Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στη σωστή κατεύθυνση τα μέτρα της κυβέρνησης εκτιμούν ΕΒΕΑ και ΒΕΑ

bizness.gr

Published

on

Επικαιρότητα, νέα

«Το σχέδιο που ανακοίνωσε η κυβέρνηση υιοθετεί σε μεγάλο βαθμό τις προτάσεις των επιχειρηματικών φορέων και των εκπροσώπων της αγοράς. Η στήριξη της απασχόλησης και των επιχειρήσεων, με επιδότηση του μισθολογικού και μείωση του φορολογικού κόστους, καθώς και η παροχή ρευστότητας με επιδότηση επιτοκίου για κεφάλαιο κίνησης, είναι σαφώς μέτρα προς τη σωστή κατεύθυνση, δεδομένων των συνθηκών».

Αυτό δήλωσε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος, με αφορμή τις χθεσινές ανακοινώσεις της κυβέρνησης για το νέο πακέτο μέτρων στήριξης της οικονομίας και της εργασίας.

Ο πρόεδρος δήλωσε:

Κρίσιμο ζητούμενο τώρα είναι να υλοποιηθεί ο κυβερνητικός σχεδιασμός, χωρίς καθυστερήσεις και γραφειοκρατικές εμπλοκές, αλλά και ευελιξία, καθώς ενδέχεται να πρέπει να ληφθούν και πρόσθετα μέτρα ή να βελτιωθούν τα υπάρχοντα. Για παράδειγμα, σε ότι αφορά την εκ περιτροπής εργασία, οι επιχειρήσεις δε θα πρέπει να καταβάλουν το μέρος των ασφαλιστικών εισφορών για το χρονικό διάστημα που οι εργαζόμενοί τους δε βρίσκονται στην εργασία και αυτό θα πρέπει να καταβάλλεται από το Δημόσιο.

Εκτός, βέβαια, από τα μέτρα αυτά που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, εξίσου απαραίτητη για την επανεκκίνηση της οικονομίας είναι η επιτάχυνση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, καθώς και της υλοποίησης των έργων που χρηματοδοτούνται από κοινοτικούς πόρους. Όσο μεγαλύτερη κινητοποίηση υπάρξει στο θέμα αυτό, τόσο μικρότερες θα είναι οι επιπτώσεις για τη χώρα από το μεγάλο κύμα ύφεσης, που ήδη απειλεί όλες τις οικονομίες του πλανήτη.

Ωστόσο, πρέπει να επισημανθεί για μια ακόμη φορά, ότι προτεραιότητα για την ελληνική οικονομία παραμένει η αλλαγή παραγωγικού μοντέλου. Η κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και παρεμβάσεις για την ενίσχυση των κλάδων της οικονομίας που μπορούν να παράγουν διεθνώς εμπορεύσιμα και ανταγωνιστικά προϊόντα και υπηρεσίες.

Η προσπάθεια αυτή πρέπει να γίνει σήμερα, όχι αύριο. Αν θέλουμε στα επόμενα χρόνια πραγματική ανάπτυξη και ισχυρότερες αντοχές απέναντι στις κρίσεις και τις αναταράξεις του παγκόσμιου περιβάλλοντος, πρέπει τώρα να κάνουμε πράξη τον παραγωγικό μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας».

ΒΕΑ: Εκτός των θετικών μέτρων στήριξης της 3ης φάσης οι παραγωγικές επιχειρήσεις

«Σε θετική κατεύθυνση κινούνται τα μέτρα στήριξης της επόμενης φάσης που δρομολογεί η κυβέρνηση για την στήριξη της οικονομίας, ωστόσο εντοπίζονται σοβαροί αποκλεισμοί, για την μεγάλη πλειοψηφία μικρομεσαίων επιχειρήσεων των κατασκευαστικών – παραγωγικών κλάδων και παροχής τεχνικών υπηρεσιών», επισημαίνει σε δήλωσή του, ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθηνών Παύλος Ραβάνης.

