Connect with us

SPECIAL EDITIONS

Πρόοδος και προκλήσεις γύρω από την Τεχνητή Νοημοσύνη στο επίκεντρο ομιλίας του Κων. Δασκαλάκη

bizness.gr

Published

on

Κωνσταντίνος Δασκαλάκης, MIT

Το στάδιο στο οποίο βρίσκεται σήμερα η πρόοδος στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης και οι προκλήσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι επιστήμονες βρέθηκαν στο επίκεντρο ομιλίας που παρέδωσε στο Ίδρυμα Ευγενίδου ο Κωνσταντίνος Δασκαλάκης, καθηγητής του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Επιστήμης Υπολογιστών του ΜΙΤ στις ΗΠΑ.

Στην ομιλία του, με κατανοητό και άμεσο λόγο, ο κ. Δασκαλάκης εξήγησε ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη βασίζεται εν πολλοίς στα δεδομένα που υπάρχουν στο ψηφιακό αποτύπωμα της ανθρωπότητας και τον τρόπο με τον οποίο τα επεξεργάζονται οι εκάστοτε αλγόριθμοι.

Ωστόσο, τόνισε το «τεράστιο ζήτημα αξιοπιστίας» της τεχνολογίας, που προκύπτει είτε από ελλιπή ή μη αντιπροσωπευτικά δεδομένα, είτε από κακή χρήση στατιστικών μεθόδων. ‘Αλλωστε, η έρευνά του για την Τεχνητή Νοημοσύνη επικεντρώνεται εν μέρει και στο πώς μπορεί να αποφευχθεί η υιοθέτηση στερεοτύπων και προκαταλήψεων που εμπεριέχονται στα δεδομένα από τα οποία εκείνη μαθαίνει.

Η έλλειψη αξιοπιστίας της Τεχνητής Νοημοσύνης, πάντως, δεν θα πρέπει να αποτελεί αποτρεπτικό παράγοντα χρήσης της. Αντιθέτως. Ο κ. Δασκαλάκης είναι υπέρμαχος της εισαγωγής του μαθήματος της πληροφορικής ήδη από το δημοτικό. «Πρέπει να ξέρεις τις διεργασίες που γίνονται και πώς λειτουργούν οι αλγόριθμοι. Αλλιώς δεν μπορείς να θεωρείσαι ολοκληρωμένος άνθρωπος και να είσαι υπεύθυνος πολίτης σήμερα», τόνισε και πρόσθεσε: «Γι’ αυτό και θέλω να βοηθήσω το ευρύτερο κοινό να μπορεί να αντιλαμβάνεται τι διεργασίες μπορεί να γίνονται πίσω από την τεχνολογία που χρησιμοποιεί».

Επιπλέον, η Τεχνητή Νοημοσύνη, σύμφωνα με τον κ. Δασκαλάκη, έχει σκοπό να είναι βοηθός του ανθρώπου και όχι τροχοπέδη στην ανάπτυξή του. «Ο άνθρωπος του μέλλοντος και του παρόντος χρησιμοποιεί την τεχνολογία ως βοήθεια. Για να κάνει υπολογισμούς, στους οποίους είναι καλύτεροι οι υπολογιστές», είπε, για να επισημάνει: «Ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι από τους πιο εκπληκτικούς υπολογιστές. Με την Τεχνητή Νοημοσύνη, θέλουμε να τον απαλλάξουμε από τις τετριμμένες εργασίες και να τον αφήσουμε ελεύθερο για να κάνει τις πιο δημιουργικές εργασίες».

Ο κ. Δασκαλάκης εξήγησε ότι έως σήμερα η επιστήμη έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδο σε ό,τι αφορά το κομμάτι της αναπαραγωγής νοητικών διεργασιών, όπως η κατανόηση φωνής και εικόνας και το παίξιμο παιχνιδιών. ‘Αλλωστε, όλο και περισσότεροι πραγματοποιούν φωνητικές αναζητήσεις στο κινητό τους ή χρησιμοποιούν έξυπνες συσκευές-βοηθούς, «συνομιλώντας» με τους οποίους μπορούν να επιλέξουν τι μουσική θα ακούσουν είτε τι θα αγοράσουν μέσω διαδικτύου.

Μέτρια είναι η πρόοδος σε ό,τι αφορά την κατανόηση κειμένου, τη μετάφραση και τη σύνθεση, ενώ απογοητευτικά είναι τα αποτελέσματα που έχει να δείξει η επιστήμη σχετικά με τον μακροπρόθεσμο προγραμματισμό, τη μεταφορά γνώσης και τη γενική νοημοσύνη, που χρειάζονται για να κάνει ένα ρομπότ σκι, για παράδειγμα.

