Connect with us

ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ

Ξεπέρασαν τα τρία δισεκατομμύρια ευρώ τα έργα-ΣΔΙΤ στην Ελλάδα

Newsroom

Published

on

Το φράγμα των τριών δισεκατομμυρίων ευρώ ξεπέρασαν τα έργα-ΣΔΙΤ στην Ελλάδα. Η μέθοδος της σύμπραξης Δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, εισήχθη στη χώρα πριν από περίπου 12 χρόνια και η αλήθεια είναι ότι τα πρώτα βήματα ήταν ιδιαίτερα προσεκτικά. Σε μία χώρα όπου οι κατασκευές έως εκείνη την εποχή πραγματοποιούνταν σε συντριπτικό ποσοστό ως κλασικά δημόσια έργα, με διακριτούς τους ρόλους της αναθέτουσας αρχής και του αναδόχου, τα ΣΔΙΤ ξένιζαν.

Συστάθηκε η Ειδική Γραμματεία ΣΔΙΤ, υπό τον Νίκο Μαντζούφα και το πρώτο έργο (επτά πυροσβεστικοί σταθμοί) θα συμβασιοποιηθεί το 2009. Θα χρειαστούν κάποια χρόνια μέχρι η μέθοδος αυτή να αρχίσει να έχει τους πρώτους “οπαδούς”, και πάλι όμως με περιορισμένη ισχύ. Αυτό που έγειρε σιγά-σιγά τη ζυγαριά προς τα ΣΔΙΤ, ήταν το αποτέλεσμα. Ενώ ως μέθοδος ασκούσε -μέχρι τότε- περιορισμένη “γοητεία”, αυτό που έβλεπες ως αποτέλεσμα, το έργο στην εμφάνιση και λειτουργία του, ήταν η μεγάλη διαφορά σε σχέση με ένα άλλο ολοκληρωμένο δημόσιο έργο.

ΤΟ ΕΡΓΟ-ΚΛΕΙΔΙ

Τα 24 σχολεία στην Αττική, αποτέλεσαν το έργο-κλειδί για να αρχίσουν τα ΣΔΙΤ να απλώνονται σε όλο και νέους τομείς. Ήταν τόσο εντυπωσιακό το αποτέλεσμα, που έδειξε ότι αυτή η μέθοδος μπορεί να υποσχεθεί ένα διαφορετικό, πιο βιώσιμο τρόπο υλοποίησης έργων. Έκτοτε πέρασαν στις αστικές συγκοινωνίες, στις μονάδες διαχείρισης απορριμμάτων, σε αυτοκινητόδρομους, σε κτιριακά έργα πανεπιστημίων, σε φράγματα, οδοφωτισμό, υποδομές ευρυωζωνικότητας κ.α.

Η χώρα μας έχει διακριθεί για τις επιδόσεις της στα έργα-ΣΔΙΤ, παίρνοντας την τρίτη θέση παγκοσμίως από την World Bank, καθώς σχεδόν σε όλα τα έργα υπάρχει ισχυρή συμμετοχή και διαφανείς διαδικασίες. Τα ελληνικά έργα-ΣΔΙΤ συνεχίζουν να αποσπούν σημαντικές διακρίσεις σε θέματα διαφάνειας και καλών πρακτικών στις διαγωνιστικές διαδικασίες. Μία από αυτές ήταν το 2019, όταν βραβεύθηκε στο 3ο Συνέδριο Υποδομών-Μεταφορών, ως έργο της χρονιάς, η Μονάδα Απορριμμάτων Ηπείρου. “Τα έργα-ΣΔΙΤ είναι μία νησίδα που μπορεί υπό προϋποθέσεις να αλλάξουν ευρύτερα νοοτροπίες αλλά και την ποιότητα των έργων” αναφέρει στο ypodomes παράγοντας της αγοράς με γνώση στο θέμα.

