Connect with us

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΝΕΑ

Πανεπιστήμιο Πειραιά: Τελετή αναγόρευσης του Ε. Μυτιληναίου σε Επίτιμο Διδάκτορα

Newsroom

Published

on

«Όλη μου τη ζωή δουλεύω, δεν ξέρω να κάνω τίποτε άλλο». Με τα λόγια αυτά και σε έντονα φορτισμένο συγκινησιακά κλίμα, αποδέχθηκε απόψε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της MYTILINEOS κ. Ευάγγελος Γ. Μυτιληναίος την αναγόρευσή του σε Επίτιμο Διδάκτορα του Τμήματος Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων της Σχολής Οικονομικών, Επιχειρηματικών και Διεθνών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς.

Μιλώντας στην τελετή που πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά ο κ. Μυτιληναίος, αφού ευχαρίστησε την οικογένειά του (χωρίς την οποία όπως τόνισε δεν θα είχε γίνει τίποτα) και τον αδελφό του Γιάννη Μυτιληναίο («Όταν οι δρόμοι μας χώρισαν τιμήσαμε ο ένας την προσφορά του άλλου») περιέγραψε το περιβάλλον στο οποίο κινείται σήμερα η επιχειρηματικότητα και η χώρα αλλά και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν. «Στα πρόσωπά σας, τόνισε απευθυνόμενος στους φοιτητές, βλέπω την Ελλάδα του μέλλοντος. Μια Ελλάδα που δεν έχει επιστρέψει απλώς και μόνο στην κανονικότητα μετά την κρίση, αλλά μια Ελλάδα ανταγωνιστική, πραγματικά ισότιμη μέσα στην Ευρώπη.

Βλέπω τους πολίτες ενός σύγχρονου, δημοκρατικού κράτους δικαίου ικανού να προσφέρει ασφάλεια και δικαιοσύνη υπό συνθήκες περιφερειακής σταθερότητας και ειρήνης». Χαρακτήρισε τους φοιτητές ως το εσωτερικό brain gain της Ελλάδας: «Η δική σας επιτυχία, είπε, είναι το ισχυρό μήνυμα και πρόκληση επιστροφής για εκείνους που αναζήτησαν καλύτερη τύχη έξω από τη χώρα μας. Κάναμε επιτυχίες κυρίως στο εξωτερικό αλλά γίναμε άνθρωποι στην Ελλάδα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Μυτιληναίος τόνισε ότι η χώρα ξεφεύγει με αργά βήματα από το κυνήγι μαγισσών και την δαιμονοποίηση της αγοράς. «Η κρίση και η δύσκολη πορεία των τελευταίων 10 ετών ελπίζω να μας έκανε όλους σοφότερους. Το υψηλό κόστος που κατέβαλε η κοινωνία δεν πρέπει να πάει χαμένο, το οφείλουμε στον τόπο και τις νέες γενιές», είπε. Υπογράμμισε ότι οι απαιτήσεις από τις επιχειρήσεις αυξάνονται, πολύ περισσότερο όταν οι πολίτες διαπιστώνουν ότι το κράτος αδυνατεί να καλύψει βασικές ανάγκες σε κρίσιμους τομείς όπως η υγεία και η εκπαίδευση. Και σημείωσε ότι «Περάσαμε και σε κάποιες περιπτώσεις ακόμη περνάμε από συμπληγάδες, όμως κάθε κρίση κρύβει και μια ευκαιρία. Αντιληφθήκαμε ότι έπρεπε να αφήσουμε πίσω την Ελλάδα της μικρής προσπάθειας, των χαλαρών κανόνων, της παρασιτικής κατανάλωσης και της ευκαιριακής λογικής».

Αποδεχόμενος εξάλλου την αναγόρευσή του σε Επίτιμο Διδάκτορα μίλησε για εξαιρετική τιμή, την οποία υποδέχθηκε με συγκίνηση, χαρά και υπερηφάνεια.

Κατά την προσφώνηση του ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πειραιά Καθηγητής ‘Αγγελος Κότιος σημείωσε ότι στον κύκλο των επίτιμων διδακτόρων του Πανεπιστημίου περιλαμβάνονται ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας, της Γερμανίας κ. Βάλτερ Σταινμάγιερ, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας κ. Σεργκέι Λαβρόφ, ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος, κ.α. «Ο τιμώμενος, τόνισε, εργάζεται άοκνα για την πραγμάτωση των οραμάτων του που εμπνέονται από τις αρχές του σύγχρονου μάνατζμεντ. Τιμούμε έναν αυτοδημιούργητο Πειραιώτη επιχειρηματία που αποτελεί πρότυπο για τους νέους, με επιχειρηματική και οικολογική ευαισθησία, που πιστεύει και αξιοποιεί Έλληνες επιστήμονες, επενδύει στην εφηρμοσμένη έρευνα και επιμένει ελληνικά παρά τις αντιξοότητες των τελευταίων δέκα χρόνων».

