ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Συνεδρίασε το Περιφερειακό Συμβούλιο Τουρισμού με θέμα τον COVID-19
Published
6 έτη agoon
By
NewsroomΚύρια θέματα της συζήτησης που διεξήχθη στο πλαίσιο της συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου Τουρισμού ήταν η εξέλιξη της τουριστικής δραστηριότητας κατά το μήνα Αύγουστο, επίκαιρα ζητήματα εφαρμογής των υγειονομικών πρωτοκόλλων, καθώς και η αντιμετώπιση κρουσμάτων COVID-19.
Κατ’ αρχάς ο Υπουργός Τουρισμού κ. Θεοχάρης αναφέρθηκε στην ισορροπία την οποίαν πέτυχε να διατηρήσει η Κυβέρνηση για τον εισερχόμενο τουρισμό.
Ο κ. Χάρης Θεοχάρης επεσήμανε ότι ασκείται σωστή πολιτική ελέγχων, με θεαματική αύξηση του ημερήσιου αριθμού των διενεργούμενων τεστ. Σήμερα γίνονται 16.000 έλεγχοι, εκ των οποίων οι 8.000 σε συνοριακούς σταθμούς.
Ο Υπουργός Τουρισμού αναφέρθηκε επίσης στη νέα πολιτική της προοδευτικής αύξησης των επιτρεπόμενων επισκεπτών από άλλες χώρες, σε πρώτη φάση με 500 ταξιδιώτες ανά εβδομάδα. Σε κάθε περίπτωση, η ροή ταξιδιωτών παρακολουθείται τακτικά και συστηματικά από τις αρμόδιες υπηρεσίες.
Ο κ. Θεοχάρης κατά την εισήγησή του υπογράμμισε την ανάγκη επαρκούς και αποτελεσματικής ενημέρωσης, ειδικά στο ζήτημα της προέλευσης των κρουσμάτων. Όπως τόνισε ο Υπουργός, τα περισσότερα κρούσματα προκύπτουν από τη μη τήρηση των κανόνων και όχι από τον εισερχόμενο τουρισμό. Γι’ αυτό, κατά τον κ. Χάρη Θεοχάρη, κρίνεται απολύτως απαραίτητο να συνεχίσουν όλοι ανεξαιρέτως να τηρούν τα υγειονομικά μέτρα.
Από την πλευρά τους οι Αντιπεριφερειάρχες / Εντεταλμένοι εκπρόσωποι – μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου Τουρισμού ενημέρωσαν τον κ. Υπουργό για τις συγκεκριμένες συνθήκες υπό τις οποίες λειτούργησαν κατά τη διάρκεια του Αυγούστου οι τουριστικοί προορισμοί στις Περιφέρειες της χώρας. Ήταν κοινή διαπίστωση ότι:
– υπήρξε αυξημένη κίνηση από τον εσωτερικό τουρισμό,
– προτιμήθηκαν από τους Έλληνες περισσότερο οι παράκτιες και νησιωτικές περιοχές
– προτιμήθηκαν επίσης προορισμοί οι οποίοι ήταν εύκολα προσβάσιμοι με ΙΧ αυτοκίνητο
– σημαντική μείωση των αφίξεων, κυρίως αλλοδαπών επισκεπτών, παρατηρήθηκε σε περιοχές τις οποίες προηγουμένως προτιμούσαν τουρίστες από συγκεκριμένες χώρες, όπου το τρέχον διάστημα υφίστανται υγειονομικοί περιορισμοί.
Εκτός από την ενημέρωση, κατά τη Συνεδρίαση γενικότερα αντηλλάγησαν απόψεις περί της, σχετικά θετικής, κατάστασης στην ελληνική τουριστική αγορά κατά το μήνα Αύγουστο. Τα μέλη του Συμβουλίου παρουσίασαν τις σκέψεις τους σχετικά με προτεινόμενες ενέργειες και δράσεις στο πλαίσιο του προγραμματισμού για την επόμενη περίοδο. Επιπλέον τα μέλη έθεσαν ζητήματα, όπως οι οικονομικές δυσχέρειες των τουριστικών επιχειρήσεων και ο προβληματισμός για τους εργαζομένους του τουριστικού κλάδου, κυρίως των εποχιακών επιχειρήσεων καταλυμάτων.
Μεταξύ των προτάσεων οι οποίες υποβλήθηκαν κατά τη Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Τουρισμού περιελήφθη και το ενδιαφέρον για δια-περιφερειακές συνεργασίες, με στόχο την ανάδειξη κοινών χαρακτηριστικών.
