ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο
Published
6 έτη agoon
By
NewsroomΈως το τέλος του μήνα αναμένεται να τεθεί υπό διαβούλευση το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας, το οποίο θα αναδιαμορφώσει σημαντικά το καθεστώς ασφάλισης των ελευθέρων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων επιστημόνων (δικηγόροι, μηχανικοί κλπ.).
Ειδικότερα, όπως επισημαίνεται στη στήλη «Φοροδοξίες» της Grant Thornton, αναμένεται ότι οι ασφαλιστικές εισφορές των μη μισθωτών θα αποσυνδεθούν από το εισόδημα των τελευταίων, με το οποίο συναρτώνται σήμερα υπό το καθεστώς του Ν.4387/2016. Το νέο σύστημα αναμένεται να προβλέπει την ασφάλιση και καταβολή εισφορών ανά επίπεδο ασφάλισης, κατά τα πρότυπα του προηγούμενου καθεστώτος, με τη διαφορά ότι οι ασφαλισμένοι θα επιλέγουν, κάθε χρόνο, ελεύθερα το επίπεδο στο οποίο επιθυμούν να υπαχθούν, ανεξάρτητα από τα έτη ασφάλισής τους.
Τα επίπεδα αναμένεται να είναι πέντε, με το μικρότερο να περιλαμβάνει μηνιαίες εισφορές ύψους 210 ευρώ και το μεγαλύτερο εισφορές ύψους 566 ευρώ. Ένα έκτο, εισαγωγικό επίπεδο ασφάλισης με μηνιαίες εισφορές ύψους 126 ευρώ, θα είναι διαθέσιμο αποκλειστικά για νέους επαγγελματίες, δηλαδή για όσους έχουν έως πέντε έτη ασφάλισης.
Χρόνος Προσαύξησης περιουσίας σε περίπτωση τραπεζικού εμβάσματος
Κρίσιμος δεν είναι, καταρχήν, ο χρόνος διενέργειας του εμβάσματος σε τραπεζικό λογαριασμό, αλλά ο χρόνος κατά τον οποίο προκύπτει ότι πραγματικά εισήχθη το ποσό αυτό στην περιουσία του δικαιούχου του λογαριασμού. Ειδικά, στην περίπτωση μεταφοράς χρηματικού ποσού από τραπεζικό λογαριασμό του φορολογουμένου σε άλλον τραπεζικό λογαριασμό του ίδιου προσώπου, στον οποίο δεν υπάρχει συνδικαιούχος, η μεταφορά δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι επαυξάνει την περιουσία του.
Ως χρόνος προσαύξησης στην περίπτωση αυτή, εξετάζεται είτε ο χρόνος κατάθεσης του ποσού στον λογαριασμό από τον οποίο έγινε το έμβασμα, είτε προγενέστερος χρόνος κατά τον οποίο προκύπτει ότι εισήλθε το ποσό στην περιουσία του φορολογουμένου (ΣτΕ 884/2016, ΣτΕ 1587/2019).
Κοινός λογαριασμός μεταξύ συγγενών
Το χρηματικό ποσό που εισέρχεται στον κοινό λογαριασμό και το οποίο δεν καλύπτεται από εισοδήματα που έχουν δηλώσει στη φορολογική αρχή οι συνδικαιούχοι του λογαριασμού, μπορεί να θεωρηθεί ότι συνιστά εισόδημα κάποιου συγκεκριμένου συνδικαιούχου του λογαριασμού, λαμβάνονται υπόψη διάφορα στοιχεία της υπόθεσης.
Μεταξύ των στοιχείων αυτών είναι η μεταφορά χρηματικού ποσού από το λογαριασμό αυτό σε ατομικό τραπεζικό λογαριασμό του ελεγχόμενου συνδικαιούχου ή σε τραπεζικό λογαριασμό εταιρείας, στην οποία αυτός είναι μέτοχος ή σε λογαριασμό τρίτου προσώπου με το οποίο αυτός έχει επαγγελματική συνεργασία, επίσης η αφαίρεση από τον κοινό λογαριασμό χρημάτων για την κάλυψη αγορών που έγιναν μέσω χρεωστικής ή πιστωτικής κάρτας του συγκεκριμένου συνδικαιούχου (Διοικ. Πρωτ. Αθηνών 13510/2019).
Απαλλαγή από την καταβολή τέλους επιτηδεύματος
Σε περίπτωση διακοπής της δραστηριότητας και εκ νέου έναρξης εργασιών στην ίδια κατ΄ αντικείμενο δραστηριότητα, αυτή δεν θεωρείται ως νέα έναρξη, και ο επαγγελματίας δικαιούται απαλλαγής για τον χρόνο που υπολείπεται μέχρι τη συμπλήρωση της πενταετίας χωρίς να λαμβάνεται υπόψη ο χρόνος μέχρι την διακοπή των εργασιών.
