ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
Οι δύο φάσεις της επένδυσης για το πρώτο ελληνικό Food Hall στο Αρσάκειο Μέγαρο
Published
6 έτη agoon
By
NewsroomΠαρουσιάστηκε χθες στη Στοά του Βιβλίου, το επενδυτικό πλάνο της Legendary Food για την αξιοποίηση και αναγέννηση του Αρσακείου Μεγάρου, μέσα από τη δημιουργία του πρώτου Food Hall στην Ελλάδα. Ο επικεφαλής του επενδυτικού group και Διευθύνων Σύμβουλος της Legendary Food, κ. Άρης Κεφαλογιάννης, μίλησε για όλες τις λεπτομέρειες που αφορούν το μεγάλο project, που ετοιμάζεται στο κέντρο της Αθήνας.
Όπως επισήμανε αρχικά ο κ. Κεφαλογιάννης, η Legendary Food συνιστά μία εταιρεία ειδικού σκοπού, που ξεκίνησε το ταξίδι της πριν από 4,5 χρόνια, με αποκλειστικό σκοπό να πλειοδοτήσει στο διαγωνισμό της Φιλεκπαιδευτικής εταιρείας για την εμπορική εκμετάλλευση του Αρσακείου Μεγάρου. Όπερ και εγένετο.
ΠΡΩΤΗ ΦΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΕΝΔΥΣΗΣ
Στο ιστορικό τετράγωνο των οδών Σταδίου, Πανεπιστημίου, Πεσμαζόγλου και Αρσάκη, θα δημιουργηθεί το παρθενικό Food Hall στη χώρα μας. Αυτή τη στιγμή υπάρχει μία άνθηση ανάλογων χώρων στην Ευρώπη. Ήδη, στη Γηραιά Ήπειρο λειτουργούν 100 Food Halls σε μεγάλες μητροπόλεις, ενώ οι προβλέψεις αναφέρουν ότι ο αριθμός τους θα έχει ξεπεράσει τα 300 την προσεχή πενταετία. Μιλάμε, άρα, για μία αγορά την οποία καλείται να ανοίξει η Ελλάδα, προσεγγίζοντας σε ανάλογες επενδύσεις ευρωπαϊκά κράτη όπως την Ιταλία, στην οποία συναντάμε το Food Market «Eataly», την Ισπανία με το «Mercado San Miguel» ή την Πορτογαλία με το «A Vida Portuguesa».
Το σύνθημα με το οποίο θα προσεγγίσει το εγχώριο και διεθνές κοινό το ελληνικό Food Hall, θα είναι το «Come home to the greek diet».
Στο χώρο του Αρσακείου Μεγάρου θα διαμορφωθεί ένας πολυχώρος με καταστήματα πώλησης ελληνικών μεσογειακών προϊόντων, χώρους εστίασης καθώς και μαγαζιά που θα διαθέτουν το λεγόμενο fine fast food. Γρήγορο φαγητό, μεν, υγιεινό και προσαρμοσμένο στην ελληνική μεσογειακή διατροφή δε. Αυτός, άλλωστε, είναι και ο απώτερος σκοπός. Να προβληθούν τα ελληνικά προϊόντα και η ελληνική μεσογειακή δίαιτα, σε μία ευρύτερη αγορά που θα δίνει τη δυνατότητα και του ηλεκτρονικού εμπορίου (σ.σ. πέραν της φυσικής παρουσίας κάθε πιθανού επισκέπτη ή καταναλωτή), ώστε τα προϊόντα της χώρας να ταξιδεύουν και να γίνονται διαθέσιμα σε όλο τον κόσμο.
Η παραπάνω, ουσιαστικά, αποτελεί την πρώτη φάση της επένδυσης με την επίσημη εκκίνηση του Food Hall στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το ύψος της επένδυσης για την πρώτη αυτή φάση υπολογίζεται στα 12 εκατ. ευρώ. Η Legendary Food, η οποία έχει μισθώσει το χώρο από την Φιλεκπαιδευτική εταιρεία για τα επόμενα 35+2 έτη, θα κρατήσει η ίδια ένα ποσοστό της τάξης του 30% της εμπορικής εκμετάλλευσης του χώρου, ενώ θα διαθέσει προς μίσθωση το υπόλοιπο 70% σε άλλες επιχειρήσεις. Με βασικό γνώμονα, πάντοτε, την προώθηση και ανάδειξη της ελληνικής μεσογειακής δίαιτας.