Η ομιλία του κ. Δασκαλάκη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο έκθεσης στο Ίδρυμα Ευγενίδου σε συνεργασία με τα Γενικά Αρχεία του Κράτους για τον μεγάλο Έλληνα μαθηματικό, Κωνσταντίνο Καραθεοδωρή, η οποία θα διαρκέσει μέχρι και τις 17 Ιανουαρίου 2020.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

SPECIAL EDITIONS

Website Builder: Μία DIY λύση για τη δημιουργία ιστοσελίδας από το Papaki

bizness.gr

Published

on

To Papaki παρουσιάζει την υπηρεσία Website Builder

Το Papaki.com αναπτύσσει το portfolio των προσφερόμενων υπηρεσιών του, παρουσιάζοντας το νέο και εύχρηστο εργαλείο Website Builder. Πρόκειται για μία νέα υπηρεσία που επιτρέπει στον καθένα να δημιουργήσει τη δική του ιστοσελίδα εύκολα. Τα έτοιμα καλοσχεδιασμένα layouts από κορυφαίους web designers, η drag & drop λειτουργία , η απρόσκοπτη προσαρμογή του website στην οθόνη του κινητού και πολλά άλλα, καθιστούν το Website Builder του Papaki μία ολοκληρωμένη DIY λύση για τη δημιουργία ιστοσελίδας.

Στο Website Builder, ο χρήστης μπορεί να επιλέξει το layout που προτιμά να έχει στην ιστοσελίδα του και ύστερα, προσθέτει τις πληροφορίες, τις εικόνες και τα βίντεο που εκείνος επιθυμεί. Επίσης, αν ο ίδιος ο χρήστης μελλοντικά θέλει να προσθέσει ένα νέο τμήμα στο layout που διάλεξε, τότε πολύ εύκολα χρησιμοποιεί τα drag & drop κομμάτια και η ιστοσελίδα του είναι έτοιμη.

Φυσικά, πέραν της ευκολίας στην υλοποίηση που προσφέρει αυτό το καινοτόμο εργαλείο, αποτελεί και μία εξαιρετικά οικονομική λύση. Το Website Builder είναι έως και 4-5 φορές πιο οικονομικό από το να κατασκευάσει την ιστοσελίδα σου ένας τρίτος.

Μαζί με το εργαλείο του Website Builder, το Papaki προσφέρει επιπλέον 3 πολύ χρήσιμες παροχές. Πρώτον, παρέχει δωρεάν το πιστοποιητικό SSL, που καθιστά τη σχεδιαζόμενη σελίδα ασφαλή και φιλική προς τις μηχανές αναζήτησης (Google, Yahoo, κλπ.). Δεύτερον, παρέχει επαγγελματικό email, προσθέτοντας κύρος στην επιχείρηση ή στο υπό διαμόρφωση blog, αφού πλέον το email της επιχείρησης του χρήστη θα μπορεί να έχει τη μορφή info@mybusiness.gr αντί του mybusiness@gmail. Τέλος, δίνονται 10 δωρεάν stock φωτογραφίες για να χρησιμοποιηθούν στο σχεδιασμό της εκάστοτε καινούργιας ιστοσελίδας.

Σημειώνεται, ότι η υπηρεσία Website Builder είναι διαθέσιμη σε τρία πακέτα για να επιλέξει: Το Basic που είναι ιδανικό για προσωπική χρήση, το Professional που απευθύνεται στη δημιουργία περισσότερων από 1 websites και το eShop που ιδανικό για ηλεκτρονικά καταστήματα.

Continue Reading

SPECIAL EDITIONS

Με ποια κριτήρια επιλέγουν smartphone οι καταναλωτές

bizness.gr

Published

on

Smartphone

Μπορεί τα τεχνικά χαρακτηριστικά των smartphones να αλλάζουν και να αναβαθμίζονται διαρκώς, ωστόσο, τα τελευταία χρόνια τα βασικά κριτήρια, με βάση τα οποία επιλέγουν μια συσκευή οι καταναλωτές, δεν έχουν διαφοροποιηθεί σημαντικά. Με σειρά σπουδαιότητας, η χωρητικότητα της εσωτερικής μνήμης αποθήκευσης, η διάρκεια ζωής της μπαταρίας και η ποιότητα της οθόνης είναι τα τρία βασικά τεχνικά χαρακτηριστικά, με βάση τα οποία διαλέγουν μια συσκευή smartphone οι χρήστες.

Συγκεκριμένα, σε ερώτηση έρευνας της GfK για το “ποια τεχνικά χαρακτηριστικά βαραίνουν περισσότερο κατά την αγορά ενός smartphone”, το 52% απαντά η δυνατότητα εσωτερικής μνήμης, το 49% η διάρκεια ζωής της μπαταρίας, το 39% απαντά την ποιότητα της οθόνης και το 35% την ποιότητα της κάμερας. Με αυτά τα δεδομένα δεν είναι τυχαίο ότι, ήδη, το μερίδιο των smartphones με οθόνη τουλάχιστον 6″ έχει φθάσει το 70% από 24% το 2018.

