Connect with us

ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ

Οι 3 νέες τάσεις στα κτίρια γραφείων στην Ελλάδα – Το παράδειγμα της IWG

bizness.gr

Published

on

To νέο Spaces στην οδό Θεανούς

Η πανδημία και οι αλλαγές στην καθημερινότητα εκατομμυρίων εργαζομένων που έχει επιφέρει έχουν αλλάξει τα δεδομένα σε έναν από τους κλάδους του real estate που παρουσίαζε τις μεγαλύτερες προοπτικές ανάπτυξης, τουλάχιστον πριν την πανδημία.

Οι σύγχρονοι γραφειακοί χώροι στην Ελλάδα είναι λίγοι. Υπάρχει πολύ μικρή προσφορά, που σημαίνει ότι οποιοσδήποτε νέος χώρος δημιουργείται βρίσκει γρήγορα αγοραστές / εκμισθωτές. Τι συμβαίνει όμως με τη ζήτηση;

Τάση #1: γραφεία υψηλών προδιαγραφών

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν δύο αμφίρροπες δυνάμεις στην ελληνική αγορά γραφειακών χώρων (αλλά και παγκοσμίως).

Από τη μία, υπήρχε και εξακολουθεί να υπάρχει ισχυρή ζήτηση για νέους σύγχρονους γραφειακούς χώρους υψηλών προδιαγραφών. Αυτές αφορούν τόσο την ενεργειακή τους συμπεριφορά, όπως για παράδειγμα την παρουσία βιοκλιματικών χαρακτηριστικών και μηχανισμών εξοικονόμησης ενέργειας, όσο και τη γενικότερη λειτουργικότητα, άνεση και ασφάλεια για τους εργαζομένους.

Ειδικά το τελευταίο αποτελεί ολοένα και πιο συχνή απαίτηση των υποψηφίων αγοραστών / εκμισθωτών πλέον, λόγω της πανδημίας. Η ασφάλεια αφορά τόσο την υγιεινή των χώρων όσο και την ευελιξία τους ώστε ανάλογα με τις συγκυρίες να μπορούν οι γραφειακοί χώροι να προσαρμόζονται σε νέα δεδομένα (π.χ. λιγότεροι ανοικτοί χώροι με παρουσία πολλών εργαζομένων σε open space περιβάλλοντα).

Από την άλλη, η πανδημία και η έκρηξη της τηλεργασίας προκαλούν αμφιβολίες και σκέψεις στις επιχειρήσεις, οι οποίες αναθεωρούν τα πλάνα τους για τους γραφειακούς χώρους που χρειάζονται. Χρειάζονται γενικά γραφεία πλέον ή μπορεί η επιχείρηση να λειτουργήσει απρόσκοπτα με τους εργαζομένους να δουλεύουν από τα σπίτια τους; Και αν χρειάζονται γραφεία, πόσα και με τι χαρακτηριστικά.

Σε αυτή την διελκυστίνδα, η τάση είναι κάπου στη μέση. Σίγουρα οι επιχειρήσεις πλέον θα χρειαστούν θεωρητικά λιγότερες επιφάνειες γραφειακών χώρων. Το μέγεθός τους όμως είναι κάτι που θα ξεκαθαρίσει μετά από καιρό από τη λήξη της πανδημίας, όταν και θα έχει κατασταλάξει η σκόνη.

Το σίγουρο είναι ότι κτίρια υψηλών προδιαγραφών, όπως περιγράφηκαν παραπάνω, θα έχουν ζήτηση, καθώς αποτελούν πολύ μικρό ακόμη ποσοστό του συνολικού αποθέματος στην Ελλάδα (5%).

Σύμφωνα μάλιστα με τα στοιχεία της εταιρείας Cushman & Wakefield Proprius, αυτή τη στιγμή κατασκευάζονται στην Ελλάδα 85.000 τ.μ. νέων γραφείων υψηλών προδιαγραφών.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι το Piraeus Tower στον Πειραιά (που αναπτύσσεται από τις Dimand – Prodea – EBRD) και το πρώην κτίριο της Ελευθεροτυπίας (από τις Dimand – Grivalia).  Ή ακόμη και το νέο ιδιόκτητο πλέον κτίριο της Generali που κατασκευάζεται στη Λ. Συγγρού από τις Dimand – Prodea.