Μέτρα όπως: η επέκταση της αναστολής των συμβάσεων εργασίας με κάλυψη των εισφορών, η συνέχιση της χορήγησης της επιστρεπτέας προκαταβολής με την ενίσχυση του αδιάθετου, η μερική μείωση ΦΠΑ, η έκπτωση από τα έσοδα των δαπανών έρευνας, αναντίρρητα συμβάλλουν στην διατήρηση ενός αναγκαίου επιπέδου ασφάλειας των επιχειρηματιών και στην στήριξη των εργαζομένων.

Το ζητούμενο για το Β.Ε.Α., όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση, είναι η λήψη οριζόντιων και τολμηρών μέτρων, που όχι απλά θα ανακουφίζουν, αλλά θα δημιουργούν και τις προϋποθέσεις επανεκκίνησης της επιχειρηματικής δραστηριότητας. «Επαναλαμβάνουμε την ανάγκη ενίσχυσης και ανάπτυξης των παραγωγικών κλάδων, με ταυτόχρονη δημιουργία κλίματος ανάληψης ευθύνης και ρίσκου από όλα τα μέρη, Πολιτεία, επιχειρηματικό κόσμο, τραπεζικό σύστημα, δημόσια διοίκηση και εν γένει κοινωνία», τονίζει ο πρόεδρος του ΒΕΑ, εκφράζοντας την παρατεταμένη αγωνία των χιλιάδων μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων που ανήκουν στους παραγωγικούς κλάδους, οι οποίοι δεν φαίνεται να ωφελούνται από τα επόμενα – προσωρινού έστω χαρακτήρα- μέτρα στήριξης.

Η αναστολή πληρωμής των δόσεων βεβαιωμένων οφειλών και η επέκταση της μείωσης ενοικίων και για τον μήνα Ιούνιο, εξαιρεί τους χιλιάδες βιοτέχνες και τεχνικά επαγγέλματα που αντιμετωπίζουν ακριβώς τους ίδιους κινδύνους επιβίωσης και έχουν δει τους τζίρους τους σε καθοδική πορεία, από τον Μάρτιο.

Όσον αφορά τα μέτρα για την παροχή ρευστότητας, στις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, το Β.Ε.Α. συμφωνεί με την κατεύθυνση του υπουργού Ανάπτυξης και επαναλαμβάνει για πολλοστή φορά, ότι αυτή είναι το «κλειδί» για την επόμενη ημέρα.

Οποιοδήποτε μέτρο και να παρθεί, οποιοδήποτε πρόγραμμα ή χρηματοδοτικό εργαλείο και να ανακοινωθεί, χωρίς την ευελιξία των Τραπεζών και την ανάλογη εποπτεία από το Κράτος στην ροή της χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις, δεν πρόκειται να αποφέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα για την επανάκαμψη της επόμενης ημέρας, στην οικονομία. Ουσιώδης και καθοριστικός στην κατεύθυνση αυτή, περιμένουμε να αποδειχτεί ο ρόλος του «Παρατηρητηρίου Ρευστότητας», καθώς στην προηγούμενη δέσμη μέτρων, το Β.Ε.Α. έγινε αποδέκτης έντονων διαμαρτυριών, από πληττόμενες επιχειρήσεις, σχετικά με τα προβλήματα που δημιουργούσαν οι τράπεζες, με όρους και προϋποθέσεις που απαιτούνταν πριν την υγειονομική κρίση. Γεγονός που από μόνο του, αποτέλεσε αποτρεπτικό παράγοντα.

«Ο στόχος «να μην μείνει καμία επιχείρηση πίσω», είναι κοινός και είμαστε σε αναμονή των αποφάσεων των συναρμόδιων υπουργείων, που θα αποδεικνύουν έμπρακτα την πρόθεση της κυβέρνησης», καταλήγει η ανακοίνωση του επιμελητηρίου.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η Κρ. Λαγκάρντ εκφράζει τη λύπη της για το ότι λίγες γυναίκες βρίσκονται σε θέσεις ευθύνης

bizness.gr

Published

on

Κριστίν Λαγκάρντ
Φωτογραφία Αρχείου

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ εξέφρασε σήμερα τη λύπη της, σε συνέντευξη της στο γαλλικό περιοδικό Challenges, για το γεγονός ότι λίγες γυναίκες βρίσκονται σε θέσεις ευθύνης, ακόμη και στους κόλπους του θεσμού του οποίου προΐσταται.

