Connect with us

ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ

Οι 3 νέες τάσεις στα κτίρια γραφείων στην Ελλάδα – Το παράδειγμα της IWG

bizness.gr

Published

on

Η πανδημία και οι αλλαγές στην καθημερινότητα εκατομμυρίων εργαζομένων που έχει επιφέρει έχουν αλλάξει τα δεδομένα σε έναν από τους κλάδους του real estate που παρουσίαζε τις μεγαλύτερες προοπτικές ανάπτυξης, τουλάχιστον πριν την πανδημία.

Οι σύγχρονοι γραφειακοί χώροι στην Ελλάδα είναι λίγοι. Υπάρχει πολύ μικρή προσφορά, που σημαίνει ότι οποιοσδήποτε νέος χώρος δημιουργείται βρίσκει γρήγορα αγοραστές / εκμισθωτές. Τι συμβαίνει όμως με τη ζήτηση;

Τάση #1: γραφεία υψηλών προδιαγραφών

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν δύο αμφίρροπες δυνάμεις στην ελληνική αγορά γραφειακών χώρων (αλλά και παγκοσμίως).

Από τη μία, υπήρχε και εξακολουθεί να υπάρχει ισχυρή ζήτηση για νέους σύγχρονους γραφειακούς χώρους υψηλών προδιαγραφών. Αυτές αφορούν τόσο την ενεργειακή τους συμπεριφορά, όπως για παράδειγμα την παρουσία βιοκλιματικών χαρακτηριστικών και μηχανισμών εξοικονόμησης ενέργειας, όσο και τη γενικότερη λειτουργικότητα, άνεση και ασφάλεια για τους εργαζομένους.

Ειδικά το τελευταίο αποτελεί ολοένα και πιο συχνή απαίτηση των υποψηφίων αγοραστών / εκμισθωτών πλέον, λόγω της πανδημίας. Η ασφάλεια αφορά τόσο την υγιεινή των χώρων όσο και την ευελιξία τους ώστε ανάλογα με τις συγκυρίες να μπορούν οι γραφειακοί χώροι να προσαρμόζονται σε νέα δεδομένα (π.χ. λιγότεροι ανοικτοί χώροι με παρουσία πολλών εργαζομένων σε open space περιβάλλοντα).

Από την άλλη, η πανδημία και η έκρηξη της τηλεργασίας προκαλούν αμφιβολίες και σκέψεις στις επιχειρήσεις, οι οποίες αναθεωρούν τα πλάνα τους για τους γραφειακούς χώρους που χρειάζονται. Χρειάζονται γενικά γραφεία πλέον ή μπορεί η επιχείρηση να λειτουργήσει απρόσκοπτα με τους εργαζομένους να δουλεύουν από τα σπίτια τους; Και αν χρειάζονται γραφεία, πόσα και με τι χαρακτηριστικά.

Σε αυτή την διελκυστίνδα, η τάση είναι κάπου στη μέση. Σίγουρα οι επιχειρήσεις πλέον θα χρειαστούν θεωρητικά λιγότερες επιφάνειες γραφειακών χώρων. Το μέγεθός τους όμως είναι κάτι που θα ξεκαθαρίσει μετά από καιρό από τη λήξη της πανδημίας, όταν και θα έχει κατασταλάξει η σκόνη.

Το σίγουρο είναι ότι κτίρια υψηλών προδιαγραφών, όπως περιγράφηκαν παραπάνω, θα έχουν ζήτηση, καθώς αποτελούν πολύ μικρό ακόμη ποσοστό του συνολικού αποθέματος στην Ελλάδα (5%).

Σύμφωνα μάλιστα με τα στοιχεία της εταιρείας Cushman & Wakefield Proprius, αυτή τη στιγμή κατασκευάζονται στην Ελλάδα 85.000 τ.μ. νέων γραφείων υψηλών προδιαγραφών.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι το Piraeus Tower στον Πειραιά (που αναπτύσσεται από τις Dimand – Prodea – EBRD) και το πρώην κτίριο της Ελευθεροτυπίας (από τις Dimand – Grivalia).  Ή ακόμη και το νέο ιδιόκτητο πλέον κτίριο της Generali που κατασκευάζεται στη Λ. Συγγρού από τις Dimand – Prodea.

Τάση #2: ευέλικτα γραφεία

Ακόμη και πριν την πανδημία, είχε ξεκινήσει να καταγράφεται ένα ισχυρό trend που αφορά τους ευέλικτούς γραφειακούς χώρους. Αυτοί οι χώροι απευθύνονται τόσο σε επιχειρήσεις όσο και σε επαγγελματίες, καθώς παρέχουν την ευελιξία διαμόρφωσης ανάλογα με τις εκάστοτε ανάγκες.