Τάση #2: ευέλικτα γραφεία

Ακόμη και πριν την πανδημία, είχε ξεκινήσει να καταγράφεται ένα ισχυρό trend που αφορά τους ευέλικτούς γραφειακούς χώρους. Αυτοί οι χώροι απευθύνονται τόσο σε επιχειρήσεις όσο και σε επαγγελματίες, καθώς παρέχουν την ευελιξία διαμόρφωσης ανάλογα με τις εκάστοτε ανάγκες.

Από τον αριθμό ή το μέγεθος των γραφείων, τη μορφή τους (κοινόχρηστες θέσεις εργασίας ή κλειστά γραφεία) και την περίοδο μίσθωσης. Αυτή η ευελιξία είναι που βοηθά στη μείωση των λειτουργικών εξόδων των επιχειρήσεων που επιλέγουν τέτοια γραφεία και τη μικρότερη δυνατή δέσμευση πόρων.

Πλέον με την πανδημία καταγράφεται ακόμη πιο ισχυρή ζήτηση τέτοιων χώρων, ως μέσο αντιμετώπισης των έκτακτων περιστάσεων που αυτή δημιουργεί. Το μειονέκτημα στην περίπτωση των ευέλικτων χώρων είναι από την άλλη μεριά ότι οι ανοικτοί χώροι (open space) με πολλές κοινόχρηστες θέσεις εργασίες αντιμετωπίζονται λόγω των μέτρων προστασίας και υγιεινής με ιδιαίτερη ανασφάλεια.

Ωστόσο, οι οργανωμένες εταιρείες του χώρου επεμβαίνουν άμεσα όταν χρειαστεί και διαμορφώνουν τους χώρους ανάλογα, με ότι αυτό σημαίνει για τα οικονομικά τους αποτελέσματα (πιο αραιές θέσεις εργασίας σημαίνει λιγότερες θέσεις άρα μικρότερα έσοδα μισθωμάτων).

Χαρακτηριστικό παράδειγμα τέτοιας εταιρείας στην Ελλάδα είναι η IWG (International Workplace Group), η εταιρεία-ομπρέλα των brands Regus και Spaces. Όπως έχει δηλώσει κατ’ επανάληψην ο Διευθύνων Σύμβουλος, Χρήστος Μισαηλίδης, τα πλάνα μιλούν για πενταπλασιασμό των ευέλικτων χώρων εργασίας στην Ελλάδα τα επόμενα χρόνια, με 2ο από αυτά τα κτίρια να δρομολογούνται μέσα στους επόμενους 24 μήνες.

Όπως τονίζει η ζήτηση είναι σημαντική παρά τη στάση αναμονής που κρατούν αρκετές εταιρείες έως ότου ξεκαθαρίσει το τοπίο με την πανδημία. Ωστόσο, επειδή η νέα τάση είναι αυτοί οι ευέλικτοι χώροι να μπορούν να χρησιμοποιηθούν και από εργαζομένους επιχειρήσεων οι οποίοι πλέον δουλεύουν από το σπίτι (προσωρινά ή μόνιμα) κατά περίπτωση και αν χρειαστεί (π.χ. για μια συνάντηση ή conference call), η παρουσία τέτοιων χώρων σε πολλές περιοχές της Ελλάδας είναι προαπαιτούμενο.

Για αυτό το λόγο, πρόσφατα η IWG λάνσαρε στην Ελλάδα ένα νέο πρόγραμμα ανάπτυξης δικτύου ευέλικτων χώρων μέσω franchise. Τα πλάνα αφορούν την ανάπτυξη 60 νέων κέντρων ευέλικτων γραφείων σε όλη τη χώρα. Οι κατάλληλοι χώροι είναι πάνω από 500 τ.μ. και η αρχική επένδυση υπολογίζεται σε περίπου 200.000 ευρώ.

Η Αττική και η Θεσσαλονίκη αποτελούν προτεραιότητα, λόγω πληθυσμού, ωστόσο η γεωγραφική κάλυψη είναι απαραίτητη για όλα τα μεγάλα αστικά κέντρα. Προτεραιότητα θα δοθεί σε πόλεις όπως η Λάρισα, η Λαμία, η Καλαμάτα, η Αλεξανδρούπολη, η Καβάλα, τα Ιωάννινα, η Ρόδος, η Πάτρα, ο Βόλος και το Ηράκλειο Κρήτης.

Τάση #3: αγορά 2 ταχυτήτων

Από την παραπάνω ανάλυση προκύπτει ότι στην Ελλάδα υπάρχει πλεόνασμα παλαιών γραφειακών χώρων και έλλειμμα νέων υψηλών προδιαγραφών. Αυτό είναι σίγουρα μια τάση που θα εδραιωθεί για τα επόμενα πολλά χρόνια στην εγχώρια αγορά.

