Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κατασκευές: Ζωντανά παραμένουν τα εργοτάξια της χώρας

bizness.gr

Published

on

Θετικά δέχθηκε η πλειοψηφία του κόσμου των υποδομών τα πρώτα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση και το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών μέσω της ΠΝΠ για το πάγωμα των διαγωνισμών αλλά και των προθεσμιών σε έργα και παραχωρήσεις. Την ίδια ώρα δίνεται “μάχη” για να κρατηθούν ζωντανά τα εργοτάξια καθώς υπάρχει ένα debate σχετικά με αυτό.

Πηγές από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών σημειώνουν στο ypodomes.com ότι προς το παρόν δεν υπάρχει πρόθεση να κλείσουν τα εργοτάξια. Είναι προφανές ότι τα εργοτάξια είναι για τον τεχνικό κλάδο της χώρας, ότι είναι οι βιομηχανίες για την αγορά, δηλαδή αιμοδότης και κινητήριος δύναμη.

“Πρέπει να κρατήσουμε την οικονομία σε λειτουργία” σημειώνει ο πρόεδρος του ΕΣΒΥΚ (Εθνικό Συμβούλιο Βιομηχανίας Υποδομών-Μεταφορών) στο ypodomes.com, Σέργιος Λαμπρόπουλος και όπως λέει “υπάρχουν δυσκολίες στη λειτουργία των επιχειρήσεων λόγω της κατάστασης”. Ο κ.Λαμπρόπουλος χαρακτηρίζει θετικά αυτά τα πρώτα μέτρα που λήφθηκαν με την ΠΝΠ αλλά επισημαίνει ότι χρειάζονται περισσότερα “κοιτάξτε, είναι ένας κοινός αγώνας, εμείς από την πλευρά μας θα προσπαθήσουμε να συμβάλλουμε, με προτάσεις και θα υπάρξουν και επόμενες συναντησεις με το υπουργείο ΥΠΟΜΕ για να γίνουν ακόμα περισσότερα”.

Ο πρόεδρος του ΕΣΒΥΚ πάντως τονίζει ότι ακόμα και σε αυτή τη δύσκολη περίοδο δεν πρέπει το Υποδομών και Μεταφορών να ανακόψει την προσπάθεια του για νομοθετικές παρεμβάσεις και να συνεχίσει την προετοιμασία για νέα πακέτα έργων τα οποία θα βοηθήσουν την οικονομία ολόκληρης της χώρας.

ΣΤΗ ΣΩΣΤΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΤΑ ΜΕΤΡΑ

Στο ίδιο μήκος κύματος είναι και παράγοντες της αγοράς. Συμφωνούν ότι τα μέτρα είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και δείχνουν πως πρέπει να τρέξει από τώρα η προετοιμασία για την επαύριο της κρίσης. Όπως σημειώνουν είναι ένα θετικό μήνυμα για τον κλάδο το πάγωμα σε διαγωνισμούς και έργα αλλά ταυτόχρονα εκφράζουν την άποψη ότι σύντομα θα χρειαστεί να ληφθούν μεγαλύτερης διάρκειας μέτρα.

Αναφορικά με το θέμα των εργοταξίων είναι κάθετοι “είναι παραλογισμός να λειτουργόυν αποθήκες, γραφεία, call centers κ.α. επαγγέλματα κλειστών χώρων και να συζητάμε για γενικό κλείσιμο των εργοταξίων. Το ζήτημα είναι να υπάρχει εργασία στα εργοτάξια γιατί θα καταρρεύσει όλος ο κλάδος. Εδώ μιλάμε για εργασία σε εξωτερικό χώρο, πολλές φορές σε τεράστιες εκτάσεις. Εφόσον λαμβάνονται αυστηρά μέτρα ασφαλείας, τα ίδια που λαμβάνονται και σε άλλους επαγγελματικούς χώρους, η κουβέντα αυτή είναι άτοπη” υπογραμμίζουν στο ypodomes.com.

Πάλι, υπάρχει και από την αγορά η επισήμανση, πως πρέπει να υπάρξει από τώρα ο σχεδιασμός για το πως θα μπορέσει να συνέλθει η οικονομία την επόμενη ημέρα. Μάλιστα όπως πιστεύουν “Είναι μία χρυσή ευκαιρία να πιέσουμε την Ευρώπη για να ξεμπλοκάρουν μεγάλα εργα, να ωριμάσουν μελετες, να μην χαθεί επιπλέον πολύτιμος χρόνος”.

