Connect with us

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Συμβούλιο ΣΕΒ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη: Συμπλήρωσε 10 χρόνια δράσης

Newsroom

Published

on

Σε επετειακή εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του ΣΕΒ, την Τρίτη 11 Ιουνίου, με τη συμμετοχή εκπροσώπων του πολιτικού, επιχειρηματικού και ακαδημαϊκού κόσμου και κεντρικό ομιλητή τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας κ. Ιωάννη Στουρνάρα, το Συμβούλιο ΣΕΒ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη κατέγραψε τις σημαντικότερες στιγμές στην πορεία του, αναδεικνύοντας παράλληλα τις αναγκαίες προϋποθέσεις για την επίτευξη της Βιώσιμης Ανάπτυξης στη χώρα μας.

Το Συμβούλιο ΣΕΒ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη ιδρύθηκε στις 11 Νοεμβρίου 2008 με στόχο τη διάδοση της Βιώσιμης Ανάπτυξης ως το σύγχρονο πλαίσιο που στοχεύει σε ταυτόχρονη οικονομική, περιβαλλοντική και κοινωνική ανάπτυξη και την εκπροσώπηση των επιχειρήσεων στον απαραίτητο διάλογο με την πολιτεία και γενικότερα την κοινωνία. Διαχρονικά, επιδίωξη του Συμβουλίου αποτελεί η ανάδειξη του ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος που αποκτούν οι επιχειρήσεις με την ένταξη της Βιώσιμης Ανάπτυξης στην στρατηγική τους.

Από την αρχή της πορείας του το Συμβούλιο ΣΕΒ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη υπήρξε πρωτοπόρος φορέας, εισάγοντας έγκαιρα στο δημόσιο διάλογο της χώρας θέματα όπως, η Κλιματική Αλλαγή, η Περιβαλλοντική Νομοθεσία, η Κυκλική Οικονομία, οι 17 Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης του Ο.Η.Ε., και ενημερώνοντας υπεύθυνα τις επιχειρήσεις για τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που διαμορφώνονται. Η πρόοδος των ελληνικών επιχειρήσεων τα τελευταία χρόνια υπήρξε σημαντική. Συμβάλλοντας στη μείωση των εκπομπών Αερίων Θερμοκηπίου, στην δημιουργία υποδομών για την Κυκλική Οικονομία, στην ανακύκλωση και ανάκτηση πρώτων υλών, οι επιχειρήσεις έδειξαν ότι και μπορούν και πρέπει να λειτουργήσουν ως μοχλός στη Βιώσιμη Ανάπτυξη. Σήμερα, θέματα όπως τα παραπάνω κερδίζουν συνεχώς το ενδιαφέρον των κυβερνήσεων και της κοινωνίας αλλά και ως παράμετρος αξιολόγησης επενδύσεων από χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, δημιουργώντας νέα δυναμική αλλά και προσδοκία για επίτευξη των μακροπρόθεσμων δεσμεύσεων που απαιτούνται.

Ο κ. Ιωάννης Στουρνάρας, ο οποίος στο πλαίσιο της εκδήλωσης τοποθετήθηκε για τα παραπάνω κρίσιμα ζητήματα ανέφερε: «Η παρούσα συγκυρία είναι ιδιαιτέρως σημαντική υπό το πρίσμα της Κλιματικής Αλλαγής, καθώς οι πολιτικές αντιμετώπισης καθυστερούν, με αποτέλεσμα να γίνεται πλέον λόγος για κλιματική κρίση. Σε αυτό το πλαίσιο, τέσσερις πτυχές αναδεικνύονται ως βασικές προϋποθέσεις για την επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης: η Κυκλική Οικονομία, ο ενεργειακός μετασχηματισμός, η περιβαλλοντική προστασία και η δημιουργία αξίας για την κοινωνία».

Ο κ. Σωκράτης Φάμελλος Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής τόνισε «Σε μόλις 4,5 χρόνια καταφέραμε πολύ σημαντικές μεταρρυθμίσεις, αποδεικνύοντας μάλιστα ότι η αντίθεση ανάμεσα στην προστασία του περιβάλλοντος και στην προσέλκυση επενδύσεων είναι ψευδεπίγραφη. Η Ελλάδα δεν είναι πλέον το μαύρο πρόβατο της Ευρώπης στα περιβαλλοντικά. Η κυκλική οικονομία είναι πλέον στο επίκεντρο της Αναπτυξιακής στρατηγικής της χώρας μας και έχουν δημιουργηθεί οι προϋποθέσεις να έχει η χώρα μας περισσότερους βαθμούς ελευθερίας και ουσιαστικές προϋποθέσεις ευημερίας και προόδου.»

