Connect with us

ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ

Ξεκινά το 2020 η δημοπράτηση έργων Πληροφορικής €738 εκατ. – Έρχονται οι ψηφιακές ταυτότητες

Newsroom

Published

on

Βαριά δείχνει να είναι η ψηφιακή ατζέντα της κυβέρνησης για το 2020, με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης να δεσμεύεται για άμεση δημοπράτηση σειράς έργων, που σχετίζονται με την τεχνολογία και την πληροφορική. Πρόκειται για έργα, συνολικού ύψους €738 εκατ., των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, που σχετίζονται με την τεχνολογία, των οποίων η διαχείριση και υλοποίηση έχει περάσει στο Υπουργείο. Η κυβέρνηση προγραμματίζει τη δημοπράτηση των πρώτων έργων εντός του 2020, με τις πρώτες δημοπρασίες να ξεκινούν στο τέλος του Ιανουαρίου.

“Έχουμε, εδώ και χρόνια, σε εκκρεμότητα τη δημοπράτηση συγκεκριμένων μεγάλων έργων πληροφορικής. Το ERP του ελληνικού Δημοσίου – το σύστημα ενδοεπιχειρησιακού σχεδιασμού – δεν έχει δημοπρατηθεί, το σύστημα διαχείρισης ανθρωπίνου δυναμικού HRMS το ίδιο, το ίδιο και το σύστημα εξυπηρέτησης πολιτών – αυτό το οποίο εμείς κωδικοποιούμε ως gov.gr, παλαιότερα είχε κωδικοποιηθεί ως CRMS”, τόνισε από το βήμα της Βουλής ο Υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κ. Κυριάκος Πιερρακάκης. Όπως είπε ο ίδιος, υπάρχουν και πολλά άλλα συστήματα, των οποίων ακόμη εκκρεμεί η δημοπράτηση, όπως συστήματα τηλεδιασκέψεως στη Δικαιοσύνη, ολοκληρωμένα πληροφοριακά συστήματα, που αφορούν τη Δικαιοσύνη. Είναι δεδομένο πως θα κινηθούμε πάρα πολύ γρήγορα στο να μπορέσουμε με αρκετά χρόνια καθυστέρηση, πλέον, να έχουμε στα χέρια μας αυτά τα συστήματα”.

Λειτουργία του gov.gr

Ο Υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης αναφέρθηκε διεξοδικά στις ψηφιακές προτεραιότητες της κυβέρνησης για τους επόμενους μήνες. Κομβική μεταξύ αυτών είναι η λειτουργία το gov.gr, που προγραμματίζεται για το 1ο εξάμηνο του 2020. “Η υλοποίηση της πλατφόρμας είναι σε εξέλιξη, η πρώτη έκδοση της πύλης είναι ήδη έτοιμη εσωτερικά και ο στόχος μας είναι εκεί να περαστούν όλες οι υπηρεσίες του Δημοσίου, που καταρχήν είναι ήδη διαθέσιμες ψηφιακά – και είναι εκατοντάδες – και να προσθέσουμε και δύο καινούργιες, την εξουσιοδότηση και την υπεύθυνη δήλωση. Η προοπτική είναι ότι εκεί θα περαστούν, εν τέλει, σχεδόν όλες οι υπηρεσίες που μπορούν να ψηφιοποιηθούν, μέσα από μία ενιαία πύλη. Στόχος μας είναι στην τελική εκδοχή του gov.gr να μην εκδίδει πιστοποιητικά, αλλά να μπορούν οι υπηρεσίες να αναζητούν μόνες τους τα διαθέσιμα δεδομένα για τους πολίτες, και άρα να ανταλλάσσονται πληροφορίες και όχι χαρτιά”, σημείωσε ο κ. Πιερρακάκης.