Με βάση το χρονοδιάγραμμα των επενδυτών, η πρώτη φάση της επένδυσης και το επίσημο άνοιγμα του Food Hall θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον Ιούνιο του 2021.
Αυτή τη στιγμή η Legendary Food βρίσκεται στη διαδικασία σχεδιασμού του πλάνου της και σε μελλοντικό χρόνο, θα περιμένει τη διαδικασία των αδειοδοτήσεων, προκειμένου να ξεκινήσει τις εργασίες αναμόρφωσης και αναδιάταξης του χώρου. Είναι σημαντικό να σημειωθεί εδώ ότι πρόκειται για ανακαίνιση του χώρου. Δεν μιλάμε, δηλαδή, για νέες κατασκευές. Ήταν μία από τις παραμέτρους που προβλέφθηκαν, το να μειωθούν οι παρεμβάσεις στις εγκαταστάσεις του Μεγάρου, έτσι ώστε να μην τραβήξει πολύ χρονικά η επένδυση.
Σημειώνεται, ότι οι εγκαταστάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας στον επάνω όροφο του Μεγάρου, καθώς και το Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν θα διατηρηθούν, κανονικά, στο ιστορικό τετράγωνο του Αρσακείου.
Η ΔΕΥΤΕΡΗ ΦΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΕΝΔΥΣΗΣ
Η δεύτερη φάση του επενδυτικού σχεδίου της Legendary Food, αφορά την ανάπτυξη του Food Hall και εκτός Ελλάδας. Βασικός στόχος των επενδυτών, είναι να δημιουργηθούν κι άλλοι ανά την υφήλιο πολυχώροι όπως αυτός που αναμένεται στο Αρσάκειο Μέγαρο, με προβολή της ελληνικής μεσογειακής διατροφής στο Λονδίνο, το Τόκιο και άλλες μεγαλουπόλεις παγκοσμίως.
Παράλληλα, θα προχωρήσει και η σύσταση του «Agrofund», ενός fund για να βοηθηθούν οι παραγωγοί και να εκσυγχρονιστεί, με χρήματα και τεχνογνωσία, η πρωτογενής παραγωγή στη χώρα μας. Να τονιστεί εδώ, ότι ακόμη δεν υπάρχει σαφές ύψος επένδυσης για τη δεύτερη αυτή φάση, με το μόνο σίγουρο να είναι πάντως πως το κόστος θα καταστεί υπερπολλαπλάσιο των 12 εκατ. ευρώ, που θα διατεθούν για την πρώτη φάση του έργου.
Επιπρόσθετα, προκειμένου να προχωρήσει η δεύτερη φάση της επένδυσης, θα πρέπει να συμπληρωθεί τουλάχιστον ένας χρόνος λειτουργίας του Food Hall στην Αθήνα. Επομένως, έχει χρονικό ορίζοντα από το 2022 κι έπειτα. Με δεδομένο, ασφαλώς, ότι το χρονοδιάγραμμα για το άνοιγμα του Food Market στην πρωτεύουσα το 2021 θα τηρηθεί.
ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ
Προς το σκοπό της χρηματοδότησης της εμβληματικής αυτής επένδυσης, υπογραμμίζεται ότι προχωρά μία Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου στη Legendary Foods, ύψους 3,5 εκατ. ευρώ. Φυσικά, η εταιρεία θα προβεί στην άντληση κεφαλαίων τόσο από τις αγορές, όσο και από τον τραπεζικό τομέα.
ΚΕΡΔΟΦΟΡΙΑ
Σημαντικά είναι και τα στοιχεία που προβλέπουν την κερδοφορία της επιχείρησης. Για το 30% του χώρου που θα κρατήσει η ίδια η εταιρεία στο Food Hall, καθαρά έσοδα αναμένεται να μπουν στα ταμεία από τη δεύτερη χρονιά λειτουργίας. Ωστόσο, για το υπόλοιπο 70% του χώρου που θα αφορά το real estate και τη μίσθωση κομματιών σε άλλες επιχειρήσεις κι εταιρείες, εκεί η κερδοφορία για την Legendary Food θα είναι άμεση.
ΤΟ BRAND, ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΕΛΚΥΣΗ ΚΟΙΝΟΥ ΚΑΙ Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ
Όπως αποκάλυψε ο κ. Άρης Κεφαλογιάννης της Legendary Food, το brand name υπό το οποίο θα λειτουργήσει το πρώτο ελληνικό Food Hall, θα αποκαλυφθεί εντός του επόμενου μήνα και θα είναι αντάξιο, της επένδυσης που πραγματοποιείται στο Αρσάκειο Μέγαρο.