Ο κοσμήτορας της Σχολής Οικονομικών, Επιχειρηματικών και Διεθνών Σπουδών καθηγητής Μιχαήλ Σφακιανάκης τόνισε ότι ο τίτλος του επίτιμου διδάκτορα αποτελεί την ύψιστη τιμή που μπορεί να απονείμει το πανεπιστήμιο, σε μια εξέχουσα επιχειρηματική προσωπικότητα που διακρίνεται για την ικανότητα να διαβλέπει τις εξελίξεις, να εντοπίζει τις ευκαιρίες και που δεν φοβήθηκε ποτέ να αναλάβει τον κίνδυνο των επιλογών του.

Το έργο του τιμώμενου παρουσίασε ο πρόεδρος του τμήματος Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων, καθηγητής Αθανάσιος Κουρεμένος μιλώντας για την πορεία του, μετά τις σπουδές στην Αθήνα και το Λονδίνο, στην οικογενειακή επιχείρηση από το 1978. Επιχείρηση που μετεξελίχθηκε στη μεγαλύτερη ιδιωτική εταιρεία στον τομέα της ενέργειας, της μεταλλουργίας, των μετάλλων, των κατασκευών ενεργειακών έργων (ΜΕΤΚΑ) και στη μεγαλύτερη καθετοποιημένη επιχείρηση αλουμινίου και αλουμίνας στην Ευρώπη (Αλουμίνιον της Ελλάδος), αλλά και στον μεγαλύτερο εναλλακτικό παραγωγό και πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα.

Στάθηκε ιδιαίτερα στον χειρισμό της κρίσης του 2008 με το κλείσιμο παραγώγων προϊόντων που εξασφάλισαν την πώληση της παραγωγής αλουμινίου σε τιμή τριπλάσια από εκείνη που διαμορφώθηκε στην αγορά, εξασφαλίζοντας πόρους για τη σωτηρία της επιχείρησης. Υπενθύμισε δε ότι όταν η εταιρεία μπήκε στο Χρηματιστήριο το 1995 είχε κεφαλαιοποίηση ύψους 1 εκατ. ευρώ ενώ σήμερα ξεπερνά το 1,5 δισ.

«Το τι κάνει επιτυχημένο έναν επιχειρηματία, κατέληξε, εξακολουθεί να αποτελεί «μαύρο κουτί». Υπάρχουν περισσότερα ερωτήματα παρά απαντήσεις. Βασικό χαρακτηριστικό είναι η ανάληψη κινδύνου, αλλά δεν φθάνει αυτό. Χρειάζεται η ικανότητα να επιλέγει, να οργανώνει και να συνδυάζει πόρους με στόχο την επίτευξη αποτελέσματος που εμπεριέχει υψηλή καινοτομικότητα».

Παρόντες στην τελετή ήταν μεταξύ άλλων ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Ε. Βενιζέλος, οι πρώην υπουργοί Γκίκας Χαρδούβελης και Γιάννης Μανιάτης, ο πρώην πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Δασκαλόπουλος, επιχειρηματίες και μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Advertisement Macon
Advertisement
Advertisement TÜV Austria
Advertisement Aecom
Sunwing Makrigialos & Ocean Beach Club - Πηγή: Premia Properties
REAL ESTATE19 ώρες ago

“Στα σκαριά” νέα mega αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 40 εκατ. ευρώ της Premia Properties – Σε ποιούς 5 τομείς θα επενδυθούν τα κεφάλαια

Rocca a Mare Heraklion - Πηγή: Accor
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 ημέρες ago

Ανοίγει το 2025 στην Κρήτη το πρώτο ξενοδοχείο Handwritten Collection της Accor στην Ελλάδα – Πού θα βρίσκεται

Premia Properties
REAL ESTATE2 ημέρες ago

Σε μικρή αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με διανομή δωρεάν μετοχών προχώρησε η PREMIA Properties