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι και όλοι οι σημαντικοί όμιλοι της χώρας, “ψηφίζουν ναι” στα έργα-ΣΔΙΤ, αναφέροντας τα σε κάθε πεδίο συζήτησης ως διέξοδο στην έλλειψη ώριμων έργων αλλά και συμμετέχοντας μαζικά στους σχετικούς διαγωνισμούς, ειδικά τα τελευταία χρόνια.

Ο Νίκος Μαντζούφας, όντας ένα από τα πλέον μακροχρόνια στελέχη σε κυβερνητικό πόστο, στη θέση πλέον του Γενικού Γραμματέα Στρατηγικών Επενδύσεων και ΣΔΙΤ, δέχεται βροχή αιτημάτων για έργα, δημιουργώντας ένα σημαντικό πυρήνα για την επιχειρηματικότητα και τις κατασκευές. Τα εργα-ΣΔΙΤ αποτελούν όμως και μία στρατηγική επιλογή τόσο του υπουργείου Υποδομών, όσο και του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Κώστας Καραμανλής και Άδωνις Γεωργιάδης έχουν αναφερθεί επανηλλειμένα σε αυτά.

26 ΕΡΓΑ

Συνολικά μπορούμε να μετρήσουμε 26 έργα-ΣΔΙΤ από το 2009 μέχρι και σήμερα. Τα 14 από αυτά έχουν υπογραφεί και είτε έχουν ολοκληρωθεί, είτε η κατασκευή τους είναι σε εξέλιξη και άλλα 12 τρέχουν αυτή την εποχή, δηλαδή είτε είναι σε φάση δημοπράτησης είτε εξέλιξης της διαγωνιστικής τους διαδικασίας. Στο σύνολο τους έχουν προϋπολογισμό 3,01δισ.ευρώ, ποσό εξαιρετικά μεγάλο αν σκεφτούμε ότι και μέχρι πριν 3 χρόνια υπήρχε μία συγκρατημένη αποδοχή της μεθόδο.

Τα 14 έργα αφορούν τα παρθενικά έργα για τους 7 πυροσβεστικούς σταθμούς και τα δύο έργα για τις σχολικές μονάδες στην Αττική (10+14), η τηλεματική και το ηλεκτρονικό εισιτήριο στον ΟΑΣΑ, τα τρία έργα για ευρυζωνικές υποδομές σε αγροτικές περιοχές (LOT 1, LOT 2, LOT 3), τα ψηφιακά πρακτικά δικαστηρίων, και οι μονάδες απορριμμάτων σε Δυτική Μακεδονία, Ήπειρο, Σέρρες, Πελοπόννησο και Ηλεία. Τα έργα αυτά έχουν συνολικό προϋπολογισμό 822,2εκατ.ευρώ.

Τα 12 έργα βρίσκονται σε προσυμβατικές διαδικασίες, από έγκριση της διυπουργικής μέχρι και τη δεύτερη φάση των διαγωνισμών έχουν εξίσου μεγάλο ενδιαφέρον και είναι επίσης πολυποίκιλλα. Στο σύνολο τους οι διαγωνισμοί έχουν πολλές και σημαντικές συμμετοχές από Ελλάδα και εξωτερικό. Συνολικά τα 12 έργα έχουν προϋπολογισμό 2,18δισ.ευρώ.

Το μεγαλύτερο αυτής της ομάδας έργων είναι οι υποδομές υπερυψηλής ευρυζωνικότητας (το ultrafast broadband) με 868εκατ.ευρώ και ακολουθούν το τμήμα του ΒΟΑΚ, Χερσόνησος-Νεάπολη με 295εκατ.ευρώ και το Καλαμάτα-Πύλος-Μεθώνη με 245,5εκατ.ευρώ. Στη λίστα έχουμε τρία μεγάλα έργα σε πανεπιστήμια της χώρας: οι φοιτητικές εστίες στην Κρήτη με 206,6εκατ.ευρώ, στη Θράκη με 105,4εκατ.ευρώ και στη Θεσσαλία με 91,5εκατ.ευρώ. Έχουμε επίσης και το ΙΙΒΕΑΑ (Ιατροβιολογικό Ίδρυμα Ακαδημίας Αθηνών) με 58,5εκατ.ευρώ.