Ψηφιακές ταυτότητες

Αναφερόμενος στη στρατηγική ταυτοποίησης του πολίτη, γνωστοποίησε ότι ο διαγωνισμός για τις νέες ταυτότητες είναι πλέον θέμα ημερών και θα προκηρυχθεί άμεσα από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. “Πέραν αυτού, η ταυτοποίηση των πολιτών είναι μία ευρύτερη στρατηγική. Υπάρχει η σχετική ευρωπαϊκή οδηγία eIDAS, την οποία πρέπει να ξεκινήσουμε να εφαρμόζουμε σοβαρά στη χώρα μας, για να μπορέσουμε να δώσουμε πρόσβαση σε αυτές τις ψηφιακές υπηρεσίες στους πολίτες”, υπογράμμισε.

Εξήγησε δε ότι η κυβέρνηση στο θέμα της ταυτοποίησης σχεδιάζει τη γενίκευση της χρήσης των κωδικών του Taxisnet, καθώς και την προσθήκη των κωδικών του τραπεζικού συστήματος, για να μπορούν οι πολίτες να έχουν πολλαπλούς τρόπους ταυτοποίησης. Σε αυτήν τη στρατηγική εντάσσεται και η δημιουργία ενός ενιαίου αριθμού για τους πολίτες, ενός αριθμού που θα αντικαταστήσει τον ΑΦΜ, τον ΑΜΚΑ και θα αναγράφεται και αυτός στις νέες ταυτότητες, όταν αυτές θα εκδοθούν.

Διαλειτουργικότητα

Προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι και η απλοποίηση των διαδικασιών αναφορικά με τα λεγόμενα “γεγονότα ζωής”. “Εφαρμόζοντας την αρχή “μόνον άπαξ” προχωράμε στην απλοποίηση των διαδικασιών αναφορικά με τα λεγόμενα γεγονότα ζωής. Στις αρχές της επόμενης χρονιάς θα έχουμε μία σχετική νομοθετική πρωτοβουλία η οποία θα προβαίνει σε σειρά απλουστεύσεων στην αλληλεπίδραση πολιτών και επιχειρήσεων με το κράτος”, τόνισε ο κ. Πιερρακάκης. Πρόσθεσε δε ότι ήδη έχουν γίνει κάποια βήματα προς την κατεύθυνση της διαλειτουργικότητας: έχει ήδη συνδεθεί το Μητρώο Πολιτών του Υπουργείου Εσωτερικών με τις Εφορίες και πλέον για ληξιαρχικά γεγονότα δεν χρειάζεται οι πολίτες να πηγαίνουν στις Εφορίες, π.χ. για να δηλώσουν ένα γάμο ή ένα διαζύγιο, αυτή η ενημέρωση γίνεται αυτόματα από τα Μητρώα.

Στο μεταξύ, όπως ανακοίνωσε ο ίδιος, με το νέο έτος θα ξεκινήσει να διατίθεται ψηφιακά η φορολογική ενημερότητα σε όλους τους φορείς του Δημοσίου. Έτσι, με την κάθε υπηρεσία πλέον να είναι σε θέση να αντλεί ψηφιακά την υπηρεσία της ενημερότητας, διευκολύνουμε σημαντικά πολίτες και επιχειρήσεις από περιττές γραφειοκρατικές ενέργειες.

Φάσμα για το 5G

Έμφαση δίνει η κυβέρνηση και στους τομείς των τηλεπικοινωνιακών δικτύων. Ήδη, ολοκληρώθηκε το στάδιο εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τον ανταγωνιστικό διάλογο στο Ultra Fast Broadband, ενώ στα τέλη του 2020 θα γίνει η δημοπρασία του φάσματος του 5G. “Όλα αυτά αντιμετωπίζονται ιδιαίτερα θετικά από τους θεσμούς. Είχαμε πρόσφατα μια σχετική έκθεση πριν από ένα μήνα, τα European Economy Institutional Papers, που αναφέρονταν θετικά στις επιδράσεις και στις προοπτικές, που επιφέρει η ψηφιακή ατζέντα της Κυβέρνησης συνολικά στις οικονομικές προοπτικές της χώρας”, τόνισε ο Υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Ο ίδιος κατέληξε λέγοντας ότι, ήδη, η χώρα προσελκύει επενδύσεις στον χώρο της πληροφορικής και των τηλεπικοινωνιών, σημειώνοντας ότι στις αρχές της επόμενης χρονιάς η κυβέρνηση θα είναι σε θέση να κάνει σχετικές ανακοινώσεις.

