αφήνονται μόνες τους, αλλά να αναζητούνται διαρκώς λύσεις, που θα μοιράσουν δίκαια το βάρος», τόνισε ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Πληροφοριών (BND), Δρ. Μπρούνο Καλ μιλώντας στο πρωτοχρονιάτικο δείπνο του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, που πραγματοποιήθηκε σήμερα το βράδυ στην Αθήνα και στην οποία παρέστησαν μεταξύ άλλων ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης, εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ο πρώην υπουργός Χρ. Σπίρτζης και ο πρέσβης της Γερμανίας στην Αθήνα Ερνστ Ράιχελ.

O κ. Καλ σημείωσε επίσης ότι «οι προκλήσεις, που πρέπει να αντιμετωπίσει η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πληροφοριών επηρεάζουν και την οικονομία και τις αποφάσεις στο επιχειρείν. Ο επιχειρηματίας πρέπει καθημερινά να αξιολογεί νέα ρίσκα και να αντιδρά κατάλληλα μπροστά σε κάθε νέα εξέλιξη». Σχολιάζοντας τον ρόλο της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Πληροφοριών, τόνισε ότι, έχει την υποχρέωση να συλλέγει και να τροφοδοτεί την ομοσπονδιακή κυβέρνηση με όλα τα απαραίτητα στοιχεία, ωστόσο οι αποφάσεις που λαμβάνονται πάνω στο θέμα του μεταναστευτικού στην Ευρώπη, είναι, όπως επισήμανε, θέμα της πολιτικής.

Αισιόδοξα μηνύματα για την οικονομία

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, Κωνσταντίνος Μαραγκός, τοποθετήθηκε με αισιοδοξία για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, δηλώνοντας ότι «η εμπιστοσύνη και η αξιοπιστία αποκαθίστανται, το επενδυτικό περιβάλλον βελτιώνεται κι αυτό αποτυπώνεται στην πορεία των ελληνικών χρεογράφων στις αγορές, όπως και στο γεγονός ότι για το 2020 η κυβέρνηση αναμένει ρυθμούς αύξησης του ΑΕΠ κατά πολύ υψηλότερους του 2%, με ένταση των επενδύσεων, τόνωση της ζήτησης, αλλά και μείωση της ανεργίας».

Αναφέρθηκε επίσης στην ανεργία που, όπως είπε, μειώνεται με εντυπωσιακούς ρυθμούς, κλείνοντας τον Οκτώβριο του 2019 στο 16,6% από 18,5% τον αντίστοιχο μήνα του 2018, στάθηκε στο ζήτημα της νεανικής ανεργίας που παραμένει ένα σοβαρό θέμα για τον τομέα της απασχόλησης, επισήμανε την αύξηση των εξαγωγών κατά 4,4% στο 11μηνο του 2019, όπως και τον δείκτη οικονομικού κλίματος του ΙΟΒΕ, που ήδη φθάνει στο υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας 12ετίας.

Σημείωσε ωστόσο, και ζητήματα όπως οι αργοί χρόνοι απόδοσης της δικαιοσύνης και τα γραφειοκρατικά εμπόδια τα οποία θα πρέπει, όπως υπογράμμισε, να περιοριστούν σε μεγαλύτερο βαθμό, ενώ τόνισε ως ιδιαιτέρως σημαντικά θέματα για τις επιχειρήσεις τη μείωση της φορολογίας, τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης μέσω πάταξης της φοροδιαφυγής, καθώς και τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους των επιχειρήσεων.

Ιδιαίτερη ήταν η αναφορά του και στα κόκκινα δάνεια, για τα οποία σημείωσε ότι «η προώθηση του σχεδίου Ηρακλής σίγουρα δίνει μια πρώτη διέξοδο, όμως το τραπεζικό σύστημα θα πρέπει να κινηθεί ταχύτατα, ώστε να μειώσει περαιτέρω τις μη εξυπηρετούμενες χορηγήσεις και να απελευθερώσει τις εργασίες του, εξασφαλίζοντας μεγαλύτερη ρευστότητα στις επιχειρήσεις».