Ο κ. Κώστας Σκρέκας Βουλευτής ΝΔ, πρώην Υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας και υπεύθυνος στη ΝΔ για θέματα ενέργειας, ανέφερε «Στη χώρα μας απαιτείται να προχωρήσουμε με έναν σχεδιασμό που θα περιλαμβάνει και πρόνοια αλλά και υποδομές. Οι κατευθύνσεις στις οποίες πρέπει να κινηθούμε είναι δύο: Αφενός πρέπει να προχωρήσουμε σε ακύρωση των αιτιών της Κλιματικής Αλλαγής με μέτρα περιορισμού των εκπομπών του διοξειδίου του Άνθρακα στην παραγωγική διαδικασία και στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, στην οικιακή χρήση αλλά και στις μεταφορές. Παράλληλα, πρέπει να προχωρήσουμε σε μετριασμό των συνεπειών της Κλιματικής Αλλαγής όπως για παράδειγμα μέσω αντιπλημμυρικών μέτρων. Η χώρα μας έχει όλες τις δυνατότητες όμως απαιτούνται τολμηρές μεταρρυθμίσεις και επιτάχυνση των κινήσεων προς τη Βιώσιμη Ανάπτυξη»

Ο κ. Γιάννης Μανιάτης Βουλευτής ΚΙΝΑΛ, πρώην Υφυπουργός Περιβάλλοντος δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι «Η πορεία προς τη Βιώσιμη Ανάπτυξη απαιτεί εμπιστοσύνη προς τους πολίτες αλλά και στους επενδυτές. Απαιτεί επίσης διαφάνεια, λογοδοσία και υγιή ανταγωνισμό με αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών. Η περιβαλλοντική νομοθεσία πρέπει να διασφαλίζει την ισορρόπηση μεταξύ της επιτάχυνσης και απλούστευσης της αδειοδοτικής διαδικασίας, αλλά παράλληλα και της περιβαλλοντικής προστασίας. Τέλος, χρειάζεται επίσης ένα μη φοβικό κράτος το οποίο θα συνεργάζεται στενά με τον ιδιωτικό τομέα μέσα από μητρώα πιστοποιημένων ιδιωτών επιστημόνων».

Κατά την εκδήλωση, ο Ιδρυτικός Πρόεδρος του Συμβουλίου ΣΕΒ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη κ. Ευθύμιος Ο. Βιδάλης, τιμήθηκε για την προσφορά του και ανακηρύχθηκε σε Επίτιμο Πρόεδρο, ενώ δήλωσε σχετικά: «Θα ήθελα να ευχαριστήσω τη Γενική Συνέλευση για την τιμή που μου κάνατε να με ανακηρύξετε Επίτιμο Πρόεδρο του Συμβουλίου μας. Θεωρώ αυτή την τιμητική αναγνώριση σαν μια επιβράβευση της συλλογικής προσπάθειας που ξεκινήσαμε το φθινόπωρο του 2008, με στόχο την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση, τόσο των επιχειρήσεων όσο και της κοινωνίας, για την προσέγγιση και επίλυση των κρίσιμων προκλήσεων της Βιώσιμης Ανάπτυξης. Είμαι πραγματικά πολύ ευτυχής που το Συμβούλιο συνεχίζει σε αυτό το δρόμο και βελτιώνει τη διαδικασία του κοινωνικού διαλόγου, σε μια εποχή που η κοινωνία και οι επιχειρήσεις κατανοούν την ανάγκη για Βιώσιμη Ανάπτυξη, δημιουργώντας καλύτερες προοπτικές για τις επόμενες γενιές».

Στην τοποθέτηση του, ο Γιάννης Πανιάρας, Πρόεδρος του Συμβούλιου ΣΕΒ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη τόνισε: «Βιώσιμη Ανάπτυξη, σημαίνει ισόρροπη ανάπτυξη με βάση τρεις πυλώνες: Την οικονομία, το περιβάλλον και την κοινωνία. Μακροπρόθεσμα, κάθε προσπάθεια ανάπτυξης που αγνοεί έναν από τους τρεις αυτούς πυλώνες είναι καταδικασμένη να αποτύχει. Από την πλευρά μας, θα συνεχίσουμε να ενθαρρύνουμε και να εκπροσωπούμε στον δημόσιο διάλογο τις επιχειρήσεις που θέλουν, μπορούν και πρέπει να στηρίζουν την προσπάθεια για την επίτευξη του στόχου της Βιώσιμης Ανάπτυξης στη χώρα μας. Το χρειαζόμαστε σαν γενιά του σήμερα και το οφείλουμε στις γενιές του αύριο».

