ΔΙΕΘΝΗ
Έρευνα: Οι Ευρωπαίοι δείχνουν πρωτοφανή υποστήριξη για το ευρώ
Published
7 έτη agoon
By
NewsroomΠερισσότεροι από τρεις στους τέσσερις πολίτες θεωρούν ότι το ενιαίο νόμισμα είναι καλό για την Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με τα τελευταία αποτελέσματα του Ευρωβαρόμετρου. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη υποστήριξη που διαπιστώνεται από το 2002 όταν άρχισαν οι έρευνες.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της τελευταίας έρευνας του Ευρωβαρόμετρου για τη ζώνη του ευρώ, το 76 % όσων απάντησαν θεωρούν ότι το ενιαίο νόμισμα είναι καλό για την ΕΕ. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη υποστήριξη που διαπιστώνεται μετά την εισαγωγή των κερμάτων και χαρτονομισμάτων ευρώ το 2002, ενώ σημειώθηκε αύξηση κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τα επίπεδα ρεκόρ του προηγούμενου έτους. Ομοίως, το 65 % των πολιτών σε ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ θεωρούν ότι το ευρώ είναι επωφελές για τη χώρα τους: πρόκειται επίσης για τον μεγαλύτερο αριθμό που έχει μετρηθεί ποτέ. Το κοινό νόμισμα υποστηρίζεται από την πλειονότητα των πολιτών και των 19 κρατών μελών της ζώνης του ευρώ.
Ο κ. Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δήλωσε: «Σχεδόν 28 χρόνια μετά την προσθήκη του ονόματός μου στη Συνθήκη του Μάαστριχτ, εξακολουθώ να είμαι πεπεισμένος ότι αυτή ήταν η σημαντικότερη υπογραφή που έβαλα ποτέ. Το ευρώ – που συμπληρώνει τώρα το 20ό έτος της ηλικίας του – έγινε σύμβολο ενότητας, κυριαρχίας και σταθερότητας. Την τελευταία πενταετία εργαστήκαμε σκληρά για να γυρίσουμε τη σελίδα της κρίσης της Ευρώπης, να διασφαλίσουμε ότι τα οφέλη των θέσεων εργασίας, της ανάπτυξης και των επενδύσεων θα αγγίξουν όλους τους Ευρωπαίους και θα καταστήσουν την Οικονομική και Νομισματική Ένωση της Ευρώπης ισχυρότερη από ποτέ. Δεδομένου ότι το ευρώ και εγώ είμαστε οι μόνοι που επιβιώσαμε από τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος που διαπιστώνω, κατά την τελευταία μέρα της θητείας μου ως Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αυτήν την πρωτοφανή μεγάλη υποστήριξη για το κοινό μας νόμισμα. Το ευρώ ήταν ένας αγώνας ζωής και αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα της Ευρώπης για το μέλλον. Ας φροντίσουμε να διασφαλίσουμε ότι θα συνεχίσει να προσφέρει ευημερία και προστασία στους πολίτες μας.»
Ο κ. Βάλντις Ντομπρόβσκις, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής και επίτροπος αρμόδιος για το Ευρώ και τον Κοινωνικό Διάλογο, καθώς και για τη Χρηματοπιστωτική Σταθερότητα, τις Χρηματοπιστωτικές Υπηρεσίες και την Ένωση Κεφαλαιαγορών, δήλωσε σχετικά: «Το ευρώ είναι σήμερα ισχυρότερο από ποτέ, αποφέροντας πολυάριθμα οφέλη στους ανθρώπους, στις επιχειρήσεις και στις χώρες χάρη στην αντικατάσταση 19 διαφορετικών νομισμάτων από ένα. Δεν είναι σύμπτωση που οι περισσότεροι Ευρωπαίοι υποστηρίζουν το ευρώ. Αυτή η πρωτοφανής μεγάλη υποστήριξη μας δίνει σαφή εντολή να εργαστούμε για την περαιτέρω ενίσχυση της Οικονομικής και Νομισματικής μας Ένωσης και να ισχυροποιήσουμε τον διεθνή ρόλο του ευρώ.»
Ο κ. Πιερ Μοσκοβισί, Επίτροπος Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων, Φορολογίας και Τελωνείων, δήλωσε σχετικά: «Πέρασαν πια οι ημέρες κατά τις οποίες η ακεραιότητα του ενιαίου νομίσματος ήταν υπό αμφισβήτηση. Το ευρώ είναι μία από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές επιτυχίες και έχει αποφέρει απτά οφέλη τόσο στους Ευρωπαίους πολίτες, όσο και στις επιχειρήσεις και τις κυβερνήσεις. Έχουμε ενισχύσει την Οικονομική και Νομισματική μας Ένωση από την έναρξη της κρίσης και από την αρχή της παρούσας Επιτροπής, αλλά το έργο δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί. Το μέλλον του ευρώ δεν έχει ακόμη διαμορφωθεί. Πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι η υποστήριξη αυτή θα συνεχίσει να αυξάνεται και ότι όλοι οι πολίτες μας θα επωφελούνται εξίσου και περισσότερο από τα οφέλη του ευρώ.»