Ο Υπουργός Τουρισμού κ. Χάρης Θεοχάρης ανακοίνωσε ότι στο πλαίσιο της πιο δυναμικής και ουσιαστικής ενεργοποίησης του Περιφερειακού Συμβουλίου Τουρισμού, εφεξής, σε κάθε Συνεδρίαση θα γίνεται παρουσίαση της προόδου του έργου των ειδικών Επιτροπών τις οποίες έχει δημιουργήσει το Υπουργείο. Θα συζητούνται επίσης οι προτεινόμενες πολιτικές και το σχέδιο δράσεων ώστε να αναδεικνύονται οι εναλλακτικές θεματικές μορφές τουρισμού ειδικών ενδιαφερόντων. Ένα πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση έγινε κατά τη Συνεδρίαση της 1ης Σεπτεμβρίου με την παρουσίαση του έργου και των προτεινόμενων δράσεων της Επιτροπής Γαστρονομικού Τουρισμού από την συντονίστρια κα Μαίρη Τριανταφυλλοπούλου ενώ στην επόμενη Συνεδρίαση θα παρουσιαστεί το υπό εξέλιξη έργο και οι προτάσεις της Επιτροπής Προσβάσιμου Τουρισμού.
Η νέα Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Τουρισμού κυρία Βίκυ Λοΐζου, αφού χαιρέτησε τα μέλη και επιβεβαίωσε το δικό της ενδιαφέρον για μία τακτική και στενή συνεργασία, χρησιμοποιώντας την αναφορά μερικών μελών για τις ανάγκες σε υποδομές και τις προτάσεις που έχουν υποβληθεί για το Ταμείο Ανάκαμψης, ανέφερε ότι στην επόμενη προγραμματική περίοδο η Κυβέρνηση θα έχει στα χέρια της τρία συνολικά χρηματοδοτικά εργαλεία ύψους 72 δις: το Ταμείο Ανάκαμψης, το ΕΣΠΑ 2021-2027 και το νέο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης. Επεσήμανε, δε, ότι και για τα τρία χρειάζονται οι κατάλληλες προετοιμασίες για να ενταχθούν προτεινόμενα έργα και υποσχέθηκε ότι θα υπάρξει αναλυτικότερη συζήτηση για τις συνέργειες που απαιτούνται σε επόμενη συνεδρίαση.
Τέλος, τα μέλη ενημερώθηκαν σχετικά με τη δυνατότητα «Συμμετοχής των Περιφερειών και των Δήμων στην προβολή των τουριστικών προορισμών στη νέα ιστοσελίδα «Visit Greece» (www.visitgreece.gr) του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού», η οποία είχε ανακοινωθεί στην προηγούμενη συνεδρίαση του Συμβουλίου τον Ιούλιο. Κατόπιν πρωτοβουλίας του Υπουργού Τουρισμού, μέχρι στιγμής έχουν ανταποκριθεί και έχουν ήδη αποστείλει υλικό προς τον ΕΟΤ οι εξής Περιφέρειες: Αττικής, Βορείου Αιγαίου, Ηπείρου, Θεσσαλίας, Κεντρικής Μακεδονίας, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, επιπλέον η Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας και ο Δήμος Λεβαδέων. Ο Υπουργός παρότρυνε τις Περιφερειακές διοικήσεις να συνεχίσουν στην ίδια κατεύθυνση προκειμένου το αξιοποιούμενο νεότερο υλικό προβολής που δημιουργείται από την Αυτοδιοίκηση, να παρουσιάζεται στην ιστοσελίδα «Visit Greece».
You may like
-
Σε τροχιά εκκίνησης το νέο ξενοδοχείο της Μπλε Κέδρος στο Κουκάκι
-
Mega deal στον τουρισμό – Στην Goldman Sachs περνούν τα ξενοδοχεία Casa Cook και Cook’s Club της Fosun
-
Σε εξέλιξη τα έργα στο πρώτο One&Only πολυτελές ξενοδοχείο της Ευρώπης στην Κέα
-
Κάλεσμα στην Αυστραλία για τουριστικές επενδύσεις στην Ελλάδα
-
Κάλεσμα στη Σαουδική Αραβία για τουρισμό και επενδύσεις στην Ελλάδα
-
5.000 επιχειρήσεις επιδοτούνται από τα προγράμματα “Ψηφιακό Βήμα” και “Ποιοτικός Εκσυγχρονισμός”
Νέο ξενοδοχείο στα “σκαριά” στο Ακρωτήρι της Σαντορίνης – Τι περιλαμβάνει το έργο
“Πράσινο φως” για το έργο ανακαίνισης ξενοδοχείου στη Βόνιτσα
Προς αναζήτηση επενδυτή για την αξιοποίηση ακινήτου – φιλέτου του ΕΦΚΑ κοντά στην Ομόνοια