Advertisement Omikron Kappa Consulting
Advertisement Macon
Advertisement
Advertisement QS Plan
Advertisement Omikron Kappa Consulting
Advertisement Omikron Kappa Consulting
Advertisement Ergon Tzanidakis
Advertisement TÜV Austria
Advertisement Aecom
Κουφονήσια - Φωτογραφία αρχείου - Φωτό: EUROKINISSI / ΧΑΣΙΑΛΗΣ ΒΑΪΟΣ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ13 ώρες ago

“Πράσινο φως” για τη νέα τουριστική επένδυση της Intracom στα Κουφονήσια

Σκιάθος - Φωτογραφία αρχείου - Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΜΠΟΥΓΙΩΤΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ14 ώρες ago

Νέο ξενοδοχείο “στα σκαριά” στη Σκιάθο – Σε ποιά περιοχή δρομολογείται

Άνδρος - Φωτογραφία αρχείου - EUROKINISSI/ΛΥΔΙΑ ΣΙΩΡΗ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ15 ώρες ago

“Πράσινο φως” για επέκταση ξενοδοχείου στην Άνδρο

Paiania Campus - Πηγή: Europe Holdings
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ16 ώρες ago

Paiania Campus: γιατί αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα για το real estate της AKTOR και πώς σχεδιάζει να το αξιοποιήσει περαιτέρω

Petra Salis - Πηγή: AVAX Development
REAL ESTATE16 ώρες ago

Ποιές επενδύσεις σε κατοικίες και γραφεία σε Ελλάδα και Κύπρο περιλαμβάνει ο σχεδιασμός της AVAX στο real estate

Τήνος - Φωτογραφία αρχείου - Φωτό: ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI
REAL ESTATE16 ώρες ago

Ποιά ακίνητα στην Ελλάδα αναζητούν οι Romantic Affluent – To παράδειγμα της Τήνου

Το νέο κέντρο logistics της Trastor στον Ασπρόπυργο - Πηγή: Karpathios Development
REAL ESTATE2 ημέρες ago

Άγγιξε τα 867 εκατ. ευρώ η αξία του χαρτοφυλακίου ακινήτων της Trastor το 2025

Φωτογραφία αρχείου - Πηγή: Canva
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 ημέρες ago

Τέσσερις νέες ξενοδοχειακές άδειες για συνολικά 222 κλίνες στην Πάρο

Πηγή: AMMOA Resort
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ2 ημέρες ago

Από το AMMOA στη Χαλκιδική στο νέο project €95 εκατ. στην Πυλαία – Ποιά μεγάλη εταιρεία επενδύει στο real estate στη Βόρεια Ελλάδα

Φωτογραφία αρχείου - Designed by Canva
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 ημέρες ago

“Στα σκαριά” νέο ξενοδοχείο προσωπικού 98 κλινών στον Άγιο Νικόλαο

Φωτογραφία αρχείου - Πηγή: Canva
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 εβδομάδες ago

Τέσσερις ξενοδοχειακές επενδύσεις προχωρούν στην Πελοπόννησο – Που θα γίνουν και ποιές εταιρείες επενδύουν

Σκύρος - Φωτογραφία αρχείου - Πηγή: ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ/EUROKINISSI
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ3 εβδομάδες ago

“Πράσινο φως” για νέο ξενοδοχειακό συγκρότημα 4 αστέρων στη Σκύρο – Πού θα γίνει

Sartimare Resort - Πηγή: Happy Holidays
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ3 εβδομάδες ago

Σε στάδιο ωρίμανσης 4 από τις μεγαλύτερες ξενοδοχειακές επενδύσεις που δρομολογούνται αυτή την περίοδο σε όλη την Ελλάδα

NEXIS Metamorphosis - Πηγή: A&M Architects
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ3 εβδομάδες ago

Από Μαρούσι έως Ελαιώνα και Καλλιθέα, πέντε νέες επενδύσεις σε “πράσινα γραφεία” αλλάζουν το χάρτη ακινήτων της Αθήνας

Piraeus Gate - Πηγή: DKG Development
RESIDENTIAL2 εβδομάδες ago

Πώς θα μεταμορφωθεί το πρώην βιομηχανικό ακίνητο της ΑΖΕΛ στον Πειραιά σε Urban Oasis Piraeus με 387 κατοικίες – Ποιά εταιρεία επενδύει

Voria Project - Πηγή: North Star Entertainment
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ1 εβδομάδα ago

Με νέο σχεδιασμό προχωρά το Project VORIA στο Μαρούσι – Τι αλλάζει στο ξενοδοχειακό κομμάτι

The Modernist στο Κολωνάκι - Πηγή: BriQ Properties
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ3 εβδομάδες ago

Προχωρά το έργο για το The Modernist Piraeus – Πότε ανοίγει το νέο 4άστερο ξενοδοχείο του Πειραιά