Από την πλευρά του το υπουργείο ΥΠΟΜΕ δείχνει να έχει αξιολογήσει την κατάσταση και να λειτουργεί με γνώμονα τις εξελίξεις. Όπως αποκαλύπτει υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου “σκεφτήκαμε για την παράταση αυτή πως θα κερδίσουμε 2 μήνες, τώρα πλέον θα αξιολογεί ο καθε αναδοχος αν πρέπει να κλείσει ή όχι το εργοταξιο. Ανάλογα με την εξέλιξη της κρίσης θα παίρνουμε συμπληρωματικά μέτρα”.

ΟΙ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ

Το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του ypodomes.com κάνει ενέργειες σε συνδυασμό με άλλα υπουργεία για να μπορέσουν να τρέξουν πληρωμές από τη διαχειριστικές αρχές στα έργα με χρηματοδότηση ΕΣΠΑ, ενώ επεξεργάζεται σειρά από μέτρα ανακούφισης των εταιρειών.

Τα σημαντικότερα από αυτά είναι η χορήγηση δανείου κίνησης με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου, αναστολή ασφαλιστικών εισφορών σε εταιρείες με ΚΑΔ που δεν έχουν ενταχθεί στις πληττόμενες επιχειρήσεις, να μπορεί να γίνεται ηλεκτρονικά ρύθμιση και να γίνεται παρακράτηση απευθείας για ασφαλιστικές και φορολογικές οφειλές.

Για το θέμα του σχεδιασμού σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες το υπουργείο τρέχει σε πολλαπλά μέτωπα, προκειμένου να μπορέσουν να τρέξουν έργα και μελέτες και να προετοιμαστεί το έδαφος για την μετά την κρίση περίοδο. Στο δύσκολο περιβάλλον που βιώνει η χώρα αλλά και η παγκόσμια κοινότητα, είναι φανερό πως τα έργα και οι κατασκευές θα παίξουν κρίσιμο ρόλο στην ανασυγκρότηση της οικονομίας.

ΤΙ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ Η ΠΝΠ

Η υπουργική απόφαση 20319/2020 λέει τα παρακάτω:

Αναβολή διενέργειας διαγωνισμών, παράταση προθεσμιών και άλλες διατάξεις, για το χρονικό διάστημα από 24.3.2020 έως και 30.4.2020, προς περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 , ΦΕΚ B 1022 – 24.03.2020 -Υπουργική Απόφαση 20319/2020

Άρθρο 1

Αναβάλλεται η διεξαγωγή διαγωνισμών για την ανάθεση δημοσίων συμβάσεων, αρμοδιότητας του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, σύμφωνα με τις διατάξεις των ν. 4412/2016 και 4413/2016, όπως ισχύουν, κατά το χρονικό διάστημα από τις 24.3.2020 μέχρι και τις 30.4.2020. Οι προγραμματισμένες για το ως άνω διάστημα δημοσιεύσεις προκηρύξεων αναβάλλονται και θα διεξαχθούν μετά την 30-4-2020.

Άρθρο 2

Στις περιπτώσεις δημοσίευσης, μέχρι και τις 20.3.2020, προκήρυξης διαγωνισμών του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 4412/2016 ή του ν. 4413/2016, όπως ισχύουν, παρατείνεται η καταληκτική ημερομηνία αιτήσεων συμμετοχής ή προσφορών για δύο (2) μήνες. Σε περίπτωση που η νέα ημερομηνία υποβολής των προσφορών, αιτήσεων συμμετοχής κ.ο.κ. συμπίπτει με εξαιρετέα ημέρα ή αργία, η ημερομηνία αυτή μεταφέρεται για την αμέσως επόμενη εργάσιμη ημέρα.

Άρθρο 3

Αναστέλλεται αυτοδίκαια, κατά το χρονικό διάστημα από τις 24-3-2020 έως και τις 30-4-2020, κάθε προθεσμία που προβλέπεται στο νομικό πλαίσιο ανάθεσης και εκτέλεσης των συμβάσεων, όπως κατά περίπτωση ισχύει (ήτοι των ν. 4412/2016, 4413/2016, 3669/2008, 3316/2005 κ.λπ.), με αναθέτουσα αρχή το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, είτε οι προθεσμίες αυτές τάσσονται υπέρ των υποψηφίων / αναδόχων, είτε υπέρ της Aναθέτουσας/Προϊσταμένης / Εποπτεύουσας Αρχής ή/και της Διευθύνουσας Υπηρεσίας. Προθεσμίες που έχουν αρχίσει πριν τις 24-3-2020 συνεχίζονται και εκπνέουν μετά τις 30-4-2020.

