ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ
Παραμένει στην παγκόσμια ελίτ για τουριστικές επενδύσεις η Ελλάδα – Τι δείχνουν τα 3+1 νέα ξενοδοχειακά deals του 2026
Published
2 ώρες agoon
By
Newsroom
Η ελληνική ξενοδοχειακή αγορά μπήκε στο 2026 με δύο αντίρροπες δυνάμεις: από τη μία, ισχυρή ζήτηση και αυξημένα τουριστικά έσοδα· από την άλλη, μεγαλύτερη πίεση στα κόστη, μικρότερη ορατότητα στις κρατήσεις και πιο προσεκτικούς ταξιδιώτες.
Το πιο ενδιαφέρον στοιχείο του report της GBR Consulting είναι ότι, παρά το πιο δύσκολο μακροοικονομικό περιβάλλον, οι επενδυτικές κινήσεις στον ελληνικό ξενοδοχειακό κλάδο δεν έχουν παγώσει. Αντίθετα, οι συναλλαγές του 2026 δείχνουν ότι η αγορά περνά σε μια πιο ώριμη φάση: οι επενδυτές δεν αγοράζουν απλώς ξενοδοχεία, αλλά πλατφόρμες, brands, διαχειριστικές δυνατότητες και assets με προοπτική αναβάθμισης.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στο GBR Hospitality Quarterly Newsletter για το α’ τρίμηνο του 2026, οι διεθνείς αφίξεις στην Ελλάδα αυξήθηκαν κατά 38,5% το δίμηνο Ιανουαρίου–Φεβρουαρίου, φτάνοντας τα 2,13 εκατ., ενώ οι ταξιδιωτικές εισπράξεις, χωρίς τις κρουαζιέρες, ενισχύθηκαν ακόμη περισσότερο, κατά 72%, στα 994 εκατ. ευρώ. Την ίδια στιγμή, όμως, η GBR επισημαίνει ότι το περιβάλλον για τον τουρισμό γίνεται πιο σύνθετο, λόγω της ενεργειακής πίεσης, του υψηλότερου κόστους, των αεροπορικών ναύλων και της πιο last-minute συμπεριφοράς των καταναλωτών.
Tα 3 νέα ξενοδοχειακά deals του 2026
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, οι νέες ξενοδοχειακές συναλλαγές του 2026 αποκτούν ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
- Η πρώτη σημαντική κίνηση αφορά τη Σαντορίνη. Στα τέλη Απριλίου 2026, η Fais Holdings υπέγραψε δεσμευτική συμφωνία για την πώληση του 100% της L.S. Santorini Kamari Hotel S.A., εταιρείας που κατέχει το 5άστερο Radisson Blu Zaffron Resort στο Καμάρι. Το ξενοδοχείο διαθέτει 103 δωμάτια και περνά σε κοινό επενδυτικό σχήμα τεσσάρων funds υπό τη διαχείριση της Extendam και της Redcliffe Capital. Το συνολικό τίμημα ανέρχεται σε 28,3 εκατ. ευρώ, ποσό που περιλαμβάνει περίπου 16,8 εκατ. ευρώ από αναλαμβανόμενο δανεισμό και άλλες υποχρεώσεις. Για τη Fais Holdings, η συναλλαγή αναμένεται να δημιουργήσει κέρδος περίπου 5,5 εκατ. ευρώ σε ενοποιημένο επίπεδο. Η περίπτωση αυτή δείχνει ότι η Σαντορίνη, παρά τις πιέσεις που δέχεται ως ώριμος και ακριβός προορισμός, συνεχίζει να προσελκύει επενδυτικά κεφάλαια όταν το asset έχει σαφή τοποθέτηση, διεθνές brand και δυνατότητα λειτουργικής αξιοποίησης.
