Τον Μάιο προγραμματίζεται να βγεί η προκήρυξη που αφορά ακόμα ένα μεγάλο έργο για 17 νέα σχολεία-ΣΔΙΤ στην Κεντρική Μακεδονία. Σύμφωνα με έγγραφο του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών που διαθέτει το ypodomes.com, αυτό που απομένει είναι η έγκριση του έργου από την Γενική Γραμματεία ΣΔΙΤ του Νίκου Μαντζούφα και κατόπιν από τη Διυπουργική Επιτροπή (αυτή είναι η συνήθης διαδικασία).
Το κόστος του έργου ανέρχεται σε 153,61εκατ.ευρώ (ποσό με ΦΠΑ, ποσό χωρίς ΦΠΑ 123,61εκατ.ευρώ). Από αυτό, το ποσό που θα δαπανηθεί για την ανέγερση των σχολικών συγκροτημάτων είναι 82,66εκατ.ευρώ. Η διάρκεια της σύμβασης έχει οριστεί σε 27 χρόνια, δύο εκ των οποίων θα είναι για την κατασκευή των σχολείων.
ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
Οι σχολικές μονάδες που πρόκειται να ανεγερθούν με τη μέθοδο-ΣΔΙΤ βρίσκονται: τέσσερις στον Δήμο Παύλου Μελά (ΓΕΛ Ευκαρπίας, 4ο Δημοτικό Ευκαρπίας, 3ο ΓΕΛ Πολίχνης, 1ο Λύκειο Πολίχνης), τρεις στον Δήμο Πυλαίας – Χορτιάτη (3ο Γυμνάσιο, 3ο Λύκειο, 3ο Δημοτικό Πανοράματος), από δύο στους Δήμους Νεάπολης – Συκεών (7ο Νηπιαγωγείο, 4ο Δημοτικό Πεύκων) και Ωραιοκάστρου (3ο Γυμνάσιο, 6ο Δημοτικό), και από μία στους Δήμους Λαγκαδά (2ο Γυμνάσιο), Θέρμης (1ο ΓΕΛ), Αμπελοκήπων – Μενεμένης (5ο Δημοτικό), Καλαμαριάς (Ειδικό Σχολείο και Νηπιαγωγείο) και Κατερίνης (Μουσικό Γυμνάσιο-Λύκειο).
Οσον αφορά το είδος των σχολείων, πρόκειται για ένα νηπιαγωγείο, πέντε δημοτικά, ένα ειδικό νηπιαγωγείο και ειδικό δημοτικό σχολείο, τρία γυμνάσια, πέντε λύκεια, ένα επαγγελματικό λύκειο και ένα μουσικό γυμνάσιο-λύκειο (στην Κατερίνη).
Η όλη διαδικασία ξεκίνησε από το Φθινόπωρο του 2018, όταν ουσιαστικά βγήκε από την ναφθαλίνη, σχέδιο για 16 από τα 17 σχολεία που έτρεχε από τα τέλη της προηγούμενης δεκαετίας. Τότε λόγω της κρίσης δεν κατάφερε να υλοποιηθεί ποτε. Η ηγεσία του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών είναι ένθερμη οπαδός των ΣΔΙΤ καθώς ο υπουργός ΥΠΟΜΕ, Κώστας Καραμανλής έχει εκφραστεί επανειλημμένως θετικά και η υλοποίηση τους θεωρείται πλέον θέμα χρόνου.
Ο ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της Γενικής Διεύθυνσης Υδραυλικών, Λιμενικών και Κτηριακών Υποδομών του υπ.ΥΠΟΜΕ, είναι να βγει στον αέρα η προκήρυξη τον προσεχή Μάιο με την αίρεση της έγκρισης της από τη Διυπουργική. Περίπου ένα έτος αργότερα, τον Μάρτιο του 2021 εκτιμάται ότι θα φτάσουμε στην υποβολή των δεσμευτικών προσφορών (Β`φάση του διαγωνισμού). Η ανάδειξη του ανάδοχου επενδυτή εκτιμάται για τον Ιούλιο τοου 2021 και η υπογραφή της σύμβασης σύμπραξης τον Οκτώβριο του 2021.
Η κατασκευαστική περίοδος σύμφωνα με τις μελέτες θα διαρκέσει δύο χρόνια και εφόσον η έναρξη ισχύος της κατασκευαστικής περιόδου του ΣΔΙΤ γίνει στις αρχές του 2022 τότε στις αρχές του 2024 θα ολοκληρωθεί το κατασκευαστικό αντικείμενο. Η λειτουργία των σχολείων κατ`ελάχιστον θα ξεκινήσει τη σχολική χρονιά 2024-2025.
Θα είναι τα πρώτα σχολεία-ΣΔΙΤ στη Βόρεια Ελλάδα ακολουθώντας το παράδειγμα της Αττικής, των Χανίων και εσχάτως της Ρόδου. Ειδικότερα τα σχολεία ΣΔΙΤ στην Αττική είναι πολυβραβευμένα και θεωρούνται πρότυπα του είδους τους.
Πηγή: ypodomes.com