Άρθρο 4

Παρατείνονται αυτοδίκαια, έως και 30.4.2020, όλες οι συμβατικές προθεσμίες κατά την εκτέλεση των συμ βάσεων αρμοδιότητας του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, στις οποίες εφαρμόζεται τόσο το ισχύον, όσο και του προϊσχύσαν νομικό πλαίσιο (ν. 4412/2016, ν. 4413/2016, ν. 3669/2008, ν. 3316/2005 κ.ο.κ.), περιλαμβανομένων και των Συμβάσεων Παραχώρησης αρμοδιότητας του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, είτε αυτές έχουν τεθεί υπέρ των αναδόχων είτε υπέρ της Αναθέτουσας/Προϊσταμένης/ Εποπτεύουσας Αρχής ή/ και της Διευθύνουσας Υπηρεσίας. Προθεσμίες που άρχισαν πριν τις 243-2020 συνεχίζονται και ολοκληρώνονται μετά τις 30-4-2020.

 

Πηγή: ypodomes.com

Advertisement Macon
Advertisement TÜV Austria
Advertisement
Το Golden Hall - Πηγή: Eurokinissi / Παναγοπούλου Γεωργία
ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ & ΠΑΡΚΑ7 ώρες ago

Ολοκληρώθηκε η αποεπένδυση της Värde Partners από τη Lamda Malls – Στη Lamda πλέον το 100% των 2 malls

To Commercial Hub στο Ελληνικό - Πηγή: Lamda Development
ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ & ΠΑΡΚΑ8 ώρες ago

Πρόσω ολοταχώς για τα νέα malls στο Ελληνικό με τη νέα εταιρεία ειδικού σκοπού της Lamda

Μακέτα για το Ερασίνειο Ογκολογικό Νοσοκομείο στο Κορωπί - Πηγή: Parthenios Architects & Associates
REAL ESTATE9 ώρες ago

Ξανά στο σφυρί το ακίνητο – φιλέτο στο Κορωπί – Πότε πλειστηριάζεται

Design by Canva Pro
REAL ESTATE11 ώρες ago

Οι 3 κλάδοι real estate στην Ελλάδα που προσελκύουν επενδύσεις

Φωτογραφία αρχείου - Πηγή: Canva
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ3 ημέρες ago

Ντεμπούτο το 2023 στην Κρήτη για την Intercontinental – Πού ανοίγει 5άστερο resort

Το σύγχρονο κτίριο γραφείων της Noval στο Χαλάνδρι - Φωτό: Redex
REAL ESTATE3 ημέρες ago

Οι 5 τομείς που θα επενδύσει στο μέλλον η Noval Property

Ο Ολυμπιακός Πόλος Φαλήρου - Πηγή: Eurokinissi
REAL ESTATE4 ημέρες ago

Σύντομα ο διεθνής διαγωνισμός για τον Ολυμπιακό Πόλο Φαλήρου – Ο ρόλος της ΕΤΑΔ

Το ακίνητο στην οδό Ρηγίλλης 18 στην Αθήνα
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ4 ημέρες ago

Σε πεντάστερο ξενοδοχείο μετατρέπεται το ιστορικό ακίνητο που στέγαζε τη ΝΔ στη Ρηγίλλης

Η Αθήνα από ψηλά - Design by Canva Pro
REAL ESTATE4 ημέρες ago

Είσοδο στο ελληνικό property management για τη νέα θυγατρική της Resolute Asset Management

Το νέο 5άστερο ξενοδοχείο Isla Brown Corinthia στους Αγίους Θεοδώρους - Πηγή: Brown Hotels
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ5 ημέρες ago

[ΦΩΤΟ] Ανοίγει το νέο εντυπωσιακό ξενοδοχείο της Brown Hotels στην Κορινθία

REAL ESTATE8 μήνες ago

Τα πάνω – κάτω στην αγορά ακινήτων φέρνει η νέα γραμμή 4 του Μετρό – Δείτε χάρτη με τους σταθμούς

To Grand Hyatt Athens στη Συγγρού - Πηγή: Grand Hyatt Athens
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ12 μήνες ago

To 2022 θα ανοίξει το 2o μεγαλύτερο ξενοδοχείο της Αθήνας στη Λ. Συγγρού

ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ3 έτη ago

Επενδύσεις 1,1 δισ. ευρώ ετοιμάζει η EBRD στα Βαλκάνια

REAL ESTATE3 μήνες ago

Οι 2 εμβληματικές επενδύσεις real estate που μεταμορφώνουν την Πατησίων

ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ & ΠΑΡΚΑ1 έτος ago

Τα 7 εμπορικά κέντρα που αλλάζουν την εικόνα της Αθήνας – Ποιά νέα θα γίνουν και ποιά αλλάζουν