ΟΙ ΝΕΕΣ ΕΙΣΟΔΟΙ

Στα έργα έχουν προσμετρηθεί και αυτά που έχουν πάρει την σημαντική έγκριση από τη διυπουργική επιτροπή ΣΔΙΤ, γιατί τους δίνει την απαραίτητη οντότητα για να προκηρυχθεί ο διαγωνισμός. Τα έργα αυτά είναι το Φράγμα Χαβρία στη Χαλκιδική με 110εκατ.ευρώ, οι οδοφωτισμοί στις Περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας (12,4εκατ.ευρώ) και Ηπείρου (6,6εκατ.ευρώ), οι μονάδες απορριμμάτων στο δυτικό τομέα της Κεντρικής Μακεδονίας με 130εκατ.ευρώ και το Κέντρο Καινοτομίας με 58,5εκατ.ευρώ.

Σε αναμονή όμως είναι και άλλα έργα που αναμένουν στην “ουρά” την έγκριση για να ξεκινήσει η υλοποίηση του και αυτά αφορούν κυρίως μονάδες απορριμμάτων, σχολικά κτίρια αλλά και νέα πεδία έργων που συνεχώς έρχονται να προστεθούν στην μακρά λίστα των έργων Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα.

 

Πηγή: ypodomes.com

Advertisement Macon
Advertisement
Advertisement TÜV Austria
Advertisement Aecom
Ο CEO της Trade Estates, Δημήτρης Παπούλης - Πηγή: Trade Estates
LOGISTICS22 ώρες ago

Με ομολογιακό δάνειο 9 εκατ. ευρώ από την Trade Estates προχωρά η EVITENCO τη μεγάλη επένδυση logistics της IKEA

Adia Aluma Hotels - Πηγή: Aluma Hotels / Isrotel
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ23 ώρες ago

Με 3 νέα lifestyle ξενοδοχεία επεκτείνεται η Hilton στο κέντρο της Αθήνας – Πότε ανοίγουν

Το νέο κτίριο της ΑΑΔΕ στην οδό Πειραιώς - Φωτό: ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI
REAL ESTATE1 ημέρα ago

Άγγιξε το μισό δισ. ευρώ η αξία του χαρτοφυλακίου της Premia Properties – Ποιά τα 4 ορόσημα του 2024

Φωτογραφία αρχείου - Designed by Canva
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ1 ημέρα ago

Δείτε την ακτινογραφία της ξενοδοχειακής αγοράς της Αθήνας – Διπλασιάστηκαν οι διεθνείς αλυσίδες

Το ακίνητο του ΕΦΚΑ στην οδό Βουλής 6 στο κέντρο της Αθήνας - Πηγή: Google Maps
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ1 ημέρα ago

“Στα σκαριά” νέο ξενοδοχείο σε ακίνητο του ΕΦΚΑ στο Σύνταγμα – Ποιά κτίρια θα αξιοποιηθούν

Φωτογραφία αρχείου - Πηγή: Canva
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ1 ημέρα ago

“Πράσινο φως” σε νέα επένδυση ξενοδοχείου 5 αστέρων στη Ρόδο – Πού θα γίνει και ποιά εταιρεία επενδύει

Athenaeum InterContinental Athens Hotel - Πηγή: Donkey Hotels
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 ημέρες ago

Ξεκίνησε από AVAX – ΜΠΑΛΛΙΑΝ το μεγάλο έργο ανακαίνισης 43,7 εκατ. ευρώ του Athenaeum Intercontinental στη Λ. Συγγρού

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 ημέρες ago

Και δεύτερο ακίνητο απέκτησε η ΟΝΥΞ Τουριστική – Πώς θα αξιοποιηθεί

Φωτογραφία αρχείου - Πηγή: Canva
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 ημέρες ago