- Η δεύτερη μεγάλη συναλλαγή αφορά την Κρήτη. Τον Απρίλιο του 2026, η PHĀEA Hospitality Group και η Hotel Investment Partners, η οποία υποστηρίζεται από Blackstone και GIC, προχώρησαν σε στρατηγική συμφωνία για το Phāea Cretan Malia. Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η HIP απέκτησε το 5άστερο παραθαλάσσιο resort των 204 δωματίων, ενώ η PHĀEA διατηρεί τη μακροχρόνια διαχείριση του ακινήτου. Πρόκειται για μια συναλλαγή που ξεπερνά την απλή αλλαγή ιδιοκτησίας. Με βάση τα insights της GBR Consulting, η HIP αναμένεται να προχωρήσει σε περαιτέρω επενδύσεις για την αναβάθμιση και επανατοποθέτηση του resort, το οποίο από το 2019 είναι μέλος των Design Hotels και διαθέτει πιστοποιήσεις Green Key και Travelife. Αυτό δείχνει ότι οι διεθνείς επενδυτές αναζητούν πλέον assets με ισχυρή ταυτότητα, δυνατότητα repositioning και μακροπρόθεσμη διαχείριση από operators που γνωρίζουν την ελληνική αγορά.
- Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει και η κίνηση της Domes Resorts. Τον Απρίλιο του 2026, η εταιρεία συμφώνησε να αποκτήσει πλειοψηφικό ποσοστό στην Casa Collective από επενδυτικά funds συνδεδεμένα με τη Goldman Sachs. Η Casa Collective είναι η πλατφόρμα πίσω από τα brands Cook’s Club, Casa Cook και XIA, ενώ ο Remo Masala, δημιουργός των concepts Cook’s Club και Casa Cook, συμμετέχει επίσης ως μέτοχος και στρατηγικός συνεργάτης. Η συγκεκριμένη συναλλαγή είναι ίσως η πιο στρατηγική από τις κινήσεις που καταγράφει το report. Δεν αφορά ένα μεμονωμένο ξενοδοχείο, αλλά την απόκτηση πλατφόρμας και brands. Για τη Domes Resorts, η κίνηση αυτή ενισχύει τη διεθνή στρατηγική ανάπτυξης, ενώ η Casa Collective θα συνεχίσει να λειτουργεί ως ανεξάρτητη ξενοδοχειακή εταιρεία. Αυτό δείχνει ότι οι ελληνικοί ξενοδοχειακοί όμιλοι δεν περιορίζονται πλέον μόνο στην ανάπτυξη ακινήτων εντός Ελλάδας, αλλά διεκδικούν ρόλο και στο διεθνές hospitality branding.
Εξελίξεις για τα 5 ξενοδοχεία στην Κω
Στο μέτωπο των αναδιαρθρώσεων, τον Μάρτιο του 2026 αναφέρθηκε από τον ελληνικό επιχειρηματικό Τύπο ότι το Πολυμελές Πρωτοδικείο Κω επικύρωσε τη συμφωνία εξυγίανσης της Γ. Κυπριώτης & Υιοί Α.Ε., δίνοντας δικαστική επιβεβαίωση στη μεταβίβαση των πέντε ξενοδοχείων Kipriotis στην Κω προς την Kos Holdings, η οποία συνδέεται με την H.I.G. Capital. Η μεταβίβαση είχε ήδη αναφερθεί από τον Ιούνιο του 2025, ωστόσο η δικαστική επικύρωση το 2026 προσθέτει ένα ακόμη κομμάτι στο ευρύτερο παζλ συγκέντρωσης και αναδιάρθρωσης μεγάλων ξενοδοχειακών χαρτοφυλακίων.
Τον ίδιο μήνα, η H.I.G. Capital και οι συνδεδεμένες εταιρείες της ολοκλήρωσαν ανακεφαλαιοποίηση ύψους 1,6 δισ. δολαρίων για την Ella Resorts και την OB Streem, με την αναχρηματοδότηση να έχει οργανωθεί από κοινοπραξία ευρωπαϊκών τραπεζών. Με βάση τα insights της GBR Consulting, η κίνηση αυτή υπογραμμίζει ότι η δραστηριότητα στον ελληνικό τουρισμό δεν αφορά μόνο αγοραπωλησίες ξενοδοχείων, αλλά και ευρύτερες χρηματοδοτικές και εταιρικές αναδιαρθρώσεις γύρω από πλατφόρμες φιλοξενίας.
Η μεγάλη εικόνα
Το κοινό νήμα πίσω από αυτές τις συναλλαγές είναι σαφές: η Ελλάδα παραμένει επενδυτικός προορισμός για το hospitality, αλλά οι επενδυτές γίνονται πιο επιλεκτικοί. Αναζητούν assets με ισχυρό brand, δυνατότητα repositioning, αξιόπιστη διαχείριση και προοπτική βελτίωσης της λειτουργικής απόδοσης.