Πώς θα αναβιώσει και θα γίνει 5άστερο το ιστορικό ξενοδοχείο «Ελικών» στη Λιβαδειά
“Πράσινο φως” για νέο ξενοδοχείο σε διατηρητέο κτίριο στο Ψυρρή
Γιατί ανεβαίνουν οι “μετοχές” των Δυτικών Προαστίων για κατοικία το 2026 – Που κινούνται οι τιμές ενοικίασης και πώλησης ακινήτων
Στην HotelBrain το ξενοδοχείο Filerimos Village Hotel στη Ρόδο
Νέο ξενοδοχείο 5 αστέρων δρομολογείται στη Δρυό της Πάρου
“Στα σκαριά” νέο ξενοδοχείο 4 αστέρων στην Ηλεία – Σε ποιά περιοχή θα γίνει
[VIDEO] Δείτε πώς προχωρούν από την Dimand τα έργα για το νέο Fix Thessaloniki
Νέο ξενοδοχείο 4 αστέρων δρομολογείται στην Καλλιθέα – Σε ποιό σημείο θα γίνει
Σε διαγωνισμό ακίνητο 354 στρεμμάτων στη Λάρισα για τουριστική επένδυση με αυτοκινητοδρόμιο και ξενοδοχείο
H νέα “εποχή” του Titania στην Πανεπιστημίου και το νέο 5άστερο ξενοδοχείο της H Hotels Collection στη Ρόδο
Προχωρά με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2027 το μεγάλο έργο αναβάθμισης του Athenaeum InterContinental
“Πράσινο φως” για νέο ξενοδοχείο στο Νότιο Πήλιο – Σε ποιά περιοχή θα γίνει
Νέα εποχή για το Ξενία Βυτίνας – “Πράσινο φως” για τη μετατροπή του σε 5άστερο ξενοδοχείο
Telekom Estate: έτοιμες οι μελέτες για το μεγάλο project γραφείων στην Πατησίων – Σύντομα η κατασκευή
Πώς αλλάζουν την αγορά κατοικίας στον Πειραιά οι δύο μεγάλες οικιστικές επενδύσεις – Ποιές εταιρείες επενδύουν
“Πράσινο φως” για νέο ξενοδοχείο 4 αστέρων στην Ερμού – Ποια εταιρεία προχωρά την επένδυση
“Πράσινο φως” για το νέο ξενοδοχείο στην Καλλιθέα – Σε ποιά περιοχή θα γίνει
[ΦΩΤΟ] Δείτε πώς θα γίνει το νέο mega mall στο The Ellinikon
[VIDEO] Εγκαινιάστηκε το νέο Wyndham Residences στη Μαρίνα Ζέας – Τι αφορούσε η επένδυση 25 εκατ. ευρώ
[VIDEO] Δείτε τη “μεταμόρφωση” του πρώην Εκθεσιακού Κέντρου ΕΚΕΠ στη Μεταμόρφωση σε “πράσινο” συγκρότημα γραφείων NEXIS
[VIDEO] The Ellinikon: πως προχωρά η κατασκευή των μεγάλων κτιριακών έργων στο Ελληνικό
[VIDEO] Green Hills Residences: προχωρούν τα έργα για τη μεγάλη οικιστική επένδυση στη Βούλα
[VIDEO] The Syndesis Hub: ολοκληρώθηκε η μεγάλη επένδυση “πράσινων” γραφείων της Ten Brinke στο Ελληνικό
[VIDEO] Δείτε πώς παρουσιάζει η Bouygues τον πύργο κατοικιών Riviera Tower στο Ελληνικό
[VIDEO] Σε εξέλιξη η νέα οικιστική επένδυση Almyra Complex στις Σέρρες – Ποιός γνωστός όμιλος επενδύει
[VIDEO] Δείτε το νέο “πράσινο” κτίριο γραφείων AENORA στη Λεωφόρο Ποσειδώνος
[VIDEO] Προχωρούν τα έργα για την επέκταση της οικιστικής επένδυσης Pinea Living στο Νέο Ηράκλειο
TRENDING
-
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 εβδομάδες agoΝέο ξενοδοχείο 4 αστέρων δρομολογείται στην Καλλιθέα – Σε ποιό σημείο θα γίνει
-
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ1 εβδομάδα agoΣε διαγωνισμό ακίνητο 354 στρεμμάτων στη Λάρισα για τουριστική επένδυση με αυτοκινητοδρόμιο και ξενοδοχείο
-
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ3 εβδομάδες agoH νέα “εποχή” του Titania στην Πανεπιστημίου και το νέο 5άστερο ξενοδοχείο της H Hotels Collection στη Ρόδο
-
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ4 ημέρες agoΠροχωρά με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2027 το μεγάλο έργο αναβάθμισης του Athenaeum InterContinental
-
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ3 εβδομάδες ago“Πράσινο φως” για νέο ξενοδοχείο στο Νότιο Πήλιο – Σε ποιά περιοχή θα γίνει