“Στα σκαριά” νέο ξενοδοχείο 4 αστέρων στην Αιτωλοακαρνανία – Πού θα γίνει

Κουφονήσια - Φωτογραφία αρχείου - Φωτό: EUROKINISSI / ΧΑΣΙΑΛΗΣ ΒΑΪΟΣ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 ημέρες ago

“Πράσινο φως” για έργο νέου ξενοδοχείου στα Κουφονήσια

TRYP by Wyndham Piraeus Port - Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ3 εβδομάδες ago

Με νέο ξενοδοχείο επεκτείνεται η Wyndham στον Πειραιά – Σε ποιά περιοχή θα γίνει και ποιά εταιρεία επενδύει

Άποψη του Πειραιά - Πηγή: Canva
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 εβδομάδες ago

“Στα σκαριά” δύο νέες ξενοδοχειακές επενδύσεις στον Πειραιά και νέο boutique ξενοδοχείο στο Σύνταγμα – Ποιά εταιρεία επενδύει

Adia Aluma Hotels - Πηγή: Aluma Hotels / Isrotel
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 εβδομάδες ago

“Απόβαση” και στην Πλατεία Ομονοίας για τη Hilton το Μάρτιο – Ποιό νέο 5άστερο ξενοδοχείο εντάσσεται στην αλυσίδα

Φωτογραφία αρχείου - Designed by Canva
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 εβδομάδες ago

Ποιές είναι οι 10 νέες επενδύσεις για ξενοδοχεία 5 αστέρων σε όλη την Ελλάδα που εντάχθηκαν στον Αναπτυξιακό Νόμο

Το πρώην εργοστάσιο της ιστορικής κλωστοϋφαντουργίας των αδελφών Ρετσίνα - Πηγή: Google Maps
REAL ESTATE2 εβδομάδες ago

[VIDEO] Δείτε το πρώην εργοστάσιο Ρετσίνα στον Πειραιά – “Στα σκαριά” η αξιοποίησή του ακινήτου

Φωτογραφία αρχείου - Designed by Canva
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ3 ημέρες ago

Προς Στρατηγική Επένδυση οδεύει το νέο mega τουριστικό project στη Χαλκιδική – Ποιά εταιρεία επενδύει

Ναύπλιο - Φωτογραφία αρχείου - Φωτό: ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ1 εβδομάδα ago

3 νέες επενδύσεις για ξενοδοχεία στην Πελοπόννησο εντάχθηκαν προς χρηματοδότηση στον Αναπτυξιακό Νόμο – Πού θα γίνουν

Το ακίνητο του ΕΦΚΑ στην οδό Βουλής 6 στο κέντρο της Αθήνας - Πηγή: Google Maps
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ1 ημέρα ago

“Στα σκαριά” νέο ξενοδοχείο σε ακίνητο του ΕΦΚΑ στο Σύνταγμα – Ποιά κτίρια θα αξιοποιηθούν

Λήμνος - Φωτογραφία αρχείου - Φωτό: Βασίλης Πρωτόπαπας / Eurokinissi
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ1 εβδομάδα ago

Νέα μεγάλη τουριστική επένδυση “στα σκαριά” στη Λήμνο – Τι περιλαμβάνει το Master Plan του Limnos Resort

Τα πρώην Κεραμεία Αλλατίνη στη Νοτιοανατολική Πύλη της Θεσσαλονίκης - Φωτό: ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ / ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ
RESIDENTIAL3 ημέρες ago

Πρώτο “πράσινο φως” για τη μεγάλη επένδυση real estate στα πρώην Κεραμεία Αλλατίνη στη Θεσσαλονίκη – Τι θα περιλαμβάνει

Πηγή: LAMDA Development
RESIDENTIAL5 ημέρες ago

[VIDEO] The Ellinikon: προχωρούν τα μεγάλα έργα στο Ελληνικό

To οικιστικό έργο της Ten Brinke στην οδό Άρτης 13 στη Γλυφάδα - Πηγή: Ten Brinke
RESIDENTIAL1 εβδομάδα ago