Η εικόνα αυτή συνδέεται και με την ευρύτερη πορεία της αγοράς. Η Αθήνα κατέγραψε στο α’ τρίμηνο του 2026 αύξηση πληρότητας 2,4%, αύξηση ADR 2% και άνοδο RevPAR 4,5%, συνεχίζοντας την τάση ενίσχυσης της χειμερινής ζήτησης. Η Θεσσαλονίκη, από την άλλη, είχε πιο συγκρατημένη εικόνα, με μικρή πτώση πληρότητας 1,1%, αλλά αύξηση ADR 3,7% και άνοδο RevPAR 2,6%, γεγονός που δείχνει ότι η ανάπτυξη προήλθε κυρίως από τις τιμές και όχι από ισχυρότερη ζήτηση.
Το 2026, λοιπόν, δεν δείχνει μια αγορά που κινείται απλώς με την ορμή των προηγούμενων ετών. Δείχνει μια αγορά που δοκιμάζεται από υψηλότερα κόστη και χαμηλότερη προβλεψιμότητα, αλλά εξακολουθεί να προσελκύει κεφάλαια όταν υπάρχει ποιότητα, τοποθεσία, brand και προοπτική υπεραξίας.
Οι ξενοδοχειακές συναλλαγές της χρονιάς δείχνουν ότι η επόμενη φάση για τον ελληνικό τουρισμό δεν θα κριθεί μόνο από τις αφίξεις. Θα κριθεί από το ποιος μπορεί να μετατρέψει τη ζήτηση σε κερδοφορία, το ακίνητο σε εμπειρία και το ξενοδοχείο σε επενδυτική πλατφόρμα με διεθνή προοπτική.
You may like
-
Εγκρίθηκε έργο για νέο ξενοδοχείο στη Θάσο – Σε ποιά περιοχή θα γίνει
-
Επενδύσεις 93 εκατ. ευρώ υλοποιεί η Μπλε Κέδρος – Ποιά 8 μεγάλα real estate έργα βρίσκονται υπό κατασκευή ή σχεδιασμό
-
Ολοκληρώνεται η μεγαλύτερη ξενοδοχειακή επένδυση που έχει γίνει ποτέ στην Κρήτη – Πότε ανοίγει το νέο Ikos Kissamos
-
“Πράσινο φως” για νέο ξενοδοχείο 5 αστέρων στη Μήλο
-
Ολοκληρώνεται η επένδυση γραφείων της BriQ στη Λεωφόρο Ποσειδώνος – Ποιά άλλα έργα real estate δρομολογεί
-
Conrad Athens The Ilisian: πώς το ιστορικό Hilton επανατοποθετήθηκε στην αγορά της Αθήνας με φιλοξενία, branded residences και λέσχες
Εγκρίθηκε έργο για νέο ξενοδοχείο στη Θάσο – Σε ποιά περιοχή θα γίνει
Επενδύσεις 93 εκατ. ευρώ υλοποιεί η Μπλε Κέδρος – Ποιά 8 μεγάλα real estate έργα βρίσκονται υπό κατασκευή ή σχεδιασμό
Ολοκληρώνεται η μεγαλύτερη ξενοδοχειακή επένδυση που έχει γίνει ποτέ στην Κρήτη – Πότε ανοίγει το νέο Ikos Kissamos
Παραμένει στην παγκόσμια ελίτ για τουριστικές επενδύσεις η Ελλάδα – Τι δείχνουν τα 3+1 νέα ξενοδοχειακά deals του 2026
Ποιά 2 κριτήρια βοηθούν στην ταχύτερη πώληση ενός ακινήτου κατοικίας – Τι δείχνουν τα στοιχεία και οι νέες τάσεις
Στην πώληση κτιρίου γραφείων στο Μαρούσι προχώρησε η Trastor
Προχωρά η διαδικασία για την απόσχιση του κλάδου logistics της Prodea
“Πράσινο φως” για νέο ξενοδοχείο 5 αστέρων στη Μήλο
Ολοκληρώνεται η επένδυση γραφείων της BriQ στη Λεωφόρο Ποσειδώνος – Ποιά άλλα έργα real estate δρομολογεί
Conrad Athens The Ilisian: πώς το ιστορικό Hilton επανατοποθετήθηκε στην αγορά της Αθήνας με φιλοξενία, branded residences και λέσχες
Εγκρίθηκε το νέο έργο ανακαίνισης γνωστού ξενοδοχείου στη Γλυφάδα