Απολογισμός

Ο κ. Πιερρακάκης αναφέρθηκε διεξοδικά και στα πεπραγμένα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης κατά τους πρώτους πέντε μήνες της νέας κυβέρνησης. Κάνοντας λόγο για ένα συνεκτικό όραμα για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους και της οικονομίας, υπογράμμισε ως κομβικό σημείο τη δημιουργία του νέου Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης με νέες αρμοδιότητες από εκείνες που είχε το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής. “Η έμφαση, πλέον, δίδεται στην απλοποίηση των διαδικασιών, στη διαλειτουργικότητα, στη νέα σχέση του πολίτη με το κράτος με έμφαση στη τεχνολογία ως μέσο και όχι ως αυτοσκοπό και με εμφανή στόχο τη σύγκλιση με τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης”, τόνισε ο Υπουργός.

Κάνοντας τον απολογισμό των πρώτων πέντε μηνών του Υπουργείου, ο ίδιος αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες για το νέο πλαίσιο για τη διαλειτουργικότητα στον νόμο 4623, που πλέον επιτρέπει τη διασύνδεση των μητρώων. Στη θεσμοθέτηση του gov.gr ως ενιαία πύλη των δημοσίων υπηρεσιών για τους πολίτες, στη δημιουργία του Εθνικού Προγράμματος Απλούστευσης Διαδικασιών, στην απλοποίηση της διαδικασίας αδειοδότησης για τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας, που αποτελεί αναγκαία συνθήκη για την εποχή των δικτύων 5ης γενιάς, στην ίδρυση της νέας Εθνικής Αρχή Κυβερνοασφάλειας, καθώς και στη δημιουργία του Ενιαίου Ψηφιακό Χάρτη, που θα προκηρυχθεί εντός του 2020. Στις παρεμβάσεις του Υπουργείου τους πρώτους μήνες της νέας διακυβέρνησης εντάσσεται και ο ορισμός των ΦΕΒΥ, των Φορέων Εκμετάλλευσης Βασικών Υπηρεσιών, που οριοθετούν τι συνιστά κρίσιμη υποδομή, ώστε να διαμορφωθεί ένα συνεκτικό πλαίσιο για την κυβερνοασφάλεια.

 

Πηγή: sepe.gr

Advertisement Macon
Advertisement
Advertisement Ergon Tzanidakis
Advertisement TÜV Austria
Advertisement Aecom
Φωτογραφία αρχείου - Designed by Canva
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 ημέρες ago

“Στα σκαριά” νέο έργο επέκτασης γνωστού resort στη Σκόπελο – Ποιά ξενοδοχεία αφορά

Πάρος - Φωτογραφία αρχείου - Φωτό: EUROKINISSI/PANORAMAPRESS/ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 ημέρες ago

“Στα σκαριά” έργο για νέο ξενοδοχείο 5 αστέρων στην Πάρο – Σε ποιά περιοχή του νησιού θα γίνει

Nautilus Project - Πηγή: ΣΜΠΕ/ΕΣΧΑΣΕ/Υπουργείο Ανάπτυξης
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 ημέρες ago

Ξανά “στα σκαριά” η mega τουριστική επένδυση στον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας – Τι θα περιλαμβάνει και ποιοί επενδύουν

Φωτογραφία αρχείου - Πηγή: Canva
ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ & ΠΑΡΚΑ2 ημέρες ago

Πώς προχωρά η επέκταση της ΙΚΕΑ στην Ελλάδα – Σε ποιού είδους εμπορικά ακίνητα θα επενδύσει και σε τι στάδιο βρίσκεται το project στο The Ellinikon

Φωτορεαλιστική απεικόνιση του νέου έργου γραφείων της Hellenic Properties στον Ταύρο - Πηγή: Hellenic Properties
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ2 ημέρες ago

“Στα σκαριά” νέα επένδυση γραφείων της Hellenic Properties στον Ταύρο – Ποιό γνωστό ακίνητο θα αξιοποιηθεί

Κεφαλονιά - Φωτογραφία αρχείου - Φωτό: ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ/EUROKINISSI
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 ημέρες ago