[VIDEO] Προχωρά η νέα οικιστική επένδυση της Ten Brinke στη Γλυφάδα

Το πρώην εργοστάσιο της ιστορικής κλωστοϋφαντουργίας των αδελφών Ρετσίνα - Πηγή: Google Maps
REAL ESTATE2 εβδομάδες ago

[VIDEO] Δείτε το πρώην εργοστάσιο Ρετσίνα στον Πειραιά – “Στα σκαριά” η αξιοποίησή του ακινήτου

Η Riviera Galleria στο The Ellinikon - Πηγή: Lamda Development
ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ & ΠΑΡΚΑ3 εβδομάδες ago

[VIDEO] The Ellinikon: ξεκίνησε η θεμελίωση του Riviera Galleria στο Ελληνικό – Τι θα περιλαμβάνει

Η νέα τουριστική επένδυση Alexandrou Chora Project στο Costa Ofrynio - Φωτό: Kourtidis Group
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ4 εβδομάδες ago

Ξεκίνησαν τα έργα για τη μεγάλη τουριστική επένδυση Alexandrou Chora στην Καβάλα – Τι θα περιλαμβάνει

Η επένδυση της Ten Brinke στο ακίνητο επί των οδών Λ. Βουλιαγμένης και Βενεζουέλας στη Γλυφάδα - Πηγή: Ten Brinke
RESIDENTIAL1 μήνα ago

[VIDEO] Προχωρά η νέα οικιστική επένδυση στη Λεωφόρο Βουλιαγμένης – Ποιά εταιρεία επενδύει

To Commercial Hub στο Ελληνικό - Πηγή: Lamda Development
ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ & ΠΑΡΚΑ1 μήνα ago

The Ellinikon: ξεκινούν το 2025 τα έργα της πρώτης φάσης και στην πλευρά της Λεωφ. Βουλιαγμένης – Στο επίκεντρο mall και retail park

Μακέτα από το νέο data center της Microsoft στα Σπάτα - Πηγή: ΜΠΕ / Microsoft
ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΑ ΚΤΙΡΙΑ2 μήνες ago

[VIDEO] “Στα σκαριά” η επένδυση της Microsoft για το νέο data center στα Σπάτα – Πού θα γίνουν τα άλλα 2

Piraeus Gate - Πηγή: DKG Development
RESIDENTIAL2 μήνες ago

[VIDEO] Πώς θα “μεταμορφωθεί” η είσοδος του Πειραιά με τη νέα μεγάλη επένδυση Piraeus Gate – Πού θα γίνει

Το Logistics Park της BriQ Properties στον Ασπρόπυργο - Πηγή: BriQ Properties
LOGISTICS2 μήνες ago

[VIDEO] Ολοκληρώθηκε το νέο logistics center της BriQ στον Ασπρόπυργο

TRENDING

Επικοινωνία

Copyright © 2019-2024 Bizness.gr

Bizness.gr - Ταυτότητα
Ιδιοκτήτρια εταιρεία: «INFRA MEDIA M.I.K.E.» Διακριτικός τίτλος: «INFRA MEDIA» - Έδρα: Δήμος Αθηναίων, Αριστείδου αρ. 10-12, Τ.Κ. 10559 - ΑΦΜ: 801478591 Δ.Ο.Υ.: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ. - Τηλ. επικοινωνίας: 2130405600 - E-mail: contact@ypodomes.com Νόμιμος Εκπρόσωπος: Καραγιάννης Νικόλαος, Νόμιμος Εκπρόσωπος - Δικαιούχος του ονόματος τομέα (bizness.gr): INFRA MEDIA M.I.K.E. - Διευθυντής/Διαχειριστής: Καραγιάννης Νικόλαος - Διευθυντής Σύνταξης: Κατερίνα Παναγέα
Η Εταιρεία δηλώνει ότι έχει συμμορφωθεί με τη Σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της Επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L 63).