Σχολιάζοντας γενικότερα, τα όσα πρέπει να γίνουν ώστε η Ελλάδα να ενισχύσει τη θέση της ως επενδυτικός προορισμός, τόνισε ότι «η χώρα θα πρέπει να δουλέψει σκληρά και μεθοδικά. Δεν αρκεί για την επίτευξη του στόχου αυτού η πρόθεση και η αποφασιστικότητα της ανώτερης πυραμίδας της διοίκησης. Θα πρέπει να υπάρξει διάχυση ανάλογης διάθεσης και κουλτούρας μέχρι και τα κατώτερα στρώματα. Να αποδεχτεί δηλαδή, κάθε τμήμα του κράτους, ότι οφείλει να λειτουργεί ως ‘ιμάντας’ ανάπτυξης και προσέλκυσης επενδύσεων κι όχι ως αρνητής τους. Σε αυτό το σκηνικό καλούμαστε όλοι να κινηθούμε με γοργά βήματα, καθένας από τη θέση ευθύνης του. Πολιτεία, θεσμικοί παράγοντες και επιχειρήσεις έχουν χρέος να θέσουν το πλαίσιο για ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα ανασυγκρότησης της οικονομίας, που θα βασίζεται σε δύο πυλώνες: Στην ένταση της εξωστρέφειας και στην αύξηση των ελληνικών και ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα», σημείωσε ο κ. Μαραγκός.

Τέλος, ιδιαίτερη ήταν η αναφορά του προέδρου του επιμελητηρίου στην καινοτομία. Ειδικότερα, επισήμανε την πραγματοποίηση του πρώτου Ελληνογερμανικού Φόρουμ Καινοτομίας, που διοργάνωσε πέρυσι το επιμελητήριο από κοινού με τη γερμανική πρεσβεία και που μέσω αυτού, ένας σημαντικός αριθμός ελληνικών επιχειρήσεων είχε την ευκαιρία να γνωρίσει την εφαρμογή προηγμένων τεχνολογιών από γερμανικές εταιρίες, όπως και τον ρόλο της καινοτομίας στην προσπάθεια του επιχειρηματία να διαφοροποιηθεί του ανταγωνισμού του.

Στο πλαίσιο αυτό, εξάλλου, όπως είπε ο κ. Μαραγκός, θα διοργανωθεί στις 9 Μαρτίου στο Βερολίνο, σε συνεργασία με την Κεντρική Ένωση Γερμανικών Εμπορικών και Βιομηχανικών Επιμελητηρίων το «Ελληνογερμανικό Οικονομικό Φόρουμ – Όραμα και ευκαιρίες επενδύσεων στην πράσινη οικονομία», που συμφώνησε πέρυσι ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και το οποίο στοχεύει στην τόνωση των ελληνογερμανικων οικονομικών σχέσεων, την προσέλκυση επενδύσεων από τη Γερμανία και στη δημιουργία joint ventures μεταξύ γερμανικών και ελληνικών επιχειρήσεων.

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου αναφέρθηκε επίσης στην ανάληψη συγκεκριμένων δράσεων για την περαιτέρω στήριξη και ενδυνάμωση των ελληνογερμανικών σχέσεων, που συζήτησε πρόσφατα κι ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης στο Βερολίνο, με τον υπουργό του ομοσπονδιακού υπουργείου Οικονομίας και Ενέργειας, Πέτερ Αλτμάιερ.

Οι στόχοι του Επιμελητηρίου για το 2020

Ο γενικός διευθυντής και μέλος ΔΣ του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, Δρ. Αθανάσιος Κελέμης, στο χαιρετισμό του τόνισε ότι κεντρικός στόχος του Επιμελητηρίου και φέτος, θα είναι η ανάδειξη, με πρωτοβουλίες και δράσεις, του “οδικού χάρτη”, που θα φέρει πιο κοντά στη γερμανική αγορά, ελληνικές επιχειρήσεις, οι οποίες δίνουν έμφαση στην εξωστρέφεια και, ταυτόχρονα, θα στρέψει το ενδιαφέρον Γερμανών επενδυτών στην Ελληνική αγορά.