Το ευρώ διευκολύνει…
Το ευρώ, που είναι ακόμη ένα νέο νόμισμα, μόλις συμπλήρωσε το 20ό έτος της ηλικίας του. Ωστόσο, οι Ευρωπαίοι διαπιστώνουν σαφώς τα πολύ πρακτικά οφέλη που έχει επιφέρει στην καθημερινή τους ζωή. Τα τέσσερα πέμπτα όσων απάντησαν συμφωνούν ότι το ευρώ κατέστησε ευκολότερες την άσκηση διασυνοριακών επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, τη σύγκριση των τιμών και την πραγματοποίηση αγορών σε άλλες χώρες, καθώς και στο διαδίκτυο. Η απόλυτη πλειοψηφία των ερωτηθέντων στη ζώνη του ευρώ θεωρεί επίσης ότι το ευρώ έχει καταστήσει τα ταξίδια ευκολότερα και λιγότερο δαπανηρά.
Το ευρώ είναι κάτι παραπάνω από απλώς κέρματα και χαρτονομίσματα στις τσέπες μας: είναι ένα σύμβολο της ενότητας και της παγκόσμιας ισχύος της Ευρώπης. Σήμερα, το ευρώ είναι ήδη το νόμισμα 340 εκατομμυρίων Ευρωπαίων σε 19 κράτη μέλη. Έχει αποφέρει απτά οφέλη σε όλους: σταθερές τιμές, χαμηλότερο κόστος συναλλαγών, προστασία των αποταμιεύσεων, πιο διαφανείς και ανταγωνιστικές αγορές, αύξηση των εμπορικών συναλλαγών, διευκόλυνση των ταξιδιών και υψηλότερο βιοτικό επίπεδο. Περίπου 60 χώρες ανά τον κόσμο συνδέουν το νόμισμά τους με το ευρώ με τον ένα ή τον άλλο τρόπο.
Ισχυρή υποστήριξη για μεταρρυθμίσεις, για συντονισμένες οικονομικές πολιτικές αλλά και για την κατάργηση των κερμάτων του ενός και των δύο λεπτών
Ερωτηθέν σχετικά με τις απόψεις του για τον συντονισμό της οικονομικής πολιτικής, συμπεριλαμβανομένων των δημοσιονομικών πολιτικών, το 69 % των Ευρωπαίων θεωρεί ότι υπάρχει ανάγκη για μεγαλύτερο συντονισμό στη ζώνη του ευρώ, ενώ μόνο το 7 % θα επιθυμούσε να υπάρχει λιγότερη συνεργασία.Το 80 % εκφράζει επίσης συνεχή ισχυρή υποστήριξη για οικονομικές μεταρρυθμίσεις ώστε να βελτιωθούν οι επιδόσεις των εθνικών οικονομιών. Αυτές οι απόψεις αντικατοπτρίζονται επίσης στα εθνικά αποτελέσματα, με σαφείς πλειοψηφίες σε όλες τις χώρες της ζώνης του ευρώ.
Το 65 % όσων απάντησαν δήλωσε ότι τάσσεται υπέρ της κατάργησης των κερμάτων του ενός και των δύο λεπτών του ευρώ μέσω της υποχρεωτικής στρογγυλοποίησης στα πλησιέστερα πέντε λεπτά της τελικής τιμής αγοράς στα καταστήματα και τα σουπερμάρκετ. Η απόλυτη πλειοψηφία υποστηρίζει την ιδέα αυτή σε 16 από τις 19 χώρες της ζώνης του ευρώ.