Επίσης, με βάση τις εκτιμήσεις της επενδύτριας εταιρείας από το εγχώριο Food Market θα περνούν περί τους 10-12 χιλιάδες επισκέπτες ανά ημέρα, με τα περάσματα στο έτος να φτάνουν τα 3 εκατομμύρια.
Ακόμα, σχετικά με τον αριθμό των καταστημάτων στο χώρο, αυτή τη στιγμή ορίζεται στα 65. Το αν θα ενοποιηθούν κάποια εξετάζεται και εντάσσεται, στο πλαίσιο του σχεδιασμού που «τρέχει». Ήδη, οι επενδυτές μιλούν για τη νέα διαμόρφωση του Αρσακείου Μεγάρου με 4 μεγάλα (υποψήφια να αναλάβουν το project) αρχιτεκτονικά γραφεία σε Λονδίνο και Νέα Υόρκη, καθώς και με Έλληνες αρχιτέκτονες που θα επιβλέπουν το έργο. Η επιλογή αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί εντός της επόμενης εβδομάδας.
Συμπερασματικά, εάν το όραμα των επενδυτών θα μπορούσε να συμπυκνωθεί σε μία μόνο πρόταση, θα ήταν η παρακάτω: «Στόχος είναι μετά την Ακρόπολη, ο επόμενος δημοφιλέστερος προορισμός στην πρωτεύουσα να είναι η Στοά Αρσάκη».
You may like
-
Ανοίγει έως το Πάσχα το Food Hall στη νέα Στοά Αρσακείου στην Πανεπιστημίου – Τι σημαίνει η επένδυση για την αγορά real estate στην περιοχή
-
Προς ολοκλήρωση η μεγάλη εμπορική επένδυση στη Στοά Αρσακείου – Ποιοί χώροι έχουν ήδη ξεκινήσει να λειτουργούν
-
Με χρηματοδότηση από την Alpha Bank ολοκληρώνεται το 2025 η μεγάλη επένδυση στη Στοά Αρσακείου
-
Ολοκληρώνεται έως το καλοκαίρι η μεγάλη εμπορική επένδυση στη Στοά Αρσακείου – Τι θα περιλαμβάνει
-
Ολοκληρώνεται το 2025 για το νέο πρωτοποριακό Food Hall στη Στοά Αρσακείου – Τι σχεδιάζει η Legendary Food
-
Οι 4 μεγάλες επενδύσεις real estate που “μεταμορφώνουν” τη Σταδίου – Ποιές εταιρείες αξιοποιούν τα εμβληματικά ακίνητα
Από τις αποθήκες στις υποδομές: πώς αλλάζει το logistics real estate στην Ελλάδα
“Πράσινο φως” για νέο ξενοδοχείο 4 αστέρων στο Ηράκλειο
Εγκρίθηκε έργο για νέο ξενοδοχείο 4 αστέρων στην πόλη των Τρικάλων
“Πράσινο φως” για τη νέα 5άστερη τουριστική επένδυση Dunes Nissos Resort στη Βόρεια Κέρκυρα
Ντεμπούτο στην ξενοδοχειακή αγορά της Αθήνας για το νέο 5άστερο urban lifestyle THE FICTION Athens στο Μαρούσι
Ποιές 6 νέες ξενοδοχειακές επενδύσεις πήραν το “πράσινο φως” το 2026 στην Πελοπόννησο – Πού θα γίνουν
“Φρέσκα” κεφάλαια 710 εκατ. ευρώ για την Ella Resorts – Πώς θα χρηματοδοτήσουν την ανάπτυξη σε Ελλάδα και Μεσόγειο
Στην έκδοση ομολογιακού δανείου έως 150 εκατ. ευρώ προχωρά η Premia Properties
Ποιές οι νέες τάσεις στο ελληνικό real estate μετά τις αλλαγές στην Golden Visa – Το νέο βασικό κοινό επενδυτών και από ποιές χώρες προέρχεται
“Πράσινο φως” για νέο ξενοδοχείο στην πόλη της Κέρκυρας
3 νέες ξενοδοχειακές επενδύσεις “στα σκαριά” στην Ήπειρο- Πού θα γίνει νέο 5άστερο ξενοδοχείο
Ξεκινά από το 2028 η μεγάλη real estate επένδυση της Noval στο ακίνητο της Πειραιώς – Πότε αναμένεται να ολοκληρωθεί το έργο