4 νέες ξενοδοχειακές επενδύσεις πήραν το “πράσινο φως” στα Ιόνια Νησιά – Σε ποιά νησιά θα γίνουν

Πηγή: Premia Properties
REAL ESTATE3 ημέρες ago

Στο Χρηματιστήριο το νέο ομολογιακό δάνειο 150 εκατ. ευρώ της Premia Properties  – Πώς θα χρησιμοποιιηθεί

Ανάφη - Φωτογραφία αρχείου - Φωτό: EUROKINISSI
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ3 ημέρες ago

Εγκρίθηκε έργο για νέο ξενοδοχείο 4 αστέρων στην Ανάφη

Μύκονος - Φωτογραφία αρχείου - Φωτό: Χρήστος Μπόνης / Eurokinissi
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ3 ημέρες ago

Νέο ξενοδοχείο βρίσκεται “στα σκαριά” στη Μύκονο – Σε ποιά περιοχή του νησιού θα γίνει

Το νέο ΦΙΞ στη Θεσσαλονίκη - Πηγή: Dimand Real Estate
RESIDENTIAL3 ημέρες ago

Ξεκινά η Dimand το πρώτο πιλοτικό έργο “προσιτής κατοικίας” στην Πέτρου Ράλλη – Ποιά άλλα νέα έργα σχεδιάζει

Φωτορεαλιστική απεικόνιση του νέου έργου γραφείων της Hellenic Properties στον Ταύρο - Πηγή: Hellenic Properties
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ2 ημέρες ago

“Στα σκαριά” νέα επένδυση γραφείων της Hellenic Properties στον Ταύρο – Ποιό γνωστό ακίνητο θα αξιοποιηθεί

Πηγή: Lamda Development
ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ & ΠΑΡΚΑ3 εβδομάδες ago

Ξεκινά εντός του 2026 η κατασκευή του νέου retail park της Trade Estates στο The Ellinikon – Πού θα γίνει και τι θα περιλαμβάνει

Ξενοδοχείο Sandblu Santorini - Πηγή: LXR Hotels & Resorts
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ1 εβδομάδα ago

Άνοιξε στη Σαντορίνη το πρώτο ξενοδοχείο της LXR Hotels & Resorts στην Ελλάδα

Πηγή: Canva
LOGISTICS2 εβδομάδες ago

Νέα επένδυση logistics 110,4 εκατ. ευρώ σχεδιάζει στη Δυτική Αττική η LIDL – Σε ποιά περιοχή θα γίνει

Πηγή: Canva
LOGISTICS2 εβδομάδες ago

Προς Στρατηγική Επένδυση το νέο mega logistics center της ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ στον Ασπρόπυργο

ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ2 εβδομάδες ago

[ΦΩΤΟ] Προχωρά η επένδυση για το νέο κτίριο “πράσινων” γραφείων MOB2 στο Μαρούσι – Ποιά εταιρεία επενδύει

Φωτό: ΣΤΟΑ © Σπύρος Χαμάλης
ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ & ΠΑΡΚΑ3 εβδομάδες ago

Στην “τελική ευθεία” η μεταμόρφωση της ιστορικής Στοάς Αρσακείου – Πώς θα λειτουργήσει με 5 θεματικούς πυλώνες

Φωτογραφία αρχείου - Πηγή: Canva
ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ & ΠΑΡΚΑ2 ημέρες ago

Πώς προχωρά η επέκταση της ΙΚΕΑ στην Ελλάδα – Σε ποιού είδους εμπορικά ακίνητα θα επενδύσει και σε τι στάδιο βρίσκεται το project στο The Ellinikon

Nautilus Project - Πηγή: ΣΜΠΕ/ΕΣΧΑΣΕ/Υπουργείο Ανάπτυξης
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 ημέρες ago

Ξανά “στα σκαριά” η mega τουριστική επένδυση στον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας – Τι θα περιλαμβάνει και ποιοί επενδύουν

Φωτογραφία αρχείου - Designed by Canva
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ4 ημέρες ago

Προχωρά η επένδυση της Hellenic Properties στο κτίριο γραφείων LK119 – Πού βρίσκεται και ποιός είναι ο μισθωτής