Το νέο ξενοδοχείο NYX Athens, στο πρώην Esperia στη Σταδίου - Πηγή: Tsolakis Architects
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ1 έτος ago

Τα 9 νέα ξενοδοχεία που ετοιμάζονται στην Αθήνα το 2021

Τα Μεσόγεια από ψηλά - Design by Canva Pro
REAL ESTATE8 μήνες ago

Σε ποιά περιοχή “κλείδωσε” η μεγάλη επένδυση της Microsoft στην Ελλάδα – Άνοδος στο τοπικό real estate

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ3 έτη ago

Διεθνή διαγωνισμό προκηρύσσει το ΥΠΕΝ για την κατεδάφιση αυθαιρέτων στην Αττική

Το νέο 5άστερο ξενοδοχείο Brown Beach Corinthia στους Αγίους Θεοδώρους - Πηγή: Brown Hotels
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ3 μήνες ago

[ΦΩΤΟ] 3 τουριστικές επενδύσεις που μεταμορφώνουν την Κορινθία – Πού και πότε ανοίγουν τα νέα ξενοδοχεία

Μύκονος - Φωτογραφία αρχείου - Πηγή: Canva
REAL ESTATE9 μήνες ago

Οι 5 hot περιοχές της Ελλάδας με τη μεγαλύτερη ζήτηση για ακίνητα από το εξωτερικό

Η οικιστική επένδυση της Ten Brinke στην οδό Καλλιπόλεως στο Ελληνικό - Πηγή: Ten Brinke
RESIDENTIAL6 ημέρες ago

Προχωρά η οικιστική επένδυση της Ten Brinke στο Ελληνικό

Η νέα μικτή επένδυση της Ten Brinke στο Χαλάνδρι - Πηγή: Ten Brinke
RESIDENTIAL1 εβδομάδα ago

[VIDEO] Σε εξέλιξη η τριπλή επένδυση της Ten Brinke στο Χαλάνδρι

Το Piraeus Tower στο λιμάνι του Πειραιά όταν ολοκληρωθεί - Φωτό: ΤΕΡΝΑ / PILA Studio
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ3 εβδομάδες ago

[VIDEO] Piraeus Tower: δείτε πώς θα γίνει ο νέος Πύργος του Πειραιά

Η νέα μεγάλη τουριστική επένδυση με 5άστερο ξενοδοχείο στα Αστέρια της Γλυφάδας
VIDEOS1 μήνα ago

[VIDEO] Πώς θα γίνουν τα bungalows στο νέο Οne & Only Aesthesis στα Αστέρια Γλυφάδας

Φωτογραφία αρχείου - Πηγή: Canva Pro
ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ & ΠΑΡΚΑ1 μήνα ago

[VIDEO] Ξεκίνησε η νέα εμπορική επένδυση της Ten Brinke στο Αγρίνιο

Το πρώην ακίνητο της ΑΒΕΞ στην Πάτρα
ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ & ΠΑΡΚΑ1 μήνα ago

[VIDEO] Πρόσω ολοταχώς για τη μεγάλη επένδυση του νέου retail park στην Πάτρα

Το Piraeus Tower στο λιμάνι του Πειραιά όταν ολοκληρωθεί - Φωτό: ΤΕΡΝΑ / PILA Studio
VIDEOS2 μήνες ago

[VIDEO] Ποιά είναι τα 5 νέα “πράσινα” κτίρια της Dimand

Η νέα Αγορά Μοδιάνο στη Θεσσαλονίκη - Πηγή: Όμιλος Fais
ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ & ΠΑΡΚΑ2 μήνες ago

Ανοίγει το καλοκαίρι η νέα Αγορά Μοδιάνο στη Θεσσαλονίκη

Πάρος - Πηγή: Unsplash
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 μήνες ago

[VIDEO] Δείτε τη νέα ξενοδοχειακή επένδυση της Grivalia στην Πάρο – Πώς θα μεταμορφωθεί το Piperi

Το νέο κτίριο γραφείων της ehret + klein στο πρώην κτίριο του ΔΟΛ στη Χρήστου Λαδά 1-3 - Πηγή: ehret + klein
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ3 μήνες ago

Ξεκίνησε η επένδυση των Γερμανών στο πρώτην κτίριο του ΔΟΛ στη Χρήστου Λαδά

Advertisement Aecom

Trending