Η κάτοψη της μεγάλης επένδυσης του Ομίλου Μεντεκίδη στην Πυλαία - Πηγή: Enterprise Greece
ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ & ΠΑΡΚΑ3 εβδομάδες ago

Πώς το παλιό εργοστάσιο της Siemens της Θεσσαλονίκης θα μεταμορφωθεί σε πύργο γραφείων και εμπορικό πάρκο

Design by Canva
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 εβδομάδες ago

Νέο έργο επέκτασης γνωστού ξενοδοχείου στη Ζάκυνθο “στα σκαριά”

Το νέο IKEA στο εμπορικό πάρκο Top Parks Ηρακλείου - Πηγή: Όμιλος Φουρλή
ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ & ΠΑΡΚΑ2 εβδομάδες ago

Από το 2027 ο επόμενος κύκλος ανάπτυξης νέων IKEA στην Ελλάδα – Σε ποιές περιοχές εστιάζει ο Όμιλος Φουρλή

Ο οικιστικός πύργος Marina Tower στο Ελληνικό - Πηγή: Lamda Development
RESIDENTIAL2 μήνες ago

[VIDEO] Δείτε πώς παρουσιάζει η Bouygues τον πύργο κατοικιών Riviera Tower στο Ελληνικό

RESIDENTIAL2 μήνες ago

[VIDEO] Σε εξέλιξη η νέα οικιστική επένδυση Almyra Complex στις Σέρρες – Ποιός γνωστός όμιλος επενδύει

To νέο "πράσινο" κτίριο γραφείων της BriQ Properties στη Λ. Ποσειδώνος - Πηγή: mtarchitects
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ2 μήνες ago

[VIDEO] Δείτε το νέο “πράσινο” κτίριο γραφείων AENORA στη Λεωφόρο Ποσειδώνος

Pinēa Living II - Πηγή: Ten Brinke
RESIDENTIAL3 μήνες ago

[VIDEO] Προχωρούν τα έργα για την επέκταση της οικιστικής επένδυσης Pinea Living στο Νέο Ηράκλειο

Ilissos Suites - Pafilia / block722
RESIDENTIAL3 μήνες ago

[VIDEO] Ολοκληρώθηκε η οικιστική επένδυση Ilissos Suites στο Μοσχάτο – Ποιά εταιρεία επένδυσε στο έργο

Voria Project - Πηγή: North Star Entertainment
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ4 μήνες ago

[VIDEO] Προχωρούν τα έργα για τη μεγάλη τουριστική επένδυση VORIA στο Μαρούσι

Πηγή: Canva
LOGISTICS4 μήνες ago

[VIDEO] Σε λειτουργία το νέο υπερσύγχρονο κέντρο logistics της Skroutz στην Ελευσίνα

Green Haven Melissia - Πηγή: Ten Brinke
RESIDENTIAL4 μήνες ago

[VIDEO] Green Haven: προχωρά η μεγάλη οικιστική επένδυση της Ten Brinke στα Μελίσσια

Etolikou 11- Πηγή: MIBS Group
RESIDENTIAL5 μήνες ago

20 οικιστικά έργα στα “σκαριά” για την MIBS – Σε ποιές περιοχές της Αττικής επενδύει

Το οικισιτκό έργο της στην οδό Καραμανλή 5 στην Γλυφάδα - Πηγή: Ten Brinke
RESIDENTIAL5 μήνες ago

[VIDEO] Ξεκίνησε το νέο οικιστικό έργο της Ten Brinke στη Γλυφάδα

TRENDING

Επικοινωνία

Copyright © 2019-2024 Bizness.gr

Bizness.gr - Ταυτότητα
Ιδιοκτήτρια εταιρεία: «INFRA MEDIA M.I.K.E.» Διακριτικός τίτλος: «INFRA MEDIA» - Έδρα: Δήμος Αθηναίων, Αριστείδου αρ. 10-12, Τ.Κ. 10559 - ΑΦΜ: 801478591 Δ.Ο.Υ.: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ. - Τηλ. επικοινωνίας: 2130405600 - E-mail: contact@ypodomes.com Νόμιμος Εκπρόσωπος: Καραγιάννης Νικόλαος, Νόμιμος Εκπρόσωπος - Δικαιούχος του ονόματος τομέα (bizness.gr): INFRA MEDIA M.I.K.E. - Διευθυντής/Διαχειριστής: Καραγιάννης Νικόλαος - Διευθυντής Σύνταξης: Κατερίνα Παναγέα
Η Εταιρεία δηλώνει ότι έχει συμμορφωθεί με τη Σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της Επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L 63).
Μ.Η.Τ.
Αριθμός Μ.Η.Τ. 242890