Για τα τελευταία θα υπάρχει ζήτηση και οι επενδυτικές ευκαιρίες θα είναι αρκετές και σημαντικές. Κάτι που θα ωθήσει και τις τιμές τους προς τα πάνω. Αντίθετα, τα παλαιά κτίρια τα οποία θα αντιμετωπίσουν σημαντικές δυσκολίες λόγω της πανδημίας αλλά και μετά.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η Τράπεζα της Ελλάδας στην πρόσφατη ενδιάμεση έκθεση για τη νομισματική πολιτική “παρά την ανακοπή της δυναμικής της αγοράς επαγγελματικών ακινήτων, τα ακίνητα υψηλών προδιαγραφών εμφανίζονται πιο ανθεκτικά στις δυσμενείς εξελίξεις της αγοράς, όπως συνέβη και στην περίοδο της οικονομικής κρίσης που προηγήθηκε. Ειδικά στην παρούσα συγκυρία, ακίνητα με ανώτερες προδιαγραφές βιοκλιματικού σχεδιασμού, αερισμού, φωτισμού και τεχνολογικών υποδομών ανταποκρίνονται καλύτερα στις υγειονομικές απαιτήσεις και στις νέες ανάγκες απομακρυσμένης εργασίας, γεγονός το οποίο αναμένεται να αποτυπωθεί σταδιακά και στις αξίες τους”.

Το πρώην οινοποιείο Καμπά στην Παλλήνη, που θα μεταμορφωθεί σε Cambas Project
ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ & ΠΑΡΚΑ36 λεπτά ago

[VIDEO] Δείτε το Κτήμα Καμπά στην Παλλήνη που θα μεταμορφωθεί σε Cambas Project

Η φιλόδοξη βιομηχανία ηλεκτρικών οχημάτων Next.e.GO Mobile SE
ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΑ ΚΤΙΡΙΑ3 ημέρες ago

Σε ποιά πόλη προτάθηκε ήδη ακίνητο για τη μεγάλη επένδυση της Next.e.GO στην Ελλάδα

Η νέα Πολιτεία Καινοτομίας που θα κατασκευαστεί στο πρώην ακίνητο της ΧΡΩ.ΠΕΙ. στην Πειραιώς
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ3 ημέρες ago

Μεγάλο ενδιαφέρον και από το εξωτερικό για την Πολιτεία Καινοτομίας στη ΧΡΩ.ΠΕΙ.

Επεκτείνεται περαιτέρω στην Ελλάδα η ΙΚΕΑ από τον Όμιλο Fourlis
ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ & ΠΑΡΚΑ3 ημέρες ago

Ανοίγει το νέο mini IKEA στον Πειραιά – Πλάνο επέκτασης στην Ελλάδα με τα “ΙΚΕΑ πόλης”

To κτίριο που στεγαζόταν η Kodak στο Μαρούσι
REAL ESTATE3 ημέρες ago

Ξεμπλοκάρουν οι 15 διαγωνισμοί για τα ακίνητα – φιλέτα της Ektasis Development

Το ιστορικό βιομηχανικό κτίριο της ΑΖΕΛ στον Πειραιά
REAL ESTATE3 ημέρες ago

Ξαναπαίρνουν ζωή 5 πρώην βιομηχανικά ακίνητα-φιλέτα στον Πειραιά

Το Κτήμα Τατοΐου από ψηλά - Φωτό: Λ. Μάλαμας
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ4 ημέρες ago

Ξενοδοχείο και spa μέσα στο Κτήμα Τατοΐου – Παρουσιάστηκε η μελέτη αξιοποίησης

Οι νέες εγκαταστάσεις logistics της Ν. ΚΑΡΠΑΘΙΟΣ Α.Ε. για τη Sarmed στον Ασπρόπυργο - Φωτό: Ν. ΚΑΡΠΑΘΙΟΣ Α.Ε.
LOGISTICS4 ημέρες ago

Συνεχίζει τις επενδύσεις logistics η Sarmed – Δείτε τη νέα αποθήκη στον Ασπρόπυργο

H Spiral Villa από την Omniview Design - Πηγή: Killada Hills / Omniview Design
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ5 ημέρες ago

Δείτε πώς θα γίνουν οι βίλες στη μεγάλη τουριστική επένδυση Killada Hills στην Αργολίδα

Costa Ofrynio: η περιοχή που θα γίνει η νέα τουριστική επένδυση - Φωτό: Όμιλος Κουρτίδη
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ5 ημέρες ago