Από τον αριθμό ή το μέγεθος των γραφείων, τη μορφή τους (κοινόχρηστες θέσεις εργασίας ή κλειστά γραφεία) και την περίοδο μίσθωσης. Αυτή η ευελιξία είναι που βοηθά στη μείωση των λειτουργικών εξόδων των επιχειρήσεων που επιλέγουν τέτοια γραφεία και τη μικρότερη δυνατή δέσμευση πόρων.

Πλέον με την πανδημία καταγράφεται ακόμη πιο ισχυρή ζήτηση τέτοιων χώρων, ως μέσο αντιμετώπισης των έκτακτων περιστάσεων που αυτή δημιουργεί. Το μειονέκτημα στην περίπτωση των ευέλικτων χώρων είναι από την άλλη μεριά ότι οι ανοικτοί χώροι (open space) με πολλές κοινόχρηστες θέσεις εργασίες αντιμετωπίζονται λόγω των μέτρων προστασίας και υγιεινής με ιδιαίτερη ανασφάλεια.

Ωστόσο, οι οργανωμένες εταιρείες του χώρου επεμβαίνουν άμεσα όταν χρειαστεί και διαμορφώνουν τους χώρους ανάλογα, με ότι αυτό σημαίνει για τα οικονομικά τους αποτελέσματα (πιο αραιές θέσεις εργασίας σημαίνει λιγότερες θέσεις άρα μικρότερα έσοδα μισθωμάτων).

Χαρακτηριστικό παράδειγμα τέτοιας εταιρείας στην Ελλάδα είναι η IWG (International Workplace Group), η εταιρεία-ομπρέλα των brands Regus και Spaces. Όπως έχει δηλώσει κατ’ επανάληψην ο Διευθύνων Σύμβουλος, Χρήστος Μισαηλίδης, τα πλάνα μιλούν για πενταπλασιασμό των ευέλικτων χώρων εργασίας στην Ελλάδα τα επόμενα χρόνια, με 2ο από αυτά τα κτίρια να δρομολογούνται μέσα στους επόμενους 24 μήνες.

Όπως τονίζει η ζήτηση είναι σημαντική παρά τη στάση αναμονής που κρατούν αρκετές εταιρείες έως ότου ξεκαθαρίσει το τοπίο με την πανδημία. Ωστόσο, επειδή η νέα τάση είναι αυτοί οι ευέλικτοι χώροι να μπορούν να χρησιμοποιηθούν και από εργαζομένους επιχειρήσεων οι οποίοι πλέον δουλεύουν από το σπίτι (προσωρινά ή μόνιμα) κατά περίπτωση και αν χρειαστεί (π.χ. για μια συνάντηση ή conference call), η παρουσία τέτοιων χώρων σε πολλές περιοχές της Ελλάδας είναι προαπαιτούμενο.

Για αυτό το λόγο, πρόσφατα η IWG λάνσαρε στην Ελλάδα ένα νέο πρόγραμμα ανάπτυξης δικτύου ευέλικτων χώρων μέσω franchise. Τα πλάνα αφορούν την ανάπτυξη 60 νέων κέντρων ευέλικτων γραφείων σε όλη τη χώρα. Οι κατάλληλοι χώροι είναι πάνω από 500 τ.μ. και η αρχική επένδυση υπολογίζεται σε περίπου 200.000 ευρώ.

Η Αττική και η Θεσσαλονίκη αποτελούν προτεραιότητα, λόγω πληθυσμού, ωστόσο η γεωγραφική κάλυψη είναι απαραίτητη για όλα τα μεγάλα αστικά κέντρα. Προτεραιότητα θα δοθεί σε πόλεις όπως η Λάρισα, η Λαμία, η Καλαμάτα, η Αλεξανδρούπολη, η Καβάλα, τα Ιωάννινα, η Ρόδος, η Πάτρα, ο Βόλος και το Ηράκλειο Κρήτης.

Τάση #3: αγορά 2 ταχυτήτων

Από την παραπάνω ανάλυση προκύπτει ότι στην Ελλάδα υπάρχει πλεόνασμα παλαιών γραφειακών χώρων και έλλειμμα νέων υψηλών προδιαγραφών. Αυτό είναι σίγουρα μια τάση που θα εδραιωθεί για τα επόμενα πολλά χρόνια στην εγχώρια αγορά.