Σημειώνεται ότι ο προσδιορισμός άσκησης της ίδιας ή διαφορετικής κατ’ αντικείμενο επαγγελματικής δραστηριότητας διενεργείται από τη Φορολογική Διοίκηση συγκρίνοντας τα τέσσερα πρώτα ψηφία των σχετικών Κ.Α.Δ., λαμβάνοντας υπόψη όλες τις προηγούμενες τυχόν ενάρξεις και διακοπές εργασιών επαγγελματικής δραστηριότητας που έχουν πραγματοποιηθεί. Πρόκειται για την απαλλαγή που παρέχεται κατά την πρώτη πενταετία από την πρώτη έναρξη των εργασιών τους, για όσους ασκούν ελεύθερο επάγγελμα. Εν προκειμένω η περίπτωση αφορούσε νομικές και συμβολαιογραφικές υπηρεσίες (ΔΕΔ Αθηνών 3188/2019).
Δικαίωμα έκπτωσης ΦΠΑ γενικών εξόδων
Σύμφωνα με Νομολογία του Δικαστηρίου της Ε.Ε. δεν απαιτείται ευθεία και άμεση σχέση μεταξύ συγκεκριμένης πράξης εισροών και μιας ή περισσότερων πράξεων εκροών που παρέχουν δικαίωμα έκπτωσης, εφόσον το κόστος των επίμαχων υπηρεσιών αποτελεί μέρος των γενικών εξόδων του υποκειμένου στον φόρο.
Στην περίπτωση αυτή το κόστος θα πρέπει να αποτελεί συστατικό στοιχείο της τιμής των παρεχόμενων αγαθών ή υπηρεσιών του υποκειμένου και να τελεί σε ευθεία και άμεση σχέση με το σύνολο της οικονομικής δραστηριότητας του υποκειμένου (Απόφαση ΔΕΕ Ryanair C-249/17).
Έκπτωση Φ.Π.Α. σε περίπτωση απώλειας των παραστατικών
Στην περίπτωση κατά την οποία στο διενεργούμενο έλεγχο δεν προσκομίζονται, λόγω απώλειας τα τιμολόγια ή τα στοιχεία που επέχουν θέση τιμολογίου και επί των οποίων στηρίζεται το δικαίωμα έκπτωσης του ΦΠΑ, ο ΦΠΑ θα εκπίπτει υπό προϋποθέσεις.
Σημαντικό είναι να αποδεικνύεται ότι ο φορολογούμενος κατά τον κρίσιμο χρόνο που γεννήθηκε το δικαίωμα έκπτωσης ΦΠΑ κατείχε τα αντίστοιχα στοιχεία όπως φωτοαντίγραφα των στοιχείων, συγκεντρωτικές καταστάσεις προμηθευτών, στελέχη των στοιχείων των αντισυμβαλλομένων εκδοτών, σχετικές καταχωρίσεις στα βιβλία τους, αντίστοιχες αποδόσεις ΦΠΑ (Δ/νση ΦΠΑ – έγγραφο 1056290/779/2005).
You may like
-
5.000 επιχειρήσεις επιδοτούνται από τα προγράμματα “Ψηφιακό Βήμα” και “Ποιοτικός Εκσυγχρονισμός”
-
3,2 δισ. ευρώ χάθηκαν από την αγορά μόνο στις επιχειρήσεις καταλυμάτων και εστίασης το Γ’ τρίμηνο
-
Διψήφια ύφεση για το 2020 τελικά λόγω του 2ου κύματος της πανδημίας
-
Πλησιάζει τα 9 δισ. ευρώ το έλλειμμα στο Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών στο 9μηνο
-
Κατατέθηκε στη Βουλή ο Προϋπολογισμός του 2021
-
Αυξήθηκαν σημαντικά οι δαπάνες Έρευνας & Ανάπτυξης στην Ελλάδα το 2019
Φοιτητική κατοικία: τα διλήμματα που αντιμετωπίζουν οι νέοι για την εύρεση στέγης – Ενοίκια και διαθεσιμότητα τα μεγαλύτερα προβλήματα
“Στα σκαριά” νέο ξενοδοχείο 5 αστέρων στην Αρκαδία – Σε ποιά περιοχή θα γίνει
“Πράσινο φως” για τη νέα 5άστερη ξενοδοχειακή επένδυση στα Ιωάννινα – Ποιός μεγάλος όμιλος επενδύει
Ανοίγει το καλοκαίρι το νέο 5άστερο ξενοδοχείο της Four Seasons στη Μύκονο
Ολοκληρώνεται η επένδυση για το νέο boutique ξενοδοχείο σε ιστορικό ακίνητο κοντά στην Παλιά Βουλή – Ποιά εταιρεία επενδύει
Προχωρά η νέα 5άστερη τουριστική επένδυση Casa Coa στην Κω – Σε τι φάση περνά το έργο
Νέα οικιστική επένδυση δρομολογείται στην οδό Αιόλου – Ποιό κτίριο θα αξιοποιηθεί για serviced apartments
Γιατί παρατηρείται στροφή σε νεώτερα και μικρότερα ακίνητα εξοχικής κατοικίας στην Ελλάδα – Που κινούνται οι τιμές
