ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ & ΠΑΡΚΑ
Πρόσω ολοταχώς για τα νέα malls στο Ελληνικό με τη νέα εταιρεία ειδικού σκοπού της Lamda
Published
4 έτη agoon
By
Παύλος Ρίζος
Πρόσω ολοταχώς για τα νέα malls στο Ελληνικό με τη νέα εταιρεία ειδικού σκοπού της Lamda που ιδρύθηκε πριν λίγο καιρό.
Το όνομά της είναι Lamda Ellinikon Malls Holding, όπως αναφέρεται σε σχετική καταχώρηση στο ΓΕΜΗ, ενώ το μετοχικό της κεφάλαιο ορίζεται σε 234 εκατομμύρια ευρώ.
Όπως προβλέπεται από τη σύστασή της, σκοπός της νέας θυγατρικής μεταξύ άλλων είναι “η απόκτηση, διαχείριση και διάθεση μετοχών και εν γένει μετοχικών δικαιωμάτων ή εταιρικών μεριδίων εταιρειών οποιασδήποτε μορφής και οποιουδήποτε τομέα οικονομικής δραστηριότητας για ίδιο λογαριασμό” όπως και “η απόκτηση, διαχείριση, ανάπτυξη, ανέγερση, αξιοποίηση εκμετάλλευση και διάθεση πάσης φύσεως ακινήτων, η παροχή υπηρεσιών διοίκησης επιχειρήσεων, η παροχή υπηρεσιών μελέτης, κατασκευής, επίβλεψης και διαχείρισης τεχνικών έργων”.
Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της νέας εταιρείας ορίζεται ο κος Οδυσσέας Αθανασίου, που είναι και CEO στη Lamda Development.
Η νέα εταιρεία ειδικού σκοπού πρόκειται να αποτελέσει το όχημα με το οποίο θα αναπτυχθούν τα 2 malls στο Ελληνικό: το Vouliagmenis Mall στην πλευρά της Λεωφόρου Βουλιαγμένης, και το Marina Galleria κάτω στη Μαρίνα του Αγίου Κοσμά.
Σημειώνεται ότι η νέα θυγατρική αποτελεί ξεχωριστή περίπτωση από τη Lamda Malls, η οποία έχει συσταθεί ήδη από το 2017 με στόχο την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση των malls που ήδη διαθέτει η Lamda Development σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
Η πορεία προς το Χρηματιστήριο
Ρευστότητα με “φρέσκα” κεφάλαια άνω των 300 εκατ. ευρώ αναμένεται να αποκομίσει η Lamda Malls και κατ’ επέκτασην η Lamda Development από την εισαγωγή της πρώτης στο Χρηματιστήριο.
Από την εταιρεία είχε ειπωθεί πολλές φορές ότι η κατάλληλη στιγμή για τη δημόσια εγγραφή είναι όταν μεγιστοποιηθεί η αξία των εμπορικών κέντρων που έχει ήδη στο χαρτοφυλάκιό της.
Αυτή τη στιγμή η Lamda ελέγχει (μερικώς ή ολικώς) τα 3 μεγάλα εμπορικά σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
Με στόχο μάλιστα την αύξηση της αξίας τους, η Lamda έχει ήδη υλοποιήσει ή σχεδιάζει σημαντικές επενδύσεις επέκτασης, ανακαίνισης ή/και ενεργειακής αναβάθμισης των τριών malls.
Στο Golden Hall ολοκληρώθηκε ήδη από το 2021 η επέκταση του εμπορικού κέντρου και η δημιουργία του νέου Ολυμπιακού Μουσείου της Αθήνας. Η επένδυση 25 εκατ. ευρώ έλαβε χώρα σε μια δύσκολη συγκυρία λόγω της πανδημίας και δεν κατάφερε ακόμη να αποδώσει τα μέγιστα. Αυτό όμως αναμένεται να συμβεί τα επόμενα χρόνια με αρχή το 2022.
Στο μεγαλύτερο εμπορικό της Ελλάδας, το The Mall Athens στο Μαρούσι, προγραμματίζεται το μεγάλο έργο ανακαίνισης και ενεργειακής αναβάθμισης, ύψους ενδεχομένως και 15 εκατ. ευρώ, με ορίζοντα ολοκλήρωσης τα 3-4 έτη από την έναρξη των έργων (που υπολογίζεται να λάβει χώρα στο τέλος του 2022).