Υπερβολικά λίγες γυναίκες σε θέσεις ευθύνης

«Εξακολουθούν να υπάρχουν υπερβολικά λίγες γυναίκες σε θέσεις ευθύνης στον κόσμο, ιδιαίτερα στον οικονομικό και τον χρηματοπιστωτικό τομέα, περιλαμβανομένων των κεντρικών τραπεζών», δήλωσε η Λαγκάρντ, πρώτη γυναίκα επικεφαλής της ΕΚΤ, τα ηνία της οποίας ανέλαβε τον Νοέμβριο 2019.

«Από τα 25 μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, η Ίζαμπελ Σνάμπελ και εγώ είμαστε οι δύο μοναδικές γυναίκες στην οικογενειακή φωτογραφία… Δεν είναι φυσιολογικό!», υπογράμμισε η γαλλίδα πρόεδρος του θεσμού.

Σε μήνυμά της στο Twitter, η Ίζαμπελ Σνάμπελ αντέδρασε σήμερα υπογραμμίζοντας πως «είναι δύσκολο να υπερτιμήσει κανείς τη σημασία ηγετών όπως η Κριστίν Λαγκάρντ, οι οποίοι εκφράζονται ανοικτά για τα θέματα αυτά, παρ’ όλα τα φρικτά μισογυνικά σχόλια που σίγουρα θα ακολουθήσουν».

Σύμφωνα με την Λαγκάρντ, «υπάρχει κάποια συνειδητοποίηση», όμως δεν πρόκειται παρά για «την αρχή της διαδικασίας».

Η ίδια εκτιμά πως η κρίση του κορονοϊού «κατέστησε πιο δύσκολη τη θέση των γυναικών».

«Οι γυναίκες αποτελούν σχεδόν το 70% των επαγγελμάτων υγείας· κινδυνεύουν περισσότερο σε υγειονομικό επίπεδο. Με τον εγκλεισμό, βρίσκονται σε όλα τα μέτωπα, υποχρεωμένες να εργάζονται φυλώντας παράλληλα τα παιδιά, για να μην μιλήσουμε για την ενδοοικογενειακή βία», υπογράμμισε εκτιμώντας πως, «όπως σε όλες τις οικονομικές κρίσεις, είναι περισσότερο εκτεθειμένες στον κίνδυνο να χάσουν τη δουλειά τους ή να δουν τον μισθό τους να μειώνεται».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Το ΚΥΔΩΝ ΠΑΛΑΣ συνεχίζει και τον χειμώνα τα απευθείας δρομολόγια από/προς Χανιά

bizness.gr

Published

on

Cruise Ferry ΚΥΔΩΝ ΠΑΛΑΣ της Minoan Lines

Οι Μινωικές Γραμμές ενημερώνουν το επιβατικό κοινό και τους συνεργάτες τους, ότι το H/S/F ΚΥΔΩΝ ΠΑΛΑΣ συνεχίζει με ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ δρομολόγια από/προς Χανιά και Πειραιά και το χειμώνα, με βραδινή αναχώρηση στις 21:30 από το λιμάνι της Σούδας και του Πειραιά.