Όπως είπε, οι γερμανικές επενδύσεις στην Ελλάδα έχουν ήδη αυξηθεί στα 4,2 δισ. ευρώ, υποστηριζόμενες συνολικά από 121 γερμανικές και ελληνογερμανικές επιχειρήσεις, που απασχολούν 29.000 εργαζόμενους και πραγματοποιούν ετήσιο τζίρο της τάξης των 8,3 δισ. ευρώ, ή περίπου 3% του ΑΕΠ της Ελλάδας.

Αναφερόμενος στις πρωτοβουλίες που ανέλαβε το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο κατά την περυσινή χρονιά, στάθηκε στις 800 επιχειρήσεις που δήλωσαν «παρών» σε διεθνείς εκθέσεις γερμανικών εκθεσιακών οργανισμών, για τις οποίες αντιπρόσωπος στην Ελλάδα και Κύπρο είναι το Επιμελητήριο, καταλαμβάνοντας συνολική εκθεσιακή επιφάνεια περίπου 18.000 τ.μ., στις 40 εκδηλώσεις του επιμελητηρίου, καθώς και στις επιχειρηματικές αποστολές που υποστήριξε στο εξωτερικό, με στόχο την προώθηση ελληνικών προϊόντων και υπηρεσιών και την προσέλκυση επενδυτικού ενδιαφέροντος για αναπτυξιακά έργα στην Ελλάδα.

Ιδιαίτερα ήταν τα σχόλια του κ. Κελέμη και για τη φετινή ΔΕΘ, όπου η Γερμανία είναι η τιμώμενη χώρα. Όπως ο ίδιος υπογράμμισε, το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο θα έχει παρουσία στο εθνικό περίπτερο της Γερμανίας. «Σχεδιάζουμε για τους εκθέτες μας -ιδιαίτερα για τα μέλη μας – να διοργανώσουμε ένα πλούσιο φάσμα εκδηλώσεων, αναδεικνύοντας το δυναμικό για διμερείς συνεργασίες σε νευραλγικούς τομείς της οικονομίας, όπως για παράδειγμα η ψηφιοποίηση, η 4η βιομηχανική επανάσταση, η ενέργεια και το περιιβάλλον, η καινοτομία και τα start-ups», πρόσθεσε ο κ. Κελέμης.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Advertisement Macon
Advertisement
Advertisement Ergon Tzanidakis
Advertisement TÜV Austria
Advertisement Aecom
Άποψη του Πειραιά - Πηγή: Canva
REAL ESTATE11 ώρες ago

Δύο νέα διατηρητέα κτίρια σε Πατησίων και Πειραιά απέκτησε η Μπλε Κέδρος

Μάνη - Φωτογραφία αρχείου - Φωτό: ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ / EUROKINISSI
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ21 ώρες ago

Εγκρίθηκε έργο για νέο ξενοδοχείο 4 αστέρων στη Μάνη

Ζάκυνθος - Φωτογραφία αρχείου - Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Διονύσης Παπαντώνης
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ22 ώρες ago

“Στα σκαριά” έργο για νέο ξενοδοχείο στην Ζάκυνθο – Δείτε πού θα γίνει

Φωτογραφία αρχείου - Designed by Canva
REAL ESTATE23 ώρες ago

Πώς επεκτείνεται στο real estate η Lyktos – Στο “ραντάρ” ξενοδοχεία και εμπορικά ακίνητα

To πρώην ξενοδοχείο Civitel Olympic στο Μαρούσι - Πηγή: Google Maps
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ23 ώρες ago

[VIDEO] Ανοίγει την 1η Μαρτίου το νέο The Fiction Athens στο Μαρούσι – Πώς μεταμορφώθηκε το γνωστό ξενοδοχείο Civitel

Ξενία Άνδρου - Φωτό: Google Maps
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ23 ώρες ago

Στο Δήμο για 40 έτη προς αξιοποίηση το Ξενία Άνδρου – Τι προβλέπει η συμφωνία μακροχρόνιας μίσθωσης

REAL ESTATE2 ημέρες ago

Δύο οικόπεδα στο The Ellinikon πούλησε η Lamda Development στην Ten Brinke έναντι 41,5 εκατ. ευρώ

Γενική άποψη της επένδυσης στο Ελληνικό - Πηγή: Lamda Development
RESIDENTIAL2 ημέρες ago