To logistics hub της INTERIKEA στον Ασπρόπυργο - Πηγή: Ten Brinke
LOGISTICS1 μήνα ago

[VIDEO] Ολοκληρώθηκε η mega επένδυση logistics για την IKEA στον Ασπρόπυργο

Promenade Heights - Πηγή: 314 Architecture Studio / Lamda Development
RESIDENTIAL1 μήνα ago

[VIDEO] Προχωρά η κατασκευή της οικιστικής επένδυσης Promenade Heights στο The Ellinikon

Το νέο Δικαστικό Μέγαρο Πειραιά όταν ολοκληρωθεί - Πηγή: Dimand Real Estate
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ1 μήνα ago

[VIDEO] Ολοκληρώνεται έως τέλος του 2026 από την Dimand το νέο Δικαστικό Μέγαρο του Πειραιά

The Syndesis Hub - Πηγή: Ten Brinke
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ1 μήνα ago

[VIDEO] Λίγο πριν την ολοκλήρωση το μεγάλο έργο γραφείων Syndesis Hub στο Ελληνικό

To πρώην ξενοδοχείο Civitel Olympic στο Μαρούσι - Πηγή: Google Maps
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 μήνες ago

[VIDEO] Ανοίγει την 1η Μαρτίου το νέο The Fiction Athens στο Μαρούσι – Πώς μεταμορφώθηκε το γνωστό ξενοδοχείο Civitel

Η Riviera Galleria στο The Ellinikon - Πηγή: Lamda Development
ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ & ΠΑΡΚΑ2 μήνες ago

[VIDEO] The Ellinikon: προχωρούν τα έργα κατασκευής του εμπορικού κέντρου Riviera Galleria στο Ελληνικό

To νέο data center στα Σπάτα - Πηγή: Ten Brinke
ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΑ ΚΤΙΡΙΑ2 μήνες ago

[VIDEO] Πώς προχωρούν τα έργα για το νέο data center στα Σπάτα

To πρώην ξενοδοχείο Βέρμιον στη Νάουσα - Πηγή: Δήμος Ηρωικής Πόλης Νάουσας
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 μήνες ago

Προς αξιοποίηση το ακίνητο του πρώην ξενοδοχείου “Βέρμιον” στη Νάουσα – Τι αφορά ο διαγωνισμός παραχώρησης 48 εκατ. ευρώ

Etolikou 11- Πηγή: MIBS Group
RESIDENTIAL3 μήνες ago

Δύο νέες οικιστικές επενδύσεις από την MIBS στον Πειραιά – Ποιό πρώην βιομηχανικό κτίριο με ιστορία θα μεταμορφωθεί σε κατοικίες

Το νέο οικιστικό έργο της Ten Brinke στην οδό Λαζαράκη στη Γλυφάδα - Πηγή: Ten Brinke
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ3 μήνες ago

[VIDEO] Ξεκίνησε η νέα οικιστική επένδυση της Ten Brinke στη Γλυφάδα

TRENDING

Επικοινωνία

Copyright © 2019-2024 Bizness.gr

Bizness.gr - Ταυτότητα
Ιδιοκτήτρια εταιρεία: «INFRA MEDIA M.I.K.E.» Διακριτικός τίτλος: «INFRA MEDIA» - Έδρα: Δήμος Αθηναίων, Αριστείδου αρ. 10-12, Τ.Κ. 10559 - ΑΦΜ: 801478591 Δ.Ο.Υ.: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ. - Τηλ. επικοινωνίας: 2130405600 - E-mail: contact@ypodomes.com Νόμιμος Εκπρόσωπος: Καραγιάννης Νικόλαος, Νόμιμος Εκπρόσωπος - Δικαιούχος του ονόματος τομέα (bizness.gr): INFRA MEDIA M.I.K.E. - Διευθυντής/Διαχειριστής: Καραγιάννης Νικόλαος - Διευθυντής Σύνταξης: Κατερίνα Παναγέα
Η Εταιρεία δηλώνει ότι έχει συμμορφωθεί με τη Σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της Επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L 63).
Μ.Η.Τ.
Αριθμός Μ.Η.Τ. 242890