ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Β. Κορκίδης: Το φθινοπωρινό τρίμηνο δεν είναι ικανό να βοηθήσει στην αύξηση της αγοραστικής κίνησης
Published
5 έτη agoon
By
Newsroom«Το σενάριο της γρήγορης ανάκαμψης, που όλοι επιθυμούμε, επί του παρόντος δεν είναι εφικτό, ενώ η συνέχεια για την αγορά θα είναι δύσκολη και απαιτεί αντοχές από εμάς, αλλά και ανάσες από τη κυβέρνηση, που οφείλει με όλα τα “εφεδρικά καύσιμα ” που διαθέτει, να δώσει σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις για να ολοκληρώσουμε το προβληματικό γ’ τρίμηνο και να ξεπεράσουμε το τελευταίο και καθοριστικό δ’ τρίμηνο του έτους». Αυτό σημειώνει σε σημερινή ανακοίνωσή του ο πρόεδρος του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Αττικής και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς Βασίλης Κορκίδης.
Ο κ. Κορκίδης στην ανακοίνωσή του σημειώνει ότι οι αρνητικοί δείκτες σε λιανικό και χονδρικό εμπόριο του β’ τριμήνου με -7% και -19% αντίστοιχα, όχι μόνο διατηρήθηκαν τον Ιούλιο και Αύγουστο όπως αναμενόταν, αλλά βυθίστηκαν ακόμα περισσότερο, αποτυπώνοντας την έντονη «καταναλωτική άπνοια» της φετινής καλοκαιρινής αγοράς.
Ο ίδιος συνεχίζει αναφέροντας τα εξής: «με την ολοκλήρωση των θερινών εκπτώσεων το Ινστιτούτο Εμπορίου και Υπηρεσιών πραγματοποίησε περιοδική έρευνα στην αγορά, επιβεβαιώνοντας τη μεγάλη πτώση που σημείωσαν οι πωλήσεις τόσο τον Ιούλιο, όσο και τον Αύγουστο.
Το γεγονός αυτό ερμηνεύεται από την αύξηση των κρουσμάτων κατά τη διάρκεια του Αυγούστου σε συνδυασμό με τα απαραίτητα για την υγεία των πολιτών μέτρα που ελήφθησαν.
Ωστόσο, τα μέτρα στήριξης της απασχόλησης και επιχειρήσεων, με ρυθμίσεις, διευκολύνσεις, αναστολές και παρατάσεις φαίνεται να απέτρεψαν μια ολοκληρωτική κατάρρευση της αγοράς. Συνοψίζοντας μάλιστα τα αποτελέσματα του ΙΝ.ΕΜ.Υ, οκτώ στις δέκα επιχειρήσεις πραγματοποίησαν χαμηλότερες πωλήσεις κατά τη διάρκεια της θερινής εκπτωτικής περιόδου σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή.
Οι επιδόσεις μάλιστα των εμπορικών επιχειρήσεων ήταν χειρότερες συγκριτικά με κάθε προηγούμενη περίοδο σε βάθος 10ετίας.
Οι μισές επιχειρήσεις του λιανικού εμπορίου εκτιμούν πως οι πωλήσεις τους υποχώρησαν σε ποσοστό μεγαλύτερο του 30% κατά τη διάρκεια των θερινών εκπτώσεων. Αντίθετα, μόλις μία στις τέσσερις σημείωσε ηπιότερη πτώση πωλήσεων έως 20%.
Περίπου επτά στους δέκα εμπόρους αιφνιδιάστηκαν από την πτώση των πωλήσεων τους, που ήταν πολύ μεγαλύτερη από εκείνη που ανέμεναν από τον αντίκτυπο της πανδημίας.
Οι επιδόσεις των πωλήσεων στη λιανική το τελευταίο δίμηνο δεν επιβεβαίωσαν, αλλά “ψαλίδισαν ” τις ελπίδες του εμπορικού κόσμου για ηπιότερης έντασης αντίκτυπο στην αγορά.