Για τα τελευταία θα υπάρχει ζήτηση και οι επενδυτικές ευκαιρίες θα είναι αρκετές και σημαντικές. Κάτι που θα ωθήσει και τις τιμές τους προς τα πάνω. Αντίθετα, τα παλαιά κτίρια τα οποία θα αντιμετωπίσουν σημαντικές δυσκολίες λόγω της πανδημίας αλλά και μετά.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η Τράπεζα της Ελλάδας στην πρόσφατη ενδιάμεση έκθεση για τη νομισματική πολιτική “παρά την ανακοπή της δυναμικής της αγοράς επαγγελματικών ακινήτων, τα ακίνητα υψηλών προδιαγραφών εμφανίζονται πιο ανθεκτικά στις δυσμενείς εξελίξεις της αγοράς, όπως συνέβη και στην περίοδο της οικονομικής κρίσης που προηγήθηκε. Ειδικά στην παρούσα συγκυρία, ακίνητα με ανώτερες προδιαγραφές βιοκλιματικού σχεδιασμού, αερισμού, φωτισμού και τεχνολογικών υποδομών ανταποκρίνονται καλύτερα στις υγειονομικές απαιτήσεις και στις νέες ανάγκες απομακρυσμένης εργασίας, γεγονός το οποίο αναμένεται να αποτυπωθεί σταδιακά και στις αξίες τους”.

Advertisement Macon
Advertisement Sustainable Tourism
Advertisement TÜV Austria
Advertisement
Το νέο Piraeus Retail Park της Ten Brinke στο Νέο Φάληρο - Πηγή: Ten Brinke Hellas
ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ & ΠΑΡΚΑ3 λεπτά ago

Ανοίγει έως τον Απρίλιο το νέο Piraeus Retail Park – Πρόταση και για νέο σταθμό μετρό στην περιοχή

Οι πρώην αποθήκες του ΕΟΜΜΕΧ στον Ταύρο - Πηγή: ΤΑΙΠΕΔ
REAL ESTATE1 ώρα ago

Προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός για την αξιοποίηση του ακινήτου – φιλέτου του ΤΑΙΠΕΔ στον Ταύρο

Μύκονος - Φωτογραφία αρχείου - Πηγή: Canva
REAL ESTATE1 ώρα ago

Μεγάλη ευκαιρία για το ελληνικό real estate οι εύποροι Γερμανοί συνταξιούχοι – Πού κοιτάζουν για εξοχικές κατοικίες

Άποψη της Αθήνας από ψηλά προς τα δυτικά προάστια - Πηγή: Canva
REAL ESTATE1 ημέρα ago

Οι 3+1 νέες hot περιοχές σε Δυτική Αθήνα και Πειραιά για επενδύσεις σε ακίνητα

Το ανακαινισμένο κτίριο γραφείων της Roche στο Μαρούσι, όταν ολοκληρωθεί - Πηγή: ARIS Architects
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ4 ημέρες ago

Ολοκληρώθηκε η μεταμόρφωση στο κτίριο της Roche στο Μαρούσι

Η έκταση της πρώην Αμερικανικής Βάσης στις Γούρνες Ηρακλείου - Φωτό: ΤΑΙΠΕΔ
REAL ESTATE5 ημέρες ago

Σε REDS ή DIMAND το “Μικρό Ελληνικό” της Κρήτης – Ποιούς απέκλεισε το ΤΑΙΠΕΔ

Το κτίριο The Orbit της Noval Property στη Λ. Κηφισίας - Πηγή: Noval Property
REAL ESTATE5 ημέρες ago

Οι 5 “πράσινες” επενδύσεις που θα χρηματοδοτήσει το νέο ομόλογο 120 εκατ. της Noval Property

Η έκταση της πρώην Αμερικανικής Βάσης στις Γούρνες Ηρακλείου - Φωτό: ΤΑΙΠΕΔ
REAL ESTATE6 ημέρες ago

Κληρώνει αύριο στο ΤΑΙΠΕΔ για τον πλειοδότη στο διαγωνισμό για το “μικρό Ελληνικό” της Κρήτης

Το κτίριο του ΜΙΝΙΟΝ στην Πατησίων - Πηγή: Γιενάντα Ντελάι / Eurokinissi
REAL ESTATE6 ημέρες ago

Και επίσημα στη Dimand το κτίριο του Μινιόν – Έως το 2024 έτοιμη η επένδυση με νέες χρήσεις

Φωτογραφία αρχείου - Πηγή: Canva
ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ & ΠΑΡΚΑ6 ημέρες ago

Πότε ανοίγει το νέο κατάστημα IKEA στο The Mall Athens στο Μαρούσι – Τα πλάνα της Fourlis για τα big boxes

REAL ESTATE2 μήνες ago

Τα πάνω – κάτω στην αγορά ακινήτων φέρνει η νέα γραμμή 4 του Μετρό – Δείτε χάρτη με τους σταθμούς

To Grand Hyatt Athens στη Συγγρού - Πηγή: Grand Hyatt Athens
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ6 μήνες ago

To 2022 θα ανοίξει το 2o μεγαλύτερο ξενοδοχείο της Αθήνας στη Λ. Συγγρού

ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ & ΠΑΡΚΑ7 μήνες ago

Τα 7 εμπορικά κέντρα που αλλάζουν την εικόνα της Αθήνας – Ποιά νέα θα γίνουν και ποιά αλλάζουν