“Στα σκαριά” νέα επένδυση γραφείων της Hellenic Properties στον Ταύρο – Ποιό γνωστό ακίνητο θα αξιοποιηθεί
“Στα σκαριά” νέο ξενοδοχείο στη Λεωφόρο Συγγρού – Ποιό ακίνητο θα αξιοποιηθεί και ποιά εταιρεία επενδύει
Νέο “πράσινο φως” για κτιριακό έργο γραφείων στο Votanikos Business Park της Dimand
“Πράσινο φως” για νέο ξενοδοχείο στην Ερμού – Ποιό κτίριο θα αξιοποιηθεί
Προχωρά η επένδυση της Hellenic Properties στο κτίριο γραφείων LK119 – Πού βρίσκεται και ποιός είναι ο μισθωτής
Πώς προχωρά η επέκταση της ΙΚΕΑ στην Ελλάδα – Σε ποιού είδους εμπορικά ακίνητα θα επενδύσει και σε τι στάδιο βρίσκεται το project στο The Ellinikon
Ξανά “στα σκαριά” η mega τουριστική επένδυση στον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας – Τι θα περιλαμβάνει και ποιοί επενδύουν
“Πράσινο φως” για το νέο ξενοδοχείο Bob W στη Σταδίου – Τι θα περιλαμβάνει και ποιά εταιρεία επενδύει
Νέα εποχή για το ιστορικό Hilton της Αθήνας – Ανοίγει στις 23 Απριλίου το νέο 5άστερο Conrad Athens The Ilisian
[VIDEO] The Ellinikon: προχωρούν τα έργα κατασκευής της Riviera Galleria στο Ελληνικό
[VIDEO] Ολοκληρώθηκε η mega επένδυση logistics για την IKEA στον Ασπρόπυργο
[VIDEO] Προχωρά η κατασκευή της οικιστικής επένδυσης Promenade Heights στο The Ellinikon
[VIDEO] Ολοκληρώνεται έως τέλος του 2026 από την Dimand το νέο Δικαστικό Μέγαρο του Πειραιά
[VIDEO] Λίγο πριν την ολοκλήρωση το μεγάλο έργο γραφείων Syndesis Hub στο Ελληνικό
[VIDEO] Ανοίγει την 1η Μαρτίου το νέο The Fiction Athens στο Μαρούσι – Πώς μεταμορφώθηκε το γνωστό ξενοδοχείο Civitel
[VIDEO] The Ellinikon: προχωρούν τα έργα κατασκευής του εμπορικού κέντρου Riviera Galleria στο Ελληνικό
[VIDEO] Πώς προχωρούν τα έργα για το νέο data center στα Σπάτα
Προς αξιοποίηση το ακίνητο του πρώην ξενοδοχείου “Βέρμιον” στη Νάουσα – Τι αφορά ο διαγωνισμός παραχώρησης 48 εκατ. ευρώ
Δύο νέες οικιστικές επενδύσεις από την MIBS στον Πειραιά – Ποιό πρώην βιομηχανικό κτίριο με ιστορία θα μεταμορφωθεί σε κατοικίες
TRENDING
-
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ1 εβδομάδα agoΕγκρίθηκε το νέο έργο ανακαίνισης γνωστού ξενοδοχείου στη Γλυφάδα
-
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ2 εβδομάδες ago“Στα σκαριά” νέα επένδυση γραφείων της Hellenic Properties στον Ταύρο – Ποιό γνωστό ακίνητο θα αξιοποιηθεί
-
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 εβδομάδες ago“Στα σκαριά” νέο ξενοδοχείο στη Λεωφόρο Συγγρού – Ποιό ακίνητο θα αξιοποιηθεί και ποιά εταιρεία επενδύει
-
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ2 εβδομάδες agoΝέο “πράσινο φως” για κτιριακό έργο γραφείων στο Votanikos Business Park της Dimand
-
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ1 εβδομάδα ago“Πράσινο φως” για νέο ξενοδοχείο στην Ερμού – Ποιό κτίριο θα αξιοποιηθεί