Η αβεβαιότητα από την κρίση υγείας και η εφαρμογή των μέτρων ατομικής προστασίας επηρέασε αρνητικά τις μετακινήσεις με ΜΜΜ και την επισκεψιμότητα στα καταστήματα, καθώς περισσότερες από οκτώ στις δέκα επιχειρήσεις κατέγραψαν μεγάλη συρρίκνωση της επισκεψιμότητας.
Εννέα στις δέκα επιχειρήσεις θεωρεί πως η πανδημία του κορονοϊού επηρέασε σημαντικά την ψυχολογία των καταναλωτών, χαρακτηρίζοντάς την συγκρατημένη έως φοβική.
Οι οκτώ στις δέκα επιχειρήσεις υποστήριξε πως η πανδημία έχει επηρεάσει από μεγάλο έως πολύ μεγάλο βαθμό τη λειτουργία τους, υπό τις παρούσες συνθήκες.
Το κόστος προσαρμογής στο νέο πλαίσιο λειτουργίας που υπαγορεύει η Covid-19 φαίνεται μοιρασμένα σε άλλους μικρό και σε άλλους μεγάλο με τη διαφοροποίηση να οφείλεται στο μέγεθος και τον κλάδο των επιχειρήσεων.
Οι μισές επιχειρήσεις θεωρούν πως η υποχρεωτική χρήση μάσκας στο χώρο του καταστήματος έχει επηρεάσει αρνητικά τη λειτουργία του καταστήματος.
Σχεδόν σε τρεις από τις τέσσερις επιχειρήσεις οι πελάτες χρησιμοποίησαν κυρίως κάρτες για τις συναλλαγές τους. Συμπερασματικά, η υγειονομική και οικονομική κρίση, η εργασιακή ανασφάλεια και ο φόβος υπαγόρευσαν μειωμένη επισκεψιμότητα και”καχεκτικές” πωλήσεις τη περίοδο των τακτικών θερινών εκπτώσεων.
Ο επόμενος στόχος για το εμπόριο είναι η εορταστική περίοδος του Δεκεμβρίου, η οποία όμως αφενός απέχει πολύ, αφετέρου δεν υπάρχουν οι εισπράξεις και επαρκή κεφάλαια για αγορές εποχικών εμπορευμάτων.
Το φθινοπωρινό τρίμηνο που ακολουθεί, παρά τις προσφορές και ενδιάμεσες εκπτώσεις που μεσολαβούν, δεν φαίνεται ικανό να μπορεί να ενισχυθεί η αγοραστική κίνηση, αλλά ενδεχομένως, με τα καλά νέα του εμβολίου τον Νοέμβριο, να σταθεροποιηθεί.
Την αναιμική κατανάλωση και τον ‘’φτωχό ” τζίρο στην αγορά, επιβεβαιώνουν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το β’ τρίμηνο, με τη μείωση των εισαγωγών κατά -17,2%, των εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών κατά -32,1%, τις επενδύσεις παγίου -10,3%, αλλά και τη μείωση των δημοσίων εσόδων από ΦΠΑ κατά -16%.
Τα δυσάρεστα οικονομικά οικονομικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, για το β´τρίμηνο του έτους, ήταν αναμενόμενα, αλλά είναι αντιμετωπίσιμα. Η εκτιμώμενη ύφεση στο -15,2%, είναι στα όρια του μέσου όρου της Ευρωζώνης στο -15%.
Ας μην ξεχνάμε άλλωστε πως το β’ τρίμηνο περιείχε όλη τη δύσκολη μετάβαση από το καθολικό lockdown του Απριλίου στη σταδιακή επανεκκίνηση της αγοράς του Μαΐου και Ιουνίου.