Ρόδος - Φωτογραφία αρχείου - Φωτό: ΑΡΓΥΡΩ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ/EUROKINISSI
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 ημέρες ago

“Πράσινο φως” για έργο ανακαίνισης ξενοδοχείου στη Ρόδο

Νάξος - Φωτογραφία αρχείου - Φωτό: EUROKINISSI / ΧΑΣΙΑΛΗΣ ΒΑΪΟΣ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ3 ημέρες ago

“Στα σκαριά” έργο για νέο ξενοδοχείο 4 αστέρων στη Νάξο

Piraeus Retail Park - Φωτό: Trade Estates
ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ & ΠΑΡΚΑ3 ημέρες ago

Ανοίγει το νέο εμπορικό πάρκο της Trade Estates στο Ηράκλειο – Και δεύτερο retail park “στα σκαριά” στην πόλη

Golden Milos Beach House by Domotel - Πηγή: Domotel
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ3 ημέρες ago

Ξεκινά το Μάιο το νέο ξενοδοχείο Golden Milos Beach House από την Domotel – Πού βρίσκεται

REAL ESTATE4 ημέρες ago

To 25% της Prosperty απέκτησε η Eurobank – Πώς θα προωθήσει άμεσα μέσω της πλατφόρμας 800 ακίνητα στην αγορά

Τα κεντρικά γραφεία της Prodea Investments - Πηγή: Prodea Investments
REAL ESTATE4 ημέρες ago

Εκτινάχθηκαν ο κύκλος εργασιών και τα κέρδη της Prodea το 2024 – Σε ποιά στρατηγική κίνηση οφείλονται

Ζάκυνθος - Φωτογραφία αρχείου - Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Διονύσης Παπαντώνης
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ4 ημέρες ago

“Στα σκαριά” 4 νέα έργα για ξενοδοχεία στην Ζάκυνθο

Τα έργα στο Μινιόν - Φωτό: POOL / ΝΙΚΟΣ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ / EUROKINISSI
RESIDENTIAL2 εβδομάδες ago

Σε φάση ολοκλήρωσης το νέο Μινιόν – Ποιοί είναι οι ένοικοι των γραφείων και καταστημάτων

Το ακίνητο της οδού Κοραή που θα ανακαινίσει η Dimand για την Piraeus Bank - Πηγή: Dimand Real Estate
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ2 εβδομάδες ago

Ξεκίνησαν τα έργα για το νέο κτίριο της Πειραιώς στην Κοραή – Ποιά εταιρεία ανέλαβε το έργο της Dimand

Νάξος - Φωτογραφία αρχείου - Φωτό: EUROKINISSI / ΧΑΣΙΑΛΗΣ ΒΑΪΟΣ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ1 εβδομάδα ago

“Στα σκαριά” 5 νέα ξενοδοχεία στις Κυκλάδες – Σε ποιά νησιά θα γίνουν

Πηγή: Google Maps
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ3 εβδομάδες ago

Μέσω Αναπτυξιακού προχωρά η νέα ξενοδοχειακή επένδυση στο κέντρο του Πειραιά – Ποιά εταιρεία επενδύει

Λήμνος - Φωτογραφία αρχείου - Φωτό: Βασίλης Πρωτόπαπας / Eurokinissi
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 εβδομάδες ago

Νέα μεγάλη τουριστική επένδυση “στα σκαριά” στη Λήμνο – Τι περιλαμβάνει το Master Plan του Limnos Resort

The Ilisian - Πηγή: Ionian Hotel Enterprises
RESIDENTIAL5 ημέρες ago

[VIDEO] The Ilisian: πώς προχωρά το μεγάλο έργο μεταμόρφωσης του πρώην Hilton της Αθήνας

Πηγή: Blend Development
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ3 εβδομάδες ago

“Στα σκαριά” νέο ξενοδοχείο 4 αστέρων στη Λεωφόρο Συγγρού – Ποιά άλλα έργα υλοποιεί στην Αθήνα η Blend Development

Η νέα 5άστερη ξενοδοχειακή μονάδα στην Κύμη Ευβοίας - Πηγή: ΥΠΕΝ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 εβδομάδες ago

“Πράσινο φως” για νέο 5άστερο ξενοδοχείο στην Εύβοια – Σε ποιά περιοχή θα γίνει

The Syndesis Hub - Πηγή: Ten Brinke
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ3 εβδομάδες ago

[VIDEO] Σε πλήρη εξέλιξη τα έργα για το νέο κτίριο γραφείων The Syndesis Hub στο Ελληνικό – Ποιός όμιλος επενδύει στο ακίνητο