Το νέο ξενοδοχείο NYX Athens, στο πρώην Esperia στη Σταδίου - Πηγή: Tsolakis Architects
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ9 μήνες ago

Τα 9 νέα ξενοδοχεία που ετοιμάζονται στην Αθήνα το 2021

Μύκονος - Φωτογραφία αρχείου - Πηγή: Canva
REAL ESTATE3 μήνες ago

Οι 5 hot περιοχές της Ελλάδας με τη μεγαλύτερη ζήτηση για ακίνητα από το εξωτερικό

ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ3 έτη ago

Επενδύσεις 1,1 δισ. ευρώ ετοιμάζει η EBRD στα Βαλκάνια

Τα Μεσόγεια από ψηλά - Design by Canva Pro
REAL ESTATE2 μήνες ago

Σε ποιά περιοχή “κλείδωσε” η μεγάλη επένδυση της Microsoft στην Ελλάδα – Άνοδος στο τοπικό real estate

Το ακίνητο που θα γίνει η επένδυση της G4 BZPW στο Παλαιό Φάληρο - Πηγή: G4 BZPW
REAL ESTATE12 μήνες ago

Στα σκαριά νέα εντυπωσιακή Ισραηλινή επένδυση στο Παλαιό Φάληρο

REAL ESTATE9 μήνες ago

Ξαναπαίρνουν ζωή 5 πρώην βιομηχανικά ακίνητα-φιλέτα στον Πειραιά

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ3 έτη ago

Διεθνή διαγωνισμό προκηρύσσει το ΥΠΕΝ για την κατεδάφιση αυθαιρέτων στην Αττική

Το νέο Piraeus Retail Park της Ten Brinke στο Νέο Φάληρο - Πηγή: Ten Brinke Hellas
ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ & ΠΑΡΚΑ3 λεπτά ago

Ανοίγει έως τον Απρίλιο το νέο Piraeus Retail Park – Πρόταση και για νέο σταθμό μετρό στην περιοχή

Το κτίριο The Orbit της Noval Property στη Λ. Κηφισίας - Πηγή: Noval Property
REAL ESTATE5 ημέρες ago

Οι 5 “πράσινες” επενδύσεις που θα χρηματοδοτήσει το νέο ομόλογο 120 εκατ. της Noval Property

Το σύγχρονο κτίριο γραφείων της Noval στο Χαλάνδρι - Φωτό: Redex
REAL ESTATE1 εβδομάδα ago

[VIDEO] Πώς βλέπει η 2η μεγαλύτερη εταιρεία real estate στην Ελλάδα την πόλη μας

Η νέα τουριστική επένδυση Alexandrou Chora Project στο Costa Ofrynio - Φωτό: Kourtidis Group
VIDEOS2 εβδομάδες ago

[VIDEO] Δείτε πώς θα γίνει το mega τουριστικό project Alexandrou Chora στο Costa Ofrynio

Η νέα μεγάλη τουριστική επένδυση με 5άστερο ξενοδοχείο στα Αστέρια της Γλυφάδας
VIDEOS2 εβδομάδες ago

[VIDEO] Πετάξτε… πάνω από την 5άστερη επένδυση στα Αστέρια της Γλυφάδας

REAL ESTATE3 εβδομάδες ago

[LIVE] Δείτε ζωντανά την παρουσίαση της Lamda για το masterplan του Ελληνικού

Το νέο 5άστερο Dusit Suites Athens - Πηγή: VITAEL
VIDEOS3 εβδομάδες ago

[VIDEO] Δείτε την πρόοδο των εργασιών στο νέο 5άστερο ξενοδοχείο στη Γλυφάδα

Άποψη της Βουλιαγμένης από ψηλά - Πηγή: Canva
RESIDENTIAL1 μήνα ago

[VIDEO] Δείτε το νέο εντυπωσιακό συγκρότημα κατοικιών Butterfly Residences στη Βουλιαγμένη

Το νέο κτίριο κατοικιών της Ten Brinke στην Εθνάρχου Μακαρίου στο Ελληνικό - Πηγή: Ten Brinke
RESIDENTIAL1 μήνα ago

[VIDEO] Σε πλήρη εξέλιξη μεγάλη οικιστική επένδυση στο Ελληνικό – Ποιά γνωστή εταιρεία το κατασκευάζει

Η οικιστική επένδυση της Ten Brinke στην οδό Μερόπης στη Γλυφάδα - Πηγή: Ten Brinke
RESIDENTIAL1 μήνα ago

[VIDEO] Πώς προχωρά η οικιστική επένδυση της Ten Brinke στη Γλυφάδα

Advertisement Aecom

Trending