Το σενάριο της γρήγορης ανάκαμψης, που όλοι επιθυμούμε, επί του παρόντος δεν είναι εφικτό, ενώ η συνέχεια για την αγορά θα είναι δύσκολη και απαιτεί αντοχές από εμάς, αλλά και ανάσες από τη κυβέρνηση, που οφείλει με όλα τα ‘’εφεδρικά καύσιμα ” που διαθέτει, να δώσει σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις για να ολοκληρώσουμε το προβληματικό γ’ τρίμηνο και να ξεπεράσουμε το τελευταίο και καθοριστικό δ’ τρίμηνο του έτους».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
You may like
-
Κάλεσμα στη Σαουδική Αραβία για τουρισμό και επενδύσεις στην Ελλάδα
-
5.000 επιχειρήσεις επιδοτούνται από τα προγράμματα “Ψηφιακό Βήμα” και “Ποιοτικός Εκσυγχρονισμός”
-
Στην Ευρωβουλή το ζήτημα αποπληρωμής των Ελλήνων ξενοδόχων από την TUI
-
Ποιές περιοχές της Ελλάδας έχουν περισσότερες κλίνες μέσω Airbnb – HomeAway από ότι στα ξενοδοχεία
-
40 εκ. ευρώ από το Marathon Fund για χρηματοδότηση ελληνικών startups τεχνολογίας
-
Έρχονται οι έξυπνοι μετρητές ηλεκτρικής ενέργειας – Ποιά τα οφέλη
Τι δείχνουν οι τάσεις για την αγορά εξοχικής κατοικίας στην Ελλάδα το 2026 – Ποιά 2 είδη ακινήτων παρουσιάζουν υψηλή ζήτηση
Χρονιά – ορόσημο για τις αλυσίδες supermarket το 2026 με νέες επενδύσεις σε logistics και εμπορικά ακίνητα
“Στα σκαριά” έργο για νέο ξενοδοχείο 4 αστέρων στα Χανιά – Σε ποιά περιοχή θα γίνει
“Πράσινο φως” για νέο ξενοδοχείο στην Αργολίδα – Σε ποιά περιοχή θα γίνει
[ΦΩΤΟ] Ξεκίνησε η κατασκευή του νέου συγκροτήματος κατοικιών και γραφείων Skyway στον Πειραιά – Πώς εντάσσεται στο mega project PIRAEUS GATE
[VIDEO] Προχωρά το mega project 30 εκατ. ευρώ με κατοικίες και εμπορικό κατάστημα της Μασούτης στις Τρεις Γέφυρες – Πότε θα ολοκληρωθεί
5 νέα έργα για ξενοδοχεία 5 αστέρων δρομολογούνται σε Κρήτη και Κυκλάδες
Στην ΕΚΤΕΡ το μεγάλο έργο κατασκευής του οικιστικού συγκροτήματος Marina Residences by Kengo Kuma στο The Ellinikon
Δρομολογείται επένδυση για νέο ξενοδοχείο 4 αστέρων στη Μάνη
Προχωρούν οι διαδικασίες για τη μεγάλη τουριστική επένδυση της ONYX στη Σάνη Χαλκιδικής – Τι αφορά το έργο και σε τι στάδιο βρίσκεται
Εγκαταστάθηκε ο Σκλαβενίτης στο νέο mega logistics center στον Ασπρόπυργο ενώ σχεδιάζει νέες επενδύσεις logistics στη Δυτική Αττική
Ξεκίνησε η νέα μεγάλη οικιστική επένδυση της Ten Brinke στα Μελίσσια – Πού κατασκευάζεται και τι περιλαμβάνει
Σε αδειοδοτική διαδικασία το νέο ξενοδοχείο της Μπλε Κέδρος στη Θεσσαλονίκη – Σε ποιά περιοχή θα γίνει
Νέα ακίνητα στην Αττική αναζητά η Σκλαβενίτης – Σε ποιές περιοχές εστιάζει και ποιές οι προδιαγραφές