Παρόμοια επένδυση προγραμματίζεται και για το Mediterranean Cosmos στη Θεσσαλονίκη.
Σημειώνεται ότι σήμερα η Lamda ελέγχει το 100% του The Mall Athens και το 68% περίπου των Golden Hall και Mediterranean Cosmos μέσω θυγατρικών της (Lamda Δομή Α.Ε. και Πυλαία Α.Ε.).
Η μέση απόδοση (yield) των malls που έχει σήμερα η Lamda Malls είναι 7% και αναμένεται να μειωθεί όσο αυξάνεται η καθαρή αξία των παραπάνω assets.
Τα δύο νέα εμπορικά διαμάντια της Lamda στο Ελληνικό
Εκτός του εμπορικού πάρκου που θα γίνει από τον Όμιλο Φουρλή στο Ελληνικό, δύο είναι τα κατεξοχήν εμπορικά κέντρα (malls) που θα δημιουργηθούν στο Ελληνικό.
Το ένα αφορά το Vouliagmenis Mall στο commercial hub στην πλευρά της Λεωφόρου Βουλιαγμένης και το άλλο την εντυπωσιακή Marina Galleria κάτω στη μαρίνα.
Vouliagmenis Mall
Αρχές Δεκεμβρίου παρουσιάστηκε από τη Lamda Development το νέο Commercial Hub στο Ελληνικό, το νέο εμπορικό συγκρότημα που θα αναβαθμίσει την ποιότητα της ζωής και θα αποτελέσει το νέο υπερσύγχρονο εμπορικό, ψυχαγωγικό και επιχειρηματικό προορισμό του Ελληνικού!
Με την κατασκευή του την ερχόμενη πενταετία, το εμπορικό κέντρο επί της Λεωφόρου Βουλιαγμένης, επιφάνειας 130.000 τ.μ., θα είναι το μεγαλύτερο και το πιο σύγχρονο στην Ελλάδα, προσφέροντας μία πολυδιάστατη εμπειρία στους επισκέπτες του, κάθε ώρα της ημέρας.
Θα έχει συνολική επιφάνεια 130.000 τ.μ. με περίπου 72.000 τ.μ. εκμισθώσιμων χώρων.
Θα είναι κατά 20% μεγαλύτερο από το The Mall Athens της Lamda στο Μαρούσι, αποτελώντας το μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο στην Ελλάδα (με τα σημερινά δεδομένα).
Εντάσσεται στα έργα της Α’ φάσης της μεγάλης επένδυσης στο Ελληνικό, όντας το μεγαλύτερο σε προϋπολογισμό έργο, που αγγίζει τα 400 εκ. ευρώ (ακολουθεί η οικιστική επένδυση για τον Marina Residential Tower με προϋπολογισμό περίπου 300 εκ. ευρώ).
Θα φιλοξενεί καταστήματα νέας γενιάς από τα δημοφιλέστερα, αλλά και ανερχόμενα ελληνικά και διεθνή brands.
Θα προσφέρει, επίσης, ολοκληρωμένες προτάσεις εστίασης, ψυχαγωγίας και ευεξίας, με εκθέσεις, συναυλίες, γυμναστήρια, gaming corners, κινηματογράφους, χώρους παιδικής αναψυχής, κ.ά., που θα λειτουργούν και μετά το κλείσιμο των εμπορικών καταστημάτων.
[VIDEO] Δείτε πώς θα γίνει το νέο Vouliagmenis Mall και το υπόλοπο Commercial Hub στο Ελληνικό
Marina Galleria
H Marina Galleria αποτελεί την εμπορική ζώνη, με τη μορφή ανοικτού mall, που θα γίνει στη μαρίνα του Αγίου Κοσμά, κοντά στο νέο casino resort αλλά και τις οικιστικές μονάδες στην περιοχή.
Tο κτίριο θα είναι υπόδειγμα αισθητικής και πράσινου σχεδιασμού με την αρχιτεκτονική υπογραφή του διάσημου Ιάπωνα αρχιτέκτονα Kengo Kuma. Θα ολοκληρωθεί μέχρι το 2025 και στόχος είναι να αποτελέσει διεθνές σημείο συνάντησης.