You may like
-
Εγκαινιάστηκε το Wilopark στο Dortmund της Γερμανίας
-
Οι δύο κυρίαρχες τάσεις στην παγκόσμια αγορά πολυτελών ειδών
-
Σε ποιές 2 μόνο χώρες της Ε.Ε. αυξήθηκαν οι πωλήσεις αυτοκινήτων
-
Στόχο πωλήσεων 1 δισ. δολαρίων για τα φυτικά υποκατάστατα κρέατος και γαλακτομικών ανακοίνωσε η Unilever
-
Δημιουργήθηκε η μεγαλύτερη ένωση ελεύθερου εμπορίου στον κόσμο – Ποιές 15 χώρες συμμετέχουν
-
Ισχυρή ανάπτυξη για την οικονομία της Ολλανδίας το Γ’ τρίμηνο
“Πράσινο φως” για νέο έργο επέκτασης ξενοδοχείου στην Κεφαλονιά
“Στα σκαριά” νέο έργο επέκτασης γνωστού ξενοδοχείου στη Ρόδο
Άνοιξε το νέο Pounda Resort της Radisson στην Πάρο
[VIDEO] Ολοκληρώθηκε η οικιστική επένδυση Ilissos Suites στο Μοσχάτο – Ποιά εταιρεία επένδυσε στο έργο
Προχωρά η επένδυση της Hellenic Properties στο κτίριο γραφείων LK119 – Πού βρίσκεται και ποιός είναι ο μισθωτής
Η αγορά γραφείων δύο – και τριών – ταχυτήτων στην Αττική, τα νέα «πράσινα» κτίρια και η επιστροφή της ζήτησης
“Πράσινο φως” για νέο ξενοδοχείο 4 αστέρων στην Πάρο
Εγκρίθηκε έργο για νέο ξενοδοχείο στη Σχοινούσα
Ολοκληρώνεται το 2028 η μεγάλη επένδυση VORIA στο Μαρούσι – Opening το Μάιο
Επεκτείνεται στην Κρήτη η Domes Resorts – “Στα σκαριά” δύο νέα 5άστερα ξενοδοχεία σε Χανιά και Ρέθυμνο
Ανοίγει ο “δρόμος” για την ανάπλαση του ακινήτου του Notos στη Σταδίου – Τα σχέδια Dimand – Τράπεζας Πειραιώς
Ποιό ακίνητο – φιλέτο του ΕΦΚΑ στην Ακτή Μιαούλη στον Πειραιά θα αξιοποιηθεί – Στον “αέρα” ο διαγωνισμός για την μακροχρόνια εκμίσθωσή του
“Στα σκαριά” νέο ξενοδοχείο 4 αστέρων στα Μέγαρα – Σε ποιό σημείο θα γίνει
Ολοκληρώνεται έως αρχές του 2027 η τουριστική επένδυση Athens Beach Club στη Βούλα
Εκδόθηκε η οικοδομική άδεια για το νέο ξενοδοχείο στο κέντρο του Πειραιά – Ποιό κτίριο θα αξιοποιηθεί
Μαζί DIMAND – ΔΕΗ για το μεγάλο έργο νέων “πράσινων” γραφείων στη Λεωφόρο Μεσογείων
Προχωρά η επένδυση της Hellenic Properties στο κτίριο γραφείων LK119 – Πού βρίσκεται και ποιός είναι ο μισθωτής
Άνοιγμα και στην ξενοδοχειακή αγορά της Αθήνας για την Domes Resorts – Προχωρά μαζί με την Prodea το νέο 5άστερο στην Πλατεία Μητροπόλεως
Επεκτείνεται στην Κρήτη η Domes Resorts – “Στα σκαριά” δύο νέα 5άστερα ξενοδοχεία σε Χανιά και Ρέθυμνο
Δύο νέες επενδύσεις γραφείων στον Ταύρο δρομολογεί η Intracom – Ποιά κτίρια θα αξιοποιηθούν
[VIDEO] Ολοκληρώθηκε η οικιστική επένδυση Ilissos Suites στο Μοσχάτο – Ποιά εταιρεία επένδυσε στο έργο
[VIDEO] Προχωρούν τα έργα για τη μεγάλη τουριστική επένδυση VORIA στο Μαρούσι
[VIDEO] Σε λειτουργία το νέο υπερσύγχρονο κέντρο logistics της Skroutz στην Ελευσίνα
[VIDEO] Green Haven: προχωρά η μεγάλη οικιστική επένδυση της Ten Brinke στα Μελίσσια
20 οικιστικά έργα στα “σκαριά” για την MIBS – Σε ποιές περιοχές της Αττικής επενδύει
[VIDEO] Ξεκίνησε το νέο οικιστικό έργο της Ten Brinke στη Γλυφάδα
[VIDEO] Προχωρούν τα έργα για την επέκταση της επένδυσης logistics της BriQ στον Ασπρόπυργο
[VIDEO] The Ellinikon: προχωρούν τα έργα κατασκευής της Riviera Galleria στο Ελληνικό
[VIDEO] Ολοκληρώθηκε η mega επένδυση logistics για την IKEA στον Ασπρόπυργο
[VIDEO] Προχωρά η κατασκευή της οικιστικής επένδυσης Promenade Heights στο The Ellinikon
TRENDING
-
REAL ESTATE2 εβδομάδες agoΑνοίγει ο “δρόμος” για την ανάπλαση του ακινήτου του Notos στη Σταδίου – Τα σχέδια Dimand – Τράπεζας Πειραιώς
-
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ2 εβδομάδες agoΠοιό ακίνητο – φιλέτο του ΕΦΚΑ στην Ακτή Μιαούλη στον Πειραιά θα αξιοποιηθεί – Στον “αέρα” ο διαγωνισμός για την μακροχρόνια εκμίσθωσή του
-
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 εβδομάδες ago“Στα σκαριά” νέο ξενοδοχείο 4 αστέρων στα Μέγαρα – Σε ποιό σημείο θα γίνει
-
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 εβδομάδες agoΟλοκληρώνεται έως αρχές του 2027 η τουριστική επένδυση Athens Beach Club στη Βούλα
-
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 ημέρες agoΕκδόθηκε η οικοδομική άδεια για το νέο ξενοδοχείο στο κέντρο του Πειραιά – Ποιό κτίριο θα αξιοποιηθεί