Costa Ofrynio: η νέα τουριστική επένδυση στην Καβάλα – Τι περιλαμβάνει

REAL ESTATE1 μήνα ago

Στα σκαριά νέα εντυπωσιακή Ισραηλινή επένδυση στο Παλαιό Φάληρο

Η καινοτόμα βιομηχανία ηλεκτρικών αυτοκινήτων Next.e.Go SE
REAL ESTATE3 εβδομάδες ago

Πού ψάχνει ακίνητο για το νέο εργοστάσιο ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην Ελλάδα η Next.e.go SE

Το ιστορικό βιομηχανικό κτίριο της ΑΖΕΛ στον Πειραιά
REAL ESTATE3 ημέρες ago

Ξαναπαίρνουν ζωή 5 πρώην βιομηχανικά ακίνητα-φιλέτα στον Πειραιά

ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ7 μήνες ago

Νέα προσπάθεια για δημιουργία πίστας Φόρμουλα 1 στην Ελλάδα – Ποιά περιοχή βρίσκεται στο στόχαστρο

To νέο εμπορικό πάρκο Piraeus Retail Park της Ten Brinke
REAL ESTATE4 εβδομάδες ago

Οι 3 μεγάλες real estate επενδύσεις που θα αλλάξουν την εικόνα της Πειραιώς

Λίγο μετά την κατεδάφιση στο ακίνητο της ΒΙΣ
ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ4 εβδομάδες ago

Οι 3 νέοι εμπορικοί πόλοι που θα αλλάξουν τη Λεωφόρο Κηφισού

Το νέο The Cohort Athens στη Λιοσίων
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ3 εβδομάδες ago

Τα 9 νέα ξενοδοχεία του 2021 στην Αθήνα – Ποιά και πότε αναμένεται να ανοίξουν

Τα Αστέρια της Γλυφάδας από ψηλά
REAL ESTATE2 εβδομάδες ago

Από το Μαρούσι έως τη Βούλα και την Παλλήνη: 5 μεγάλες ιδιωτικές επενδύσεις που προχωρούν

Το κτίριο Pharos στο κέντρο του Πειραιά
RESIDENTIAL1 μήνα ago

Σε πλειστηριασμό βγαίνει το κτίριο Pharos στο κέντρο του Πειραιά

RESIDENTIAL4 εβδομάδες ago

4 εμβληματικά κτιριακά projects στην “Αθηναϊκή Ριβιέρα”

Το πρώην οινοποιείο Καμπά στην Παλλήνη, που θα μεταμορφωθεί σε Cambas Project
ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ & ΠΑΡΚΑ36 λεπτά ago

[VIDEO] Δείτε το Κτήμα Καμπά στην Παλλήνη που θα μεταμορφωθεί σε Cambas Project

To Piraeus Port Plaza στον Άγιο Διονύσιο Πειραιά
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ6 ημέρες ago

[VIDEO] Δείτε πώς θα γίνει το Piraeus Port Plaza στον Άγιο Διονύσιο

VIDEOS1 εβδομάδα ago

[VIDEO] Έτσι θα γίνει το καζίνο στο Ελληνικό – Δείτε σε 3D το Inspire Athens IRC

Το ημιτελές mall του Βωβού στο Βοτανικό
VIDEOS3 εβδομάδες ago

[VIDEO] Δείτε πώς είναι σήμερα το ημιτελές mall του Βωβού στο Βοτανικό

VIDEOS3 εβδομάδες ago

[VIDEO] Τί θα γίνει με τα γραφεία στην μετά-κορονοϊό εποχή;

VIDEOS4 εβδομάδες ago

[VIDEO] Τα βιώσιμα και αειφόρα ξενοδοχεία της Ελλάδας

Το νέο ολοκληρωμένο κέντρο logistics της Ten Brinke στην Ελευσίνα
LOGISTICS1 μήνα ago

[VIDEO] Ολοκληρώθηκε το νέο κέντρο logistics της Ten Brinke στην Ελευσίνα

Άποψη εγκαταστάσεων logistics από ψηλά
LOGISTICS2 μήνες ago

[VIDEO] Σχεδόν έτοιμο το νέο κέντρο logistics της Ten Brinke στην Ελευσίνα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ2 μήνες ago

3 τράπεζες από το City του Λονδίνου εξετάζουν να μεταφέρουν τη δραστηριότητά τους στην Ελλάδα

ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ3 μήνες ago

[VIDEO] Αστυπάλαια, το πρώτο “smart & sustainable island” της Μεσογείου

Advertisement

Trending