Θα εκτείνεται σε 22.000 τ.μ. με λιτές γραμμές και είναι σχεδιασμένη αρμονικά με το περιβάλλον, ενώ η σκεπή της είναι εμπνευσμένη από τα πανιά των σκαφών.
Θα προσφέρει πολύπλευρη εμπειρία που θα ανταποκρίνεται στις πιο σύγχρονες διεθνείς τάσεις στη διασκέδαση, τη ψυχαγωγία και τις νέες τεχνολογίες.
Θα πραγματοποιείται εκεί πληθώρα εκδηλώσεων και εκθέσεις ενώ θα διαθέτει 30 εστιατόρια και καφέ και θα φιλοξενεί καταστήματα από 70 σχεδιαστές, Έλληνες και ξένους.
Στο έργο έχουν συνεργαστεί σημαντικοί έλληνες μελετητές, όπως ο Γιάννης Βεντουράκης, ο Ανδρέας Γιαννακάς και ο Δημήτρης Κιριμλίδης.
[ΦΩΤΟ – VIDEO] Δείτε πώς θα γίνει η εντυπωσιακή Marina Galleria στο Ελληνικό
You may like
-
Ήπια αύξηση στις τιμές ενοικίασης ακινήτων κατοικίας στα Νότια Προάστια της Αθήνας το 2026 – Δείτε παραδείγματα
-
Νέο 6ώροφο ξενοδοχείο δρομολογείται στο Κουκάκι – Πού θα γίνει και ποια εταιρεία επενδύει
-
Τρία δημόσια ακίνητα αναζητούν επενδυτή – Ποιοί είναι οι νέοι ενεργοί διαγωνισμοί έως το φθινόπωρο
-
Συνεχίζεται η άνοδος του real estate στον Πειραιά – Πού κινούνται οι τιμές πώλησης ακινήτων κατοικίας το 2026
-
“Πράσινο” για νέο έργο ανακαίνισης ξενοδοχείου στο κέντρο της Αθήνας
-
Ολοκληρώθηκε το NEXIS στη Μεταμόρφωση – Πώς το πρώην ΕΚΕΠ έγινε “πράσινο” συγκρότημα γραφείων 21.000 τ.μ.
Νέα ξενοδοχειακή επένδυση στα “σκαριά” στο Ρέθυμνο
“Πράσινο” για νέο 4άστερο ξενοδοχείο στα Χανιά – Σε ποιά περιοχή θα γίνει
Νέο deal για επένδυση real estate 2,5 εκατ. ευρώ στην Κέρκυρα – Ποιά ξενοδοχειακά ακίνητα στο νησί περιλαμβάνει
Ήπια αύξηση στις τιμές ενοικίασης ακινήτων κατοικίας στα Νότια Προάστια της Αθήνας το 2026 – Δείτε παραδείγματα
“Στα σκαριά” νέο έργο αναβάθμισης μεγάλης ξενοδοχειακής μονάδας στα Χανιά – Στις 444 κλίνες το 5άστερο resort στον Σταυρό
“Πράσινο φως” για νέα ξενοδοχειακή επένδυση στην Πρέβεζα
Νέο 6ώροφο ξενοδοχείο δρομολογείται στο Κουκάκι – Πού θα γίνει και ποια εταιρεία επενδύει
Ποιες είναι οι 11 νέες ξενοδοχειακές επενδύσεις που δρομολογούνται στις Κυκλάδες – Σε ποιά νησιά θα γίνουν
Τρία δημόσια ακίνητα αναζητούν επενδυτή – Ποιοί είναι οι νέοι ενεργοί διαγωνισμοί έως το φθινόπωρο
Νέο 4άστερο ξενοδοχείο “στα σκαριά” στο Μπαλί Ρεθύμνου – Πράσινο φως για τη νέα επένδυση της Atali Hotels
Ποιά 3 ανενεργά στρατόπεδα σε Αττική, Θεσσαλονίκη και Αχαΐα θα αξιοποιηθούν για νέες κατοικίες
“Άλμα” 50% στην ζήτηση ακινήτων για εξοχική κατοικία στην Ελλάδα από ΗΠΑ και Καναδά το 2026
Νέο masterplan για 5.000 στρέμματα στον Ελαιώνα “στα σκαριά” – Τι θα αλλάξει γύρω από τον Βοτανικό και τι προβλέπεται για οικιστικές αναπτύξεις
Ποιες είναι οι 11 νέες ξενοδοχειακές επενδύσεις που δρομολογούνται στις Κυκλάδες – Σε ποιά νησιά θα γίνουν
Σε στάδιο ωρίμανσης 4 από τις μεγαλύτερες ξενοδοχειακές επενδύσεις που δρομολογούνται αυτή την περίοδο σε όλη την Ελλάδα
Νέος κύκλος ξενοδοχειακών deals και αναβαθμίσεων στη Ρόδο – Ποιοι όμιλοι επενδύουν στο νησί
Ολοκληρώθηκε το NEXIS στη Μεταμόρφωση – Πώς το πρώην ΕΚΕΠ έγινε “πράσινο” συγκρότημα γραφείων 21.000 τ.μ.