Συγκεκριμένα το ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ δρομολόγιο από/προς Χανιά και Πειραιά με το ΚΥΔΩΝ ΠΑΛΑΣ είναι το ακόλουθο:

Επίσης, το H/S/F ΦΑΙΣΤΟΣ ΠΑΛΑΣ εκτελεί εναλλάξ με το H/S/F ΚΥΔΩΝ ΠΑΛΑΣ καθημερινά δρομολόγια στη γραμμή των Χανίων, σύμφωνα με το παρακάτω πρόγραμμα:

Για περισσότερες πληροφορίες, παρακαλούνται οι κύριοι επιβάτες να απευθύνονται στον ταξιδιωτικό τους πράκτορα, στα Κεντρικά Πρακτορεία των Μινωικών Γραμμών, μέσω του Πανελλαδικού Αριθμού Κρατήσεων 801-11-75000 (από σταθερό τηλέφωνο), στα κεντρικά πρακτορεία ή στα λιμενικά γραφεία της εταιρείας (Πειραιάς: 210-4145744, 210-4080028, Αθήνα: 210 3376910, Σούδα: 6972-552661, 28210-81276, Χανιά: 28210-45911-12). Κρατήσεις On-Line στο www.minoan.gr και χρησιμοποιήστε τη νέα Υπηρεσία E-Ticket (https://www.minoan.gr/eticket ) εκτυπώνοντας το εισιτήριό σας για τις γραμμές εσωτερικού ή κατεβάζοντάς το στην οθόνη του κινητού σας.

Τέλος υπενθυμίζεται ότι, πριν από το ταξίδι, σύμφωνα με τις οδηγίες των Ελληνικών Αρχών για τον περιορισμό εξάπλωσης του Covid-19, είναι υποχρεωτική η συμπλήρωση της έντυπης δήλωσης (https://bit.ly/3kfWqiT ) και η παράδοσή της κατά την επιβίβαση στον υπεύθυνο Οικονομικό Αξιωματικό του πλοίου καθώς και η χρήση μάσκας σε όλους τους κοινόχρηστους χώρους του πλοίου κατά τη διάρκεια του ταξιδιού.

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ικανοποίηση των Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας για τις εξαγγελίες του ΥΠΕΝ Κ. Χατζηδάκη

bizness.gr

Published

on

Κωστής Χατζηδάκης
Φωτογραφία Αρχείου

Χαιρετίζει η Ένωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας (ΕΒΙΚΕΝ) τη δέσμευση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη, για την άμεση εφαρμογή του Target Model στη νέα δομή της ελληνικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

«Η δέσμευση αυτή αποτελεί αδιαμφισβήτητα, τη βάση για την ανάπτυξη ενός σταθερού και προβλέψιμου μοντέλου αγοράς και στην πράξη σημαίνει άμεση υλοποίηση μέτρων για την ανάπτυξη συνθηκών υγιούς ανταγωνισμού στην αγορά και τον εξορθολογισμό του υψηλού κόστους ενέργειας που επιβαρύνει την ελληνική βιομηχανία», τονίζει η ΕΒΙΚΕΝ και προσθέτει:

«Σε κάθε περίπτωση, η εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου θεσμικού πλαισίου για την πλήρη εναρμόνιση της ελληνικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας με το ευρωπαϊκό κεκτημένο στον τομέα της ενέργειας θα πρέπει εντέλει να αποτελέσει εθνικό στόχο άμεσης προτεραιότητας διότι επηρεάζει καθοριστικά την υλοποίηση των παραγωγικών επενδύσεων καθώς και την πορεία των εξαγωγών και της βιομηχανικής παραγωγής της χώρας.

Στο πλαίσιο αυτό, χαιρετίζουμε τις δηλώσεις του κ. Χατζηδάκη και τη δέσμευσή του σε μέτρα μείωσης του κόστους στη βιομηχανία. Παραμένουμε στη διάθεση της Πολιτείας για την ανάπτυξη ενός εποικοδομητικού διαλόγου, που θα συμβάλλει ενεργά στην υλοποίηση του στόχου της μετάβασης σε μία πλήρως απελευθερωμένη και ανταγωνιστική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας».

Η ΕΒΙΚΕΝ ζητά εξάλλου τη σύσταση ομάδας εργασίας στο υπουργείο για τη διαμόρφωση προτάσεων «για την άρση των στρεβλώσεων που κατακλύζουν την υφιστάμενη δομή της αγοράς και τη μείωση του ενεργειακού κόστους το οποίο αποκλίνει σημαντικά σε σχέση με τα υπόλοιπα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading
Advertisement

Trending