Εγκρίθηκε το έργο για το νέο ξενοδοχείο στη Λεωφόρο Συγγρού – Σε ποιό ύψος θα γίνει
Σε εξέλιξη έργο για νέο κτίριο σύγχρονων γραφείων στο Ψυχικό – Ποιό γνωστό κτίριο στη Λεωφόρο Κηφισίας μεταμορφώνεται
“Κατεβαίνει” Αθήνα η Anatolia Hospitality – Ποιό γνωστό κτίριο στο Σύνταγμα θα μετατρέψει σε 5άστερο ξενοδοχείο
Ξεκινά ριζική ανακαίνιση σε ιστορικό κτίριο γραφείων στο Σύνταγμα – Ποιά εταιρεία ανέλαβε το έργο
Σε 5 νέα κτίρια φοιτητικών εστιών εντός και εκτός Αττικής επενδύει η Premia Properties – Σε ποιές πόλεις τα επόμενα openings το 2026
“Στα σκαριά” νέα εμπορική επένδυση της Ten Brinke στο Ηράκλειο – Σε ποιά περιοχή θα γίνει
[VIDEO] Προχωρά το mega project 30 εκατ. ευρώ με κατοικίες και εμπορικό κατάστημα της Μασούτης στις Τρεις Γέφυρες – Πότε θα ολοκληρωθεί
[VIDEO] The Ellinikon: προχωρούν τα μεγάλα κτιριακά έργα – “Ψήλωσαν” και άλλο Riviera Tower, IRC και τα κτίρια κατοικιών
[VIDEO] Σε εξέλιξη η νέα μεγάλη οικιστική επένδυση Green Haven στα Μελίσσια
[VIDEO] Παρουσιάστηκε το masterplan για τη μεγάλη επένδυση της Dimand στο ΦΙΞ στη Θεσσαλονίκη – Τι θα περιλαμβάνει
Τους πρώτους μήνες του 2026 θα ξεκινήσει τη λειτουργία του το νέο 5άστερο Conrad Athens The Ilisian
[VIDEO] Δείτε πώς θα γίνουν τα νέα “πράσινα” κτίρια κατοικιών και γραφείων στο Piraeus Gate Project
[VIDEO] Προχωρούν από την Dimand τα έργα κατασκευής του νέου Δικαστικού Μεγάρου Πειραιά
[VIDEO] Το όραμα της Dimand για τις πόλεις του σήμερα και του αύριο μέσα από 20 εμβληματικά έργα
[VIDEO] The Ellinikon: προχωρούν τα κτιριακά έργα για τις μεγάλες οικιστικές, εμπορικές και τουριστικές επενδύσεις στο Ελληνικό
[VIDEO] Προχωρά η mega επένδυση logistics της ΙΚΕΑ στον Ασπρόπυργο
TRENDING
-
LOGISTICS1 εβδομάδα agoΕγκαταστάθηκε ο Σκλαβενίτης στο νέο mega logistics center στον Ασπρόπυργο ενώ σχεδιάζει νέες επενδύσεις logistics στη Δυτική Αττική
-
RESIDENTIAL6 ημέρες agoΞεκίνησε η νέα μεγάλη οικιστική επένδυση της Ten Brinke στα Μελίσσια – Πού κατασκευάζεται και τι περιλαμβάνει
-
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ3 εβδομάδες agoΣε αδειοδοτική διαδικασία το νέο ξενοδοχείο της Μπλε Κέδρος στη Θεσσαλονίκη – Σε ποιά περιοχή θα γίνει
-
LOGISTICS4 ημέρες agoΝέα ακίνητα στην Αττική αναζητά η Σκλαβενίτης – Σε ποιές περιοχές εστιάζει και ποιές οι προδιαγραφές
-
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 εβδομάδες agoΕγκρίθηκε το έργο για το νέο ξενοδοχείο στη Λεωφόρο Συγγρού – Σε ποιό ύψος θα γίνει