“Πράσινο φως” για νέα ξενοδοχειακή επένδυση στην Ζάκυνθο – Σε ποιά περιοχή θα γίνει το νέο Caretta Island 2
“Στα σκαριά” νέα ξενοδοχειακή επένδυση στη Λέσβο – Τι περιλαμβάνει και πού θα γίνει
Παραδίδεται από το Μάρτιο το νέο σύγχρονο κτίριο γραφείων Syndesis Hub στο Ελληνικό
“Στα σκαριά” το νέο ξενοδοχείο THE MODERNIST στον Πειραιά – Πώς προχωρά η νέα ξενοδοχειακή επένδυση
[ΦΩΤΟ] Ανοίγει τον Απρίλιο το νέο IKOS Kissamos – Τι περιλαμβάνει το mega ξενοδοχειακό project
Προς ολοκλήρωση η μεγάλη επένδυση της ZEUS στον Πειραιά – Ποιό εμβληματικό κτίριο κοντά στο λιμάνι “μεταμορφώνεται”
[ΦΩΤΟ] Ολοκληρώνονται τον Απρίλιο τα έργα ανανέωσης του ξενοδοχείου President στη Λεωφόρο Κηφισίας
Δύο νέα ξενοδοχεία στο κέντρο της Αθήνας σχεδιάζει η Fattal – Σε ποιό γνωστό δρόμο θα γίνουν
“Πρόσω ολοταχώς” για το νέο Data Center Olive στα Σπάτα – Ποιά εταιρεία επενδύει και πώς προχωρά το έργο
Με “φουλ μηχανές” για νέες επενδύσεις σε data centers η Ten Brinke – “Στα σκαριά” 4 νέα έργα
Προς ολοκλήρωση η επένδυση σε κτίριο γραφείων στη Λεωφόρο Κηφισίας στο Μαρούσι – Ποιά εταιρεία επενδύει και ποιά άλλα έργα υλοποιεί
“Πράσινο φως” για νέα ξενοδοχειακή επένδυση στην Ζάκυνθο – Σε ποιά περιοχή θα γίνει το νέο Caretta Island 2
[VIDEO] Ανοίγει την 1η Μαρτίου το νέο The Fiction Athens στο Μαρούσι – Πώς μεταμορφώθηκε το γνωστό ξενοδοχείο Civitel
[VIDEO] The Ellinikon: προχωρούν τα έργα κατασκευής του εμπορικού κέντρου Riviera Galleria στο Ελληνικό
[VIDEO] Πώς προχωρούν τα έργα για το νέο data center στα Σπάτα
Προς αξιοποίηση το ακίνητο του πρώην ξενοδοχείου “Βέρμιον” στη Νάουσα – Τι αφορά ο διαγωνισμός παραχώρησης 48 εκατ. ευρώ
Δύο νέες οικιστικές επενδύσεις από την MIBS στον Πειραιά – Ποιό πρώην βιομηχανικό κτίριο με ιστορία θα μεταμορφωθεί σε κατοικίες
[VIDEO] Ξεκίνησε η νέα οικιστική επένδυση της Ten Brinke στη Γλυφάδα
[VIDEO] Δείτε πώς προχωρούν τα έργα για το Project VORIA στο Μαρούσι
[VIDEO] Προχωρά το mega project 30 εκατ. ευρώ με κατοικίες και εμπορικό κατάστημα της Μασούτης στις Τρεις Γέφυρες – Πότε θα ολοκληρωθεί
[VIDEO] The Ellinikon: προχωρούν τα μεγάλα κτιριακά έργα – “Ψήλωσαν” και άλλο Riviera Tower, IRC και τα κτίρια κατοικιών
[VIDEO] Σε εξέλιξη η νέα μεγάλη οικιστική επένδυση Green Haven στα Μελίσσια
TRENDING
-
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ2 εβδομάδες agoΠαραδίδεται από το Μάρτιο το νέο σύγχρονο κτίριο γραφείων Syndesis Hub στο Ελληνικό
-
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ1 εβδομάδα ago“Στα σκαριά” το νέο ξενοδοχείο THE MODERNIST στον Πειραιά – Πώς προχωρά η νέα ξενοδοχειακή επένδυση
-
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ1 εβδομάδα ago[ΦΩΤΟ] Ανοίγει τον Απρίλιο το νέο IKOS Kissamos – Τι περιλαμβάνει το mega ξενοδοχειακό project
-
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 εβδομάδες agoΠρος ολοκλήρωση η μεγάλη επένδυση της ZEUS στον Πειραιά – Ποιό εμβληματικό κτίριο κοντά στο λιμάνι “μεταμορφώνεται”
-
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 εβδομάδες ago[ΦΩΤΟ] Ολοκληρώνονται τον Απρίλιο τα έργα ανανέωσης του ξενοδοχείου President στη Λεωφόρο Κηφισίας