Νέο 6ώροφο ξενοδοχείο δρομολογείται στο Κουκάκι – Πού θα γίνει και ποια εταιρεία επενδύει
11 νέες ξενοδοχειακές επενδύσεις 5 αστέρων σε νησιά αλλά και ηπειρωτική Ελλάδα
Ο νέος χάρτης των διεθνών ξενοδοχειακών brands στην Ελλάδα – Τα openings και τα projects της επόμενης περιόδου
[VIDEO] Δείτε πώς παρουσιάζει η Bouygues τον πύργο κατοικιών Riviera Tower στο Ελληνικό
[VIDEO] Σε εξέλιξη η νέα οικιστική επένδυση Almyra Complex στις Σέρρες – Ποιός γνωστός όμιλος επενδύει
[VIDEO] Δείτε το νέο “πράσινο” κτίριο γραφείων AENORA στη Λεωφόρο Ποσειδώνος
[VIDEO] Προχωρούν τα έργα για την επέκταση της οικιστικής επένδυσης Pinea Living στο Νέο Ηράκλειο
[VIDEO] Ολοκληρώθηκε η οικιστική επένδυση Ilissos Suites στο Μοσχάτο – Ποιά εταιρεία επένδυσε στο έργο
[VIDEO] Προχωρούν τα έργα για τη μεγάλη τουριστική επένδυση VORIA στο Μαρούσι
[VIDEO] Σε λειτουργία το νέο υπερσύγχρονο κέντρο logistics της Skroutz στην Ελευσίνα
[VIDEO] Green Haven: προχωρά η μεγάλη οικιστική επένδυση της Ten Brinke στα Μελίσσια
20 οικιστικά έργα στα “σκαριά” για την MIBS – Σε ποιές περιοχές της Αττικής επενδύει
[VIDEO] Ξεκίνησε το νέο οικιστικό έργο της Ten Brinke στη Γλυφάδα
TRENDING
-
RESIDENTIAL2 εβδομάδες agoΠοιά 3 ανενεργά στρατόπεδα σε Αττική, Θεσσαλονίκη και Αχαΐα θα αξιοποιηθούν για νέες κατοικίες
-
REAL ESTATE6 ημέρες ago“Άλμα” 50% στην ζήτηση ακινήτων για εξοχική κατοικία στην Ελλάδα από ΗΠΑ και Καναδά το 2026
-
REAL ESTATE1 εβδομάδα agoΝέο masterplan για 5.000 στρέμματα στον Ελαιώνα “στα σκαριά” – Τι θα αλλάξει γύρω από τον Βοτανικό και τι προβλέπεται για οικιστικές αναπτύξεις
-
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ1 ημέρα agoΠοιες είναι οι 11 νέες ξενοδοχειακές επενδύσεις που δρομολογούνται στις Κυκλάδες – Σε ποιά νησιά θα γίνουν
-
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ1 εβδομάδα agoΣε στάδιο ωρίμανσης 4 από τις μεγαλύτερες ξενοδοχειακές επενδύσεις που δρομολογούνται αυτή την περίοδο σε όλη την Ελλάδα