Σε νέα οικιστική επένδυση 100 εκατ. ευρώ στο The Ellinikon προχωρούν CENTRIC και ΤΕΝ ΒRINKE

Design by Canva
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 ημέρες ago

“Πράσινο φως” στο νέο έργο ανακαίνισης ξενοδοχείου 5 αστέρων στο Ηράκλειο

Το κτίριο στην οδό Αιόλου 73 στο κέντρο της Αθήνας - Πηγή: Google Maps
RESIDENTIAL2 ημέρες ago

Νέα επένδυση της ZOIA δρομολογείται στην οδό Αιόλου – Ποιό κτίριο θα αξιοποιηθεί

Το νέο συγκρότημα κατοικιών και supermarket της Μασούτης στις Τρεις Γέφυρες - Πηγή: Google Maps
RESIDENTIAL3 εβδομάδες ago

[VIDEO] Προχωρά το mega project 30 εκατ. ευρώ με κατοικίες και εμπορικό κατάστημα της Μασούτης στις Τρεις Γέφυρες – Πότε θα ολοκληρωθεί

Το νέο συγκρότημα κατοικιών και γραφείων Skyway στο Piraeus Gate - Πηγή: DKG Development
RESIDENTIAL3 εβδομάδες ago

[ΦΩΤΟ] Ξεκίνησε η κατασκευή του νέου συγκροτήματος κατοικιών και γραφείων Skyway στον Πειραιά – Πώς εντάσσεται στο mega project PIRAEUS GATE

Το ακίνητο στην οδό Χάρητος 3 στο Κολωνάκι - Πηγή: Google Maps
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 εβδομάδες ago

Ποιό ακίνητο θα μετατραπεί σε νέο ξενοδοχείο 5 αστέρων στο Κολωνάκι

Το ακίνητο στην οδό Γρ. Λαμπράκη 136 στον Πειραιά - Πηγή: Google Maps
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ4 ημέρες ago

Νέο ξενοδοχείο δρομολογείται στο κέντρο του Πειραιά – Σε ποιόν κεντρικό δρόμο θα γίνει

Το νέο κτίριο με seviced apartments στην οδό Πειραιώς και Γερανίου - Πηγή: Blend Development
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ1 εβδομάδα ago

Ολοκληρώθηκε το νέο κτίριο serviced apartments της Blend Development στην Ομόνοια – Ποιό γνωστό κτίριο μεταμορφώθηκε σε κατοικίες

Φωτορεαλιστική απεικόνιση του νέου έργου γραφείων της Hellenic Properties στον Ταύρο - Πηγή: Hellenic Properties
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ2 εβδομάδες ago

“Στα σκαριά” νέα επένδυση γραφείων της Hellenic Properties στον Ταύρο – Ποιό γνωστό ακίνητο θα αξιοποιηθεί

Το οικιστικό έργο Aura Residential στο The Ellinikon - Πηγή: Aura Residential
RESIDENTIAL2 εβδομάδες ago

Σε αδειοδοτική διαδικασία η μεγάλη οικιστική επένδυση Aura Residential στο The Ellinikon – Τι θα περιλαμβάνει και ποιές εταιρείες επενδύουν

Το Κτήμα Τατοΐου από ψηλά - Φωτό: Λ. Μάλαμας
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 εβδομάδες ago

Παράταση για το μεγάλο διαγωνισμό για το πρώην βασιλικό κτήμα στο Τατόι – Ποιά γνωστή εταιρεία real estate θα δηλώσει “παρών”

Το ακίνητο της Hellenic Properties στη Λεωφόρο Συγγρού - Πηγή: Hellenic Properties
REAL ESTATE2 εβδομάδες ago

Σε εξέλιξη το mega οικιστικό έργο της Hellenic Properties στη Συγγρού – Ποιά άλλα έργα για κτίρια γραφείων και ξενοδοχεία σχεδιάζει

Το ημιτελές ξενοδοχείο στην Αγία Μαρίνα
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 εβδομάδες ago

Από την Ella Resorts το νέο resort της Αττικής – Ποιό γνωστό εγκαταλελειμένο ακίνητο στην Αθηναϊκή Ριβιέρα με ιστορία θα μετατραπεί σε 5άστερο ξενοδοχείο