Athens Riviera Falirikon - QG Investments / 314 Architecture Studio
RESIDENTIAL3 εβδομάδες ago

[VIDEO] Ξεκίνησαν τα έργα για τη νέα οικιστική επένδυση Athens Sansiveria στο Παλαιό Φάληρο – Πώς θα γίνει και ποιά εταιρεία επενδύει

The Ilisian - Πηγή: Ionian Hotel Enterprises
RESIDENTIAL5 ημέρες ago

[VIDEO] The Ilisian: πώς προχωρά το μεγάλο έργο μεταμόρφωσης του πρώην Hilton της Αθήνας

Ο οικιστικός πύργος Marina Tower στο Ελληνικό - Πηγή: Lamda Development
RESIDENTIAL1 εβδομάδα ago

[VIDEO] The Ellinikon: “ψηλώνει” και άλλο ο “πράσινος” ουρανοξύστης κατοικιών Riviera Tower στο Ελληνικό

Athens Riviera Falirikon - QG Investments / 314 Architecture Studio
RESIDENTIAL3 εβδομάδες ago

[VIDEO] Ξεκίνησαν τα έργα για τη νέα οικιστική επένδυση Athens Sansiveria στο Παλαιό Φάληρο – Πώς θα γίνει και ποιά εταιρεία επενδύει

The Grid - Πηγή: ΤΕΡΝΑ
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ3 εβδομάδες ago

[VIDEO] Ποιά είναι τα 4 μεγάλα έργα για νέα “πράσινα” κτίρια γραφείων στο Μαρούσι που έχει αναλάβει η ΤΕΡΝΑ

Το νέο οικιστικό έργο στην οδό Λόντου 42, στη Γλυφάδα - Πηγή: Ten Brinke
RESIDENTIAL4 εβδομάδες ago

[VIDEO] Ξεκίνησε νέα οικιστική επένδυση στη Γλυφάδα η Ten Brinke

Piraeus Gate - Πηγή: DKG Development
RESIDENTIAL1 μήνα ago

[VIDEO] Piraeus Gate: πώς θα μεταμορφωθεί μια ολόκληρη περιοχή στο κέντρο του Πειραιά – Ποιά κτίρια θα αξιοποιηθούν

Πηγή: LAMDA Development
RESIDENTIAL1 μήνα ago

[VIDEO] The Ellinikon: πώς προχωρούν τα μεγάλα έργα real estate στο Ελληνικό – “Σηκώθηκε” και άλλο ο Riviera Tower

To οικιστικό έργο της Ten Brinke στην οδό Γορτυνίας 7 στη Γλυφάδα - Πηγή: Ten Brinke
RESIDENTIAL2 μήνες ago

[VIDEO] Σε εξέλιξη τα έργα για μια ακόμη οικιστική επένδυση της Ten Brinke στη Γλυφάδα

Πηγή: LAMDA Development
RESIDENTIAL2 μήνες ago

[VIDEO] The Ellinikon: προχωρούν τα μεγάλα έργα στο Ελληνικό

To οικιστικό έργο της Ten Brinke στην οδό Άρτης 13 στη Γλυφάδα - Πηγή: Ten Brinke
RESIDENTIAL2 μήνες ago

[VIDEO] Προχωρά η νέα οικιστική επένδυση της Ten Brinke στη Γλυφάδα

TRENDING

Επικοινωνία

Copyright © 2019-2024 Bizness.gr

Bizness.gr - Ταυτότητα
Ιδιοκτήτρια εταιρεία: «INFRA MEDIA M.I.K.E.» Διακριτικός τίτλος: «INFRA MEDIA» - Έδρα: Δήμος Αθηναίων, Αριστείδου αρ. 10-12, Τ.Κ. 10559 - ΑΦΜ: 801478591 Δ.Ο.Υ.: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ. - Τηλ. επικοινωνίας: 2130405600 - E-mail: contact@ypodomes.com Νόμιμος Εκπρόσωπος: Καραγιάννης Νικόλαος, Νόμιμος Εκπρόσωπος - Δικαιούχος του ονόματος τομέα (bizness.gr): INFRA MEDIA M.I.K.E. - Διευθυντής/Διαχειριστής: Καραγιάννης Νικόλαος - Διευθυντής Σύνταξης: Κατερίνα Παναγέα
Η Εταιρεία δηλώνει ότι έχει συμμορφωθεί με τη Σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της Επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L 63).