Στο μεταξύ, το 37% όλων των smartphones, που πωλήθηκαν το 2019, είχε χωρητικότητα άνω των 128 GB. Επίσης, με τους μισούς καταναλωτές να επισημαίνουν τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας ως ένα από τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά κατά την αγορά ενός νέου smartphone, δεν είναι τυχαίο ότι το 38% των smartphones, που πωλήθηκαν το 2019, είχε χωρητικότητα μπαταρίας τουλάχιστον 4.000 mAh. Επιπλέον, η ταχύτητα εκτέλεσης των λειτουργιών και η διάρκεια ζωής της μπαταρίας είναι, επίσης, ζωτικής σημασίας για το 44% των καταναλωτών που χρησιμοποιούν smartphones για παιχνίδια, ενώ το 26% των χρηστών αγοράζει smartphone με κάμερα άνω των 200MP.

Περί 5G

Η ίδια έρευνα της GfK δείχνει ότι μία από τις σημαντικότερες τεχνολογικές εξελίξεις, η οποία συνδέεται στενά με τις επιδόσεις και τις εμπειρίες των smartphones είναι το 5G. Το 2019, περισσότερα από δέκα brands ενέταξαν, ήδη, την τεχνολογία 5G στο χαρτοφυλάκιό τους. Ήδη, στη Νότια Κορέα το ένα τρίτο όλων των smartphones, που πωλήθηκαν το 4ο τρίμηνο του 2019, ήταν 5G ready, ενώ το μερίδιο αυτό ήταν περίπου 2% στη Μεγάλη Βρετανία και την Αυστραλία.

Τι κάνουν με το smartphone

Όσον αφορά το πώς χρησιμοποιούν οι χρήστες τις smartphone συσκευές τους, ένα μεγάλο τμήμα ανταλλάσσει μηνύματα, βγάζει φωτογραφίες, παρακολουθεί βίντεο, συνδέεται στα social media και παίζει παιχνίδια. Καθώς οι καταναλωτές ανησυχούν όλο και περισσότερο για την υγεία τους, η εισαγωγή λειτουργιών, όπως η μέτρηση της πίεσης του αίματος και η μέτρηση του οξυγόνου στο αίμα, κερδίζουν έδαφος.

“Η αλληλεπίδραση των καταναλωτών με την πιο προσωπική συσκευή, το smartphone, έχει αυξηθεί σε τόσο υψηλά επίπεδα, ώστε οι προσδοκίες τους από τα “έξυπνα” κινητά να είναι συνεχώς μεγαλύτερες. Έτσι, οι καταναλωτές αναμένουν τα νέα μοντέλα, δίνοντας σημασία στη σωστή σχέση ποιότητας και τιμής.

 

Πηγή: sepe.gr

Continue Reading

SPECIAL EDITIONS

«Τεχνολογία για Όλους» από την COSMOTE – Το ιδιαίτερο πρόγραμμα της εταιρείας

bizness.gr

Published

on

Cosmote κτίριο

Ξεκίνησαν τα νέα τμήματα του δωρεάν προγράμματος «Τεχνολογία για Όλους» από την COSMOTE, το οποίο προσφέρει τη δυνατότητα σε ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας να εξοικειωθούν με τις νέες τεχνολογίες και τα ψηφιακά μέσα.

Μέσα από το εκπαιδευτικό πρόγραμμα, οι άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας -χωρίς προηγούμενη εμπειρία στις ψηφιακές τεχνολογίες- μαθαίνουν πώς να χρησιμοποιούν τα tablet και τις τεχνολογίες αφής, να πλοηγούνται στο Διαδίκτυο, να αξιοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τις εφαρμογές, όπως google, email, notes, κ.ά. Η εξοικείωση με τα ψηφιακά μέσα, τους βοηθά στις καθημερινές ανάγκες, την επικοινωνία και την ψυχαγωγία τους, κάνοντας την καθημερινότητά τους καλύτερη.

Την επιστημονική επιμέλεια του προγράμματος «Τεχνολογία για Όλους» έχει ο Δρ. Δημήτρης Καμπανάρος, Ψυχολόγος-Γεροντολόγος. Εκπαιδευτικός φορέας του προγράμματος είναι η ΟΤΕAcademy, ενώ το τηλεφωνικό κέντρο του προγράμματος υποστηρίζεται από την Cosmote e-Value.

Τα μαθήματα πραγματοποιούνται στις εγκαταστάσεις της ΟΤΕAcademy στο Μαρούσι. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή τηλεφωνικά, στο 210 6249300.

Περισσότερα από 15.000 άτομα έχουν συμμετάσχει στο πρόγραμμα «Τεχνολογία για Όλους»

Η COSMOTE, μέσα από εκπαιδευτικές πρωτοβουλίες για τη μείωση του ψηφιακού αναλφαβητισμού στις μεγαλύτερες ηλικίες, καθώς και στον τομέα του STEM, διαχρονικά συμβάλλει ώστε όλο και περισσότεροι άνθρωποι να έχουν πρόσβαση στα οφέλη και τις δυνατότητες της ψηφιακής τεχνολογίας, συμβάλλοντας στη μείωση του ψηφιακού χάσματος. Με το πρόγραμμα «Τεχνολογία για Όλους», μέχρι σήμερα έχουν εκπαιδευτεί πάνω από 15.000 άτομα.

Continue Reading
Advertisement

Trending