To πρώην ξενοδοχείο Civitel Olympic στο Μαρούσι - Πηγή: Google Maps
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ23 ώρες ago

[VIDEO] Ανοίγει την 1η Μαρτίου το νέο The Fiction Athens στο Μαρούσι – Πώς μεταμορφώθηκε το γνωστό ξενοδοχείο Civitel

To πρώην ξενοδοχείο Βέρμιον στη Νάουσα - Πηγή: Δήμος Ηρωικής Πόλης Νάουσας
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 ημέρες ago

Προς αξιοποίηση το ακίνητο του πρώην ξενοδοχείου “Βέρμιον” στη Νάουσα – Τι αφορά ο διαγωνισμός παραχώρησης 48 εκατ. ευρώ

Etolikou 11- Πηγή: MIBS Group
RESIDENTIAL5 ημέρες ago

Δύο νέες οικιστικές επενδύσεις από την MIBS στον Πειραιά – Ποιό πρώην βιομηχανικό κτίριο με ιστορία θα μεταμορφωθεί σε κατοικίες

Το νέο οικιστικό έργο της Ten Brinke στην οδό Λαζαράκη στη Γλυφάδα - Πηγή: Ten Brinke
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ1 εβδομάδα ago

[VIDEO] Ξεκίνησε η νέα οικιστική επένδυση της Ten Brinke στη Γλυφάδα

Η νέα επένδυση Voria στο Μαρούσι - Όμιλος Regency
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 εβδομάδες ago

[VIDEO] Δείτε πώς προχωρούν τα έργα για το Project VORIA στο Μαρούσι

Το νέο συγκρότημα κατοικιών και supermarket της Μασούτης στις Τρεις Γέφυρες - Πηγή: Google Maps
RESIDENTIAL3 εβδομάδες ago

[VIDEO] Προχωρά το mega project 30 εκατ. ευρώ με κατοικίες και εμπορικό κατάστημα της Μασούτης στις Τρεις Γέφυρες – Πότε θα ολοκληρωθεί

Τα έργα σε εξέλιξη στον νέο Riviera Tower στο The Ellinikon - Πηγή: Bizness.gr
RESIDENTIAL2 μήνες ago

[VIDEO] The Ellinikon: προχωρούν τα μεγάλα κτιριακά έργα – “Ψήλωσαν” και άλλο Riviera Tower, IRC και τα κτίρια κατοικιών

Green Haven Melissia - Πηγή: Ten Brinke
RESIDENTIAL2 μήνες ago

[VIDEO] Σε εξέλιξη η νέα μεγάλη οικιστική επένδυση Green Haven στα Μελίσσια

Πηγή: Dimand Real Estate
REAL ESTATE2 μήνες ago

[VIDEO] Παρουσιάστηκε το masterplan για τη μεγάλη επένδυση της Dimand στο ΦΙΞ στη Θεσσαλονίκη – Τι θα περιλαμβάνει

Conrad Athens The Ilisian - Πηγή: Hilton
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ3 μήνες ago

Τους πρώτους μήνες του 2026 θα ξεκινήσει τη λειτουργία του το νέο 5άστερο Conrad Athens The Ilisian

TRENDING

Επικοινωνία

Copyright © 2019-2024 Bizness.gr

Bizness.gr - Ταυτότητα
Ιδιοκτήτρια εταιρεία: «INFRA MEDIA M.I.K.E.» Διακριτικός τίτλος: «INFRA MEDIA» - Έδρα: Δήμος Αθηναίων, Αριστείδου αρ. 10-12, Τ.Κ. 10559 - ΑΦΜ: 801478591 Δ.Ο.Υ.: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ. - Τηλ. επικοινωνίας: 2130405600 - E-mail: contact@ypodomes.com Νόμιμος Εκπρόσωπος: Καραγιάννης Νικόλαος, Νόμιμος Εκπρόσωπος - Δικαιούχος του ονόματος τομέα (bizness.gr): INFRA MEDIA M.I.K.E. - Διευθυντής/Διαχειριστής: Καραγιάννης Νικόλαος - Διευθυντής Σύνταξης: Κατερίνα Παναγέα
Η Εταιρεία δηλώνει ότι έχει συμμορφωθεί με τη Σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της Επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L 63).