Βρέθηκε επενδυτής για το ακίνητο – φιλέτο του ΕΦΚΑ στην Ομόνοια – Πώς θα αξιοποιηθεί το πρώην ξενοδοχείο Ambassadeur
12 νέες 5άστερες ξενοδοχειακές επενδύσεις δρομολογούνται σε ολόκληρη την Ελλάδα – Δείτε σε ποιές περιοχές
Προχωρά σταδιακά από τη Dimand το Votanikos Business Park στο πρώην ακίνητο της Softex στον Ελαιώνα – Το 2027 η πρώτη παράδοση κτιρίου
“Πράσινο φως” για τη mega επένδυση logistics στον Ασπρόπυργο – Τι θα περιλαμβάνει το νέο Hull Logistics Park
Κορυφαία προτεραιότητα της Noval η ολοκλήρωση του The Grid στο Μαρούσι – Ποιοί οι μισθωτές που έχουν ήδη “κλείσει”
Ανοίγει ο “δρόμος” για το οικιστικό σκέλος της 5άστερης επένδυσης στο Hinitsa Bay στην Αργολίδα
Εντός του 2026 το reopening της ιστορικής Αγοράς Μοδιάνο στη Θεσσαλονίκη – Τι σχεδιάζει η Εrgon που ανέλαβε το ακίνητο
[VIDEO] Ολοκληρώθηκε η mega επένδυση logistics για την IKEA στον Ασπρόπυργο
[VIDEO] Ολοκληρώθηκε η mega επένδυση logistics για την IKEA στον Ασπρόπυργο
[VIDEO] Προχωρά η κατασκευή της οικιστικής επένδυσης Promenade Heights στο The Ellinikon
[VIDEO] Ολοκληρώνεται έως τέλος του 2026 από την Dimand το νέο Δικαστικό Μέγαρο του Πειραιά
[VIDEO] Λίγο πριν την ολοκλήρωση το μεγάλο έργο γραφείων Syndesis Hub στο Ελληνικό
[VIDEO] Ανοίγει την 1η Μαρτίου το νέο The Fiction Athens στο Μαρούσι – Πώς μεταμορφώθηκε το γνωστό ξενοδοχείο Civitel
[VIDEO] The Ellinikon: προχωρούν τα έργα κατασκευής του εμπορικού κέντρου Riviera Galleria στο Ελληνικό
[VIDEO] Πώς προχωρούν τα έργα για το νέο data center στα Σπάτα
Προς αξιοποίηση το ακίνητο του πρώην ξενοδοχείου “Βέρμιον” στη Νάουσα – Τι αφορά ο διαγωνισμός παραχώρησης 48 εκατ. ευρώ
Δύο νέες οικιστικές επενδύσεις από την MIBS στον Πειραιά – Ποιό πρώην βιομηχανικό κτίριο με ιστορία θα μεταμορφωθεί σε κατοικίες
[VIDEO] Ξεκίνησε η νέα οικιστική επένδυση της Ten Brinke στη Γλυφάδα
TRENDING
-
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ4 ημέρες ago3 νέες ξενοδοχειακές επενδύσεις “στα σκαριά” στην Ήπειρο- Πού θα γίνει νέο 5άστερο ξενοδοχείο
-
RESIDENTIAL3 εβδομάδες agoΞεκινά από το 2028 η μεγάλη real estate επένδυση της Noval στο ακίνητο της Πειραιώς – Πότε αναμένεται να ολοκληρωθεί το έργο
-
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 εβδομάδες agoΒρέθηκε επενδυτής για το ακίνητο – φιλέτο του ΕΦΚΑ στην Ομόνοια – Πώς θα αξιοποιηθεί το πρώην ξενοδοχείο Ambassadeur
-
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ1 εβδομάδα ago12 νέες 5άστερες ξενοδοχειακές επενδύσεις δρομολογούνται σε ολόκληρη την Ελλάδα – Δείτε σε ποιές περιοχές
-
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ5 ημέρες agoΠροχωρά σταδιακά από τη Dimand το Votanikos Business Park στο πρώην ακίνητο της Softex στον Ελαιώνα – Το 2027 η πρώτη παράδοση κτιρίου





